Yllättäen on tullut tosi paljon softaa, jolla tussaus ja väritys onnistuu. Inkscapen, Gimpin ja Kritan lisäksi on esim. MyPaint ja LazPaint. Tussasin LazPaintilla muutaman sivun sarjakuvaa ja en ainakaan itse Photoshopilla saisi aikaan parempaa jälkeä.
Ei kai se jälki ole missään määrin ohjelmista kiinni?
Muistelen että ennen vanhaan (vielä 15 vuotta sitten) kun ohjelmat eivät vielä tehneet itse .pdf:iä, tai jos tekivät, niin aivan käyttökelvottomia (CorelDraw varsinkin kunnostautui luomalla ihan ihme sotkua), toimivat pdf:t tehtiin Acrobat Distiller -nimisellä ohjelmalla niin, että työskentelyohjelmaan määritettiin tulostimeksi painon tulostimen asetukset, tämän jälkeen materiaali tulostettiin PostScriptinä (tulostimeen ajettava tiedostomuoto, jonka voi tallettaa ja ajaa tulostimeen ilman varsinaista isäntäohjelmaa) Distillerin kautta tidostoksi.
Pdf:ssä ei siis ole mitään alkuperäisiä kuvia mukana, se on pelkkää ohjaus-ja muotoilukäskyä, jossa kirjaimetkin on muutettu vektoreiksi. Kun sitä katsotaan koneen näytöltä, näytönohjain toimii "tulostimena".
Tai noin ainakin muistelisin. Sittemmin Distiller integroitiin moniin eri ohjelmiin, ja se lakkasi olemasta erillispalikkana, silti ainakin kaikki Adoben ohjelmat suorittavat .pdf:n teon kukin oman distillerinsä kautta.