Pitäis vähän katsella omista kirjoista, mistä lähtien on paperille piirretty kuva pystytty fotokemiallisin keinoin syövyttämään painolaatalle.
Tuo ja tekemisen hinta riippui varmaan monesta asiasta, kuten käytettävästä kirjapainosta. Eka rasteroitu valokuvahan esimerkiksi julkaistiin Hesarissa 1904, mutta enpäs osaa lonkalta heittää, että näkyikö pilalehdissäkään vielä ihan tuohon aikaan kotimaista kuvitusta. Jotkut taas, kuten Töpfer, kaiversivat/syövyttivät itse painolaattoja tai piirsivät kivelle, jolla sitten painettiin (litografia).
Tuossa Vennyn värityskirjassa on ruutujen välillä siirtymiä hetkestä hetkeen, kohtauksesta kohtaukseen, mutta myös näkökulmavaihdoksia ja erikoislähikuvia. Viimeksimainitut mielestäni erottavat sen tavan kuvakirjasta/kuvakertomuksesta. Sarjakuvalle tyypilliset vauhtiviivat, kuplat ja muut tehosteet sen sijaan puuttuvat. Turmiolan Tommissa kuvat selvästi vain värittävät, eli kuvittavat sitä mitä kirjoittaja on jo kirjoittanut auki. Soldan-Brofeldt sen sijaan kertoo kuvilla osin eri asioita kuin tekstissä.
Kyse on siis sarjakuvan määrittelystä. Siitä että onko Soldan-Brofeldtin montaasi-kerronta lähempänä sarjakuvaa kuin Itikaisen puhekuplilla ja vauhtiviivoilla(?) ryydietty kuvakirjamaisuus?
Lasketaankos muuten Koipeliinit jo sarjakuvaksi vai ovatko nekin edelleen protosarjakuvaa?