Rooman tuohon syystä on väitelty historioitsien välityksellä paljon. Mutta totuus on kuitenkin se, että kun kansakunnan moraalinen rappio on kamalaa, niin sen vaikutus näkyy koko silloisessa yhteiskunnassa. Myös valtaa pitävä eliitti oli täysin seksuaalisesti kieroutunutta sisäsiittoista porukkaa.
Tässä lainaus netistä:
Rooman hajoamisen syytRooman valtakunnan hajoamisen syistä on väitelty loputtomiin. Edward Gibbon esitti kolmisenkymmentä selitystä, muun muassa kristittyjen moraalittomuuden ja valtakunnan koon.[24] Jo antiikissa itäroomalainen ei-kristitty Zosimos syytti muun muassa Konstantinusta ja kristittyjä.[25] Kenraali Vegetiuksen mukaan Rooman armeija heikentyi korruption ja kurin höltymisen takia.[26] Toisaalta on epäilty syyksi myöhäisantiikin henkistä köyhyyttä, rotujen sekoittumista, kansainvaelluksia, talouden rappiota, valtiorakenteiden heikkenemistä ja valtion desentralisaatiota, lyijyä vesijohdoissa ja aristokratian degeneroitumista, ilmastonmuutosta, ryöstöviljelyä ja eroosiota, korruptiota ja tehotonta hallintoa, provinssien ryöstöä, epätasaista tulonjakoa, epätasapainoa maaseudun ja kaupungin välillä, orjuutta, teknologisen kehityksen pysähtymistä ja lukemattomia muita asioita.
Nykyisissä tulkinnoissa korostetaan eniten imperiumin taloudellisia vaikeuksia, sisäisiä sosiaalisia muutoksia ja ulkoisten uhkien aiheuttamaa painetta.
Summa sumarum. Loppujen lopuksi kysymys on siis siitä, ettei ihmisillä ollut enään voimavaroja taistella valtakuntansa puolesta, joka oli täysin pirstaleina. Rooman keisarit eivät huolehtineet kunnolla sotajoukoistaan, jotka olivat levittäyetneinä sikin sokin suurta valtakuntaa. Olen sitä mieltä edelleen, että moraalinen rappio oli syynä Rooman kyvyttömyyteen hallita ja puolustaa suurta valtakuntaansa. Siihen sitten tietenkin sisältyy useita yksityiskohtia, joista saa kokonaiskuvan lukemalla Rooman kansan historiaa. Tuossa wikipedian otteessa on joitakin yksityiskohtia joistakin syistä, jotka muodotivat kokonaiskuvan Rooman häviöstä. Siihen siis vaikutti monta eri seikkaa joiden taustalla kuitenkin oli moraalinen rappio.
Edelleen pitää paikkansa Pyhän Raamatun varoitus siitä, että "mitä ihminen kylvää sitä hän myös niittää".
Oma lukunsa on myös ase teknologian kehittymisellä muinaisina aikoina, kun löydettiin uusia metalliseoksia miekkojen ja nuolien valmistamiseen. Mutta se on niin pitkä tarina kertoa , että palataan asiaan joskus jossain toisessa yhteydessä.