veijaki kirjoitti:Konventionaalisilla (heh, inside joke) liitäntälaitteilla toki loisteputken valossa näkyy vaihtovirtavälke, mutta sillä nyt ei tavallisesti ole näkemisen kannalta merkitystä. Sen vaikutuksesta ihmisen hermotoimintoihin sitten kiistelläänkin enemmän. Välkkymistaajuus on yhden putken valaisimissa aina 100 hertsiä.
Aulis kirjoitti:Välketaajuuden havaitsemisen rajataajuus vaihtelee henkilöittäin ainakin tuplasti (noin 35Hz..noin 70Hz) ja vielä samoilla henkilöilläkin eri aikoina (eri olosuhteissa ja eri hermostollisessa tilassa). Osalla ihmisiä on vaikeuksia havaita edes television 25Hz puolikuvataajuuden (lomittelu, interlacing) aiheuttava lievä kuvan värinä ja toisille taas 50Hz pyyhintätaajuus tulee läpi hyvin ärsyttävänä ja selvänä välkytyksenä. 100Hz taajuus tulee ilmeisesti sellaisenaankin osalle ihmisistä läpi hieman hermojärjestelmään - josko ei tietoisuuteen asti, mutta johonkin asti hermojärjestelmää kuitenkin.
Ylläolevat lainat on Aspergerin syndroomaisten keskustelupalstalta, mutta noiden kommenttien innoittamana löytyi myös
Väri ja Pinta -lehden artikkeli, jossa asiaa puretaan aika perusteellisesti. Mukana on jopa lista suositeltavista lampuista! Auran ongelmassa lienee siis kyse joko huonolaatuisesta valaisimesta (kuristimesta/sytyttimestä), useammasta samassa huoneessa eri tahtiin väpättävästä lampusta tai sitten siitä että olet jotenkin poikkeuksellisen herkkä havaitsemaan tuota välketaajuutta. Veikkaisin ensimmäistä vaihtoehtoa, eli valaisimen sytytin on vain jotenkin kämänen.
Toinen hyvä lähde aiheeseen on tämä Ad-Luxin esite.Joka tapauksessa 11W antaa vielä aika vähän valoa, eli jos todella haluat panostaa työskentelyvaloon, niin kannattaisi ehkä mennä järeämpiin ratkaisuihin (jotka ovat ammattilaiselle myös verovähennyskelpoisia). Ellei taas asiaan halua panostaa, ja varsinkaan jos ei tee värihommia, niin se on melko sama minkä tuikun valossa sitä piirtää.
Jo silloin kun tutkin näitä juttuja kirjaani varten kävi aika selväksi, että sellaisia hyviä välimallin budjettiratkaisuja ei vaan ole. Joko hankit kunnon loisteputken (ja maksat siitä hieman enemmän) tai sitten tyydyt halpaan tai kalliiseen rimpulaan (joihin lasken myös markettien ja jopa esm. taidetarvikeliikkeiden myymät päivänvalotyövalaisimet).
Valaisinhommissa huijuumeininki tuntuu olevan kovin yleistä koska se on ilmeisen helppoa. Useimmat ihmiset, edes kauppojen myyjät, eivät vain jaksa selvittää asioita vaan uskovat mieluummin lamun valmistajan markkinointihöpinää... ja maksavat tyhjästä.