Varmaan aika vaikeaa tekstiä aiheeseen perehtymättömälle. Pelkästään termit saattavat aiheuttaa hämmennystä. Esimerkiksi pisteenkasvu -termi tulee kyllä jotenkin tuosta ilmi, mutta moni varmaan ihmettelee että mikäs se on...
Sen sijaan tapasi käyttää sävy sanaa suorastaan hämmentää. Itse (ja myös Hararld Arnkill, jonka mainiota värikirjaa voin suositella) lähtisin siitä että värin kolme perusominaisuutta ovat sävy, kylläisyys ja vaaleus (tai kirkkaus).
Sävyllä tarkoitetaan yleensä sitä värin ominaisuutta joka erottaa sen muista väreistä. Karkeimmillaan sävyjä ovat esim. vihreä, oranssi, kadmiumin keltainen ja pinkki.
Kirjoitat:
On täysin tarpeetonta käyttää mustalle osavärille samaa sävyntoiston maksimoivaa linjatiheyttä kuin muille oikeasti sävyjä sisältäville osaväreille.
Mikä herättää kysymyksen: Jos on olemassa oikeasti sävyjä sisältäviä osavärejä, onko mielestäsi olemassa myäs osavärejä jotka sisältävät leikisti sävyjä?
Painovärien osavärit taas muodostavat (rasteroituessaan) skaalan valkoisesta täysin kompaktiin pintaan. Tässä skaalassa värin vaaleus vaihtelee. Kun mukaan sotketaan toista väriä se vaikuttaa kylläisyyteen. Rasterointi sen sijaan EI vaikuta sävyyn.

Näin muodoin väriskaalan portaita pitäisi nimittää vaaleus- tai tummuusasteiksi.
Asiaa ei tietenkään helpota yhtään se että kirjapainosanastossa puhutaan tuosta sävyntoistosta. Sillä voidaan kuitenkin ajatella tarkoitettavan mahdollisuutta toistaa mahdollisimman monta eri väriä (sävyä).
Oletko muuten varma siitä että
8x8 pisteen rasteri mahdollistaa 64 sävyä
?
Mulle on jostain jäänyt sellainen tytinä että tuo on lähinnä teoriaa. Käytännössä pyritään nimittäin pyöreisiin (tai jonkun muun muotoisiin rasteripisteisiin. Osaavatko tulostimet todellakin luoda esimerkiksi 8x8 matriisista skaalan "pudottamalla rasteripisteestä pois" tulostuspikselin kerrallaan?
Toivotaan että artikkeli helpottaa edes jonkun graafikkoparan elämää.
