Miten sinä harjoittelet piirtämistä? (Tähän jokainen saa vastata omasta puolestaan.)
Helposti luulisi että jos koko ajan piirtää työkseen, se riittää samalla myös harjoitukseksi. Ei se kuitenkaan riitä. Aina istuessani kokouksissa, seminaarissa, luennolla tai esitelmätilaisuudessa piirrän kymmenittäin muotokuvia ja karikatyyrejä ihmisistä ympärilläni, samoin junissa tulee helposti piirrettyä, jos vastaan osuu hiukankin poikkeuksellisen näköinen ihminen. Piirrän joskus näyttelijöitä televisiota katsoessani, ja mahdoton on kuvitella että pystyisin olemaan kirkossa kokonaisten häiden ajan piirtämättä kaikkea näkemääni muistikirjaan. Ulkomaanmatkoilla aina kun en varsinaisesti kävele, otan muistikirjan esiin ja piirrän näkemäni muistiin, ihmiset, talot ja maisemat. Bussissa piirrän kaiken mitä bussin pysähtyessä pysäkillä näen.
En juurikaan enää korjaile sarjakuvaoriginaalejani vaan jos homma menee todella pieleen se tarkoittaa etten sittenkään tiennyt miltä piirroksen piti näyttää. Silloin pitää vain aloittaa uusiksi, se on usein myös nopeampaa kuin paikkamaalin tai paperilappujen kanssa säätäminen, ja näyttää aina paremmalta. Varmistaakseni ettei piirrosta loppupeleissä tarvitse korjailla, saatan tehdä kasoittain "idealuonnoksia" kunnes tiedän täsmälleen miltä tuvan tulisija tai ajurin vaunut näyttävät.
Piirrän aina mallista, mutta koskaan malliin katsomatta.
Tämän ymmärtää jokainen pidempään piirtänyt. Näen kaiken ikäänkuin ilmassa edessäni, ja sen sijaan että seuraisin motorisia ohjeita tyyliin "Ville Vallattomalla on neljä sojottavaa hiusta" näen edessäni sen ihmisen jota kulloinkin piirrän ja yritän tavoittaa näköisyyttä parhaan kykyni mukaan. Tämä on tietysti aika raskasta aluksi, mutta olen huomannut että tarvitsen entistä vähemmän pinnoilla ja tekstuureilla leikkimistä viivan naamioimiseen, joten olen ilmeisesti kehittynyt oikeaan suuntaan.
Tekstuurit, sisustus ja vaikkapa arkkitehtuuri ovat oma hupinsa, jossa saa leikkiä todellisuuden rajoilla ja viivalla ja piilottaa pieniä kunnianosoituksia vaikkapa Tove Janssonille, Toulouse-Lautrecille tai venäläisille Ekspressionisteille - Päällystakkia piirtäessäni olen piilottanut sarjan hahmoihin useampiakin "terveisiä" Gogolin Kuolleiden sielujen mainiolle kuvittajalle, jonka nimeä en juuri nyt muista. Jos piirrän huonosti, tarvitsen lisää harjoitusta löytääkseni olennaisimmat piirteet näkemästäni.
Saatan selata päiväkausia kuvakirjoja ja piirtää niistä muistiin ihmiskasvoja, taloja ja autoja. Joskus on hauska sijoittaa kuviin myös aiheeseen sopimattomia yksityiskohtia, esimerkiksi joku muinainen ajoneuvo, jota valmistettiin vain yksi koekappale.
Kaikkea tätä pitää harjoitella, ja oppia piirtämään se minkä näkee eikä se mitä luulee näkevänsä. Hyvä ja kysyjälle sopiva ensimmäinen harjoitus on ottaa muutama arkipäiväinen esine eteen pöydälle, ja kääntää ne ylösalaisin, asentoon jossa niitä ei koskaan normaalisti näe, ja piirtää ne sitten. Huomaat varmasti, että lopputulos näyttää vähemmän "sinun tyyliltäsi" ja enemmän niiden oikeiden taiteilijoiden piirustukselta.
Sitä on piirtäminen, näkemistä sen sijaan että olettaisi ja luulisi.
Kivi
PS. Tätä pitkää vastausta sorvatessani JJ Naas sanoikin saman jo lyhyemmin.
