Satuin nyt lukemaan sen Hesarin artikkelin. Ei mitään loistavinta syväanalyysia, ja parista leffasta yleistettiin melko rankasti. Parempi olisi jos edes keskittynyt vaikkapa siihen Batmaniin niin asiasta saattaisi saada järkevää keskustelua kun aihe olisi ollut edes jotenkin rajattu.
Mutta toisaalta, ryhdytäänpä nyt hieman paholaisen asianajajaksi. Onko keskimääräinen sarjakuvaelokuvan katsoja yhtään sen "syvällisempi" tai "perehtyneempi" kuin Petterson? Epäilen että tällaisia myyntilukuja takovilla leffoilla harva katsoja
on Batmaninsa lukenut sarjakuvanörtti. Ja ylipäätään: hämmentävän monelle ihmiselle tulee yllätyksenä että Ilmestyskirja Nyt olisi sodanvastainen elokuva ("Valkyyrien ratsastus on aivan mahtava kohtaus! Siinä pistetään kylä <ääniefektejä>" - tiivistettynä mm. enoni mielipide filmistä)
Mun on toki paha sanoa yhtään sen syvällisempää koska supersankarigenre ei hirveästi kiinnosta (tosin pääasiassa ihan muista syistä: sarjakuvalehtitarinaformaatti ja Marvel/DC -universumeiden pitkän aikavälin wtf-juonikuviot ei hirveästi innosta); esimerkiksi en ole sitä artikkelissa referoitua Ultron-leffaa nähnyt. (Meneekö muuten artikkelin kirjoittajan kritiikki sankareiden sankarillisuudesta pahasti pieleen?) Yritetään kuitenkin:
Joskin kuten hyvin tiedetään saksalaistaustainen psykologi katsoi lajityypin olevan fasismia ihannoiva, natseja tukeva. Tuli pienenä (eikä niin pienenäkään) yllätyksenä juutalaistaustaisille tekijöille. Aina oppii uutta.
[olen harrastelija, en tiedä hyvin] ...miksi tekijöiden juutalaistaustaisuus on argumentti sille että psykologi olisi ollut väärässä? Puhtaalla mutulla stereotyyppinen väite taitaa olla: maailma jossa on hyviksiä ja pahiksia ja hyvikset (erikoislaatuisia sankariyksilöitä) löylyttävät pahiksia estetisoidulla väkivallalla? Joo, tiedän asia ei
oikeasti sarjakuvissa ole näin yksinkertainen ja tätä problematiikkaa on käsitelty useita vuosikymmeniä jne jne. Mutta miksi tämä nyt olisi totaalisen perusteeton näkökulma stereotyyppiseen naamioitu kostaja -tarinaan?
Luulen että moni antifan, SVL:n tms katutappelija kuvittelee olevansa oman elämänsä batman. Onko sillä sitten hirveästi merkitystä että heidän käsityksensä Batman-hahmosta on suunnilleen yhtä naiivi kuin Pettersonin (vähän toisella tavalla vain)?
unohdettiin että usein superheeroksien vastustajana - etenkin elokuvissa! - on ollut joku liian pitkälle vallan- ja rahanhimossaan (kapitalismissaan siis!) mennyt yrityspamppu ja usein sarjakuva(elokuva)fanit ovat myös vasemmistolaisia - tai ainakin humanisteja - näkökannoiltaan.
Toisaalta oikeisto on siitä kätevän laaja sateenvarjotermi, että oikeistokonservatiivinen maailmankuva ei ole aina sama asia kuin kritiikitön kapitalismi. Ja sitten
edelleen toisaalta paha, epärehellinen, laittomuuksiin ryhtyvä, väärällä tavalla ahne korporaation johtaja on ihan suhtaallisen yleinen vihollishahmo libertaarienkin suosimassa fiktiossa; tyypillisesti sitten oikeamieliset kukistavat tämän harhautuneen "rehellinen vapaa kilpailu ja kapitalismi voittaa" -hengessä.