Mangan värejä en ole lukenut
Hyvä.

Se tulee painosta maanantaina. Siitä on vielä hieman matkaa kauppoihin. ...Paitsi
kustantajan omaan kauppaan, johon se ilmestynee jo ensi viikolla.
Reima, Mangan värejä en ole lukenut mutta mangan harmaasävyt on mainio opas siinä mitään mutta yleisenä sarjakuvanteko-oppaana se ei toimi.
Ei. Mutta niitähän tosiaan jo muut ovat julkaisseet.
Sellaiseksi sitä ei ole tarkoitettukaan, kuten ei rasterikalvoakaan.
tämä ei tarkoita etteikö se olsii mahdollista, mutta äärimmäisen epätodennäköistä
(toim. huom. yksinomaan rastereilla tehty sarjakuva olisi aika vänkä)
Dealinessa oli joskus semmoinen (jotain 90-luvun alusta). En nyt muista tekijää.
tämä ja mainitut Ahokoivu, Kutila&Ahlqvist, Ilpo Koskelan lehdykkä, McCloud ovat yleisiä sarjakuvan muoto ja teknistä kieltä läpikäyviä oppaita.
Oppikirjoja.
Itse asiassa McCloud (Näkymätön taide) taas ei puhu välineistä oikein mitään. Itse taas en sitä laskisi sarjakuvapiirustusoppaaksi, vaikka sitä siihenkin tarkoitukseen voi käyttää.
Näiden lisäksihän on suomeksi toriyaman piirrä mangaa Katy coopen vastaava ja egmontin piirrä ninjoja Hartin shojo-, shounen-, gootti-, keiju-setti ja sitten enää se yksi sarjakuvantekijän opas josta haluaisin pitää pääni kiinni koska saatan järjestää itseni syyteharkintaan kertoessani siitä mielipiteeni.
Onko Kjaerin toinen kirja Mangan Taikaa mennyt ohi? Vai etkö pidä sitäkään varsinaisena sarjakuvanteko-oppaana? Tarkoitat Sarjakuvapiirtäjän käsikirjaa. Sen ongelma on mielestäni siinä että että se haukkaa enemmän kuin pystyy pureskelemaan. Eli lopputulos, joka esittelee vähän kaikkea, eikä kunnolla mitään on kiusallisen pintapuolinen.
Mangan harmaasävyt on minusta arvokas lisä niin sarjakuvanpiirtäjille kuin kirjoittajillekin, mutta kolmen läpiluennen jälkeen en osaa silti pitää sitä sarjankuvanteko-oppaana vaan enemmän jyrsinsorvina.
Hemmetin käytännöllinen työkalu, mutta vasta kun hallitsee tavalliset yleisemmät työkalut jotenkin.
Niin kysehän on painotuksista ja rajaamisesta. Kummassakaan kirjassani ei ole anatomiaa eikä opastusta sarjakuvasivun marginaalien piirtämiseen. Muuten sarjakuvalle tyypillisiä juttuja sivutaan sikäli kun se on tuntunut minusta tarpelliselta. Mangan harmaasävyihin on rajattu lähinnä esimerkkejä luonnostelusta, sommittelusta ja pintarakenteen (värien) kuvaamisesta. Onhan siellä piilotettuna kaikenlaista sarjakuvan kerronnasta. On tulkintaasia haluaako erottaa toisistaan sen miten opetetaan toteuttamaan päitä kananmunamuodolla ja apuviivoilla siitä kuinka muotoja "tussataan" rasterin avulla.
tässä oppaassa käydään useita eri metodeja läpi, joka monelle kokeneemmalle on itsestänselvää ja tuttua hieman sama kuin keskivertoduunarille esittelisi ruuvimeisselin "älä ihmeessä? onk tommosiikin?" mitä taas harmaasävyt ei silti ole.
tätä voi suositella myös mangasta kiinnostumattomille sarjakuvanteosta kiinnostuneille joilla ei ole taidekoulua, opistoa yms likimainkaan.
Niin, aina on niitäkin jotka ostavat ensimmäistä opastaan ja nimen omaan niille useimmat oppaat on suunnattu. Siksi on hyvin ymmärrettävää että pidempään harrastaneet valittavat siitä että oppaat ovat niin turhia tai jotenkin muuten huonoja.