Kirjoittaja Aihe: Käden asento tussatessa?  (Luettu 3685 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

JJ Naas

  • Toikkarointia lammashaassa
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 522
Käden asento tussatessa?
« : 05.05.2009 klo 20:32:46 »
Tussaus on minulle edelleen kirottua aluetta, ja olen miettinyt, että onko kynän/terän valinnalla jotain tekemistä käden asennon kanssa tussatessa?

Tussatessa oma kämmenselkäni on jämäkästi paperia vasten jotta ei tärise ja kynän terässä on oltava sen verran jämäkkyyttä että tunnen sen kitkan paperia vasten, siksi olen kaikkien kokeilujen jälkeen palannut aina nopeasti kuivuvuien huopatussien pariin. Hitaasti kuivuvalla musteella piirtäminen on mahdotonta, koska kärsimättömyyksissäni aina sottaan tussia kämmenselällä, kun en malta odottaa puokta tuntia parin vedon kuivumisessa että voisin taas jaksaa. Mutta sitten joissain videoissa olen nähnyt joitain Indian Ink -tussausvelhoja jotka tussaavat niin että kämmenselkä ei kosketakaan paperia, joten tässäkö se salaisuus? Miksi heidän kätensä ei tärise? Kuinka heillä voi olla jotain tuntoa paperin pintaan? En tajua! Vihaan heitä! En ikinä itse pystyisi moiseen, käteni tärisevät liikaa, joten välittömästi kuivuvat huopakynät ovat ainoa vaihtoehto.

Ellei sitten siirry kokonaan Manga Studiota käyttämään...

Jyrki Vainio

  • Mielikuvittelija
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 628
  • Kvaak!
Vs: Käden asento tussatessa?
« Vastaus #1 : 05.05.2009 klo 22:12:20 »
Useimmat ihmiset ilmeisesti luontaisesti pitävät kynää/muuta piirtovälinettä siten, kuin he lapsina ensimmäistä kertaa ovat oppivat pitämään kynää kädessä. Katsokaa ympärillenne ja saatte huomata, että kynäote ei ole ollenkaan niin universaali kuin voisi kuvitella! (Hurjimpia ovat kynä etu- ja keskisormen välissä yms. variantit)
Pistää miettimään, että pitäisikö omaakin otetta harkita tietoisesti uudestaan.

Minä pidän kynää hyvin läheltä kärkeä. Muihin työkaluihin siirrettynä tämä ote on ongelmallinen: olen tehnyt 90% tussauksestani pienellä 0 koon siveltimellä ja siinä sormeni ovat kärjen metalliholkin päällä, vieläpä sen etuosassa. Kun olen yrittänyt joskus kokeilla isompaa sivellintä, kakkosta tai nelosta (joista olisi suuremman skaalansa vuoksi hyötyä), sormet automaattisesti hakeutuvat samaan tuttuun asentoon - ja kas, yhtäkkiä ne ovatkin jo musteessa, hivuttautumassa kohti siveltimen karvoja! (Siitä voidaan varmaan lähteä, että vaikka olisi kuinka tekijämies, tussauksessa tulee ongelmia, jos totuttuna otteena on pitää kiinni siveltimen terästä).
Outoa tässä on se, että kun maalaan - käytän lähes identtisiä siveltimiä, mutta levitän niillä värejä enkä mustetta - luontaisesti käytän ihan erilaista otetta ja pidän sormet paljon ylempänä, puu- ja metalliosan rajalla tai sen yläpuolella! Tämä olisi varmaan se hyvä ote käyttää myös tussauksessa, mutta miten sen saisi siihen siirrettyä? On vaikea opetella tämmöisiä perusasioita alusta uudelleen.

Kun pidän pelivälineestä kiinni niin läheltä paperia, niin silloin käsi on hyvin tiukassa pienessä kippurassa ja saattaa tietysti ajan kanssa ruveta särkemään, kun tekee oikein pitkää settiä. (Toisekseen vielä lyijykynäillessä painan kynää paperin todella lujaa, mikä ainakin on pidemmän päälle rasittavaa). Jostain syystä tämä sama ote ei tunnu sopivan wacomiin ollenkaan - siinä käsi rupeaa valittamaan hyvinkin nopeasti. Vaikka en voi ymmärtää, mikä siinä muka on se ratkaiseva ero perinteisen kynän kanssa!

Sitten tämä kämmenselkä paperilla juttu: minä olen pohtinut sitä myös. On tavallaan kaksi "työnopeutta" tai toisaalta "viivan kokoa". Toisessa käsi on paikallaan, paperin päällä ja viiva syntyy sormia liikuttamalla. Tällöin tietysti mittakaava työstämiseen on vain pari senttiä. Toisessa sitten tehdään pitkiä linjoja niin, että käsi liukuu paperin päällä.
Ongelmia on siirtyminen yhdestä vaihteesta toiseen. Kun aloitat tekemään pitkää viivaa, viivaan tulee helposti tärähdys siinä kohdassa kun käsi nytkähtää liikkeelle, kun kämmenselkä irtoaa paperista. (Kiiltopintaisella paperilla tulee pahimmillaan "charlesschulzmaista" tärisevää viivaa, kun käsi tarttuu kiinni paperiin yhä uudestaan ja uudestaan ja koko viiva on yhtä nykimistä).
Isompien linjojen tekeminen ja käden kevyt liike on varmaan kaikkiaan parempaa ja toivottavampaa kuin pelkkien sormien varassa nyhertäminen, joten sitä pitäisi varmaan treenata (*). Inhottavaa kyllä, ei tässäkään taida muuta taikatemppua olla, kun vain kokemuksen kautta oppia ymmärtämään ilmiötä ja pyrkiä hallitsemaan sitä.

(*) Itse asiassa, minä olen sitä kaupunkikuvieni muodossa oikeastaan tehnytkin. Se jos mikä on ollut oppia siinä, miten tehdä pitkiä suoria viivoja niin, että käsi liukuu kevyesti paperin pinnalla. Ja niistä voin sanoa, että kokemus opettaa ainakin kasautuvan itseluottamuksen kautta: kun tietää pystyneensä piirtämään joitain viivoja jo aikaisemmin, seuraavalla kerralla niitä on itse asiassa helpompi ja luottavaisempi tehdä.

susyhukka

  • Vieras
Vs: Käden asento tussatessa?
« Vastaus #2 : 05.05.2009 klo 23:18:48 »
Mulla ei osu kämmenselkä vaan jokin kohta ranteesta alustaan/paperiin. Eikä indian inkkiä ole ongelmaksi asti lähtenyt käden mukana leviämään. Tai sitten olen niin kauan aikaa sitten todella isoa kuvaa tussannut, etten enää muista...
Pidän aika ylhäältä kynää ja Nikkon G-terällä sudin menemään, kun en muustakaan tiedä. Ja jos kahvia on juonut, niin huomaa kyl heti, että tärisee.

JanneT

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 125
Vs: Käden asento tussatessa?
« Vastaus #3 : 06.05.2009 klo 08:57:56 »
Siveltimellä musteen leviäminen ei ole ollut ongelma. Tussaan alhaalta ylöspäin, vasemmalta oikealle, jolloin käsi ei koskaan osu märän musteen päälle. Jos täytyy tussauksen lopuksi palata tekemään yksityiskohtia, on muste ehtinyt jo kuivua. Yleensä tussaan kuitenkin varjostukset/muut yksityiskohdat samaa vauhtia ääriviivojen kanssa.

Tussiterällä työskennellessä suttaan hieman helpommin, sillä tussi kuivuu terän urissa hitaammin ja käytän työvälinettä yksityiskohtaisempaan työskentelyyn, jolloin joudun useammin palaamaan jo tussatulle alueelle.

Sormia en ole oikein oppinut koskaan käyttämään, hienomotoriikkani on onnetonta. Samasta syystä käsialani on aina ollut täysin lukukelvotonta. Liike tapahtuu pääasiassa ranteella, kyynärvarrella ja olkapäällä.
Kuvitukset       Sarjakuvat         Animaatiot       Käsikirjoitukset                 http://www.jannetoriseva.fi

tertsi

  • Vieras
Vs: Käden asento tussatessa?
« Vastaus #4 : 06.05.2009 klo 10:01:11 »
Siveltimellä musteen leviäminen ei ole ollut ongelma. Tussaan alhaalta ylöspäin, vasemmalta oikealle, jolloin käsi ei koskaan osu märän musteen päälle.
Alhaalta ylöspäin? Ettei vain olisi just päinvatsoin?
(edit. ...tai onnistuuhan se noinkin!!!! Kokeilin just äsken.  :)
 en ole vielä koskaan ennen  kuullut että joku tussaisi jalat ensin...)

Katselin äsken netistä videopätkiä Moebiuksesta, Conradista, Loiselista ym. ja he kaikki tussasivat mielestäni käsi kiinni paperissa, "sormitnyperrysekniikalla".

http://kd2a.france2.fr/bd/index.php?page=bd-bande-dessinee-dedicaces
« Viimeksi muokattu: 06.05.2009 klo 10:18:26 kirjoittanut Tertsi »

JanneT

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 125
Vs: Käden asento tussatessa?
« Vastaus #5 : 06.05.2009 klo 10:54:20 »
Alhaalta ylöspäin? Ettei vain olisi just päinvatsoin?

Ei kun juuri noin. Pidän kättäni siveltimen yläpuolella, jotta saisin käytettyä rannettani tussaamisessa.
Kuvitukset       Sarjakuvat         Animaatiot       Käsikirjoitukset                 http://www.jannetoriseva.fi

mikko jylhä

  • Jäsen
  • Viestejä: 178
Vs: Käden asento tussatessa?
« Vastaus #6 : 06.05.2009 klo 11:56:14 »
Minäkin tussaan kämmenselkä paperissa kiinni. Tuhraantuminen tosiaan vähenee, kun työskentelee järjestelmällisesti vasemmalta oikealle. Vaikka ymmärrän kyllä hyvin, miten JJNääs -tyyppinen rennon lennokas viiva ei välttämättä sen tyyppiseen työskentelyyn haluaisikaan alistua.

Paitsi kitkaa kättä siirtäessä, kämmenselän hikoaminen paperiin kiinni saattaa toisinaan aiheuttaa paperiin rasvaa, johon tussi ei ainakaan siveltimellä suostu kunnolla kiinnittymään. Molempiinhan auttaa kevyt työhanska – vaikkapa semmonen apteekin silkkihansikas – Mutta niistä tuppaa karkealla paperilla kuulumaan (tai tuntumaan) todella puistattava rahina.
float like a butterfly, stink like a beaver

Jyrki Vainio

  • Mielikuvittelija
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 628
  • Kvaak!
Vs: Käden asento tussatessa?
« Vastaus #7 : 06.05.2009 klo 13:36:34 »
Paitsi kitkaa kättä siirtäessä, kämmenselän hikoaminen paperiin kiinni saattaa toisinaan aiheuttaa paperiin rasvaa, johon tussi ei ainakaan siveltimellä suostu kunnolla kiinnittymään.

Nii juu, edelliseen lisättäköön, että semmoisen asian olen kyllä saanut opetettua itseni tekemään, että piirtäessäni aina pidän puhdasta paperin palaa käden ja piirustuspaperin välissä, sekä tussatessa että lyijykynäillessä. Eli siis itse asiassa kämmenselkäni ei olekaan kiinni piirrettävässä paperissa, vaan siinä on tämmöinen toinen pala suojaamassa välissä. (Näin joskus nuorena valokuvan, jossa Franquin piirtää sillä tavalla, joten täytyihän sen silloin olla oikein).
Estää siis juuri tuon rasvan tarttumisen paperiin, sekä tietysti myös lyijykynäpiirroksen suttautumisen ja graffitin tarttumisen käteen. Mutta toimii vain näissä "käsi paikallaan" sormella-nyherrys-piirroksissa. Pitkiä linjoja vetäessä vaikeampaa.

Hazart

  • Jäsen
  • Viestejä: 3 171
  • YARRRR!
Vs: Käden asento tussatessa?
« Vastaus #8 : 07.05.2009 klo 01:15:09 »
Meikäläisellä paperi pyörii ympäri pöytää tussatessa ja välillä käsi on ylhäällä ja välillä alhaalla. Mistä se paras viiva milloinkin irtoaa. Silti jotenkin jäänyt nuo sotkemiset, kun yrittää aina kahtoa, että käsi olis kuivassa kohdassa kantillaan. Ja jos ei ole, niin paperi alle, kuten Vainiolla. Yksi vaihtoehto on sekin, että jos tussaa useamman sivun juttua, niin heittelehtii paperilta toiselle vähän väliä. Tulee kuivumisaikaa, mutta projekti etenee vauhdilla. Jeff Smith ainakin näytti tussaavan kivat kohdat ensin ruuduista ja sitten hissukseen täyttävänsä vähemmä kivoja kohtia. Halusi pitää homman mielekkäänä. Tämä tapa antaa myös kuivumisaikaa tussatuille kohdille enempi kuin järjestelmällinen eteneminen. Tai kuivaa käsitilaa ainakin. Suojapaperia on tosin syytä käyttää tässäkin sitten kun palaa puoliksi täytettyjä ruutuja tussaamaan. Tämmösiä unisia ajatuksia... nyt petiin...

 8]