Kirjoittaja Aihe: Kielletyt kuva-aiheet  (Luettu 39365 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Valtteri

  • Jäsen
  • Viestejä: 146
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #30 : 10.02.2009 klo 12:19:03 »
Ei toki, mä arvioin maailmaa ensisijaisesti siltä kantilta, mitä täältä piskuisesta Pohjois-Euroopan maasta pystyn näkemään. Täällä sillä nyt ei ainakaan ole mitään orjakannatusjuttuja mielessä, ja toisaalta se mitä olen lukenut eteläisten Yhdysvaltojen ihmisten mietteitä, on niillä monilla kuitenkin selkeä kansallisuuden tunne, joka erottaa ne "pohjoisvaltiolaisista", ja suuri kansallinen häpeä ja harmi siitä, että sitä ollaan pahaksi leimautuneita ja häviäjiä.

Lisäksi mun katsontakantaani vaivaa se, että olen Hyvä Ihminen, joka ei tuomitse muita ainakaan rodullisten tai kansalaisuuteen pohjautuvien ennakkoasenteiden vuoksi, ja koska tämä ei ole koulittu asenne vaan ollut mulla ihan aina, mun on tosi vaikea loppujen lopuksi ymmärtää Pahuuden voimia, niinkuin rasismia, orjuuden kannattamista ja mitä kaikkea pahaa näillä merkeillä nyt yritetäänkään viestiä. Mulle tuli ihan rehellisesti yllätyksenä ylipäätään se, että joku saattaisi kuvitella etelävaltioiden lipun - kuitenkin hyvin laajalti käytetyn symbolin - tosissaan edustavan orjuutta.

Ehkä mitä vanhemmaksi elän, sen paremmin opin ymmärtämään, kuinka pahoja ihmiset voivatkaan olla.

JanneT

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 125
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #31 : 10.02.2009 klo 12:42:01 »
Tuttavani laittoi teini-ikäisenä 'teddynä'' Kreikan lomallaan päälleen hihattoman, etelävaltioiden lipulla kuvioidun painan ja joutui välittömästi paikallisen nuorison pieksemäksi. Olisi voinut käydä pahemminkin ellei eräs rohkea ohikulkija olisi puuttunut tilanteeseen. Tuttuni kiitti vuolaasti avusta. 'Tottakai aateveljeä täytyy auttaa', kuului vastaus. Selvisi että auttaja oli tanskalainen uusnatsi.

Aika universaalisti tuo etelävaltioiden lippu tunnutaan liittävän ensisijaisesti rasismiin eikä juurevaan musiikkiin, valitettavasti.
Kuvitukset       Sarjakuvat         Animaatiot       Käsikirjoitukset                 http://www.jannetoriseva.fi

JJ Naas

  • Toikkarointia lammashaassa
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 522
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #32 : 10.02.2009 klo 13:23:53 »
Mulle tuli ihan rehellisesti yllätyksenä ylipäätään se, että joku saattaisi kuvitella etelävaltioiden lipun - kuitenkin hyvin laajalti käytetyn symbolin - tosissaan edustavan orjuutta.

Kyllä minä ainakin konfederaation lipun nähdessäni ajattelen nimenomaan ensimmäisenä vuosien 1861-1865 historiallista konfederaatiota enkä esimerkiksi moottoripyöräjengejä tai jotain lipun myöhempää käyttöyhteyttä. Ja mitä politiikkaan ja aatteisiin tulee niin mistä asiasta historiallinen konfederaatio parhaiten muistetaan?

Minusta tämän ei pitäisi olla mikään kompakysymys.

Jyrki Vainio

  • Mielikuvittelija
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 628
  • Kvaak!
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #33 : 10.02.2009 klo 14:02:39 »
Tuttavani laittoi teini-ikäisenä 'teddynä'' Kreikan lomallaan päälleen hihattoman, etelävaltioiden lipulla kuvioidun painan ja joutui välittömästi paikallisen nuorison pieksemäksi.

Markus Kajolla oli joskus semmoinen matkaohjelma, jossa kulki toisen toimittajan kanssa ympäri Eurooppaa (alan harrastajalle jäi mieleen siitä, että vähätteli sarjakuvia Belgiassa). Muistan, että Italia/Rooma -jaksossa keksivät ainakin kolme-neljä kohtuu arkista suomalaista t-paitaa, joiden päälle laittaminen siellä, tai ainakaan Vatikaanissa, ei olisi kovin hyvä ajatus. Yhdessä niistä ainakin luki isolla Radio Mafia.

Gothicus

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 788
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #34 : 10.02.2009 klo 14:13:38 »
Kolmen K:n marketteja tiedän joidenkin amerikkalaisten täällä joskus ällistelleen kovastikin.
"Ihminen on ihmiselle kettu."

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #35 : 10.02.2009 klo 14:15:40 »
Etelävaltioiden kohdalla symboliikka on selkeä ja juuri syy miksi moottoripyöräkerhot sen omaksuivat.
kapinan ideahan on vastakulttuurisuus, olemassa olevan status quon vastustaminen.
Gootti ja punk-liikekin käyttivät viljalti juuri kolmantena valtakuntana tunnetun natsi-saksan kuvastoa alun rähinävaiheessa ihan juuri siksi.

Minusta mielenkiintoista on  se mikä on kiellyttyä ja millä tasoin. reiman mainitsema Nike logo on vain yksi esimerkki näiden intel inside yms viritysten lisäksi.
Niissä on kyse ensisijaisesti brändäyksestä, pitkälle viedystä sinettijärjestelmästä joka edeltää lukutaitoa: Sinetti on tae.
Toisaalta on kuva-aiheita joiden merkityssisältö oin muuttunut kuten kielenkin osin: sovinistilla ei kukaan enää kuvaile ranskalle kansallismielistä eikä svastikaa nähdä länsimaissa muuna kuin juuri NSDAPn kumartajien symbolina.

Nyky-yhteiskunnassammekin alkaa olla mahdottomuus käyttää vaakunaleijona hihamerkkiä ilman että konnotaatio on "kuulun äärioikeistoon"
mutta tämäkin on kulttuurisidonnaista.

Sarjakuvissa alastomuus on ollut pitkään kielletty, myös koska sarjakuvat on nähty lasten viihteenä, mutta sarjakuvien kuvasto on melko vapaata sinänsä kielletyistä aiheista verrattuna elokuvien säädöksiin.
Mike Dianan kaltaisilla tajoilla voi tietenkin olla eriävä kanta aiheesta

Gothicus

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 788
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #36 : 10.02.2009 klo 14:33:38 »
Nyky-yhteiskunnassammekin alkaa olla mahdottomuus käyttää vaakunaleijona hihamerkkiä ilman että konnotaatio on "kuulun äärioikeistoon"
mutta tämäkin on kulttuurisidonnaista.
Kyllä. Esimerkiksi vaakunaleijonariipukset eivät nykyään juuri imartele kantajiaan. Harmillista, että sinänsä hienon symbolin näkeminen jonkun junkkarin kaulassa aiheuttaa heti puistatusreaktion. Todella harmi, että kyseinen symboli toimii nykyään enimmäkseen täydellisten urpojen osoittimena.
"Ihminen on ihmiselle kettu."

JJ Naas

  • Toikkarointia lammashaassa
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 522
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #37 : 10.02.2009 klo 14:43:48 »
Eräs Prahasta kotoisin oleva tsekkiläinen opiskelututtu noin viiden vuoden takaa koki puistatuksen tunteita eikä kyennyt ymmärtämään sitä, että opiskelijabileissä oli Neuvostoliitto teemana, eli puna-armeijan kuoron musiikkia ja sirppejä ja vasaroita rekvisiittana. Rautaesiripun takaisen reaalisosialismin kokeneena hän ei nähnyt asiassa mitään humoristista.

Jyrki Vainio

  • Mielikuvittelija
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 628
  • Kvaak!
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #38 : 10.02.2009 klo 15:04:43 »
Tämän ketjun aiheeseen - ja lähinnä tuolla ketjun alussa esitettyihin kommentteihin - liittyen voisin itseriittoisesti siteerata pari pätkää gradustani, jossa sivusin näitä soveliaisuuskysymyksiä sanomalehtien pilapiirrosten osalta:

Lainaus
[David] Low’n piirrokset herättivät lukijoissa kiivaita mielipiteitä. Muistelmissaan hän harmittelee, että yleisö ei tuntunut aina ymmärtävän pilapiirtäjän tehtävää oikein. Satiirin tehtävä ei ollut aina naurattaa – Low kirjoittaa, että nauru on vain satiirin ajoittainen sivutuote. Hän siteeraa Jonathan Swiftiä: ”Pelkkä huvittuneisuus on niiden iloa, jotka eivät osaa ajatella”. (ibid. s. 191).
Toiset lukijat ymmärsivät kyllä satiiria, mutta olivat sitä mieltä, että sen oli toimittava vain tiukasti määrätyissä rajoissa. Sen oli tuettava vallitsevia käsityksiä, eikä monista asioista olisi sopinut piirtää kuvia ollenkaan. (ibid).
Vastauksena voisi todeta, että ainakaan edellä mainitun suhteen paljon ei ole sitten David Low’n päivien muuttunut. Vuonna 2001 haastattelin Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien poliittisia pilapiirtäjiä proseminaari-työtäni varten ja samasta asiasta valittelivat hekin silloin. ”Jos minä piirrän pienen, nälkäisen mustan afrikkalaispojan, niin vaikka tarkoitan ilmaista piirroksella, että se pyytää apua, niin on aina ihmisiä, jotka luulevat, että teen siitä pilkkaa. Koska se on pilakuvassa”, valitteli silloinen Helsingin Sanomien pääpiirtäjä Terho Ovaska. (Terho, 2001). Samasta jatkoi myös sittemmin pääpiirtäjäksi noussut Henrik Karlsson: ”Miten tahansa piirtää esimerkiksi juuri tummaihoisen, aina joku väittää, että se on piirretty pilkallisessa mielessä. Että se on piirretty tyhmän näköiseksi tai jotain. Vaikka siinä olisi vieressä kuinka höntin näköinen suomalainen, niin se ei auta”. (Karlsson, 2001).
Myös Low valitteli, että hänen piirroksensa tulkittiin väärin rumiksi tai loukkaaviksi. Hänen mukaansa ainakin todellisten epämuodostumien ja vammojen suhteen oltiin hyvin huomaavaisia,eikä niistä tehty pilaa. Äärimmäisenä esimerkkinä hän mainitsee lordi Irwinin: elävässä elämässä tämä oli yksikätinen, mutta karikatyyreissä tällä oli molemmat raajat tallella. (Low, 1956, s. 192).

ja edelleen:

Lainaus
Haastatellessani suomalaisia pilapiirtäjiä proseminaari-tutkielmaani varteen keväällä 2001 koetin kysellä, missä ovat tämän ilmaisumuodon rajat. Mitä asioita pilapiirros kykenee käsittelemään ja mitä mahdollisesti ei.
Helsingin Sanomien silloinen pääpiirtäjä Terho Ovaska teki tästä mielenkiintoisia havaintoja: "Kun piirsin Johannes Virolaisen muistokuvan, tultiin sanomaan, että kuinka te voitte pilkata henkilöä,joka on juuri kuollut ja vielä valtioneuvos", hän sanoi. "Ihmiset pelkäävät kuolemaa, joten sitä ei saa käsitellä piirroksessa. Sitä ei saa pilkata." (Terho).
Suurin osa lukijoista kertoi kuitenkin liikuttuneensa.
[...]
Nämä havainnot johtavat ajattelemaan, että tietyssä mielessä pilapiirros on esityskonventioidensa vanki. Pilakuvissa on Suomessa totuttu näkemään huumoria, johonkin kohdistuvaa pilkkaa – siitähän niiden suomenkielinen nimikin tulee – ja sitä voidaan lukea kuviin silloinkin, kun tekijä ei sitä varsinaisesti ole tarkoittanut.
Karin piirrostyyliin pohjautuva esitystapa voimakkaan sarjakuvamaisine pelkistyksineen ohjaa sekin lähinnä humoristiseen tulkintaan. Se ehkä asettaakin kyseiselle ilmaisutavalle tietyt rajat: kun esitettävät kohteet on pelkistetty humoristisen sarjakuvamaisiksi, onko niillä silloin edes mahdollista sanoa jotain täysin vakavaa?

Suomalaiselle piirrostavalle kontrastiksi esitän tämän Jim Borgmanin piirroksen:



...josta totean, että siinä mielestäni on onnistuneesti tehty se, mitä Terho piti mahdottomana: esitetty pilapiirroksessa kärsivä afrikkalainen lapsi, ilman että siinä on mitään huvittavaa. Voiko tämänkin joku nähdä pilkkaavana ja naurunalaiseksi tekevänä? Ainakin se on vaikeampaa, sillä vaikka viivankäyttö kuvassa onkin karrikoivaa, kuvan kohdetta sinänsä ei ole piirretty mitenkään humoristisesti.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #39 : 10.02.2009 klo 15:29:01 »
Jyrki on monella tapaa asian ytimessä.
Aihe ei ole tyhjiössä vaan todellisuudessa.
Jim Borgmanin kuva on hieno ja merkittävä, siksi koska sillä on myös jotain sanottavaa ja siitä ilmenee yksi huumorin perusedellytyksistä:
älykkyys (monesti tämä hukkuu matkalla)

tärkeä kriteeri monessa kielletyssä aiheessa on juuri "tukea vallitsevia käsityksiä"
valitettavan usein moni käyttää tätä yksinomaan käänteisenä perusteluna mieltämättä että pelkkä vallitsevan kannan arvostelu ilman empiiristä näyttöä on vain inttämistä että musta on valkoista inttämisen takia.

kuvien symboliarvo on yhä valtava, mutta Jyrki Vainio toi hyvin ilmi miten sidottua se on: viihde ei saisi esittää kuolemaa, koska se on  liian vakava ja arka asia.
Totta kai viihde on liian halpahintaista siihen.
Se on rajattu tiukkaan vain taiteelle, hyväksytyille muodoille.
Muutoin ei voi käsitellä sukupuolista uskonnollista tai etnistä syrjintää.

Borgmanin kuva on vaikuttava, mutta olenko ainoa joka näkee kuvan lapsissa suurempaa tavoittelua realismiin, käsinkosketeltavuuteen, keinoa ajaa näkökulma perille?
Se nimittäin toimii.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #40 : 10.02.2009 klo 15:58:30 »
Borgmanin kuva on vaikuttava, mutta olenko ainoa joka näkee kuvan lapsissa suurempaa tavoittelua realismiin, käsinkosketeltavuuteen, keinoa ajaa näkökulma perille?
Se nimittäin toimii.

Näinhän se on ja siinä mielessä vertautuu moniin 1800-1900 -luvun vaihteen kuvia. Harva niistä oli kovin "hauska" nykyisessä mielessä vaan täynnä patetiaa ja symbolismia.

Winsor McKay:


Lisää samaa

Helsingin Sanomien silloinen pääpiirtäjä Terho Ovaska teki tästä mielenkiintoisia havaintoja: "Kun piirsin Johannes Virolaisen muistokuvan, tultiin sanomaan, että kuinka te voitte pilkata henkilöä,joka on juuri kuollut ja vielä valtioneuvos", hän sanoi. "Ihmiset pelkäävät kuolemaa, joten sitä ei saa käsitellä piirroksessa. Sitä ei saa pilkata." (Terho).
Suurin osa lukijoista kertoi kuitenkin liikuttuneensa.

Tekihän jo Kari ainakin Paasikivestä vaikuttavan muistokuvan jo silloin 50-luvulla. Mikä lienee ollut vastaanotto. Kuva ja kommenttia lie Paksu-Kari -kirjassa ainakin.

Timo

Jyrki Vainio

  • Mielikuvittelija
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 628
  • Kvaak!
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #41 : 10.02.2009 klo 16:05:19 »
Terhon kuvista minulla ei ole esimerkkiä, mutta laitetaan tähän nyt yksi Kari, kun kerran häneltähän se tyyli on peräisin. Kuten muistamme, Kari sai surullisen kuuluisan maineen "somalipiirroksillaan". Tässä tavallaan yksi niistä, ennen varsinaista kohua, mutta samaan aihepiiriin liittyvä:



Onko tämä nyt sitten rasistinen kuva? Minusta sen sanoma on millä tahansa mittareilla katsottuna asiallinen, se esittää todellisen huolen siitä, että kehitysmaihin kanavoitava raha päätyy vain sotalordien lihottamiseen ja aseistamiseen. Sitä on kai voitava pitää asiallisena kommenttina?
Ongelmaksi voidaan sitten katsoa kuvan esitystapa: vakava kommentti on tehty hyvin karrikoivalla piirrostyylillä, joka juontaa vanhoista, nykyään rasistisiksi katsottavista kliseistä. Piirros ampuu tietyllä tavalla itseään jalkaan sillä, että sen toteutus, sanomisen muoto, vie uskottavuutta itse asialta.
Tarvitsisiko tuosta muuttaa muuta kuin kasvoista silmät ja huulet? Laihan pojan ja tukevarakenteisen miehen kontrasti kuitenkin tukee kuvan sanomaa - vaikka senkin kanssa joillain voi olla ongelmia.

(Samoja stereotypia-ongelmia on muuallakin: yliopistolla tuli puhetta rodullisista stereotypioista Goscinnyn kirjoittamissa sarjakuvissa. Todettiin, että kirjoittaja leikittelee jämähtäneillä stereotypioilla ja vitsailee niiden kustannuksella, kääntää päälaelleen - mutta piirroksissa Morris ja Goscinny kuitenkin sitten ovat meksikolaisissa, kiinalaisissa ja tummaihoisissa sortuneet vanhoihin kliseisiin paksuine huulinen ja vinoine silmineen. Voisi siis sanoa, että niissä kuvat ovat kliseisempiä ja stereotyyppisempiä kuin teksti).
« Viimeksi muokattu: 10.02.2009 klo 16:07:22 kirjoittanut Jyrki Vainio »

Jyrki Vainio

  • Mielikuvittelija
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 628
  • Kvaak!
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #42 : 10.02.2009 klo 16:15:24 »
Tekihän jo Kari ainakin Paasikivestä vaikuttavan muistokuvan jo silloin 50-luvulla. Mikä lienee ollut vastaanotto. Kuva ja kommenttia lie Paksu-Kari -kirjassa ainakin.

Ahaa - mutta Karin Paasikivi-kuva olikin "vakavan näköisesti piirretty", erosi siis normaalista pilakuvalinjasta. Terhon Virolais-kuva oli tehty aivan samannäköisellä tyylillä kuin hänen piirroksensa yleensäkin. Siinä Terhon peruskarikatyyri-Virolainen seisoo pilven päällä, katsoo ylöspäin ja sanoo Rokkaa siteeraten: "Mis sie tarviit oikei hyvvää miestä, täs siul o sellane".

Näissä minun käsittelemissäni esimerkeissä minun pointtini kai siis on, että kuva teknisellä toteutuksellaan signaloi lukijalle, onko se sisällöltään "vakava" vai "humoristinen". Jos sisältö ja toteutus ovat ristiriidassa keskenään, tulee tulkintaongelmia.

Tässä toinen erinomainen Borgmanin piirros rotuaiheesta: 

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #43 : 10.02.2009 klo 17:48:37 »
Terhon Virolais-kuva oli tehty aivan samannäköisellä tyylillä kuin hänen piirroksensa yleensäkin.

Jassoo juu. En muista tuota nähneeni.
Borgman on kyllä taitava. Mestarismiehiä. Ihan McKayn veroinen ja parempikin...

Äh, se mun aikaisempaan viestiini liittämä McKayn kuva ei taidakaan näkyä.
EDIT:  Korjaan sen tänne. Ja linkki oli tässä

Timo
« Viimeksi muokattu: 10.02.2009 klo 17:53:34 kirjoittanut Timo Ronkainen »

Johannes

  • Jäsen
  • Viestejä: 181
Vs: Kielletyt kuva-aiheet
« Vastaus #44 : 10.02.2009 klo 19:55:59 »

Tekihän jo Kari ainakin Paasikivestä vaikuttavan muistokuvan jo silloin 50-luvulla. Mikä lienee ollut vastaanotto. Kuva ja kommenttia lie Paksu-Kari -kirjassa ainakin.

Timo

Paasikiven kuin myös Ståhlbergin ja Mannerheimin muistokuva löytyy Maxi-Karista, jossa on piirroksia vuoteen 1985 asti 1950-luvun alusta alkaen. Kuvan yhteydessä ei ole muuta kuin ihan perustiedot.

Kun 1986 keväällä yhtenä sunnuntaina oltiin Karia haastattelemassa, niin Ruotsin pääministeri Olof Palme oli ammuttu juuri perjantain ja lauantain välisenä yönä ja sunnuntain Hesarissa oli sitten muistopiirros, joka poikkesi näistä vanhemmista (puolitangossa oleva lippu, johon oli sisällytetty pohjoismaiden liput).

Siitä oli hyvä aloittaa haastattelu. Kari totesi jotakin sellaista, että ennen elettiin runollisempia aikoja.