Kirjoittaja Aihe: Pentel brush pen ja muste  (Luettu 20650 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

JanneT

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 125
Vs: muste
« Vastaus #30 : 15.07.2012 klo 21:03:32 »
Kyl nyt Janne etsit järjestystä tilanteessa jossa nimitykset menee miten sattuu.
Vilkasin jokusesta astiasta mitä niissä lukee:

- Lefranc & Bourgeois Nan-King Encre de Chine: chine / indian / tusche
- Speedball Super Black India Ink: india / chine
- Pelikan Tusche A: tusche / chine
- Windsor & Newton Black Indian Ink: indian / chine / tusche
- Talens Indian Ink: indian / chine / tusche
- Talens Drawing Ink: ei mainittu intiaa eikä kiinaa, ehkäpä jotta erottuisi edellisestä
- Rotring Zeichentusche, Platinum Carbon ink, Rohrer & Klinger Zeichentusche, Sanford Higgins Ink(s), Noodler's Ink: Ink ink ink, ei mainittu maita
- Erinäisiä japaninkielisiä purkkeja - eh, en lähtenyt konekääntämään

Eli löysin yhden ainoan tuotteen, jossa oli mainittu joko intia tai kiina, muttei molempia. Kuten Jussi sanoi, käytetty termi seuraa useimmiten kieltä.

Joo siinä olen samaa mieltä että termejä käytetään varsin villisti sekaisin eikä nimikkeisiin voi sokeasti luottaa kokeilematta tuotetta. Yleensä India Ink -tuotteissa myös tosiaan lukee china/chine/chinese yms, mutta kursseilla tulee kyllä joka syksy ja kevät vastaan Chinese ink -tuotteita, joissa ei India Inkiä ole mainittu laisinkaan - ja kyllä nämä pullot tuppaavat yleensä olemaan vesiliukoisia, toisin kuin India Ink -merkinnällä varustetut musteet. Omat hatarat muistikuvani India Inkin ja Chinese inkin eroista ovat tosiaan niin kaukaisia, etten uskalla enää niiden nimeen vannoa, mutta mahdollisesti kuviteltu säännönmukaisuus ei ole kyllä aivan itse keksimäni, vaan kyllä tätä näkemystä on tullut vastaan yleisemminkin.

Itse ajattelisin että koska sellakan lisääminen musteeseen on intialaista alkuperää ei India Inkiksi voisi periaatteessa kutsua mustetta, jossa sellakkaa ei ole käytetty, sen sijaan Chinese inkiksi voidaan kutsua myös mustetta, jossa tätä sidosainetta ei ole käytetty.

Eli India inkejä on kutsuttu chinese inkeiksi eli ne kuuluisivat chinese inkien joukkoon, mutta kaikki chinese ink -nimikkeellä ei olisi kuitenkaan india inkiä, mikäli sidosaineet eivät natsaa. Esimerkiksi noista sinun pulloistasi ymmärtääkseni juuri Pelikan eroaa India Inkeistä sidosaineissaan -siinä ei käytetä sellakkaa vaikka jotkut Pelikanin musteet taitavat silti jossain määrin vedenkestäviä ollakin. Ja juuri tuosta Pelikanistahan India Ink -maininta puuttuukin. Mutta kuten sanoin, en kyllä uskalla mennä pistämään tästä päätäni pantiksi.

Ohessa internetin, tuon luotettavan tietolähteemme ensimmäisen sivun vastaukset hakusanoilla: what is the difference between chinese and india ink:

Yahoo answersissa joku taidekauppias tarjoilee samantyylistä näkemystä kuin missä käsityksessä itsekin olen ollut eli eroa vedenkestävyydessä sidosaineista johtuen:
Lainaus
Both inks have two similar ingredients, soot and water. But India ink also contains shellac, which makes it waterproof. This is why it looks shiny when painted on thickly.
...mutta näkemystä myös keskustelussa kyseenalaistetaan.

Samoin conceptart-forumilla:
Lainaus
Sometimes Chinese or India ink are the same thing, for example Pelikan's is also labeled "encre de Chine." India ink typically is made using shellac which makes it waterproof. If what you have isn't water-proof, then I wouldn't consider it India ink, but it is a rather vague name description.

Broad Canvas-verkkokaupan vastaus eroista:
Lainaus
What is the difference between china and India ink?
Chinese and Indian ink are similar products in the fact that they are both black inks. The difference is that Indian ink is made using shellac as a binder and Chinese ink uses gum.

Näyttää olevan myös suomalaisessacoloria-blogissa herättänyt keskustelua:
Lainaus
Hei!

Haluaisin huomauttaa, että indian ink ja china ink eivät ole sama asia. Kun kiinalainen tussi kuivuu se on matta, kun taasen intialainen, jota löytää enempi länsimaista, on kuivuttuaan kova ja heijastaa valoa. Vedellä laimennettuna tämä effekti katoaa. Haju on myös erilainen. Kiinalaisen tussin haju lähenee mullan hajua, sillä sen sidosaine on eloperäinen verrattaen intian tussiin, jonka sidosaineen oletan olevan arabiakumi. Toisinaan valmiiksi hierottu kiinalainen tussi pullossa on voinut mennä pilalle jolloin haju on erittäin vahva. Samanlaista käymistä en ole havainnut intian tussipullon kanssa. Intian värilliset tussit/musteet ovat tunnetusti myös hyvin valon kestävää sorttia.


Mutta ehkä pitäisi lomakiireiden jälkeen tarkistaa asia valmistajilta niin ei jäisi tieto internetin ja arvailujen varaan.

Kuvitukset       Sarjakuvat         Animaatiot       Käsikirjoitukset                 http://www.jannetoriseva.fi

jappis

  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 1
Vs: Pentel brush pen ja muste
« Vastaus #31 : 18.05.2015 klo 08:31:53 »
Tuolta löytyy kanssa hyvä valikoima kyniä ja myös paperia.

http://toimistotarviketukku.fi/sivellinkynat