Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Toimintasarjakuvat => : Curtvile 24.03.2008 klo 12:22:26

: Mark Millar provottava supersankaroija
: Curtvile 24.03.2008 klo 12:22:26
Ketjun nimihenkilöltä tuli juuri tuore Kick-Ass sarjakuva toisena tekijänään John Romita Jr, eikä sopivaa ketjua löytynyt kvaakista.

Millarista on ollut paljon puhetta koska vankoista poliittisista kannoistaan ja näennäisestä aikuisuudestaan huolimatta mies on sisäistänyt viihdesarjakuvan tekemisen: hän tekee mitä haluaa mutta haalien maksimaalisen lukijakunnan.

Olennaisin piirre on se että brittiläinen(oikeammin skotti) Millar osaa kirjoittaa yltiöväkivaltaista elokuvamaista toimintaa ja myydä sen.
markkinointimiehenä ja perusasioihin keskittyvänä kirjoittajana Millar on ansaitusti rocktähti siinä missä Warren Ellis, Garth Ennis, Alan Moore ja Neil Gaimankin.
Sillä pienellä erolla ettei Millarilla ole korkeakirjallisia tavoitteita.
Millar ei ole Bono tai Sting. Millar on enemmän Iron maiden.
Tärkeintä on saada lukijoita ja pitää ne, omilla ehdoillaan.

Millar on minusta aliarvostettu kirjoittaja juuri tästä syystä, miehellä on muitakin ansioita kuin kyky vetää väkivalta niin yli kuin mahdollista ja kirjoittaa salakavalasti poliittista kontekstia seikkailusarjakuviin.
Voidaan kyseenalaistaa että esimerkiksi Authorityssa Millar vain otti kopin Ellikseltä ja jatkoi lisäten kierroksia julmuuden kuvauksissa, mutta Ultimates otti Marvelin kruununjalokivet ja hioi ne siihen muotoon mistä vain aiemmin ei ole puhuttu yhtä suoraan.

Kick-Ass jatkaa Millarworldin linjaa "maailman väkivaltaisimpana sarjakuvana" kertoen supersankarista joka ei enää hengaa kaupungilla etsimässä rikoksia vaan pitää MySpace sivua johon rikosten uhrit voivat ottaa yhteyttä.
Mainoslause on kirkkainta Millaria, hyperbolea n:nteen potenssiin, vaikkakin JRJR:n kanssa tehty Wolverine olikin reipasotteista teurastusta jota kuinkin kannesta kanteen.

Suomessa Millarin tuotannosta on nähty Ultimates-Ylivertaiset ja Superman-Red son teräsmies punatähden poika. Wanted elokuva nostanee taas sarjakuvaa tapetille, vaikka alkuperäistä sarjakuvaa tuskin on lukenut 1 neljästäkymmenestä elokuvakriitikosta.

Millarin vahvuus on siinä että lähes kaikissa kirjoittamissaan tarinoissa on sosiaalisten epäkohtien ruotimista(vaikka parantamiseksi tarjotaan harvoin mitään, paitsi ryöpsäys väkivaltaa) ja ennen mutta shokkiarvoilla.

Uskallan väittää että useammallakin kvaakkajalla on kanta Millarin töistä ja mielellään kuulisin ne(tai siis lukisin)
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: J.M:salo 24.03.2008 klo 13:35:14
Luin tuon ensimmäisen osan, ja minusta sarjakuva oli lähinnä häiritsevä. Luiseva nörtti päättää ryhtyä supersankariksi, ostaa hiihtopuvun ja lähtee kaupungille riehumaan.

Niin, juuri tälläistä olen aina halunnut lukea!

Yleisemmin ottaen, Millarin tekstit ovat melko viihdyttäviä mutta hyvin alleviivaavia. Sisällissota piti kirjoittaa neutraalisti, niin että lukija saattoi vapaasti päättää kumpi osapuoli oli oikeassa. Tästä huolimatta en nähnyt Kapteeni Amerikan kloonaavan työkavereitaan, lähettämässä altruistisia ihmisiä vankilaan toiseen ulottuvuuteen ja/tai vakoilevan liittolaisiaan (Hämähäkkimiehen uusi puku oli vain vehje jolla Rautamies sai selville miten hänen voimansa toimivat ja millä ne voitaisiin replikoida). Tietenkin Sisällissota oli hyvin pitkälle tiimityö, mutta Millarin olisi pitänyt olla se joka oli koko jutun kärjessä. Idea kahdesta oikeasta olevasta puolesta ei kuitenkaan koskaan toteutunut, kun Millar oli kiireinen Guantamo-vertausten ja "terroristit voittivat"-rinnastusten kanssa.
Kaiken kaikkiaan, koko homma oli melko ala-arvoista hyvällä kuvituksella.

Ultimates oli tietenkin samaa luokkaa, mutta siinä sanoma olikin että "okei, nämä ihmiset ovat paskiaisia, mutta vaihtoehto on vielä pahempi". Tästäkin huolimatta toivoin enemmän kuin puolittain että volume kakkosen hyökkääjät olisivat voittaneet. Sama juttu koskee tietenkin Authorityä. Meidän on vain uskottava että nämä ovat sankareita, koska vaihtoehdot ovat pahempia. Silti nämä kaksi tarinaa ovat viihdyttäviä koska ne ovat hyvin suoraviivaisia ja tarinoista jää kuva että Millar on.. hmm.. sanokaamme vasemmistolainen.

Mutta sitten jäämme näihin Millarin rimanalituksiin, kuten Enemy of the State, jota on juhlittu "Wolverinen arkkityypiksi". Se alleviivasi kaiken mikä oli väärin hahmossa.. yleisemmin voitaisiin sanoa että Millarin tarinankerrontatapa on hyvin matalaotsainen "vitunjees!"-kohtaus toisensa jälkeen. Se ei mitenkään ota huomioon hahmojen historiaa, laajempaa ympäristöä tai miten hahmon pitäisi käyttäytyä tämän jälkeen.

Niin, ja tiedätte varmasti mikä äänestettiin vuoden pahikseksi 2007? Aivan oikein; Rautamies.

Gaiman, Ellis ja Moore ovat yrittäneet tuoda tarinoissaan edes jotain syvällisempää esiin. Kirjoittajina he ovat hyvin samanlaisia, mutta jos sanoo että nämä ihmiset ovat Bonoa ja Stingiä, niin lähin vertaus Millarille ei kyllä ole Iron Maiden vaan Robin Williams.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Curtvile 24.03.2008 klo 14:27:05
Juuri tätä halusinkin kuulla: perusteltuja kantoja mikä tökkii tai ei.
Itse en ole koskaan piitannut Wolverinesta, minusta Millarin tarina oli olennaisinta Wolverinea: suolia pitkin parkettia ja siinä se.
Wolverinen olisi pitänyt olla marvelin Humphrey Bogart mutta kun käsittelyjen perusteella se on enemmän marvelin Chuck Norris(mutta ei samalla karismalla)
Enemy of the State varmasti ärsytti Wolverinen faneja, jotka näkevät hahmossa jotain muuta kuin tappokoneen.


Robin Williams ei ole kehno vertaus, melko osuvakin jopa. Sitten kun vielä keksin ketkä kirjoittajat ovat take that niin allegoria on ilmeinen. Millarhan pyrkii olemaan se paha poika.

Millar on hyvin alleviivaava kirjoittaja, mihin onneksi Ennis, Ellis, Gaiman tai Moore eivät ole koskaan sortuneet.
Minua Millarin vasemmistolaisuus ei häiritse ja Kick-assin spoilattu osuus oli se mitä minä haluan nähdä supersankarisarjakuvissa enemmän.
Vähän sama kuin terveyden kanssa, mitä iloa jos sitä ei arvosta?
Sankaruus (tai sen puute) korostuu kun kaikki ei olekaan kuin tanssia vaan.
Vaikka toisaalta mielenkiintoista on se miten kahden numeron perusteella leffateollisuus haluaisi tehdä Kick-Ass:istä elokuvan.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Lönkka 24.03.2008 klo 15:09:24
Minun mielestäni Kick-Assin eka numero herätti riittävästi mielenkiintoa jotta jaksan ostaa myös ainakin jokusen seuraavan numeron. Ei kyllä vastaa nimeään mutta ihan kelpo kässäystä ja piirrosta.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Korro 24.03.2008 klo 18:09:16
Nyt heräsi mielenkiinto,Kick ass nimi on ainakin erottuva.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: DotC 25.03.2008 klo 21:13:11
Ihan pakko kysyä, että miten näyttelijä liittyy  muusikoihin saatika Take Thatiin?  :-*
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Curtvile 26.03.2008 klo 06:21:11
Ihan pakko kysyä, että miten näyttelijä liittyy  muusikoihin saatika Take Thatiin?  :-*

Robbie Williams tai Robin Williams, ei se ero niin iso ole.

Hiukan sama kuin nopeasti kirjoittaessa syntyvä Millar/Miller kiroitusvihre.Onneksi Ennis ja Ellis on lähes mahdotonta sotkea.(juu ei mennä Moorejen maailmaan tai Moore/Myhre-puolelle..)

Mikä nostaakin mielenkiintoisen piirteen: Milleria syytetään oikeistolaisuudesta Millaria vasemmistolaisuudesta, mutta molempia siitä että ovat vain hyviä markkinoimaan ja kuuluisampia kuin taidot antavat myöten (tässä vaiheessa lieneen hyvä huomauttaa ettei kyseessä ole oma kantani).
Molempien kohdalla nostetaan aina esiin väkivallan esittäminen herkuttelevassa ja mässäilevässä hengessä, vaikka nähdäkseni molempien märäävä ominaisuus on muodon ymmärtäminen niin että sarjakuva toimii elokuvamaisesti.
Hatara ilmaus, mutta esimerkin Millerhän hyödynsi elokuvallisia leikkauksia ja noirin muotokieltä ja Millar osaa muuntaa kesämammuttispektaakkelin ruutumuotoon.

Onko tämä  Mark Millarin suosion syy vai onko se todellakin puhtaasti vain uusien, eskaloituvien väkivallankeinojen esittäminen sosiaalispoliittisessa kontekstissa spandeksin viuhuessa?
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Rac 26.03.2008 klo 08:52:34
En tiiä, mutta Wanted oli huono.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: JV 05.04.2008 klo 17:42:33
Jos Millar provosoi, hän provosoi ennen kaikkea fanipojuja ja tiettyjä supersankarisarjakuvan konventioita.

Hänen taitonsa on siinä, että hän pystyy irroittautumaan yhä sisäsiittoisemmista juonikuvioista (esim. Wolverinen ja Fantastic Fourin kohdalla) ja tarjoamaan lukijoille keitoksen, jossa yhtäältä palataan ytimeen ja samalla käännetään kuvio ylösalaisin - tavalla, joka on genren lukijoille vastustamaton, mutta antaa satunnaisemmillekin lukijoille aukeavia tarinoita. Hollywood-spektaakkelit ovat hyvä vertauskohta - vaikka Millar ja sarjakuva voivat välttää niiden laskelmoivan ja varman päälle vetävän keskinkertaisuuden.

Millar ei ole yhtä ylimielinen suhteessa supersankarigenreen kuin ensimmäisessä viestissä mainitut Moore, Ellis ja Gaiman, vaan hänen touhunsa kumpuaa lapsenomaisesta innostuksesta genreen, aivan kuten Bendisillä. Millarin poliitisuuskin (ja mainittu provokatiivisuus) kietoutuu sarjakuvan sisäiseen problematiikkaan. Ja sellaisen Civil War oli nerokas idea, vaikka toteutus olikin Millarin suuri epäonnistuminen. Vieläkin myötähävettää Kapteeni Amerikan nyyhkinnän puolesta... (toivottavasti en spoilaa, sikälimikäli tarina vielä Hämiksessä on kesken).

: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 05.04.2008 klo 18:01:21
Luin tässä viikko-pari takaperin Wolverinen vakiolehteä sen uusimmasta startista lähtien. Millarin osuus ei iskenyt siihen malliin kuin odotin. Syynä on melkoinen kontrasti niitä edeltäviin Greg Ruckan tarinoihin, joissa käsiteltiin hahmoa paremmin ja maanläheisemmin kuin moniin, moniin vuosiin.

Millar esitti Wolverinen aivopestynä tappokoneena, jolla ei ollut persoonallisuutta lainkaan. Vastaavan geneerisen tarinan olisi voinut kirjoittaa käyttäen pohjana mitä tahansa hahmoa. Tarina sinänsä, samoin sitä seurannut tarina oli totuttua nupit kaakossa Millaria. Toimintana siis kelpo viihdettä, etenkin koska John Romita JR oli hyvässä vedossa, paremmassa kuin vaikkapa täälläkin julkaistun Ikuisten sivuilla.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: JV 05.04.2008 klo 18:16:15
Luin tässä viikko-pari takaperin Wolverinen vakiolehteä sen uusimmasta startista lähtien. Millarin osuus ei iskenyt siihen malliin kuin odotin. Syynä on melkoinen kontrasti niitä edeltäviin Greg Ruckan tarinoihin, joissa käsiteltiin hahmoa paremmin ja maanläheisemmin kuin moniin moniin vuosiin.

Millar esitti Wolverinen aivopestynä tappokoneena, jolla ei ollut persoonallisuutta lainkaan. Vastaavan geneerisen tarinan olisi voinut kirjoittaa käyttäen pohjana mitä tahansa hahmoa. Tarina sinänsä, samoin sitä seurannut tarina oli totuttua nupit kaakossa Millaria. Toimintana siis kelpo viihdettä, etenkin koska John Romita JR oli hyvässä vedossa, paremmassa kuin vaikkapa täälläkin julkaistun Ikuisten sivuilla.

Tuossa on juuri se ongelmakohta: Wolverinen, FF:n tms. lehteä seuranneille Millarin tarinat voivat olla isoja hyppyjä kasaantuneeseen tarinaan, mutta useimmiten Millar tarttuu (kaupallisella tasolla) uppoavaan laivaan ja kerää nimellään magneetin lailla lukijoita.

Voihan sen jatkumosta piittaamattoman "arrkityyppisen" lähtökohdan ottaa halutessaan ylimielisyytenä tai laiskuutenakin.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Curtvile 02.05.2008 klo 12:43:43
Mainostamisessa Millar kieltämättä on aivan omaa luokkaansa tulevan War Heroes (http://www.comicbox.com/index.php/news-english/mark-millar-tony-harris-war-heroes-in-june/) sarjan mainoslauseet ovat superhyperbolea.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 15.06.2008 klo 19:47:36
Kick-Ass potki mukavasti, joskin veikkaan sarjan kulkevan hitaasti perinteisempää supersankarikerrontaa kohden.

Wanted oli pitkään lukulistalla ja tulipa se nyt sadepäivänä lukaistua. Kyllähän siinä Millar taas alleviivaa tekstiään raskaamman päälle. Taustatarina superroistojen hallitsemasta maailmasta on kieltämättä hauska, joskaan tarina itsessään ei roistojen keskinäisessä valtakamppailussaan mitään järin erikoista ole. Minua kuitenkin nyppi kostofantasia ja tappamisen ihannoiminen. Sisältö kenties puhuttelee huoneessaan yksin kostoa maailmalle vannovaa teiniä, mutta muut se jättää kylmäksi. Viihteen eskapistinen ulottuvuus jää nollan tienoille.

Toiminta itsessään on kuitenkin hyvin kirjoitettua ja Millarilla on jälleen useampikin yllättävä koukku. J. G. Jones on kuvittajana parhaimmillaan lähellä Bryan Hitchiä, mikä on kehu jos mikä.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Curtvile 02.07.2008 klo 23:26:36
Niin no Kick ass-elokuva on jo roolitettu ja kuvausten on tarkoitusalkaa syys-lokakuussa mutta Teräsmies-fanit lukekaa mitä Hollywoodin uusi kultapoju tahtoo tehdä (http://www.dailyrecord.co.uk/entertainment/celebrity-interviews/2008/06/26/exclusive-scots-comic-writer-mark-millar-is-toast-of-hollywood-after-wanted-86908-20621161/)

Se että Millaristakin Donnerin Teräsmies on se niistä paras sentään pelastaa jotain.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Curtvile 01.11.2009 klo 22:16:58
Mark Millar sitten laajentaa sarjakuvista elokuvien ohjaajaksi (http://www.digitalspy.co.uk/comics/news/a184656/millar-to-direct-superhero-movie.html)

sillä tavalla.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: bats 18.11.2009 klo 16:37:18
Minusta Millar on mahtava käsikirjoittaja ja supersankarisarjakuvien visionääri.  ;D

Tykkäsin Civil Warista ja Ultimatesista erittäin paljon. Minusta Civil War ei ollut ylilyöty ja Ultimatesin hahmot eivät olleet paskiaisia vaan inhimillisiä.

Minusta Civil Waria ei olisi tarvinnutkaan kirjoittaa neutraalisti. Iron Manin touhut olivat juuri sitä mitä voi odottaakin. Rekisteröimättömistä supersankareista tehtiin lainsuojattomia ja käytännössä terroristeja (Stamfordin räjähdys oli käytännössä terrori-iskuun rinnastettava), ja jos verrataan oikeaan terrorisminvastaiseen sotaan niin ei sekään ole neutraalia. Miksi USA:n hallitus kävisi sotaa supersankareitakaan vastaan "neutraalisti"? Miksi ylipäätään sotaa pitäisi kuvata neutraalisti, varsinkaan fiktiivistä sellaista?

Ultimatesissa oli samaa teemaa. Terrorisminvastainen sota ja sota ylipäätään supersankarihankkeineen on rumaa touhua. Mutta edelleen hahmot oli minusta kuvattu todella hyvin ja inhimillisesti. Minusta kumpikaan sarjakuva ei ollut myöskään yltiöväkivaltainen. Kick-Ass on asia erikseen, en ole sitä lukenut. Ultimatesin Hulk-taistelu oli todella hieno, ja lopun taistelu oli myös ok, joskin ylilyövä. Erityisesti Ultimates onnistui loistavasti elokuvamaisuudessaan. Civil War nyt oli sarjakuvatyyliin niin täyteen pakattu ja juoneltaan kieroon menevä kaikkine lisälehtineen että siitä nyt ei erkkikään olisi saanut sen enempää elokuvamaista. Civil Wariin ympättiin turhaan kaikki Marvelin lehdet kun olennainen kerrottiin siinä minisarjassa, mutta se lienee crossoverin idea.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Doctor Phantomizer 18.11.2009 klo 18:07:54
Civil Warissa muuta vikaa, kuin että homman olisi voinut pistää joksikin Elseworld tarinaksi, niin kuin kaikki Millarin viritelmät. Sitten niillä tapahtumilla olisi ollut aivan toisenlainen merkitys...
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Curtvile 15.12.2009 klo 00:28:34
No niin joko Mark Millar on hassannut kaikki marmorikuulansa ja pelaa pimeällä vintillä pasianssia 50 kortin kanssa tai sitten pojalla on pronssisten sijasta titaanista tehdyt pallit.

syy?

Millar tekee Marvelille sarjakuvan(NEMESIS) jonka perusidea on"Mitä jos Batman olisi Jokeri?" (http://io9.com/5419354/kick+ass-creators-new-comic-is-dark-knight-mash+up)

sillä tavalla.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Curtvile 05.03.2010 klo 06:16:55
Stv:lä on videohaastattelusarja Mark Millarista jossa mies käy läpi mikä sarjakuvien teossa on hienoa, näkemystään sarjakuvaelokuvista, halustaan tehdä skotti supersankarileffa jne.

Seuravassa osassa paneudutaan Kick Assiin
ja kolmannessa mm. Nemesikseen

Ottaen huomioon miten usein ko. skotti nostaa omaa häntäänsä, vaikuttaa tässä jopa hieman nöyrältä kertoessan miten onnekas on ollut.

http://entertainment.stv.tv/film/161379-mark-millar-gets-set-to-shoot-epic-scottish-superhero-movie-this-summer/
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Curtvile 10.08.2010 klo 20:18:42
Nemesis sarjakuva on jo edennyt elokuvavaiheeseen.
Empiren haastattelussa alati kaino Mark Millar (http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=28588)

Miehen sarjakuvien ja elokuvateollisuuden ero jatkaa hämärtymistään. Toistaiseksi uhkapeli on näemmä kannattanut
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Olli T 12.09.2010 klo 13:02:12
http://twitter.com/markmillarideas
Feikki-twitter parodisoi Millaria. Jotkut noista on hervottoman hauskoja:
What if instead of KILLING KILLERS, the Punisher RAPED RAPISTS?
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Petteri Oja 02.04.2011 klo 19:23:22
Luin Imagen julkaiseman kokoelman American Jesus Book One: Chosen. Halusin lukea jatkoa mutta sellaista ei tunnu olevan vaikka sisäkannessa mainostetaan että "coming in fall 2009 American Jesus Book Two: Resurrection".

Ilmeisesti jatkoa ei ole tehty?
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Lönkka 03.04.2011 klo 15:08:35
En muista nähneeni.

Ykkönen oli muistaakseni ihna luettava.
Hassua, muistelin että tämä olisi ollut Jim Valentinon juttuja eikä Millar/Gross -kaksikon...
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Doctor Phantomizer 03.04.2011 klo 15:33:03
Millarin jutut ovat aina myöhässä, tulevat omia aikojaan tai sitten hän jättää ne tylysti kesken. Käsittääkseni American Jesus oli uusintaversio Millarin aiemmin tekemästä, yhtiön, eli Trident Comicsin, hajoamisen vuoksi kesken jääneestä jutusta nimeltä Saviour (http://en.wikipedia.org/wiki/Saviour_%28comics%29), joka käsittääkseni ehti tarinassa pidemmälle.

Missä muuten viipyy Kick-Assin jatko-osan jatko?
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Korro 03.04.2011 klo 15:45:52
Kick 2:Sen mainos oli Marvel.com:ssa,ymmärsin nopeasti vilkaistua että ainakin osa yksi olisi ilmestynyt.Mielestäni Kick- Ass novellina oli parempi kuin elokuvaversio.
En ota kantaa Millarin myöhästymis-asiaan,en ole seurannut niin tarkasti hänen työskentelyään.
Jatkakaa.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Lönkka 03.04.2011 klo 20:02:03
Kakkosnumero Kick Ass kakkosesta tuli tällä viikolla.
Myöhässähän ne alkuperäisetkin tulivat.
Mutta tulivat kuitenkin kaikki, toisin kuin esmes miehen War Heroesin loppupää...
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Petteri Oja 30.05.2011 klo 21:57:26
Luin Nemesiksen. Kyllä nyt harmittaa. Sanakirjassa lienee tämän sarjakuvan nimi kohdassa "överi".
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Doctor Phantomizer 30.05.2011 klo 22:51:48
Luin Nemesiksen. Kyllä nyt harmittaa. Sanakirjassa lienee tämän sarjakuvan nimi kohdassa "överi".

Veikkaan että viittaat siihen...
Ainakin minusta siinä kohtaa tuli vähän semmoinen olo että virnisti ja koitti esittää nauravansa. Ei vaan jotenkin toiminut. Eikä sitä paitsi Nemesis muistuttanut yhtään Jokeria. Tai Batmaniä. Eikä vika osa ollut mitään erikoista vaikka lupaili. Ja oikeastaan, nyt kun mietin, niin ei siinä ollut tarpeeksi ränttätänttääkään. Tämä sarjakuva sen kuin vain huononee vanhetessaan...
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Petteri Oja 30.05.2011 klo 23:55:13
No se kohta etenkin mutta kyllä tämä muutenkin oli aika pölhöä kamaa. Huononi edetessään ja lopun juonenkäänne oli epäuskottavinta ikinä. Ei sillä että realistista sarjakuvaa olisi ollut tarkoituskaan tehdä mutta joku raja sentään.

Missään vaiheessa en oikein päässyt kärryille siitä
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Lurker 21.08.2011 klo 11:45:08
Tuli se Nemesis luettua. Se oli kuin Kick-Ass muunnelma niin, että maanläheisyys oli vaihdettu kaiken maailman mahdottomuuksiin, keskiluokkaisuus superrikkauteen ja supersankariksi havittelu superkonnaksi ryhtymiseen. Jotain samaakin oli. Motiivi viittahommiin ryhtymiseksi onkin jotain ihan muuta kuin mitä aluksi näytti, pariinkin kertaan...

Juonenkäänteiden loogisuuksien ruotiminen Nemesiksen kohdalla lienee turhaa. Jotenkin Nemesis oli aivan mitätöntä Kick-Assiin verrattuna, kuin nokkelaa sormiharjoitusta ja twistien keksimistä peräjälkeen. Pöh!
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Doctor Phantomizer 07.01.2012 klo 08:05:08
Kick-Assissa Millar kertoi tämän vuoden suunnitelmistaan. Hurjalta näyttää.

(http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/166977_139187219530984_100003191193100_166894_1650399404_n.jpg)
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Curtvile 01.04.2012 klo 18:09:49
Sijaisopettaja Millar pistää luokan käymään läpi mitä tuleman pitää (http://www.hollywoodreporter.com/video/millars-world)
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Doctor Phantomizer 02.04.2012 klo 07:43:31
Entä onko kukaan kerennyt jo lukea juuri alkanutta Supercrooksia? Idea vaikuttaa hyvältä...
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Curtvile 23.08.2013 klo 18:56:34
Mark Millarista on salakavalasti tullut melko laajalti käännetty tekijä Suomessa Ultimatesin saatua Ylivertaiset lehtensä ja albuminsa, Punatähden pojan ja Kick Assin myötä.

Jupiter's Legacy tarjoaa lupaavampaa alkua.
Keskeneräistä ei pitäisi arvostella mutta Millarilla nämä jäävät joskus ikiajoiksi kesken joten täältä pesee, härifrån tvättas:
(http://31.media.tumblr.com/54792eedd5d437bd8797ceeacd1c4e61/tumblr_mmcpi20uH81qcj07lo1_500.jpg)

Millar vaikuttaa välillä ihan keksittyvän tarinaan ja hahmoihin, ennakkolupausten mukaista "supersankaritarina joihin kaikki muita tullaan vertaamaan" tosin ampuu pahemmin yli ja ohi kuin ilmatorjunta.

Alun sosiaalista tiedostavuutta ja eri king kongeja yhdistävän vuoden 1932 aikalinjan kapitalismiin pettynyt pulp lyö kättä nykyajan post-angstisen "luin juuri Enniksen the Boysin" kaavan kanssa.

Ilman Frank Quitelyn kaltaista piirtäjävirtuoosia osien summa jäisi varmasti alhaisemmaksi ja isoin osa juonellisista elementeistä on vanhempia kuin Tutankhamonin purukalusto.
Tosin ensimmäisiä kertoja olin havaitsevinani epäselvyyttä ja turhaa häveliäisyyttä Quitelylta.
Toivon että asia on optikon tai suurennuslasin avulla korjattavissa.

Mutta näin kahden numeron jälkeen tälle voi yhä antaa jonkin asteisen lunastuksenkin.
Varmasti osaltaan siksikin että keskittyy muuhunkin (toistaiseksi) kuin isoon turpasaunaan™.
Jopa tarkoituksellinen kuohuttaminen on sillä vaihteeksi fiksummalla pohjalla(vaikkakin bändäri/miestenhuone-kohtaus yrittää sovittaa Millarille taannoista misogynin viittaa enemmän kuin julkkiskulttuurin kritisoijaa)

saattapi muuttua perusteellisesti osien 3 ja 4 myötä.
Ainahan saa toivoa ettei näin käy.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: tertsi 04.09.2013 klo 15:44:28
Kick-Ass (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=1979) sarjakuvan arvostelu luettavissa etusivulla.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Shimo 02.10.2013 klo 16:28:16
Heitänpä kehiin oman näkemykseni Kick-Assista.

http://routakoto.com/2013/10/02/kick-ass/
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 22.10.2014 klo 03:32:14
Jupiter's Legacy tarjoaa lupaa vampaa alkua.

Lupaavat neljä numeroa tämä on ollutkin. Quitelyn ansiosta tuntuu väkisinkin kuin lukisi Morrisonin tarinaa, mutta alkun jälkeen kääntyy ihan ehdaksi Milleriksi.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 22.10.2014 klo 20:18:53
Superior (2010) jumiutui muutamaksi vuodeksi lukujonoon, mutta Jupiter's Legacy sai nyt siihenkin tarttumaan.

Kuten se alun pitäenkin vaikutti, on kyseessä ihan kiva Teräsmies-toisinto pienellä Millar-twistillä, ei sen enempää.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 23.10.2014 klo 18:48:06
Secret Service (2012) on, etenkin Dave Gibbonsin kuvittamana, aivan liian jalat maassa -tuotantoa noustakseen tasavertaisesti Millarin kovemman tuotannon rinnalle.

Osasyy on kuitenkin vaisu Gibbons, joka toki hoitaa tonttinsa ammattimiehen rutiineilla, mutta ei näytä juurikaan syttyvän. Tietyssä vaiheessa alkua tuntuu siltä, ettei kuvitus edes pelaa yhteen käsikirjoituksen vaatimalla tavalla, kunnes sitten rullaa aivan mukavasti eteenpäin.

Leinil Francis Yun kanssa samaan vuoteen osuva Supercrooks (2012) on silti edelleen paras lukemani Millarworld-tuotos. Kokonaisuus on kivasti kasattu ja twistejä riittää.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 28.10.2014 klo 19:09:13
Kick-Ass 2 oli paikoin jo liian inho-realistinen ollakseen enää viihdyttävä, mutta ensimmäisen ja toisen minisarjan väliin sijoittuva Hit-Girl (2012) on yhtä hillitön kuin, no, ensimmäisen elokuvan Hit-Girl-kohtaus. Jii-haa!

Tämän takia lienee pakko lukea myös se Kick-Ass 3.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 11.04.2015 klo 21:12:12
Hassusti kuvittelin, että Jupiter's Legacy olisi vaihtanut nimeään sopivassa juonen taitoskohdassa, mutta Jupiter's Circle on esiosa Before Watchmen: Minutemen -hengessä.

Lisää homoseksuaaleja supersankareita ja nostalgiasävytteistä kuvitusta. Tämän suurin vika on, että Darwyn Cooke teki jo saman ja nosti riman niin korkealle että sitä on vaikea tavoittaa.

Toivottavasti tiedossa on siis ehtaa Millar-revittelyä.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 12.09.2015 klo 02:22:15
Melkoista yksinpuhelua tämä ketju, mutta olkoon.

Starlight ottaa hieman pesäeroa muuhun Millar-tuotantoon. Kypsää kerrontaa Flash Gordon -pastissihahmolla ja pieni twisti eikä muuta sitten tarvita. Goran Parlov kuvittaa taas niin huikean hienosti, että oksat pois, ja mukana enemmän kuin ripaus Moebiusta.

Tästä varmaan taas elokuvakäsikirjoitus saadaan aikaan, mutta ei tästä sen kummempaa jälkeä jää. Eipä tarvitsekaan, viihdyttää joka sivun, mikä on hyvä homma.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 12.09.2015 klo 05:44:32
Kun vankilakundi saa pilleristä supervoimat, alkaa tapahtua. Tämä on sarjan MPH alkuasetelma ja vaikka hassuttelu tyyliin, "mitä jos Salama vetäisi kännit" ottaa osansa, on tässä vielä ihan kuningasidea taustalla.

Toki Millar on jo sellaisessa asemassa, että voi lyödä näitä puolihuolimattomasti kentälle, että jospa Hollywood niihin tarttuu, mutta kyllä jo Elohopea ehti tyhjentää tämän pajatson. Mitäpä siitä, Dungan Fegrero kuvittaa hienosti maaliin asti.

Viihdettä niin, että vastinetta on rahalle, ei kai sitä enempää voi pyytää.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Liqududi 12.09.2015 klo 09:30:59
Starlight ottaa hieman pesäeroa muuhun Millar-tuotantoon. Kypsää kerrontaa Flash Gordon -pastissihahmolla ja pieni twisti eikä muuta sitten tarvita. Goran Parlov kuvittaa taas niin huikean hienosti, että oksat pois, ja mukana enemmän kuin ripaus Moebiusta.

Pidin myös itse Starlightista todella paljon, osaatko sanoa onko jatkoa tulossa? Itsellä on hämärä muistikuva että olisin lukenut jotain siihen viittaavaa.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 12.09.2015 klo 15:24:00
En tiedä jatkosta. Jospa siitä filmi tulee, niin varmaan sitten voi jatkoakin odottaa. Muutoin tuo on mielestäni aika lailla tuossa.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 14.09.2015 klo 21:59:59
Lapset tarhassa ja sitkeä flunssa, mikä ihana tekosyy purkaa lukupinoa!

Neljäosainen Chrononauts on flunssaisen kriittisenäkin tarkasteltuna nautittavaa luettavaa, kun taiteesta vastaa Sean Gordon Murphy ja väreistä Matt Hollingsworth.

Millar on onnistunut vetämään samaan aikaan itselleen tyypillistä ränttätänttää, mutta sellaiseksi tosi onnistuneeksi toimintakomedian kässäriksi sovitettuna.

Loppuratkaisun näkee taas kaukaa, niin kaukaa, mutta toki se tällaisissa vähän kuin kuuluu asiaan. Toimivaa (ja väkinäistä) huumoria riittää, vauhti pysyy kovana ja sarja viihdyttää.

On se pakko näyttää kymppiriviä, vaikka tekisi mieli olla kovasti kriittinen. Tästä ei kyllä kunnon elokuva synny ilman hirmuista budjettia.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 16.07.2016 klo 01:54:04
Huck (Image, 2015-2016), kuusiosainen minisarja yhdessä Rafael Albuquerquen kanssa on hieman erilaista Millaria – paikoin lämmintä ja kokonaisuudessaan hyväntuulista tarinointia – jonka lukee yhdessä hujauksessa.

Ehdottomasti vuoden parhaita lukemiani tarinoita. Suositus molempien käsien peukuilla.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Curtvile 20.12.2016 klo 23:46:20
hämmentävästi melko samoilla linjoilla.
Huck on kertomus jonka vilpittömyys ja altruismi ei toimisi ilman Millarin kyynisyyttä.
Kun positiivisuutta tursuava halihalipusipusi-ihminen kertoo Teräsmies-versionsa siitä tulee tolkuton, naiivi ja susikurppa.
Tämä rakentaa todelliseen maailmaan mutta lisäten Teräsmies-hahmon.
Oikeastaan kuten Forrest Gump jos sen perusidea olisi saatu toimimaan, toisin kuin Tom Hanks "elokuva".
ja siis:
(http://68.media.tumblr.com/474dc3f8b6c90cd2c54a538e21ee707b/tumblr_oieh2sejFK1qj34j2o1_500.jpg)

Rafael Albuquerquen jälkeä lukee ilokseen.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 29.03.2017 klo 03:59:11
Empress, 7-osainen yhteistyö Stuart Immosen kanssa, on toimivaa ja kiltimpää Millaria.

Huumoria, toimintaa ja yllättäviä käänteitä, niistä tämä on tehty. Millar jättää riittävästi tilaa Immoselle, joka palkitsee lukijan jokaisella sivulla. Tämä on kahden alansa huippuosaajan hiottu taidonnäyte, jota on nautinto lukea.

Huolimatta siitä, että Immonen on kuvittanut uutta Tähtien sotaa, eivät vaikutteet tule omaan scifi-maailmaan läpi.

Miksi tämä on julkaistu Marvelin Icon-linjan alla, olisiko kuvittajan yhteydet Marveliin sitoneet niin, ettei tätä tuutattu Imagen puolelta ulos, enpä jaksa googlettaa.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 21.07.2017 klo 23:37:46
Herraisä, että Jupiter's Legacyn toinen tarinakaari on hyvä. Kukaan ei kirjoita supersankaritoimintaa kuin Millar eikä kukaan kuvita sitä kuin Frank Quitely.

Onneksi tulee vielä jatkoa.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 01.09.2019 klo 18:17:39
Greg Capullo on minun kohdallani sellainen 50-60-kuvittaja, mutta Reborn-minisarjassa mies loistaa. Tämä on merkittävästi komeampaa jälkeä kuin varsin vaisuksi kääntynyt New 52 -juoksun loppu Batmania. Toki käsikirjoitus antaa kuvittajalle löysää, mikä varmaan tekee työstä hauskaa kuvittajan voidessa käyttää mielikuvitustaan.

Tämä on Huck-sarjan tavoin sellaista hyväntuulisempaa luettavaa. Tekijälleen leimallisia äkkikäänteitä riittää, synkistely ei saa tarinassa valtaa kuin hetkittäin.

Ideoita on niin runsaasti, että jonkun toisen käsissä samoista aineksista olisi venynyt 30-osainen sarja. Tiiviissä paketissa tätä on ilo lukea.

Enempi tämä on fantasiaa, vaikka scifiksi tätä on muka luonnehdittu.

Lopussa seisoo, että "ensimmäisen kirjan loppu". Ei tällä pohjalla yhtään vaivaisi, vaikka tulisi jatkoa.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 20.09.2019 klo 02:01:52
Voi mahoton, miten on hyvä tämä The Magic Order.

Ovathan nämä Imagen alla julkaistut jutut olleet reippaita kuuden osan repäisyjä muutenkin, mutta tämä on ihan pieni helmi.

Tässä yhdistyy jotenkin täydellisesti se vanha, raflaava Millar ja tuoreempi, ihmisläheisempi Millar. Vinkeitä 180 asteen käänteitä on paljon, ja vaikka joskus tämä taluttaa ja huiputtaa lukijaansa, niin voi että oli riemastuttavaa.

Onhan tässä paljon elokuvien puolelta tuttua kerrontaa, erityisesti siinä heti alussa, mutta onhan se tekijälleen leimallista tyyliä jo ennastaan.

Olivier Coipel on aivan mahtava. Nimi ei ole varmaan jäänyt paremmin mieleen, koska House of M ja Siege eivät ole mitään suosikkitarinoitani ja Wikipediasta tarkistaessani näkyi vain kovasti sellaisia fill in -numeroita.

Kertaistumalta nautittu ihan hujauksessa.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 15.01.2022 klo 04:11:04
Kun tuntui siltä, ettei mikään sarjakuva innosta, niin Mark Millarin ja Rafael Albuquerquen kokoelma, Prodigy: The Evil Earth (2019), korjasi ongelman kerralla.

Edison Crane on mies joka tietää kaiken, osaa kaiken ja pystyy kaikkeen. Sitten lukija vain hämmästelee tätä alun pitäen kuuden lehden mittaisena minisarjana. Kuulostaa tyhmältä, mutta kun vetää pokkana täysin hullunkurisia ideoita peräkkäin ja yhdistelee villisti pähkähulluja ideoita, niin ei lukija edes ehdi miettimään, mitä oikein on lukemassa. Viihdettähän tämä on, ja taas ihan täyden kympin arvoisesti.

Ei mikään ihme, ettei näitä Millarin omia ole ketjuun kommentoinut, näistä kun ei oikein voi sanoa mitään järkevää. Siitä syystä menee lyhyiksi ylistysvinkkauksiksi nämä omatkin viestini.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 15.01.2022 klo 18:18:22
Sharkey The Bounty Hunter (2019) olikin yllättäen kaikkien hittien välissä täyttä kuraa. Päähenkilö on jäätelöautolla avaruudessa kruisaleva, Lobo-henkinen palkkionmetsästäjä-cowboy. Sivuhenkilöinä on väsyneesti ex-vaimoa ja ärsyttävää kakaraa.

Simone Bianchi on perusvahva, mutta uransa perustuu sellaiseen tummasävyiseen ultratyylittelyyn ja tässä repertuaarin tulisi välillä ulottua aivan Kevin O'Neill -laitaan saakka. Siellä ei Bianchi ole vahvimmillaan. Kuvitukseen tämä ei kyllä millään muotoa kaadu, kaikki ongelmat ovat täysin Millarin päädyssä.

Sivuutetaan nyt täysin, että Millar yrittää olla pehmotörkeä, ja moni britti on vetänyt törkeydessä mittarin tappiin jo 80-luvulla. Siinä liigassa Millarin pliisutörkeilyt tyyliin jäätelötötterö haarovälissä tai himokas asteroidi ovat nolon amerikkalaistettua, sovinnaista puulaakitason törkeilyä. Suurin ongelma tässä ei niinkään ole laimeudessa, päähenkilöissä tai juonessa, vaan siinä että kun scifi-maailman säännöt eivät ole lainkaan tuttuja, Millar ei pysty yllättämään tai hämmästyttämään koettaessaan vetää pähkähulluja temppuja. Siitä syystä hulvattomilta tuntuvat kohtaukset lähinnä haukotuttavat.
: Vs: Mark Millar provottava supersankaroija
: Jarkko Sikiö 17.01.2022 klo 23:58:33
En olisi uskonut, että Kick-Ass taipuu näin kovaan ravistukseen, mutta Kick-Ass: The New Girl (2018) on teräksenkova esitys alkuperäisiltä tekijöiltä. Seuraavissa kokoelmissa on näköjään eri tekijät, mutta tässä on Millarin itsensä lisäksi puikoissa John Romita JR, ja vieläpä tiukemmassa vedossa kuin tuoreemmissa sarjoissaan.

Kotona kersantin elämä on kovempaa kuin Afganistanissa, joten moderni Robin Hood ottaa pahiksilta ja siirtää rahat paitsi itselleen myös paikkaa sosiaaliturvan puutteita naapuriseudulla suuremmaltikin. Juonta ei kannata purkaa liiemmalti, mutta nyt ollaan niin jalat maassa -materiaalissa kiinni kuin muistan oikeastaan koskaan Millarilta lukeneeni.

Tätä uskaltaa hyvin suositella myös lukijoille, jotka eivät innostu Millarin hillittömämmistä jutuista lainkaan. Tätä voi suositella jopa lukijoille, jotka eivät innostuneet edes alkuperäisestä Kick-Ass-sarjasta.