Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvamarkkinat => Tapahtumat, näyttelyt ja koulutus => : jokela 16.04.2004 klo 01:46:12
-
Niih, jos nyt mielijohteena parit sanat ... Niitä palkinnon ansaitsijoita varmaankin olisi montakin per vuosi. Mutta jos hattuja nyt on vaan yxi niin yxipä ainoa siinä kruunataan. Ja olihan se kuka tahansa niin valintaraatia saatetaan aina moittia. Ei käy heitä kateeks´... Ja sivustaseuraajilla on aina niitä poikkeevia mielipiteitä joita ilmiantaa ...
Ja muualta maailmalta löytyy tuohon eripuraisuuteen esikuvaa ... jonkun ruudin- tai jynämiitin kexijän perintörahojahan jaeskellaan vuosittain ties kelle tuntemattomalle. Joskus menee miljoonat ihan aasi(aa)n p*******n ... Ei annettu Graham Greenelle, ei Burgessille ... eivät olleet tarpeeks "fiinejä" muttapa taitavia sarallaan ja myös suosittuja ... Joskus kyllä tähdätään ihan oikeeseen osuenkin. Mutta kukas on se eka sarjakuvanpiirtäjä joka sen joskus aikanaan nappaa ?
No mutta -- mitäpä olisi jos palkinto poikisi, voisi olla myös vaikka jaettavana "Pätkän Lippis" (vai mikä sillä oli) ... Jaettais luovalle, lupaavalle uudemman polven kyvylle ja vanhat (jo?) harmaahapsiset uraveteraanit voisivat taistella Pekan päähineestä.
Onhan missikisoissakin perintörinsessoja ja Formuloissa on 3 pallilla leikkimässä suihkukaivoja ...
Ja jos nyt ei virallisesti muuten palkita niin voihan sitä ainakin jakaa 1-2 ansiokasta kunniamainintaa per vuosi. Ilman hatuttamista ...
Koska onhan se kai tosi, jos nyt nuorempaa sukupolvea ajattelee että hyvähän se olisi palkita aktiivisia tekijöitä joista antaa "esikuvaa". Lukijakuntaa kaiketi vähän myös pitäisi ajatella tehdessä hatunsaajan valintaa -- ei pelkästään palkita jotakuta vanhaa konkaria tosin varmaankin ansiokkaista mutta jo ehkä vanhenneista teoista.
No, ei ole aasillakaan helppoa valita kahden heinäseipään välillä ... ja tää ei ollut ihan vakavasti otettavissa, mut kun mielipiteitä nyt pyydettiin ...
-- j --
Edit : Vaikka niih, onhan ne tähänasti palkitut oikeastaan nuoremmasta päästä tuota listaa lukien. Mutta kun sen yxi (tai tiimi) tosiaan vaan saa ... voi jonkun ansiokkaat lyhyehköllä ajanjaksolla tehdyt teot jäädä sitten huomiotta.
Edit #2 : Tulipas mieleen, kunnia-Oskujahan jaetaan ansiokkaasta vilmi-urasta. Joku vastaava kunnia-Pikku-Puupää laakerilehvällä olis ehkäs passeli. Jos niitä olisi, kaiketi olisi ollut jo sopivaa (aikanaan) esim. Asmo Alholle, Tom of Finland, (ehkäpä Janssoneille) tahi Tilsalle, vaikkakin teki tuo viimeinen tyylikkään kompakkin. Mutta eiköhän palkittu aikaisemmista meriiteistä?
Ja kuinka monta veteraania siinä karsitaan joka vuosi sitten poies´?
-
Niitä palkinnon ansaitsijoita varmaankin olisi montakin per vuosi.
Hmmm...
Ei tule nyt oikeen ketään mieleen...
En kylläkään tunne suomalaista sarjakuvakenttää kovin hyvin. Kaivetaanko seuraava hatutettava suuresta tunemattomuudesta vai naftaliinista?
-
Omasta mielestäni Puupäähattu on tunnustus- eikä kannustuspalkinto. Sen saajan tulee omasta mielestäni olla todella asialle eli sarjakuvalle omistautunut henkilö, jonka tekemisillä on laajempaa merkitystä koko kotimaisen sarjakuvan kentällä.
Nuoremmille, vasta muutaman vuoden sarjakuvia tehneille, mutta ilmeisen lahjakkaille tekijöille voisi tosiaankin ohessa antaa kannustimena vaikka Pätkän tai Näkymättömän Viänäsen lippiksen, Wagnerin saparon, tjms...
-
Njooh, tunnustuspalkinto kaiketi se on ... mutta teinpä nyt pienen laskelman ...
Tunnustusta on myönnetty 28 kertaa tähän saakka, 4 on ollut jaettuja palkintoja tiimitöille.
Kuinkas monta naispiirtäjää on hatutettu, luulette?? Keksikääpä kenelle on annettu?...
Tukiainen, Kovács? ...
Juup, siinä on kaikkiaan 4 (!) koko listalla, Tove (ja Lars) Janssonin jaettu sekä Riitta Uusitalo.
Oliskos siellä vaikka jo esim. Roju, Luhtala & Paju, Maikki Harjanne, Julia Vuori, Maria Björklund tai muu vastaava ensi vuoden kulisseissa jo? ...
Tasarvoisuuttahan kaiketi pitäisi myös vaalia -- vai mitä, VesaK?
-- j --
Ps. Oiskos vaikka Jii ja Jasso jo hyvä musta hevonen ensi vuoden raveissa?
-
Tasa-arvoa pitää tietenkin vaalia, kiva olisi jos myös alueellista sellaista harrastettaisiin. Vuan Helssinkikeskeistä tuppaa olemaan, ja toisaalta, kun mietit suhdelukua naistekijöiden määrä/miestekijöiden määrä, niin aika lailla kohdallaanhan tuo on. Vanhalta pohjalta katsottuna siis, nykyisinhän naisia on sarjakuvantekijöinä huomattavasti enemmän kuin parikymmentä vuotta sitten.
Jos en olisi jäävi, mitä todennäköisesti viimeistään asian seuraavaksi taas ollessa ajankohtainen olen, niin voisin lyödä vetoa, jotta seuraava hatunsaaja on:
1. Pääkaupunkiseudulla asuva
2. Nainen
Paljonpa on mahtunut asiaa sarjiksista tämän päivän (16.4.04) Turun Sanomiin, katsokaapa www.turunsanomat.fi sekä sieltä osasto kulttuuri.
-
Niin, hatun jakoperusteista keskustellaan vuosittain, sanoi SSS:n PJ:kin eilen.
Yksi pulma on tosiaan se, että moni tekijä ansaitsee tunnustuksen, mutta PP-hattu annetaan vain kerran vuodessa. Eilen ideoitiinkin sellainen ratkaisu, että perustetaan Pätkä-palkinto, joka jaettaisiin vaikka kuukausittain vähäisistä ansioista sarjakuvan parissa.
-
Olipa Puupää-hatun saaja mies tai nainen, toivottavasti hattu tulee saavutusten mukaan, eikä sukuopuolikiintiön mukaan!!!
tasa-arvoa molemmille sukupuolille!!!
B. virtasen piirtäjän hatuttamista suosittelisin. Jos ei hän, niin kuka? Ja millä lihaksilla?
-
Toistan tässä nyt vielä kirjallisesti saman mitä olen muutaman kerran sanonut. Minusta kaikki Puupääpalkinnon saaneet ovat hattunsa ansainneet. Aina voi olla eri mieltä siitä, olisiko joku toinen tarvinnut sen jonakin vuonna kipeämmin. Myöntäjät laativat ja julkaisevat perusteluja joita lukemalla voi päätellä, miksi se meni mihinkin osoitteeseen minäkin vuonna.
Valitsemisperusteista olen saanut jo tarpeeksi vauhkota muissa yhteyksissä, joten tyydyn toteamaan vain, että kyllä hallitus aina pyrkii hyvään ja oikeudenmukaiseen päätökseen. Ja mikä tärkeintä, yksimieliseen päätökseen. Hatutus ei siis ole mikään äänestystekninen kikkailu, vaan monipolvinen prosessi, jossa liki kymmenen ihmistä osallistuu useimmiten aktiivisesti keskusteluun. Lisäksi palkinnon arvostus ja sen saama mediajulkisuus vaikuttaa nähdäkseni sen jakamiseen positiivisesti. Seura haluaa parhaansa mukaan vaalia palkinnon statusta, eikä sitä siksikään haluta myöntää juosten kusten.
Yksi asia mistä ei ole kovin paljoa puhuttu, ainakaan tätä sanaa käyttäen, on elitismi. Onko Seura päätöksineen mielestänne liian- vai sopivan elitistinen? Ja miten elitismi ylipäätään istuu koko sarjismeininkeihin?
-
Aarniala oli jälleen erinomainen valinta Puupäähatun saajaksi. Tätä suomen arvostetuimman sarjakuvapalkinnon saajaahan on eräs belgialainenkin piirtelijä tökerösti yrittänyt kopioida. Eivätkä nuo ole ainoita, vaan monia muitakin Aarnialan töitä ovat lukuisat piirtäjät lainanneet teoksiinsa. Mustavalkoiset ovat Aarnialan, värilliset minkälie plagiaattoripellen.
(http://koti.mbnet.fi/late66/Plagi.jpg)
-
Jarna: "Eivätkä nuo ole ainoita, vaan monia muitakin Aarnialan töitä ovat lukuisat piirtäjät lainanneet teoksiinsa."
Aivan, mutta sarjakuvataiteilijoiden lisäksi myös useat ulkomaalaiset valokuvaajat ovat jäljitelleet Aarnialan sarjakuvien hahmoja! Tehkääpä perässä ;)
Plagionti aiheesta muuten lisää säikeessä:http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?board=12;action=display;threadid=137
Ja säikeessä
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?board=3;action=display;threadid=251
-
Voisiko joku sanoa milloin noi Hergen kuvat on tehty ja milloin Aarnialan (vuosilukuja). Ettei vaan kopiointi ois menny toisinpäin.
Nimimerkki
Epäluuloinen
-
Jarna: "Eivätkä nuo ole ainoita, vaan monia muitakin Aarnialan töitä ovat lukuisat piirtäjät lainanneet teoksiinsa."
Aivan, mutta sarjakuvataiteilijoiden lisäksi myös useat ulkomaalaiset valokuvaajat ovat jäljitelleet Aarnialan sarjakuvien hahmoja! Tehkääpä perässä ;)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?board=3;action=display;threadid=251
Tuo vuoristomaisema on Tintti-albumissa Särkynyt korva. Albumi on tehty 1947, ainakin sellainen vuosiluku siihen on painettu. Aarniala on syntynyt 1945. Eli eiköhän asia ole niin, että Puupääpalkittu Aarniala on kopioinut Hergeä. Että silleen.
:P
-
Parhaimmillaan ironia on silloin, kun kaikki eivät sitä heti tajua. Jotkut eivät koskaan...
-
Parhaimmillaan ironia on silloin, kun kaikki eivät sitä heti tajua. Jotkut eivät koskaan...
Jaa...
EDIT: No joo, ois pitänyt tajuta, joo.
-
Kuka, Mitä, Häh??
Annettiinko hattu kunnioituksena ansiokkaasta ja pitkästä palvelusta ... sitä suorittaneelle KOPIO koneelle?? Jopas ...
-- j -- ( oikeesti iroonisesti! )
-
Juuri tulin katsomasta Kill Bill kakkosta. On se Tarantino ihme mies, on keksinyt mm. westernit, ninja-elokuvat, kostoelokuvat, zombie-elokuvat ja piirretyt! Ynnä tavan miten kyseisiä leffoja tulee kuvata, kuvakulmat ja zoomaukset ja kaikki! Ei se mitä matkitaan, vaan kuinka matkitaan.
Lukekaa Raamattu ja Shakespearen tuotanto niin huomaatte niidenkin olevan kopsaajien käsialaa.
-
1960 -luvulla tuli uuden aallon sarjakuvan lisäksi sellainen "uusi" juttu kuin pop-taide. Jos ei soita kelloja niin kannattaa Googlettaa esim. nimillä Andy Warhol ja Roy Lichtenstein.
Tämän (avantgardisteilta kopioidun?) idean kopiovat hetimiten postmodernistit, mutta näin 2004 luvulla uusinta uutta on intertekstuaalisuus, joka ainakin minusta on edelleen suurin piirtein sitä samaa...
-
Juuri tulin katsomasta Kill Bill kakkosta. On se Tarantino ihme mies, on keksinyt mm. westernit, ninja-elokuvat, kostoelokuvat, zombie-elokuvat ja piirretyt! Ynnä tavan miten kyseisiä leffoja tulee kuvata, kuvakulmat ja zoomaukset ja kaikki! Ei se mitä matkitaan, vaan kuinka matkitaan.
Lukekaa Raamattu ja Shakespearen tuotanto niin huomaatte niidenkin olevan kopsaajien käsialaa.
Kuulostat jotenkin katkeralta. Ei kai nyt kukaan KB: n tekijäkään sano mitään muuta kuin että kyseessä on kunnianosoitus. Tavallista läpinäkyvämpi, kyllä, mutta silti todella taidokas. Puhun nyt ykkösestä, en siis ole vielä kakkosta nähnyt (mutta hankala uskoa että taso olisi pahemmin pudonnut). Perjantaina katsomaan.
-
Pop-taidehan sekä lainaa surutta toisten teoksia tai osia niistä, että murtaa rohkeasti totuttuja kaavoja. Tässäkin esimerkissä Aarnialan puhekuplien sijoitus- ja lukemisjärjestys poikkeaa nerokkaasti valtavirrasta. Hatunnoston (ja saannin) arvoinen suoritus.
(http://koti.mbnet.fi/late66/vartiotorni.jpg)
-
Tämän (avantgardisteilta kopioidun?)
Tai dadaisteilta(?) Duchampin pisuaari, joka on signeerattu R. Mutt on varsin postmodernin oloinen intertekstuaalinen tempaus vuodelta 1917:
http://www.cs.qub.ac.uk/~J.McMahon/images/fountain.jpg (http://www.cs.qub.ac.uk/~J.McMahon/images/fountain.jpg)
Ja sehän viittaa tietysti, tiedätte kai, Mutt and Jeffiin joka oli n. 10 v. vanha tuolloin.
Niin, ja tämä eräs sarjakuvataiteilijahan (jonka nimeä en just nyt muista) ei oikein digannut että Lichtenstein kopioi hänen ruutujaan mitään kyselemättä. Ja tekipä sen vielä kuulemma kömpelösti. :)
Timo
-
Juuri tulin katsomasta Kill Bill kakkosta.
Kuulostat jotenkin katkeralta. Ei kai nyt kukaan KB: n tekijäkään sano mitään muuta kuin että kyseessä on kunnianosoitus. Tavallista läpinäkyvämpi, kyllä, mutta silti todella taidokas. Puhun nyt ykkösestä, en siis ole vielä kakkosta nähnyt (mutta hankala uskoa että taso olisi pahemmin pudonnut). Perjantaina katsomaan.
Njjoo, se on se ironiantaju hankala sana. En minä suinkkas ole katkera, hauska* elokuvahan KB2 on. Kokki se sopan tekee, mitä enemmän yhteensopivia aineksia niin sitä parempi. Mutta onko nyt niin kamala jos sarjakuvantekijä lainaa kuvia omaan tarinaansa ja saa 30 vuoden päästä Puupäähatun, verrattuna elokuvantekijään joka katsoo 30 vuotta elokuvia, tekee niistä elokuvan ja saa ensi keväänä Oscarin...
*Ketä nyt lievää törkeämpi (överiksi vedetty) elokuvaväkivalta naurattaa. Jos ykkösosan mustavalkea verilöyly huvitti, niin nyt saa nähdä lisää ihan väreissä - ei samassa massamitassa, vaan yksityiskohtaisemmin ja useammassa kohdin.
-
Rudoph Dirksiltä pitäisi muuten kanssa ottaa kunnia pois. Meni juutas kopioimaan Wilhelm Buschia!
Kukahan muuten olisi suomen täydellisin sarjakuvantekijä? Siis menestynein mutta vähiten itsensä myynyt. Taiteellisesti omintakeisin, mutta paras piirtäjä. Paras kirjoittaja, mutta ilman tekstiä, niin kuin sarjakuvassa kuuluu. Eniten välinettä/mediaa uudistanut ja samalla eniten vaikutteita antanut, eli kopioiduin. Pitäisi myös olla mukava, hyvä suustaan ja mielellään vielä oikeaa sukupuolta. Mieluummin nuori, ettei mikään ikäloppu...
-
Eilen ideoitiinkin sellainen ratkaisu, että perustetaan Pätkä-palkinto, joka jaettaisiin vaikka kuukausittain vähäisistä ansioista sarjakuvan parissa.
Tuon voi käsittää todellakin päinvastoin kuin on tarkoitus. Jos puupäähattu annetaan raskaan sarjan sarjakuvantekijöille, niin pätkän voisi myöntää nouseville kyvyille, eli että olisi saanut pari-kolme laadukasta omakustannetta pihalle tms. Mutta tuskin sitäkään kannattaisi kuukausittain jakaa, palkkio menettäisi arvostustaan. Eikä se olisi oikein Masa Niemeäkään kohtaan. Puupäähatun yhteydessä julkistettaessa kerran vuodessa olisi julkisuusarvot heti kohdillaan. Ja jaettavien tunnustusten määrä olisi kuitenkin kasvanut 100%:a ja se on paljon se.
-
Mutta onko nyt niin kamala jos sarjakuvantekijä lainaa kuvia omaan tarinaansa ja saa 30 vuoden päästä Puupäähatun, verrattuna elokuvantekijään joka katsoo 30 vuotta elokuvia, tekee niistä elokuvan ja saa ensi keväänä Oscarin...
Ei tietenkään, en olekaan Puupäähatun saajasta valittanut. Tulkitsin siis täysin väärin, anteeksi.
Oscar...?
-
Haluanpa vain sanoa, että ei kissa kiitoksella elä. Valtio voisi hyvin tukea p-hattu palkintoa "tuntuvalla rahapalkinnolla", ei välttämättä mitään finlandia palkinnon koko luokkaa, mutta jotain kuitenkin... Nyt tietysti maailmanparantajat voi mussuttaa, että ei raha kaikkea merkitse. No, oikeassa ovat, mutta rahallinen tunnustuskin olisi hyvä asia koska kyse on kuitenkin ammatista jossa ei rahaa liiemmin viljellä. Mielestäni olisi vähintäänkin oikeutettua, että ikänsä sarjakuvan parissa työskennelleet veteraanitkin saisivat työstään niin sanottua aineellista hyvää.
-
Milloinkas tuo jaetaan?
En kyllä Ville Rantaa itse veikkaisi hatun saajaksi, vaikka viime aikoina onkin kovasti ansioitunut ja kohuttu. Ehkä vähän liian tuore tapaus kuitenkin? Luulisi, että jollekin vähän vanhemmalle parralle (viittaamatta mitenkään sukupuoleen) menisi lätsä kuiteskin. Mitään nimiä en kyllä uskalla ruveta heittelemään, oon huono tämmöisissä.
Muoks: Tai no, heitetääs ny kuitenkin semmoinen nimi, joka noissa vuoden 2004 ja 2005 spekulaatioketjuissa on toistuvasti vilahdellut, eli Roju. Hältähän oli käsittääkseni joku kokoelma-alpparikin tulossa just, eli siinä mielessä ajankohtainen "vanha parta" (sori) ;)
-
En pitäisi Villeä minään tulokkaana, sillä on ihan kunnioitettava CV. Vaikken olekaan mikään fanaattinen Ville-fani niin osa on minusta todella laadukasta sarjakuvaa. Miksei sitä voisi palkita juuri nyt kun
se on ajankohtainen kahdestakin syystä?
-
Miksei sitä voisi palkita juuri nyt kun
se on ajankohtainen kahdestakin syystä?
Koska ei pidä laittaa kaikkia munia yhteen koriin, vai mites sitä sanotaankaan. Liikaa ollut Ranta pinnalla nyt, siinähän menisi äijä itsekin sekaisin jos vielä Puupäähatun samaan syssyyn saisi. :D
-
Koska ei pidä laittaa kaikkia munia yhteen koriin, vai mites sitä sanotaankaan.
Ei makiaa munaa mahan täydeltä.
En usko että Ville lakkaa tekemästä sarjakuvia kovin pian. Mitäs sille myöhemmin annettais?
Rojulle hattu olis omiaan. Nykyään se kirjoittaa enemmän kuin sarjakuvaa. Säikähtäis että pitääkö sitä ruveta piirtämään sopimattomia kun suhtautuvat jo noin kunnioittavasti.
-
Lakkaan vaatimasta Juho Juntuselle Puupäähattua vasta sitten kun Juntunen on saanut Puupäähatun.
Luulen että siihen tosin menee vielä aikaa. Kukahan sen saisi tänä vuonna.. ehkä joku nuori lupaus, jolta on tullut pari omakustannetta joissa lähinnä kuvataan opiskelijaelämän riemuja sekä krapula-aamuja. Sitten jossakin ilmestyy tyypin haastattelu jossa hän selittää miten helvetin nerokas ja kiinnostava persoona hän itse on ja miten hän on valmistelemassa uutta projektia joka tulee mullistamaan Euroopan sarjakuvamarkkinat. Tämän jälkeen hänestä ei sen koommin kuulla.
Rannallekin luultavasti vielä joskus se lätsä tulee, mutta en usko että vielä tänä vuonna. Jos nyt palkittaisiin niin kansa alkaisi napista että "sekö se muka nykyään palkintoon riittää että piirtää Muhammedin kuvan, mäkin piirtäsin parempii jos viittisin."
Ei, kyllä palkittavan pitää olla yleisesti hyväksytty ja poliittisesti korrekti, tai jo edesmennyt, vuosikymmeniä sitten pahennusta herättänyt.
-
Sen joka hatun saa, pitäisi ylittää laadussa ja määrässä Timo Kokkila.
-
Timo Kokkila kai sopisi tähän, ankarasti näyttöä eikä loukkaa mahomettiläisiä. Onkos Anssi Rauhala vielä saanut sitä? Se on takuuvarma veikkaus siinä tapauksessa, jonain päivänä se sen saa
-
Ja Ville Tietäväinen oli kuulemma saanut jo tarpeeksi palkintoja.
Joo ja mä haluaisin kyl täs välis korostaa et Tietäväinen on kyl ensisijasesti kuvittaja. Saakoot puupäähatun sitten kun oppii sarjakuviakin tekemään. Kas kun ei oo vielä Jarmo Mäkilää ehdotettu.
Rannasta oon samaa mieltä useimpien kanssa, saakoot hattunsa myöhemmin. Rauhalakaan ei oo ihan kauheasti ehtiny tekemään vaikka on kyl kauan ollut kehissä. Hänellekin ehkä vasta parin lisäalpparin jälkeen?
Muut ehdotetut voisivat kelvata oikein hyvin.
Itse voisin ehdottaa vaikka Pentti Otsamoa tai Ilpo Koskelaa. Ja siinä vaiheessa kun hatun pokkaa J. Lehto, voinkin kuolla rauhassa, tietäen et maailmassa on sittenkin hiven järkeä ja oikeudenmukaisuutta.
-
Ilkka Heilällä lie kylliksi meriittiä ja työnsankaruutta. Mutta jos taiteellisempaa pitää olla....
TImo
-
J
Itse voisin ehdottaa vaikka Pentti Otsamoa
Olenko ihan kuutamolla mutta eikös sillä ole jo lätsä?
Kaltsukin varmaan joskus saa sen mutta Heilä olisi se joka todella ansaitsisi ison hatutuksen. Virtasessa on laatu, määrä ja vitsit stahanovilaista luokkaa. Kyrpii jos palkitaan joku taiteilevampi ja kokeilevampi uusi kyky jota ei lue pirukaan vaan koska ollaan niin progressiivisia
-
Kokkila on ollut kauan, kauan. Se on opettanut. Se on valistanut. Se osaa piirtää. Se ei hötkyile.
-
J Styrman ois mun ehdokki. Samaa sarjaa kuin J. Lehto. Ehkä tässä pitää alkaa jotain vaihtoehtokotsaa puuhaamaan. Ja jos oisin kustantaja, noiden herrojen kootut ois mun kiireyslistassa aika alkupäässä. Sir Jyce Lainekin voisi olla. Mutta palataan asiaan lottovoiton jälkeen, kun maailmanrauha vallitsee ja Palestiina ja Israel on kavereita ja kasvihuoneilmiö peruutettu.
Oma veikkaukseni menee Ranta/Turunen-suuntaan. Kyllä kai näillä näytöillä, ajankohtaisuuskaan ei minusta olisi huono perustelu. Ei aina tarvitse yllättää, jos on hyvät perustelut.
Kukas viime vuonna voitti, jos vallalla on edelleen se äärimmäisen epävirallinen "joka toinen vuosi"-systeemi? Onko nyt viihteen vai taiteen vuoro?
Mulle tuli muuten verkossaroikkumisstoppi, langattoman kiintiö täynnä kun kuvituskuvien lähettämisessä meni sallitu gigarajoitus puhki niin että paukahti ja lisämegat maksaa hunajaa. Pitänee alkaa roikkua wlan-kahviloissa.
-
Kun tässä nyt on ollut vähän epäselvyyksiä siitä , että kuka tuota hattua ylipäänsä on saanut, niin tällainen lista löytyi tuolta Suomen sarjakuvaseuran sivuilta. Vähän... oudon näköinen. Aika paljon puuttuu semmoisia tyyppejä, joiden olisi olettanut hatun saaneen jo aikapäiviä sitten.
1980 Tove ja Lars Jansson (Muumi)
1983 Jorma Pitkänen (Näkymätön Viänänen)
1984 Kari Suomalainen (Wälskärin kertomuksia)
1985 Kari Leppänen ( Raiden)
1989 Timo Mäkelä (Peikkonen, Häjyt)
1990 Tom of Finland (Kake, Mike)
1991 Kivi Larmola
1992 Jyrki "Jykä" Paavola ja Risto "Rike" Nurisalo
1993 Riitta Uusitalo (Nasu, Tipu Laitinen)
1995 Pauli Kallio (Kramppeja ja Nyrjähdyksiä)
1996 Egon Meuronen ja Olavi Vikainen
1997 Matti Hagelberg
1998 Pauli Heikkilä ja Markku Paretskoi (Vanhat herrat)
1998 Usko Laukkanen (tää pitäis kai olla 1988?)
1999 Kati Kovàcs
2000 Jussi "Juba" Tuomola (Viivi ja Wagner)
2001 Jukka Tilsa
2002 Petri Hiltunen (Praedor, Väinämöisen paluu)
2003 Katja Tukianen
2004 Timo Aarniala
2005 Jii Roikonen (Jasso-kissa)
-
1980 Tove ja Lars Jansson (Muumi)
1983 Jorma Pitkänen (Näkymätön Viänänen)
1984 Kari Suomalainen (Wälskärin kertomuksia)
1985 Kari Leppänen ( Raiden)
1989 Timo Mäkelä (Peikkonen, Häjyt)
1990 Tom of Finland (Kake, Mike)
1991 Kivi Larmola
1992 Jyrki "Jykä" Paavola ja Risto "Rike" Nurisalo
1993 Riitta Uusitalo (Nasu, Tipu Laitinen)
1995 Pauli Kallio (Kramppeja ja Nyrjähdyksiä)
1996 Egon Meuronen ja Olavi Vikainen
1997 Matti Hagelberg
1998 Pauli Heikkilä ja Markku Paretskoi (Vanhat herrat)
1998 Usko Laukkanen (tää pitäis kai olla 1988?)
1999 Kati Kovàcs
2000 Jussi "Juba" Tuomola (Viivi ja Wagner)
2001 Jukka Tilsa
2002 Petri Hiltunen (Praedor, Väinämöisen paluu)
2003 Katja Tukianen
2004 Timo Aarniala
2005 Jii Roikonen (Jasso-kissa)
Jäikös alusta pois:
1972 Toto Fogelberg-Kaila (Pekka Puupää)
1973 Veikko Savolainen (Joonas)
1975 Asmo Alho (Kieku ja Kaiku)
1978 Tarmo Koivisto (Mämmilä)
1979 Veli-Pekka Alare (Pekko)
-
Joo, siis otin tuon listan suoraan tuolta www.kupla.net -nettisivuilta. Vähän kummastelinkin, kun hattua on kuulemma jaettu vuodesta 1972, mutta sen saajat mainitaan vasta vuodesta 1980 alkaen. Ai ai ai, kukas noita sivuja ylläpitää?
-
J Styrman ois mun ehdokki. Samaa sarjaa kuin J. Lehto. Ehkä tässä pitää alkaa jotain vaihtoehtokotsaa puuhaamaan.
Minnekäs Styrman on kadonnut? Muinaiset kustanteensa Kadonneet pojat olivat sisällöltään ehdotonta pienlehtikermaa.
Vaihtoehtokotsaksi Pätkän lättähattu?
Pitänee alkaa roikkua wlan-kahviloissa.
Kuulostaa joltain oopiumiluolissa luuhailulta. Addiktion epätoivoista hoitoa. ;D
Timo
-
J Styrman ois mun ehdokki.
Halataan! \o/
Nyt kun aloin miettimään, voisin vaikka vannoa että Otsamo tosiaan onkin jo hatutettu. Mut ton listan mukaan ei kuitenkaan. Hmmm.
Entäs Sari Luhtanen ja Tiina Paju?
-
Sami Toivonen ei vissiin piirrä enää sarjakuvia, se oli minusta maailmanluokkaa silloin joskus. Ei mies hukkaan mennyt, oman pojan kanssa Tatu & Patu - kirjat on suuria suosikkeja, hidas hemmotteluherätys tänne, silvuplee.
Ja sarjakuvat ei ole mikään fudis, jos on Suomessa hyvä niin on koko maailmassa hyvä
-
Minnekäs Styrman on kadonnut?
Pienen googlettamisen jälkeen selvisi että mies on julkaissut viime aikoina ainakin tällaisen opuksen:
Styrman, Juhani: Itäinen Harju – vaalimisen arvoista ympäristöä. Kallion-Alppilan seudun kestävän kehityksen asukasfoorumi. 2003
Tulee aina välillä tuolla Hesarilla vastaan ja on tosiaan kai ollut aktiivisempi kaupunkiseutu- yms juttujen kanssa. Mies on Kalliolaistunut varsin komeasti.
-
Vähän... oudon näköinen. Aika paljon puuttuu semmoisia tyyppejä, joiden olisi olettanut hatun saaneen jo aikapäiviä sitten.
Kai se Pentti sai hatun sit -94, se vuosi puuttui tuosta listasta. Olin paikalla kun Pentti hatutettiin, että totta se on.
(Heh sori, lähetän samalla kuvia :) ku vastaan tääl tämmösiin tähdellisiin.)
Ärsyttää muuten maksaa matelevan hitaasta ja pätkivästä yhteydestä. Katkoo varsinkin skypettäessä. Mur. On kotiliittymää ikävä.
-
Kokkila sen ehdottomasti vie. Kokkilan sarjakuvat ,esimerkiksi Peräsmies toistaa itseään (1994) teki minuun suuren vaikutuksen. Eikös Kokkila ole joskus tehnyt Pahkasikaakin sarjakuvia? Mitä sanoo Timo?
Matti ja Teppoa on ainakin Ilta-Sanomissa julkaistu, mutta joskus näin kirjastossa Pahkasiassa, mutta siitä on aikaa.
Kokkila sen voittaa, uskokaa jo!
-
Kai se Pentti sai hatun sit -94, se vuosi puuttui tuosta listasta. Olin paikalla kun Pentti hatutettiin, että totta se on.
Kurkistin Pentin tietoja sarjakuvaseuralta, ja puupäähattu on ilmoitettu saaduksi 95 (kramppijanyrjähdysvuosi hattulistassa).
Wikipedian lista ei siis myöskään pidä paikkaansa, eikä sarjakuvaseuran lista. Tai seuran piirtäjätiedot. Hm.
-
Kokkila on ollut kauan, kauan. Se on opettanut. Se on valistanut. Se osaa piirtää. Se ei hötkyile.
Heh, kiitos näistä sanoista. Siihen olen pyrkinyt. Piirtämistaitoa tosin epäilen joka päivä, ja hötkyillytkin olen useasti. Tuon voisi melkein laittaa hautakiveensä (tosin imperfektissä). Suosikkini siinä kategoriassa on tosin Peter Ustinovin ehdotus omaansa: "Please, keep off the grass".
Mutta asiallisesti ottaen, hatuttamatta on monta, monta muutakin yhtä pitkään tai pidempään alalla pyörinyttä.
Kananjalalle voisin vastata sen verran, että kyllähän siihen Pahkikseen tuli piirrettyä jokunenkin sarjakuva. Sen Peräsmies toistaa itseään-alpun nimikin tarkoittaa sitä että ne sarjat oli kaikki ilmestyneet aikaisemmin Pahkasiassa. Ja kiitos kehuista!
-
Kun tänä vuonna oletettavasti palkitaan vähän vanhempi tekijä, oma suosikkini on ehdottomasti Timo Mikama.
Tuottelias mies on piirtänyt valtavat määrät sarjakuvia ilman yhtään mainintaa Kvaakissa. Allu Kaponen nauratti minua päivittäin synkässä Pohjois-Karjalassa joskus ala- ja yläasteikäisenä.
Mikama on suomalaisista tekijöistä Joonaksen ohella ehkä tärkein tämän pikkupojan piirroskipinään vaikuttanut tekijä. Odotan malttamattomasti the complete Allu Kaponen-kokoelmaa.
-
Tuottelias mies on piirtänyt valtavat määrät sarjakuvia ilman yhtään mainintaa Kvaakissa.
Ilman yhtään? Ei aivan.
Heilä taasen kommentoi asioita näin: "Jos aihe vielä jatkuu ja kirjoitat sinne jotain, niin voit kertoa minun sanoneen että minä pidän VW.sta. Minullahan on työhuoneen seinällä Juban piirtämiä kuvia ja jopa alkuperäinen VW-strippi josta maksoin ison läjän rahaa. Ja sitäpaitsi, Timo Mikama on paras!"
-
Aika ilmeisesti Heilä on saanut vaikutteita Timo Mikamalta, mutta kyllä on aika jättänyt Mikaman sarjat (http://www.uranus.fi/hyotya_ja_huvia/uratarinat/open.php?SESSID=61337d81e81945d629bd7870042c9154&id=7301) jälkeensä. Tekniikka & Talous -lehti hänen töitään, mm. Manageri Virtasta (!) edelleen julkaisee, ja suht helposti voi esim. divareista löytää käsiinsä Krenatöörit (http://www.suomensotilas.fi/mykirjat.html) -albumin.
-
Tässä oikea lista seuran vanhoilta sivuilta. Käyn päivittämässä uudenkin listan heti kun ehdin.
1972 Toto Fogelberg-Kaila (Pekka Puupää)
1973 Veikko Savolainen (Joonas)
1975 Asmo Alho (Kieku ja Kaiku)
1978 Tarmo Koivisto (Mämmilä)
1979 Veli-Pekka Alare (Pekko)
1980 Tove ja Lars Jansson (Muumi)
1981 Mauri Kunnas (Nyrok City)
1982 Erkki Tanttu (Rymy-Eetu)
1983 Jorma Pitkänen (Näkymätön Viänänen)
1984 Kari Suomalainen (Wälskärin kertomuksia)
1985 Kari Leppänen (Raiden)
1988 Usko Laukkanen (Kapteeni Kidd)
1989 Timo Mäkelä (Peikkonen, Häjyt)
1990 Tom of Finland (=Touko Laaksonen) (Kake, Mike)
1991 Kivi Larmola (omakustanteita)
1992 Jyrki "Jykä" Paavola ja Risto "Rike" Nurisalo (Runteli, Puutaheinää)
1993 Riitta Uusitalo (Nasu, Tipu Laitinen)
1994 Pauli Kallio (Kramppeja ja Nyrjähdyksiä)
1995 Pentti Otsamo
1996 Olavi Vikainen ja Egon Meuronen
1997 Matti Hagelberg
1998 Pauli Heikkilä ja Markku Paretskoi (Vanhat herrat)
1999 Kati Kovács
2000 Jussi "Juba" Tuomola (Viivi ja Wagner)
2001 Jukka Tilsa
2002 Petri Hiltunen (Praedor, Väinämöisen paluu)
2003 Katja Tukiainen
2004 Timo Aarniala
2005 Jii Roikonen
/ Kalle
-
Tätä olen kysellyt palstalla ennenkin, mutta jospa nyt sen huomaisi joku, joka muistaa jotain:
Miksi vuosina 1986-87 ei jaettu hattua?
Asia kiinnostaa sitäkin suuremmalla syyllä, että juuri tuolloinhan palkinto olisi ehdottomasti kuulunut Harri Pystyselle - jonka hatuttomuus on siis koko hattuhistorian räikein virhe.
-
Varmaan olisi saanut sen mutta ymmärtääkseni se kuoli aika yllättäen. Kun katsoo tuota listaa niin se on aika hyvä, mitään flavour of the month - tyylisiä trendipaskoja ei ole palkittu vaan kaikki on sen ansainneet tavalla tai toisella
-
Ehkäpä Kari Leppäsen kieltäytyminen hatusta oli niin shokeeraava tapahtuma, että sen jälkeen ei kahteen vuoteen kyetty antamaan hattua siinä pelossa, että seuraavakin kieltäytyy kunniasta.
-
Aika ilmeisesti Heilä on saanut vaikutteita Timo Mikamalta, mutta kyllä on aika jättänyt Mikaman sarjat jälkeensä.
Minusta Mikama edustaa sanomalehtisarjakuvan peruskalliota. Konstailematonta ja usein itseään toistavaa huumoria, kuten asiaan kuuluu. Mies on elättänyt itsensä Suomessa tekemällä sarjakuvia lehtiin, joita sarjakuvaharrastajat eivät lue. Heille tosin Mikaman stripit eivät varmasti anna paljonkaan, mutta ovat yllättävänkin tuttuja esim. insinööreille ja muille semmoisille ammattikunnille, joiden ammattilehtiin Mikama on piirtänyt. Tämmöiselle trendivapaalle tavaralle on aina tarvetta, mutta semmoisen tekemisestä harvoin palkitaan.
-
T. Kokkila puhuu asiaa.
EDIT:
Näistä jo ehdotetuista tekijöistä Vesa K.n tuossa alapuolella ehdottama Rosse on kyllä tehnyt laadukkainta kamaa. Tosin käsikirjoittajillekin voisi tässä tapauksessa antaa jonkinlaisen päähineen.
-
tuolloinhan palkinto olisi ehdottomasti kuulunut Harri Pystyselle - jonka hatuttomuus on siis koko hattuhistorian räikein virhe.
Jos joku muistaa niin muistaa että Harto Hänninen otsikoi muistokirjoituksensa: "Pystynen poistui Puupää -hatutta". Hatun saaja voidaan vetää naftaliinista, mutta ei haudasta.
Hähää, kas kun ei ole kukaan esittänyt Puupää-pottua Stéphane Rosselle?
Mikamassa on kunnioitettavaa stabiliteettiä, mutta niin on monessa muussakin aikalaisessaan.
-
Varmaan olisi saanut sen mutta ymmärtääkseni se kuoli aika yllättäen.
Hatun saaja voidaan vetää naftaliinista, mutta ei haudasta.
Totta tosiaan, siksiköhän Seuralle tuli heti Pystysen kuoleman jälkeen kiire palkita omakustanne-Kivi jo nuorena? ;)
Mutta perskutarallaa, eikö vieläkään kukaan tiedä varmaa vastausta tuohon vuosien -86-87 palkinnottomuuteen?? Tämä on ilmiselvä salaliitto -- yritätte vain painaa asian villaisella ja toivoa että unohtaisin asian taas! Pitääkö täsä tehrä välikysymys eruskuntaan häh?
-
Muistelen nähneeni uutisen 1986 tai 1987 että tänä vuonna Sarjakuvaseura ei myönnä Puupäähattua kenellekään.
Syytä en tosiaan muista mutta olen minäkin tässä odotellut että joku muistaa.
On ollut varmaan aikanaan suuri uutinen: "Vuonna 2006 ei tulla jakamaan Puupää-hattua". Eikös siitä ollut oikein ylimääräinen uutislähetys? Syyhän taisi olla Kekkosen kuolema?
Soriolipakko: joku muu olisi kuitenkin kirjoittanut ennemmin tai myöhemmin tämän viestin.
-
Eikös siitä ollut oikein ylimääräinen uutislähetys? Syyhän taisi olla Kekkosen kuolema?
Juu juu. Arvi Lind lausui ilta-uutimissa: "Kekkonen poistui Puupää-hatutta. Edessä on kylmä yö."
Niin se lähti (lokakuussa) 1987 myös Kalervo Palsa eikä ollut hänelläkään Puupää-kotsaa. Palsan julkaistuista sarjakuvista tosin yli 90% on ilmestynyt vasta kuolemansa jälkeen, eikä siitä voi kyllä syyttää Sarjakuvaseuraa. Ainakaan pelkästään.
-
Nyt Vesa lopetat tuon vastuunvälttelyn ja asian ympäriltä höpöttelyn! ;D
Jos kerta toisessa topikissa välität mitä hyvänsä kysymyksiä kelle hyvänsä piirtäjille, niin oha se ny sun isänmaallinen velvollisuus pirauttaa jollekin, joka muistaa tuon 86-87 -tilanteen...
-
Mutta perskutarallaa, eikö vieläkään kukaan tiedä varmaa vastausta tuohon vuosien -86-87 palkinnottomuuteen?? Tämä on ilmiselvä salaliitto -- yritätte vain painaa asian villaisella ja toivoa että unohtaisin asian taas! Pitääkö täsä tehrä välikysymys eruskuntaan häh?
Tästähän vois tehdä semmosen Da Vinci -koodi tyyppisen mysteerisarjakuvan. Siinä selviäisi, että Suomen sarjakuvaseura on osa maailmanlaajuista illuminaattien salaliittoa. Vuosina 1986 ja 1987 toki jaettiin Puupäähattu, mutta jako pidettiin salaisena juuri tästä syystä.
-
Jos kerta toisessa topikissa välität mitä hyvänsä kysymyksiä kelle hyvänsä piirtäjille, niin oha se ny sun isänmaallinen velvollisuus pirauttaa jollekin, joka muistaa tuon 86-87 -tilanteen...
Soittasin muuten mutta kun ne on kaikki tietävät juuri nyt varattuina yhdessä tilaisuudessa. Huomenna illemmalla selvitän asian ja viimestään torstai-aamuna maailma saa tietääääää...
Ota Kari rennosti ja kuuntele odotellessa vaikka Leo Bugarilovesia tai Notkeaa rottaa tai muuta rentouttavaa. Saat kyllä Kiven pois sydämeltäsi het kun on vain mahdollista.
-
Siinä selviäisi, että Suomen sarjakuvaseura on osa maailmanlaajuista illuminaattien salaliittoa.
Soittasin muuten mutta kun ne on kaikki tietävät juuri nyt varattuina yhdessä tilaisuudessa.
Nuff said. ;D
-
Vastaus ilmestyy tähän kun se saapuu. Toistaiseksi ehdin vasta kahlata läpi sekalaisia Sarjainfoja ajalta 1986-1990, mutta en löytänyt niistä mitn P-päähatusta.
Muuta hauskaa kyllä.
Numerossa 64 (3/89) kutsutaan väkeä SK-seuran sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Agendan mukaan "Kokouksessa valitaan seuran hallitus vuodelle 1980."
Numerossa 66 (1/1990) puolestaan uudisoidaan seuraavaa:
"Ranskassa ilmestynyt Koraanin sarjakuvaversio on herättänyt pahaa verta. Tunisialainen Islamin korkein neuvosto haluaisi kieltää sen levityksen koko maailmassa. Neuvosto pitää sarjakuvaversiota vääristelevänä ja harhaoppisena. Sarjakuvan käsikirjoituksen on tehnyt tunisialainen, Pariisissa asuva professori Jussuf Seddik."
-
Odotan malttamattomasti the complete Allu Kaponen-kokoelmaa.
Samaa. Mikama taisi olla eka "oikea" sarjakuvapiirtäjä kenen kanssa pääsin juttelemaan (joskus v. -79 tai -80). 1970-luvun lopulla ja -80 luvun alussa hän oli ehdottomasti maan paras/ammattimaisin (ja myös hyvin tuottelias) sanomalehtisarjakuvan tekijä.
Jokainen puupääperustelu on yhtä helppo tyrmätä kuin se on esittää. Voidaan esimerkiksi valinnaisesti sanoa, että tämä tekijä ei ole vielä esittänyt parastaan tai sitten että aika on ajanut hänestä ohi.
Ja mitä tulee seiskyt- ja kasikytluvun hatunsaajiin, niin tuskin sitä voi käyttää minään mittarina. Silloin asiasta päättivät eri ihmiset (niin kuin aina ja) hallituksella oli "hieman" vähemmän valinnanvaraa.
-
No nyt illuminaatin arkisto raottui tämän verran:
Virallinen perustelu on, että vuoden 1986 (niinkuin myös 1987) toimintasuunnitelmassa ei lukenut, että seura jakaa Puupäähatun sinä vuonna. Silloin ei myöskään jaettu. Virallisia perusteluita siihen miksi hatutus jätettiin pois toimintasuunnitelmasta ei merkitty pöytäkirjaan
ja minä en muista tarkasti. Silloin hallituksen kokouksista ei pidetty pöytäkirjoja koska sihteerillä ei ollut aikaa kirjoittaa niitä puhtaaksi... Sen sijaan oli mustakantinen vihko johon merkittiin tehdyt päätökset, kun hallituksella oli vaikeuksia muistaa mitä oli päätetty edellisessä kokouksessa. Samoin seuran puheenjohtajilla (useilla peräkkäisillä) oli ajankäytöllisiä ongelmia. Vuoden 1985 Puupäähattu myönnettiin Kari Leppäselle, joka kieltäytyi vastaanottamasta hattua,
perusteluna että ei kokenut olevansa erityisen "suomalainen"
sarjakuvatekijä. Silloin Puupäähatun jakotilaisuus muutettiin
jakamattomuustilaisuudeksi jossa kiinnitettiin huomiota suomalaisen sarjakuvantekijän asemaan ja siihen että Suomessa ei ole mahdollista elää sarjakuvia tekemällä.
Eli hatutuksen poisjäämisen taustalla oli seura-aktiivien ajanpuute, huonot kokemukset edellisistä hatutuksista ja tietty pessimismi; usko siihen että hatuttamalla ei kotimaisen sarjakuvan asemaa paranneta.
Vuoden 1987 syyskokouksessa tuli seuralle sitten uusi puheenjohtaja Jukka Rissanen taustajoukkoineen ja heidän toimestaan jälleen lisättiin toimintasuunnitelmaan Puupäähatutus. Itse tein ensimmäisen pöytäkirjani
1988.
Täytyy vielä muistaa että alunperin Puupäähattu oli seuran mediajippo, tapa saada julkisuutta kotimaiselle sarjakuvalle, aikana jolloin lehdistössä käsiteltiiin sarjakuvaa harvoin ja silloinkin usein kielteisessä sävyssä. Puupäähatun jako järjestettiin kesällä jolloin lehdillä oli puutetta uutisista ja ei-niin-merkittävillä uutisilla oli suuremmat mahdollisuudet päästä lehtiin. 80-luvun lopussa palkinto ei ollut niin arvostettu (seuran arvostama ja yleisön arvostama) kuin nyt.
terv.
Pauli Ruonala
-
Methinks: Parempi hyöty medianäkyvyydestä tulisi jos palkinto annettaisiin henkilölle jonka suuri yleisö (ei vain sarjakuvafriikit) tuntee henkilönä tai tuotantonsa kautta.
Tässä on vain semmoinen ongelma, että melkein kaikki tuon kriteerin täyttävät sarjakuvatekijät ovat jo hattunsa saaneet. Esim. Mauri Kunnas ja Tarmo Koivisto Jubasta nyt puhumattakaan. Jäljellä on tietenkin vielä Ilkka Heilä, joka kai Virtasen kautta on aika tunnettu.
-
Tattis, Pauli & Vesa! Nyt voin nukkua yöni rauhassa.
-
Methinks: Parempi hyöty medianäkyvyydestä tulisi jos palkinto annettaisiin henkilölle jonka suuri yleisö (ei vain sarjakuvafriikit) tuntee henkilönä tai tuotantonsa kautta.
On tok muitakin näkyviä, kuten Juho Juntunen. Pekka Seppänen (käsik., mm. Me Muut, Teuvo Lyly) sai juuri vuoden Journalistipalkinnon.
Varsa good, Kari! Asiat selviää kun ne selvitetään.
-
Eräs alan vaikuttaja huomautti kerran minulle, että sehän kuulostaa hölmöltä ja alentavalta, kun palkinnon nimi on Puupää-hattu. Että se nyt on vain semmoinen hassu vitsi, näin sitä meillä leikkisästi nimitetään joku puupääksi kun ollaan näin lutjakoita ja hassunkurisia sarjakuvaihmisiä.
Jos sen nimi olisi "Ola Fågelberg -palkinto", se kuulostaisi paljon virallisemmalta ja "oikealta" tunnustukselta.
Mutta hyvä näinkin, onhan Puupää-hatun profiili selvästi noussut viime vuosina, kyllähän sillä nykyään aina telkkari-uutisiin päästään.
-
Tässä on vain semmoinen ongelma, että melkein kaikki tuon kriteerin täyttävät sarjakuvatekijät ovat jo hattunsa saaneet.
Aivan.
Olen joskus pohdiskellut että kun ei meillä suomessa oikeasti kovin paljoa noita sarjakuvapiirtäjiä ole niin kärjistäen voisi sanoa että aika hyvät saumat liki minkä tahansa tasoista matskua tekevällä henkilöllä on ennemmin tai myöhemmin saada hattu. Tämä tietenkin hieman laskisi palkinnon arvostusta.
Tältä pohjalta en tiedä onko varsinaiseti syytä jakaa hattua joka vuosi vaan tavan vuoksi.
[jos palkinto annettaisiin henkilölle jonka suuri yleisö (ei vain sarjakuvafriikit) tuntee henkilönä tai tuotantonsa kautta.]
Surhvari joe on tässä oikeassa, mutta eipä kriteerit täyttäviä henkilöitä ole montaa :(
Niin ja minusta palkinnon nimi ei todellakaan ole hölmö tai alentava. Sillä on vissi kulttuurillinen ja historiallinen tausta ja mukavasti on perinteisen pystin sijasta ihan käyttöesine/replica joskin kukaan tuskin palkinto päässän juuri kylillä liikuskelee...
-
Sarjakuvan teossa ansioituneita riittää viideksikymmeneksi vuodeksi ja lisää ansioituu siihen mennessä.
Palkinnon idea ei ole palkita tunnettuja vaan tehdä tunnetuksi. Ja tärkeilijöiden persettä ei pidä koskaan kyykistyä nuolemaan. Puupää on humaani hahmo, naurattava, ei niinkään "naurettava".
-
Olen joskus pohdiskellut että kun ei meillä suomessa oikeasti kovin paljoa noita sarjakuvapiirtäjiä ole niin kärjistäen voisi sanoa että aika hyvät saumat liki minkä tahansa tasoista matskua tekevällä henkilöllä on ennemmin tai myöhemmin saada hattu.
Nyt on pakko sanoa että aika dorka mielipide. Minulla on ollut tällä viikolla työn alla tällainen kirja kuin BTJ Kirjastopalvelun Kotimaisia sarjakuvantekijöitä, Ville Hännisen toimittama, eikä voi kun ihmetellä sitä määrää, laatua ja monipuolisuutta mikä
5 milj. kansasta löytyy. Tämä kun ei todellakaan ole mikään sarjakuvamyönteinen maa niin tuo on tietynlaista kunniotettavaa Sven Dufva-asennetta. Tämänpäiväisessä Iltasanomassa Kalervo Pulkkinen ihmetteli samaa, miten helvetisti täältä löytyykin hyviä tekijöitä
-
Kuukauden kotimaiset-systeemiä aloittaessaan Tolvanen kertoo tuumineensa (IS 16.03) että kai näitä noin vuodeksi piisaa. Nyt 20 vuoden aikana KKsia on ollut lähes 300!
Jos kohta puolet voikin suoraan vipata pois satunnaisina harrastelijoina, ja vielä muutama kymmenen esim. kuvataiteilijoiden syrjähyppyinä, niin yhä jää satakunta asiallista ja potentiaalista kotimaista sarjistekijää.
Kyllä hatutusta piisaa vielä vaikka kuinka moniksi vuosiksi, eihän Valentin Kalpakaan (s. 1917) ole vielä hattua saanut!!!
PS: Pistinkin tuossa juuri agentit liikkeelle, kyllä Kalvan haastattelu on saatava julki!
-
Nyt on pakko sanoa että aika dorka mielipide. Minulla on ollut tällä viikolla työn alla tällainen kirja kuin BTJ Kirjastopalvelun Kotimaisia sarjakuvantekijöitä, Ville Hännisen toimittama, eikä voi kun ihmetellä sitä määrää, laatua ja monipuolisuutta mikä
5 milj. kansasta löytyy.
Ei yhtään sen dorkempi kuin se että hymistään konsensusta vaikka kaikilla ei rahkeet riitä tasokkaaseen kerrontaan. Loistavaa ja hyvää kamaa toki on mutta onpa sitten sitä heikompaakin. ISOJA nimiä/ osaajia ei kovin paljoa loppupeleissä ole.
Tuosta (huonommasta laadusta) hyvänä esimerkkinä kuvalliselta puolelta mainittakoon vaikkapa viime aikojen Nytissä käyteyt Naisen kanssa sarjan vierailevat taiteilijat. OK, kukaan noista ei taida olla nimenomaan SARJAKUVAtaiteilija mutta ihan yleinen jäljen tekninen taso vaikuttaa isommillakin "nimillä" olevan pahasti hakusessa. Sopii vaikka katsoa tänään ilmestynyttä numeroa ja Teuri Haarlan kuvituksen tasoa. Joskus tuntuu sitlä että sen sijaan että osaisi/opettelisi ihan tekniset perustaidot väännetään jotain puolivillaista shaibaa jota sitten paikataan jollain tekotaiteellisella selittelyllä.
Tuossa yllä käytetty tarkoituksellisia lainausmerkkejä sillä mielestäni moni nimekäs taiteilija ei välttämättä oikeastaan anstaitsisi osakseen langennutta arvostusta. Kunhan vaan joku klikki hymistellyt riittävästi niin lampaan hymisee konseksuksessa perässä.
Oho, tulikohan taas sanottua ns. dorka mielipide. Tai sitten kaikki eivät ole tästäkään asiasta samaa meiltä joka on minusta ihan OK.
-
Palkinnon idea ei ole palkita tunnettuja vaan tehdä tunnetuksi. Ja tärkeilijöiden persettä ei pidä koskaan kyykistyä nuolemaan. Puupää on humaani hahmo, naurattava, ei niinkään "naurettava".
Keijo puhuu asiaa. Kaikkien palkintojen varhaisvaiheessa palkitaan konkarit alta pois, ja Puupää on jo kasvanut siitä vaiheesta ulos. Puupäähattu on vakiinnuttanut paikkansa Ylen pääuutisissa, joten hypetyspalkitseminenkaan ei ole enää tarpeellista. Puupäätä on jaettu tasaisesti nuorille ja vanhoille (vaikka jakajat eivät sitä tunnusta). Jiin jälkeen olis siis taas konkarin vuoro.
Olisihan se hienoa että Puupäätä näkyisi ja puhuttaisi yhtä paljon kuin Finlandia-palkintokin, mutta se noste vaatisi ehkä rahapalkinnon lisäämistä hattuun, mikä taas olisi epäreilua entisiä palkittuja kohtaan, ja rahan mukana tulee kateus. Finlandia-arvonnastakin on tullut täysin arvoton siihen liittyvän selän takana supinan vuoksi.
Kyllä hatutusta piisaa vielä vaikka kuinka moniksi vuosiksi, eihän Valentin Kalpakaan (s. 1917) ole vielä hattua saanut!!!
Onhan se Kalpa jo palkittu...
-
Tuosta (huonommasta laadusta) hyvänä esimerkkinä kuvalliselta puolelta mainittakoon vaikkapa viime aikojen Nytissä käyteyt Naisen kanssa sarjan vierailevat taiteilijat. OK, kukaan noista ei taida olla nimenomaan SARJAKUVAtaiteilija mutta ihan yleinen jäljen tekninen taso vaikuttaa isommillakin "nimillä" olevan pahasti hakusessa. Sopii vaikka katsoa tänään ilmestynyttä numeroa ja Teuri Haarlan kuvituksen tasoa. Joskus tuntuu sitlä että sen sijaan että osaisi/opettelisi ihan tekniset perustaidot väännetään jotain puolivillaista shaibaa jota sitten paikataan jollain tekotaiteellisella selittelyllä.
Niistä aika monetkin on hyviä taitelijoita omalla alallaan, ja on ollut todella noloa katsottavaa miten luokattoman surkeita räpellyksiä nuo sarjakuvakokeilunsa ovat olleet.
Osoittaa jonkinmoista arvostelukyvyn puutetta taiteilijoilta itseltään osallistua moiseen - toisaalta, onhan se hauska kokeilla uutta, etenkin kun siitä maksetaan Hesarissa ihan jees grafiikanvedoksen hinta ja sarjaan pyydetyiltä on näköjään ihan mikä vaan mennyt läpi. Eli suurin syyllinen tässä on minun mielestä HS. Siellä ilmeisesti ymmärretään niin vähän sarjakuvasta, että on arveltu että kyllähän se nyt kuvataiteilijoilta onnistuu - vaikka yksittäisen kuvan tai luettavaksi tarkoitettujen kuvien sommittelussa ja muussa on otettava huomioon aivan eri seikkoja... luettavuus on yleensä se mikä kuvataiteilijoiden sarjakuvissa on hukassa (nimim. ope). Vielä nuo käsikset eivät ole erityisen visuaalisia, mikä on ollut niiden vahvuus Rossen kanssa. Tavanomaisemman tarinan kuvitustehtävästä taiteilijat olisivat saattaneet vielä selvitä. Nyt tökkii luettavuudeltaan sekä kuvat että teksti, koko strippi hajoaa atomeiksi.
Tai sitten sarjakuvaa taiteenlajina ei Nytissä tunneta sen vertaa että ymmärrettäisiin että sillä on omat kerronnan lakinsa ja rakenteensa tai arvosteta sitä vähää että piitattaisiin em. seikoista. Kyllähän Suomesta olisi ns. taidesarjakuvan tekijöitäkin löytynyt kokeilemaan, ja varmasti olisi ollut vaikeaselkoista edelleen, mutta ehkä potentiaalisesti antoisaa. Taidesarjakuvan tekijät kuitenkin usiemmiten ovat kasvaneet sarjakuvalla ja tuntevat kerronnan säännöt, vaikka niitä rikkoisivatkin. Nyt en muista nähneeni yhtään ko. strippiä joka olisi antanut sarjakuvasta jotain uutta.
Mutta Hesarissahan luonnollisesti tiedetään kaikesta kaikki, ja sarjakuvaväen kitinät on vaan niiden kateellista nitinää jotka ovat ennakkoluuloisia ja konservatiivisia kun eivät itse päässeet kuvittamaan ko. sarjaa. :P
-
Onhan se Kalpa jo palkittu...
Niin sitä tietämätön äkkiseltään luulis... mutta ei, Kalvan taustalla on illuminaatteja isommat jutut...
Joo-oh, Kotimaisia sarjakuvantekijöitä on semmoinen opus että siitä kyllä löytyy niin hatutettuja kuin hatutettaviakin vielä vähintään siiheksi kunnes koittaa Suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhla v. 2011. SEN vuoden hatunsaajan päätännästä tuleekin jo melkoinen rysytys.
-
aika hyvät saumat liki minkä tahansa tasoista matskua tekevällä henkilöllä on ennemmin tai myöhemmin saada hattu.
Samaa mieltä. Matematiikkaan sen enempää pureutumatta. Mahkut on nyt ehkä fifty-fifty. Toisaalta mahdollisuudet kuolla ilman hattua ovat yhtä hyvät (ja paranevat koko ajan).
Esimerkiksi Sarjarissa on julkaistu yli 100 tekijän töitä, joista arviolta 5-10kpl on saanut hatun. Kannuksessa taisi olla vielä paljon enemmän tekijöitä, mutta prosenttiosuus liikkuu samoissa. Kukaan ei taida olla laskenut sellaisten tekijöiden määrää joilta on julkaistu albumi tai useampi. Epäilen että näitäkin on 30 vuodessa siunaantunut yli 100kpl. Lehtisarjojen tekijöitä lienee tuplasti tuon.
[jos palkinto annettaisiin henkilölle jonka suuri yleisö (ei vain sarjakuvafriikit) tuntee henkilönä tai tuotantonsa kautta.]
Surhvari joe on tässä oikeassa, mutta eipä kriteerit täyttäviä henkilöitä ole montaa :(
Jos kriteerinä olisi tuo niin eihän niitä hattuja olisi tarvinnut tänä aikana jakaa kuin muutama. Homma toimii mielestäni ennen kaikkea päin vastoin. Siis niin kuin jakajat sen ajattelevatkin toimivan. Hattu tuo kustannussopimusta, yleisöä, tunnettuutta ja kannustaa myös sitä kautta tekemään.
Mitä taas tulee suuren yleisön näkökulmasta kuuluisimpaan hatuttomaan niin Frangen & Heikura, Sinisalo (&Mänttäri) ja Hurmerinta taitavat olla... Mukavasti perässä Paakkanen, Titu, Seppänen, Harjanne, Luhtanen ja Paju, jne.
Edit: Muoks muoks - Sinisalo meinas julkuista unohtua (Sarjarijengille tulossa yks hattu lissää, jee!)
-
Homma toimii mielestäni ennen kaikkea päin vastoin. Siis niin kuin jakajat sen ajattelevatkin toimivan. Hattu tuo kustannussopimusta, yleisöä, tunnettuutta ja kannustaa myös sitä kautta tekemään.
Voihan sitä tietysti noinkin ajatella. Yhtään ainutta kustannussopimusta en tosin tiedä pelkän Puupäähatun perusteella saadun. Kyllä siinä pitää jo jonkinmoinen ura olla pohjana, sellainen josta on havaittavissa että saaja on sarjakuvanteon suhteen vakavissaan.
Sittenpä sen 20. huhtikuuta näkee ja kuulee itse kukin. Tekisitkös sää, Reima, tänä vuonna hatunsaajasta kvaakkiin jutun? Sinulla kun näkyy nuo viiksikarvatkin olevan jo uutisnälkäisesti tanassa.
-
Juu. Tämä(kin) oli tekijän näkökulmasta. Paljonhan sitä puhutaan palkintojen yhteydessä rahasta, mutta aika harva niitä sarjiksia kumminkaan vain rahasta tekee.
Best of -kokoelman tyyppinen ratkaisu tulee hatun kautta perustelluksi. On se palkinto mielestäni myös kustantajalle yksi selkeä vakuus siitä että tekijään kannattaa satsata. Ja tästä propsit kyllä hatutetuille eivät ole jääneet laakereilleen latailemaan vaikka onkin tullut se tunnustus.
Akateeminen esim. ainakin laittaa mieluusti vähän vanhempaakin hatutetun albbutuotantoa esiin. Festareilla se palkittu on nykyään tavallaan yksi ohjelmanumero, jne.
-
Niin, semminkin kun suurelta yleisöltä on onnistuttu vuosi toisensa jälkeen salaamaan Puupäähattuun liittyvä, nyk. n. 10.000 euron rahapalkinto. Oho, eiku eihän minun sitä pitänyt kertoa...
Mut Reima niin, oletko maisemissa tuolloin että voisit tehdä jutun? Muut quakki-aktiivit kun eivät välttämättä pääse paikalle / kuuluvat hatun myöntäneeseen Sarjakuvaseuran hallitukseen. Eihän se sinänsä ole este jutunteolle, mut olisi sitten kvaakissa tarjolla sitä kuulua puolueetonta journalismia.
-
Juu. Tämä(kin) oli tekijän näkökulmasta. Paljonhan sitä puhutaan palkintojen yhteydessä rahasta, mutta aika harva niitä sarjiksia kumminkaan vain rahasta tekee.
"Eipä tätä duunia ole palkintojen takia tehty."
- Dave Lindholm HS:n haastattelussa saatuaan säveltaiteen valtionpalkinnon. Siinä on jätkä joka ei ole kuvia kumarrellut ja oksentanut kukkaroon koko ikänsä.
Niin, semminkin kun suurelta yleisöltä on onnistuttu vuosi toisensa jälkeen salaamaan Puupäähattuun liittyvä, nyk. n. 10.000 euron rahapalkinto. Oho, eiku eihän minun sitä pitänyt kertoa...
Mitä! Eikö se ookaan 100.000, eiku 1.000.000...
-
Kun en nyt ole pällistelemässä Helsingissä hatutusta, niin voisin kertoakkin tämän vuoden hatun saajasta.
Puupää hattu on myönnetty v.2006
Ilkka Heilälle.
-
Tämähän oli ilmeisesti aika odotettavissa. Mutta ihan ansioista tuli hattu, kyllä! Onnea vaan! :)
-
Äntligen!
-
Uutinen portaalin etusivulla. Juttua myös sarjakuvaneuvoksista. Heidän joukossaan Kvaakistakin tuttua porukkaa. Onnittelut kaikille!
Timo
-
Äntligen!
Kirottua, ehdit jo nappaamaan sen saman kommentin, jonka minäkin olin päättänyt julistaa sitten, kun Heilä lopulta saa hatun! ;)
Hyvä että muillekin tuli sama viittaus mieleen...
-
Minä veikkailin Anssi Rauhalaa mustana hevosena, mut pieleen men. :) Mutta oikeaan osoitteeseen. Muistelin että Heilä olisi jo palkittu, mutta ei sentään.
-
Se hattu tiesi paikkansa. Paljon onnea.
Minä veikkailin Anssi Rauhalaa mustana hevosena...
Rauhala ei ole tehnyt kuin yhden sarjakuva-albumin neljännesvuosisadan aikana. Se ei ole ansioitumista. Katsotaan, mitä saadaan aikaan seuraavan kaksikymmenvuotissuunnitelman aikana.
-
Onnea vain täältäkin suunnalta Heilälle. Viime vuonna veikkasin Kvaakissa Heilää hatun saajaksi, joten vuoden verran olin väärässä. Tänään oli niitä harvoja kertoja, kun Maikkarin Viihdeuutisissa oli oikeasti uutisoinnin arvoista asiaa : )
-
Ei ole koskaan Uutisoitu hatun saajasta yhtä paljon kuin nyt.
Hyvä sarjahan Virtanen on.
Onko jollain laittaa näytille makupaloja Heilän Mad lehteen tekemistä jutuista? Ei ole sattunut vastaan ilkalta muuta kuin Virtasen kuvia, vaikka Madiakin paljon luen.
-
Jees, kyllä Heilän Ilkka mielestäni hattunsa on ansainnut. Kuitenkin sen verran laajaan tietoisuuteen on sarjansa saattanut ja eittämättä monen päivää piristänyt. :)
-
näytille makupaloja Heilän Mad lehteen tekemistä jutuista?
Ehdottomiin suosikkeihini kuuluu Ilkan häpeämätön Larson-pastissi "Lähellä läsnä", jonka sisällytin MADin kotimaisittaisen juhlanumeron uusintoihin. Kuvasarjassahan on hyvin esikuvansa näköisiä pilakuvia kotimaisista julkkiksista oudossa valossa.
Mieluinen muisto on myös B.Virtasen osallisuus toimittamassani VSOP-lehdessä, suomiliitteen vetonaulana.
Hyvä mies pokkasi hatun ja naureskelin 11. albumilleen paluumatkalla makeasti.
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5833.0;id=2628)
-
Höh, nyt jo Wallu. Ei o pakko pitää sen huumorintajusta eikä Mikrokivikausi-hahmoista mutta onhan se nyt ohittamaton sarjakuvan tekijä ja alan vaikuttaja. Ja pohjimmiltaan hyvä sydän luultavasti sillä. ;D
-
Ansiokkaita kaikki, hatun arvoisia. itse äänestäisin Huitulaa tai oikeastaan varmimmin Pekka A Mannista.
Hattu shamaanille. Kiitos.
-
Vai olisko nyt sitten jo Juho Juntusen vuoro? Taas yksi nimi, joka keskustelussa on joka vuosi noussut esiin.
-
Ihan näille kaikille ja vielä monille muillekin.
Mutta ehkä kannattaa aloittaa yhdestä.
Liian kauan roikotettujakin nimiä tuosta löytyy useita, joista kyllä ehdottomana ykkösenä suomalaisen sarjakuvan työnsankari Pekka Manninen. Ja tästä ei edes keskustella! Gorillan raivolla!
Unohtaa ei silti toki sovi listan muitakaan pitkän matkan kulkijoita, kuten Wallua, Juntusta, Paakkasta, Sinisalo/Mänttäriä, Panzar/Seppästä etc.
-
Korhonen tai Juntunen... Vaikea päättää. Toisaalta he painivat niin eri sarjoissa, että sanotaan nyt että Juntunen.
-
Onnittelut vaan Ikelle. Oikea mies sai hatun.
-
Ville Rannalle voisi antaa Puupäähatun, jossa on pommi...
-
Wallulle tai Kokkilalle ehdottomasti.
-
Nokuse piirsi sen sarjiksen, jossa muhametilla oli pommi turbaanissa, ja sit muslimit uhkas boikotoida Snelmannin satavuotisjuhlia ja Matti Vanhasen täyty pyytää anteeksi kaikilta.
-
Se hattu tiesi paikkansa. Paljon onnea.
Rauhala ei ole tehnyt kuin yhden sarjakuva-albumin neljännesvuosisadan aikana.
Ei se määrä, vaan laatu.
-
Mutta listasta puuttuu Roju, mielestani.
Uranuurtaja joka on paljon tehnyt ja tekee sarjakuvan alalla. Tietenkin odotamme hanen kokooma-alppariaan...:)
-
Niille ketkä eivät lue jokaista Kvaakkiin saapuvaa viestiä mutta joita kiinnostaa nimimerkkien perustelemattomat mielipiteet, toivoisin taas vaihteeksi Puupäätä sille karvaiselle sedälle joka piirtelee pilakuvia rokkilehti Soundiin.
Tuleville vuosille voisin ehdottaa leikkimielistä varjo-Puupäätä, eli Pommiturbaania. Kunhan Karpela ja Vanhanen siirtyvät muihin tehtäviin ja täälläkin paljon riepoteltu pilakuvakohu väljähtyy ja lopulta unohtuu kaikkien osapuolien mielistä, niin tapausta voisi pilke silmäkulmassa muistella jakamalla tuollaisen palkinnon vaikkapa vuoden parhaalle omakustanteelle, tai vuoden kulttuurinvastaisimmasta teosta, tai sille tyypille jolla sattuu palkinnonjakotilaisuudessa olemaan rumin paita. Ja ettei tulisi syytettä yllyttämisestä pomminrakennukseen Internetissä, niin senhän voisi tehdä vaikka vanhasta herätyskellosta ja vessapaperista - ajatushan siinä on tärkein.
-
Nokuse piirsi sen sarjiksen, jossa muhametilla oli pommi turbaanissa,
Villen sarjassa ei ole kyllä yhtään pommia turbaanissa.
Timo
-
Villen sarjassa ei ole kyllä yhtään pommia turbaanissa.
Timo, etkö ole huomannut, että eräs Kvaakin jäsenistön suurista armolahjoista on satirisoinnin jalo taito?
Jatkakaa matkaa, täällä ei ole mitään nähtävää.
-
Kvaakin jäsenistön suurista armolahjoista on satirisoinnin jalo taito?
Toivottavasti. ::)
Timo
-
Hei kaikki Puupäät! Takaisin aiheeseen ;D
Heilä ansaitsi hattunsa miljoonakertaisesti ja isoin pointti lienee se, että hattu tulee jo vähän jälkijunassa, ansaittu se olisi jo aiemminkin. Huom. en itse kuulu Virtasen kohderyhmään ja/tai faneihin, mutta ammattilaisuus on ihan oikealla tasolla. Onnea siis Heilälle.
Vanhojen vuosien virheistä: Puupäähattu oli jo menossa ihan harakoille kun se annettiin vähän kelle sattuu (en mainitse nimiä koska ne on mun kavereita ;D) ts. mun Puupäähattumeriitit eivät täyttyneet, mutta onneksi en olekkaan palkinnonjakokomiteassa... Sitäpaitsi monikulttuurisuus ja monimerkityksellisyys on onnemme & ilomme joten tottakai palkintoa ei saa jakaa vain yksin perustein.
Vesan listasta: Kyllä se aika täydellinen on, ei tuosta ainakaan ketään puutu. Haluaisin vielä listan sarjakuvaneuvoksista (Kuplasta ei löydy?) kautta aikojen, siinäkin voisi olla ideoinnin paikka.
Roju ainakin ansaitsee sarjakuvaneuvoksen tittelin - Hattuun työt ei ehkä vielä riitä, mutta sen verta kova lobbaaja Suomen nuorten sarjakuvantekijöiden suhteen Roju on maailmalla ollut, että jotain siitä pitäisi irrota - jossei rahaa, niin hieno paperi seinälle...
-
Tänään oli niitä harvoja kertoja, kun Maikkarin Viihdeuutisissa oli oikeasti uutisoinnin arvoista asiaa
Samassa klipissä touhukas toimittajatyttö kysyi B. Virtasen mahdollisuuksia breikata ulkomailla. I. Heilä sanoi, että Ruotsissa julkaistua ruotsinnosta ei ole myyty yhtään.
Eipä nuo svenskahomot ole koskaan mitään sarjakuvien päälle ymmärtäneetkään...
-
Jari Rasi jälleen unohdettu. Aina ja iankaikkisesti.
-
Hei vaan kaikille.
Minun mielestäni Puupäähatun jakaminen kerran vuodessa on hieman liioiteltua, ottaen huomioon, että niitä todella olennaisia, kiinnostavia, omaperäisiä, uraauurtavia tekijäaktiiveja ei maassamme todellakaan ole kuin kourallinen (ja heistäkin suurin osa on jo palkittu).
Herää kysymys, riittääkö puupäähatun saamiseksi vain se peruste, että on jaksanut puurtaa alalla 20 vuotta putkeen. Onko taiteellisilla saavutuksilla mitään väliä? Tämän vuotinen valinta ainakin viittaisi siihen, että puurtajatkin saavat hattunsa pitkässä juoksussa.
Palkintokin saisi hieman juhlavuutta, jos se jaettasiin esim. kolmen vuoden välein. Nyt minua ei ainakaan juuri kiinnosta, kuka hatun saa, kun tietää, että kaikki kehäraakit saavat hattunsa vielä jossain vaiheessa.
Onko kenenkään muun mielestä hyvä idea?
-
ottaen huomioon, että niitä todella olennaisia, kiinnostavia, omaperäisiä, uraauurtavia tekijäaktiiveja ei maassamme todellakaan ole kuin kourallinen (ja heistäkin suurin osa on jo palkittu).
Herää kysymys, riittääkö puupäähatun saamiseksi vain se peruste, että on jaksanut puurtaa alalla 20 vuotta putkeen. Onko taiteellisilla saavutuksilla mitään väliä? Tämän vuotinen valinta ainakin viittaisi siihen, että puurtajatkin saavat hattunsa pitkässä juoksussa.
Palkintokin saisi hieman juhlavuutta, jos se jaettasiin esim. kolmen vuoden välein. Nyt minua ei ainakaan juuri kiinnosta, kuka hatun saa, kun tietää, että kaikki kehäraakit saavat hattunsa vielä jossain vaiheessa.
Onko kenenkään muun mielestä hyvä idea?
No ei. Poistaisin varmistimen, mutta kun uutta palautinjousta aseeseen ei vielä ole kuulunut niin turha vaiva.
Niin klassinen musiikki ja kovan luokan ammattilaiset... Joo-o.
Ristolle ja kanelle lainaisin CMXn Yrjänää: Ironiassa ja satiirissa on monta eri lajia, en tunnistanut käyttämienne.
Totta kai tarvitaan taiteellista näkymystä ja raakaa itseilmaisua johdettuna omakohtaisesta arjesta.
Sitähän tuorein puupäähatun saajakin tekee. Sillä erotuksella että Heilää myös luetaan.
Kaverini äiti kerää B.Virtasia. Ei muuten sarjakuvista kiinnostunut. Lukee oikeita kirjoja.
Ikävää ettette pidä Heilän töistä. Teidän menetyksenne. Muistakaa mistä puhutaan.
Aina kun elokuvaa halutaan lytätä käytetään termiä sarjakuvamainen.
Puupäähattu on palkinto ansioista sarjakuvan tekemisen alalla. Niille kehäraakeille, jotka nousevat kerta toisen jälkeen kanveesista ja opettavat ja innostavat salilla muita. Osa menestyy, osa ei. Näitä on yhä melkoinen lauma ilman edes omiensa tunnustusta.
Ja heitä ON tulossa lisää.
Siksi palkinto on jokavuotinen. Jaetaan niillekin jotka eivät saa kannatustaan Kvaakista.
-
Ahlqvist&Kutila, Bo Haglund, Pekka Hämäläinen, Juho Juntunen, Maikki Harjanne, Heikura-Frangén, Kristian Huitula, Panzar & Seppänen, Timo Kokkila, Kari Korhonen, Luhtanen & Paju, Hannu Lukkarinen, Pekka A. Manninen, Reima Mäkinen, Heikki Paakkanen, Ville Pirinen, Ville Pynnönen, Ville Ranta, Kati Rapia, Jenni Rope, Kimmo Taskinen, Marko Tiainen, Ville Tietäväinen, Marko Turunen, Harri "Wallu" Vaalio, Julia Vuori.
Lisätään vielä Terhi Ekebom ja Tommi Musturi.
Kyllä tältä listalta seuraavat olisivat Heikura & Frangén ja Wallu. Reiman ja P.A. Mannisen pitää saada Sarjakuvaneuvos-titteli, vähintään.
"Nuoresta polvesta" Marko Turunen on ykkösenä listallani, taitaa olla tällä hetkellä Euroopan tunnetuin suomalainen sarjakuva-artisti. Markon ylistystä saa kuunnella vaikka keltä & harva se päivä - huipputason kirjojakin alkaa olla "riittävästi" hatutusta varten, ja vaikka millä kielillä. Eli jos ensi vuonna on taas taidehatun vuoro, niin Markolle, Markolle, Markolle!
Annetaan Rannan Villen tehdä ranskaxi vielä toinen, se "oma" albumi ennen kuin kukitetaan. On kivempi kukittaa, kun on enempi mitä kehua...
T. Nimim. "Ville on parasta mitä suomesta saa, heti tuoreiden mansikoiden jälkeen"
-
Työn sankarit saivat tänä vuonna hatun, ansiosta. Onnea I & B!
Katkeruus sikseen, kyllä ne Ruotsissakin ajan kanssa ymmärtävät.
Laatu nytkin ratkaisi. Ja ratkaisee vastakin. Kunhan A.Rauhala saa vielä pari albumia tehtyä niin kyse ei ole mustasta hevosta.
-
Eikö Wallu ole vieläkään saanut Puupäähattua?? Ihmettelen syvästi.
Pitkän linjan ammattilainen, hävetkää raati.
PS. Hyvä että Bee viimeinkin palkittiin. Oli jo aikakin...
-
Hannu Esko!
-
Oli mielenkiintoinen ja rohkea veto esim., että Sibelius-kapellimestarikisassa 2005 ei jaettu kolmea ensimmäistä palkintoa laisinkaan.
Osoitus elitismin etääntymisestä elämästä.
Minulla ei ole käyttöä noin tasokkaalle sarjakuvalle. Siinäkään ei ole ideaa että kokee kuulevansa enemmän musiikista kuin tavis. Tai kun maistaa enemmän nyansseja viinistä, nyrpistelee sille mistä toiset ilahtuu - että yleensä on jotakin joka kihahtaa tukkaan.
Sarjakuva on kenen tahansa ilmaisukeino. Haluan sarjakuvaa jolla ihmiset voivat itse ilmaista itseään. Niin kuin kirjoittaminen, laahustustango ja hyräily. Taitoa sekin vaatii, muttei taito ole pääasia vaan sisällön mielekkyys.
Heilän tuotantoa tarvitaan.
En halua että muut elävät puolestani tekemällä taiteen puolestani. Haluan keskustella omalla taiteellani muiden taiteen kanssa.
-
Tiskatessa aloin miettiä tätä. Sibelius-kapellimestarikilpailussa palkitaan nuori virtuoosi, kirjallisuuden Finlandiapalkinnon perustamistarkoituksena oli nostaa kirjallisuuden profiilia ja kirjallisuuden Nobel jaetaan elämäntyöstä. Puupäähattu ei ole jokin näistä vaan vähän näitä kaikkia.
Sarjakuvaan kuuluu muutakin kuin pelkkä taiteellinen tai kerronnallinen virtuoosimaisuus. Heilän kiistaton ansio on vuosia kestänyt laadultaan tasainen sarjakuvatuotanto. B. Virtanen ei ole koskaan räjähtävän hauska, mutta silti tasaisesti keskitason yläkanttiin. Tässä mielessä Heilä on mm. Jubaa parempi stripintekijä.
Puupäätä jakaessa ei ole tapahtunut isoja mokia, jotkut ovat ehkä saaneet sen liian varhain ja jotkut liian myöhään, mutta kukaan ei ole saanut sitä ansiottomasti.
-
Heilä sitten sai päähineen. Miehen sarjoista tunnen vain Been, enkä siitä pidä. Tosin miten strippisarja voisi kestääkään millään kovinkaan kauaa. Virtasesta on kuitenkin varmaan tehty eniten oheistavaraa? Tarkoitan siis tietenkin suomalaisista sarjishahmoista. Ei sekään mikään huono saavutus.
Onnea vaan, vaikka itse olisin hatun toivonut toisaalle (nyt ajattelette, että olisin halunut sen Rannalle. En kuitenkaan.)
-
Heilä sitten sai päähineen.
Onnea vaan, vaikka itse olisin hatun toivonut toisaalle
Minäkin olisin halunnut sen.
Tarkkailkaapa seuraavaa myrkkyä.
-
Puupäähattu vuoden yllättäjälle, Kiroilevan Siilin Milla Paloniemelle.
Heh eh eh... no, ehdotus noteerattu.
Nyt muuten kaikki muutkin, olisi taasen aika esittää että kenelle hattu 2007?
-
Jos noudatetaan vanhaa ja hyväksi todettua kirjoittamatonta sääntöä "joka toinen vuosi vanhalle ja joka toinen vuosi nuorelle", niin se on sitten Ville Ranta, mutta vain sillä ehdolla että Ville lupaa ettei se pahenna hänen saarikoski-syndroomaansa. Millalle sitte parin vuoden päästä.
-
Ville Ranta mullakin ekana mielessä olis.
-
En ollut uskoa silmiäni, kun ketjun ensimmäisessä viestissä luki, että Luhtanen ja Paju eivät ole vielä saaneet hattua. Itse aloitan Annan lukemisen aina Maisasta ja Kaarinasta.
Kyseisen sarjan piirrostyyli on vuosien varrella hioutunut. Tarina ovat hauskoja (okei, viinistelyä saisi olla vähempi) ja kuvissa ei ole mitään ylimääräistä (Tenavamaisesti vain päähenkilöt). Tiina Paju on minusta graafisesti samalla tasolla Toivosen ja Otsamon kanssa.
Ajankohtaiseksi hatuttamisen tekee Otavalta ilmestynyt kokooma-albumi, jossa juhlistetaan Maisan ja Kaarinan jo 20-vuotista taivalta.
Pyöreät vuodet (http://www.otava.fi/kirjat/sarjakuvat/?book_id=3539&subcategory_id=1)
Lisäksi helmikuussa on Design-museossa Maisa ja Kaarina-näyttely.
-
Pappa-samin kanssa ihan samoilla linjoilla. Maisa ja Kaarina on niin hyvä sarjakuva ettei sitä aina oikein tajuakaan.
-
Tässä täydellisempi lista ei-hatutetuista (150 tekijää):
...
Veli Loponen
...
Mullahan saattaa siis olla mahkuja saada hattu...joskus.
No joo, vakavasti puhuen, ehkä olisi aika antaa Tampereen pioneereille Mäkisen Reimalle tai Mannisen Pekalle (niin menisi ainakin kotiin päin). Ansioiksi riittänevät yleisesti sarjakuvatuotanto (etenkin Pekan tuotannon laajuus jaksaa hämmästyttää) että vaikutus uusien sarjakuvantekijöiden opettajina ja muutenkin aktiivisuus sarjakuvakentässä.
Tietenkin, jos halutaan noudattaa Docin mainitsemaan vanha-uusi -vuorottelua, niin ehkä sitten Ranta tosiaan voisi olla aika kovilla.
-
Sarjakuvan täysipainoinen, taitavakaan piirtäminen ei taida kuulua listauksen lähtöehtoihin.
Samaa mieltä, vaikka kovia nimiä onkin palkittu kymmenen vuoden viiveellä. Jotkut hatutetaan varmuuden vuoksi taas sitten etukäteen. Eiköhän tältäkin tunnustuspalkinnolta menne uskottavuus pikkuhiljaa, varsinkin kun hatutettava valitaan näköjään kvaakissa - mikä ei puupäähatun arvoa ainakaan lisää.
-
varsinkin kun hatutettava valitaan näköjään kvaakissa
Noh noh. Eipäs olla liian kyynisiä. Kai ne, jotka asian päättää ovat muualla. Vaikka saattaahan Kvaak antaa niille virikkeitä, mutta tuskin on mikään jakoperuste.
-
Noh noh. Eipäs olla liian kyynisiä. Kai ne, jotka asian päättää ovat muualla...
OK. Ketkä niistä muuten päättävät, vaihtuuko lautakunta parin vuoden välein, mikä olisi suotavaa, vai pönöttävätkö samat äijät siellä vuodesta toiseen?
-
Korhonen on vielä hatuttamatta, vaikka olisi jo aika. Ilmestyihän mieheltä Ankkatekijät- opus tänä vuonna.
Toisaalta toivon hattua yllättäjälle (minulla on jo pipo), kuten Kiroilevan siilin tekijälle tms. Toisaalta taas Tampere-miehistä joku Alivaltiosihteerin tekijä voisi olla vuorossa
-
Eiköhän tältäkin tunnustuspalkinnolta menne uskottavuus pikkuhiljaa, varsinkin kun hatutettava valitaan näköjään kvaakissa - mikä ei puupäähatun arvoa ainakaan lisää.
Uskottavuus tunnustuspalkintona lienee mennyt jo vuosia aiemmin. Kun vertaa alkupään listaa loppupään listaan, on tapahtunut jonkinlaista siirtymää tunnustuspalkinnosta kannustuspalkinnoksi, mikä ei sinänsä ole huono asia ja on osin myös luonnollista, koska aluksi piti kaikki senastiset konkarit palkita, ja kun heidät oli palkittu, piti valita vähemmän kokeneita.
-
tunnustukseksi on vähän liian vähän julkaistua materiaalia.
Mielenkiintoinen näkökulma. Ville on kuitenkin vääntänyt pari n. 100 sivuista albumia ja paljon muuta, joten kokonaissivumäärä voi hyvinkin olla lähellä tuhatta, mikä on ainakin minun mielestäni jo aika suuri täällä Euroopan puolella, missä on totuttu hieman verkkaisempaan tuotantotahtiin.
-
Paloniemi. Eli Kiroilevan siilin tekijä.
Hatutuksesta päättää Suomen Sarjakuvaseuran hallitus, eli tämmöiset äijät tällä erää:
Puheenjohtaja 2007: Susanna Partio
Muut hallituksen jäsenet:
Otto Sinisalo, Pauli Ruonala, Ville Hänninen, Vesa Kataisto, Warda Ahmed, Tommi Musturi, Reetta Laitinen, Hanna Sirola.
Varajäsen: Tuukka Teponoja.
-
mulla ainakin meni uskottavuus nyt heti, anteeksi vaan, ei mitenkään henk.koht...
Niinpä, siinä menee helposti uskottavuus jos kvaakkiin kirjoittelee suoraan omasta päästä veistellen. Mutta eivätköhän hallituksen "äijät" Susanna ym. anna tietämättömyytesi anteeksi.
Mutta siinäpä nyt tuli selvennystä itse kullekin, tiedoksi mikä taho hatusta päättää, eli ei kvaakin huutoäänestys ihan riitä.
Kalle Erkkilä on enemmänkin kuvittaja kuin sarjakuvantekijä, mutta Manninen, hm hm hm...
-
No ei kai Korhonen nyt voi oikeasti Puupäähattua saada. Sehän jaetaan suomalaisille suomalaisten sarjakuvien tekijälle. Disneyn palkkalistalainen ei oikein kelpaa.
Leppäsen Karille on hattua tarjottu, joten selkeästi voidaan ulkomaille tekevillekin se myöntää.
-
?
Herättää hämmennystä tämä. Miksi uskottavuus kärsii siitä, että n. puolet päättäjistä on Kvaakin rekisteröityneitä käyttäjiä? (
Mielestäni juuri siksi. Nähdäkseni suurin osa ammattilaistekijöistä pysyttelee poissa kvaakista, tai käyvät vain satunnaisesti. Tiedän joitakin, jotka eivät halua kurkkia kvaakiin ollenkaan, vaikka ovat sarjakuvien kanssa paljonkin tekemisissä. Itse kirjauduin vasta viime keväällä, en ollut tiennyt kvaakista sitä ennen mitään. Kvaak toimii hyvin informatiivisenä ja viihdyttävänä sarjakuvaportaalina, mutta on ällistyttävää että täällä keskusteluun osallistuvat palkinnosta päättävät henkilöt palkinnon saajasta. Ehdottaisinkin että puupäähatun sijasta jaettaisiin jatkossa ankan räpylä tai jokin muu palkinto. ;D
-
Aika paljon kvaakissa pyörivää porukkaa näyttää olevan... mulla ainakin meni uskottavuus nyt heti, anteeksi vaan, ei mitenkään henk.koht... joten onneksi olkoon Milla, tulevasta puupäähatusta! Ellei tänä vuonna tärppää, niin varmaan seuraavan kannustushatun ollessa vuorossa sitten parin vuoden päästä! ;)
Itse ehdottaisin nyt sitten kvaakkaaville raadin jäsenille kansainvälisen tähtemme Ville Rannan ohella Kalle Erkkilää, joka on yksi Suomen loistavimmista piirtäjista. Tohtori Pekka Manninen on tehnyt myös loistavaa työtä Suomalaisen sarjakuvan hyväksi.
No jaa. Kvaakin jäsenistö nimenomaan kasvattaa uskottavuutta. Vai ajatteletko niin, ettei järkevä, uskottava ihminen "chattaa" tietokoneella sarjakuvista?
-
No jaa. Kvaakin jäsenistö nimenomaan kasvattaa uskottavuutta. Vai ajatteletko niin, ettei järkevä, uskottava ihminen "chattaa" tietokoneella sarjakuvista?
Onko sana "jääviys" kenellekään tuttu?
-
Onko sana "jääviys" kenellekään tuttu?
Totta kai voi jäävätä itsensä Puupäähattukeskustelusta. En mä ainakaan aikonut omista suosikeistani tässä ketjussa lörpötellä. Ellei sitten hämäysmielessä... :D
-
Totta kai voi jäävätä itsensä Puupäähattukeskustelusta.
Sun on ainakin raadin jäsenenä pakko jäävätä itsesi. Voi luoja sentään...
-
Sarjakuvaseuran hallitus on avoin kaikille jäsenille, mistään salaseurasta ei ole kyse. Vuosikokoukseen osallistumalla (ja mielellään toki muihinkin kokouksiin) voi päästä hallitukseen ja sitä kautta edelleen päättämään mm. Puupäähatusta.
Kvaakissa ei hatun saajaa päätetä, eikä hallitukseen kuuluminen mitenkään estä spekuloimasta saajasta. Päätös saajasta tehdään hallituksessa sitten kun Sarjakuvaseuran hallitus on asiasta yksimielinen.
Leppänen ei tunnetusti hattua ottanut vastaan, juurikin siitä syystä että koki tehneensä työnsä enimmäkseen ulkomaille. Perusteluiksi kieltäymykselleen kyllä esitettiin aivan muuta, sinänsä aivan järkevää: Protesti suomalaisten sarjakuvantekijöiden heikon aseman puolesta.
Korhosella on toki ei-Disniläisiäkin meriittejä, mutta ne enimmäkseen kuvittajapuolella. Kuvittajille taas on omat tunnustuksensa ja kannustuksensa.
http://www.kuvittajat.fi/
-
on ällistyttävää että täällä keskusteluun osallistuvat palkinnosta päättävät henkilöt palkinnon saajasta.
Itse asiassa keskusteluun osallistuu lähinnä yksi palkinnosta päättävistä henkilöistä*. Grezen ei vielä viime vuonna tainnut olla hallituksen jäsen (viittaan ensimmäisen sivun viestiin) ja nyt lämmenneeseen keskusteluun hän on antanut lähinnä korjauksen ja kommentin sinun viestiisi.
* Eikä Vesakaan kovin henkilökohtaiseksi näytä äityvän, vaan lähinnä pitää keskustelua yllä/elossa. Ei se semmoinen ainakaan minun mielestäni sodi mitenkään jääviyttä vastaan.
-
Juu, jääviys on pikkuisen eri asia kuin mitä eräät näyttävät ymmärtävän. Mutta se heille suotakoon, niin kauan kuin meillä täällä Suomessa sananvapautta harrastetaan.
Varmaan joo olisi parempi, että hallitus lukitsisi itsensä perunakellariin puoleksi vuodeksi ja olisi täysin ilman kontakteja ulkomaailmaan, varsinkaan sarjakuvamaailmaan, niin saataisiin takuulla "puolueeton päätös" aikaan.
Jos itselläni on jokin ehdokas mielessä, niin en minä sitä täällä ääneen kirjoita, mutta seuraan kyllä mielenkiinnolla mitä muut esittävät.
Onhan kyseessä kuitenkin kansallinen tunnustus.
-
joo, puupäähattu Lordille!
;D
-
Hitsi, minä kun jo ehdin muutamalle äijäkerhodespootti-elitisti kollegalle ehdotin, että jätetään koko hattu jakamatta tänä vuonna sen arvovallan palauttamiseksi. Kun ei sitä suomessa kuitenkaan ole ketään joka sen olisi ansainnut. Kaikki ovat joko tehneet liian vähän tai ovat liian nuoria. Tunnustuspalkinnot sitten erikseen, ja toisaalta mitä sitä vanhojakaan muistelemaan. Jos ei ole viime vuonna tullut vähintään 180 sivuista mestariteosta ja sarjakuvan instant-klassikkoa, ei ole mitään kotsaa ansainnut.
Pyydetään vaan Tanja Saarela ja Lipposen Pave jakamaan niitä taputapu-palkintoja sillä välin kun suomalaiset oppivat piirtämään ja tekemään oikeita sarjakuvia.
Paitsi että Jarlalle annetaan vuoden Kultainen Puujalka.
Ja Milllalle vuoden "Voihan v***u mikä yllättäjä"-palkinto, joka käsittää vaikkapa palan kuivunutta leipää, osoituksena siitä kuinka on edes vähän päässyt leivänsyrjästä kiinni.
Ranta saa "Vuoden Ville"-kunniamainintana naamion jolla voi piiloutua milloin keneltäkin vihaiselta ryhmittymältä.
Tai itseasiassa, taidetaankin pitää se itse.
Niin, ja Pauli Kalliolle ei ainakaan anneta yhtään mitään, minä kun en yhtään pidä jalkapallosta.
-
Niinpä niin, kun en ole behaviorismin ylin kannattaja, en todellakaan käsitä miten alan mahdollisimman laaja seuraaminen voisi "vääristää" mielipidettä suuntaan tai toiseen.
Sanotaan nyt vielä kerran: mitä ikinä kirjoitankin kvaakissa, sillä ei ole välttämättä mitään tekemistä sen kanssa mitä SK-seuran kokouksessa aikanaan esitän tahi kannatan.
Ottakaa asioista selvää ennen kuin nakuttelette visioitanne, niin oma uskottavuutenne säilyy paremmin.
Vuoden Ville-palkinto olisi ihan hieno. Villejä kun on sarjakuvan parissa rutkasti... Ranta, Pynnönen, Pirinen...
-
http://www.kupla.net/tekijamatrikkeli.php
Kyllä mä kannatan kanssa tuonne menemistä. Sarjakuvaseura on kuitenkin alan tunnetuin ja kattavin järjestö maassamme. Sen toiminta on kaikille avointa, sinne vaan mukaan vaikuttamaan Puupäihin ja muihin. Sitäpaitsi tuon matrikkelin kautta oikeasti saa töitä. Sinne ne sarjakuvantekijöitä hakevat menee. Matrikkelin voi itse helposti päivittää ja edellytetäänkin että pidetään ajan tasalla.
Ihmeen huonosti matrikkeli on tunnettu tekijäpuolella, oisko taas tätä kuppikuntaisuutta? "Väärin sammutettu". - en tiedä miten luvallista on luoda ominpäin matrikkeli tai vastaava 90% suomalaisista tekijöistä? Tuo sentään perustuu vapaaehtoisuuteen. Ja jollekinhan voisi tulla mielikuva että ovat Royal Comicsin tallissa kaikki... mut joo, perustetaan vaikka jokainen oma matrikkeli...
-
SK-Seuran puhelinnumero on 09 - 685 6100, sieltä kyllä opastetaan. Ainakin virka-aikana...
-
Lisäksi, luulen, että lehti-media-maksava asiakas-puolella koko matrikkeli lienee vielä tänäkin päivänä melko tuntematon, vaikka ikää on kertynyt jo useampi vuosi. Korjatkaa toki, jos olen väärässä. Homma vaatisi järjestelmällistä ääneenkuuluttamista niin tekijä - kuin maksajapuolellakin.
Kukaan ei tule tekijää hakemaan perunakellarista. Pitää tuottaa hyvälaatuista sarjakuvaa, saada julkaisupaikkoja, hankkia yleisöjä ja mainetta. Julkaisevat tahot pyytävät eniten sarjakuvia tunnetuilta tekijöiltä. Kun tekijän tiedot on lisätty matrikkeliin (oli se mikä tahansa), sinne pitää vielä saada kävijöitä, mieluiten maksavia asiakkaita. Sarjakuva on tuskin kenellekään pelkkä itseilmaisun väline, kysykää keltä vain sarjakuvantekijältä. Kyllä useimmilla on varmasti toiveena saada yleisöä ja jopa rahaa tuotannollaan.
Tämä sana saattaa jostakin tuntua kirosanalta, mutta kaikkia tekijöitä/tekijälistoja/matrikkeleita/gallerioita pitää MAINOSTAA. Vaikka olisi kuinka tunnettu tekijä Suomessa, ei varmasti yksikään tekijä vastusta sitä, että julkaisijoita/lukijoita/rahaa tulisi enemmän. Tekijöitä/tekijägalleriaa voi mainostaa monellakin tavalla, sähköpostitse, esittein, puhelimitse. Itse mainostan näillä kaikilla tavoilla useita suomalaisia piirtäjiä tavoitteenani saada julkaisupaikkoja lisää ja tekijöille parempaa toimeentuloa.
Jos mainostan muutamaa tekijää, miksi en tekisi samaa kymmenille tekijöille. Lehdet ovat useasti kyselleet minulta sopivaa sarjakuvantekijää, kun valikoimistani ei ole löytynyt julkaisijan tarpeisiin sopivaa. Yritän löytää sopivia instrumentteja tätä varten. Otan mielelläni ehdotuksia vastaan.
Suomessa on noin 400 sanomalehteä ja yli 900 kausijulkaisua. Tekijöitä arviolta 400-500, ammatikseen tekeviä ehkäpä muutamia kymmeniä. Kaikista ei voi tulla ammattilaisia, mutta luulenpa että näiden 400-500 tekijän joukossa on vielä monta, jotka lähivuosien aikana tulevat tienaamaan elantonsa kokonaan sarjakuvasta.
-
- en tiedä miten luvallista on luoda ominpäin matrikkeli tai vastaava 90% suomalaisista tekijöistä?
Hyvä huomio. Henkilörekistereistä on jokunlainen lakikin säädetty.
-
Sarjakuvanlukijana (ei-tekijän) ja än äs suuren yleisön edustajana kommentoisin tätä uskottavuutta. Minun silmissäni uskottava palkittu olisi sellainen, jolla on pitkähkö ura takanaan ja paljon näyttöä. Yksi kiva lehdykäinen ei vielä mielestäni oikeuta tällaiseen meriittiin.
Kaupallisuus (kuten nuo Disney-työt) ei haittaa mittään, oikeastaan se on jopa hyvä asia. Ei-kaupallisuus kun ei suoranainen laadun tae ole koskaan ollut. On paljon ei-kaupallista, paskaa taidetta.
Omaa suosikkia palkinnon saajaksi on vaikea nimetä, mutta kieltämättä täällä mainituista Juho Juntusella olisi vahvat perusteet Puupää-hattu voittaa.
-
Omaa suosikkia palkinnon saajaksi on vaikea nimetä, mutta kieltämättä täällä mainituista Juho Juntusella olisi vahvat perusteet Puupää-hattu voittaa.
Ihan noin teknisesti, eikös Juntunen tee pilakuvia, eikä sarjakuvaa? Vaikka ne ovat kuinka hassua ja "rohkeaa" rokkipersehuumoria, ei niitä tosissaan voi kutsua kovin uraauurtaviksi tai sarjakuvaa ilmaisunmuotona edistäviksi. Voihan toki olla, että ilman Juntusen esimerkkiä Suomen maassa olisi pari Happy Horsen hölmöilijää vähemmän, mutta se on eri asia kuka heitä jäisi kaipaamaan - tai voisivatko kyseiset tekijät mahdollisesti hyödyntää voimavarojaan toisinkin.
Tämän ketjun spekulointi on toki odotettua ja kai kuuluu asiaankin, mutta tuntuuhan nuo piirit kovin pieniltä jos palkinnon jakajatkin täällä postailevat samassa sopassa.
Minä ennustan, että tiukka valinta tehdään kahden selkeästi muista erottuvan vankan ehdokkaan välillä, ja siinä sitten punnitaan asian psykologisia ja poliittisia ulottuvuuksia.
-
Kannattaisi tutustua 70- ja 80-lukujen suomalaiseen sarjakuvahistoriaan, eikä pelkästään Soundin pilakuvasektioon. Juho Juntunen on kaikkien aikojen tärkeimpiä huumorisarjakuvan tekijöitä maassamme. Huuli-lehden päätoimittaja. Kotimaisista nimistä meikäläiselle ehkä suorin esikuva, vaikken Happyhorseen kuulukaan. Kerran-pari oon niiden kanssa nukkunut.
-
Huuli-lehden päätoimittaja.
Aaamen. Juntunen oli mukana tekemässä ne tarpeelliset ravistelut aikanaan. En nyt todellakaan vaadi Juholle hattua, kunhan (kuhan) nostan. Eipä sitä taida olla olemassa sellaista genreä mikä ei olisi roskalta välttynyt.
-
Juntunen kuuluu suuriin.
-
Manniselle hattua ja vähän äkkiä! Äijä on sen kaliiberin aktiivi ollut jo iät ja ajat. Tehnyt kentän hyväksi muutakin, kuin vain piirrellyt omia juttujaan. Esim. Sarjari on tarjonnut jo parin kymmenen vuoden ajan vanhoille ja uusille tekijöille mahdollisuuden saada töitään julki. Puhumattakaan hepun sinnikkäästä opetustyöstä. Näillä meriiteillä on suuri vääryys jos ei hattua ala pikkuhiljaa tulemaan.
-
Tämän ketjun spekulointi on toki odotettua ja kai kuuluu asiaankin, mutta tuntuuhan nuo piirit kovin pieniltä jos palkinnon jakajatkin täällä postailevat samassa sopassa.
On yllättävää ja kovasti imartelevaakin, jos minua pidetään jonakin yksinvaltiaana Puupäähatusta päättäjänä. Mutta ei, asiasta päättää koko Sarjakuvaseuran hallitus, johon kuuluu tusinan verran jäseniä. Suurin osa ei osallistu kvaakin seurantaan aktiivisesti.
Jokainen hallituksen jäsen "edustaa" hyvinkin erilaisia tahoja, kustantamoita, yhteisöjä, lehtiä jne. tahoillaan.
Puupäähatun saajan ratkaisee Suomen SK-seuran hallitus yksimielisellä, ei yhden hengen päätöksellä - kvaakissa esitetyt spekuloinnit eivät asiaan vaikuta mitenkään.
-
Kannattaisi tutustua 70- ja 80-lukujen suomalaiseen sarjakuvahistoriaan, eikä pelkästään Soundin pilakuvasektioon. Juho Juntunen on kaikkien aikojen tärkeimpiä huumorisarjakuvan tekijöitä maassamme. Huuli-lehden päätoimittaja.
Ai niin, muistanhan minä että siltä joku sarjisalbumi on julkaistukin. Huuli-lehtiä ei ole koskaan käsiini osunut, Jymyt on kylläkin tuttuja. Mutta ei toi huumoriosasto minun mielenkiinnon tai arvostuksen kohteista kovin korkealla olekaan.
-
Hassua kuinka jotkut tavan takaa esittävät, ettei hatun arvoista sarjakuvapersoonaa joka vuodelle löydy. Että hatun arvostuksen lisäämiseksi pitäisi jättää se jakamatta!
Se olisi melkoinen loukkaus niitä sarjakuva-alan edistäjiä kohtaan, jotka ovat vuosikausia ilman henkilökohtaista etua tehneet töitä Suomalaisen sarjakuvan jalostamiseksi maailman eturiviin. Juntunen ja Manninen ovat vaikuttanee sekä tekijöinä että sarjakuvan tuntemuksen lisääjinä ja avartajina valtavasti mun sukupolveen, rakentaneet perustaa, joka tuottaa eteviä tekijöitä kymmenittäin joka vuosi.
Ei puupäähatun arvostus siitä kohoa että se jaetaan julkkiksille. Päin vastoin sen tarkoitus on kiinnittää julkisuuden huomio ansioituneisiin tämmöisenkin mariginaalialan vaikuttajiin.
-
Juntunen, Manninen, Kokkila, Mikama... Onhan noita nimiä jotka hatun ansaitsee. Mutta työvuosien mitta ei voi olla ainoa kriteeri koska muuten Puupäähatulle tulee "ei ennenku täytät 50"-maine. Ei kai se mikään setähattu ole. Tai tätihattu. Siksi se pitää jakaa tasaisesti myös kannustuspalkintona kyntensä näyttäneelle nuorelle tekijälle.
Ylipäätänsäkin tuntuu päättömältä riidellä jostain niin typerästä kuin sarjakuva. Ymmärrän että maailman tilasta tai politiikasta saa riidan aikaan mutta että niinkin lapsellisesta asiasta kuin sarjakuva. Ehkä mulla on kehittymätön suhde sarjakuvaan.
Pääasia että hattu annetaan ja kunhan ette mulle sitä anna.
-
Jaan K.Ahlqvistin kannan.
Minusta palkinto jaetaan ansioitumisesta sarjakuvan alalla. Ei myynnistä, ei taiteellisuudesta, ei julkisuudesta, vaan ansioitumisesta.
Sitä voi tehdä kovin monella eri tavalla.
ymmärrän että eri ihmisille sarjakuvan arvostus riippuu näkökohdista, mutta eikö juuri siksi ole raati joka hatun saajan päättää?
Jotta saadaan monitahoinen kuva siitä mikä tuo ansioituminen on ja miten sitä mitataan.
Mikään Finlandia-palkintohan ei kyseessä ole koska sarjakuva on yhä marginaalia kuten Keijo totesi ja monesta sekin on hyvä asia.
Puupäähattua vain ei mitenkään ihmeemmin promotoida kuten esim. juuri Finlandiaa ja jopa Tähtivaeltaja-palkintoa kirjakaupoissa.
Ei ainakaan oman kokemukseni mukaan.
Hatutettavia riittäisi pariksin per vuosi, uusia ja konkareita.
Ja niin oudolta kuin se kuulostaakin tarvittaisiin toinen palkinto joka olisi Timo Kähkösen kuvaama kannustepalkinto tyyliin lupaavin tulokas yms.
resursseja tähän ei ole ja tuskin tuleekaan, hartiapankkikaan kun ei äärettömiin veny, mutta toivoa saa.
Jotain muuta kuin Kemin tai Egmontin ja Liken yms kisat. joka johtaisi alan kehittymiseen niin kaupallisesti kuin taiteellisestikin.
mahdollisesti valtiovallan ja yritysmaailman yhteisesti tukemana.
mutta sitä ennen evoluutio tekee etanoista lentokykyisiä.
-
Hatutettavia riittäisi pariksin per vuosi, uusia ja konkareita.
Ja niin oudolta kuin se kuulostaakin tarvittaisiin toinen palkinto joka olisi Timo Kähkösen kuvaama kannustepalkinto tyyliin lupaavin tulokas yms.
Krr-hmmm....
http://www.kemi.fi/sarjis/
-
Krr-hmmm....
http://www.kemi.fi/sarjis/
Hurm...
Jotain muuta kuin Kemin tai Egmontin ja Liken yms kisat. joka johtaisi alan kehittymiseen niin kaupallisesti kuin taiteellisestikin.
mahdollisesti valtiovallan ja yritysmaailman yhteisesti tukemana.
mutta sitä ennen evoluutio tekee etanoista lentokykyisiä.
Niin siis tiedän Kemin ja muut mutta silti. Markkinoille mahtuisi.
Jotain näkyvämpää.
se miten Kemikin sivuutetaan mediassa on häpeällistä ja johtaa joka vuotuisiin Twain-kommentteihin.
"Uutiset kuolemasta.." jne
-
Lempi Grand Prix Jari Sarasvuolle P. Jarlan "löytämisestä"? Vai mikä tallaisi uutiskynnystä alemmaksi?
-
Joko on tämän vuoden veikkailut veikkailtu?
26. Huhtikuuta tieto julkistetaan. Tervetuloa silloin ja nelisen viikkoa siitä eteenpäin kaikki kiinnostuneet Helsinkiin, Yliopiston kirjastoon (Unioninkatu 36) tutustumaan voittajan töiden näyttelyyn.
-
Aarnialalla ei tainnu olla omaa ketjua. Elävä Arkisto pitää sisällään lyhykäisen TV-haastattelun
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=24&t=145&a=2452
Timo
-
Voiko joku kertoa noviisille, mitä Puupäähattu-palkintoon sisältyy?
Saako voittaja hatun omaksi, vai onko se kiertopalkinto?
Entä rahasumma? 10 miljoonaa? 200 miljoonaa? Vai jotain siltä väliltä?
Saman jutun voisi selittää muistakin kansallisista palkinnoista, jos siitä ei ole liikaa vaivaa. Tai laittaisitteko mieluummin linkkiä?
Entä kansainvälisten palkintojen, kuten Angoulêmen Grand Prix'n suuruus? Minkälainen se on?
Noviisi kiittää ja pahoittelee, jos kirjoitti paikkakunnan nimen väärin. :-\
-
Voiko joku kertoa noviisille, mitä Puupäähattu-palkintoon sisältyy?
Saako voittaja hatun omaksi, vai onko se kiertopalkinto?
Entä rahasumma? 10 miljoonaa? 200 miljoonaa? Vai jotain siltä väliltä?
Kyllä puupäähatun saa omaksi. Rahaa ei heru.
-
Sarjakuvaseuran sivulla tietoa Puupäähatusta ja sen saajista.
http://www.kupla.net/puupaa.php
-
Juuh, hattua teetetään jokaiselle saajalle oma kappale kunkin omaan kupoliin sopivaksi.
Ei rahaa mutta mediajulkisuutta tulee saajalle ja tietysti kutsu puhumaan / haastateltavaksi ainakin Helsingin sarjisfesteille ja Kirjamessuille. Mikä toivottavasti ainakin lisää teostensa myyntiä.
Anggulinnan Grandprixiin ei siihenkään liity tietääkseni rahaa, mainetta kyllä plus kutsu pysyväisjäseneksi tulevista grandprixeistä päättävien raatiin. Sekä laaja näyttely omasta tuotannosta seuraavan vuoden festivaaleille.
-
Anggulinnan Grandprixiin ei siihenkään liity tietääkseni rahaa, mainetta kyllä plus kutsu pysyväisjäseneksi tulevista grandprixeistä päättävien raatiin. Sekä laaja näyttely omasta tuotannosta seuraavan vuoden festivaaleille.
Joo ei eli ei saa rahaa Ankkalinnassakaan. Paitsi että saa suunnitella festarijulisteen ja mahdollisesti muuta festarigrafiikkaa ja siitä tulee tietysti oikea palkka. Trondheim suunnitteli myös maskotin & uuden palkintopystipalikkaelikon (söpön).
"Normaaleista palkinnoista" Angoulemessa tulee myös "vain" pysti ja mainetta, ja kirjojen huimaa lisämyyntiä. Tänä vuonna pienkustantaja Cornelius oli helisemässä kun Mizukin "Nononba" voitti yllättäen parhaan albumin tittelin ja eihän niitä kirjoja ollut edes painettu niin paljon kuin myyntiä moisen palkinnon kanssa menee... Tai menisi. Ranskassa kirjoja myydään pitkään "Voitti A:ssa"-tarralla.
Mites ois "Puupäähattu 2007"-tarra Suomessa? ;)
-
Puupää julkistetaan siis tänään kello 12. Tasa-arvon vuoksi voittajan nimi ilmestyy samaan aikaan sarjakuvaseura.fi (http://sarjakuvaseura.fi) etusivulle. Näin ei pääkaupunkiseutulaiset saavat tiedon samanaikaisesti. Jännittävää odotusta.
-
Maikkari ehti uutisoida ensimmäisenä. Onnea Markolle. Mutta Pätkä on vielä voittamatta.
Kiitos linkistä. Turusen Marko siis? Onnea! Eipä oo sarjakuvaseurankaa sivuilla vielä mitään.
-
Noniin löytyihän se lopulta.
http://www.mtv3.fi/uutiset/kulttuuri.shtml/arkistot/kulttuuri/2007/04/522866
-
Joo, pahoittelut. Serverimme näyttää elävän Englannin ajassa, joten ajastus oli hieman myöhässä. Nyt on korjattu.
-
Puupäähatusta vedettyä asiaa löytyy myös YleX:n radiosoittimesta. Mukana palkittu Turunen, sekä hatusta yleisemmin turisemassa Ville Hänninen ja Harto Pasonen. Lisäksi mukana pikaiset arviot Tiitu Takalon Kehä -albuumista, sekä P.A. Mannisen Teräslilja: Kivaa Pahaa -kokoelmasta.
Eli löytyypi osoitteesta http://www.ylex.fi
-
Hupaisaa miten kaikki kuulostivat Puupäähän verratessa ihan politiikoilta. Tarkkaan harkittuja sanaryppäitä jotka eivät tarkoita yhtään mitään.
Toinen, hauskempi haastattelu:
http://www.yleradio1.fi/mp3/audio/1177670334-18447.mp3
-
Vaikka Finlandia onkin herättänyt tunteita enemmän kuin mikään aikoihin, jaetaan samalla viikolla toinenkin palkinto.
http://www.kansalliskirjasto.fi/tapahtumat/1202739008686.html
Esittelyt hatutetuista http://sarjakuvaseura.fi ja spekulaatiota aikaisemmilta vuosilta löytyy Kvaakista.
Hatutus näillä näkymin 24.4 klo 12. Niin heti Tampere Kupliin ja Finlandian perään...
-
Jihuu, toinenkin tappeluketju!
Toivottavasti yhtäaikaa jaettavat palkinnot herättävät peräkylienkin paikallislehdet uutisoimaan sarjakuvasta.
-
Ketäs veikkaatte hatun saajaksi? Oma veikkaukseni on Pertti Jarla.
Jos hän voittaa menee hattu oikeaan osoitteeseen. Fingerpori on sellainen sarjakuva, että sen avulla voisi moni kuka ei ole aiemmin sarjakuvia lukenut innostua sarjakuvista. Ja moni on varmasti jo Fingerporin ansiosta innostunutkin innostunutkin. Ja jos jokin on kulttuuriteko niin se.
PS. Äitinikin lukee Aamulehdestä Fingerporin joka aamu, vaikkei yleensä sarjakuvista välitäkkään.
-
Höh. Miksi samaan aikaan? Voisi sitä kerätä mediahuomiota syksylläkin.
Puupäähatun jako on ollut joka vuosi samoihin aikoihin ja tämäkin päivämäärä oli päätetty jo hyvissä ajoin (ennen Finlandiaa...).
-
Jihuu, toinenkin tappeluketju!
Kun kummassakin on ensin kasvatettu omat kierrokset täysille, sitten rysäytetään ketjut yhteen niin että tulee megasuperextra universumit yhdistävä crossover!!
-
Kun kummassakin on ensin kasvatettu omat kierrokset täysille, sitten rysäytetään ketjut yhteen niin että tulee megasuperextra universumit yhdistävä crossover!!
Eikös kahdesta väärästä tule yksi oikea?
-
Hattu menee tänä vuonna Anssille tai sitten Tampereelle sille yhdelle vanhalle hipille. Tarkemmin ajatellen potentiaalisia uusia (tämän palkinnnon näkökulmasta) tekijöitä on tänä vuonna muitakin. Vaikea vaan on uskoa että vanhoja (tyyliin: Luhtanen&Paju) jaksettaisiin kauheesti muistella. :)
Ihan hyvä sinänsä. Niiden määrä joiden "pitäisi saada hattu, mutta eivät ole saaneet", sen kun kasvaa :)
-
Ketäs veikkaatte hatun saajaksi? Oma veikkaukseni on Pertti Jarla.
Jos hän voittaa menee hattu oikeaan osoitteeseen. Fingerpori on sellainen sarjakuva, että sen avulla voisi moni kuka ei ole aiemmin sarjakuvia lukenut innostua sarjakuvista. Ja moni on varmasti jo Fingerporin ansiosta innostunutkin innostunutkin. Ja jos jokin on kulttuuriteko niin se.
PS. Äitinikin lukee Aamulehdestä Fingerporin joka aamu, vaikkei yleensä sarjakuvista välitäkkään.
Täysin totta. Minäkin kannatan Jarlaa. Koulussa alkaa olla jo tapana tervehtiä aamuisin kysymällä "Luitko jo uuden Fingerporin?". Ehdoton kulttuuriteko. Jarlalle hattu! uita
Taitaa silti mennä hattu jollekkin toiselle, valitettavasti. Rauhala saattaisi olla, hän ansaitsisi sen ainakin. Ankkamiehenä toivon vielä hattua joskus Korhosellekkin. Ja onhan Heiskasen Jukkakin piirtänyt sarjakuvia, miksei siis myös hän. :)
-
Eikös kahdesta väärästä tule yksi oikea?
Tai sitten ovat niin toisillensa vastakkaisia, että kohdatessa molemmat haihtuvat olemattomiin. Mahdollisesti ison räjähdyksen saattelemana - mikä olisi sarjakuvista ja crossovereista puhuttaessa täysin asiaankuuluvaa.
-
Keijo ahlqvistin sarjakuvantekowiki on senluokan sarjakuvafilantrooppinen teko, ettei sen soisi jäävän palkitsematta.
Saatikka hyödyntämättä.
-
Ihan hyvä sinänsä. Niiden määrä joiden "pitäisi saada hattu, mutta eivät ole saaneet", sen kun kasvaa :)
Niinpä. Meillä on naulakon päällä hattukokoelma, on Maohattua ja Ruutanahattua ja sitä sun tätä. Mutta Puupää puuttuu. ;)
-
Ruutanahattu! Siinäs se sanottu, Reima!
Niin ja tohtorinkotsakin hyllyllä lienee?
Kun nyt ei yhtään provomielellä olla niin voisihan tuota näkerrellä pahvista vaikka 50 Puupäähattua ja hatuttaa Sarjakuva-Finanssian jakotilaisuuden yleisön. Näyttäisi kauniilta lehtikuvissa siten.
-
Ikäänkuin V niinkuin Verikostossa! Leffassa siis.
-
Niin ja tohtorinkotsakin hyllyllä lienee?
No, se on kyllä laatikossa.. Kai sen takia kun se tuli siinä... öh. :(
-
Jos Mannista ei vieläkään hatutetan Puupääksi, niin eix se ala olee jo ns. vääryys?
-
Jos Mannista ei vieläkään hatutetan Puupääksi, niin eix se ala olee jo ns. vääryys?
Se alkas oleen jo vasitenkin vääryys. Mies on tehnyt niin laaja-alaista ja rakentavaa työtä sarjakuvan yleensä ja suomalaisen sarjakuvan erikseen eteen maassamme.
Luulen kuitenkin, että joku jossain jo tietävästi hykertää puupääkeskusteluakin lukiessaan: nimittäin puupääkotsa tehdään käsityönä päänkoon eli hatunnumeron mukaan, ja sitä varten on hatuttajien otettava etukäteen yhteyttä hatutettavaan.
-
Se alkas oleen jo vasitenkin vääryys. Mies on tehnyt niin laaja-alaista ja rakentavaa työtä sarjakuvan yleensä ja suomalaisen sarjakuvan erikseen eteen maassamme.
Ei toki pidä unohtaa, että Manninen on saanut juurikin edellämainituista ansioista sarjakuvaneuvoksen (http://sarjakuvaseura.fi/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=48&Itemid=114) tittelin jo vuonna 1991.
-
Ei toki pidä unohtaa...
Ai joo, olin unohtanut. :-[
No sitten se olisi varmaan oltava J. Juntunen. Hattu istuisi siihen päähän kuin nenä. Ja miehen saavutusten kaari Musisoivista Pojistamme (Soundi - Suurin Koskaan Kerrottu Tarina, tai jotain sinnepäin) Paholaisen Morsiameen on varsin ansiokas.
-
Omat suosikit hatun kantajaksi armon vuonna 2008:
-Juho Juntunen
-Ville Ranta
-Roju
-
Omat suosikit hatun kantajaksi armon vuonna 2008:
-Juho Juntunen
-Ville Ranta
-Roju
No eipä ole pulaa ehdokkaista kun voidaan esittää kolme noin kovaa nimeä. Ei soisi kunkaan noista jäävän urallaan hatutta.
-
Oma kestoehdokkaani on Seuran Titu.
Aikuisten oikeesti!
-
Oma kestoehdokkaani on Seuran Titu.
Aikuisten oikeesti!
Huh! Saisiko tuolle vähän perusteluja? Itse muistelen joskus jo valittaneeni jonnekin tänne, että kysessä lienee eräs Suomen heikkotasoisimmista pilapiirtäjistä/sarjakuvataiteilijoista. Tai jos en ole aiemmin aiheesta avautunut, niin nyt on korkea aika korjata asia. En ole vuosiin enää viitsinyt herran töherryksiä vilkaistakaan, mutta muistelen että sieltä tekstipaljouden lomasta ja surkean näköisten karikatyyrien ja tikku-ukkojen lomasta on vaikea löytää mitään huvittavaa. Ei toimi edes kalkkunasarjakuvana (niin huono sarjakuva että se on jo hyvä) vaan kyseessä on yksinkertaisesti surkea tekele.
Palataanpa ketjun aiheeseen, vaikka sekin menee toistamiseksi. Eli koska Nemin piirtäjää ei ilmeisesti voida palkita Puupäähatulla, niin olen muistaakseni aiemminkin kirjoittanut tänne että Juho Juntuselle se pitäisi antaa. Toivottavasti joskus vielä palkinnosta päättävä henkilö lukee viestini ja tajuaa tehdä kuten netissä pyydetään.
-
Ruutanahattu! Siinäs se sanottu, Reima!
Ei kannata uskoa kaikkea mitä keskustelupalstoilta lukee. Tai Sarjainfosta. Palkintolautakunta, joka ko. kunnianosoituksen myönsi ja perusteet sorvasi, puhui nimen omaan Ruutanapäähineestä.
Sikäli kun tiedän, väärän todistuksen antanut henkilö ei ollut paikalla tilaisuudessa. Ei myöskään Sarjainfon kuvatekstin kirjoittaja. Minä sen sijaan olin. ::)
Vaikka tuolla ekalla sivulla jo kerroinkin ehdokkaani Puupäähatun saajaksi niin komppaan vielä Jyrkiä sen verran että jos maailmassa vallitsisi edes hieman kohtuutta, niin Tiittaselle tai Hurmerinnalle päähine menisi. Ne, jotka tienasivat leipänsä tällä alallla -60 luvulla olivat aivan toisen kaliiberin sissejä kuin nykyiset pullamössöilijät.
-
P.A.Manniselle hattu. Ja pikkuhatut sen kaikille apulaisille.
-
P.A.Manniselle hattu. Ja pikkuhatut sen kaikille apulaisille.
Hatut, ei siis päähineet. Semmoset missä on sarvet.
-
P.A.Manniselle hattu.
Komppaan. Mutta ei kai saa tänäkään vuonna kun tohtorinhattua ei saa kvaakkiin kirjoittelemalla.
-
Komppaan. Mutta ei kai saa tänäkään vuonna kun tohtorinhattua ei saa kvaakkiin kirjoittelemalla.
Mut eikös sillä jo oo tohtorinhattu? Puupäähattua ei taas olla koskaan myönnetty ahkeralle Kvaak-kirjoittelijalle (no, Marko Turunen tosin kirjoitteli viestejä taannoin ja vuonna -97 hatutettu Hagelberg tiettävästi lukee Kvaakkia), joten sikäli Pekalla on hyvät saumat!
Täytyy vain toivoa ettei Hannelen (Pekan puolison) ja minun (Pekan kustantajan) ahkera kirjoittelu torpedoi hatunsaantia.
-
Miksei kukaan ehdota Maikki Harjannetta...
-
Mut eikös sillä jo oo tohtorinhattu?
Onko kukaan muu Suomessa väitellyt sarjakuvista tohtoriksi? (Siis muuten kuin kvaakissa).
>:D
-
Onko kukaan muu Suomessa väitellyt sarjakuvista tohtoriksi?
Ainakin Päivi Arffman. Muista en tiiä.
http://www.zumteufel.fi/store/index.php?act=viewProd&productId=1228
-
Ainakin kolme ihmistä. Manninen, Päivi Arffman ja Ralf Kauranen (Seriedebatt i 1950-talets Finland).
-
Sirke Happonen väitteli Tove Janssonin muumiteoksista, mutta mukana oli myös sarjakuvatietoutta - aika paljonkin.
http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1004
-
Manninen lie ainoa sarjakuvapiirtäjä joka on väitellyt?
-
Mut eikös sillä jo oo tohtorinhattu? Puupäähattua ei taas olla koskaan myönnetty ahkeralle Kvaak-kirjoittelijalle (no, Marko Turunen tosin kirjoitteli viestejä taannoin ja vuonna -97 hatutettu Hagelberg tiettävästi lukee Kvaakkia), joten sikäli Pekalla on hyvät saumat!
Täytyy vain toivoa ettei Hannelen (Pekan puolison) ja minun (Pekan kustantajan) ahkera kirjoittelu torpedoi hatunsaantia.
Yritän olla hillitty kirjoitteluissa... Saakos muuten Puupäähattua pitää julkisella paikalla silloin milloin lystää? Tohtorinhatussahan on tarkat säännökset, ei ole mikään vappuhattu se. Tylsää kun se on vaan kaapissa.
-
Ei kai siitä mitään erillistä ole säädetty. Harvemmin tosin on kukaan sitä päässään julkisesti pitänyt palkitsemistilaisuuden jälkeen, eipä ollut Turusellakaan hattua mukana Lahden kirjamessuilla.
-
Tänä vuonna hattu asetettaneen jonkun näistä kutreille:
- Harri Vaalio
- Sari Luhtanen & Tiina Paju
- Pertti Hämäläinen / Jari Pantzar / Pekka Seppänen
- Kari Korhonen
- Sami Toivonen & Aino Havukainen
Ihan veikkaus vaan.
-
Tervetuloa katsomaan paikan päälle.
Puupäähattu – palkinnon jakotilaisuus 24. huhtikuuta klo 12.00
Vuoden 2008 Puupäähattu-palkinnon jakotilaisuus järjestetään torstaina 24.4.
klo 12.00 alkaen Kansalliskirjastossa (ent. Helsingin yliopiston
kirjasto, Unioninkatu 36, Helsinki). Samalla kirjastossa avataan
palkitun töistä koottu näyttely. Näyttely on esillä toukokuun loppuun.
-
Kari Korhonen.Ei epäilystäään.
-
Täältä voi saada virikkeitä Puupäähattu-veikkauksiin:
http://www.kahkonen.com/kaikkitekijat/ (http://www.kahkonen.com/kaikkitekijat/)
Mukana on nyt lajitteluominaisuudet. Oletuksena palkintojen määrän mukaan lajittelu.
-
Kari Korhonen.Ei epäilystäään.
Sama toive täällä, tosin epäilys on.
-
Sama toive täällä, tosin epäilys on.
Minulla taas ei. Kari Korhonen on Suomen ainoa ankantekijä mutta on työskennellyt muutenkin Walt Disneyn kanssa. Muistaakseni hän on yksi leijona kuninkaan kuvakäsikirjoitajista.Korhonen on ollut myös Mad:ssä, Punaniskassa, Nalle Puhissa
ja Väiski Vemmelsääressä.
Minusta on täysin mahdollista että Korhonen voittaa.
-
Voiskohan Finlandia-vääntöä ruveta jo pikkuhiljaa siirtämään tälle puolelle? :) Puupäähatussakin on se vaara, että sehän voi mennä ihan väärälle henkilölle. Taidepelleilyä vai sielunsa myynyttä kaupallisuutta? Torstaina se selviää taas!
Veikkauksiakin ehtii esittää vielä!
-
Taidepelleilyä vai sielunsa myynyttä kaupallisuutta?
Puupäähatussa on se nerokas puoli, että se päässä ja kukat kainalossa kuka tahansa näyttää ihan varmasti taidepelleltä!
Mutta vain ja ainoastaan ilahduttavalla tavalla.
-
Puupäähatussa on se nerokas puoli, että se päässä ja kukat kainalossa kuka tahansa näyttää ihan varmasti taidepelleltä!
Mutta vain ja ainoastaan ilahduttavalla tavalla.
Olisiko aika vaihtaa kulunut puupäähattu jo muumipapanhattuun, siilipäähineeseen tai sikanaamariin?
-
Olisiko aika vaihtaa kulunut puupäähattu...
Vain todistetusti ahkerassa käytössä kulunut.
-
Tekopartaa ja tonttulakkia unohtamatta - paitsi että ne ovat pikkasen liian yleiskansallisia symboliasusteita.
Eiköhän kuitenkin pidetä Puupäähattu Puupäähattuna toistaiseksi.
Pistetäänpä hatunjaon aaton lämmittelyksi tällainen kysymys: Suomen sarjakuvaseura on aikoinaan myöntänyt Puupäähatun myös muutamalle ei-sarjakuvantekijälle. Keille?
-
Taidepelleilyä vai sielunsa myynyttä kaupallisuutta?
Sanoisin jopa:
Hengetöntä kaupallisuutta.
-
Sanoisin jopa:
Hengetöntä kaupallisuutta.
Bullshit. Näin toimii osuuskauppaväki.
-
Tervetuloa katsomaan paikan päälle.
Puupäähattu – palkinnon jakotilaisuus 24. huhtikuuta klo 12.00
Vuoden 2008 Puupäähattu-palkinnon jakotilaisuus järjestetään torstaina 24.4.
klo 12.00 alkaen Kansalliskirjastossa (ent. Helsingin yliopiston
kirjasto, Unioninkatu 36, Helsinki). Samalla kirjastossa avataan
palkitun töistä koottu näyttely. Näyttely on esillä toukokuun loppuun.
Minusta olisi mukavaa jos joku kävisi vakoilemassa Helsingin Yliopiston kirjaston tiloja ja vuotaisi siellä olevan näytteilleasettajan nimen ennen tuota 24.4.2008 kello 12. Saataisiin vähän kohua Puupäähatulle. Ainaskin tänne Kvaakkiin.
-
Minusta olisi mukavaa jos joku kävisi vakoilemassa Helsingin Yliopiston kirjaston tiloja ja vuotaisi siellä olevan näytteilleasettajan nimen ennen tuota 24.4.2008 kello 12. Saataisiin vähän kohua Puupäähatulle. Ainaskin tänne Kvaakkiin.
No, malttakaa ny vielä vähän. Ei se mikään valtakunnan salaisuus ole, mutta aikaa julkiseen julkistukseen on enää vajaa vuorokausi. Jos merkit paikkansa pitävät niin kohua kyllä tulee.
Odotusajan voi käyttää arvuutteluun täälläkin.
-
Jos merkit paikkansa pitävät niin kohua kyllä tulee.
Päätelmäketjuni on siis: Suuren yleisön suosikki sai Sarjis-Finlandian ja se herätti porukan keskustelemaan sadoin viestein. Nyt kaiken järjen mukaan suuren yleisön suosikki tai vastaava on saamassa Puupäähatun. Olisiko se sittenkin Kari Korhonen?
-
Tai Milla Paloniemi. Taitaisi Milla olla kaikkein aikojen nuorin hatutettu?
-
Taidepelleilyä vai sielunsa myynyttä kaupallisuutta?
Kaupallista pelleilyä ja sielunsa myynyttä taidetta!
-
Olisi kyllä toivona että Sami Toivonen ja Aino Havukainen voittais hatun
-
Olisi kyllä toivona että Sami Toivonen ja Aino Havukainen voittais hatun
Tatusta ja Patusta vai?
-
No niistä ja monesta muusta!
-
Suomen sarjakuvaseura on aikoinaan myöntänyt Puupäähatun myös muutamalle ei-sarjakuvantekijälle.
1 ääni Vesa Kataistolle :-*
-
Tatusta ja Patusta vai?
Vaikka se on kuvakirja, on siinä sarjakuva-elementtejä melkoisesti.
Onhan heillä Himaset-strippi, ainakin Suomen Kuvalehdessä ja taisin nähdä albuminakin Tampereella viime viikonloppuna.
Laatu ja määrä ovat varmasti hatunarvoiset, mutta ovat leimautuneet ehkä liiaksi kuvakirjatekijöiksi. Toisaalta hatutetun Kari Suomalaisenkin sarjakuvameriitit olivat varsin vähäiset.
-
Vaikka se on kuvakirja, on siinä sarjakuva-elementtejä melkoisesti.
Onhan heillä Himaset-strippi, ainakin Suomen Kuvalehdessä ja taisin nähdä albuminakin Tampereella viime viikonloppuna.
Laatu ja määrä ovat varmasti hatunarvoiset, mutta ovat leimautuneet ehkä liiaksi kuvakirjatekijöiksi. Toisaalta hatutetun Kari Suomalaisenkin sarjakuvameriitit olivat varsin vähäiset.
Joo onhan Toivonen voittanut Kritiikin Kannuksetkin juuri sarjakuvantekijänä, tosin parisenkymmentä vuotta sitten(?)
Tatu ja Patu ovat kyllä mainioita lastenkirjoja, mutta itse toivoisin että tänä päivänä kotimaisen sarjakuvakentän ollessa voimissaan palkinto menisi ensisijaisesti sarjakuvantekemisellä saavutetuille ansioille. Vaan pianpa tuo selviää.
-
Joo onhan Toivonen voittanut Kritiikin Kannuksetkin juuri sarjakuvantekijänä, tosin parisenkymmentä vuotta sitten(?)
Tatu ja Patu ovat kyllä mainioita lastenkirjoja, mutta itse toivoisin että tänä päivänä kotimaisen sarjakuvakentän ollessa voimissaan palkinto menisi ensisijaisesti sarjakuvantekemisellä saavutetuille ansioille. Vaan pianpa tuo selviää.
Minusta on hyvä että kuvittajalla on mahdollisuus voittaa. Se antaa laajemman käsityksen sarjakuva-alasta mikä on hyvä.
-
...toivoisin että tänä päivänä kotimaisen sarjakuvakentän ollessa voimissaan palkinto menisi ensisijaisesti sarjakuvantekemisellä saavutetuille ansioille.
Sama toive minullakin on. Hieman pisti epäilyttämään tuo VesaK:n kysymys myönnetyistä hatuista ei-sarjakuvantekijöille. Ettei vaan nyt menisi jollekin sellaiselle?
-
Kaj Stenvall, Harto Pasonen tai Harri Römpötti. Kaikki sarjakuva-alalla meritoituneita pitkän linjan puurtajia.
Harton varhaistuotannosta saisi komean näyttelyn.
-
Kaj Stenvall, Harto Pasonen tai Harri Römpötti. Kaikki sarjakuva-alalla meritoituneita pitkän linjan puurtajia.
Harton varhaistuotannosta saisi komean näyttelyn.
Eikö sarjakuvaneuvos riittäisi, kun on kysymys kustantajien, toimittajien ja arvostelijoiden palkitsemisesta?
-
Puupäähattuja jaettiin ensimmäisellä kierroksella henkilöille, jotka olivat jotenkin Pekka Puupää -brändin lanseeraamisessa mukana, lähinnä elokuvien tekemiseen osallistuneet, vielä 1972 elossa olleet.
Hattuja saivat mm. Esa Pakarinen ja Armas Jokio, joka esitti Puupää-filmeissä talonmies Pikkaraista.
Oulussa vietettiin Tampereen kupliessa Siirin-päiviä täällä syntymässä käyneen Angerkosken plikan kunniaksi. Liekö Justiinaa hatutettu, vai kerkeskö hää kuolemaan ennen tuota seitenkakkosta?
Miulla on aavistus, vaan pitäskö sitä sanoa ääneen?
-
Tänä vuonna on opittu viime vuotisesta virheestä ja tiedote on ajastettu seuran sivuille toivottavasti oikein. Kello 12 pitäisi voittaja siis olla nähtävissä osoitteessa http://sarjakuvaseura.fi (http://sarjakuvaseura.fi).
-
Puupäähattuja jaettiin ensimmäisellä kierroksella henkilöille, jotka olivat jotenkin Pekka Puupää -brändin lanseeraamisessa mukana, lähinnä elokuvien tekemiseen osallistuneet, vielä 1972 elossa olleet.
Hattuja saivat mm. Esa Pakarinen ja Armas Jokio, joka esitti Puupää-filmeissä talonmies Pikkaraista.
Varsinaisesti ensimmäinen puupäähatutettu oli Toto Fogelberg-Kaila, Fogelin tytär joka jatkoi Pekka Puupää -sarjakuvan tekemistä 25 vuotta Fogelin kuoleman jälkeen.
Tämä on täysin oikein. Tuon jälkeen on hattu mennyt vain sarjakuvantekijölle, käsikirjoittajille ja piirtäjille. Itse en PP-hattua tarvitse erikseen.
-
Eikö sarjakuvaneuvos riittäisi, kun on kysymys kustantajien, toimittajien ja arvostelijoiden palkitsemisesta?
Aivan!
Enkä tiedä olisiko "taide"sarjakuvan hehkuttamisesta ja kaiken muun lyttäämisestä (noin vähemmän pahasti yleistäen) syytä palkita ketään, ikinä. Näin nimiä mainitsematta...
-
Enkä tiedä olisiko "taide"sarjakuvan hehkuttamisesta ja kaiken muun lyttäämisestä (noin vähemmän pahasti yleistäen) syytä palkita ketään, ikinä. Näin nimiä mainitsematta...
Huomasin juuri: erään mielipiteissään jyrkän kriitikon nimi rimmaa tavallaan rytmiltään Pol Potin kanssa. :)
Jos joku ei-sarjakuvantekijä tämän palkinnon ansaitsisi, niin minä sanoisin että Kaukoranta ja nyt jo edesmennyt Kaukoranta.
-
Tommi Musturi on allekirjoittaneen feivoritti, mutta Sir Kataistokin on möyhentänyt maamme multia sarjakuville otollisempaa kuohkeuteen jo iät ja ajat.
Loma kun on, niin nähtäväksi jää ehtiikö tämä pölvääni huomenna kympin junaan reitille Tre-Hki...
-
Kiitän, Sir Mr Janne ja kumppanit, mutta minulle riittää Sarjakuvatieteen vahtimestarin arvo sitten joskus tulevaisuudessa. Kunhan siitä saa paljon rahaa että tulen rikkaaksi ja voin sortaa köyhiä.
Kustantajille, kriitikoille ja kääntäjille jne. on olemassa Sarjakuvaneuvoksen arvo.
Sitäkin sorttia saadaan maahamme lisää yksi kappale tänään.
Juu, kyllä ehottomasti kannattaa tulla kauempaakin kakkukahaveille.
-
Tommi Musturi on allekirjoittaneen feivoritt...
Minun myös.
Kirkkaasti, selvästi ja pitkäjänteisesti.
Sarjakuvavahtimestarin nominaatiopaperit myös kiireen vilkkaa vetämään, että Vesa K pääsee tilaisuuteen kuin tilaisuuteen perimään narikkamaksuja Puupäähatuista ja neuvosten Pätkä-lättäreistä.
-
Hyvä valinta!
-
Kapteeni Kenguru voi nyt tuulettaa, sillä tämän vuoden Puupäähatun sai Juho Juntunen. :)
Sarjakuvaneuvoksen arvonimi myönnettiin Reija Niemiselle.
-
Hyvä Helsinki! Reija ja Juho J ovat molemmat pystinsä ansainneet kovalla työllä, niinkuin muutkin tänä vuonna palkitut.
Onnea ja menestystä jatkossakin! 8]
-
Ohhoh. Yllättävä ja hyvä valinta.
Nyt vaan julkaisulistalle lahjakirja Juntusen parhaista otoksista.
Kelpaa isovanhempien muistaa pikku päivänsankareita sarjakuvin.
-
Jes söör! Ja rock ja zombie! Loistava valinta. Onnittelut niin hatutetulle kuin Puupää-raatilaisillekin! Paremmasta ei väliä. Juntunen on nero.
-
Juho Juntunen näytti kauan sitten että Suomen underground on kypsempää ja henkisempää kuin yhdysvaltalainen. Muistelen tamponien hyökkäystä maahan.
Onneksi olkoon.
-
Juho Juntunen on mulle täysin tuntematon suuruus.
Mistähän teoksiaan voisi saada luettavaksi?
Onko tehnyt albbareita?
Ajattelin mennä kirjastoon kyseleen...
-
Kirjastosta pitäis löytyä ainakin Paholaisen morsian ja Natsisurffaajien täytyy kuolla. Jälkimmäinen sisältää Juntusen 70-luvun tuotantoa, mikä on sitä oleellisinta.
-
Kirjastosta pitäis löytyä ainakin Paholaisen morsian ja Natsisurffaajien täytyy kuolla. Jälkimmäinen sisältää Juntusen 70-luvun tuotantoa, mikä on sitä oleellisinta.
Kiitos. Pitääkin lukaista Natsisurffaajat ensi viikolla. Jos saan sen lainaan.
-
Kapteeni Kenguru voi nyt tuulettaa, sillä tämän vuoden Puupäähatun sai Juho Juntunen. :)
Sarjakuvaneuvoksen arvonimi myönnettiin Reija Niemiselle.
Voittaako äly vai kvartsikello - vai molemmat?!
Taas saa onnitella riemukkaasti ja vilpittömästi!
Omien suosikkien ihan kiistatonta kärkisarjaa Juhokin. Tasaisesti jo vuosikymmeniä.
Enpä voisi olla ilahtuneempi kunnian lankeamisesta maanmainiolle uranuurtajalle ja horjumattoman underground/gonzo-asenteen keisarille.
Soitettiinko tilaisuudessa Paranoid? Vaadittiinko sitä äänekkäästi?
Ja Reijakin. Ilman muuta.
-
Nyt äkkiä pressifotoja Juntusesta puupäähattu päässään!
;D
-
Juho Juntunen on mulle täysin tuntematon suuruus.
Mistähän teoksiaan voisi saada luettavaksi?
Soundi-lehden pilapiirroksista koottuja kirjoja on Munkit, nunnat ja donitsit sekä Kourallinen donitseja (http://www.like.fi/kirja.php?detail_id=656&haku=juntunen,%20juho&haku2=&ryhma2=hak&u=k).
-
Soitettiinko tilaisuudessa Paranoid? Vaadittiinko sitä äänekkäästi?
Paranoid puuttui, ja pirteän kesäinen mansikkakakku ei jotenkin lainkaan tuntunut sopivan Juho Juntus-teemaan. Mustaa kakkua olisin kaivannut vaaleanpunaisilla rei'illä koristeltuna.
-
Juntusen rooli underground-sarjakuvan tuomisessa Suomeen (Huuli-lehden päätoimittaja) on myös vaikuttanut järisyttävästi sarjakuvaskeneen täällä pohjan perillä! Puu pää hattu tiesi paikkansa!
-
Sarjakuvaseuran sivuilta (http://sarjakuvaseura.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=157&Itemid=1) löytyy hatutettu herra kuvineen ja perusteluineen.
Paranoidia ei soitettu, mutta muusikko Cristal Snow kävi ojentamassa Juntuselle viskipullon tarjottimella ennen kiitospuhetta.
-
Onneksi olkoon minunkin puolesta. ;D
-
Ai hitto! Hienoa! Pitääkin kaivaa Natsisurffaajat hyllystä iltalukemiseksi.
-
Hain juuri tuoreimman Soundin, josta oheen vähintään viikon mittaiseksi kasvatettavan juhlahumun yllykkeeksi tuoreinta, aina iloista ja bailuhenkisintä Juntusta.
Plokkasin sattuman taivaallisella johdatuksella myös Lynyrd Skynyrdin uusimman deluxe-uusintajulkaisun, josta saan täsmä-soundtrackin palkitsemisen tuomalle Juho-juhlamielelle:
http://www.youtube.com/watch?v=Ea2PFayJBtk
Whiskey bottles and brand new cars
Oak tree you're in my way
Oooh, that smell, can't you smell that smell!
-
Juho Juntunen on mulle täysin tuntematon suuruus.
Tätä en nyt kyllä pottunokkabedefiilin sanomaksi usko. Yuurikin Yuntunen nimenomaisesti Huulessa kirjoitti modernista ranskalaisesta sarjakuvasta - jo vuonna 1977! Hän olisi halunnut tehdä Huulesta "Charlien" kaltaisen yleissarjakuvalehden, mutta eihän semmoinen Kekkosen aikana - eikä myöhemminkään - onnistunut.
Juntunen omisti palkintonsa alkuperäisten Pekka Puupää -sarjakuvien sekä -elokuvien tekijöille ja holokaustin uhreille. Ohjeeksi aloitteleville sarjakuvantekijöille hän antoi kaksi teesiä: opetelkaa 1) piirtämään ja 2) pelkistämään.
Käykää nyt ihmeessä luokka- ja muidenkin retkien yhteydessä Hellsingissä Kansalliskirjastossa tsekkaamassa Juntusen pieni suuri juhlanäyttely, joka on esillä alakerran kahvila-ravintolassa 7.6 asti. Pääkallo! Täytetty vyötiäinen! Jumala! Tatuoitu irtokäsi! www.kansalliskirjasto.fi
-
Juntusen itsensä tämänpäiväistä palkintopuhetta lainatakseni: "oli jo aikakin". Rock! >:D
-
http://www.hs.fi/videot/1135235843591?kategoria=Uutiset
-
http://www.hs.fi/videot/1135235843591?kategoria=Uutiset
Mahtavaa!
Ja ruudun alla lukee tietysti HS-kulttuurin ammattitaidolla:
Jani Juntusen idoli on Teräsmies.
-
Mahtavaa!
Ja ruudun alla lukee tietysti HS-kulttuurin ammattitaidolla:
Jani Juntusen idoli on Teräsmies.
Sentään Mustanaamio ja Teräsmies oikein.
-
Asko ehti ensin, mutta tässä vielä kuvadokumentaatio siltä varalta, että se ehditään korjaamaan.
"Sittenhän meitä on kolme", aioin sanoa.
-
Mahtavaa!
Ja ruudun alla lukee tietysti HS-kulttuurin ammattitaidolla:
Ja yhdys sanatkin näyttää olevan hallussa.
-
Juntusen vastauksesta kysymykseen, millaisesta henkilöstä tulee hyvä sarjakuvantekijä, voivat monet nuoret ottaa lohtua:
"Yksinäisestä, ahdistuneesta henkilöstä. ... Jos sä oot sosiaalinen, hyväkäytöksinen nuori, susta ei paskaakaan mihinkään."
Sori vaan kaikki sosiaaliset, hyväkäytöksiset nuoret.
-
Hyvä valinta, Juho on kyllä pitkälinjan mies, varsinkin kunnostautunut "rocksarjakuvassa", Grattis!!
-
Onko Juntunen oululainen!? Se selittää kaiken!
-
Onko Juntunen oululainen!? Se selittää kaiken!
Hyvä ettei jäänyt Ouluun, olisi jäänyt pipo saamatta. Eikö P Hannini ole Raahesta, siis melkein Oulusta näin eteläläisittäin katsottuna. Joten toivoa hälläkin on kun muutti sieltä pois.
-
Juu, Juntunen on syntyjään oululainen, ja oululaisuuteen liittyy kaikenlaista kivaa. Puupää -hattu meni oikeaan osoitteeseen.
Mielipiteen perustelut näkyvät jo avatteressa, vaikka tyyppi (Dean Martin) siinä pukeutuu hiukan Juntusesta poikkeavasti. Yhteistä kuitenkin heille on tokaisujen poliittinen epäkorrektius.
-
Yleiseen mielipiteeseen yhtyen: jo oli aikakin!
Seuraavaksi sitten joko Roju tahi Ville Ranta, eiks je?
-
Noh, Juho on myös loistava valinta!
-
Seuraavaksi sitten joko Roju tahi Ville Ranta, eiks je?
Tai Rojun kanssa lakista kisaa Ahlqvist.
Etsin mielenkiinnosta huomenna Forssan paikallislehden käsiini, ihan vaan mielenkiinnosta.
-
H. Römpötti purki tänään pahaa mieltään otsikolla "Tanhua baletissa", siis Hesarissa.
Suomalainen taidesarjakuva elää loisteliasta aikaa. Sitä ihaillaan ja juhlitaan maailmalla, varsinkin Ranskassa. Viime aikojen sarjakuvapalkintojen valossa moista ei kotona tosin aavistaisi.
Viikon sisällä kaksi merkittävää palkintoa on jaettu hyvin perinteisille tekijöille. Uusi Sarjakuva-Finlandia viime vuoden parhaasta albumista annettiin sunnuntaina Milla Paloniemen Kiroilevalle siilille. Sinänsä sympaattinen albumi on strippejä, joka on 1800-luvun lopussa vakiintunut muoto. Millainen meteli syntyisi, jos kirjallisuuden Finlandian saisi kirosanoja viljelevä vitsikokoelma?
Eilen Suomen sarjakuvaseura antoi Puupäähattu-palkintonsa Juho Juntuselle, jonka sarjakuvat ammentavat 1960-luvun undergroundin perinteestä. Niiden juurten ja nykysarjakuvan välissä on ehtinyt olla pari tyylisukupolvea. Vuonna 1972 perustettu Puupäähattu on alan tärkein palkinto. Se annetaan taiteilijalle koko tuotannostaan.
Palkinnoista päätetään tietysti tahoillaan koordinoimatta, mutta sattuma synnytti nyt oudon vaikutelman. Aivan kuin palkitsijat eivät seuraisi ollenkaan sarjakuvan kehitystä tai eivät välittäisi siitä.
Uotinen on tanssija, joten häneltä suurta asiantuntemusta ei voine edellyttääkään. Mutta ovatkohan palkintojen taustavoimat haksahtaneet esittämään tanhua baletissa?
-
Hesarissa oli myös juttua itse hatutuksesta. Seuraava kiinnitti huomiota.
Juntunen kertoi, että hän tulee piirtämään "lapsille sopivaa" sarjakuvaa kohta ilmestymisensä aloittavaan Viivi ja Wagner -lehteen. Juba oli "epäröiden" ottanut hänen sarjansa mukaan.
Viivi ja Wagner ja lapsille sopivaa samassa lauseessa?
-
Aivan kuin palkitsijat eivät seuraisi ollenkaan sarjakuvan kehitystä tai eivät välittäisi siitä.
Minusta sarjakuva on vuonna 2008 kehittynyt siihen pisteeseen, että sarjakuvia tekevät mm. Marko Turunen, Milla Paloniemi ja Juho Juntunen.
-
Minusta sarjakuva on vuonna 2008 kehittynyt siihen pisteeseen, että sarjakuvia tekevät mm. Marko Turunen, Milla Paloniemi ja Juho Juntunen.
Ja jotkut ihmeen Jarla ja Juba.
-
Aivan kuin palkitsijat eivät seuraisi ollenkaan sarjakuvan kehitystä tai eivät välittäisi siitä.
Väkinäinen johtopäätös.
Puupää-palkitsijat ovat nimen omaan osoittaneet sarjakuvan kehityksen tuntemusta kunnoittamalla kiistattomin perustein viime vuonna Marko Turusta ja nyt Juho K. Juntusta. Siinä on kuulkaa arvostusta osoitettu ja kehitystä kiteytetty ällistyttävän osuvasti.
Milla Paloniemen raskauttaminen strippisarjakuvan yli satavuotisella perinteellä on sekin sangen hätäinen veto, varsinkin kun lähes kaikella sarjakuvalla on yhtä pitkiä juuria ja tietyillä taidesarjakuvan muodoilla vieläkin pidempää taustaa. Asia olisi erittäin helppo nähdä positiivisesti ja terveemmällä itsetunnolla: suomalainen sarjakuva on kehittynyt omaperäisesti ja tekijöidensä näköisesti molempien lähtökohtien puitteissa. Ranskan juhlakeikan vieraslistasta päätellen myös tämä moninaisuus on tajuttu siellä paremmin.
Hesarissa jatkuu myös sarjakuvallinen vuoropuhelu maanantain Kuplii-uutisen pohjalta. Markon vastine on mainio. Tunnustan itsekin alun perin ymmärtäneeni epätarkan heiton "harrastajien ja fanipoikien kevyestä viihteestä" samalla tavalla väärin kuin herrat Ranta ja Mäkinen. Vaikkakaan se ei minulla tukenut Villen julkituomaa yksitotista asennetta "paskapalkinnosta".
On kuitenkin hyvä, ettei Markon tölväisyn todellista, yksilöityä tarkoitusta tuotu ilmi. Kaikista Finlandia-kommentaareista se setti oli nimittäin käsittämättömin sarja kaunaista lokaan vetoa ja vielä potkimista päälle.
-
Hesarissa jatkuu myös sarjakuvallinen vuoropuhelu maanantain Kuplii-uutisen pohjalta.
Laitatko linkkiä?
-
Römpötin kirjoitus oli käsittämätöntä piikittelyä puoleen jos toiseen. En ymmärrä mitä mies sillä haki. Ehkä hän halusi vain heittää oman lusikkansa lampeen ja katsoa millaisia aaltoja se synnyttää. Lapsellista touhua, aikuinen mies.
-
Laitatko linkkiä?
Oisko paperiversiossa?
-
Hyvä että virhe tuli oikaistua. Sikäli kuitenkin harmi että paska on jo housussa. Turunen kertoi että sähköpostinsa on väärällään tuttujen ja hänelle täysin tuntemattomienkien sarjakuvavaikuttajien syytöksiä. Itseäni ihmetytti etupäässä kuinka keski-iän paremmalle puolen sinnitelleet herrasmiehet olivat suivaantuneet ja syyttivät Turusta sähköposteissaan mitä ihmeellisimmistä asioista kuten mm. kirjasivistyksen puutteesta.
Minä ennustin Daadan blogin kommenteissa heti kun Sarjakuva-Finlandiasta ensimmäisen kerran uutisoitiin, että palkinto ja sen ympärille kehittyvä keskustelu tulee houkuttelemaan kaikki ääliöt piilopaikoistaan ja olin oikeassa.
Asiaan tavallaan liittyen, Jyrki Jantusen blogin kommenteissa sukupolvet kiistelevät siitä, kenen ansiota on että suomalainen sarjakuva on ulkomailla nyt nosteessa:
http://www.suomenkuvalehti.fi/blogit/yleismies-jantunen/kateellinen-sarjakuvavaki.aspx
-
Meinaa välillä nousta koko sarjisfinlandia/puupääkeskustelusta karvat pystyyn. Pelkään, että tässä aletaan määritellä suomalaiselle sarjakuvalle suuntaa, jota kohti kaikkien "kunnon" tekijäin pitää pyrkiä, sarjakuvamiliisin vahtiessa ettei ketään ruodusta poikkeavaa vahvisteta palkitsemalla. Toivottavasti kuvittelen, tällainen systeemi on nimittäin tuomittu ummehtumaan hengiltä.
-
Meinaa välillä nousta koko sarjisfinlandia/puupääkeskustelusta karvat pystyyn. Pelkään, että tässä aletaan määritellä suomalaiselle sarjakuvalle suuntaa, jota kohti kaikkien "kunnon" tekijäin pitää pyrkiä, sarjakuvamiliisin vahtiessa ettei ketään ruodusta poikkeavaa vahvisteta palkitsemalla. Toivottavasti kuvittelen, tällainen systeemi on nimittäin tuomittu ummehtumaan hengiltä.
Voi ei, Jarlalta meni jo kakat housuun. Lopettakaa heti kaikki keskustelu!!!
-
Voi ei, Jarlalta meni jo kakat housuun. Lopettakaa heti kaikki keskustelu!!!
Voi olla että mulla on ylidramatisointivaihde päällä. Liikaa televisiota?
-
Voi olla että mulla on ylidramatisointivaihde päällä. Liikaa televisiota?
Se vaihde taisi loksahtaa päälle tuolla nokkelasti nimikoituneella "vieraalla", jonka pöksyihin pörähti jotain suurta dramaattisen ilmaisusi "nousi karvat pystyyn" vuoksi. Ehkä sekin tuottaa tunnetulla fingerpori-logiikalla jotain vinoja mielikuvia.
"Tällainen suuri valta mielikuviin tuo myös suuren vastuun"
(Heimohäkkimies)
-
Ja jotkut ihmeen Jarla ja Juba.
Näin on, pitänee perustaa oma palkinto kiukutteleville taidesarjakuvan piirtäjille ja heidän tukijoilleen!!
-
Näin on, pitänee perustaa oma palkinto kiukutteleville taidesarjakuvan piirtäjille ja heidän tukijoilleen!!
Änkyrä-Finlandia...
-
Jotenkin tästä ja aiemmasta keskustelusta tulee mieleen Pasi Ilmari Jääskeläisen "Taivaalta pudonnut eläintarha" -kirjan esipuhe. Siinä kuvataan reaalifantasian keinoin, kuinka realistisen kirjallisuuden ja scifin välimaastossa tarpova epämääräinen väliinputoaja kokee hirvittävää ajojahtia puristien taholta.
-
Sarjakuvasta, ja vielä kotimaisesta, puhutaan kerrankin muuallakin kuin Kvaakissa ja Sarjainfossa. Että olkaapa tyytyväisiä. Ei tätä riemutappelua pitkälle riitä! ;)
Makuasiat ovat makuasioita, ja epäkaupallinen sellaista jota ei kukaan osta. :P
Mielipiteet ovat kuin pierut, omaansa voi vielä sietää, mutta muut saisivat pitää omansa sisällään... >:D
Illodiini
P.S. Pidän Millan asenteesta ja puheenvuoroista, ja nähtyäni toisaalla hänen muita piirroksiaan, uskon vielä syntyvän uusiakin teoksia. Eli sellaisia jotka riemastuttavat minuakin, ja noita muutamaa muuta nirppanokkaa. :)
P.P.S. Ai juu, onnittelut Juntuselle! Nyt hän voi säilyttää vaikka peräaukkokokoelmaansa siinä hatussa! :laugh:
-
Näin on, pitänee perustaa oma palkinto kiukutteleville taidesarjakuvan piirtäjille ja heidän tukijoilleen!!
En nyt ollenkaan halua dissata taidesarjakuvaväkeä, joka tuottaa jatkuvasti varsin douppia shittiä, ja ihan syystä peräänkuuluttaa parempaa näkyvyyttä. Pelkään vain sitä, että määritellään joku tietty suunta jota kohti suomalaisen sarjakuvan pitäisi kehittyä. Tekeekö kukaan näin, en tiiä.
-
Voidaan vain pohtia, millainen äläkkä nousisi, jos joku tekstitaiteilija saisi palkinnon tai tunnustuksen kirjoitettuaan romaanin. Usch, miten 1700-lukulaista!
-
Lapsellista touhua, aikuinen mies.
Römpötti on lähinnä koomikko.
-
Römpötilläkin on oikeus mielipiteeseensä. Mä jo ehdinkin vähän huolestua, että eikö kukaan aio älähtää Juntusesta.
-
En nyt ollenkaan halua dissata taidesarjakuvaväkeä, joka tuottaa jatkuvasti varsin douppia shittiä, ja ihan syystä peräänkuuluttaa parempaa näkyvyyttä. Pelkään vain sitä, että määritellään joku tietty suunta jota kohti suomalaisen sarjakuvan pitäisi kehittyä. Tekeekö kukaan näin, en tiiä.
Ja eikös Kupliissa juuri todettu, että "taidesarjakuva" on sanana epämääräinen ja yleensä väärin käytetty? Pitäisi kohdentaa osuvammin ja saada rinnalle muuta sanastoa.
-
Ja eikös Kupliissa juuri todettu, että "taidesarjakuva" on sanana epämääräinen ja yleensä väärin käytetty? Pitäisi kohdentaa osuvammin ja saada rinnalle muuta sanastoa.
Jep. Nimetkää mulle nyt vaikka viisi suomalaista taidesarjakuvaa, niin saisi vähän selvyyttä, mitä nimityksellä ajetaan takaa.
-
Jep. Nimetkää mulle nyt vaikka viisi suomalaista taidesarjakuvaa, niin saisi vähän selvyyttä, mitä nimityksellä ajetaan takaa.
Kiroileva siili
Naisen kanssa
Pekka Puupää
Puuta heinää
Isä Ruben
;-)
-
"lapsille sopivaa" sarjakuvaa kohta ilmestymisensä aloittavaan Viivi ja Wagner -lehteen.
Römppä vuoti uutisen ulos. Perhana. Lehti julkistetaan 7.5.
Timo
-
Römppä vuoti uutisen ulos. Perhana. Lehti julkistetaan 7.5.
Timo
http://www.lehtiapaja.fi/Egmont/Viivi+ja+Wagner/
-
Avasin Viivi ja Wagner -lehdelle oman keskustelun. (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=9841.0)
-
Römpötilläkin on oikeus mielipiteeseensä. Mä jo ehdinkin vähän huolestua, että eikö kukaan aio älähtää Juntusesta.
Kuitenkin sillä erotuksella, että siinä missä esim. kaikki tähän ketjuun palkinnon jaon jälkeen kirjoittaneet ovat ymmärtäneet palkinnon perustelut ja pitäneet sitä hyvänä valintana, se yksi joka on siitä eri mieltä ja purnaa on sitten se, jonka mielipide julkaistaan Hesarissa ja leviää lehden koko levikin ja monopoliaseman voimalla...
-
Römpötilläkin on oikeus mielipiteeseensä. Mä jo ehdinkin vähän huolestua, että eikö kukaan aio älähtää Juntusesta.
On toki, mutta kun se ei sano sitä. Heittelee vain jotain epämääräisiä vihjauksia Sinänsä sympaattinen albumi on strippejä, joka on 1800-luvun lopussa vakiintunut muoto.
Aivan kuin palkitsijat eivät seuraisi ollenkaan sarjakuvan kehitystä tai eivät välittäisi siitä.
-
On olemassa Römpöttiäkin suurempia voimia, vaikkei uskoisi. Ainakin Juntusen haastattelu oli pätkitty HS:n toimituksen toimesta töksöksi.
Se on kyllä todella harmi, ettei ketään 1800-luvulla aloittanutta strippipiirtäjää voi palkita Puupäähatulla. Heiltä puuttuu kyky uudistua.
Toisin kuin Harri Römpötiltä. Juho Juntunen puolestaan on isompi kuin Beatles. Heitä minä arvostan. Kaikkia teitä muita vihaan. Juu, sinua kans. Kirjoitatte sarjakuvista niinkuin ne olisivat jotain vakavasti otettavaa, kuten postimerkkien keräily tai junabongaus! Olette käyttäytyneet aivan kuten ihmiset!
-
Jos nyt kuitenkin muistellaan kuka sai hatun viime vuonna...
Niin ehkäpä Römpötin epämääräisen heiton voi jättää omaan arvoonsa.
-
Minun mielestäni Puupäähattu on Juntusen päässä erittäinkin paikallaan. Olen ihaillut tuota mutisevaa peikkosetää suuresti jo vuosikymmenten ajan.
... Pelkään vain sitä, että määritellään joku tietty suunta jota kohti suomalaisen sarjakuvan pitäisi kehittyä. Tekeekö kukaan näin, en tiiä.
Ei sen odoteta kehittyvän mitään kohti, vain vanhasta ja perinteisestä poispäin. Sitä on uudistuminen: sillat kuuluu polttaa takana, ettei jää paluutietä vanhaan.
-
Ei sen odoteta kehittyvän mitään kohti, vain vanhasta ja perinteisestä poispäin. Sitä on uudistuminen: sillat kuuluu polttaa takana, ettei jää paluutietä vanhaan.
Jos jostain Jepualta nousee hullu, joka haluaa vaikka piirtää pullotushilla & siveltimellä jatkoa Rymy-Eetun seikkailuihin, ei kellään pitäisi mielestäni olla nokankoputtamista muusta kuin siitä, kuinka hyvin hän on onnistunut. Pakkomielteitään pitää saada toteuttaa vapaasti.
-
Nyt muistui mieleen, että Aviisissa 17/07 oli hyvin laaja Juntusen haastattelu otsikolla Kiero heppu Oulusta. Se löytyy osoitteesta http://www.aviisi.fi/artikkeli/?num=17/2007&id=7b8b1d0
-
Römpötin äänenvoimakkuutta hesarilaisena voi ainakin koettaa kompensoida kommentoimalla joukolla hs-saitilla hänen höpinäänsä. Sekaan vain!
-
Minun mielestäni Puupäähattu on Juntusen päässä erittäinkin paikallaan.
... ja näyttää siinä ihan pirun hyvältä!
Nyt muistui mieleen, että Aviisissa 17/07 oli hyvin laaja Juntusen haastattelu otsikolla Kiero heppu Oulusta.
Kalevan kulttuuritoimitus ei ollu bongannu mahollisuutta hehkuttaa taas yhtä "oululaislähtöistä" taiteilijaa. Sääli.
Ja sääli, että nyky-Oulun heput on palijon suorempia. Kristillisiin nettijulkasuihin piirtelevät.
-
Sinänsä sympaattinen albumi on strippejä, joka on 1800-luvun lopussa vakiintunut muoto.
Noo, jos tähän haluais tarttua oikein pipertäen, niin nykyaikainen ja kutakuinkin päivittäinen strippisarjakuva vakiintui vasta 1900 -luvun alussa. Bud Fisherin A. Mutt eli Mutt & Jeff mainitaan usein ensimmäisenä vuodelta 1907, paria vuotta aikaisempia vastaavia löytyy kyllä. Ja jos Römpötti ajattelee että joku sarjakuvaromaani on tuoreempi ilmiö, jo Rodolphe Töpffer teki semmoisia 1830-luvulla. Koipeliinin linnustuksen formaatti on jopa hämmentävän samankaltainen esim. Lihat puntarissa -opuksen kanssa.
Sikäli olen ohuelti Römpötin kanssa samaa mieltä, että Finlandian tulisi olla teospalkinto, joka annetaan kirjallisuus-Finlandian tapaan vartavasten tehdylle yksittäiselle yhtenäiselle teokselle - ei kokoelmalle. Koska säännöt eivät sitä niin rajoittaneet, ovat Siili ja Milla palkintonsa ansainneet. Tällaiset rajaamiset eivät sinällään kerro mitään arvostuksesta tai hyvyydestä tms.
EDIT: hetkinen, eihän tää kuulu tänne ollenkaan. Täällä on nyt sekaisin Finlandiaa ja Puupäätä. Kannattaako perata? Usein samassa viestissä on molempia.
Timo
-
Ohoh, Tolvaselle oli tullut tämän päivän IS:n Puupää-uutisoinnissa aika häkellyttävä kirjoitusvirhe: Crumbista on tullut Rambo! (No, eihän siinä ole kuin yhden kirjaimen ero, mutta kuitenkin aika merkittävä sellainen!)
-
Juntus -riemussa jäi noteeraamatta tyystin:
Reija Nieminen on tuorein sarjakuvaneuvos! Se on loistavaa.
Syystä on arvonimensä saanut tuo Suuren Kurpitsan ja Sarjakuvaseuran ikitehokas supernainen, josta ei kai kukaan hänet tavannut voi olla pitämättä.
Mahtionnittelut.
-
Reija Nieminen on tuorein sarjakuvaneuvos! Se on loistavaa.
Onko Kvaakin uutinen ainoa, jossa mainitaan? Onnittelut, joo! Oikeaan paikkaan sekin.
Timo
-
Juho voitti! Wohoo!
Missäs Jippo muuten on?
Työ- ja siviilielämässä on nykyään hieman kiireitä, lisäksi sain päähäni että jos yrittäisi vaikka opetella soittamaan jotakin ja saisi sitä kautta naisen.
Luen kyllä Kvaakkia kirjautumatta, mutta viime aikoina ei vain ole oikein ollut sanottavaa. Sarjakuviakin on iso pino lukematta kun ei vain jaksa/ehdi, Rautamies ja Kersantti Kivikin ovat odottaneet lukemistaan jo jonkin aikaa.
Lisäksi pitää keksiä, kenelle ryhdyn seuraavaksi vaatimaan Puupäähattua. Onko se nyt ihan varmaa ettei ulkomaisille henkilöille sitä voi myöntää? Edes norjalaisille?
-
Onhan Juntunen tolkun mies. Tässä historiallisessa kuvassa hän juo maitoa Puolassa - kylässä jossa alkoholin myyminen oli kielletty.
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=9580.0;attach=9350)
Kuva: rajattu, mahdollisesti Matti Ollikainen
-
The Fabulous Furry Freak Brothers drink milk! Vielä piti tämäkin nähdä. Vapaavarsi-Franklin on ajellut viiksensäkin.
-
Taas on se aika vuodesta, kun voi laittaa villit huhut pyörimään. Kuka hatutetaankaan tänä vuonna? Vanhat hatut osoitteesta http://sarjakuvaseura.fi/ (http://sarjakuvaseura.fi/)
Otsikko muutettu yhteneväksi muiden vuosien vastaavien kanssa.
-
Pistän likoon pari tuoppia Ville Rannan puolesta.
-
Vuoden 2009 Puupäähattu-palkinnon jakotilaisuus järjestetään torstaina 23.4. klo 12.00 alkaen Kansalliskirjastossa (ent. Helsingin yliopiston kirjasto, Unioninkatu 36, Helsinki).
Samalla kirjastossa avataan palkitun töistä koottu näyttely. Palkinnon saaja jakaa haastatteluja paikan päällä.
Suomen sarjakuvaseura on jakanut Puupäähattua vuodesta 1972 lähtien. Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet mm. Tove ja Lars Jansson, Tarmo Koivisto, Juba Tuomola ja Katja Tukiainen.
Yhteyshenkilö: Suomen sarjakuvaseuran toiminnanjohtaja Kalle Hakkola (050-3447615, kalle.hakkola@sarjakuvaseura.fi)
Lisätietoja palkinnosta ja sen saajista: http://www.sarjakuvaseura.fi (valikosta seuran toiminta, puupäähattu)
-
Mitä me oikein arvanneet voitettiin? Kaljat voittajan kanssa Kemissä?
-
Tavallisen hatun nosto puupäähatutetulle täältä! :D
Timo
-
Myös puupää nostaa hattua Puupää hatutetulle.
-
Tulikohan puupäähattu loistavan Kajaani-teoksen avittamana vai olisikohan irronnut ilmankin. Eipä väliä, erittäin ansaittu tunnustus. Onnea!
Jokos sarjakuvaneuvos julkistettiin?
-
Keijjosta tuli neuvos! Hyvä Keijjo! Silleen!
Timo
-
Päivän ja aikamme sankarit ;D
Ólee Ólee!
-
Edellisissä kuvissa herrat juuri ennen arvonnousuaan, ja näin komeiksi he kävivät julkistuksien myötä:
-
Puupää ja Neuvos ovat liikanimensä ansainneet. Onnea vaan.
-
Hyväksyn.
Mannerheim.
-
Isot onnittelut molemmille!
-
Onnittelut molemmille täältäkin suunnasta! (Ja kukkasten kanssa. Löytyipä netistä aiheeseen sopiva kuvakin. (http://icanhascheezburger.files.wordpress.com/2008/05/funny-pictures-groundhog-ate-flower.jpg))
-
Onnea myös minun puolestani! Hyvät valinnat sarjakuvaseuralta!
-
Voi pojat ja tytöt että ketkä oli olleet kaikessa mukana, niin oli kivaa! Wunder und baum!
-
Onnittelut!
-
Onneksi olkoon pohjoisen pojille. Ville on hatutuksensa ja Keijjo neuvokkuutensa hyvin ja kovalla työllä ansainneet! :-*
-
Kiitos ystävällisyydestä. Söpöjä ihmisiä.
Pitäis hankkia semmonen teline joka videoi (http://www.youtube.com/watch?v=vFOCr2IZ3f8) silloinki ku ite osallistuu tapahtumiin. Haukotus.
-
Suomen sarjakuvaseuran myöntämä perinteinen Puupäähattu-palkinto jaetaan vuonna 2010 jo tammikuun puolessavälissä 14.1.2010 - eli aivan pian.
Vuoden 2009 hatun pokkasi Ville Ranta ja Keijo Ahlqvistista tehtiin sarjakuvaneuvos. Kuka hatun vuonna 2010 saakaan... sitä voi taas spekuloida. Viime vuosien vastaavissa ketjuissa on yleensä heitetty aika osuvia arvauksia.
-
Hmm... Tämä on ehkä enemmänkin toive, mutta sanotaan P.A. Manninen tai H-P Miettinen.
-
Eihän minulla ole mitään todellista tieto- tai kokemuspohjaa muodostaakseni varteenotettavaa spekulaatiota, mutta mielestäni hattu kuuluu Manniselle.
-
Näin Disney-harrastajana täytynee vetää kotiinpäin ja veikata joko Korhosta tai Murtsia. Murtsi kyllä ansaitsisi varsinkin hatun, on sen verran pitkä ja monipuolinen ura takana...
-
Huomatkaa, että hattu jaetaan jo tammikuussa!
-
Ah, löytyihän tämä osio. Siis...onkos tässä jotain ehrokaslistaa vai vedetäänkö vain...hatusta ???
-
Minulle voisi antaa sellaisen kannustavan Puupäähatun, hieman Obaman Nobel -palkinnon tyyliin, jos vaikka saisi piirrettyä enemmän.
-
Minulle voisi antaa sellaisen kannustavan Puupäähatun, hieman Obaman Nobel -palkinnon tyyliin, jos vaikka saisi piirrettyä enemmän.
Riittääkö jos sanon vilpittömin mielin, että jos piirrät ihan he***tisti enemmän niin mahdollisuutesi saada ko. pipo jonain päivänä ovat ihan realistiset..?
-
Minulle voisi antaa sellaisen kannustavan Puupäähatun.
Jaa että "keppi ja porkkana" -metodi ei kelpaa? No, sanoihan Juntunenkin et "olisitte antaneet tämän aiemmin niin olisin piirtänyt enemmän sarjakuvia..."
Mutta ei se ihan niin mene. Joka tapauksessa hatun saaja on päätetty hyvissä ajoin, katsotaan sitten millaisia reaktioita täälläkin ilmenee kun nimi kerrotaan.
-
Wallu.
Häh, eikö :o ole saanut vielä?... Ilman muuta Wallu!
-
Pyörrän aikaisempien vuosien puheitani, sillä olen vakuuttunut siitä että tänä vuotta kotsa kuuluisi ehdottomasti Hannu Lukkariselle.
-
Jospa taas vuorollaan annettaisiin tuo pata jollekin piirustustaitoiselle, mitä? ;)
Illodiini
-
Jospa taas vuorollaan annettaisiin tuo pata jollekin piirustustaitoiselle, mitä? ;)
Jaa, onko meillä semmoisiakin?
-
Jospa taas vuorollaan annettaisiin tuo pata jollekin piirustustaitoiselle, mitä? ;)
Jaa, onko meillä semmoisiakin?
On.
ja varmasti loputkin saavat hattunsa joskus.
Jos ei muuta niin postuumeina kunnianosoituksina.
Illodiini viitannee(huom. arvaan, ei tietoa) siihen miten viime vuoden jälkeen kuulin useammaltakin taholta: "ei että vaaraa olisi mutta jos puupäähattua tarjotaan: kiitos, mutta ei kiitos"
ihan ilman hymiöitä tai sarkastista ironiaa.
ei ehkä paras ja kypsin suhtaumistapa sillä puupäähattu on arvostettu instituutio.
Ei absoluuttinen mittari ja omassa ankkalammikossamme aiheuttaa kiuhuntaa ja tsunameja siinä missä sarjakuvafinlandiakin, mutta puupäähattu on arvo sinänsä.
Minusta se on tällä hetkellä merkittävin kulttuuripalkinto tässä maassa.
en usko olevani yksin
Siksi se herättää myös intohimoja puolesta ja vastaan, ei kateutta tai itsetunto-vaivoja vaan koska on luonteeltaan erilainen kuin vaikkapa Finlandia tai Venlat.
Puupäähattu myönnetään vaikutuksesta ja pitkäjänteisyydestä, urasta, ei yhdestä ainoasta teoksesta.
reaktioiden seuraaminen ja varsinkin valitun paljastuminen lienee alkuvuoden jännitysnäytelmä parhaasta päästä
-
Jätän omaksi tiedokseni mihin viittasin, mutta olen samaa mieltä ainakin siinä, että Puupää-hattu on ja tulee ollakin arvostettu instituutio! Eli ei mitään obama-tyyppisiä, toiverikkaita tulevaisuussatsauksia, kiitos! Pitää löytyä näyttöjä ja uraa, ja massasta erottuvaa kykyä! Ja jossei löydy sopivaa niin voi sen kaiketi joinain vuosina jättää jakamattakin?
Ovatkohan nuo(Wikipediasta kopsasin)kaikki ihan loppuun asti harkittuja, sitä voi jokainen miettiä itsekseen. Tai sitten mesota täällä. 8]
1972 Toto Fogelberg-Kaila (Pekka Puupää)
1973 Veikko Savolainen (Joonas)
1975 Asmo Alho (Kieku ja Kaiku)
1978 Tarmo Koivisto (Mämmilä)
1979 Veli-Pekka Alare (Pekko)
1980 Tove Jansson ja Lars Jansson (Muumipeikko)
1981 Mauri Kunnas (Nyrok City)
1982 Erkki Tanttu (Rymy-Eetu)
1983 Jorma "Jope" Pitkänen (Näkymätön Viänänen)
1984 Kari Suomalainen (Wälskärin kertomuksia)
1985 Kari Leppänen (Raiden) − ei ottanut palkintoa vastaan
1988 Usko Laukkanen
1989 Timo Mäkelä (Peikkonen, Häjyt)
1990 Touko Laaksonen alias Tom of Finland (Kake, Mike)
1991 Kivi Larmola
1992 Jyrki "Jykä" Paavola ja Risto "Rike" Nurisalo
1993 Riitta Uusitalo (Nasu, Tipu Laitinen)
1994 Pauli Kallio (Kramppeja & nyrjähdyksiä)
1995 Pentti Otsamo
1996 Egon Meuronen ja Olavi Vikainen
1997 Matti Hagelberg
1998 Pauli Heikkilä ja Markku Paretskoi (Vanhat herrat)
1999 Kati Kovács
2000 Jussi "Juba" Tuomola (Viivi ja Wagner)
2001 Jukka Tilsa
2002 Petri Hiltunen (Praedor, Väinämöisen paluu)
2003 Katja Tukiainen
2004 Timo Aarniala
2005 Jii Roikonen (Jasso-kissa)
2006 Ilkka Heilä (B. Virtanen)
2007 Marko Turunen (Pohja, Kuolema kulkee kintereillä ja Lihat puntarissa)
2008 Juho Juntunen
2009 Ville Ranta
Illodiini
-
Ja jossei löydy sopivaa niin voi sen kaiketi joinain vuosina jättää jakamattakin?
Ketähän tuokin palvelisi, ennemmin rohkeita valintoja elävästä sarjakuvakentästä kuin omanarvontunnossaan pönöttävää, institutionaalista varman päälle pelaamista!
-
Ketähän tuokin palvelisi, ennemmin rohkeita valintoja elävästä sarjakuvakentästä kuin omanarvontunnossaan pönöttävää, institutionaalista varman päälle pelaamista!
Itse arvonimeä.
Jos se jaetaan aina vuosittain on riski että se menettää arvoaan.
Kenttä on elävä mutta tätä ei jaeta kannusteperiaatteella vaan jo saavutetuista ansioista.
Ansioituneita palkitsemattomia on yhä lukuisia mutta onneksemme sarjakuvantekijäin määrä kasvaa.
Kuinka monesta tulee kiintotähti on eri asia
-
Nuoria kykyjä palkittaessa ovat valitsijat kyenneet arvioimaan kenestä tulee kiintotähti.
Tuli tuossa mieleen sellainenkin, että nuorille lupauksille voisi perustaa ihka oman palkinnon, joka palvelisi juuri kannustusmielessä niitä, joiden ura on alussa, ja rahavirratkin lähinnä poispäin vieviä(omakustanteet, välineet jne.).
Olkoon se palkinto sitten vaikka Vuoden Väriliitu tai jotain. ;D
Illodiini
-
On ollut tietyllä tavalla hauskaa seurata näitä Kvaakin puupääkeskusteluja. Vuodesta toiseen samat harhaluulot tuntuvat toistuvan. Kuten nyt nämä, jotka sattumalta osuvat yhden kvaakkaajan postauksiin:
Jos se jaetaan aina vuosittain on riski että se menettää arvoaan.
Puupäähattu myönnetään vaikutuksesta ja pitkäjänteisyydestä, urasta, ei yhdestä ainoasta teoksesta.
Nämä kriteerit lienevät kuitenkin lähempänä todellisuutta:
Pitää löytyä näyttöjä ja uraa, ja massasta erottuvaa kykyä!
Tuli tuossa mieleen sellainenkin, että nuorille lupauksille voisi perustaa ihka oman palkinnon, joka palvelisi juuri kannustusmielessä niitä, joiden ura on alussa, ja
Esimerkiksi kritiikin kannukset on tälläinen ihan virallisesti ja kyllä laskisin monessa tapauksessa myös PPhatun tähän kastiin. En tiedä onko palkitsemiselle kehitetty viime vuosina mitään virallisempia kriteerejä, mutta sen tiedän että niitä ei ennen vuotta 2005 ole ainakaan ollut.
-
selvästi minä ja Reima tulkitsemme perusteita eri tavoin.
Wikipedia(jonka luotettavuus kaipaa aina hypyn suolaa) kertoo:
Puupäähattu on palkinto, jonka Suomen sarjakuvaseura myöntää vuosittain ansioituneelle suomalaiselle sarjakuvantekijälle. Suurin osa palkituista on ollut sarjakuvapiirtäjiä, mutta palkinto on myönnetty joitain kertoja myös käsikirjoittajalle
mitä ansioituneisuus sitten onkaan.
Yleensä se vaatii uran joka vaikuttaa jos ei muuta niin tuomariston.
-
Esimerkiksi kritiikin kannukset on tälläinen ihan virallisesti ja kyllä laskisin monessa tapauksessa myös PPhatun tähän kastiin.
Kritiikin kannukset myönnetään " tunnustuksena parhaasta vuoden aikana (jakopäivästä lukien) tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille."
Ajattelin kuitenkin Sarjakuvaseuran myöntämää palkintoa nuorille/aloitteleville sarjakuvamaakareille. Kritiikin kannukset nyt voivat ilmeisesti mennä niin katutanssijoille kuin tv-kässäristeillekin.
Illodiini
-
Öh. Taas sotken lusikkani soppaan. Kun minä en tiiä mistää mittää edelleenkään niin tuota...valitseeko tämän joku raati? Siis sen Sarjis-Finlandianhan valitsee aina diktaattori.
Mitä valittuihin (jessus, ihan kuin puhuttaisiin jostain uskonnosta) tulee niin ihan hyvältä on näyttänyt viime vuosina. Olen jopa tunnistanut nimiä ja jopa LUKENUT joidenkin sarjakuvia.
-
Öh. Taas sotken lusikkani soppaan. Kun minä en tiiä mistää mittää edelleenkään niin tuota...valitseeko tämän joku raati?
Tässä tapauksessa googletus, mainittu nettisanakirja tai ketjun ekan viestin lukeminen olisi ehkä auttanut. Mutta tarkennetaan nyt vielä. Hatun jakaa SSS ja asiasta päättää varsinaisesti SSS:n hallitus ulkojäsenineen (jollainen voi olla vaikka kokouksessa mukana oleva Sarjainfon päätoimittaja). Jokainen saa esittää ehdokkaita ja saaja päätetään konsensuskeskustelulla, eli niin kauan jankataan että kaikki ovat samaa mieltä. Näin ainakin viime vuosiin asti.
-
Hieman nuoremmista hatun ehdottomasti ansainneista tekijöistä tulee mieleen Petteri Tikkanen.
-
Ilkka Ruokolaa ei pidä unohtaa, muistetaan nyt vaikka hänen taiten kuvittamansa Muumimamman vaarallinen nuoruus-oliko se nyt viime vuonna. 8]
Kundi voisi paukutella henkseleitään kyllä joskus muumien ulkopuolellakin, mutta leipä näyttää irtoavan siitäkin. Ja on paras tällä hetkellä työssään.
Illodiini
-
Milla Paloniemen palkitseminen voisi tuottaa mielenkiintoista keskustelua ja ainakin yhdet itkupotkuraivarit.
-
Naurahdin.
Wallun Pekka Puupää-pottu on jo ainakin kymmenen vuotta myöhässä. Mitäs tämä tarkoittaa? Haluaako joku tehdä hänestä Suomen Graham Greenen?
-
Naurahdin.
Wallun Pekka Puupää-pottu on jo ainakin kymmenen vuotta myöhässä. Mitäs tämä tarkoittaa? Haluaako joku tehdä hänestä Suomen Graham Greenen?
Wallu on piirtänyt ja muullakin tavoin vaikuttanut merlkoisen uran. Hän on toiminut alan järjestöhommissa, hän on vienyt suomalaista sarjakuvaa maihin missä sitä ei tunneta, hän on opettanut ja hän on tohtinut kokeilla ilmaisuvälineitä.
Kun jotkut ovat sitä mieltä, että palkinnon arvoa kohottaisi olla jonain vuonna sitä jakamatta, se olisi vertaamaton loukkaus Wallun tapaista isokokoista ihmistä kohtaan.
-
Kun jotkut ovat sitä mieltä, että palkinnon arvoa kohottaisi olla jonain vuonna sitä jakamatta, se olisi vertaamaton loukkaus Wallun tapaista isokokoista ihmistä kohtaan.
Wallu olisi ehkä jopa vailla sarjakuvaneuvoksen titteliä. Mutta hyvä pointti.
Omallani, eli puheella jakamatta jättämisestä, tarkoitin sitä että sen ainainen jakaminen kuin ammattiyhdistyksen kalenteria ikään voi pudottaa sen arvostusta. Täytyy olla malttia katsoa onko kyseessä merkittävä urakokonaisuus vai pelkästään hyvään saumaan osunut tähdenlento.
Toinen juttu on sitten vielä sekin, että käytetäänkö Puupää-hattua tunnustuksena jo näkyvästi muutenkin huomioidusta urasta(jos Suomen sarjisskenessä sellaisesta voidaan puhua), vai nostetaanko sillä esille enemmän taustalla esiintyneitä pitkän linjan puurtajia.
Illodiini
-
Huomenna se sitten taas survaistaan jonkun kaaliin.
Aika mielenkiintoista nahda kenen...
-
Huomenna se sitten taas survaistaan jonkun kaaliin.
:laugh:
-
Saako paikan päälle tulla katsomaan, vaikkei edustakaan mitään mediaa tai muuta vastaavaa? On siis täysin avoin tilaisuus, vaiko ei?
-
Voittajan on siis muistettava tuoda 1 kpl Brassica oleracea mukanaan.
Timo
-
Voittajan on siis muistettava tuoda 1 kpl Brassica oleracea mukanaan.
Timo
Jep! Mieluiten Medullosa- tai Viridis-ryhmaan kuuluva yksilo.
Tarkeinta kuitenkin, etta se on ihan oma ja...tyytyvaisesti hymyileva kameroille >:D
-
Tämä ei nyt ole tarkoitettu edellisille kirjoittajille, ja off-topiciakin tämä vielä on, mutta aina kun joku mainitsee sanan brassica, minulle tulee miltei ylitsepääsemätön vietti huutaa:
Sanonko minne voit työntää brassicasi?!!
-
Minä en taas tajua mitään: Brassica? Brasilian futismaajoukkueen Lite-fani ??? Brasilialainen parsakaalilajike ??? WTK?
-
Tämä ei nyt ole tarkoitettu edellisille kirjoittajille, ja off-topiciakin tämä vielä on, mutta aina kun joku mainitsee sanan brassica, minulle tulee miltei ylitsepääsemätön vietti huutaa:
Sanonko minne voit työntää brassicasi?!!
Puupäähattuun?
-
Puupäähattuun?
Äh... kerkesit ensin... veit sanat jalastani.
Timo
-
Minä en taas tajua mitään: Brassica? Brasilian futismaajoukkueen Lite-fani ??? Brasilialainen parsakaalilajike ??? WTK?
Se on Obelix & kumppanit. Yleissivistystä, dear watson...
-
Minä en taas tajua mitään: Brassica? Brasilian futismaajoukkueen Lite-fani ??? Brasilialainen parsakaalilajike ??? WTK?
Tässäpä, hyvä ihminen:
"Kaali (Brassica oleracea) on ristikukkaisten heimoon kuuluva kasvilaji, jota viljellään vihanneksena. Sen luonnonvarainen kantamuoto kasvaa Pohjois-Afrikan ja Etelä- ja Länsi-Euroopan rannikoilla. Kaalia on viljelty useita tuhansia vuosia, ja siitä on jalostettu koko joukko toisistaan suuresti eroavia viljelymuotoja."
Ja sitten palkintoshekillä voi ostaa vaikka säkillisen brassicaa!
-
Täytyy myöntää että tänä vuonna en arvannut lähellekään:
http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Puup%C3%A4%C3%A4hattu-palkinto+Tiina+Pystyselle/1135252129822
-
Vuoden 2010 Puupäähattu-palkinnon sai Tiina Pystynen. Onnea!
HS: Puupäähattu-palkinto Tiina Pystyselle (http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Puup%C3%A4%C3%A4hattu-palkinto+Tiina+Pystyselle/1135252129822)
Muoks: Oho, Petteri ehti ensin.
-
Hesarin uutinen (http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Puup%C3%A4%C3%A4hattu-palkinto+Tiina+Pystyselle/1135252129822) aiheesta.
Ja täydet perustelut (http://sarjakuvaseura.fi/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=19&Itemid=85) Sarjakuvaseuralta.
-
Provosoinpas hieman. Käytetäänkö hattua nostamaan tuntemattomuuksia suuren kansan tietoisuuteen vai palkitsemaan jo jotain saavuttaneita?
-
Provosoinpas hieman. Käytetäänkö hattua nostamaan tuntemattomuuksia suuren kansan tietoisuuteen vai palkitsemaan jo jotain saavuttaneita?
Jälkimmäistä, luonnollisesti.
-
Suurta kansaa se on iäkkäämpikin kansa - varmaan Pystynen on 50-60-luvuilla syntyneille (ja naisille) tunnetumpi nimi kuin nuoremmalle miespolvelle. Äitini, joka ei niin hirveästi sarjakuvia kuitenkaan lue, tykkää esimerkiksi Pystysen töistä kovastikin.
-
Suurta kansaa se on iäkkäämpikin kansa - varmaan Pystynen on 50-60-luvuilla syntyneille (ja naisille) tunnetumpi nimi kuin nuoremmalle miespolvelle.
Never heard, mutta eipä kai se mitään. Todistaapa ainakin, etten kuulu iäkkäämpään kansanosaan. Ja että olen mies!
-
Todistaapa ainakin, etten kuulu iäkkäämpään kansanosaan. Ja että olen mies!
Varmuus! Lopultakin.
-
tunnetumpi nimi kuin nuoremmalle miespolvelle.
Kylläpäs Tonia ja minua imarrellaan.
Mutta rehellisesti sanottuna, minulle ihan outo nimi ja työt samaten. Mutta niinpä oli käytännössä moni muukin hatun saatuaan. En taida kuulua kohderyhmään.
-
Jos olisin ilkeä, niin sanoisin ääneen sentyyppisen taka-ajatuksen, että menikö tämä nyt Tiina Pystyselle siksi että Harri Pystyselle ei ehditty.
Vaan onnea vaan.
-
Höh, oon mää tainnu yhden jopa lukeakin. Onnea vaan.
Timo
-
Jos olisin ilkeä, niin sanoisin ääneen sentyyppisen taka-ajatuksen, että menikö tämä nyt Tiina Pystyselle siksi että Harri Pystyselle ei ehditty.
Niin, tässä Harri Pystysen kuoleman 20-vuotismuistojuhlan kunniaksi... Kun ei muuta keksitty niin leskelle hattulähetys? ;) No jaa...
-
Sympaattinen ja persoonallinen tekijä, mutta ei varsinaisesti senkaltainen taitaja jota itse toivoin. Tiina Pystynen kuuluu mielestäni niihin taiteilijoihin, joiden teoksia leimaa enemmän valtava tekemisen halu kuin kyky.
Eikä hän ole mielestäni oikeastaan sarjakuvapiirtäjä lainkaan, vaan jotain poikkisellaista. Vähän niinkuin Julia Vuori.
Illodiini
-
Tiina Pystyselle onnea!
Palkintoputki jatkuu vihdoin vuonna 1992 myönnetystä Koskenkorva-palkinnosta, tuosta Finlandiaa nokkelammasta varjotribuutista:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Koskenkorva-palkinto
-
Hieno juttu! Tiinaa olen fanittanut Leskikuningatar-teoksesta lähtien. Toivottavasti kaali ei rutissut kovin kovasti...
-
Eikä hän ole mielestäni oikeastaan sarjakuvapiirtäjä lainkaan, vaan jotain poikkisellaista. Vähän niinkuin Julia Vuori.
Hohhoijaa. Tässä ote perustelutekstistä:
"Kokeilijoille ei ole aina paikkaa Janten lain mukaan elävässä maailmassa, jossa kaiken pitäisi olla selkeästi lokeroitavissa ja taiteilijan alituinen muuttuminen sekä omien, itse itselleen määrittämiensä rajojen ylittäminen ovat synneistä suurimpia."
-
Hohhoijaa. Tässä ote perustelutekstistä:
"Kokeilijoille ei ole aina paikkaa Janten lain mukaan elävässä maailmassa, jossa kaiken pitäisi olla selkeästi lokeroitavissa ja taiteilijan alituinen muuttuminen sekä omien, itse itselleen määrittämiensä rajojen ylittäminen ovat synneistä suurimpia."
Joo, valitaan Risto-Matti Ratia seuraavaksi! ::)
En oikeastaan moittinut suoraan SSS:n valintaa, soisin vain ainakin välillä valinnan osuvan teknisestikin taitavaan ja jossain määrin sarjakuvan perinteitä kunnioittavaan tekijään.
Hohhoijaa itsellesi. 8]
Illodiini
-
ONNEA Tiinalle hienosta hatusta kaaliansa nyt kaunistamassa!
Muistan Tiinan jo 90-luvun alusta, kolahti. Hyva valinta Sarjakuvaseuralta -just sellaisen lokeron runttaaminen. Elakoon vapaus paperilla!
-
Mä muistan ku olin 90-luvun alussa ekaa kertaa Kemin sarjakuvapäivillä. Huiman myyntimenestyksen toivossa oltiin kaverin kanssa tehty läjä pienlehtiä ja raahattu mukanamme. Istuttiin kulttuurikeskuksen lattialla vähän syrjemmässä varsinaisista myyntipöydistä eikä kukaan tietenkään ostanu meiltä mitään. Ei kukaan paitsi Tiina Pystynen.
Hieno nainen, hieno sarjakuvatekijä! Onnea!
-
Hieno nainen, hieno sarjakuvatekijä! Onnea!
Sympaattinen henkilö muutenkin. Oli mahtavaa, kun ihan vieraat ihmiset tuli ravintolassa onnittelemaan Tiinaa. Just tätä vähän vanhempaa polvea. Tunnistivat ensin Puupäähatun ja sitten nimestä Tiinankin. :)
-
Oli mahtavaa, kun ihan vieraat ihmiset tuli ravintolassa onnittelemaan Tiinaa. Just tätä vähän vanhempaa polvea.
Sori en oikein ymmärrä...? Tarkennan jotta onhan Tiina ollut yli ikärasismin ja -rajoitusten hyvinkin tunnettu kuvataiteilija ja kirjailija -90-luvulta asti. Tosi hienoa että saa tunnustusta sarjakuva-alallakin.
-
Sori en oikein ymmärrä...? Tarkennan jotta onhan Tiina ollut yli ikärasismin ja -rajoitusten hyvinkin tunnettu kuvataiteilija ja kirjailija -90-luvulta asti. Tosi hienoa että saa tunnustusta sarjakuva-alallakin.
Keski-ikäisiä ihmisiä (vanhempaa polvea siis mun näkökulmasta, ei nyt mitään ikäloppuja vielä ;)) Elitessä, jossa sarjakuvaseura hatun saajaa kestitsi. Kyllä musta tuntuu, että omalle ikäpolvelleni, pari-kolmekymppisille, Tiina on kuitenkin vähän vieraampi nimi, tai jos nimi onkin tuttu niin teoksia ei ole luettu. Mutta viimeistään nyt on ihan hyvä syy nuoremmillekin tutustua tuotantoon.
Hesarin kulttuurisivulla oli muuten tänään iso juttu Pystysestä, kannattaa lukea.
-
Illodiinin kanssa samoilla linjoilla, olisi kiva jos perinteinen ilmaisu joskus palkittais, mutta tästäkin palkinnosta on tullut tyypillinen suomalainen kulttuuripalkinto jossa aina joku erikoinen palkitaan.
Ja mitä tässä nyt sitten oikeasti palkittiin, Tiinan henkilökohtaiset tilitykset eli naiseus vai työt?
Tuo 2000-luvun iso teema eli naiseus on noussut tärkeimmäksi aiheeksi kulttuurin alalla toimiville naisille, mutta itseäni jo kyllästyttää jokaisen synnytyskivun tai kuukautisvuodon tuominen julkisuuteen muka "taiteena".
-
Tiinan henkilökohtaiset tilitykset eli naiseus vai työt?
Tuo 2000-luvun iso teema eli naiseus on noussut tärkeimmäksi aiheeksi kulttuurin alalla toimiville naisille, mutta itseäni jo kyllästyttää jokaisen synnytyskivun tai kuukautisvuodon tuominen julkisuuteen muka "taiteena".
Jos nyt kuitenkin edes selaisit tai vilkaisisit niitä Tiina Pystysen töitä, niin voisit vakuuttua, etteivät ne heijastele ollenkaan kaikkein tökeröimpiä ennakkoluulojasi ja itse itseään ruokkivaa kyllästymistä.
-
Mutta viimeistään nyt on ihan hyvä syy nuoremmillekin tutustua tuotantoon.
Hyvä että he saivat nyt palkitsemisen myötä hyvän syyn tutustua Pystysen tuotantoon.
-
Illodiinin kanssa samoilla linjoilla, olisi kiva jos perinteinen ilmaisu joskus palkittais, mutta tästäkin palkinnosta on tullut tyypillinen suomalainen kulttuuripalkinto jossa aina joku erikoinen palkitaan.
Minulla ei ole sitten minkäänlaista käsitystä tästä Pystysestä, mutta mediaan oli ilmestynyt kuvia, joiden perusteella jälki kyllä tuntuu kuuluvan samaan koulukuntaan viimevuotisen Ville Rannan kanssa. Sitä ennen palkinto annettiinkin Juho Juntuselle, joka on edustaa kuitenkin lähinnä härskiä viihdettä eikä taidetta ja onhan tällä vuosikymmenellä palkittu sekä Heilä että Juba.
Niin että hä?
-
Ville Ranta, Juho Juntunen, Marko Turunen, Ilkka Heilä, Jii Roikonen, Timo Aarniala, Katja Tukiainen, Petri Hiltunen, Jukka Tilsa, Juba Tuomola... Aika monipuoliselta tuo 2000-luvun lista minustakin vaikuttaa.
-
Ville Ranta, Juho Juntunen, Marko Turunen, Ilkka Heilä, Jii Roikonen, Timo Aarniala, Katja Tukiainen, Petri Hiltunen, Jukka Tilsa, Juba Tuomola... Aika monipuoliselta tuo 2000-luvun lista minustakin vaikuttaa.
Niinpä. Luulisi tuon olevan riittävän monipuolinen lista mihin tahansa vertailuun. Paljon onnea vain uudelle Puupäälle!
-
aina joku erikoinen palkitaan.
Pitääkin seuraavaksi palkita joku tavanomainen!
-
Pitääkin seuraavaksi palkita joku tavanomainen!
Voin jo kuvitella kuinka niitä virallisia perusteluja sorvataan.
-
Minulla ei ole sitten minkäänlaista käsitystä tästä Pystysestä, mutta mediaan oli ilmestynyt kuvia, joiden perusteella jälki kyllä tuntuu kuuluvan samaan koulukuntaan viimevuotisen Ville Rannan kanssa.
Pystynenhän aloitti ensimmäiset piirroskirjansa tekemällä kuvat grafiikan vedoksina, eli siis raaputti tekstit suoraan kuparilevyyn peilikirjoituksella. Tästä syntyi sitten Pystyselle ominainen, Suomessa ennennäkemätön piirrostyyli ja tarinankerronta. Ville Rannan piirrostyylissä on minunkin mielestä omalla tavallaan jotain samaa henkeä kuin Pystysen olematta kuitenkaan häiritsevästi samakaltaista.
Olisi kamalaa jos kuvataiteen, musiikin tai kirjallisuuden palkintoperusteet olisivat 'teknisesti taitava, perinteitä kunnioittava'. Sata vuotta sittenkään ei enää ajateltu tuollalailla. Onneksi, sillä kivahan se on että taide on muutakin kuin latomaisemamaalauksia tai hanurilla letkajenkkaa. Paikkansa niilläkin, mutta jos koko ikänsä syö kaurapuuroa, eikä muusta tiedä niin aika tylsäksi käy elämä.
Ikärasismiin palatakseni, kolmikymppinen on jo keski-ikäinen, eli 'vähän vanhempaa makkaraa' siis (lainaus Veikko Huovinen, Kylän koirat). Keski-ikähän voi sitten jatkua vaikka satavuotiaaksi jos niikseen tulee...
Toivottavasti Elitessä oli hyvät ruuat! :)
-
Voin jo kuvitella kuinka niitä virallisia perusteluja sorvataan.
"Varmaotteinen, turvallinen ja luotettava vakiintuneiden polkujen kulkija, jolta yleisö tietää saavansa juuri, mitä on odotettukin. Paras mahdollinen lahjakirjapakettiin."
-
Tiina Pystystä on pidetty sarjakuvantekijänä niin kauan kuin minä jaksan muistaa. Hieno homma että Tiina sai hatun! Ei mulla ainakaan oon kovin isosti purnaamista Puupäähatun osoitteista. Aina sen on osaava taitaja päähänsä painanut.
-
Olisi kamalaa jos kuvataiteen, musiikin tai kirjallisuuden palkintoperusteet olisivat 'teknisesti taitava, perinteitä kunnioittava'.
Mutta eivät kai ne nyt myöskään haittoja ole, eli niilläkin palikoilla voi tehdä "suurta taidetta". Ja pysyn kannassani: Tiina Pystynen voi olla, paitsi mukava ihminen, suuri taiteilija ja visionääri, mutta sarjakuvaa hän ei tee. Vertailun vuoksi: Jos minä leikkaan Juban stripin Hesarista ja heilutan sitä ilmassa, se ei ole piirretty elokuva. ;)
Illodiini
-
"Olisi kamalaa jos kuvataiteen, musiikin tai kirjallisuuden palkintoperusteet olisivat 'teknisesti taitava, perinteitä kunnioittava'. "
Oliskin kerrankin niin, mutta kun kylttyyrin hyvät veljet ja siskot jakavat nämä palkinnot nykyään lähinnä tekotaiteeksi luokiteltaviksi "teoksille". Siis tämä ei koske pelkästään tätä palkintoa vaan yleensä suomalaista kulttuurikenttää, hommia tunnutaan tekevän nykyään lähinnä arvostelijoille tai toisille kulttuuri-ihmisille, ja suuri yleisö saa haistaa peet!
Illodiini tarjosi päivän parhaat naurut!
-
Siis tämä ei koske pelkästään tätä palkintoa vaan yleensä suomalaista kulttuurikenttää, hommia tunnutaan tekevän nykyään lähinnä arvostelijoille tai toisille kulttuuri-ihmisille, ja suuri yleisö saa haistaa peet!
Totta! Ehdottomasti kaikki taide pitäisi suunnata vain myyttiselle suurelle yleisölle! Elokuvapuolella tähän suuntaan ollaan jo liikuttukin kiitettävästi. Otaksun, että Dennisinkin mielestä laadukkainta kotimaista tuotantoa edustavat Matti, Vares ja Pahat pojat.
Toivottavasti sarjakuvassa päästään vielä samaan ja nämä ärsyttävät tekotaiteilijat saavat jatkossa vähemmän apurahoja ja joutuvat suoltamaan huonostipiirrettyjä punaviiniltä haisevia piirustuksiaan ihan omaksi ilokseen vaan!
-
hommia tunnutaan tekevän nykyään lähinnä arvostelijoille tai toisille kulttuuri-ihmisille, ja suuri yleisö saa haistaa peet!
Höh? Juho Juntunen, Ilkka Heilä, Jii Roikonen, Petri Hiltunen, Jukka Tilsa ja Juba Tuomola edustanevat suurenkin yleisön arvostamia tekijöitä joille tämä hattu on annettu. Vaiko eikö? Kenet sitten pitäisi hatuttaa?
Timo
-
Ihan kuin joitain hatuttaisi.
Tunnustan, että vaikka olenkin jo joidenkin mielestä ikäloppu, niin Tiina on täysin tuntematon nimi minulle. En myöskään tiennyt edesmenneestä Pystysestä mitään. Onpahan nyt hyvä syy tutustua tarkemmin molempien tuotantoon. Nimi mielessä kirjastoon ihmettelemään, jos olisi jotain jäänyt jemmaan.
-
En myöskään tiennyt edesmenneestä Pystysestä mitään.
Kvaakissa on arvioitu Harri Pystysen tuotantoa (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1147).
Puupäähatulla palkittu puoliso on arviossa vain sivumennen mainittu, yhtään hänen teostaan ei arvosteluarkistosta valitettavasti löydy.
-
Onnea voittajalle! En rehellisesti sanoen ole tainnut lukea ensimmäistäkään Tiina Pystysen albumia, mutta sen verran olin kuitenkin perillä että osasin päässäni hahmottaa millaista jälkeä tekevästä taiteilijasta on kyse.
Oliskin kerrankin niin, mutta kun kylttyyrin hyvät veljet ja siskot jakavat nämä palkinnot nykyään lähinnä tekotaiteeksi luokiteltaviksi "teoksille".
"Kiroileva siili" sai Sarjakuva-Finlandian! Ei se ollut vuoden paras sarjakuva, vaan jotain koko kansan viihdettä! Väärin jaettu! Tiina Pystynen sai Puupäähatun! Se on tekotaiteellista roskaa, jota ei kukaan taidepiirien ympärillä lue! Väärin jaettu!
Kvaakin Sarjakuva-Finlandia ja Puupäähattu -keskusteluita seuranneena tulee joskus mieleen, että annettiinpa palkinto sitten taiteellisemmalle tai populaarimmalle teokselle, niin aina mennään yhtä lujasti ja rymisten metsään. No, onhan se toisaalta hyvä, etteivät kulttuuripalkinnot jätä ihan kylmiksi, vaan herättävät keskustelua ja saavat ihmiset ehkä lukemaankin jotain.
-
Tiina Pystynen voi olla, paitsi mukava ihminen, suuri taiteilija ja visionääri, mutta sarjakuvaa hän ei tee.
Mitenköhän Illodiini mahtaa määritellä mikä on sarjakuvaa ja mikä ei? Selkeästi paljon ahtaammin kuin minä ja yleinen konsensus.
Vertailun vuoksi: Jos minä leikkaan Juban stripin Hesarista ja heilutan sitä ilmassa, se ei ole piirretty elokuva. ;)
Vertailun vuoksi: Jos mä printtaan sun kommentin ja heilutan sitä ilmassa, se ei tee siitä relevanttia argumentaatiota.
Illodiini
Kiitos muistutuksesta. Jäikin tuosta vierestä huomaamatta kirjoittaja.
Illodiini tarjosi päivän parhaat naurut!
Tää kertoo mun mielestä enemmän Denniksen henkisestä kehitysasteesta kuin Illodiinin koomikonkyvyistä.
Denniksen ja Illodiinin kaltaisilta visionääreiltä jää usein tajuamatta että puupäähattupalkinnostakin päättävät ihan samanlaiset harrastajat kuin he itse. Ei Suomen sarjakuvaseura ole mikään salamyhkäinen salaseura jonka pääsyvaatimuksiin kuuluvat luutuneet käsitykset ja jäykistynyt pikkurilli. Kun näkemystä selkeästi piisaa, mikseivät osallistu sarjakuvaseuran kokouksiin ja ole mukana päättämässä näistä asioista?
Vai onko sittenkin niin että tuo niin sanottu näkemys ja perustelutaito on vain alakoululaisen itkuraivariluokkaa? "Tää on huonoa sarjakuvaa kun itse en tykkää!"
Eiköhän sarjakuvayleisön tämänkertainen nihkeys johdu siitä, ettei Tiina ole varsinaisesti sarjakuvantekijä.
Vaan hän tekee mitä?
-
"Tää on huonoa sarjakuvaa kun itse en tykkää!"
Näinhän ihmiset tuppaa arvottamaan asioita.
Myös sinä, täällä lukemani perusteella.
Muistaakseni jopa mainitsit että kaikki sellainen on huonosti piirrettyä jossa viivaa ei ole tehty yhdella onnistuneella vedolla, vaan sitä on jälkeenpäin korjailtu. Mielipide se on tuokin. Ei siinä mitään.
-
Minusta on hupaisaa, että kun joku kritisoi (taide/laatu)sarjakuvaa tai sen tekijää, niin sitten heti nämä tietyt tyypit menevät henkilökohtaisuuksiin ja alkavat sättiä kritisoijien älykkyyttä tai koomikonkykyjä yms. sen sijaan että keskittyisivät puhumaan Pystysestä tai teoksistaan eli itse asiasta.
... jos on lusikalla annettu, ei voi kauhalla ammmentaa.
-
Myönnän etten tunne tuotantoaan ollenkaan.
Auts. Tää kertookin kaiken olennaisen.
Olisin Joe muuten sarjakuvayleisön yhtenä edustajana mielissäni jos esittäisit olemattoman tietämyksen (ja jonkun toisen kommentin) pohjalta muodostetut mielipiteesi ihan vain ominasi etkä yrittäisi edustaa suurempaa ihmisjoukkoa.
Itse en tunne Tiina Pystysen ansioita kirjailijana tai kuvataiteilijana mutta eihän mahdollinen menestyminen toisella alalla automaattisesti vähennä kenenkään ansioita toisella alalla. Eihän?
Näinhän ihmiset tuppaa arvottamaan asioita.
Myös sinä, täällä lukemani perusteella.
Luonnollisestikin. Se nyt vaan ei riitä perusteluksi siinä vaiheessa kun aletaan puhua siitä mikä on sarjakuvaa ja mikä ei. Ei voida sanoa että se ei ole sarjakuvaa koska siinä ei oo puhuvia eläimiä tai värikkäisiin trikoihin pukeutuneita ukkoja mätkimässä toisiaan tai koska musta nyt vaan tuntuu siltä. Myös puupäähattua jakavassa komiteassa (ja vastaavissa) on varmasti vahvemmilla jos onnistuu perustelemaan kantansa tuota paremmin.
Muistaakseni jopa mainitsit että kaikki sellainen on huonosti piirrettyä jossa viivaa ei ole tehty yhdella onnistuneella vedolla, vaan sitä on jälkeenpäin korjailtu. Mielipide se on tuokin. Ei siinä mitään.
Niin. On ollut puhetta siitä kun jotkut pyrkivät tasapaksuisella piirtimellä ikäänkuin jäljittelemään siveltimen vaihtelevaa ja elävää viivanpaksuutta jynssäämällä viivat useammalla vedolla. Kyllä siitä rentous ja oikea sivellinjälki aika kaukana on ja useimmiten minun silmääni käy. Hassua että sinua tuollainen ei vaivaa vaikka olet piirrostekniikoista yleensä kiinnostunut.
Minusta on hupaisaa, että kun joku kritisoi (taide/laatu)sarjakuvaa tai sen tekijää, niin sitten heti nämä tietyt tyypit menevät henkilökohtaisuuksiin ja alkavat sättiä kritisoijien älykkyyttä tai koomikonkykyjä yms. sen sijaan että keskittyisivät puhumaan Pystysestä tai teoksistaan eli itse asiasta.
Hitusen vaikea keskustella Pystysen tuotannosta ku tyypit ei oo ees lukenu Pystysen tuotantoa. :D
Odottelen edelleen kunnon perusteluja sille mikseivät Tiina Pystysen teokset ole sarjakuvaa.
... jos on lusikalla annettu, ei voi kauhalla ammmentaa.
Onneksi pystyt itse pysymään asialinjoilla. :D
-
Jos luit tarkkaan mitä kirjoitin, varmaan huomaat, etten ole esittänyt mielipidettäni palkinnosta ollenkaan, enkä ole väittänyt siten mitenkään edustavani mielipiteilläni suurempaa joukkoa.
Tämä on itse asiassa totta. Otin sen vain niin että kyse on sinun mielipiteestäsi jota kaiken kukkuraksi esittelet tavallaan myös minun mielipiteenä, kun olen osa suurempaa sarjakuvayleisöä. Pahoitteluni.
Sinun vastauksesi Illodiinille taas vetosi "yleiseen konsensukseen", joten nyt syytät minua sellaisesta jota en ole tehnyt ja jota teet itse.
Kun puhuin konsensuksesta, tarkoitin sitä miten sarjakuva ilmaisulajina melko yleisesti määritellään, siis sitä mikä on sarjakuvaa ja mikä ei, en yleistä mielipidettä Pystysestä.
-
Vain yhdessä kohtaa myönnän Kaltsun osuneen oikeaan: On aikalailla turhaa toistaa nimimerkki uudestaan itse viestissä.
Muilta osin hyökkäykset näyttäisivät perustuvan huonoon lukutaitoon, huonoon itsetuntoon ja huonoon yleistietoon. Kaikki olennainen on tullut jo todettua aiemmissa viesteissäni, joten kohdataan sitten, kun oikeasti uutta ilmenee.
-
Vain yhdessä kohtaa myönnän Kaltsun osuneen oikeaan: On aikalailla turhaa toistaa nimimerkki uudestaan itse viestissä.
Muilta osin hyökkäykset näyttäisivät perustuvan huonoon lukutaitoon, huonoon itsetuntoon ja huonoon yleistietoon. Kaikki olennainen on tullut jo todettua aiemmissa viesteissäni, joten kohdataan sitten, kun oikeasti uutta ilmenee.
Perinteinen "en oikeastaan pysty perustelemaan yhtään mitään mitä olen sanonut joten lässytän jotain huonosta lukutaidosta ja lähden kaivelemaan napaani"-liike. Tsaukki tsau, ei tule ikävä.
Sovitaanko että seuraava jonka mielestä Tiina Pystysen jutut ei oo sarjakuvia, pitää mölyt mahassaan tai valmistautuu edes jotenkin perustelemaan mielenkiintoisen näkemyksensä.
-
Edes Tiina Pystynen ei väitä tekevänsä sarjakuvia:
Tiina Pystynen
(s. 1955) Tuotanto | Näyte tuotannosta
Heikkilä, kirjailijanimeltään Tiina Pystynen
Lahdessa syntynyt ja siellä vuoteen 1977 asti asuneen Tiina Pystysen kesäpaikka on edelleen Särkilahden kylässä, Sysmässä. "Siellä olen viettänyt kaikki lapsuuteni kesät ja nykyisin myös työskentelen siellä aika-ajoin sekä talvisin että kesäisin. Eli Päijät-Hämeessä olen asunut aina" hän kertoo.
Pystysellä on kotimaisen kirjallisuuden opintoja Helsingin yliopistosta 70-luvun lopulta. Hän on valmistunut toimintaterapeutiksi (1979) Helsingin sairaanhoito-opistosta. Lisäksi hän on suorittanut kirjallisuusterapia-opintoja.
Kirjailija työskenteli toimintaterapeuttina vuoteen 1990 ja sen jälkeen hän on ollut vapaa kirjailija ja graafikko. Grafiikkaa hän on opiskellut Helsingin työväenopistossa Päivi Lempisen, Anita Jensenin ja Irma Tonterin johdolla. Hän on myös käynyt Kuvittajat ry:n kurssin Eeva-Liisa Isomaan johdolla.
Harrastuksikseen Pystynen nimeää maailmanparantamisen ja työväenopiston kurssit.
"Muistan vuosien takaisen kohtaamisen Jalkarannan B-mielisairaalaan teljetyn vanhan kommunistin kanssa. Kello kolme aamuyöllä hän aloitti opintonsa: taidehistoriaa, maantietoa, poliittista historiaa... Vielä mielisairaalaan teljettynäkin hän halusi tietää. Hänen esimerkkinsä innostamana minäkin haluan tietää, opiskella, ottaa asioista selvää. Mies oli menettänyt kaikki yhteiskunnalliset oikeutensa, mutta mielisairaalan suljetulla osastolla hän kykeni yhä vaikuttamaan. Mies vaikutti minuun pelkällä olemassaolollaan. Hän vakuutti minut siitä, että yksittäisen ihmisen teoilla on merkitys" Pystynen pohtii.
Pystynen on toiminut seuraavissa yhdistyksissä:
- 1990-92 Nuoren Voiman Liiton hallituksen jäsen.
- 1992-93 Nuoren Voiman Liiton hallituksen puheenjohtaja.
- 1992-95 Nuoren Voiman Liiton Säätiön hallituksen jäsen.
- 1995-97 Eino Leinon Seuran hallituksen jäsen.
- 1996-2004 Suomen PEN:in hallituksen jäsen.
- 1997-2004 Suomen PEN:in naiskomitean puheenjohtaja.
- Vuodesta 2003 Kansainvälisen PEN:in Naiskomitean Ihmisoikeusvaltuutettu.
Tiina Pystynen on sijoittunut kolmen parhaan joukkoon Suomalainen Essee -kilpailussa 1993. Lisäksi hän on saanut Tampereen yliopiston taideaineiden laitoksen opiskelijoiden myöntämän Koskenkorvapalkinnon teoksesta Onnenkoukku 1993.
Hän kertoo "piirtävänsä runoja" ja yhdistävänsä kuvaa ja tekstiä. "Näkökulma on omaelämänkerrallinen, kuvaan naisen kokemusta ja elämää.
Kaikkein syvimmin henkilökohtaisessa ihminen on yksin ja epävarma. Niiden salaisuuksiensa kanssa, joista ei voi puhua, hän kuvittelee olevansa outo. Minäkin pelkäsin, kunnes huomasin, että meitä outoja on paljon ja juuri sitä outoutta kutsutaan ihmiseksi.
Päämääräni oli oppia kirjoittamaan niin, että lukija voisi tunnistaa omat salaisuutensa, pelkonsa ja häpeänsä ja todeta lopulta hyväksyvästi: tällaisia me olemme! Ei ole mitään pelättävää tai hävettävää, on pelkkä ihminen. Tavattoman kummallinen ja kiinnostava, ihmeellinen elämä!", hän kertoo.
"Päijäthämäläisyys, miten se näkyy? Olen kasvanut siellä, elän siellä nykyäänkin pitkiä aikoja. Se on koko elämän perusta. Äitikin asuu nykyisin Sysmässä. Sysmässä on koko suku kesäisin. Särkilahti on turvapaikka, johon aina palaan. Se tarjoaa myös työrauhaa, jota tarvitsen", hän jatkaa.
Tuotanto
Romaanit
Häpeähäkki. WSOY 2000.
Runo- ja essee- ja muut kokoelmat
Ihminen tunkee kirjoituksesta lihana ulos. Runoja. Weilin & Göös 1987.
Onnenkoukku. Runokuvia. WSOY 1992.
Leskikuningattaren muistelmat. Runokuvia. WSOY 1993.
Ystävänä Yksinäisyys. Runokuvia. WSOY 1997.
Runousoppi : teoria ja käytäntö. Kuvitettu esseekokoelma. WSOY 2004.
Mä tahdoin paratiisiin: kirjoituksia elämänkoulusta. WSOY 2006.
Kuunnelmat
Ystävänä Yksinäisyys. YLE 1. Radioateljee 1995. (ohjelman fiktiivisen osuuden käsikirjoitus)
Neljä näkökulmaa seksuaalisuuteen. Radiopakinoita sarjassa Tyrmäystippoja. YLE 1
Osallistuminen antologioihin
Shakespearen sisarpuolet. Naisellisia lukukokemuksia. Kääntöpiiri 1994. (essee Leena Krohnista)
Sanajonot paperille. Kirjakiehinen 1994. (essee kuvan ja tekstin yhdistämisestä)
Sanojen Sirkus - Kirjailijat kohtaavat Pentinkulmalla. Väinö Linna Seura 1996. (runokuvia)
Ruutujen välissä - Näkökulmia sarjakuvaan. Tampere University Press 1996. (essee: Runokuvia eli miten elämä muuttuu taiteeksi)
Konstiga saker de skrattar åt. En antologi om den finländska humorn samlad av Tapani Suominen. En bok för alla 1999.
Kärlek på finska. Toim. Tapani Suominen. En bok för alla 2002.
Mummokirja. Kirjapaja 2004. Toim. Matalia Baer, Anna-Liisa Haavikko, Liisa Vihmanen. (kertomus: Annin taikapiiri)
Isät ja tyttäret. Tammi 2004. Toim. Sara heinämaa ja Päivi Tapola. (runokuvia)
Lisäksi "70-luvulla osallistuin Lahdessa johonkin kirjoituskilpailuun, jonka yhteydessä julkaistiin antologia, johon minunkin runojani valittiin (nimellä Tiina Heikkilä)."
-
Edes Tiina Pystynen ei väitä tekevänsä sarjakuvia:
Fiksu veto Pystyseltä. Tässä maassa leimaantuu väkisin vähän pöljäksi kun mainostaa tekevänsä tai harrastavansa sarjakuvia. Kyllä toi "runojen piirtäminen" kuulostaa paljon aikuismaisemmalta. Mikä ei tietenkään poista sitä tosiseikkaa että sarjakuviahan ne on.
-
Kannattaa aina lukea, mitä copypastettaa (linkityskin on tosi kuuminta hottia, btw):
Ruutujen välissä - Näkökulmia sarjakuvaan. Tampere University Press 1996. (essee: Runokuvia eli miten elämä muuttuu taiteeksi)
Myönnettäköön, etten tiedä, mitä Pystynen esseessään kirjoittaa, mutta olen valmis veikkaamaan, ettei se ollut: "Eivät minun runokuvani ole sarjakuvaa, miksi te minulta tällaiseen kirjaan mitään pyydätte?"
-
Edes Tiina Pystynen ei väitä tekevänsä sarjakuvia.
Jos Tiina Pystynen väittäisi, että hän EI tee sarjakuvia, asia olisi selvä.
Hyväksymällä Puupää-hatun hän kuitenkin myönsi sen perustelut oikeiksi ja vahvisti näin tekevänsä sarjakuvaa.
Epäselväksi jää enää se, onko nimimerkki Illodiinikaan tutustunut Pystysen sarjakuvalliseen tuotantoon, vai onko hän vain muodostanut ensin kärkevän mielipiteen ja rakentanut kritiikkinsä etsimällä sille ainoastaan samansuuntaisina pitämiään perusteita.
-
Laittakaa nyt joku sivu/näyte Pystysen sarjakuvista tänne kun en tiedä mitään hänen tuotannostaan. Netistä en löytänyt ja tuolla sarjakuvaseuran palkintoperustelut-sivulla olevat näytekuvat vaativat rekisteröitymisen jotta niitä pääsisi katselemaan??? Täällä kun kiistellään "onko sarjakuvaa" niin olisi kiva arvioida sitä itsekin.
Puupäähatusta:
Puupäähattupalkintoa on mielestäni turha jakaa joka vuosi, sarjakuvantekijöitä on Suomessa niin vähän, että riittävän taitavia ja ansioituneita ei mielestäni ole tarpeeksi. Tulee mieleen hyväkaveri-kerho joka jakaa palkintoja keskenään kun jokainen joka vähänkään pidempään ei-kaupallista sarjakuvaa tekevä tulee väkisinkin palkituksi.
... puupäähattupalkinnostakin päättävät ihan samanlaiset harrastajat kuin he itse. Ei Suomen sarjakuvaseura ole mikään salamyhkäinen salaseura jonka pääsyvaatimuksiin kuuluvat luutuneet käsitykset ja jäykistynyt pikkurilli. Kun näkemystä selkeästi piisaa, mikseivät osallistu sarjakuvaseuran kokouksiin ja ole mukana päättämässä näistä asioista?
Pääsevätkö kaikki sarjakuvaseuran jäsenet suoraan vaikuttamaan? Ketkä nyt valitsivat voittajan?
-
Puupäähattupalkintoa on mielestäni turha jakaa joka vuosi, sarjakuvantekijöitä on Suomessa niin vähän, että riittävän taitavia ja ansioituneita ei mielestäni ole tarpeeksi. Tulee mieleen hyväkaveri-kerho joka jakaa palkintoja keskenään kun jokainen joka vähänkään pidempään ei-kaupallista sarjakuvaa tekevä tulee väkisinkin palkituksi.
Tuleeko viime vuosien Puupäähatun saajista todellakin tällainen kuva?
Voisitko yksilöidä hiukan?
- Ketkä allaolevista eivät ole riittävän taitavia ja ansioituneita?
- Kuka on ilmeisimmin hyväkaveri-kerhon jäsen?
- Ketkä ovat näitä pidempään ei-kaupallista sarjakuvaa tehneet väkisin palkitut?
2000 Jussi "Juba" Tuomola (Viivi ja Wagner)
2001 Jukka Tilsa
2002 Petri Hiltunen (Praedor, Väinämöisen paluu)
2003 Katja Tukiainen
2004 Timo Aarniala
2005 Jii Roikonen (Jasso-kissa)
2006 Ilkka Heilä (B. Virtanen)
2007 Marko Turunen (Pohja, Kuolema kulkee kintereillä ja Lihat puntarissa)
2008 Juho Juntunen
2009 Ville Ranta
2010 Tiina Pystynen
Wikipediasta löytyy koko lista (http://fi.wikipedia.org/wiki/Puup%C3%A4%C3%A4hattu), jos koet mainitsemiesi vääryyksien vaivanneen palkintóa jo pitempään.
-
Pääsevätkö kaikki sarjakuvaseuran jäsenet suoraan vaikuttamaan? Ketkä nyt valitsivat voittajan?
Puupäähatun valitsee - kuten on aiemminkin mainittu - Suomen sarjakuvaseuran hallitus. Eli tämän näköinen poppoo:
Puheenjohtaja:
Solja Järvenpää
Hallitus:
Mari Ahokoivu
Ville Hänninen
Vesa Kataisto
Reetta Laitinen
Pauli Ruonala (sihteeri)
Juho Salo
Otto Sinisalo
Tuukka Teponoja
Jyrki Vainio
Varajäsenet:
Antti Hintsa
Aino Sutinen
Rami Selin
Hallitukseen on yleensä päässyt, kun on vuosikokoukseen ilmaantunut ja on jotain kiinnostusta hommaa kohtaan.
Mitä muuten tarkoittaa ei-kaupallinen sarjakuva? Onko Juba ei-kaupallista sarjakuvaa? Entäs Juntunen, Hiltunen tai Tukiainen? Onko Pystynen ei-kaupallista, kun sitä kuitenkin kustannetaan ja myydään ja ostetaan?
-
Jos Tiina Pystynen väittäisi, että hän EI tee sarjakuvia, asia olisi selvä.
Puurot ja vellit ovat jo aikaa sitten menneet sekaisin tässä(kin)väittelyssä, mutta tuohon kyllä löytyy lähes suora sitaatti Maikkarin sivuilta:
"Graafikko, kuvittaja ja kirjailija Tiina Pystynen ei mitenkään osannut aavistaa, että hän voittaisi Suomen sarjakuvaseuran arvostetun Puupää-palkinnon.
- Sarjakuva on niin moderni taidemuoto, että en ole itse vielä päässyt opiskelussa niin pitkälle. Minun esikuvani tulevat tavallaan intialaisista vanhoista miniatyyreista ja kreikkalaisista ja roomalaisista maljakoista kivikaudelta. Olen kuitenkin menossa koko ajan sinne modernin taiteen puolelle, Pystynen nauraa MTV3:n Huomenta Suomessa."
Ja minä kyllä pyrin lukemaan sen mitä siteeraan tai kopioin tänne. Se että on mielipide(" Ruutujen välissä - Näkökulmia sarjakuvaan. Tampere University Press 1996. (essee: Runokuvia eli miten elämä muuttuu taiteeksi)") vaikkapa sarjakuvasta, ei taida edellyttää niiden tekemistä, hyvä Rami.
Olen myös vuosien varrella tutustunut päällisin puolin Tiina Pystysen keskeiseen tuotantoon, lähinnä selailemalla vain tosin. Ne ovat MIELESTÄNI kuvakirjoja, ei sarjakuvia.
Paljon mahdollista on, että jatkossa Pystynen tekee kiistämättömiä sarjakuvia, mutta niitä arvioidaan kai sitten erikseen.
-
On se kyllä paljon mukavampaa käydä debattia Tiina Pystysestä taiteilijana ja persoonana, kuin esim. Tony Halmeesta. Taitaa pysyä sivistyneempänäkin.
Tuli vain mieleen. ;D
-
Ja minä kyllä pyrin lukemaan sen mitä siteeraan tai kopioin tänne. Se että on mielipide(" Ruutujen välissä - Näkökulmia sarjakuvaan. Tampere University Press 1996. (essee: Runokuvia eli miten elämä muuttuu taiteeksi)") vaikkapa sarjakuvasta, ei taida edellyttää niiden tekemistä, hyvä Rami.
Pahoittelen syvästi, unohdin tietenkin täsmentää, että pitäisi myös ajatella sitä, mitä lukee. "Runokuva" on termi, jota Pystynen käyttää omasta tuotannostaan (hänen bibliografiaansa luettaessa on mahdotonta olla huomaamatta tätä termiä, joten ilmeisesti ajattelu on se laiminlyöty osuus), joten Pystysen essee, sarjakuvia käsittelevässä antologiassa, käsittelee ainakin osittain hänen omaa tuotantoaan.
Onko Pystysen osanotto sarjakuvia käsittelevään antologiaan kiistaton osoitus siitä, että Pystynen pitää runokuviaan sarjakuvan muotona? Ei tietenkään. Mutta se on kiistaton osoitus siitä, että Tiina Pystysen bibliografian copypastettaminen kokonaisuudessaan, tuo antologia mukaanlukien, tukena sille, että Pystynen "ei väitä" tekevänsä sarjakuvaa... on kelvotonta argumentaatiota. Jokaikinen copypastetuksen eteen vuodatettu hikipisara meni täysin hukkaan.
Pystysen kommentti sarjakuvan moderniudesta ja omista vaikutteistaan viittaa siihen, että hänen esseensä saattaa sisältää mielenkiintoistakin pohdintaa oman tuotantonsa suhteesta sarjakuvaan, mutta viime kädessä Askon huomautus päättää keskustelun siitä, mikä Pystysen oma mielipide on: Hän otti vastaan sarjakuvantekijöille tarkoitetun palkinnon.
Aivan eri asia on tietenkin se, että Pystysen tai Illodiinin mielipiteellä on väliä ainoastaan siinä tapauksessa, että sarjakuvalle ei ole olemassa määritelmää, jonka perusteella voitaisiin faktapohjaisesti tarkistaa, tekeekö Pystynen sarjakuvaa vai ei... ja jos sitä määritelmää ei ole, niin mitä hemmetin väliä sillä on, sanotaanko jonkun tekevän sarjakuvaa vai ei?
-
Olen myös vuosien varrella tutustunut päällisin puolin Tiina Pystysen keskeiseen tuotantoon, lähinnä selailemalla vain tosin. Ne ovat MIELESTÄNI kuvakirjoja, ei sarjakuvia.
Kiva kun mentiin selkeästi mielipiteisiin. Tältä pohjalta on mukavempi keskustella. Tokihan kaikki kirjoittavat oletusarvoisesti vain omista mielipiteistään ja näkemyksistään mutta joskus asian esittämistavallakin on väliä.
Tulee mieleen että ehkäpä Illodiinin käsiin on eksynyt Pystysen tuotannosta vain kaikkein epäsarjakuvamaisimmat teokset. Jotain Onnenkoukkua kun selailee niin voisi ajatella että minkä hyvänsä sivun voi käsittää itsenäisenä teoksena eikä yksikään sivu ole kokonaisuutta ajatellen korvaamaton. Minun MIELESTÄNI ne kyllä rakentavat yhdessä suurempaa kokonaiskuvaa ja ovat siten sarjakuvaa. Ja kyllähän osa ihmisistä laskee myös yksittäiset kuvat sarjakuviin mikäli ne täyttävät muita sarjakuvalle ominaisia piirteitä. Pilakuvat lasketaan usein näihin ja itse laskisin mukaan myös Tiina Pystysen yksittäiset kuvat.
Mutta siirrytäänpä mielipiteistä eteenpäin. Toinen kirjahyllystä löytynyt opus Ystävänä yksinäisyys onkin sitten jo sitä itseään millä mittapuulla tahansa mitattuna. Teoksella on selkeä aikarakenne jossa tapahtumat ja "ruudut" seuraavat toisiaan hyvinkin perinteiseen malliin. Irrallisemman oloisia sivuja löytyy tästäkin mutta suurin osa kuvista on samaa jatkumoa ja kokonaisuudessaan teos on selkeän sarjakuvallinen. Tunnelma tai ajatus menee jatkuvasti tarinan ja koherentin kerronnan edelle mutta melko ahdas omintakeinen kuva sarjakuvasta pitää olla jos ei laske tätä joukkoon.
On se kyllä paljon mukavampaa käydä debattia Tiina Pystysestä taiteilijana ja persoonana, kuin esim. Tony Halmeesta.
Täysin samaa mieltä.
-
Jokaikinen copypastetuksen eteen vuodatettu hikipisara meni täysin hukkaan.
Et taida päästä ylitse tuon, kieltämättä hiukan turhan pitkän, "copypastetuksen", mitä?
Pystysen kommentti sarjakuvan moderniudesta ja omista vaikutteistaan viittaa siihen, että hänen esseensä saattaa sisältää mielenkiintoistakin pohdintaa oman tuotantonsa suhteesta sarjakuvaan,
Viittaa ja saattaa...Palataan tuohon esseeseen jahka jompikumpi meistä lukee sen, eikös juu?
Pahoittelen syvästi, unohdin tietenkin täsmentää, että pitäisi myös ajatella sitä, mitä lukee. "Runokuva" on termi, jota Pystynen käyttää omasta tuotannostaan (hänen bibliografiaansa luettaessa on mahdotonta olla huomaamatta tätä termiä, joten ilmeisesti ajattelu on se laiminlyöty osuus)
Ja tuo nyt on silkkaa vittuilua. Saathan sinä väittää minun puolestani mitä tahansa maitopurkin kyljessä olevaa lehmän kuvaa sarjakuvaksi, kun niitä on useampi peräkkäin hyllyssä. Vaikka ajatuksen kanssa. Jos minä en pidä Pystysen "runokuvia" sarjakuvana, eikä Pystynen pidä niitä sarjakuvina, niin sinä kai sitten olet kuitenkin oikeassa, koska - olet nyt vaan oikeassa.
Pystynen otti hämmästyneenä palkinnon vastaan. Oma tulkintasi ei vastaa mitenkään erityisesti tosiasioita, vaikka voi tietysti pitää paikkansakin. Kukapa meista näkee mitä Tiina Pystynen päänsä sisällä pohtii.
-
Mutta siirrytäänpä mielipiteistä eteenpäin. Toinen kirjahyllystä löytynyt opus Ystävänä yksinäisyys onkin sitten jo sitä itseään millä mittapuulla tahansa mitattuna. Teoksella on selkeä aikarakenne jossa tapahtumat ja "ruudut" seuraavat toisiaan hyvinkin perinteiseen malliin. Irrallisemman oloisia sivuja löytyy tästäkin mutta suurin osa kuvista on samaa jatkumoa ja kokonaisuudessaan teos on selkeän sarjakuvallinen. Tunnelma tai ajatus menee jatkuvasti tarinan ja koherentin kerronnan edelle mutta melko ahdas omintakeinen kuva sarjakuvasta pitää olla jos ei laske tätä joukkoon.
Voipi olla että Pystyseltä onkin vuosien varrella omista puheistaan huolimatta tullut ulos minunkin tiukkoihin kriteereihin yltävää "oikeaa" sarjakuvaa. Mutta eivät ne ainakaan isoa palasta hänen tuotannostaan syö. Ei sitä Hämähäkkimiestä seuratessaan ihan kaikkea ehdi vilkuilla.
Karille myönnettin Puupää-hattu Välskärin kertomuksista, ei pilakuvista. Ja jos esim. Tove Jansson olisi tehnyt "vain" Muumi-kirjat ja Muumi-kuvakirjat, ei hänelle olisi pitänyt antaa Puupää-lakkia. Oli hänelläkin laaja pilakuvatuotanto kyllä.
Ja mistäs täällä muuten juteltaisiin, jos ei makuasioista ja mieltymyksistä? Pikseleistäkö vain?
-
No minäpä otan ja lainaan Tiina Pystystä tästä mainitusta Ruutujen välissä -kirjoituskokoelmasta, kun hän ei ainakaan aivan heti ihan itse pääse Kvaakiin, jos kohta edes hoksaa tänne tullakaan, kommentoimaan.
Alunperin lähdin kirjoittamaan runoja. Sitten aloin kuvittamaan runojani. Vähitellen kuvan ja tekstin yhdistäminen alkoi kiinnostaa enemmän. Kuvat alkoivat kommentoida tekstejä, Esittää oman mielipiteensä tekstistä. Kuva ja teksti ryhtyivät vuoropuheluun. [--snip--] Ongenkoukku noudatti paljolti kuvakirjan logiikkaa, Leskikuningattaren muistelmat lähestyi sarjakuvaa.
Milenkiintoista oli, että Onnenkoukun ja Leskikuningattaren jälkeen Kirjailijaliitto ei hyväksynyt minua jäsenekseen. Heille runouden pitää olla runon näköistä. Kuvakieli ei saa mennä niin pitkälle, kuin minun tapauksessani, niin että kielikuvat muuttuvat lopulta todella kuviksi. Toisaalta sarjakuvaihmiset kiistelivät siitä onko Ongenkoukku sarjakuvaa.Omasta mielestäni kuljen välimaastossa, lajien välissä. Pidän itseäni kirjailijana, joka on ottanut kuvakirjan ja sarjakuvan keinot käyttöönsä - ja aikoo vakaasti salakujettaa ne kirjallisuudeksi kutsutulle leikkikentälle.
Yllättävän sinnikkäästi näitä lajirajoja yhä vartioidaan. Lasten kuvakirja kulkee omila teillään, sarjakuva omillaan ja runous taiteilee ylhäisessä yksinäisyydessään.
Tämän lainauksen valossa Puupäähattu ei voisi parempaa päätä ansaita. Tai ainakin tällä valinnalla on selvästi haluttu kolistella ja repiä juuri näitä lajirajoja. Laajentaa ilmaisua! Rohkaista kokeiluihin ja yhdistelyihin. Hyvä!
Timo
-
Tuleeko viime vuosien Puupäähatun saajista todellakin tällainen kuva?
Voisitko yksilöidä hiukan?
- Ketkä allaolevista eivät ole riittävän taitavia ja ansioituneita?
- Kuka on ilmeisimmin hyväkaveri-kerhon jäsen?
- Ketkä ovat näitä pidempään ei-kaupallista sarjakuvaa tehneet väkisin palkitut?
2000 Jussi "Juba" Tuomola (Viivi ja Wagner)
2001 Jukka Tilsa
2002 Petri Hiltunen (Praedor, Väinämöisen paluu)
2003 Katja Tukiainen
2004 Timo Aarniala
2005 Jii Roikonen (Jasso-kissa)
2006 Ilkka Heilä (B. Virtanen)
2007 Marko Turunen (Pohja, Kuolema kulkee kintereillä ja Lihat puntarissa)
2008 Juho Juntunen
2009 Ville Ranta
2010 Tiina Pystynen
Wikipediasta löytyy koko lista (http://fi.wikipedia.org/wiki/Puup%C3%A4%C3%A4hattu), jos koet mainitsemiesi vääryyksien vaivanneen palkintóa jo pitempään.
Minä en palkitsisi noista juuri ketään jos vertaa heitä esim. vuoteen 1990 mennessä palkinnon saaneisiin.
Mitä muuten tarkoittaa ei-kaupallinen sarjakuva? Onko Juba ei-kaupallista sarjakuvaa? Entäs Juntunen, Hiltunen tai Tukiainen? Onko Pystynen ei-kaupallista, kun sitä kuitenkin kustannetaan ja myydään ja ostetaan?
Arvasin että tuohon sanaan tartutaan, olisi pitänyt jättää sen pois. (jo siitä syystä että termi tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa.) Minulle "ei-kaupallinen" tarkoittaa piirustustyyliä jossa ei edes yritetä piirtää "hyvin". Eli myös hyvin myyneet sarjakuvat (Jubakin) voidaan luokitella tällaisiksi. Joo ei saa luokitella, se on näemmä kirosana, mutta kun joskus sitäkin on tehtävä ettei aleta Ratioille jakamaan hattuja.
-
Minä en palkitsisi noista juuri ketään jos vertaa heitä esim. vuoteen 1990 mennessä palkinnon saaneisiin.
Noh, vuodesta 1990 on jo kuitenkin 20 vuotta. Ehkä sarjakuvakin on mennyt siitä hieman eteenpäin... ;) Ei edistyksestä ja muutoksesta tarvitse tykätä, mutta se on kuitenkin taiteenalan hengissä säilymisen ehto. Itse en ainakaan IKINÄ olisi kiinnostunut suomalaisesta sarjakuvasta harrastukseksi asti, jos se olisi samanlaista kuin 70- tai 80-luvulla (vaikka niidenkin vuosikymmenien sarjiksia luen).
2020- tai viimeistään 2030-luvulla aletaan nähdä jo ensimmäisiä manga-Puupäähattuja ja siihenkin on vain totuttava. Edistystä, Watson!
Tai tietystihän me voitais lopettaa suomalainen sarjakuva tähän, ja sanoa, että kaikki voitava on tehty ny, ei ole enää mitään jäljellä.
-
Minä en palkitsisi noista juuri ketään jos vertaa heitä esim. vuoteen 1990 mennessä palkinnon saaneisiin.
Okei. Silti jäi vielä ne selvät vastaukset saamatta ja uusiakin kysymyksiä heräsi.
Voisitko siis yksilöidä hiukan paljon enemmän?
- Sanoit "juuri ketään". Onko siis joukossa joku, edes yksikin, joka on mielestäsi riittävän taitava ja ansioitunut?
- Kuka/ketkä ovat ilmeisimmin hyväkaveri-kerhon jäsenet? Älä niputa heitä epämääräisesti, vaikka pitäisi sitten luetella jokainen erikseen.
- Ketkä ovat näitä pidempään sarjakuvaa tehneet väkisin palkitut?
Ja tietysti saat kernaasti tarkentaa, ketkä vuoteen 1990 mennessä palkituista ovat niitä ylivertaisia, vaiko kaikki? Olivatko ketkä jo silloin niin suvereeneja, että koko palkintokäytäntö olisi pitänyt ajaa alas heidän jälkeensä.
Minua ihan oikeasti kiinnostaa tämä enemmän kuin luokittelun retoriikka ja sarjakuvatekijöiden survominen sellaiseen.
-
Tämän lainauksen valossa Puupäähattu ei voisi parempaa päätä ansaita. Tai ainakin tällä valinnalla on selvästi haluttu kolistella ja repiä juuri näitä lajirajoja. Laajentaa ilmaisua! Rohkaista kokeiluihin ja yhdistelyihin. Hyvä!
Timo
No, hyvä kun tuli asiasta selvää! Minkäpä sille mahtaa että meikäläisen tapainen vanha pieru diggaillee silti enemmän perinteistä sarjista. Ehkäpä Puupäälakki toimiikin nyttemmin paremmin tuolla funktiolla, kun vanhat tekijät vanhoine meriitteineen lienee palkittu.
-
aika hulppeaa menoa..eikä ole kauaa niin jaetaan SarjakuvaFinlandia niin seesteisyys ja lähimmäisenrakkaus joka rivien välistä suorastaan tihkuu sen kun kasvaa.
onneksi me sarjakuvan harrastajat ja ammattilaiset olemme, kuten toisaalla todettua, sivistynyttä ja suvaitsevaa väkeä.
mutta ymmärrän sen.
Minusta sarjakuva on vakava asia.
Muille se saa olla "vain sarjakuvaa", se ei ole ongelmani vaan heidän.
kantani on että palkinto jaettiin melko oikeaan - tällä nimenomaisella kerralla.
Aiemmasta vuoden 2000 jälkeen jaetusta(ja kyllä jo sitä ennenkin) olisi minusta voinut jokusen karsia päähineettömäksikin, mutta sekin on vain minun kantani.
Suurena yllätyksenä sanottakoon etten tarkoita Hiltusta.
Jonka saama Puupäähattu kyllä yllätti minut.
kerranki positiivisesti.
Paljoa en tämän Pystysen sarjakuvatuotantoon ole tutustunut, mutta sen verran että vakuutti.
Huolimatta välillä olevista iän ja sukupuolen asettamista eroista töissä kulki pohjavire joka kosketti.
Eräänlainen aitous ja tuntu, tietous.
Ei, en jaa moniakaan hänen näkemyksiään, mutta se ei olekaan vaatimus.
Tiina Pystysen Runousoppi ei ole sarjakuvaa mutta lukeutuu positiivisimmin sarjakuvaan suhtautuviin teoksiin mitä tässä maassa julkaistu on.
Ehkä juuri siksi se on valitettavan vähän tunnettu ja luettu.
2020- tai viimeistään 2030-luvulla aletaan nähdä jo ensimmäisiä manga-Puupäähattuja ja siihenkin on vain totuttava. Edistystä, Watson!
tai sitä ennen. Näyttöä on jo.
Mutta: ilman riittävää näyttöä ei puupäähattua tasan tipu vielä 2040-luvullakaan (enkä usko Grezenin sitä niin tarkoittaneenkaan).
ja riittävällä näytöllä en takoita salonkikelpoisuutta tai rajautumista johon genreen tai sen ulkopuolelle.
siinä oma 5 centtiäni lisäksi tähän sopusoinnun harmoniaan.
-
Minulle "ei-kaupallinen" tarkoittaa piirustustyyliä jossa ei edes yritetä piirtää "hyvin".
Klassikko!
-
Minulle "ei-kaupallinen" tarkoittaa piirustustyyliä jossa ei edes yritetä piirtää "hyvin".
Peräänkuulutan siis lisää kaupallista sarjakuvaa.
-
Et taida päästä ylitse tuon, kieltämättä hiukan turhan pitkän, "copypastetuksen", mitä?
Ei, en pääse. Näen painajaisia siitä, että jokaisessa Kvaakin ketjussa, jota luen, joku kirjoittaja ajattelee, että "nyt voisin esittää jonkun järkevän argumentin, joka vie aihetta eteenpäin... tai sitten voisin vain copypastettaa tähän puoli sivullista epäoleellista tekstiä".
Ja tuo nyt on silkkaa vittuilua.
Tästä kategorioinnista tuskin syntyy erimielisyyttä.
Saathan sinä väittää minun puolestani mitä tahansa maitopurkin kyljessä olevaa lehmän kuvaa sarjakuvaksi, kun niitä on useampi peräkkäin hyllyssä. Vaikka ajatuksen kanssa.
Yrität nyt painaa villaisella juuri sen kysymyksen, josta tässä väitellään. Onko se, mitä Pystynen tekee, sarjakuvaa? Ovatko runokuvat sarjakuvia? Ovatko hauet kaloja, vai olisiko valas parempi analogia tässä tapauksessa? Emme voi tietää, ellemme pureudu itse asiaan. Onneksi Kaltsu on jo ryhtynyt siihen.
Jos minä en pidä Pystysen "runokuvia" sarjakuvana, eikä Pystynen pidä niitä sarjakuvina, niin sinä kai sitten olet kuitenkin oikeassa, koska - olet nyt vaan oikeassa.
Kyllä, olen oikeassa siitä, että copypastetus on kelvotonta argumentaatiota. Tarkistapa viesteistäni, mitä minä olen väittänyt siitä, onko Pystynen tehnyt sarjakuvaa.
Pystynen otti hämmästyneenä palkinnon vastaan.
Jos se olisi annettu minulle, niin olisin myöskin ollut hämmästynyt -- mutta en sen takia, etten pitäisi itseäni sarjakuvantekijänä. Sanoiko Pystynen, että hän oli hämmästynyt sen takia, että hän ei ole tehnyt sarjakuvaa? Ei, vaan hän ei ole opiskellut sarjakuvaa. Vain yksi epäoleellinen siteeraus lisää.
Itse olen taipuvainen purismiin sarjakuvamuodon suhteen, mutta en pelkää sitä, että sarjakuvan puhtautta tahrii Pystysen palkitseminen sarjakuvantekijänä. Pelkään sitä, että sarjakuvan puhtautta tahrii huono argumentaatio ja yhdentekeviin mielipiteisiin vetoaminen silloin, kun keskustellaan siitä, mikä on sarjakuvaa.
-
Hihhei!
Onko Herra Koipeliini tai Yellow Kid sarjakuvaa?
Sarjakuvahan lie sarja kuvia tai vaikkapa ihan yksi kuva, jossa kerrotaan tarina sanojen kanssa tai ilman. Valitettavasti en ole lukenut Outcaultin tai Töpfferin kirjoittamaa raamattua asiasta. Tuskin niissäkään on selitetty arvon suomalaisille herroille tarkoin jotta oikea sarjakuva on rivi noin 6 cm korkeita ruutuja 18 senttimetrin pituudelta puhekuplineen ja liikeviivoineen. Julkaistavan sarjakuvan formaattihan on muodostunut aina käytettävissä olevan julkaisun muodosta ja sanomalehtisarjakuva käytettävissä olevan palstan korkeudesta ja leveydestä. Siksi minua ihmetyttääkin se, että monet nettisarjakuvat piirretään sanomalehtiformaattiin, kun kerran nettiformaatissa kenttä on vapaa. En tiedä mitä herra I tai D pitävät perinteisenä sarjakuvana, itse katson sarjakuvan historian alkaneen jo vaikkapa keskiaikaisista kirkkojen seinämaalauksista, joiden kuvasarjat kertoivat pienillä tekstilisäyksillä lukutaidottomille tai heikosti lukeville raamatun tapahtumia kun katoliseen aikaan papit pölöttivät jurpoillekin vaan latinaa.
Hyvää sunnuntaipäivän jatkoa kaikille!
-
Onnea Tiinalle!
Tästä syntyi sitten Pystyselle ominainen, Suomessa ennennäkemätön piirrostyyli ja tarinankerronta.
Minusta Tiina Pystysen grafikka muistutti jo sillon aikanaan jonkin verran vuoden 1993 puupäähatun saajan piirroksia.
Omasta mielestäni kuljen välimaastossa, lajien välissä. Pidän itseäni kirjailijana, joka on ottanut kuvakirjan ja sarjakuvan keinot käyttöönsä - ja aikoo vakaasti salakujettaa ne kirjallisuudeksi kutsutulle leikkikentälle.
Tiina Pystynen, Ruutujen välissä
Yllättävästi tuosta tulee mieleen Töppferin aivoitukset siitä mitä hän tekee ja mihin pyrkii. Toisaalta Töppfer asetti kyllä jo ruutuja rinnakkain hakiessaan sitä uutta ihmeellistä, kuvat ja tekstin yhdistävää kerrontamuotoa.
Luulen että joillekin Pystysen sarjakuvat eivät ole sarjakuvaa nimen omaan siitä syystä että niistä puuttuu se juxtapositio. Sivujen "oikeaa" lukemisjärjestystä saatta olla vaikea hahmottaa. Tällä palkinnollakin kyllä sarjakuvan määritelmää halutaan selkeästi laajentaa kohti kuvataidetta. Hämmästyttävän monia kuvataiteilijoitä on palkittu (suhteessa heidän määräänsä sarjakuvantekijöissä). Esim. Uusitalo, Turunen, Tukiainen. Tällä kaavalla seuraava hattu voisi mennä vaikka Jarmo Mäkilälle. :)
Viime vuosina palkituista myös Aarniala oli selkeästi yksittäisten kuvien ja niistä muodostuvien sarjojen tekijä. Joitakin ihmisiä juxtaposition puute ilmeisesti häiritsee aika paljon. Minusta se vaikeuttaa joidenkin sarjakuvan keinojen, kuten liikkeen kuvauksen ja ajan hahmottamisen esittämistä. Pystysen tarinoissa nämä eivät kuitenkaan ole (sikäli kun olen niitä lukenut) mitenkään oleellisia juttuja. Pääpaino on enemmän fiiliksissä.
Sekö uusin teos on muodoltaan lähempänä perinteistä sarjakuvaa? Olen lukenut vain Runousopin sekä muutaman vanhemman teoksen (esim. Onnenkoukkuja). Muistaakseni Naarassarjoissa oli myös Pystystä, mutta lieneekö niitä töitä uusintajulkaistu?
-
Sekö uusin teos on muodoltaan lähempänä perinteistä sarjakuvaa? Olen lukenut vain Runousopin sekä muutaman vanhemman teoksen (esim. Onnenkoukkuja). Muistaakseni Naarassarjoissa oli myös Pystystä, mutta lieneekö niitä töitä uusintajulkaistu?
Naarassarjojen jutuista ainakin osa on julkaistu osana pidempää kokonaisuutta: Leskikuningattaren muistelmat, vai olikohan Ystävänä yksinäisyys, tai ehkä molemmat. Uusinta teosta en ole lukenut kokonaan, näin alkuperäisvedoksia näyttelyssä Galleria Johan S:ssä loppuvuodesta. Tiinalta alkaa seuraavaksi ilmestyä sarjakuva Hyvä terveys-lehdessä, kertoi hän Puupääillallisilla.
-
Jaa-a, ei tee minun makuni mukaista sarjakuvaa mutta...
(kohauttaa olkapäitään)
Onneksi olkoon vain :laugh:
-
Sama juttu täällä, mutta vilpittömät onnittelut silti hatun saajalle.
Seuraavaa puupäähattua ehdottaisin Ensio "Enska" Itkoselle. Hän piirsi aikoinaan tussilla lehtiötaululle mm. erilaisia etuajo-oikeutta käsitteleviä risteystilanteita ratkaisuineen (huom. ilman lyijykynähahmotelmia suoraan tussilla paperille). Ja tämä kaikki vielä televisioitiin. Lapsille suunnatun teoksensa Muista aina liikenteessä (1975) Itkonen teki yhdessä Kylli-tätinäkin tunnetun taiteilijan Kylli Kosken kanssa (Wiki).
-
Seuraavaa puupäähattua ehdottaisin Ensio "Enska" Itkoselle. Hän piirsi aikoinaan tussilla lehtiötaululle mm. erilaisia etuajo-oikeutta käsitteleviä risteystilanteita ratkaisuineen (huom. ilman lyijykynähahmotelmia suoraan tussilla paperille). Ja tämä kaikki vielä televisioitiin. Lapsille suunnatun teoksensa Muista aina liikenteessä (1975) Itkonen teki yhdessä Kylli-tätinäkin tunnetun taiteilijan Kylli Kosken kanssa (Wiki).
Tää oli mun mielestä hyvä läppä. :)
-
Heh... "Vilpittömät".
-
No vilpittömät vilpittömät!
-
Hyvä Gothicus...aika paha...
8]
-
Hei keskustelijat!
Olen kiinnostuneena seurannut kommenttejanne. Laitan tänne väliin omankin kommenttini.
Olen ylpeä ja onnellinen saatuani Puupäähattu-palkinnon. Olin yllättynyt kun en osannut odottaa sarjakuvapalkintoa.
Ajattelen tekeväni tarinoita. Kirjoja. Minusta kirjallisuus on ajattelun ja tekemisen vapautta. Tarinaa voi kertoa monin tavoin. Haluan pitää avoimena sen MITEN tarinaani kerron.
Välillä tarina on romaani, pelkkää tekstiä kuten terapiaprosessita kertova romaanini Häpeähäkki, välillä tarina lähestyy sarjakuvaa, käytän sarjakuvan keinoja, aika vapaasti tosin, koska en halua ahtaa kuvia pieniin ruutuihin. (Leskikuningattaren muistelmat, Ystävänä yksinäisyys)
Kuvakirjakerronta voisi kuvata Lemmentanssien tapaa kertoa tarinaa. Mutta sarjakuva tunkee kyllä sinnekin taustalle.
Mun esikuvani tulee kivikaudelta, kreikkalaisista ja roomalaisista ruukuista, egyptin pyramidien taiteesta, Intialaisista miniatyyreistä, varhaisen käsin kirjoitettujen ja upeasti koristeltujen käsikirjoitusten ja pergamettien maailmasta ja vanhemmasta taiteesta. Ne eivät ole nykysarjakuvaa, mutta itseasiassa luen tuota kuvamaailmaa aika paljon sarjakuvan tavoin.
Tekijän pitää tietää perinteet, se perusta jolle oman työnsä perustaa. Sarjakuva on modernia taidetta. En ole kerinnyt vielä sinne asti, mutta kahlaan sarjakuvan ja taiteen alkuajoissa, siinä perustassa joka on kaiken taiteen perusta, myös sarjakuvan, eikä se mielestäni ole huono lähtökohta.
Ehkä se, etten yritä tehdä sarjakuvaa, vaan kertoa tarinaa, voi joskus avata tekemisen tapaa ja purkaa niitä tiukkoja normeja ja sääntöjä joita eri taidemuodot ympärilleen luovat. Sarjakuvalla on omat kerronnan tapansa. Joskus ne säännöt pitää rikkoa ja tehdä vaan päin honkia.
Päin honkia minä kirjoitan romaania, päinhonkia teen kuvakirjaa ja niin käytän sarjakuvaakin työssäni, silloin kun tarina sitä vaatii.
Kirjailijaliitto vastusti kauan mun tapaani tehdä kirjallisuutta. Siellä koettiin isona uhkana sarjakuvan tunkeutuminen kirjallisuuden maailmaan. Puupää löi puupäätään seinään ja mursi seinän. Olen kirjailijaliiton jäsen ja koen olevani kirjailija, joka vastustuksesta huolimatta kertoo tarinoita niin kuin lystää. Hyväksyttiin sitä sitten tai ei. Kuten kertoa tarinaa myös kuvin ja sarjakuvin.
Olen ylpeä saadessani kuulua myös sarjakuvien tekijöihin. Niin kuin sanoin. Tärkeintä on tekemisen ja ajattelun vapaus. Viis säännöistä.
Se mistä olen erityisen onnellinen, on 90-luvulla aloittaneet sarjakuvanpiirtäjätytöt, jotka ovat palkintoperustelujen mukaan saaneet innoitusta työstäni. Minusta on hienoa, että myös tytöt ja naiset ovat löytäneet sarjakuvan ja ovat päässeet myös esiin sarjakuvamaailmassa. Hittovie nyt on päästetty irti myös eläkeikää lähestyvä mummo!
Minulle sarjakuva on esimerkki iloisen anarkian maailmasta. Se mitä eniten arvostan sarjakuvantekijöissä ja se mitä minä olen oppinut sarjakuvantekijöiltä, on tuo keneltäkään lupaa kyselemätön tapa kertoa omaa tarinaansa vaikkapa julkaisemalla omakustanteita. Sarjakuvien omaelämäkerrallisuus kiehtoo minua erityisesti. Ja se, että tämän päivän sarjakuvan tekemisen tekniikoiden skaala on todella omintakeinen ja laaja.
terveisin Tiina Puupää-Pystynen
-
Hienoa että tulit käymään(olemaan toivottavasti)tänne joukkoon kummaan! Aivan riippumatta siitä onko tapasi tehdä sarjakuvaa/kirjallisuutta yksi yhteen omien mieltymyksieni kanssa, olen lähes kaikessa samaa mieltä kanssasi. Ja innoituksen lähteitä tällä laman ja pohjoisen sijainnin piinaamalla kansalla tuskin on yhtään liikaa! Tervetuloa!
-
Ilahduttavaa tekstiä.
Paljon sarjakuvallisia kiintopisteitä ja aivan vallattomasti tulkinnan vapauksia.
Juuri niin kuin tulkitsin ja toivoinkin asian olevan.
Olisit ansainnut sarjakuvaneuvoksenkin tittelin avartavasta esityksestä ja siihen johtaneesta konkreettisesta luovasta työstä.
-
Kiitos Tiina kirjoituksestasi. Olet aivan mahtava!
Terveisin,
Sarjakuvapiirtäjä joka 90-luvulla lainasi Lahen kirjastosta sarjakuviasi. :)
-
Tiina Pystysen vapauden julistus taiteelle, kirjallisuudelle ja sarjakuvalle pitäisi painaa lentolehtisille ja tiputtaa taivaalta koko kansan luettavaksi. Just näin.
-
Kiitos tosiaan kattavasta kommentistasi, Tiina. Sarjakuva on taiteen lajeista viimeisimpiä, mikä pyristelee mustassa laatikossaan (ainakin Suomessa). Saahan siellä laatikossakin olla, mikäpä siinä, vaan saa sieltä tulla uloskin! Olisit ansainnut hatutuksen jo aikoja sitten vaan nytpä hattubonuksena olet saanut lukea viihdyttäviä kommentteja tältä saitilta.
Pysy kanavalla jos haluat lukea lisää hupaa, vielä on tulossa tänä vuonna jakoon Sarjakuva-Finlandia, Vuoden sarjakuvateko jne!
Terveisin tuotannostasi tykkäävä fani.
-
Olisipa hauska nähdä ilmeitä kirjailijaliiton hallituksen kokouksessa jos sarjakuvantekijät tästä innostuneena alkaisivat anoa jäsenyyttä sankoin joukoin. Siis ne jotka kokevat olevansa kirjailijoita. Yksi (kotimaisen) sarjakuvan ongelmahan on juuri se että tekijöitä ei arvosteta tarpeeksi. Palkinnoilla koetetaan tätä asiaa korjata, mutta onhan se kirjailijan status sentään jotain! Mieleen jäi joku keskustelu Heikki Jokisen kanssa joka letkautti että kun sinulla (siis minulla) on noin monta sarjakuvateosta ulkona niin sehän on jo (kirjallinen) tuotanto. :)
-
Mieleen jäi joku keskustelu Heikki Jokisen kanssa joka letkautti että kun sinulla (siis minulla) on noin monta sarjakuvateosta ulkona niin sehän on jo (kirjallinen) tuotanto. :)
Kirjailijaksi katsotaan siis jos kirjoittaa kirjan.
Tai tekemällä monta sarjakuvaa jos on sarjakuvantekijä.
Vielä on matkaa ::)
-
Onnittelut Pystyselle. Hienoa lukea palkitun omat ajatukset. Varsinkin, kun niissä on ajatusta.
-
Kirjailijaksi katsotaan siis jos kirjoittaa kirjan.
Kirjailijaliiton jäsenyyden ennakkoehto on että on julkaissut kaksi kirjaa. Kaikkia halukkaita ei silti hyväksytä, koska rima halutaan pitää korkealla. (kts. Juha Vuorinen)
Minulle tosin on jäänyt epäselväksi, mikä kyseisessä kansanvalitusseurassa on niin kiehtovaa, että siihen pitäisi kuulua.
-
Minulle tosin on jäänyt epäselväksi, mikä kyseisessä kansanvalitusseurassa on niin kiehtovaa, että siihen pitäisi kuulua.
Kanavoivat tiemmä apurahoja - eli siis käyttävät oikeaa taloudellista valtaa omalla alallaan.
-
Pystysen koko aukeaman mittainen haastattelu uusimmassa Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Ja ihan kansikuvassa.
Timo
-
Suomen sarjakuvaseuran vuosittain myöntämä Puupäähattu-palkinto jaetaan tällä viikolla, tarkemmin ottaen torstaina 13.1.2011 klo 12 Kansalliskirjastossa. Samassa tilaisuudessa (http://www.sarjakuvaseura.fi/index.php?option=com_eventlist&view=details&id=9:Puupaahattu%202011&Itemid=201) jaetaan myös sarjakuvaneuvoksen arvonimiä, juhlavuoden kunniaksi peräti neljä kappaletta.
Kuka hatun tänä vuonna saakaan ja keitä ovat ansiokkaat neuvokset?
Viime vuonna palkittiin Tiina Pystynen, sitä edellisenä vuonna Ville Ranta. Rannan kanssa samana vuonna nimitettiin Keijo Ahlqvist sarjakuvaneuvokseksi.
Lisätietoja (Suomen sarjakuvaseura). (http://www.sarjakuvaseura.fi/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=19&Itemid=85)
Viime vuoden Puupäähattuketju (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,12081.0.html)
-
Suomen sarjakuvaseura ry järjestää perinteisen Puupää-palkinnon jakotilaisuuden torstaina 13. tammikuuta 2011 klo 12.00 alkaen Kansalliskirjastossa, osoitteessa Unioninkatu 36, Helsinki.
Samassa tilaisuudessa jaetaan neljä sarjakuvaneuvoksen arvonimeä. Samalla kirjastossa avataan palkitun töistä koottu näyttely. Palkinnon saaja jakaa haastatteluja paikan päällä.
Muokkasin otsikkoa, ettei mene ketjut sekaisin. -G
Edit: Tosiaan, yksi ketju (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,13373.0.html) tuli juuri aiheesta. No, olkoon tämä täällä tapahtumissa muistutuksena, tuolla voi sitten puida.
-
Kyllä se on Wallu nyt. Veikataan häntä joka vuosi, kunnes tärppää.
-
Kyllä se on Wallu nyt. Veikataan häntä joka vuosi, kunnes tärppää.
Kerrotko samalla lottonumerot jotka ei voita?
;)
Ei vaan, olishan toki Wallu ansainnut kunnian, mutta veikkaan että ennemmin tulee palkinto vaikkapa hyvin hoidetusta Sarjakuvantekijöiden puheenjohtajuudesta kuin Puupää-hattu.
-
Ihanata, jo toisen kerran samalla viikolla pääsee sarjaquvaporukka mielensä pahoittamaan!
"Miksi sille eikä sille? Olishan sen jo pitänyt, mutta arvasin että eihän se kuitenkaan koska se on niin hyvä! Parempi on se kuin kukaan hatutettu koskaan! On! Ihan surkee palkinto kun mun suosikki ei sitä saanut vaikka olisi paljon enempi ansainnut."
Onneksi Kansalliskirjaston kaffilassa tarjotut kahvi & kakku ovat aina hyvää.
-
Ihanata, jo toisen kerran samalla viikolla pääsee sarjaquvaporukka mielensä pahoittamaan!
"Miksi sille eikä sille? Olishan sen jo pitänyt, mutta arvasin että eihän se kuitenkaan koska se on niin hyvä! Parempi on se kuin kukaan hatutettu koskaan! On! Ihan surkee palkinto kun mun suosikki ei sitä saanut vaikka olisi paljon enempi ansainnut."
komppaan.
Nyt jos saataisiin vielä sarjakuvafinlandiaketju tähän viikkoon niin olisi texas hold'em tai mexico holdup tai joku jackpot kumminkin.
-
Meinasin jo tuohon OPhen vastata, että vuosi alkaakin oikein lätinällä, kun yhden muilutuksen jälkeen siirrytään samana päivänä seuraavaan, mutta en kehdannut. :angel:
Nyt liha tummumaan; kuka heittää ensimmäisen kiven.
-
Nyt liha tummumaan; kuka heittää ensimmäisen kiven.
Minä, minä, minä! Kari Leppänen olisi hyvä palkinnon saaja. Vielä täydellisempää olisi jos Leppänen kieltäytyisi Puupäästä.
Sitten jos ollaan tosissaan, niin jos se ei ole Wallu tai P.A.Manninen, olettaisin palkinnon menevän Pertti Jarlalle.
-
Ihanata, jo toisen kerran samalla viikolla pääsee sarjaquvaporukka mielensä pahoittamaan!
Jep jep. Kun pienessä lammikossa kisataan niin mutapohja nousee äkkiä vastaan.
Onhan tää vähän kummallista. Kun Wallun stigma on se että mies on tehtaillut sivuntäytettä MB ja Pelit -lehtiin niin että kunnianhimoisemmat sarjat unohtuu, niin eikö samalla logiikalla vois alkaa harrastaa tätä niin modernia, tv:stä tuttua pudotuspeliä muutenkin? Aluksi ehdottaisin että otettais Kari Suomalaiselta hattu pois postuumisti, rangaistuksena "Manu ja kultatupsu" -albumista. Sitten voisin antaa omani, kun en kyennytkään olemaan ikuisesti 19-vuotias angstikasauma vaan sorruin piirtämään ihan tavallista elämää kissoineen.
Jos Kvaakin johdonmukaista "on rangaistavaa olla ammattilainen, vain amatöörit rulaa" -linjaa jatketaan, niin eiköhän jokaiselta puupäähatutetulta saada jotain luurankoja esiin, missä rima on alittunut sen verran että voidaan kisata seuraavaksi siitä, keneltä otetaan hattu pois.
:|
-
Aluksi ehdottaisin että otettais Kari Suomalaiselta hattu pois postuumisti, rangaistuksena "Manu ja kultatupsu" -albumista. Sitten voisin antaa omani, kun en kyennytkään olemaan ikuisesti 19-vuotias angstikasauma vaan sorruin piirtämään ihan tavallista elämää kissoineen.
Jos linjaa jatketaan, niin eiköhän jokaiselta puupäähatutetulta saada jotain luurankoja esiin, missä rima on alittunut sen verran että voidaan kisata seuraavaksi siitä, keneltä otetaan hattu pois.
Tämähän olisi mitä mainioin idea! Heti Kvaak järjestämään anti-Puupäähattu-äänestystä, jossa päästään purkamaan höyryjä, ahdistusta ja sieluun kertynyttä yhteiskunnallista vihaa! Haukkumaan jokainen suomalainen sarjakuvataiteilija lyttyyn. Sarjakuvan 100-vuotisjuhlien kunniaksi!
(Ja ihan siltä varalta, ettei kukaan vaan ota tekstiä tosissaan: Tämä oli siis vitsi! Huumoria! Snaijjaatsä?)
-
(Ja ihan siltä varalta, ettei kukaan vaan ota tekstiä tosissaan: Tämä oli siis vitsi! Huumoria! Snaijjaatsä?)
Ja miten se eroaisi Kvaakin normaalista keskustelusta?
Huumori heijastaa todellisuutta. Itsekin luulin heittäväni pudotuspeli-idean kieli poskessa, mutta luettuna se näyttikin yllättävän todelliselta.
-
Sitten jos ollaan tosissaan, niin jos se ei ole Wallu tai P. A. Manninen, olettaisin palkinnon menevän Pertti Jarlalle.
Hieno kolmikko, josta kaikki ansaisisivat oman hattunsa!
Aika hyvin Sarjakuvaseura on kuitenkin aina onnistunut valinnallaan yllättämään, joten mitään takeita ei ole, että voittaja löytyy tuolta listalta. Varsinkin kun Suomessa on lukemattomia muitakin ansioituneita sarjakuvataiteilijoita, joille ei vielä ole Puupäätä suotu.
Taattua lienee ainoastaan se, että valittu on varmasti palkintonsa ansainnut. Kun vanhojen voittajien listaa katsastaa, niin eipä joukossa ole yhtään huonoa valintaa. Jälleen yksi upea todiste suomalaisen sarjakuvan jatkuvasta vahvuudesta!
-
Ilkka Heilä, Marko Turunen, Juho Juntunen, Ville Ranta ja Tiina Pystynen, siinä viimeiset viisi Puupäähatun saanutta.
Sarjan seuraavaa on vaikea veikata, mutta sellainen säännönmukaisuus tässä on, että edellinen ja jälkimmäinen palkittujen janalla ovat aina hyvin erilaiset.
Kuka on ihan erilainen kuin Tiina Pystynen? Aika moni, varmaankiin...
-
Aika hyvin Sarjakuvaseura on kuitenkin aina onnistunut valinnallaan yllättämään, joten mitään takeita ei ole, että voittaja löytyy tuolta listalta.
Valinnat on nimenomaan olleet viime vuosina yllättäviä (ainakin minulle). Nuo kolme nimeä on ns. helppoja valintoja, joten voi olla ettei valinta niihin osu.
Lisätään haravaan vielä Kari Korhonen, tuli mieleen lähinnä koska myös Aku Ankka lehdellä on juhlavuosi. Tosin Ankka-piirtäjä ei välttämättä ole valitsijoiden listan kärkipäässä, mutta mistä sitä ikinä tietää.
-
Pilapiirtäjiä olisi kyllä, Olavi Hurmerinnasta alkaen. Sarjakuvapuoli vaan on sitten aika heikkoa.
-
Niin... menee määrittelykysymykseksi. Sortin sakki oli sarjakuva, koska siinä oli toisinaan se toinenkin ruutu. Tiltu läpäisee kyllä kriteerit mennen tullen.
-
Jep jep. Kun pienessä lammikossa kisataan niin mutapohja nousee äkkiä vastaan.
Hienosti sanottu!
en kyennytkään olemaan ikuisesti 19-vuotias angstikasauma vaan sorruin piirtämään ihan tavallista elämää kissoineen.
Luulen, että se raskauttava askel on sitten, jos ne kissat rupeavat pelaamaan golfia.
-
Kaikki eivät kannata sitä että hattu jaetaan joka vuosi. Sitäkin voi tuumia, mutta toisaalta ja toisaalta... jos jaettaisiin vain joka toinen vuosi, vielä enemmän tekijöitä ehtisi jäädä kokonaan hatuttamatta ja sekös vasta hatuttaisi.
No, vielä ehtii heittää veikkauksia kehiin. Myös sarjakuvaneuvoksista.
-
Kaikki eivät kannata sitä että hattu jaetaan joka vuosi. Sitäkin voi tuumia, mutta toisaalta ja toisaalta... jos jaettaisiin vain joka toinen vuosi, vielä enemmän tekijöitä ehtisi jäädä kokonaan hatuttamatta ja sekös vasta hatuttaisi.
Siksi toisekseen Puupäähattu on tavallisesti taajaan uutisoitu tilaisuus, jossa tekijä - ja kotimainen sarjakuva yleensä - pääsee paistettelemaan julkisuudessa. Jos hattua ojennettaisiin harvemmin, jäisi tilaisuus käyttämättä ja kansa sivistämättä.
Lisäksi ansaitsevia tekijöitä on niin helkkarin paljon, että valitessa tuskan hikikarpalot helmeilevät väkisinkin otsalla.
-
Myös sarjakuvaneuvoksista.
Näistä ehdokkaista varmaan voi osua kerralla vain yksi, lisäksi voi olla että nämä nimet nähdään valinnoissa vasta joskus tulevaisuudessa. Eipä tullut heti mieleen ketään pitkän uran tehnyttä sarjakuvaveteraania joita tulevista neuvoksista varmaankin löytyy.
Jouko Ruokosenmäki
Sami Kesti
Antti Valkama
Pari mustaa hevosta joita valitsijat ei välttämättä ymmärrä valita :o
Petteri Oja
Vesa Kataisto
-
Mä liputan jälleen Sari Luhtasen ja Tiina Pajun puolesta. Maisa ja Kaarina on paitsi näkyisä, myös varsin mainio sarjakuva.
Hyviä vaihtoehtoja ovat kyllä muutkin ehdotetut.
Jelle Hugaerts ja Kalle Hakkola voisivat ansaita sarjakuvaneuvoksen tittelit. Ainakin jossain vaiheessa. Sarjakuvakeskus Helsingissä on kaikkinensa ollut mahtava paikka. Olisipa moisia ollut silloin kun minä olin parikymppinen.
-
Heikki Paakkaanen,arvaan ja vähä toivonki...
sarjakuvia jo vuodesta...
vaikka mitä! :)
-
Mun arvaukset: Puupaahattu Heikki Paakkanen,
sarjakuvaneuvos ainakin Vesa Kataisto. Olè!
-
Kaskas, Kati K. vei arvauksen suustani. :D
-
sarjakuvaneuvos ainakin Vesa Kataisto. Olè!
Sen verran voidaan varmaan "spoilata", että Sarjakuvaseura ei ihan jääviyssyistä palkitse oman hallituksensa jäseniä.
-
Sen verran voidaan varmaan "spoilata", että Sarjakuvaseura ei ihan jääviyssyistä palkitse oman hallituksensa jäseniä.
No, hoh vaan. Nyt iski tyhjyys kun olin muka niin varma...ehka sitten Pitkamies tai Roju tai Kalervo Pulkkinen ( <---ei missaan jarjestyksessa).
-
Mika Lietzén?
Paitsi että on kovan luokan sarjakuvantekijä, hänen ansiotaan taisi olla LAIKKU 05, tuo vanhan suomalaisen sarjakuvan antologia. Nyt on suomalaisen sarjakuvan juhlavuosi. Tämän tosiseikan on pakko vaikuttaa palkintoon, kaiketi.
-
No, hoh vaan. Nyt iski tyhjyys kun olin muka niin varma...ehka sitten Pitkamies tai Roju tai Kalervo Pulkkinen ( <---ei missaan jarjestyksessa).
Pulkkinen on nimitetty sarjakuvaneuvokseksi jo 1986. Roju vois joo olla hyvä. Ei aina tuu hoksanneeksi kaikkia vaikuttajia ja toimijoita kun ajattelee heitä enemmän taiteilijoina.
-
Pulkkinen on nimitetty sarjakuvaneuvokseksi jo 1986. Roju vois joo olla hyvä. Ei aina tuu hoksanneeksi kaikkia vaikuttajia ja toimijoita kun ajattelee heitä enemmän taiteilijoina.
Argh! Pulkkinen jo 1986...tietenkin.
Kieli multa katkaistakoon :-[
-
Argh! Pulkkinen jo 1986...tietenkin.
Kieli multa katkaistakoon :-[
Kuka noista lukua pitää?
Jos Kari Korhonen ei ole saanut Puupää-hattua niin se on ihme joka pitää korjata. Korhosen tuotanto on lukijakunnan laajuudeltaan ja merkitykseltään kumminkin ainutlaatuinen Suomessa, ja tekijäkin jo turvallisesti nuoruuden tällä puolen.
Sarjakuvaneuvoksen tittelin soisin menevän Jelle Hugaertsille tai Rojulle.
Juhlavuosi vois olla hyvä kansainvälisyysvuosi.
-
lukua pitää joku Sarjakuvaseura, ehe heh, voisin todeta leikkimielisesti.
ja pientä luetunymmärrystä muillekin, leikkimielisesti.
Jotkut beesaa, toiset luo uraa.Puro seuraa uomaa...leikkimielisesti
siis kuka ehotti Paakkasta eka? hä! leikkimielisesti siis vaan... ;)
Huamenahan sen näkee...
Mut joku rahapalkinto siihen kuuluis mukaan.
-
Sarjakuvaneuvosveikkauksia:
Timo Ronkainen
Ville Hänninen
Kalle Hakkola
Kataisto ja Sinisalo saanevat tittelin heti kun jäävät pois Seuran hallituksesta. Jellekin on hallituksessa joten ei hänkään sitä nyt saa.
-
Mut joku rahapalkinto siihen kuuluis mukaan.
Ilmeisesti Puupään vie Jouko Nuora.
-
Kaikki eivät kannata sitä että hattu jaetaan joka vuosi. Sitäkin voi tuumia, mutta toisaalta ja toisaalta... jos jaettaisiin vain joka toinen vuosi, vielä enemmän tekijöitä ehtisi jäädä kokonaan hatuttamatta ja sekös vasta hatuttaisi.
Mistä muuten johtunee että 1970-luvulla ja 1980-luvun puolivälissä pidettiin välivuosia hatuttamisesta?
-
Mistä muuten johtunee että 1970-luvulla ja 1980-luvun puolivälissä pidettiin välivuosia hatuttamisesta?
Samasta syystä, kuin se että yhtenä vuonna jaettiin peräti 5 hattua - vakiintumattomasta käytännöstä.
-
Sarjakuvaneuvosveikkauksia:
Ville Hänninen
Kalle Hakkola
Kataisto ja Sinisalo saanevat tittelin heti kun jäävät pois Seuran hallituksesta. Jellekin on hallituksessa joten ei hänkään sitä nyt saa.
Ville oli hallituksessa ja minulla olisi mielikuva, että Seura ei hatuta omia työntekijöitään.
Jelle olisi periaatteessa kelpaava, kun tuli hallitukseen vasta äänestyksen jälkeen (äänestyksen hoitaa poistuva, ei saapuva hallitus).
-
Ville oli hallituksessa ja minulla olisi mielikuva, että Seura ei hatuta omia työntekijöitään.
Jelle olisi periaatteessa kelpaava, kun tuli hallitukseen vasta äänestyksen jälkeen (äänestyksen hoitaa poistuva, ei saapuva hallitus).
Ai jaa, siis viime vuoden hallituksen jäsenet eivät kelpaa.
-
Seuraan työsuhteessa olevat tai hallitukseen kuuluvat eivät pääse neuvosten maahan.
Aiemmat neuvokset voi tarkistaa tuolta:
http://www.sarjakuvaseura.fi/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=48&Itemid=114
Lisää arvailuja, vielä olis toista tuntia aikaa!
-
Mistä muuten johtunee että 1970-luvulla ja 1980-luvun puolivälissä pidettiin välivuosia hatuttamisesta?
Hattuja ei ole koskaan jaettu enempää kuin yksi. 70-luvulla palkinto haki vielä muotoaan ja 80-luvun tauko johtuu Kari Leppäsen kieltäytymisestä 1985. Silloin otettiin muutaman vuoden hengähdys.
Neuvokset sen sijaan on palkittu alkujaan viiden vuoden välein viiden tittelin paketeissa. Päätimme kuitenkin muuttaa tämän rytmin muutama vuosi sitten, että tietyt poliittisesti tärkeät asiat pääsevät tarvittaessa paremmin esille. Titteleitä jaetaan n. 1/vuosi vauhdilla, mutta vähän soveltaen. Paljastettakoon sen verran että tänään jaetaan teoriassa vuosille 2009-12 korvamerkityt tittelit. Ja kuten Vesa mainitsi Seuran työntekijät ja hallituksen jäsenet eivät tähän joukkoon kuulu.
-
Heitin kolikkoa, mutta kun oli niin pimeää etten nähnyt tulosta niin joudun perustellen veikkaamaan:
Lainaus Kansalliskirjaston sivuilta:
"klo 17: Sarjakuvataiteilija Jyrki Vainio kertoo arjen arvoituksesta suomalaisissa sarjakuvissa. Liittyy juhlavuoteen "Vuosisata suomalaista sarjakuvaa". Järj. Suomen sarjakuvaseura. "
Veikkaan että hatun saa Vainio kun on jo valmiiksi paikalla.
Neuvokseksi nimittäisin Timo Ronkaisen. Nyt on otollinen ajankohta kun on myös AA:n juhlavuosi.
-
Neuvokset 2011 löytyvät perusteluineen täältä.
http://sarjakuvaseura.fi/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=48&Itemid=114 (http://sarjakuvaseura.fi/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=48&Itemid=114)
-
ja nyt löytyy puupäähatutettu samoilta sivuilta
-
Jehnaa!!!
Meni niin Puupäähattu kuin Sarjakuvaneuvoksen arvonimetkin täysin oikeisiin osoitteisiin!
Onnittelut kaikille palkituille, olette parhaita!!!
-
Loistavat valinnat! Onnittelut kaikille!
-
Yllättäviä mutta hyviä valintoja. Onnea!
-
Sarjakuvaneuvos Ilipo Koskela tulee puolen tunnin päästä Liminkaan kylään.
Sarjakuva-asioilla tottakai.
-
Hienoa! Onnittelut palkituille!
-
Mainiot valinnat. Onnea!
-
Ovat oikeisiin osoitteisiin menneitä kaikki! Ei muuta kun isolti ja kosolti onnitteluja! :D
Timo
-
HYVÄ!
-
Osuvia valintoja. Onnea Tommi ja uudet neuvokset!
-
Hupsista, korjaan sanomaani: Ilipo tulee kylään vasta ens viikolla. Hankala sieltä Helsingin juhlahumusta olisi tänne ollutkin ehtiä...
Harmi etten nyt pääsekkään tuoreeltaan kädestä pitäen onnittelemaan. Virtuaalisesti kuitenkin onnittelut joka Jampalle. "Ja kun minä sen Pätkän saan kiinni, minä istun sen päälle."
-
Kirsi Kinnunen on mitä oivallisin valinta.
Muista juhlakaluista en sitten oikeastaan tiedä mitään.
-
Muista juhlakaluista en sitten oikeastaan tiedä mitään.
Sitä varten jokaisesta on sarjakuvaseuran sivuilla esittelyt (http://www.sarjakuvaseura.fi/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=48&Itemid=114). Musta on mukavaa et esim WSOY:n erinomaiset kustannuspäätökset (Larcenet jne) saivat nyt virallista tunnustusta Ahlströmin nimittämisen myötä.
-
Ahlströmin esittelystä ei käy ilmi että onko hänen kontollaan myös kotimaisten albumien kustannustoimittaminen. Olen muissa ketjuissa kehunut WSOY:n kotimaista sarjakuvatuotantoa (Ville Ranta, Kati Närhi) siitä että kirjat rullaavat jollakin vaikeasti määriteltävällä tavalla paremmin kuin kotimaiset sarjakuvat yleensä ja olen epäillyt että niitä on joku asiansa osaava kustannustoimittanut.
Onnittelut Tommille!
-
Oikein hienoa. Juhlikaa ja välittäkää hurskaat toivotukseni.
-
Ahlströmin esittelystä ei käy ilmi että onko hänen kontollaan myös kotimaisten albumien kustannustoimittaminen. Olen muissa ketjuissa kehunut WSOY:n kotimaista sarjakuvatuotantoa (Ville Ranta, Kati Närhi) siitä että kirjat rullaavat jollakin vaikeasti määriteltävällä tavalla paremmin kuin kotimaiset sarjakuvat yleensä ja olen epäillyt että niitä on joku asiansa osaava kustannustoimittanut.
Totta puhut Hans. Kyllä niistä Mikaelia on kiittäminen ja se tuohon esittelyyn kenties voidaan jälkikäteen lisätä. On vain päässyt unohtumaan kirjoituksesta.
-
Mikael Ahlström on myös suomentanut ainakin Jeanin elämää -albumit, ja hyvin onkin!
Tomulle onnittelut pääpuuhatusta! Jes!
-
Hattuja ei ole koskaan jaettu enempää kuin yksi.
Älä usko Sarjakuvaseuran nettisivuihin. :) Itse kirjoitettu lähde ei ole paras tiedon varmenne.
Toto Kailan ohella palkittiin Puupää-hatuilla myös koko Pekka Puupää -elokuvatiimi vissiin TJ Särkkää ja Armand Lohikoskea myöten. Vasta seuraavana vuonna palkinto päätettiin rajata sarja- ja pilakuviin, myöhemmin vain sarjakuviin. Ei ruveta leikkimään historian uudelleenkirjoittamista, tässäkin hommassa oli etsikkoaikansa.
Alunperin Sarjakuvaseuran tarkoitus oli vaalia sarjakuvan ohella kaikkea muutakin silloin roskaksi koettua viihde- ja pulp-kulttuuria taskukirjoineen ja sarjaelokuvineen. Vain kentän laajuus rajasi aiheeksi sarjakuvan. Joka ei oo elänyt tuota aikaa, ei ymmärrä miten loistavan anarkistinen ja holhousvastainen on Seuran lapsuus ollut.
Onnea Tommille ja sarjakuvaneuvoksille!
-
Nämä oli ilo palkita.
Jos viritätte vastaanottimenne YleX-kanavalle nyt kello 14.30, saatatte kuulla Puupään puhuvan. Sekä sarjakuvan läänintaiteilijan!
-
Onnittelut "Puupäälle" ja muillekin palkituille1
-
Lämpimät onnittelut.
-
Älä usko Sarjakuvaseuran nettisivuihin. :) Itse kirjoitettu lähde ei ole paras tiedon varmenne.
Toto Kailan ohella palkittiin Puupää-hatuilla myös koko Pekka Puupää -elokuvatiimi vissiin TJ Särkkää ja Armand Lohikoskea myöten. Vasta seuraavana vuonna palkinto päätettiin rajata sarja- ja pilakuviin, myöhemmin vain sarjakuviin. Ei ruveta leikkimään historian uudelleenkirjoittamista, tässäkin hommassa oli etsikkoaikansa.
Alunperin Sarjakuvaseuran tarkoitus oli vaalia sarjakuvan ohella kaikkea muutakin silloin roskaksi koettua viihde- ja pulp-kulttuuria taskukirjoineen ja sarjaelokuvineen. Vain kentän laajuus rajasi aiheeksi sarjakuvan. Joka ei oo elänyt tuota aikaa, ei ymmärrä miten loistavan anarkistinen ja holhousvastainen on Seuran lapsuus ollut.
Noh noh, eipäs saivarrella.
Tosiaan ensimmäisen hatun kanssa tilanne oli Kiven mainitsema. Raportin ensimmäisestä hatutuksesta voi lukea Sarjainfosta 3 osoitteesta http://nordicomics.info/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=822 (http://nordicomics.info/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=822) Tästä eteenpäin hattu jaettiin sitten ihan sarjakuvantekijöille. Seuran perustamisesta ja tarkoituksesta voi lukea säännöistä ja noista alkupään Sarjainfoista. Toki historia tuntee myös neljä työpareille jaettua hattua. Mutta ei tästä sen enempää, jatketaan juhlimista.
-
Ennätysmäärä yleisöä, ainakin 70 sielua löysi paikalle. Mahtavaa!
Huom! Sarjakuvaneuvoksen titteli on myös sikäli arvokas, että sitä ei voi ostaa rahalla. Hallitusta voi tietenkin ja mielellään saakin yrittää lahjoa mutta.
-
Onnittelut palkituille!
Hassu yhteensattuma että tänään tuli ennen tämän ketjun lukemista käytyä kirja-alessa josta sattui mukaan kahden palkitun teoksia eli Tommilta Toivon kolmas kirja sekä Ilpolta Paholaisen kuiskaus. En ollut ihan satavarma löytyikö nuo jo hyllystä, mutta kun halvalla saa...
-
Hyvat valinnat, hienoa!
Paljon ONNEA Puupaa-Tommille ja uusille neuvoksille!
-
Totta puhut Hans. Kyllä niistä Mikaelia on kiittäminen ja se tuohon esittelyyn kenties voidaan jälkikäteen lisätä. On vain päässyt unohtumaan kirjoituksesta.
Kiitos vain kaikille ystävällisiä sanoja tänne kirjoittaneille! Huh huh, täytyy sanoa että lämmittäähän tällainen tunnustus, vaikka hurjalta tuntuu kuulua näin kunnia-arvoisaan kerhoon.
Sarjakuviemme toimittamisesta sen verran, että kiitokset ohjattakoot kotimaisten osalta kyllä myös kustannustoimittaja Saara Pääkköselle, joka on tehnyt ansiokasta työtä Ville Rannan ja Naisen kanssa -tiimin sarjakuvien parissa, sekä kustannustoimittaja Päivi Kaatajalle Kati Närhen albumin osalta. Lisäksi kotimaisen kaunokirjallisuuden osastoamme on kiittäminen mm. Ville Tiihosen, Tiina Pystysen, Aarni Korpelan, Lukkarinen + Ruusuvuoren ja Lauri Ahtisen teoksista. Kunnia niille joille kunnia kuuluu! Iso talo, isot systeemit...
Mikael
-
Onnittelut!
Suuri suosikkini sai hatun ja neuvoksen tittelikin rutkasti arvovaltaa taas.
-
Kiitos vain kaikille ystävällisiä sanoja tänne kirjoittaneille! Huh huh, täytyy sanoa että lämmittäähän tällainen tunnustus, vaikka hurjalta tuntuu kuulua näin kunnia-arvoisaan kerhoon.
Sarjakuviemme toimittamisesta sen verran, että kiitokset ohjattakoot kotimaisten osalta kyllä myös ...
Ei WSOY saanut titteliä vaan sinä. Jos kriteerinä olisi kustantamon toiminta niin ei varmaan olis palkittu. Sanon vieläkin, että kustannustoimittajan kuuluu olla lojaali tekijöille, auttaa osapuolia näkemään toistensa kannat mutta tarvittaessa myös pystyttävä olemaan työnantajan kanssa eri mieltä.
-
Iltasanomissa on hyvä kuva (http://www.iltasanomat.fi/viihde/Puup%C3%A4%C3%A4hattu-palkinto%20puettiin%20Tommi%20Musturin%20p%C3%A4%C3%A4h%C3%A4n/art-1288362279514.html), sillain niinku herkkä.
SuomiTV:ssä on videota. (http://www.suomitv.fi/uutiset/puup_hatun_voittanut_musturi_teen_ihan_perinteist_sarjakuvaa)
-
Aivan hienoa! Onnea Tommi ja uudet neuvokset.
-
Kiittää ja kumartaa.
Ja nyt takaisin töihin :)
-
Ja nyt takaisin töihin :)
Hattu päässä vai ilman? :)
Pääseekö puupäähattu päässä muuten baariin tai vähän fiinimpään paikkaan?
Timo
-
Kansalliskirjastoon ainakin pääsi, ja sen fiinimpää paikkaa juoda kuohuviintä on vaikea kuvitellla.
Kiitos Kirsi Kinnunen 1960->
-
Hattu päässä vai ilman? :)
Housut jalassa ennen kaikkea. Piirtämisessä jonkinlainen nöyryys on kyllä suotavaa, että ehkä tuo hattu pitää säästää vapaa-ajan käyttöön.
-
Snadisti myöhässä mutta minustakin meni oikealle henkilölle, grattis.
-
Samuelin matkassa on tullut kehuttua niin moneen otteeseen, että lienee sanomattakin selvää, että hattu on minunkin mielestäni hyvin ansaittu!
-
Suomen Sarjakuvaseuran perinteikäs Puupäähattu-palkinto jaetaan ensi torstaina 19.1. klo 12 Kansalliskirjastossa.
Avaan Kvaakin perinteisen Puupäähattu-spekulaation ja -keskustelun :)
Viime vuoden saajia ovat olleet mm. Tommi Musturi (2011), Tiina Pystynen (2010), Ville Ranta (2009), Juho Juntunen (2008) ja Marko Turunen (2007).
-
Tämä on ilmoitus jakotilaisuudesta, palkintoon liittyvä keskustelu täällä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,14448.0.html).
Suomen sarjakuvaseura ry järjestää vuosittaisen Puupääpalkinnon jakotilaisuuden torstaina 19. tammikuuta 2012 klo 12.00 alkaen Kansalliskirjaston Kupolisalissa, osoitteessa Unioninkatu 36, Helsinki. Tervetuloa.
Perinteiseen tapaan uuden Puupään henkilöllisyys selviää paikan päällä. Tilaisuuden jälkeen on kahvitarjoilu. Samalla kirjastossa avataan palkitun töistä koottu näyttely. Sarjakuvanäyttely on esillä 20.1. – 5.3.2012 Agricola-huoneessa.
-
Milla Paloniemi.
-
Täysin samantekevää, koska se ei ole Wallu taaskaan.
-
Minusta aika vaikea sanoa kenelle palkinnon soisi, sillä on jokainen oikeastaan on palkinnon arvoinen. Jokainen tekijä tavoittaa ja tuo esille omissa sarjakuvissaan omaa sisäistä maailmaansa usein hyvin puhuttelevilla stripeillä ja sarjakuvilla.
Minä soisin palkinnon Pertti Jarlalle johtuen ajankohtaisista ja nasevista stripeistä, jotka kuvastavat aikaa jota elämme.
-
Teuvo Lyly. Koska hänellä ei ole aikaa.
Muuten tottakai Millalle tai P. Jarlalle, mutta eikö se nyt olisi itsestään selvää. Kumpikaan ei ole vielä tehnyt tärkeintä teostaan. Aikoinaan vastustin hattua Ville Rannalle, koska sitten olisivat taas Tanskan liput roihunneet. Ajatuksena siis että antaahan ajan kulua. No, sitten aikoinaan Ranta sai hattunsa ja eiköhän ajankohtais-Hesarimme otsikoinut teemallisesti kaksi vuotta myöhässä "Muhammed-piirtäjä sai Puupäähatun!" Juu en tilaa Helsingin Pravdaa en edelleenkään.
-
Hesarimme otsikoinut teemallisesti kaksi vuotta myöhässä "Muhammed-piirtäjä sai Puupäähatun!" Juu en tilaa Helsingin Pravdaa en edelleenkään.
Okei. Alun perin minun ei pitänyt ottaa tätä asiaa esille, mutta pakko hämmentää. Tuleeko seuraavaksi: "Kissantappajaa puolustellut sai Puupäähatun!"
Toivottavasti. Tarkoitan siis, että toivottavasti Pertti Jarla saa hattunsa. Niin monen elinikää miehen työt ovat pidentäneet. Lisäksi ne ovat kasvattaneet kotimaisen sarjakuvan mainetta ja tunnettuutta, sekä palauttaneet uskon pahkasianjälkeisen sarjakuvahumorismin olemassaoloon.
-
Paloniemi tai Jarla? Ei kai nyt sentään vielä...odotetaan nyt muutama vuosi.
Toisaalta sai sen kuka tahansa niin - ouch! - en minä sitä kuitenkaan tunne tai teoksia ole lukenut...siis jos ei ole Jarla tai Paloniemi (tai Hiltunen, joka tainnutkin jo päänlämmittimen saada?)... :P)
-
(tai Hiltunen, joka tainnutkin jo päänlämmittimen saada?)... :P)
Petri on kotsan saanut jo tasan kymmenen vuotta sitten, 2002.
Jännän äärellä olemme, siis et kummoinen huuto tästäkin taas vesilasin reunoille kohoaa.
-
Joku veteraani saisi nyt olla. Ehkä Hurmerinta, ennen kuin on liian myöhäistä?
Timo
-
Kyllä Hurmerinta tunnustusta ansaitsee.
-
Maarit Hurmerinta? :laugh:
Waaassss??? Kuka on Hurmerinta?
-
Maarit Hurmerinta? :laugh:
Waaassss??? Kuka on Hurmerinta?
Olavi Hurmerinta (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,2063.0.html)
-
Vuoden 2012 Puupäähatun sai Kaisa Leka (http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2012/01/sarjakuvan_puupaahattu_kaisa_lekalle_3187754.html).
-
No mutta, ei muuta kuin suuret onnittelut Kaisalle.
-
Suuret onnittelut Lekalle, joka on myös kova pyöräilijä!
-
No niin ja sitten kritiikkiä. Heräkkää vajakit!
Kaisa on hieno ihminen. En itse usko Jeebuksiin tai muihin henkimaailman olentoihin mutta Lekalla päähän sitä joka sanoo ettei tämä päätös olisi ansaittu.
-
Hurmerintaa sitten ensi vuonna. :sleepy:
-
Huraa! Perustelut löytyvät Suomen sarjakuvaseuran sivuilta (http://sarjakuvaseura.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=436%3Akaisa-lekasta-vuoden-2012-puupaeae&catid=111%3Aetusivu&Itemid=2).
Kannattaa käydä katsomassa Lekan näyttely Kansalliskirjastossa, se on aiempia Puupäänäyttelyitä laajempi johtuen uusituista tiloista. Mukana ns. sneak peek (https://twitter.com/#!/StealthMountain) keväällä ilmestyvästä Islanti-sarjismatkakirjasta. Näyttely on Agricola-huoneessa eli alakerroksen kahvion yhteydessä.
-
Paljon ONNEA Kaisa Lekalle hatun saamisen johdosta. Hänen puhuttelevat ajatuksensa valottavat kudelmaa nimeltä elämä monin eri tavoin.
-
Pertti Jarlalle tuleva Puupäähattu on yhtä selviö kuin Palestiinalaisten oma valtio ja presidentti Sauli Niinistö: kaikki tietävät että se tulee väistämättä, joten sitä odotellessa voidaan palkita näitä kakkosketjulaisia.
-
Pertti Jarlalle tuleva Puupäähattu on yhtä selviö kuin Palestiinalaisten oma valtio ja presidentti Sauli Niinistö: kaikki tietävät että se tulee väistämättä, joten sitä odotellessa voidaan palkita näitä kakkosketjulaisia.
Joo kyllä Pertti Jarla on se ainoa oikea, jolle tuo Puupäähattu pitäisi antaa. Ainoa huono juttu on, että Jarla on sotkenut muutaman pöytäliinani...joskus Jarlan sarjakuvia aamuisin lukiessani olen purskahtanut hervottomaan nauruun ruoka tai juomat suussa.
Pari kertaa mennyt pulla väärään kurkkuun, kun on niin naurattanut.
On harvinaista saada meikäpoika nykyään nauramaan sarjakuville...Jarla on niitä harvoja, joka vielä pystyy siihen.
Toivottavasti Jarla saa sen Puupäähatun ensi vuonna...muuten menee katu-uskottavuus koko palkinnolle.
-
Pertti Jarlalle tuleva Puupäähattu on yhtä selviö kuin Palestiinalaisten oma valtio ja presidentti Sauli Niinistö: kaikki tietävät että se tulee väistämättä, joten sitä odotellessa voidaan palkita näitä kakkosketjulaisia.
Mutta eikös Pertti Jarlakin siihen kuulu?
-
Onnittelut Kaisa Lekalle puupäähatusta! :)
-
Mutta eikös Pertti Jarlakin siihen kuulu?
Ai kakkosketjuun? No niin kai sitten.
-
Ai kakkosketjuun? No niin kai sitten.
Jep. (http://kakkonenonykkonen.fi/siksi/62)
-
No eipä yllättänyt taaskaan tämä valinta.....valitettavasti.
Kyllä Hurmerinta tai Jaarla olisi pitänyt palkita, mutta kun näähän menee aina näitä polkuja.
Näin tätä perusteltiin:
"Kaisa Lekan sarjakuvateosten keskeisiä teemoja ovat vammaisuus ja henkinen etsiminen sekä politiikka..." :laugh:
Ihanan 1970-lukulaista..... >:D
Lekahan on myös Vihreän puolueen jäsen ;D
-
No niin ja sitten kritiikkiä. Heräkkää vajakit!
Anyone? Anyone? Bueller?
No, tässä on paholaisen asianajajan avaus. Menkää pähkinöiksi.
Suomalaisen sarjakuvan alennustilaa kuvastaa täydellisesti se, että maan arvostetuin tunnustuspalkinto jaetaan henkilölle, joka käyttää huonosti piirettyjä suurviihdeimperiumin maskottihahmoja kertoakseen viime kesän pyöräilyreissustaan.
PS Yhtään teosta en ole lukenut enkä lue!
-
Lekahan on myös Vihreän puolueen jäsen ;D
IHANKO TOTTA!?! Ja sai Puupäähatun... voihan...
-
Vai että vihiriäkin vielä. Käyttääköhän kierrätyspaperia? xD
-
Odotin hatun menevän vanhemmalle kaartille (miksei Manninen ole moista saanut) ja kai se Jarlakin sen joskus saa jos ei ehdi kuolla mutta kyllä mä olen Kaisa Lekan sarjoista kovasti pitänyt, siis onnittelut!
-
Kyllä Hurmerinta tai Jaarla olisi pitänyt palkita, mutta kun näähän menee aina näitä polkuja.
...
Lekahan on myös Vihreän puolueen jäsen ;D
Kauhee kandaali!
Jaarlahan ei ole tippaakaan vihreä. Pertin piirtämät Timo Soini -aiheiset Kolmonen on ykkönen -stripit olisi pitäny palkita. Ei mitään kaisalekamaista postmodernia taidekokeilua.
-
Lukuunottamatta itsensä piirtämistä hiireksi, mikä onkin ideana vanha kuin mikä, Lekan sarjakuvathan ovat suunnilleen niin kaukana postmodernista taidekokeilusta kuin mahdollista...ennemminkin sitä autenttisen arkirealismin perinnettä jossa taideopiskelijan jääkaapissa maito happanee. Tai, no, tässä tapauksessa arjessa amputoidaan jalkoja tai ryhdytään hindulaismunkiksi tai pyöräillään Rivieralle :)
Tai ehkä kyseessä onkin postmoderni taidekokeilu jossa nuo kaikki kuvataa todellisina tapahtumina mutta ovatkin pelkkää huijausta :)
-
Onnittelut Lekalle, jonka sarjakuvista olen niinsanoakseni ennemminkin tietoinen, kuin että olisin niitä seurannut jollain lailla. Hahmot ja tyyli ovat jääneet mieleen sympaattisina, päinvastoin kuin Rannan tekokarheat, niin tyyliltään kuin sisällöltään, sutaisut.
Kyllä Puupää-hatuissa pitäisi olla ainakin kaksi kategoriaa: Elämäntyö- ja uudet kyvyt ainakin erikseen. On mautonta verrata esim. jotain viidellä vuosikymmenellä toiminutta tekijää ja alle kolmikymppistä uusia juttuja kokeilevaa keskenään.
-
Hesarin Puupäähattu-uutisen yhteydessä olevan ainokaisen lukijakommentin (http://www.hs.fi/keskustelu/aihealue/Kulttuuri/ketju/6386651/) on näköjään kirjoittanut Dennis.
Suomi on suuri sarjakuvakansa.
-
Suuri sarjakuvakansa miettii vielä, kumpi on toivottavampi ja tervetulleempi ilmiö; sekö että sarjakuvapiirtäjä politikoi vai että poliitikko piirtää sarjakuvia.
-
Onnittelut Kaisa Lekalle, vähintäänkin kypsä tekijä hatutettavaksi.
Toi Iltiksen juttu on kannaltani vaivaannuttava. Sarjakuvaa harrastavalle lukijalle tulee siitä väkisinkin vastareaktio; mikä helvetin velvollisuus Jarlaa on palkita kun aika moni kovempi pidemmän uran tehnyt tekijä on hatutta. Eli kusee meikäläisen nilkkaan viime kädessä.
-
Onnea Kaisa! Taas saatiin Suomeen yksi uusi kukkahatutäti!
...poliitikko piirtää sarjakuvia.
Täytyyhän sitä nyt ihmisen jostain työstä saada sitä rahaakin. ???
-
Onnittelut Kaisa Lekalle, vähintäänkin kypsä tekijä hatutettavaksi.
Toi Iltiksen juttu on kannaltani vaivaannuttava. Sarjakuvaa harrastavalle lukijalle tulee siitä väkisinkin vastareaktio; mikä helvetin velvollisuus Jarlaa on palkita kun aika moni kovempi pidemmän uran tehnyt tekijä on hatutta. Eli kusee meikäläisen nilkkaan viime kädessä.
Suomessa on aika paljon hyviä sarjakuvan piirtäjiä...Puupäähattu jaetaan vain kerran vuodessa. Mitä jos se jaettaisiinkin 2 kertaa vuodessa tai sit kahdelle piirtäjälle tai niinkuin Illodiini ehdotti, että olisi kaksi eri kategoriaa, joista palkittaisiin.
Näin piirtäjät saisivat edes vähän tunnustusta ja arvostusta työstään.
Sarjakuva Finlandiakin jätettiin jakamatta viime vuonna, kun oli kuulemma liian huono taso...ja paskat oli. Oli kyllä aika tyhmää jättää jakamatta...petyin M. A. Nummiseen todella paljon, vaikka sen laulut hauskoja onkin.
Kyllä noita kirjailijoita suitsutetaan ja saavat ties mitä palkintoja osakseen. Sarjakuvaa vain ei vieläkään oikein osata arvostaa, vaikka jokainen niitä lukee päivittäin.
Muuten Jarla sun sarjakuvia on vähän vaarallista lukea. Tänä aamuna meinasin taas tukehtua aamupalalla voileipääni lukiessani viimeisintä Fingerporia Hesarista. Kohta saan varmaan häädönkin, kun rämähdän hillittömään nauruun aamuisin.
Ja kyllä se Puupäähattu joskus tulee...eikös se Kari Suomalainenkin piirtänyt monta vuotta ennekuin sai hattunsa.
-
Sarjakuva Finlandiakin jätettiin jakamatta viime vuonna, kun oli kuulemma liian huono taso...ja paskat oli. Oli kyllä aika tyhmää jättää jakamatta...petyin M. A. Nummiseen todella paljon, vaikka sen laulut hauskoja onkin.
Niinkö? Muistaakseni Sarjakuva-Finlandian jakoivat viime vuonna Kati Kovacs ja Heikki Paakkanen.
-
Niinkö? Muistaakseni Sarjakuva-Finlandian jakoivat viime vuonna Kati Kovacs ja Heikki Paakkanen.
Ne sai jaetun kakkossijan.
Lainaus Helsingin sanomilta!
"Viinitermiä käyttääkseni vuosikerta 2010 ei ollut parhainta laatua; edellisen vuoden sadosta olisi ollut helpompaa valita vuoden sarjakuvakirja. Tilanteen ratkaisemiseksi 'ensimmäinen palkinto' jätetään antamatta ja sen asemesta myönnetään kaksi 'toista palkintoa'"
-
Niinkö? Muistaakseni Sarjakuva-Finlandian jakoivat viime vuonna Kati Kovacs ja Heikki Paakkanen.
2011 Sarjakuva Finlandiasta seuraavaa:
M.A. Nummisen perustelut valinnalleen:
Viinitermiä käyttääkseni vuosikerta 2010 ei ollut parhainta laatua; edellisen vuoden
sadosta olisi ollut helpompaa valita vuoden sarjakuvakirja. Tilanteen ratkaisemiseksi
”ensimmäinen palkinto” jätetään antamatta ja sen asemesta myönnetään kaksi ”toista
palkintoa”.
Upsista, mutta kertaus on...
-
Tuollainen palkinnon jakaminen on ihan yleinen tapa. Aika usein esim. klassisen musiikin kilpailuissa käy noin. M.A. Nummiselta ihan asiallinen ja selvästi harkittu päätös.
-
Mitä jos se jaettaisiinkin 2 kertaa vuodessa
Ei.
-
Ei.
Olipas hyvin sievennetty ja perusteltu vastaus. Ei susta ainakaan politiikkoa tule!
-
...eikö Puupäähatun yhteydessä joku toinen oo saanut toisen tittelin? Ja molemmathan ovat olleet tunnustuspalkintoja...vai?
-
Olipas hyvin sievennetty ja perusteltu vastaus. Ei susta ainakaan politiikkoa tule!
Voi kai sen Puupäähatun jakaa vaikka jokaiselle Sarjakuvaseuraan liittyvälle. Ja silti varmaan olisi tyytymättömyyttä.
-
tai vaihtoehto on olla jakamatta. silloinkin olisi kaikilla huulet väärinpäin :o
-
Ne sai jaetun kakkossijan.
Niin, siis palkintoa ei jätetty jakamatta vaan se jaettiin kahden tekijän kesken, niinkuin siteeratussa uutisessakin kerrotaan. Kuten Ossi sanoi ei tuo nyt niin kummallista ole, sarjakuvapiireissä toki uutta kun ei palkintoja muutenkaan ole liiemmälti ollut.
Oma arvostukseni Nummista kohtaan sen kuin nousi etenkin kun kuulin miehen perustelut. Hän oli todellakin paneutunut tehtävään tunnollisesti, lukenut kilpailuteokset ajatuksella moneen kertaan ja sen lisäksi perehtynyt myös edellisen vuoden tarjontaan saadakseen paremman käsityksen suomalaisesta sarjakuvasta.
-
Niin, siis palkintoa ei jätetty jakamatta vaan se jaettiin kahden tekijän kesken, niinkuin siteeratussa uutisessakin kerrotaan. Kuten Ossi sanoi ei tuo nyt niin kummallista ole, sarjakuvapiireissä toki uutta kun ei palkintoja muutenkaan ole liiemmälti ollut.
Oma arvostukseni Nummista kohtaan sen kuin nousi etenkin kun kuulin miehen perustelut. Hän oli todellakin paneutunut tehtävään tunnollisesti, lukenut kilpailuteokset ajatuksella moneen kertaan ja sen lisäksi perehtynyt myös edellisen vuoden tarjontaan saadakseen paremman käsityksen suomalaisesta sarjakuvasta.
Miksi sitten ei esim. kirjallisuuden Finlandiaa jaeta kahden kirjailijan kesken tai siis ei ole koskaan jaettu. Kun etsitään voittajaa, niin kyllä se pitäisi löytyä, vaikka olisi kuinka huono vuosi.
Kyllä pressakin valitaan joka 6. vuosi, eikä sitä jaeta kahden ehdokkaan välillä.
Tää nyt on tämmöisen vanhanaikasen ukon valitusta...yritä kestää.
-
Miksi sitten ei esim. kirjallisuuden Finlandiaa jaeta kahden kirjailijan kesken tai siis ei ole koskaan jaettu.
Ei ole ollut tarpeen? Monia muita kirjallisuuspalkintoja on kyllä jaettu kahden kirjan kesken, J.A. Hollon palkinto, J.H. Erkon palkinto, Arvid Lydecken -palkinto jne.
-
Nobelikin on lohkottu välillä kolmeen osaan. Puupäähattu kahteen.
Viherluoto ja Vikainen, Paretskoi ja Heikkilä, Jykä & Rike - no, kaksi jälkimmäistä toki tekivät yhteistyönä leijonanosan tuotannostaan.
-
Kyllähän sitä löytyy kun hakemalla hakee, noita jaettuja palkintoja...
Teen pienen vertauksen:
Jo olet koko ikäsi lotonnut ja saat 7 oikein yhtenä päivänä...et varmaan koskaan tule saamaan sitä uudestaan. Sit kuuletkin, että sun lisäksi on päävoiton voittanut 10 muuta tyyppiä. Kyllä saattaa pikkasen ottaa pannuun.
Sama juttu noissa Finlandioissa...kyllä sit haluisi voittaa sen kokonaan itselleen.
Me ihmiset ollaan itsekkäitä olentoja...
En jaksa enempää tästä asiasta jauhaa, joten lopetan tähän.
-
Jankutetaan nyt silti vielä sen verran, että M.A. olisi voinut sanoa jotain tyyliin "näin monista hyvistä tarinoista täytyy ainakin pari palkita", mutta ei; kyse oli hänen mielestään siitä, että otetaan huonoista pari siedettävää ja jaetaan raha niiden kesken. Makuasioista on tietenkin melko hedelmätöntä inttää, ja monesta albusta voisin olla samoilla linjoilla Nummisen kanssa. Mutta hän kyllä teilasi aikalailla sarjakuvan tilan yleensä Suomessa. Eli väärä hemmo hommaan, jos palkinnolla on tarkoitus nostaa ihmisten tietoisuutta näistä kotoisista vaihtoehdoista.
-
Suomen sarjakuvaseura ry. järjestää perinteisen Puupääpalkinnon jakotilaisuuden torstaina 17. tammikuuta 2013 klo 12.00 alkaen Kansalliskirjastossa, osoite Unioninkatu 36, Helsinki.
Perinteiseen tapaan uuden Puupään henkilöllisyys selviää paikan päällä. Tilaisuuden jälkeen siirrymme alakerran kahvilaan nauttimaan Puupääkakkua.
Palkitun töistä koottu näyttely on esillä alakerrassa 11.3.asti.
Edit: ylim. perinteinen-sana pois + näyttelylisäys
-
Oliskohan tänä vuonna Pertti Jarlan vuoro saada Puupäähattu. Niin monet aamut pelastanut ja päivä alkanut hymyssä suin, kun on saanut annoksen Fingerporia. Viime vuonna tuli Fingerpori-näytelmäkin...moni sarjakuva ei saa omaa näytelmää.
Jos Suomen sarjakuvaseuralla on edes hitunen järkeä päässä, niin Jarla on Puupäähatun ainoa katu-uskottava saaja.
-
Kukaan ei taaskaan muista Martti Sirolaa, vaikka häneltä tuli albumikin äskettäin. Apassit-trilogia oli todellinen sukupolvikokemus aikana jolloin kotimaisia pitkän tarinan sisältäviä albumeita oli tarjolla sirkkelisahurin sormia vähempi määrä. Plus sitten Hölmöläiset-sarja ja paljon muuta...
Se sitten 17. tammikuuta nähdään ketä ei vieläkään.
-
Sirolalta luin vasta hevossarjakuva Kultaisen kesän. Juoni oli juuri sitä mitä voi nuorille heppatytöille tehdyltä tarinalta odottaakin, mutta käsis ei ollutkaan Sirolan jonka piirrokset olivat luonteeltaan hyvin miellyttäviä. Takakannen mukaan Sirola ei juuri ollut hevosia aiemmin piirtänyt, jos ollenkaan. Nostan hattua aikaansaadulle jäljelle. Ehkä joskus hän nostaa sitten Puupäätä.
-
Wallun palkitseminen on samanlaista kuin HIFK:n The Tiedotteen odotus. Mitään ei tapahdu.
-
Sirola ja Wallu saavat molemmat minulta nyökyttelyä. Hölmöläiset ja Apassit olivat molemmat huomion arvoisia teoksia kun pieni olin.
Mielessä kävi jossain vaiheessa myös että jokohan Mikael Mäkinen saa kohta hatun?
-
Mielessä kävi jossain vaiheessa myös että jokohan Mikael Mäkinen saa kohta hatun?
Karvahatun, stetsonin, koivistolaisen, borsalinon vaiko pipon? Kyllä näin talvella on tärkeää suojata päänsä!
-
Kari Korhonen!
-
Hatun ansaitsevien lista on vuosi vuodelta pitempi. Em. lisäksi nyt vaikkpa Samson ja Lukkarinen ja Luhtanen & Paju, tulee päällimmäisenä mieleen.
-
Heikki Paakkanen palkittiin sarjakuvan Puupäähatulla (http://www.ksml.fi/uutiset/viihde/heikki-paakkanen-palkittiin-sarjakuvan-puupaahatulla/1288907)
-
Erinomaista! Onnittelut Heikille! Lasipalatsissa on vielä Paakkasen näyttely muutaman päivän.
-
Uutinen myös Kvaakissa. (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=1878) Onnea!
Timo
-
Hieno palkinto hienolle miehelle! Onnittelut!
Viimeksi sain nautiskella Paakkasen jutuista Tampereella, kun kasasin toissavuoden Sarjakuva-Finlandia näyttelyä. Paakkasen innolla kertomat tarinat, esinekokoelmat, installaatiot, näyttelyt ja performanssit laajentavat sarjakuvaa tyylikkäästi itse albumien ulkopuolellekin. Tai ehkä sarjakuvat ovat vain osa kokonaistaideteosta nimeltä Paakkanen? Hattu sopii siihen päähän kyllä paremmin kuin hyvin.
-
Olisin kyllä toivonut että Jarla olis ton saanut tänä vuonna, mutta kyllä Heikki Paakkanenkin ansaitsee puupäähattunsa. Onneksi olkoon vain...hieno piirtäjä.
-
Eiköhän Jarlankin vuoro vielä saavu. Paakkanen on vaikuttanut jo niin pitkään, että minunkin ensireaktioni oli että häh, eikö sillä vielä ollut hattua. Hieno valinta.
-
Kannattaa mennä katsomaan näyttely Kansalliskirjastoon.
http://sarjakuvaseura.fi/fi/suomen-sarjakuvaseura-ry/puupaahattu/493-puupaa-heikki-paakkanen (http://sarjakuvaseura.fi/fi/suomen-sarjakuvaseura-ry/puupaahattu/493-puupaa-heikki-paakkanen)
(http://sarjakuvaseura.fi/images/Puupaa_neuvos/paakkanen-nayttely-web.jpg)
(http://sarjakuvaseura.fi/images/Puupaa_neuvos/paakkanen-mongoolikone-web.jpg)
-
Jaa-a. Paakkasen tyyli ja etenkin tekstaus on aina ollut minulle ongelma. Palkitseminen ei. Lämpimät onnittelut!
-
Tässä vielä palkitun koneellinen juhlapuhe ja näyttelymeininkiä videolla. (http://www.youtube.com/watch?v=GzR815M4mAs)
-
Suomen sarjakuvaseura ry järjestää perinteisen Puupäähattu-palkinnon jakotilaisuuden torstaina 13. helmikuuta 2014 klo 12.00 alkaen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa, osoite Hallituskatu 1, Helsinki.
Perinteiseen tapaan uuden Puupään henkilöllisyys selviää paikan päällä. Palkituin töistä koostuva näyttely on esillä myöhemmin maaliskuussa Galleria Sarjakuvakeskuksessa, osoitteessa Hämeentie 150.
-
Jakotilaisuus siis reilun tunnin päästä, tervetuloa.
-
Onpas outoa, että tänä vuonna ei ole ollenkaan veikkauksia yms, kuten aiempina.
Timo
-
No veikkaisin Tietäväistä tai Jarlaa.
-
(http://www.asemakustannus.com/kuvat/kummituslapsi-kansi.jpg)
Asema onnittelee!
Terhi Ekebomin teoksia:
Kummituslapsi (http://asemakustannus.com/kirjat/kummituslapsi.html) (2013)
Voyage (http://www.napabooks.bigcartel.com/product/terhi-ekebom-voyage) (2010)
Honeymoon Island (http://www.napabooks.bigcartel.com/product/terhi-ekebom-honeymoon-island) (2007)
Uusissa maisemissa (http://asemakustannus.com/kirjat/uusissa_maisemissa.html) (2005)
A Cow's Dream (2001)
-
Onnea voittajalle täältäkin!
-
Indeed! Etusivulla (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2062).
Timo
-
Onneksi olkoon Terhi, Wallu ja Iris! Osuvia valintoja. Sekä Terhi että Wallu ovat pitkän linjan puurtajia ja on aina hienoa kun sellaisesta muistetaan ja kiitetään.
-
Suuret onnittelut! Kummituslapsi on komea albumi.
Ja onnittelut neuvoksille!
-
Eheh...
-
Onnittelut Terhille!
-
Never heard tuosta voittajasta, taas jäi Jarla nuolemaan näppejään!
-
Ei se mitään, Jarla nuolee näppejäään laskeakseen seteleitä joita juuri haki pankista. ;D
Hesari: Puupäähatulla palkittu Terhi Ekebom: Naispiirtäjät eivät häpeile herkkiä aiheita (http://www.hs.fi/kulttuuri/a1392260975505?jako=bc0a64993b5bbc774f9724c1b93025ef&ref=og-url&fb_action_ids=10152197144296445&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B705221762868644%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D)
Timo
-
90-luvulla alkanut linja jatkuu. Voisi noita kaupallisempiakin ja populaarimpejakin tekijöitä välillä hatuttaa. Hyvä kun Wallu sai edes neuvoksen tittelin.
-
Tuolta voit katsoa ketä 2000-luvulla on hatutettu:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Puup%C3%A4%C3%A4hattu
-
Jarla on aivan rikki ja murheen murtama nyt, kuten kuvasta voi päätellä.
-
Jaahas taas valittiin joku mulle tuntematon piirtäjä. Olen kyllä lukenut tuon Kummituslapsen, mutta ei se nyt mikään erikoinen ollut.
Onnea kumminkin Terhille!
Milloinhan se Jarla ja Tietäväinen sais hattunsa...taitaa olla liian vaikeeta luettavaa Suomen sarjakuvaseuralle!
-
Onnittelut hatutetulle!
90-luvulla alkanut linja jatkuu. Voisi noita kaupallisempiakin ja populaarimpejakin tekijöitä välillä hatuttaa.
Never heard tuosta voittajasta, taas jäi Jarla nuolemaan näppejään!
Milloinhan se Jarla ja Tietäväinen sais hattunsa...taitaa olla liian vaikeeta luettavaa Suomen sarjakuvaseuralle!
O-ou. Mitä jos käykin niin etteivät koskaan saa sitä hattua. Kelatkaa sitä hei. Joku juoni tässä on pakko olla tai salaliitto. Sit kun viimeiselläkin taidehörhöllä on hattu päässä niin ilmoitetaan, että ähäkutti nyt muuten loppuu hattujen jako tähän. :D
-
Jaahas taas valittiin joku mulle tuntematon piirtäjä. Olen kyllä lukenut tuon Kummituslapsen, mutta ei se nyt mikään erikoinen ollut.
Kummituslapsi ei ihan meikäläisenkään suosikkeja Terhin tuotannossa ole mutta kuten palkintoperusteluissakin mainitaan, kyseessä on tavattoman monipuolinen ja taitava tekijä jonka lyhyistä jutuista toivoisi ehdottomasti jonkinlaista kokoelmaa. Sitä odotellessa voi tsekata kolahtaisko vaikka Uusissa maisemissa (http://asemakustannus.com/kirjat/uusissa_maisemissa.html) Kummituslasta paremmin. Ainaki mun mieleen se on piirtynyt pienimuotoisena mestariteoksena.
Onnea uudelle puupäälle!
-
Tuolta voit katsoa ketä 2000-luvulla on hatutettu:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Puup%C3%A4%C3%A4hattu
Myönnän, että onhan tuolla ollut myös ns. suuremman yleisön tuntemia nimiä.
Puupään tarkoitus on varmasti myös sivistää yleisöä eikä vain heijastaa sen makua, mutta minusta kuitenkin ns. isoja nimiä on palkitsematta huomiota herättävän paljon: Korhonen, Rauhala, Manninen, Wallu, Jarla, Huitula, Paju & Luhtanen, Tietäväinen, Hypén, Samsoni ym. etunenässä...
-
Kuten tuolla Wikipediassakin lukee, Puupäähatun tarkoitus on palkita ansioitunut sarjakuvantekijä. Toissijaista on, kuinka hyvin joku epämääräinen "yleisö" minkäkin tekijän tuntee.
Lienee selvää, että aika moni noista Sampsan mainitsemista henkilöistä tulee jonain päivänä hatun saamaan.
-
Myönnän, että onhan tuolla ollut myös ns. suuremman yleisön tuntemia nimiä.
Puupään tarkoitus on varmasti myös sivistää yleisöä eikä vain heijastaa sen makua, mutta minusta kuitenkin ns. isoja nimiä on palkitsematta huomiota herättävän paljon: Korhonen, Rauhala, Manninen, Wallu, Jarla, Huitula, Paju & Luhtanen, Tietäväinen, Hypén, Samsoni ym. etunenässä...
Tuossahan on tasan kymmenen palkittavaa (11 nimeä), eli vuosikymmenen verran puupäitä hatutettavaksi!
-
Pakko hatuttaa vastedes kaksi tekijää vuodessa, koska listahan paisuu koko ajan!
-
Suomen sarjakuvaseura ry järjestää perinteisen Puupäähattu-palkinnon jakotilaisuuden keskiviikkona 3.2.2016 klo 12.00 alkaen Nykytaiteen museo Kiasmalla (seminaaritila), osoite Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki.
Perinteiseen tapaan uuden Puupään henkilöllisyys selviää paikan päällä. Samalla jaetaan sarjakuvaneuvoksen arvonimi alalla ansioituneelle toimijalle.
Palkitun töistä koostuva näyttely on esillä myöhemmin 8.2.–27.2.16 Galleria Sarjakuvakeskuksessa, osoitteessa Hämeentie 150.
Suomen sarjakuvaseura ry on vuodesta 1972 lähtien jakanut arvostetuinta suomalaiselle sarjakuvantekijälle annettavaa palkintoa, Puupäähattua. Nimensä ja muotonsa se on saanut Ola Fogelbergin klassisen sarjakuvahahmon Pekka Puupään päähineen mukaan.
Vuonna 2015 palkinnon voitti Kari Korhonen.
-
Olisi ihan kiva, jos tänä vuonna Puupäähatun saisi joku sellainen sarjakuvapiirtäjä, joka oikeasti olisi ansainnut sen aikoja sitten.
Mieleeni tulee heti Ville Tietäväinen, Pertti Jarla, JP Ahonen ja Tiitu Takalo. Siinä muutama nimi...muitakin olisi, mutta nuo nyt näin äkkiseltään tuli mieleeni.
-
Amanda Vähämäki
-
Olisi ihan kiva, jos tänä vuonna Puupäähatun saisi joku sellainen sarjakuvapiirtäjä, joka oikeasti olisi ansainnut sen aikoja sitten.
Ai niinku Mannisen Pekka?
-
Ai niinku Mannisen Pekka?
Niinpä. Kaisa Lekallahan on tunnetusti niin paljon ansiokkaampi ura suomalaisen sarjakuvan parissa. Piirtäjänä, kirjoittajana, julkaisijana, tutkijana... ... ::)
-
Meni Ville Piriselle.
Ylen uutinen (http://yle.fi/uutiset/rock-sarjakuvista_tunnettu_ville_pirinen_palkittiin_puupaahatulla/8644655) ja Kvaakin pikku-uutinen (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2298).
edit: lisätty kvaakin oman linkk
-
Meni Ville Piriselle.
Ylen uutinen (http://yle.fi/uutiset/rock-sarjakuvista_tunnettu_ville_pirinen_palkittiin_puupaahatulla/8644655).
Ei yhtään huonompi valinta. Onnittelut Villelle!
-
Myös sarjakuvaneuvokset Mikko Huusko ja Johanna "Roju" Rojola. Lisätietoa Puupäästä täällä (http://sarjakuvaseura.fi/fi/suomen-sarjakuvaseura-ry/puupaahattu/590-puupaahattu-2016-ville-piriselle) ja neuvoksista täällä (http://sarjakuvaseura.fi/fi/suomen-sarjakuvaseura-ry/puupaahattu/sarjakuvaneuvokset).
(http://sarjakuvaseura.fi/images/Puupaa_neuvos/2016/pirinen-puupaa-web-square.png)
-
Onnea Ville Piriselle!
-
Pirisen näyttely aukeaa tänään kello 19 ja sisältää paljon harvinaisempaa kamaa. Pirisen haastattelu näyttelystä täällä blogissa. (http://sarjakuvakeskus.fi/blogi/780-ville-pirisen-nayttely-on-satunnainen-retrospektiivi)
-
Pirisen näyttely sai lisäaikaa gallerialla 12.3. asti.
-
Suomen sarjakuvaseura järjestää perinteisen Puupäähattu-palkinnon jakotilaisuuden tiistaina 17. tammikuuta 2017 klo 11.00 alkaen Kansalliskirjastossa, osoitteessa Unioninkatu 36, Helsinki.
Uuden Puupään henkilöllisyys selviää paikan päällä.
MUOKATTU! Jako alkaa jo kello 11, ei 12.
-
(http://www.kvaak.fi/images/articles/17012017112150-1.jpg)
Hatun sai Tiitu Takalo. Pikku-uutinen etusivulla (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2390).
-
Oikeaan osoitteeseen meni.
-
Onneksi olkoon Tiitulle!
Nyt oli hyvä valinta sarjakuvaseuralta!
-
Onnea Tiitulle!
Ylelle sen sijaan risuja. Uutisoinnissa tätä tärkeämmäksi koettiin se että pojat heittelivät kakkaa 30 vuotta sitten.
-
Kultakuumeessa (http://areena.yle.fi/1-3879762) sentään haastateltiin.
-
Joo, huomasin, ettei ollut tv-kameroita eikä telkkariuutisissa ollenkaan. :(
Oliko eka kerta pitkään aikaan, ettei televisiossa tätä noteerattu? Miksi?
Timo
-
Kumma juttu juu. Yleensä hatutettu on pyydetty myös aamu-teeveeseen. Tiitun kiitospuhe olisi ainakin ansainnut laajemman noteerauksen. No, se tulee Sarjainfoon sitten aikanaan.
-
Tiitun puhe on täällä: http://tiitu.sarjakuvablogit.com/2017/01/18/puupaapuhe/ (http://tiitu.sarjakuvablogit.com/2017/01/18/puupaapuhe/)
"Minä koen tarvetta kertoa Joutomaantien kommuunin asukkaista, hullusta Annikin ryhmärakennuttamishankkeesta, dyykkaamisesta ja liftausreissuista jäämerelle. Haluan kertoa Loimusta ja Kuikasta, jotka eivät piittaa kaksinapaisesta sukupuolijärjestelmästä, Juliasta, joka rakastuu toiseen nyrkkeilevään tyttöön ja Tuulista, yli 30-vuotiaasta anarkistista, joka on sitä mieltä, että maailma olisi parempi paikka ilman lukkoja.
Ja aion jatkaa kunnes maailma muuttuu. Ettei tarjolla olisi vain aikuisten ammatti, heterous ja kaksi sukupuolta."
-
Suomen sarjakuvaseura ry järjestää Puupäähattu-palkinnon jakotilaisuuden tiistaina 16. tammikuuta 2018 Kansalliskirjastolla, Unioninkatu 36, 00170 Helsinki. Palkinto julkistetaan klo 12.00 ja paikalle voi tulla kello 11 jälkeen.
Perinteiseen tapaan uuden Puupään henkilöllisyys selviää paikan päällä. Samalla nimitetään kaksi uutta sarjakuvaneuvoksen arvonimen saajaa. Sarjakuvaneuvos on henkilö, joka on elämäntyöllään edistänyt suomalaista sarjakuvakulttuuria.
Tilaisuudessa avataan myös Puupäähattu-palkitun töitä esittelevä näyttely.
Suomen sarjakuvaseura ry on vuodesta 1972 lähtien jakanut arvostetuinta suomalaiselle sarjakuvantekijälle elämäntyöstä annettavaa Puupäähattu-palkintoa. Nimensä ja muotonsa se on saanut Ola Fogelbergin klassisen sarjakuvahahmon Pekka Puupään päähineen mukaan.
Palkittujen nimet, perustelut ja kuvapankki julkistetaan myös verkossa 16.1. klo 12.

-
Paskahatun paluu.
-
Paskahatun paluu.
Joka on siis Eppu Normaalin kokoelma-albumi, musiikki- ei sarjakuva-.
Mutta kovalla kiinnostuksella taas odotellaan kuka voittaa Puupäähatun!
Hyviä valintojahan nuo ovat lähes järjestään olleet.
-
Sori, meni taiteenlajit sekasin :)
-
Sarjakuvaneuvoksiksi nimettiin Timo Ronkainen ja Ilkka U. Pesämaa.
Uutinen etusivulla: Puupäähattu Martti Sirolalle (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2503).
-
Hyvä valinta.
-
Suomen sarjakuvaseura ry järjestää Puupäähattu-palkinnon jakotilaisuuden torstaina 23. tammikuuta 2020 Kansalliskirjastolla, Unioninkatu 36, 00170 Helsinki. Palkinto julkistetaan klo 12.00 ja paikalle voi tulla kello 11 jälkeen.
Perinteiseen tapaan uuden Puupään henkilöllisyys selviää paikan päällä.
Suomen sarjakuvaseura ry on vuodesta 1972 lähtien jakanut arvostetuinta suomalaiselle sarjakuvantekijälle elämäntyöstä annettavaa Puupäähattu-palkintoa. Nimensä ja muotonsa se on saanut Ola Fogelbergin klassisen sarjakuvahahmon Pekka Puupään päähineen mukaan.
-
Kohta jaetaan. Sarjakuvaseuran nettisivujen tekniset ongelmat heijastuvat myös Kvaakkiin, tällä hetkellä toimitettua sisältöä ei voi lisätä, eikä siis uutista uudesta Puupäähatun saajastakaan. Ongelman parissa työskennellään.
Ilmoitetaan saaja tässä keskusteluketjussa.
Suomen sarjakuvaseura ry järjestää sarjakuvataiteilijan elämäntyöstä myönnettävän Puupäähattu-palkinnon jakotilaisuuden ja kutsuu paikalle median sekä kaikki kiinnostuneet. Paikalle voi tulla ennen kello 12 ja palkinto jaetaan kello 12.
Tilaisuudessa avataan myös Puupäähattu-palkitun töitä esittelevä näyttely, joka on esillä Kansalliskirjaston kahvilassa 31.5. asti. Avajaisissa on kahvitarjoilu.
Palkitun nimi, perustelut ja kuvapankki julkistetaan myös verkossa (sarjakuvakeskus.fi) 23.1. klo 12. Huom. sarjakuvaseura.fi-verkkosivu on väliaikaisesti pois käytöstä teknisten ongelmien vuoksi, pahoittelemme.
HISTORIAA
Suomen sarjakuvaseura ry on vuodesta 1972 lähtien jakanut arvostettua suomalaiselle sarjakuvantekijälle elämäntyöstä annettavaa Puupäähattu-palkintoa. Nimensä ja muotonsa se on saanut Ola Fogelbergin klassisen sarjakuvahahmon Pekka Puupään päähineen mukaan.
Puupäähattu-palkinto on tähän mennessä myönnetty seuraaville tekijöille (suluissa tekijän tärkeimmän sarjakuvan nimi):
2019 Sari Luhtanen ja Tiina Paju (Maisa ja Kaarina)
2018 Martti Sirola
2017 Tiitu Takalo
2016 Ville Pirinen
2015 Kari Korhonen (Disney)
2014 Terhi Ekebom
2013 Heikki Paakkanen
2012 Kaisa Leka
2011 Tommi Musturi
2010 Tiina Pystynen
2009 Ville Ranta
2008 Juho Juntunen
2007 Marko Turunen
2006 Ilkka Heilä (B. Virtanen)
2005 Jii Roikonen (Jasso-kissa)
2004 Timo Aarniala
2003 Katja Tukiainen
2002 Petri Hiltunen (Praedor, Väinämöisen paluu)
2001 Jukka Tilsa
2000 Jussi "Juba" Tuomola (Viivi ja Wagner)
1999 Kati Kovács
1998 Pauli Heikkilä ja Markku Paretskoi (Vanhat herrat)
1997 Matti Hagelberg
1996 Egon Meuronen ja Olavi Vikainen
1995 Pentti Otsamo
1994 Pauli Kallio (Kramppeja ja Nyrjähdyksiä)
1993 Riitta Uusitalo (Nasu, Tipu Laitinen)
1992 Jyrki "Jykä" Paavola ja Risto "Rike" Nurisalo
1991 Kivi Larmola
1990 Touko Laaksonen alias Tom of Finland (Kake, Mike)
1989 Timo Mäkelä (Peikkonen, Häjyt)
1988 Usko Laukkanen
1985 Kari Leppänen (ei vastaanottanut palkintoa)
1984 Kari Suomalainen (Wälskärin kertomuksia)
1983 Jorma Pitkänen (Näkymätön Viänänen)
1982 Erkki Tanttu (Rymy-Eetu)
1981 Mauri Kunnas
1980 Tove ja Lars Jansson (Muumi)
1979 Veli-Pekka Alare (Pekko)
1978 Tarmo Koivisto (Mämmilä)
1975 Asmo Alho (Kieku ja Kaiku)
1973 Veikko Savolainen (Joonas)
1972 Toto Fogelberg-Kaila (Pekka Puupää)
-
Onko siellä paikalla TV-kameroita tai lehdistön edustajia. En meinaa löydä uutissivuilta mitään mainintaa koko Puupäähattu-tapahtumasta. Olisin mielelläni katsonut juhlallisuudet netistä suorana, mutta eipä ole mitään näkyvillä.
Muualla kvaakissa jo vähän aavistelin, että kuka tämän Puupäähatun voisi tänä vuonna saada, joten pistetään tähän kertauksena!
Tietysti voisi antaa esim Max Sarinille...voittihan hän jo sen kaikista komeimman palkinnon mitä sarjakuvapiirtäjä voi saada...puupäähattu olisi hyvä lisä siihen.
Janne Torisevalta tuli Valas-sarjakuva ja sehän on tosi hieno.
JP Ahoselle nyt ainakin kuuluisi antaa Puupäähattu...ihme kyllä, että on vieläkin ilman. Tuomas Myllyläkin on tehnyt hyviä sarjakuvia, kuten Pakanat.
Niin ja sitten musta hevonen eli Avi Heikkinen ja hänen Valoitusaika...vähän erilaista sarjakuvaa Suomesta. Siinä meikäläisen TOP 5!!!
Mutta varmaan Puupäähatun saa joku ihan tuntematon piirtäjä, joka piirtää niitä tikku-ukkoja...mikäs se yksi oli The Finnish Nightmare tai jotain sinne päin.
-
(https://sarjakuvakeskus.fi/images/Tapahtumat/2020/black-peider-2014-lavaklubi-sarjakuvamaaottelu-kuvaaja-henry-soderlund.jpg)
Black Peider vuoden 2014 Helsingin sarjakuvafestivaaleilla (Kuva: Henry Söderlund).
Puupäähatun sai Petteri Tikkanen.
Sarjakuvaseuran tiedote (https://sarjakuvakeskus.fi/etusivu/ajankohtaista/1229-petteri-tikkaselle-puupaeaehattu-elaemaentyoestae-sarjakuvataiteilijana)
Suomen sarjakuvaseura on päättänyt myöntää 23.1.2020 Puupäähattu-palkinnon iisalmelaiselle Petteri Tikkaselle, joka on sarjakuva- ja äänitaiteilija sekä kuvittaja.
PERUSTELUT PALKINNOLLE
Taiteen maisteri, vuonna 1975 syntynyt Tikkanen on jo yli 20 vuoden ajan tehnyt vaikuttavaa jälkeä kaikilla sarjakuvan osa-alueilla. Hänen kynistään ja siveltimistään on syntynyt 14 sarjakuvateosta ja lukuisia pienlehtiä. Hänen sarjakuviaan ja kuvituksiaan on ilmestynyt useissa eri lehdissä, minkä lisäksi Tikkasen töitä on ollut esillä kymmenissä eri näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Sarjakuvakirjoja on käännetty muun muassa ranskaksi ja saksaksi.
Kemin valtakunnallisen sarjakuvakilpailun Tikkanen voitti kahdesti peräkkäin. Taideteollisen korkeakoulun Masters of Arts -palkinto, paras graafikko, myönnettiin 2006. Sarjakuva-Finlandian hän sai 2010 albumista Eero. Muista Tikkasen meriiteistä mainittakoon vielä toinen sija ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskisoissa.
Tikkasen sarjakuvatuotannossa keskeisen osan muodostaa Kanerva ja Eero -sarja. Kanerva alkoi lapsista kertovana, absurdin huumorin sävyttämänä strippisarjakuvana, josta kehittyi albumisarja. Ajan myötä lapsuudenystävät ovat kasvaneet, Kanervasta on tullut määrätietoinen nuori nainen ja Eerosta hämmentynyt teini, ei poika mutta ei ihan vielä mieskään. Osittain omaelämäkerrallisissa tarinoissa kuvataan muutostiloja, mielikuvituksen ja todellisuuden kohtaamista. Kerronta on avaraa, lukijan tehtäväksi jää täydentää omassa mielessään, miten hahmot kokevat eteen tulevat tilanteet.
Meksikolainen vapaapainija-muusikko Black Peider on Tikkasen alter ego, itseään kaikin puolin muhkealla volyymilla esiin tuova hahmo. Black Peider käsittelee niin sarjakuvissa kuin elävissä esiintymisissään rouheitakin aiheita herkästi, eikä jää tupeksimaan.
Tikkasen töissä korkea ja matala ovat samalla viivalla. Hänen kasvuvuosinaan lukemansa kaikentasoiset sarjakuvat ovat suodattuneet omaperäiseksi ilmaisuksi. Tikkasen aiheissa kauhu, erotiikka, huumori ja pohdiskelu vuorottelevat sopusuhtaisesti. Piirrosjälki on hyvin voimakasta, hän ei piirrä kuvia täyteen vaan suosii ilmavampia ratkaisuja. Viivankäyttö on harkiten työstettyä, sulavaa ja lennokasta.
Tikkanen on myös suosittu ja taitava sarjakuvanteon opettaja. Hän on erinomainen esimerkki oman uransa avaajasta, positiivisesta hengen nostattajasta, jonka teot kantavat pitkälle tulevaisuuteen.
-
Meni veikkaukseni Puupäähatun saajasta harakoille!
Petteri Tikkaselle onnittelut Puupäähatusta!
-
Ehottomasti ansaittu hattu jälleen! Onnea.
Timo
-
Todella hieno juttu! Onnea Petterille!
-
Se hattu löysi oikeaan osoitteeseen! Onnittelut Petterille!
-
Kuvaa paikan päältä. Jokin julkaisujärjestelmään liittyvä remonteeraus estää uutisten latailun etusivulle, joten laitetaan tänne.
Timo
-
Kuvaa paikan päältä. Jokin julkaisujärjestelmään liittyvä remonteeraus estää uutisten latailun etusivulle, joten laitetaan tänne.
Timo
Sä olit siis paikan päällä...paljon oli siellä toimittajia tai tv-kameroita.
Hesarin tai ilta-Sanomien toimittaja taisi olla mutta muilla tapahtumasta ei mitään kuvia. En ole katsonut tv-uutisia, mutta ei varmaan hirveesti ole tuosta uutisoitu.
Ei taida kiinnostaa sarjakuvat toimittajia. Finlandia-ehdokkaista kyllä tulee livekuvaa. Edelleenkin ollaan hyvin pieni taidemuoto siis.
-
Suomen Kuvalehden juttu (https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kulttuuri/kirjat/puupaahatun-voittaja-petteri-tikkanen-on-oikea-sarjakuvasankari-joka-selattaa-arjen-haasteita-rockpainija-black-peiderin-hahmossa/?shared=1110855-f489430a-4&fbclid=IwAR01N3IdZhUP9AYaaVvcAA6Rk5sy_jkM5R6dwbYjVhWsgjvaBKt6nskIKWM)
-
Kerkesin paikalle vasta kun itse tilanne oli jo ohi. Tunteikkaaksi kehuttu kiitospuhe jäi näkemättä. Myöhästyin noin 10 minsaa - ei nää kauan kestä nämä tilaisuudet. Ei gaalaa, musiikkiesityksiä ja juontajien vitsejä.
Vaikutt kyllä siltä, ettei YLEltä ollu tv-kameroita. Varmasti joku on kännykällä vilmannu. Jos ei, niin miksi ei?! Äää!
Niin: Edit: Ei ollu TV-uutisissa mitään. Aiempina vuosinahan on. Ei oo kyllä tainnu olla nyt muutamaan vuoteen.
Timo
-
Elävän kuvan mediaa ei paikalla ollut, eli tunteikas kiitospuhe jäi suht pienen joukon kokemukseksi. Tosin Juhani Tolvanen referoi sitä jonkin verran Ilta-sanomissa. Yle ja Hesari tekivät juttunsa näemmä enimmäkseen tiedotteen pohjalta, kuten ilmeisesti myös STT.
Mutta kiitos ja onnea Petterille. Hän on sarjakuvataiteilija suurella sydämellä ja taidolla.
-
Onnea ansaitun palkinnon johdosta taiteilija Tikkaselle.
On kovin ikävää, ettei suomalaisia medioita juuri tunnu kiinnostavan sarjakuva ja sen ympärille rakentunut omintakeinen kulttuuri. Koen suorastaan hävettävänä senkin, ettei Helsingin kaupunki ole kyennyt antamaan Sarjakuvaseuran sarjakuvakokoelmalle minkäänlaisia tiloja käyttöön sen jälkeen, kun he joutuivat muuttamaan pois Arabian Aralis kirjastolta, jossa seuralla oli hieno tilava tila kokoelmaansa varten. Se oli avoin kaikille sarjakuvasta kiinnostuneille. Nyt kuulemani mukaan kirjat lepäävät jossain tiloissa pahvilaatikoissa kun ei ole niille paikkaa Helsingin kokoisessa kaupungissa, vaikka käyttämättömiä tiloja sanomalehdistön mukaan on Helsingissä runsaasti tyhjillään. Jotain vikaa on jossain.
Esimerkiksi Tukholmassa tilanne sarjakuvan suhteen on aivan kuin menisi toiseen ulottuvuuteen ajassa. Siellä on avattu uusi museo Skeppsholmenille jossa on samassa lelu ja sarjakuva museo. Sarjakuvamuseon nimi on Bergrummet. Siellä järjestetään aktiivisesti näyttelyitä ja muuta sarjakuvaan liittyvää. Ruotsalaiset osasivat juhlia Aku Ankan 70-vuotisjuhlaa hyvin näyttävästi. Esillä oli kaikenlaista mannaa Akun ystäville.
Voi kun sarjakuvan arvostus näkyisi tulevaisuudessa enemmän meillä, koska loistavia tekijöitä on ja uusia kasvamassa. Mutta kuten täällä tuotiin jo esille, eipä mediaa kiinnostanut puupäähattu tapahtuma.😪
-
Hei,
Olisiko kenelläkään tietoa tilaisuudessa jaettavan Pekka Puupäähatun tekijästä/tekijöistä?
-
Hei,
Olisiko kenelläkään tietoa tilaisuudessa jaettavan Pekka Puupäähatun tekijästä/tekijöistä?
Tokihan löytyy. Wikipedia. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Ola_Fogelberg)
Suosittelen luettavaksi myös Rislakin ja Sandellin kirjaa: Varsinainen Puupää! Ola Fogelbergin ja hänen Pekkansa tarina. Helsinki: Tammi, 2005.
Timo
-
Tokihan löytyy. Wikipedia. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Ola_Fogelberg)
Suosittelen luettavaksi myös Rislakin ja Sandellin kirjaa: Varsinainen Puupää! Ola Fogelbergin ja hänen Pekkansa tarina. Helsinki: Tammi, 2005.
Timo
Vai ajettiinko kysymyksellä takaa fyysisen palkintohatun tekijää?
Vähän oli epäselkeästi kysymys ilmaistu.
-
Kiitoksia onnitteluista!
Minun hattu on Memmu Lankilan käsialaa. Tapasin hatuntekijän Kampissa. Hän tuli nykimään hihasta. Otettiin yhteiskuva.
Täytyy kyllä sanoa, että ei ole ikinä ventovieraat tulleet niin paljoa rupattelemaan kuin näinä viime päivinä kun olen Puupäähattu päässä Helsingin katuja tallannut!
Tv. Petteri Tikkanen
-
Vai ajettiinko kysymyksellä takaa fyysisen palkintohatun tekijää?
Jaa, no tosiaan! Heh. Onneksi Puupää-hatutettu Petteri itse vastasi siihen tuossa ylempänä.
Hattuateljee Memmu Lankila (http://www.tohtorinhattu.eu/)
Timo
-
Jaa, no tosiaan! Heh. Onneksi Puupää-hatutettu Petteri itse vastasi siihen tuossa ylempänä.
Hattuateljee Memmu Lankila (http://www.tohtorinhattu.eu/)
Timo
Näyttääkö tutulta tuo viimeinen nahkahattu?
http://www.tohtorinhattu.eu/nahkahatut.html (http://www.tohtorinhattu.eu/nahkahatut.html)
Siinä hattu myös uusille Pelle Pelottomille!
-
Juurikin tarkoitin näitä palkintohattujen tekijöitä. Anteeksi huonosti muotoiltu kysymys. Memmu Lankilan nimen näinkin jossain, mutta olisiko kenelläkään tietoa muista hatuntekijöistä, minua kiinnostaa varsinkin vuosituhannen vaihteessa tai ennen sitä niitä valmistaneet.
-
Aiemmin tässä ketjussa oli puhetta, että televisio ei ollut paikalla todistamassa hatutusta. Sain kuitenkin sähköpostiini tuttavan ottaman valokuvan. Liitän sen oheen. Jossain tv-uutisissa aihetta oli sivuttu still-kuvan kera ja seuraavana päivänä uutinen oli myös uusittu.
-
Petteri Tikkanen kulki Helsingissä kolme päivää Puupäähattu päässä – lue sarjakuva (https://sarjakuvaseura.fi/fi/sarjainfo/sarjainfon-naeyteartikkelit/700-puupaa-petteri-tikkanen-2020?fbclid=IwAR1ta-mUziI8VIKGY-lEtWTX9ovc8Qb5aY4yYF_IllX-UUDc1qfm6NuBATk)
Timo
-
Puupäähattu on jaettu Pekka A Manniselle.
Onnittelut!
-
Pekka Allan Manniselle suuremmoiset onnittelut!
Helsingin sarjakuvafestivaaleilla tuli vähän aikaa Pekan kanssa pälätettyä!
Sarjakuvaseuralta erittäin hyvä valinta.
-
Kvaakin uutinen (https://www.kvaak.fi/38505/2024/01/18/puupaahattu-p-a-manniselle/) viimein etusivulla.
-
Onnittelut!
Myönnän että tämä oli taas "mitä, eikö sillä ollut jo"-tapauksia, sen verran tärkeä hahmo kuitenkin ollut Suomen sarjakuvakentässä...
-
Onnittelut menee Pekalle perille. :-)
-
Onnittelut ansaitusta tunnustuksesta!
-
Kohta tiedetään vuoden 2025 hatun saaja.
Ja sen sai Ulla Donner (https://sarjakuvaseura.fi/puupaa/suomen-sarjakuvaseuran-puupaahattu-palkinto-ulla-donnerille/).
-
Puupäähattu, Kansalliskirjasto 16.1.2025 Tiktok-video nyt ensi nälkään!
https://www.tiktok.com/@darthmika72/video/7460495584588303638 (https://www.tiktok.com/@darthmika72/video/7460495584588303638)
Sekä kaukkua ja näyttely!
https://www.tiktok.com/@darthmika72/video/7460500252185971990 (https://www.tiktok.com/@darthmika72/video/7460500252185971990)
Ja jos inhoo Tiktokia tai se ei toimi, niin aina voi katsoa Youtubesta...
https://youtu.be/FNbdlT1zZ-8 (https://youtu.be/FNbdlT1zZ-8)
-
Kappasta vaan, Puupää (100 vee) ja Puupäähattu menivät sittenkin alkuillan uutisten (YLE) uutiskynnyksen yli.
Timo
-
Kappasta vaan, Puupää (100 vee) ja Puupäähattu menivät sittenkin alkuillan uutisten (YLE) uutiskynnyksen yli.
Timo
Joo mut tv-kamerat eivät viitsineet tulla paikan päälle kuvaamaan Kansalliskirjastoon. Ehkä yhden valokuvan joku kerkis ottamaan...sekin jonkun freelancerin toimesta.
No olihan Donnerin luona sentäs käyty vähän kuvaamassa...kai tohon pitää olla tyytyväinen.
-
Monena vuotena ei oltu uutisoitu lainkaan. Yksistään vain YLEn nettisivuilla. Ehkä tarvittiin tämä Puupää 100 vielä lisäksi.
Timo