Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Aku Ankka ja kumppanit => : Timo Ronkainen 09.05.2007 klo 12:32:01
-
Kuten kaikki uusinta Ankkalinnan Pamausta lukeneet (kröhäm) tietävät, Kivekkään muistelmakirja tulee ulos 15.5.
Tiedote: Armoitettu Ankka-tietäjä julkaisee odotetut muistelmansa
Markku Kivekkään Disney, Aku & minä kokoaa Suomen Disney-historian
Ensi viikolla ilmestyvässä Disney, Aku & minä -kirjassa Aku Ankka -lehden legendaarinen päätoimittaja Markku Kivekäs käy läpi mittavaa uraansa sekä Disney-fanina että Aku Ankan toimittajana. Koko työuransa Ankkalinnassa viettäneen Kivekkään muistelmat ovat huima sukellus Suomen Disney-historiaan. Haastattelumuotoisen kirjan on toimittanut toinen suomenkielisen Disney-sarjakuvan arvostettu veteraani, Pekka Tuliara.
Markku Kivekkään pitkä ja ansiokas taival Disney-tietäjänä alkoi jo 1960-luvun alkupuolella television ikimuistoisten Tupla tai kuitti -tietokilpailujen voitoilla vuosina 1962 ja 1965. Hän on myös yksi harvoista suomalaisista, joka on tavannut itsensä Walt Disneyn. Tämä tapahtui Kaliforniassa vuonna 1966 ja sinetöi tuolloin lopullisesti helsinkiläisen nuorukaisen uravalinnan.
”Markun vuosikymmenestä toiseen jatkunut täydellinen omistautuminen Disneyn ja Ankkalinnan asialle on merkittävä syy Aku Ankan ainutlaatuiseen suosioon Suomessa. Markun muistelmia on ehditty toivoa monelta taholta ja niiden kokoaminen tuli ajankohtaiseksi, kun hän täyttää tänä kesänä 60 vuotta ja siirtyy eläkkeelle. Täytyy myöntää, että kirja on paljastanut meille muillekin Ankkalinnaan vihkiytyneille aivan uusia käänteitä vuosien varrelta”, kirjan toimitustyössä mukana olleet Aku Ankan ja Roope-sedän päätoimittajat Jukka Heiskanen ja Riku Perälä toteavat.
Disney, Aku & minä -kirjan haastattelut on tehnyt ja muistiin kirjoittanut Roope-setä-lehden emeritustoimitussihteeri Pekka Tuliara, joka tuntee Kivekkään vuosikymmenten takaa. ”Harvalle meistä lankeaa se onni, että harrastus kääntyy työksi. Markulle tämä toteutui lähes 40 vuoden ajan. Minulla oli kirjaa tehdessä suuri ilo palata taas hetkeksi lentämään Ankan siivellä Markun kanssa”, Tuliara sanoo.
Haastattelumuotoon tehdyssä kirjassa herrat käyvät läpi muun muassa Disneyn piirroselokuvat 1950-luvulta tähän päivään asti, Aku Ankka -lehden tulon Suomeen 1951, lehden toimitustyön ja kehutun kieliasun taustat, tapaamiset Carl Barksin, Don Rosan ja monien muiden sarjakuvasuuruuksien kanssa sekä Disneyn merkityksen keräilykohteena. Haastattelujen, artikkelien ja runsaslukuisten valokuvien sekä ystävien kommenttien lisäksi kirja pitää sisällään myös Barksin kuuluisan Takaisin Klondikeen -sarjakuvan kokonaisuudessaan.
Disney, Aku & minä – Markku Kivekäs muistelee
- Kovakantinen kirja, 192 sivua
- Ilmestyy 15.5, myynnissä kirjakaupoissa kautta maan
- Suositushinta 37 €
-
Kun nyt vaan tulisi se Pamaus. Köh, "Itella, itella, Suomen ainoa posti on itella."
Mutta lehteilin opusta Akateemisessa eilen, ja onhan se ehdoton paketti. Kooltaan Roope-sedän taskulehden luokkaa, eli Klondike ei ihan täysin pääse oikeuksiinsa. Kirjassa sarja on alkuperäisellä Aku-ladonnalla + selvitys sarjan käännös- ym. julkaisutyön vaiheista.
Ankan vieraskirjan parhaat palat, esim. kaksi Hectorin Ankkapiirrosta! (Toinen kirjasta, toinen erillinen onnittelukortti Kivekkäälle.) Barksin kirjeitä jne.
Paljon, hyvin hyvin paljon kaikenlaista ja monenmoista muistelutietoa kuten olettaa saattoi.
-
Mutta lehteilin opusta Akateemisessa eilen, ja onhan se ehdoton paketti.
Siis opus ilmestyy 15.5., mutta selailit sitä Akateemisessa jo eilen?
-
Siis opus ilmestyy 15.5., mutta selailit sitä Akateemisessa jo eilen?
Tää on taas tätä outoutta, julkistustilaisuus on 15.5., kirja "ilmestyi" virallisesti 11.5. ja nyt on vasta 9.5. Miksi näin, elä kysy.
Timo
-
Tää on taas tätä outoutta, julkistustilaisuus on 15.5., kirja "ilmestyi" virallisesti 11.5. ja nyt on vasta 9.5. Miksi näin, elä kysy.
Timo
Suomalaisesta Kirjakaupasta Kuopiossa kävin kirjan hakemassa pari tuntia sitten. Peräti yksi kpl oli kaupungin kumpaankin myymälään tullut ja nyt on molemmat myyty. Eivät taida myyntiodotukset kovin suuret olla ainakaan täällä periferiassa...
Varsin mielenkiintoiselta kirja kyllä vaikuttaa. Onneksi välillä käy näinkin päin että jokin julkaisu on saatavilla ennen julkaisupäivää.
-
Pamaus saapui, yihuu, ja huomenna on tarkoitus mennä käväisemään Ankan toimituksessa, että eiköhän asioita selkiä siellä piipahdettua.
-
Minäpä tiesin, vaikken Pamausta tilaakaan! Köhöhm.
Mutta ehdottomasti ostamisen arvoinen opus.
-
Kävinpä paikallisessa kirjakaupassa, olin lentää pyrstölleni, kun huomasin miten ohuen kirjan saisi 38eurolla... siis reilusti yli 200 mummo ankan markkaa.
Vaikka kuinka olisi ollut kiinnostavaa tekstiä, niin hyllyyn jäi.
-
Nyt opuksen lukeneena voin suositella sitä lämpimästi Disneystä kuin myös ylipäänsä suomalaisesta sarjakuvahistoriasta kiinnostuneille. Ja kaikille siltä väliltä.
Mielenkiintoista ja hauskaa yleis- sekä triviatietoa enimmäkseen kevyen (välillä hieman raskaammankin) jutustelun muodossa.
En ole lukenut kokonaan ainoatakaan numeroa Aku Ankkaa kokonaan vuosikausiin, vaikka se postilokerooni Sanomilla viikoittain kolahtaakin. Mutta ko. muistelmateos onnistui kertomaan juuri niistä Ankka-tarinoista jotka lapsena kahlasin useasti läpi; töistä jotka tänäänkin miellän Disneyn (ja yleensäkin) kaikkien aikojen parhaiksi animaatioiksi ja sarjiksiksi. Mielenkiintoisesti kertoikin. Ja paljon kaikesta muustakin!
Erittäin onnistunut julkaisu.
anssi
-
Onko Markku Kivekäs nyt siis todellakin siirtynyt jo eläkkeelle?
-
Onko Markku Kivekäs nyt siis todellakin siirtynyt jo eläkkeelle?
Ikävä kyllä on.
Timo
-
Tuollakin kommentaaria...
http://lumonetti.fi/portaali/viihde/sarjakuvat/artikkelit/mannaa_ankisteille.html
-
Tuli sitten (nyt vasta) luettua tuo Kivekkään muistelmateos. Itseäni miellytti erityisesti se runsas triviatieto, jota sarjisveteraanit saivat juttelussaan esille. Sitä tuli paljon muustakin kuin suoraan Disneyjutuista. Samalla jäi kuitenkin tunne, että Kivekkäästä olisi saanut "puristettua" enemmänkin ulos kaikennäköistä.
Mukava fiilis kirjasta jäi kaikkiaan. Toimitus, kuvitus ja taitto ovat taiten tehtyjä. Hyvä että mukana oli tuo juttu Prinsessa Ruususesta. En ole sitä aiemmin lukenut. Voi tietysti kysyä, oliko Takaisin Klondikeen paikallaan tässä kirjassa, kun se on julkaistu muissa yhteyksissä jo useasti. Hieno tarinahan se kuitenkin on. Parhaat kohtaukset ovat äärimmäisen koskettavia, mikä tälläkin lukemalla tuli todistettua.
-
Markku Kivekäs kuoli pari päivää sitten (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1069).
Tuo pysäytti! :(
Surullista. Levätköön rauhassa...
-
Voi p***a. Tuli ihan puun takaa...
Hiljainen hetki hienon uran akun parissa tehneelle miehelle.
-
Markku Kivekkäälle työ oli koko elämä, ja työ on nyt tehty.
Ensisijaisesti hänet tullaan tietenkin muistamaan Aku Ankasta ym. Disney-tuotantojen suomalaistamisesta, mutta Kivekkään esimerkki vaikutti koko kotimaisen sarjakuvan kenttään. Kivekäs oli tiiviisti mukana myös Suomen Sarjakuvaseuran alkuvaiheissa, jättäytyen enemmän taustalle vasta 1980-luvulla, jolloin puolestaan Aku Ankassa alkoi lukijoiden Oma nurkka.
Markku Kivekäs oli suuri mies, joka suhtautui sarjakuviin tosissaan koko elämänsä. Hieno mies, komea ura. Kiitos.
-
Suuri hahmo on poissa, mies joka toi Barksin ja muut esille. Näin nämä puurtajat saivat sen kunnian mikä heille kuului.
RIP
-
:-(
RIP Suomen Mr Ankka.
-
Oivoi.. :'(
Oli niin huonossa kunnossa viime vuosina, ettei tuo ihan yllättäen tullut, silti paha isku ja hiljaseksi vetää. Kivekäs oli Ankkojen Jyräys, molemmilla työ ja elämä kietoutuivat erottamatta toisiinsa ja kun työ oli ohi, loppui elämäkin (VesaK:ta mukaillen).
Kun Aku Ankan parhaat -albumisarja aloitti ilmestymisensä kaikissa pohjoismaissa, Saksassa ja Hollannissa, oli Suomi Hollannin ohella ainoa jonka painoksessa Barks esiteltiin, tanskalaiskustantamo Gutenberghusin/Egmontin käytännön vastaisesti. Markun ansiota oli myös Tanskan toimituksessa liian pelottavaksi katsotun Barks-klassikon Koralliluolan kummituksen julkaiseminen suomeksi vuonna 1972 (Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa se nähtiin vasta vuonna 1980). Hänen ansiotaan on myös toisen Barks-sarjan, Roope-seikkailun Takaisin Klondikeen julkaiseminen lähes kokonaisena ensi kertaa maailmassa Aku Ankka -lehdessä.
Kivekäs oli mukana myös käynnistämässä Suomen Sarjakuvaseuraa 1970-luvun alussa.
R.I.P.
-
Veti kyllä hiljaiseksi. Minulla tuli melkein tippa linssiin... :'(
Teit hienon uran. Olit selvästi Aku Ankan paras päätoimittaja. Sinun ansiosta Aku Ankka on suosionsa huipulla. Kiitos Markku.
Lepää rauhassa, R.I.P.
-
1970-luvun lopun timanginen Aku Ankka ja Toimituksen oma nurkka saivat haluamaan isona sarjakuvapiirtäjäksi. Kiitos innoituksesta.
-
Lauantaina pakkasin isävainajan jäämistön Aku Ankat laatikkoon. Sunnuntaina luin että Markku Kivekäs on kuollut. Aikakausi on todella päättynyt.
Tapasin Markku Kivekkään pariin otteeseen. Hän oli niitä ihmisiä, joista pitää puhua ilmiönä. Joskus oli aikoja, jolloin ajatteli että Suomi ei ole pannut tikkua ristiin ansaitakseen hänet. Ehkä loppujen lopuksi niin kuitenkin kävi.
Kiitos. Pippurinmäen lumet eivät sula.
-
Minne lienee mennytkin, niin toivottavasti kohtaa siellä uudestaan suuret idolinsa Disneyn ja Barksin. Sanoi vuosia sitten jo, että nyt kun on tavannut molemmat ed. mainitut herrat, voi sitten jo kuollakin. Eli sitten kuitenkin vielä jonkun aikaa.
Tunsin hänet yhteen aikaan 80-luvulla paremminkin, kun kyselin neuvoja aloittelevalle Barks-fanaatikolle. Innostuneempaa mentoria, toisen Markun Saarisen ohella, en olisi voinut löytää. Hänkin jo pois joukostamme.
Kevyet mullat sinulle, Markku.
Illodiini
Ed. yksi väärä nimi.
-
Murheellinen uutinen.
Henkilökohtaisen sarjakuvaharrastuksen ja alan syvemmän sydämensivistyksen esikuvani on poissa.
Paljon hintelämpi on rehvastella sarjakuvaneuvoksen tittelilläkään, kun Markku puuttuu rivistä. Työhuoneeni sarjakuvallisen runsasteleva organisointimalli ja "feng shui" tulevat pysymään kunnianosoituksinani Kivekkäälle.
-
Markku Saarinen oli se toinen Markku, ei Saarela.
Totta, olin vähän hajassa mielentilassa, kun aamusta kiireessä jotain kirjoitin.
Molemmat Markut olivat kyllä eeppisiä akumiehiä.
Illodiini
-
Tuo oli kyllä murheellinen isku.
Suomen Ankka-mestari on poissa mutta ei unohdettu.
-
Nyt tuli suru puseroon! Suomen autenttisin Ankka-mies on kuollut. No, hänen työnsä ei kuitenkaan unohdu. Kiitos kaikesta, Markku. Lepää rauhassa.
-
Hyvin surulinen uutinen :'(
Lepää rauhassa, R.I.P.
-
En ikinä tavannut mutta olisin halunnut. Kirjan perusteella Kivekäs oli kaukana fakki-idiootista vaan oikein hauskalla tavalla sen yksioikoiselta fanatismilta kuulostava Disney-harrastus johti melkoiseen sivistyneisyyteen. Kunnioitettava jätkä, olisipa useammat fanipojat ja tytöt noin viisaita.
edit. Minäkin olen yksi niistä monista joille se toimituksen oma nurkka oli varmaan ensimmäinen askel vakavampaan sarjakuvaharrastukseen. Kiitos myös siitä.
-
Kas, elämä se kaikkein vaikeinta lie,
sen kun hyvin teet, se kaiken aikasi vie.
Jos et halua täysillä päästellä,
voit kenties elämääsi säästell...
-
Seuraavassa Ilta-Sanomien keskustelupalstalle kirjoittamani lyhyt muistelo:
Tunsin Markun 70-luvun alusta saakka. Hän auttoi minua Aku-Ankka -kokoelmani haalimisessa. Ajelimme pitkin maita ja mantuja Akkareita ostelemassa. Markku Kivekäs oli ehtymätön tietopankki jos halusin tietää jotain nyansseja Akusta. Markku innostui asiasta kuin asiasta ja pystyi luennoimaan loputtomasti aiheesta joka sivusi Aku-Ankkaa tai ylipäätään Disneyn elämää ja taidetta.
Osallistuin Markun innoittamana MTV:n Tupla tai Kuitti -kilpailuun vuonna 1975 aiheena Carl Barksin Suomen tuotanto. Pääsin viimeiseen kysymykseen saakka, joka sisälsi 11 puhekuplan tekstiä ja minun piti kertoa kuka sanoi, kenelle ja missä tilanteessa. Selvitin osan niistä mutta kysymys oli niin yllättävä etten ollut osannut siihen lainkaan varautua. Jälkeenpäin Markku sanoi, että kyllä puhekuplat kuuluvat Barksiin vaikka ne ovatkin suomeksi käännettyjä. "Varsovan laulu piiloon, tullinuuskija paapuurin puolella!" yhtenä parhaista mainitakseni. Sen kyllä muistin. Markkua taisi hieman harmittaa kun en voittanut. Oli kuulemma koko keskiaukeama varattu Ilta-Sanomissa. Toinen puoli Carl Barksista ja toinen puoli minusta.
Sain vielä muutama vuosi sitten pojaltani lahjaksi Kupla tai tuutti -kirjan, johon Markku oli omakätisesti kirjoittanut minulle terveisensä: "Matille Tupla-muistoissa". Olisi ollut mukava vielä tavata Markku mutta valitettavasti myöhästyin.
Matti Käki
-
Osallistuin Markun innoittamana MTV:n Tupla tai Kuitti -kilpailuun vuonna 1975 aiheena Carl Barksin Suomen tuotanto.
Kehno, mun pitäisi periaatteessa muistaa tuommoinen, kyllä Tupla tai kuittia tuli seurattua just noihin aikoihin, olipa siellä melkeen kuka vaan millä aiheella vaan, mutta en muista. Ankka-fanihan olin jo tietty, että sikäli oon varmaan huomannu aikanaan ja pitäisi muistaa. ;D
Tuskinpa noitakaan on tallessa missään nauhoilla?
Timo
-
Muistan että kysyttiin "Vanhan linnan salaisuuden" pääpahiksen nimeä. Tom Killinhän se. Heh, taisipa olla niin että Rautiainen oli tilannut kysymykset Akun toimitukselta...
Kivekäs oli vahvasti - ainakin hengessä - mukana kun laadittiin Aku Ankan 50-vuotisjuhlien kunniaksi tietokilpailua, joka sitten ratkesi Kemin Sarjakuvapäivillä 2001. Sen tuloksena syntyivät sitten myöhemmin Kupla & Tuutti -kirjatkin.
-
Jukka Lindfors, Ylen Elävän arkiston toimittaja ja Aku Ankankin parissa toiminut tiedottaa:
YLE Elävä arkisto: Ankistien ankisti Markku Kivekäs
http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=24&t=145&a=5606
Markun haastatteluja Carl Barksista, Walt Disneystä ja Mikki Hiirestä.
Mikähän TV-ohjelma lienee ollut "Viittä vaille", josta Jan-Eric Nyström kertoo Disney, Aku ja minä -kirjassa (s. 66)? Olikohan YLEn ohjelmaa? Ko. ohjelmassa Kivekäs kertoo Prinsessa Ruusus-leffasta ja Nyström esitteli omaa animatiotyötään. Jos oli YLEn, voisi toivoa tuonne jatkoksi.
Timo
-
Mannerheimin elämä -aihe oli sitten taas varattu sotaveteraaneille.
Heh, pitäsköhän nyt yrittää tuolla...
Yksi Kivekäs-muistelma lisää, Jyrki Jantunen (http://www.suomenkuvalehti.fi/blogit/yleismies-jantunen/ankallissankari-markku-kivekas.aspx) kertoo käynnistään Ankan Annankadun toimituksessa.
Ollakseen sangen privaatti persoona, Markku Kivekäs ehti tehdä vahvan vaikutuksen lukemattomiin ihmisiin.
-
Työskentelin Aku Ankan palkkalistoilla huhtikuusta 2004 aina tämän vuoden alkukevääseen asti. Vaikka tein pääasiassa etätöitä Turusta käsin, kävin aina silloin tällöin lehden toimituksessa Helsingissä menoa ihmettelemässä.
Markku Kivekäs, jota toimitusreissuilla toisinaan tapasin, oli vähintään kymmenen kääkin arvoinen henkilö. Ulkomuodoltaan mörrimöykkymäinen, perinteisen toimittajan oloinen Kivekäs oli ihminen, jolla oli suuri sydän - ja valtava, käsittämätön tietomäärä Disney-tuotannosta.
Muistan, kun vuonna 2006(?) olimme toimituksen porukalla (täydennettynä ankkatietäjä T. Kyhyräisellä) vetämässä nettichattia, teemana "emme tiedä mitään, mitä emme tiedä Aku Ankasta". Ensimmäinen Kupla tai Tuutti -tietokirja oli juuri ilmestynyt. Chattaajilta tuli kysymyksiä tolkutonta tahtia; kymmeniä minuutissa.
Suurin osa kysymyksistä oli hyvin helppoja; "minkä väriset lakit ankanpojilla on", "koska tulee uutta Don Rosaa", "mikä Iineksen nimi on ruotsiksi"? Mukana chatissa oli kuitenkin joukko todellisia ankkatietäjiä, tai detaljikeppostelijoita, jotka halusivat löytää kysymyksiä, joihin toimitus ei osannut vastata.
Sellaisia ei löytynyt, pitkälti kiitos Markku Kivekkään, joka oli ehtymätön tietolähde erityisesti klassisia animaatioelokuvia ja varhaisia Disney-sarjakuvia käsittelevissä kysymyksissä. Kivekäs, joka ei tietokoneen näppäimistön ääressä niin viihtynyt, istui mielellään vähän syrjemmässä ja vastasi kysymyksiin sanallisesti. Kirjoittajaton työnjakomme toimi mukavasti: esitin kysymyksen ääneen, Kivekäs vastasi ääneen. Vaikka olen nopea kirjoittaja, oli iso työ pysyä kaikkien niiden kymmenien yksityiskohtien perässä, joita Kivekäs muististaan uudelleen ja uudelleen kaivoi.
- -
Oli suuri ilo ja kunnia saada työskennellä Aku Ankassa vielä niinä vuosina, jolloin Kivekäs oli menossa - vaikkakin verkkaiseen tahtiin - mukana. Ei vähiten siksi, että oma sarjakuvaharrastukseni alkoi juuri Kivekkään päätoimittaman Aku Ankan aikaan.
R.I.P.
-
Voih!
Minulla on ollut muutenkin huono päivä ja nyt sitten kuulin tämän:
"Markku Kivekäs on kuollut!"
Taas osa lapsuuttani on kadonnut ikiajoiksi pois. En vain osaa tottua siihen ajatukseen. Markku Kivekäs oli niitä ihmisiä, joiden luulee elävän ikuisesti. Sitten aika taas muistuttaa kulustaan tällaisilla tapauksilla.
Ei sinällään, kyllä Markkua muistellaan vielä pitkään ja hartaasti täällä Suomessa. Niin kauan, kun Aku Ankka -lehti on olemassa, niin kauan Markku Kivekäs on ikuisesti olemassa työnsä kautta.
Rest in Peace. :'(
Wierdo surullisesti kuittaa.
-
Minulle tuli ihan samanlainen Dejavuu kun kuulin Markun kuolemasta kuin miten tapahtui Speden kohdalla. Tunsin Speden ja Loiri totesi todella hyvin: "Mitä? Eihän Pasanen voi kuolla." Sama juttu jotenkin Markunkin kanssa. Ei todellakaan odottanut tätä vaikka näki, että vuodet olivat verottaneet ulkonäköä.
Kun Markku kilpaili Tuplassa tai Kuitissa, MTV:llä ei ollut vielä omia kuvanahureita. Ne olivat yleensä suoria lähetyksiä.
Myöhemmin Tupla tai Kuitti -kilpailut nauhoitettiin kahdella kuvanauhurilla yhtaikaa varmuuden vuoksi mutta MTV tuhosi nauhat varsin pian jyräten ne ja käyttäen uudelleen. 60-luvulla YLE:kin oli jyrännyt jonkun tuiki tuntemattoman kitaristin Helsingin konsertin. Joku Jimi Hendrix.
-
Tämä uutinen todentotta pysäytti.
Itse olen sen verran nuori, että tuo Oma Nurkka ei ole minulle ollut niin merkittävä. Muistan kyllä, kuinka kymmenen- vuotiaana luin vanhojen Ankkojen Omat Nurkat ja poimin kaiken mahdollisen tiedon Carl Barksista. Etenkin kiinnosti se, missä lehdissa on julkaistu Barksia, mitä minulla ei vielä ollut. Sen avulla sitten kiersin divarit ja kirppikset etsien Koralliluolan kummitusta ja Vanhan linnan salaisuutta.
Vuonna 2003 tapasin Markun Päivälehden museossa. Arvatkaa vain, oliko se kova juttu. Taisin olla 11-vuotias silloin. Siinä sitten kyselimme toisiltamme kaikesta Disneystä. Muistan, kuinka Markku kysyi minulta ja ystävältäni, montako tarinaa Barks käsikirjoitti ja piirsi uransa aikana. Tottahan tuo pitää tietää, joten ilman miettimistä sen sitten Markulle kerroin. Markku äimisteli, että sehän tuli kuin apteekin hyllyltä. Se lämmitti mieltä.
On jotenkin vieläkin vaikea ymmärtää, että Markku ei enää seuraa tekemisiämme.
Ankkalinnake.org:n kanssa päätimme muistaa Markkua jotenkin. Markku on kuitenkin sellainen vaikuttaja että oksat pois. Päätimmekin kerätä Disney-harrastajien ja Markun ystävien kirjoittamia eräänlaisia muistokirjoituksia sivullemme. Oli ilo nähdä, kuinka mielellään kaikki olivat asiassa mukana. Ja mikäs siinä ollessa, Markku ansaitsee kaiken tämän huomion. Osa kirjoituksista onkin jo julkaistu sivullamme, jonne pääset tästä:
http://Ankkalinnake.org/markkukivekas.php
Lepää rauhassa, Markku...
-Ville
-
Voih!
Minulla on ollut muutenkin huono päivä ja nyt sitten kuulin tämän:
"Markku Kivekäs on kuollut!"
Taas osa lapsuuttani on kadonnut ikiajoiksi pois. En vain osaa tottua siihen ajatukseen. Markku Kivekäs oli niitä ihmisiä, joiden luulee elävän ikuisesti. Sitten aika taas muistuttaa kulustaan tällaisilla tapauksilla.
]
-
Heips,
Totta mitä Wierdo kertoi Markusta. Elämämme on kaikilla yhtä katoavaista. Koskaan ei tiedä mitä seuraava päivä tuo tullessaan. Siksi en ole kerännyt maalista mammonaa, koska siitä joutuu luopumaan kuitenkin kun kutsu omalle kohdalle tulee. Kaikki tässä nopeatempisessa ja kiivastahtisessa elämässä on vain lainaa. Pidämme jotakin tavaraa hetken ja joudumme sitten siitä luopumaan.
Niin. Mitä tulee Markku Kivekkääseen. Hän oli oikein sympaattinen mies. Tapasin hänet joitakin kertoja. Myin hänelle Disney tavaraa vuosia sitten. Ja jos jotakin kysyttävää tuli Aku Ankkaan tai Disney animaatioon liittyvää, häneltä sai aina infoa. Ja Disney animaatioista Prinsessa Ruususesta juttelin hänen kanssa usein. Sattui olemaan myös minun suosikkini kaikkien aikojen parhaana animaatio elokuvana. Markulla oli loistava kokoelma kaikenlaista Disney materiaalia. Markku kertoi minulle, että osti aikoinaan Disney animaatio kalvoja hyvin halvalla. Ne maksavat nykyään omaisuuksia. Minulla ei ole niitä varaa ostaa eikä tule olemaan. Mutta siunausta Markulle matkalla jossain ikuisuuksissa. Ehkä joskus kohtaamme.
t: redman
[/quote]
-
Ei ole tullu uutisia luettua, joten kuulin asiasta vasta tänään akkarissa.. Kyllähän se pysäytti ja veti aika vakavaks näin kauniin kesäpäivänä...
Lepää rauhassa. Osanottoni kaikille Markun ystäville.
:'(
-
Markku saatettiin matkaan kauniisti: siunaustilaisuuden alussa soi Bachin Toccata ja Fuuga, lopussa Ave Maria - siis Disneyn Fantasian alku ja loppu. Hyvin asiaankuuluvaa, sillä sen parissahan Markku vietti elämänsä, Disneyn fantasian.
Ja vielä huipennuksena arkun siunaamisen jälkeen soi When You Wish Upon A Star. Mikäpä muukaan siihen olisi sopinut paremmin?
Mietittiin, että eipä varmaan urkuri ollut sitä ennen soittanut, ainakaan vastaavassa tilanteessa. Mutta oikeastaan sekin vain kertoo Markun elämäntyön kattavuudesta ja vaikutuksesta: hän on tuonut Disneyn tuotannon niin jokapäiväiseksi osaksi suomalaista elämää, että nyt tämmöinenkin musiikkivalinta tuntuu täysin sopivalta ja mahdolliselta. Hänen aloittaessaan Aku Ankassa moinen ei varmasti olisi tullut kirkossa kuuloonkaan.
-
Laitanp tännekin tiedon:
Markku Kivekkään juhla-muisto-haastattelukirja Disney, Aku & minä Ankkalinnan kaupan super-alessa (http://kauppa.akuankka.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=9789513222475) vain 3€!!
Kirja on kaikille populaarikulttuurista kiinnostuneille ehdoton tietopläjäys!
Timo
-
Kiitos vinkistä ja linkistä !
Ollutkin ostolistalla kun tulee vastaan.
Tuolla hinnalla ei tarvi miettiä.....
-
Markku Kivekkään juhla-muisto-haastattelukirja Disney, Aku & minä Ankkalinnan kaupan super-alessa (http://kauppa.akuankka.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=9789513222475) vain 3€!!
Surullista. Niin surullista. Pieni painoksinen kirja ja noin halvalla lähtee. Ja Suomi muka ankkamaa...
-
Markku Kivekkään juhla-muisto-haastattelukirja Disney, Aku & minä Ankkalinnan kaupan super-alessa (http://kauppa.akuankka.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=9789513222475) vain 3€!!
Tilasin heti nähtyäni tiedon tästä tarjouksesta. (Ja luonteeni mukaan pistin pakettiin paljon ylimääräistäkin.) En ole vielä saanut kirjaa käsiini (tilasin paketin siis jo ennen Timon tietoiskua), mutta luulen, että tiedossa on mahtavia lukuhetkiä ja paljon uutta tietoa pääkoppani täytteeksi.
Pieni painoksinen kirja
Varmasti pienempi painos kuin "sarjakuva-Akuilla", mutta ei kai nyt sentään niin pieni, kun kirjoja on edelleen jäljellä? Kyllä tätä on aiemminkin ostettu.
-
Kirjan painos oli tietääkseni vaatimattomat n. 3000 kpl, mistä johtuen sen hinta oli uutena aika tyyris. Ihme silti että sitä on yhä jäljellä. Ei ilmeisesti mene kaupaksi, kun ei vissiin kiinnosta. Ei kovin hyvin myynyt Aku Ankka -lehden juhlakirjakaan 10 vuotta sitten.
Timo
-
Tilasin heti nähtyäni tiedon tästä tarjouksesta. (Ja luonteeni mukaan pistin pakettiin paljon ylimääräistäkin.)
Siinäpä se. Jos kirja maksaa 3 euroa ja postikulut on 3,90 euroa, kuka viitsii tilata vain yhden kolmen euron kirjan? Yksi tappiolla myyty kirja houkuttelee ostamaan muutakin ja myyjä jää loppujen lopuksi voitolle.
-
Markku Kivekkään juhla-muisto-haastattelukirja Disney, Aku & minä Ankkalinnan kaupan super-alessa (http://kauppa.akuankka.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=9789513222475) vain 3€!!
Tilasin heti nähtyäni tiedon tästä tarjouksesta.
Nyt on kirjanen saapunut. Täytyy kyllä sanoa, että yllätyin hieman kirjan koosta; oletin sen olevan samankokoinen kuin kovakantisten sarjakuva-Akujenkin, mutta sepäs olikin pienoinen! Eipä tuo mitään, selailtuani kirjaa huomasin, että ostos oli ehdottoman kannattava paitsi hintansa, myös hienon sisällön vuoksi. Vaikka jostakin tuntuisi, ettei tuollainen kiinnosta, ("pelkkää lätinää eikä oikein sarjakuvaakaan") suosittelen silti ehdottomasti. Ei ole ollenkaan tylsä teos ja tästä jokainen löytänee paljon uutta tietoa Ankasta.
-
Markku Kivekkään piirtämä Aku:
http://ankkalinnake.blogspot.com/2012/01/disney-harvinaisuus-markku-kivekkaan.html
Eipä taida vastaavia hirveästi Suomessa ollakaan...
-
Markku piirsi Akun paremmin (tai ainakin yhtä hyvin) kuin Walt. ;D Jostain netin syövereistä löytynevät ne kaksi Akua jotka Walt on ikinä piirtänyt.
Timo
-
Markku piirsi Akun paremmin (tai ainakin yhtä hyvin) kuin Walt. ;D
Heh heh, aivan totta. Seuraavat kaksi kuvaa löytyi, molemmat siis Waltin tekemiä.
(http://coa.inducks.org/hr.php?image=http://outducks.org/webusers/webusers/2008/09/fi_aa2001_49bx_001.jpg&normalsize=1)
(http://coa.inducks.org/hr.php?image=http://outducks.org/webusers/webusers/2008/09/fi_alp_020p25b_001.jpg&normalsize=1)
-
Kävin aikoinaan Ankan toimituksessa muutaman kerran vielä molempien Markkujen eläessä ja duunissa olevina. Ja näin Kivekkään huoneen seinällä kopion ilmeisesti Barksin tekemästä ankkaluonnoksesta, jonka kasvot olivat syystä tai toisesta mustatut. Pojat nimittivät sitä "Laku-Akuksi".
-
http://www.hs.fi/muistot/a1364358250220
Tuli kahdeksan vuotta täyteen siitä kun Kivekäs lähti.
-
http://www.hs.fi/muistot/a1364358250220
Tuli kahdeksan vuotta täyteen siitä kun Kivekäs lähti.
Aika lailla tasan 8 vuotta sitten alkoi myös Aku Ankka lehden alamäki...eikä loppua näy ainakaan vielä.
Olisiko asioilla jokin yhteys?
-
Kaikella on yhteytensä, mutta ei Kivekäs vaikuttanut aktiivisesti Akun sisältöön enää moneen vuoteen, vaikka olikin päätoimittajan virassa.
Aku Ankan huonous - nykyään pitäisi kai sanoa huononnuminen, vrt. halpuutus, erinomanlainen - on aina kulkenut aaltoina ainakin ihmisten mielissä. Ensimmäinen huono kausi oli 1960-luvun lopulla, sitten 1970-luvun puoliväliä kohti nousua, kiitos mm. Markkujen Kivekäs ja Saarinen. 1980-luvun alulla laskua, sitten nousu Don Rosan myötä ja ajoittaisia huippukohtia... Daan Jippes jne.
Onko Aku tällä hetkellä huono? Ei se minulle enää yllätyksiä tarjoa, mutta pitäisi kysyä potentiaalisilta kohderyhmäläisiltä, 7 - 14 -vuotiailta.
-
Kaikella on yhteytensä, mutta ei Kivekäs vaikuttanut aktiivisesti Akun sisältöön enää moneen vuoteen, vaikka olikin päätoimittajan virassa.
Aku Ankan huonous - nykyään pitäisi kai sanoa huononnuminen, vrt. halpuutus, erinomanlainen - on aina kulkenut aaltoina ainakin ihmisten mielissä. Ensimmäinen huono kausi oli 1960-luvun lopulla, sitten 1970-luvun puoliväliä kohti nousua, kiitos mm. Markkujen Kivekäs ja Saarinen. 1980-luvun alulla laskua, sitten nousu Don Rosan myötä ja ajoittaisia huippukohtia... Daan Jippes jne.
Onko Aku tällä hetkellä huono? Ei se minulle enää yllätyksiä tarjoa, mutta pitäisi kysyä potentiaalisilta kohderyhmäläisiltä, 7 - 14 -vuotiailta.
Niin ja pitäisi taas löytää uusi Don Rosa tai Carl Barks tyyppinen pitkien seikkailusarjakuvien tekijä. Joku tosi tuottelias.
Ja kyllä tuo nykyajan vitsaus, että nuoriso vaan ei lue enää mitään...paitsi facebookkejaan ja muuta sosiaalista hömppää.
Mut vielä vaan minäkin tilaan Aku Ankkaa kotiin...ei se keskiviikko tunnu muuten oikeelta, jos ei postiluuukusta kolahda muutakin kuin "Postinen" ja laskuja.
-
Niin ja pitäisi taas löytää uusi Don Rosa tai Carl Barks tyyppinen pitkien seikkailusarjakuvien tekijä. Joku tosi tuottelias.
Uusia kykyjä ja etenkin parempia käsikirjoittajia kaivataan, mutta eihän pitkiä seikkailuja välttämättä edes julkaistaisi. Ymmärtääkseni jatkosarjat alkavat olla harvinaisia muualla kuin Suomessa.
-
Uusia kykyjä ja etenkin parempia käsikirjoittajia kaivataan, mutta eihän pitkiä seikkailuja välttämättä edes julkaistaisi. Ymmärtääkseni jatkosarjat alkavat olla harvinaisia muualla kuin Suomessa.
En ymmärrä tuommoista...juurihan ne pitkät tarinat ovat parhaita. Eikö väki pysty keskittymään kuin pieniin tarinoihin. Mitä enemmän nykymaailmaa seuraa vierestä, sitä pähkähullumalta se vaikuttaa.
-
Tanskalaisen Ander Andin levikki taitaa olla nykyään vaivaiset 30 000 kpl (ellei jo allekin) ja siellähän nämä sarjakuvat tuotetaan. Ja aika paljoltihan suomalais-Ankka on riippuvainen siitä mitä siellä tuotetaan. No, mille tahansa muulle sarjakuvalehdellehän se olis loistolevikki.
Timo
-
Niin ja pitäisi taas löytää uusi Don Rosa tai Carl Barks tyyppinen pitkien seikkailusarjakuvien tekijä. Joku tosi tuottelias.
Akkariakin saisi alkaa höystämään Italialaisella tuotannolla. Casty Akkariin 8]
-
-- Casty Akkariin 8]
Mies puhuu vähän mutta asiaa!
-
Tuli tuosta Hesarin jutusta mieleen, että miksi Kivekäs näyttää (tai näytti) aina suurimassa osassa kuvia niin kauhean ärjyltä? :)
Aku Ankassakin joskus olleet satunnaiset kuvat Markusta näyttivät lähinnä pienestä lukijalta vähän pelottavalta, enkä olisi tuolta Hesarin kuvan sedältä välttämättä Ankkaa ostanut.
-
Tuli tuosta Hesarin jutusta mieleen, että miksi Kivekäs näyttää (tai näytti) aina suurimassa osassa kuvia niin kauhean ärjyltä? :)
Aku Ankassakin joskus olleet satunnaiset kuvat Markusta näyttivät lähinnä pienestä lukijalta vähän pelottavalta, enkä olisi tuolta Hesarin kuvan sedältä välttämättä Ankkaa ostanut.
Mitä väliä vaikka Markku näytti yrmeältä...jos on semmoinen sydän kuin Kivekkäällä oli ja se puhdasta ankkaenergiaa...muulla ei ole väliä.
-
En ymmärrä tuommoista...juurihan ne pitkät tarinat ovat parhaita. Eikö väki pysty keskittymään kuin pieniin tarinoihin.
No kun se on se kansainvälisyyden haamu taustalla. Ei ole normaalia, että 99% lehden levikistä on tilauspohjaista, kuten Suomessa Akulla on. Saksassa esim. ostetaan irtonumeroina, ja sitten pitää olla kaikenlaista muovihärpäkettä mukana nyrkillätapettavien houkuttamiseksi luopumaan taskurahoistaan.
Jos sikäläisessä lehdessä on jatkosarja, ja seuraava numero jääkin ostamatta, lukijaa harmittaa. Siksi pitkiä sarjoja teetetään Egmontilla runkolehteen vähemmän.
Mitä tulee Kivekkääseen, yrmeähkö ulkomuoto kyllä petti. Myös sen kemiläisen taksikuskin, joka katsoi hieman lyhyesti kun Markku ja Pekka Tuliara kiipesivät hänen Mersunsa takapenkille.
"Kukas tämän kyydin maksaa?", tiedusteli kyyninen kuski.
"Aku Ankka", vastasi Kivekäs totuudenmukaisesti.
Sitten tarvittiin jonkin verran Tuliaran diplomaattisia kykyjä, mutta herrat pääsivät kuitenkin Merihoviin ilman poliisin väliintuloa.
-
Näin livenä kerran Good Fellowsissa. Ei vaikuttanut yhtään yrmeältä.
Aikoinaan vierailin Aku Ankan toimituksessa ja Markku Kivekäs oli erittäin ystävällinen ja leppoisa heppu.
-
Markku Kivekäs bongattu leffasta Pilvilinna (1970). Ilman krediittiä. Hän on siinä lyhyen puheenvuoron käyttäjä teinikunnan kokouksessa. Kivekkäältä löytyy pari muutakin pientä elokuvaroolia. Leffassa Pojat (1962) hän on Pentti, Immun luokkatoveri ja Raman ääniroolin hän vetäisee Disneyn Suomi-dubbauksessa Viidakkokirja.
Timo
-
Pahoittelen maksumuurin takana olevaa linkkiä mutta kuvasta ja esittelystä selvinnee kuitenkin mistä on kyse. Jutusta tuli heti mieleen että Kivekkään Disneylle viemä (ja yhteiskuvassa taustalla näkyvä) Sumppi-peikko on kai peräisin juuri täältä? Tuo 60-luvun peikkoilmiö ei ollut muuten tuttu. Näemmä 60-luvulla peikot olivat kovinkin suosittuja kun teemapuistoakin niiden ympärillä kannatti pyörittää.
Järvenpää|HS Järvenpää
Kuuskosken pariskunta loi tyhjästä fantasiamaailman keskelle metsää ja teki oudoilla olennoilla miljoonatilin ulkomailla – Sitten verottaja puuttui tapahtumien kulkuun
Suomen valtasi peikkomania 1960-luvulla: Martti ja Helena Kuuskoski ompelivat satuimperiumin, jonka tuotteita myytiin jopa 50 maahan. Siitä on enää jäljellä sammaleiset rauniot.
https://www.hs.fi/kaupunki/jarvenpaa/art-2000006531037.html
-
Kivekkään Disneylle viemä (ja yhteiskuvassa taustalla näkyvä) Sumppi-peikko on kai peräisin juuri täältä? Tuo 60-luvun peikkoilmiö ei ollut muuten tuttu.
Kyllä vain. Muistaakseni asia mainitaan kyllä myös Kivekkään muistelukirjassa.
Suomalainen sarjakuvapiirtäjä Veikko "Joonas" Savolainen toimi jonkin aikaa Peikkomaailman graafikkona.
Timo
-
Tosiaan, lunttasin Sumppi-nimen juuri Kivekkään kirjasta mutta siinä kohtaa hän ei mainitse siitä enempää. Myöhemminhän tuo asiayhteys Järvenpäähän selviää.