Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Välineet ja oppaat => : comic.book.guy 08.07.2005 klo 22:00:00
-
mikäolisi hyvä väritys ohjelma a"akuankkamaiselle" sarjakuvalle? eli ei mikään tavallinen paintti..
Ylläpito: Korjasin otsikon. -Veli
-
Varmaan mikä tahansa ohjelma, missä on layerit. Layerit on sellaiset tasot, joihin voi ylimmälle tasolle laittaa musteet ja sen alle toiselle layerille värit. Näin ollen musteet eivät suhriinnu väreistä ja värejä voi muokata suhrimatta musteita. Sitten kuplien tekstit voi laittaa vielä eri tasolle eli layerille ja niitä voi helposti muokkailla, kun se ei vaikuta muihin tasoihin.
Suosittelen Photoshop elementsin hankkimista ensimmäiseksi ohjelmaksi. Siitä on sitten helppo siirtyä isoon Photoshoppiin, kun alkaa alan ammattilaiseksi. Maksaa jotain 60-80e.
Paint Shop Pro -ohjelmaakin monet käyttävät ja siitä on netissä demo, jolla voi kokeilla alkuun ilmaiseksi.
Onpa olemassa jotain ilmaisiakin täysiohjelmia, mutta en tiedä niistä enempää.
8]
-
Mä itse suosin OpenCanvasia. Mulla on koneella 1.1, joka on ilmainen ja siinä on layerit ja monta erivaihtoehtoista väritysmahdollisuutta (kaikki taas tajuu >.<') Se 1.1 on ilmanen ja sen voi ladata r2.missalie.net (mä oon ladannu sen sieltä) ladattavaa. Tai sitten Paint Shop Pro tai Photoshop. Mä en oo kyllä jaksanut hankkia niitä koneelle, mutta jossain vaiheessa aion..
Mutta OpenCanvas 1.1 on ilmanen ja ihan hyvä ohjelma ja se riittää mulle ainakin toistaseksi.
-
Mä itse suosin OpenCanvasia. Mulla on koneella 1.1, joka on ilmainen
Muistelisin saaneeni ilmaiseksi kolmosversion vaikken ottanu käyttöön.
-
Uusimmalla Photoshopilla pääsee kyllä aika pitkälle. Ajattelin tosin opetella toin Corel Painter ysin käytön kun monet kehuvat sitä tosissaan ;-)
-
Muistelisin saaneeni ilmaiseksi kolmosversion vaikken ottanu käyttöön.
Tietääkseni kolmosversion kyseisestä ohjelmasta voi ladata ohjelman kotisivulta, mutta se maksaa (?) En ole kyllä asiasta täysin varma... Tietääkö joku??
-
http://gimp-win.sourceforge.net/
Tuokin on ilmainen ja layerit löytyy.
8]
-
Tietäiskö kukaan mistä sais ilmasia kuvankäsittelyohjelmia(yhdyssanavirhe!!!)? Mulla on nyt käytössä toi pro shopin ilmanen 30 päivän versio, enkä haluis maksaa mitään siitä ohjelmasta. Linkkejä?
-
No lukaisepa vaikka tuo Hazartin viesti tuossa oman viestisi yläpuolella. Gimp on siis täysin ilmainen.
-
Itse käytän "Photoshop 7.0"llaa,ja hyvää jälkeä tulee.Tokihan se riippuu värittäjästäkin..
-
No lukaisepa vaikka tuo Hazartin viesti tuossa oman viestisi yläpuolella. Gimp on siis täysin ilmainen.
Hups! Mä en huomannu sitä tossa. Sori.
-
Minusta Gimp on huono.. :-\ Monimukainenkin.. Onko muuten hajua mistä voi OSTAA Pain Shop pro ohjelmia? Paljonko maksaa? Olisin valmis ostamaan kun psp:n 8 ja 9 kokeiluversioiden ajat meni umpeen.. :'(
-
Onko muuten hajua mistä voi OSTAA Pain Shop pro ohjelmia? Paljonko maksaa?
Googlella selviää yllättävänki helposti. www.verkkokauppa.com on yks vaihtoehto, hintaa tuolla on sadan euron molemmin puolin. Opiskelijoille joitakin kymppejä halvemmalla.
-
Googlella selviää yllättävänki helposti. www.verkkokauppa.com on yks vaihtoehto, hintaa tuolla on sadan euron molemmin puolin. Opiskelijoille joitakin kymppejä halvemmalla.
uh.. :-\ Täytynee säästää että pääsee sivujakin päivittämään... Mutta saako tavallisistakin elektroniikka kaupoista?
-
Saa, ainakin kotkan mikäsekauppanytonkaan:ssan hyllyssä on pyörinyt tuo joka kerta kun olen siellä käynyt. Haminan mustassapörssissäkin taisin nähdä, ainakin ysiversion.
-
Mutta saako tavallisistakin elektroniikka kaupoista?
Kyllä niitä aika usein näkyy tietokonekaupoissa. PC Superstoressa ja muissa. Tietenkin kannattaa käydä kysymässä, jos ei hyllyssä näy. Voivat tilata.
-
Paint Shop Prosta on nyt tullut kymppi-versiokin, että jos vielä et ole ohjelmaa hankkinut niin se on varsin varteen otettava vaihtoehto. Corel on hoitanut hommansa hyvin.
Ilmaisohjelmista kannattanee kokeilla myös Dogwafflea (http://www.squirreldome.com/cyberop.htm). En muista mitä kaikkea siinä oli, kun en ole paljoa tarvinnut, mutta kannattaa katsastaa. Sama pätee myös Pixiaan (http://park18.wakwak.com/~pixia/).
Eiköhän näitäkin ollut jo jossain toisessakin ketjussa mainittu, että kannattaa vian ahkerasti selailla noita vanhojakin ketjuja.
-
Jos nyt ihan pelkästä värittämisestä puhutaan, niin n. 800e (englanninkielinen versio) Photoshop lienee tarkoitukseen liian kallis... Paint Shop Pro maksaa n. 100e ja on todella monipuolinen. Ongelmana ainakin itselle tosin tuli ohjelman kanssa se, että opiskelussa yms. on aina käyttänyt Photaria. Siis aina. Ja Photari on looginen (tietenkin, kun siihen on kerran tottunut) kun taas PSP valikot ja käyttö tuotti minulle kuukauden testailun aikana koko ajan ongelmia...
Kun aloin tekemään friikkuna töitä, halusin "laillistaa" ??? koneeni ja ohjelmani joten kävin eri vaihtoehtoja läpi. PS Elementsistä puuttui ainakin minulle tärkeitä elementtejä, joten se jäi hyllylle suosiolla. Toisaalta "päivätyössäni" käytämme sitä pieniin kuvankäsittelyihin sekä suttauksiin, mutta on se jotenkin ankea. Värittämiseen riittää, mutta riittääkö muuhun/ onko tarvetta?
PSP on siis siinä mielessä järkivalinta, että siitä ei ominaisuudet lopu heti kesken, jos ja kun innostuu kikkailemaan ja taiteilemaan enemmänkin koneella, tuolla helvetinmasiinalla, joka meitä orjuutaa ja kieltäytyy olemasta pelkkä työkalu. Vaikka sehän se on. Nykypäivän tuli. Huono isäntä, mutta hyvä renki. Ruoskaa vaan, niin pysyy ruodussa! :P
Photari on hyvä mutta k a l l i s ja kun alussa ainakin tarvitsee pelkästään värittämiseen, niin enpä minä 800e siihen laitaisi...
Netti. Ah, tuo viimeinen vapaa linnake tässä yritysten ja pamppujen hallinnoimassa kierossa ja vääristyneessä todellisuudessa, jossa yksilö joutuu kulkemaan vastatuuleen. Neulanterävän räntäsateen ja tuulen vihmoessa ja lyödessä päin kasvoja kuin pajavasara tehden matkasta vaikean ja tuskaisen. Linnake, josta löydämme etsimämme ja saamme sen ainoan tyydytyksen jota kaipaamme. Mikä ikinä se kullakin lieneekään.
Mutta onko tuo tyydytys aito ja ajaton, ongelmaton? Usein ei. Jos sinusta tulee seuraava The Great One, ja työskentelet netistä "ilmaiseksi" saamallasi ohjelmalla, sillä tässä maailmassa vain harvat asiat ovat vain harvoille valituille todella ja oikeasti ilmaisia, niin katso, katso ja tutki tarkkaan kaikki se pieni präntti, mitä latauksen mukana tulee. Usein kun ohjelmat ovat ilmaisia omaan, "ei taloudelliseen" käyttöön.
Mitä jos myyt miljoonan? Tuskin kukaan tulee Japanista sinun päätäsi samuraimiekan terä välkkyen pölkylle vaatimaan, mutta uniisi saattaa hiipiä demoneita. Pahoja, pieniä, isoja, ilkeitä ja vihaisia demoneita. Ja se piina ei lopu. Miksi... Miksi... Miksi... Miksi... Ja joka aamu heräät hikisestä sängystä lakana ruttaantuneena nurkkaan ja pelokas ilme kasvoillasi miettien mitä olet pienessä elämässäsi tehnyt ansaitaksesi tuollaisia kuvia verkkokalvoillesi painetun.
Tai sitten myyt miljoonan, olet itseesi tyytyväinen, ja palkkaat jonkun värittämään tarinasi puolestasi. Koska voit :D
-
-- Ongelmana ainakin itselle tosin tuli ohjelman kanssa se, että opiskelussa yms. on aina käyttänyt Photaria. Siis aina. Ja Photari on looginen (tietenkin, kun siihen on kerran tottunut) kun taas PSP valikot ja käyttö tuotti minulle kuukauden testailun aikana koko ajan ongelmia... --
Sama ongelma oli minulla aluksi toisin päin, aivan samoista syistä. Ei se ole kuin tottumiskysymys, ja saahan niitä valikoita muokattua oman halunsa mukaankin aika vapaasti, jos default-asettelu vaikuttaa täysin ylitsepääsemättömältä oppia.
8]
-
Photoshop vs. PS Elements tai Paint Shop Pro:
Valinta on ihan kiinni siitä, tarvitseeko CMYK-konversiota. Miltei kaikki muu löytyy Elementsistä tai PSP:stä, mutta jos tarvitsee tehdä painokelpoista värikamaa täysi Photoshop taitaa olla ainoa keino. Hinta on kohtuuton, mutta syystä; Adobe on saanut niskalenkin painomaailmasta.
Jos vain värittelet ja joku muu konvertoi CMYK:iksi, PSP on varsin hyvä vaihtoehto.
-
Mutta kyllähän PSP:lläkin pystyy tekemään CMYK:kiä. Ainakin mun vitosversiossa on se toiminto ja luulisin, että uusissa se on myös. Mun täytyy kyllä tunnustaa, että ei ole hajuakaan, miten tuolla CMYK-tiedostoja tehdään.
-
PSP 8 tekee cmyk-erittelyjä.
Onko Elementsissä vektoripiirto ?
En ainakaan viitos fotarista ole semmoista löytänyt .
PSPssä on vektorit.
-
PSP 9:llä voi myös tallentaa CMYK-muotoisen TIFFin. CMYK-profiilissa on tällaisia säätöjä:
http://koti.mbnet.fi/ramir/cmyk1.gif
http://koti.mbnet.fi/ramir/cmyk2.gif
http://koti.mbnet.fi/ramir/cmyk3.gif
-
PSP 9:llä voi myös tallentaa CMYK-muotoisen TIFFin. CMYK-profiilissa on tällaisia säätöjä:
Sama löytyy jo vitosestakin. Mutta mistä toi profiili otetaan käyttöön? Miten PSP:ssä yleensä vaihdetaan kuvan värisyyttä? Minä löydän vain sen, missä saa harmaasävyksi ja sitten lisättyä tai vähennettyä värejä, mutta bittikarttaa, duotonea tai CMYKkiä ei missään valikossa näy.
Ohje puhuu jostakin Current Profile drop down -menusta, mutta semmoistakaan ei näy.
Joo, olen käyttänyt tosi vähän PSP:tä.
-
PSP 9:stä ja PSP X:stä (onko tuo oikeasti jo julkaistu?) en tiedä, mutta 8 ja aikaisemmat olivat painoihmisten mielestä paljon Photaria huonompia CMYK-konversiossa.
Lopulta toki aina on tapoja kiertää. Mutta todennäköisimmin se painon setä (tai täti) kuitenkin käyttää Photaria.
Itse olen eniten käyttänyt PSP:tä, mutta minäpä olenkin ikuinen aloittelija. Että se minun mielipiteeni arvosta. ;D
-
Mutta mistä toi profiili otetaan käyttöön? Miten PSP:ssä yleensä vaihdetaan kuvan värisyyttä? Minä löydän vain sen, missä saa harmaasävyksi ja sitten lisättyä tai vähennettyä värejä, mutta bittikarttaa, duotonea tai CMYKkiä ei missään valikossa näy.
Todellakin. Koska PSP:ssä on vain RGB-moodi. Mutta kuvan voi separoida CMYK-kanaviksi tai tallentaa CMYK-TIFFinä. Silloin muunnos tapahtuu CMYK-profiilin asetusten mukaisesti.
Ohje puhuu jostakin Current Profile drop down -menusta, mutta semmoistakaan ei
Preferences -> CMYK Conversion Preferences...
PSP 9:stä ja PSP X:stä (onko tuo oikeasti jo julkaistu?) en tiedä, mutta 8 ja aikaisemmat olivat painoihmisten mielestä paljon Photaria huonompia CMYK-konversiossa.
Elleivät nuo PSP 9:n CMYK-asetukset ole jotain uutta ja mullistavaa, tämä pitää todennäköisesti edelleen paikkansa. Kelvollisen CMYK-matskun tuottamiseen kai vähintäänkin tarvittaisiin sellainen moodi, joka näyttää, mitkä (RGB-väreillä luodun) kuvan osat eivät mahdu CMYK-avaruuteen. Sellaista ei vielä 9:ssä ole. X:stä en tiedä.
-
Onko Elementsissä vektoripiirto ?
En ainakaan viitos fotarista ole semmoista löytänyt .
PSPssä on vektorit.
Ainakaan nissä versioissa joita minä olen käyttänyt, ei vektoripiirtomahdollisuutta ole ollut käytöss -> ISO miinus ;)
-
Todellakin. Koska PSP:ssä on vain RGB-moodi. Mutta kuvan voi separoida CMYK-kanaviksi tai tallentaa CMYK-TIFFinä. Silloin muunnos tapahtuu CMYK-profiilin asetusten mukaisesti.
No nyt se onnistuu. Ton CMYK-erottelun huomasin itsekin, mutta en oikein tajunnut sen pointtia, kun sehän tekee neljä eri kuvatiedostoa. Jokaiselle osavärille oman...
Preferences -> CMYK Conversion Preferences...
Tää on tuttu. Luulin, että sieltä oikeasti löytyy joku mainitsemani niminen valikko. Toinen, mitä kannattaa käyttää (enemmän kuin tuota, koska käsipelillä CMYK-profiilin tekeminen voi olla aika arpapeliä), on sitten Color managment, josta voi vaihtaa valmiita profiileja, mistä tullaan seuraavaan:
Elleivät nuo PSP 9:n CMYK-asetukset ole jotain uutta ja mullistavaa, tämä pitää todennäköisesti edelleen paikkansa.
Koska PSP:ssä voi käyttää ihan yleisiä painoalan oletuksia, en näe mitään syytä sille, miksi PSP:n CMYK-erottelut eivät olisi hyviä. Paitsi tietenkin, jos PSP ei osaa käyttää niitä väriprofiileja, mitä epäilen. En tosin koskaan ole tehnyt PSP:llä työtä painoon, joten en osaa lopputuloksesta sanoa mitään. Ehkä täytyy kokeilla.
Kelvollisen CMYK-matskun tuottamiseen kai vähintäänkin tarvittaisiin sellainen moodi, joka näyttää, mitkä (RGB-väreillä luodun) kuvan osat eivät mahdu CMYK-avaruuteen.
No ei. Tuo ei vaikuta erotteluun mitenkään, vaan vain lopputulokseen. Tietenkin Photarissa voi olla käyttämättä CMYKkiin sopimattomia värejä, koska sen näkee, mutta erottelu pysyy kuitenkin samana. Jos on käytetty RGB-värejä, niin erottelu muuttaa ne lähimmäksi vastaavaksi.
Mutta CMYKin kanssa leikkiminen on muutenkin hankalaa tietokoneella, kun näyttö ei ikinä voi toistaa sitä tarkasti. Vaikka siis käyttäisikin vain CMYKkiin sopivaa väriä, niin näytöltä sitä oikeaa väriä ei voi täysin tietää, ellei sitten valitse värejä Pantonen kartalta tms.
-
tietäisikö kukaan miten ja millä kuvankäsittelyohjelmalla saan harmaata, joka näyttää rasterilta? Onko tämä edes mahdollista piirtämättä jokaista pistettä itse? Rasteripaperi on liian työläs vaihtoehto minulle.
-
Semmosilla ohjelmilla (Photoshop nyt ainakin), jossa on filtteri nimeltä color halftone tai pelkkä halftone tai sitten halftone pattern. Tietenkin yksi vaihtoehto on tallentaa tiedosto harmaasävynä ja tehdä varjostus ihan harmaalla.
-
Color halftonella tuli hyvin erikoisen näköistä jälkeä. ehkä minun vaan pitää opetella käyttämään sitä.
-
Color halftonella tuli hyvin erikoisen näköistä jälkeä.
Photoshopillako sen teit? Oliko tiedosto rgb vai harmaasävy -tilassa? Sillä nimittäin on merkitystä, koska color halftone tekee värierottelun ja rasteroi siis kaikki osavärit. Halftone pattern -filtteri tekee sitten suoraan tavallista rasteria (tosin siinäkin taustan pitää olla valkoinen ja viivan musta).
Kannattaa muuten mennä katsastamaan myös keskustelu rasterikuvioista (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=3003.0). Siellä on keskusteltu nimenomaan tietokoneella tehtävistä rastereista.
-
Loisteliasta! Tuollaista aihetta etsiskelinkin.
-
Tietääkseni kolmosversion kyseisestä ohjelmasta voi ladata ohjelman kotisivulta, mutta se maksaa (?) En ole kyllä asiasta täysin varma... Tietääkö joku??
OC:n nelosversion kokeiluversion saa näemmä ladattua ohjelman kotisivuilta (http://www.portalgraphics.net/en/index.asp) (kuten sai aikoinaan kakkosen ja kolmosenkin), se tietysti kuitenkin lakkaa toimimasta sitten tietyn ajan kuluttua, ellei maksa siitä rah00. Kolmosversiota olen itse käyttänyt aika ahkerasti ja sillä saa oikein nättiä jälkeä, vaikka voisihan sitä neloseenkin päivittää. Kivan kevyt ohjelma ja itselläni korvaa täysin kaikki muut värittelysoftat.
Joku kyseli rasterieista, niin ne ovat olleet mukana ainakin OC3:ssa ja ilmeisesti nelosestakin löytyy.
Niin ja linkki ykkösversioon (jossa oli networkkingi!!) on tässä (http://r2.missalie.net/lada.php)