Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvamarkkinat => Tapahtumat, näyttelyt ja koulutus => : kyösti 11.10.2023 klo 14:21:08
-
Tampereen sarjakuva yms. tapahtumien määrä lisääntyi juuri yhdellä:
https://www.mynewsdesk.com/se/easyfairs/pressreleases/maailmanlaajuisesti-tunnettu-populaarikulttuuritapahtuma-comic-con-rantautuu-suomeen-3278753 (https://www.mynewsdesk.com/se/easyfairs/pressreleases/maailmanlaajuisesti-tunnettu-populaarikulttuuritapahtuma-comic-con-rantautuu-suomeen-3278753)
-
Tämä siis ei kuitenkaan ole mikään San Diegon Comic-Conin ulkomaankiertue, vaikka nimi hämääkin ja medioiden kuvituskuvat myös?
-
Tämä siis ei kuitenkaan ole mikään San Diegon Comic-Conin ulkomaankiertue, vaikka nimi hämääkin ja medioiden kuvituskuvat myös?
Sen kevyt versio.
Marraskuussa on Tukholmassa Comic Con jossa myös jenkkilästä tuotuja sarjakuva tekijöitä ja filmipuolelta mm Elijah Wood sekä Arrow'n Stephen Anell. On siellä tietokone/konsolipelitekijöitä mutta itseä tuo on kiinnostanut paljon vähemmän kuin miltä jäkälä maistuu niin en osaa sanoa.
Comic Con löytyy monesta maasta Amerikan laitoksen suosionsa takia, Ukrainassa oli useampia ennen sotaa.
Mutta Comic Con on kuten WorldCon ja Ropecon ei kuten Finncon ja sarjisfestarit , sisään on pääsymaksu. Tämä tietty karsii osan kävijöistä mutta sillä sitten katetaan juurikin ulkomaan vieraiden kuluja, esiintymis-, matka-, majoitus - jne jne.
Tervetullut lisä minusta. Enemmän on enemmän. ( Sanoo hän vaikka on estynyt osallistumaan oman kaupungin ilmais-sarjisfestariin)
-
Konsepti on toki eri ja hinnasto-sivulla on myös mainittu, mitä eri tähdet veloittavat erilaisista fanikanssakäymisistä kuten nimmareista ja yhteiskuvista.
Kiinnitin vain huomion siihen, että se San Diegon tapahtuma on ollut suorastaan mustasukkainen nimenomaan tästä "Comic Con" (tai "Comic-con") tavaramerkistä ja pari muuta amerikkalaista tapahtumaa onkin sitten enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti muuttanut nimensä muuhun muotoon. Tämä kai on joku eurooppalainen organisaatio, joka pyörittää tapahtua ennestään Brysselissä ja Tukholmassa.
Hetkinen, Heroes Comic Con (https://www.heroescomiccon.be/en/) ja Comic Con Brussels (https://comicconbrussels.com/en/homepage-en/) ovat eri tapahtuma eri aikaan samassa kylässä, ja tämä Tampereen tapahtuma tulee olemaan Heroes Comic Con Finland (https://www.heroescomicconfinland.com/fi/). Mää ihmettelen oikke kauhiast tämmöst ja ole niinkun klapil päähä lyöty.
-
Mun mielestä "Comic Con" nimi pitäisi olla suojeltu ja vain San Diegon Comic Con on se oikea Comic Con. Käyttäköön muut muita nimityksiä.
Juu itse en taida viitsiä Tampereelle saakka lähteä junalla jonkun populaarikulttuuritapahtumana takia...kuitenkin joutuu pettymään tapahtuman pienuuteen. Vierastan myös pääsymaksuja ja nimmarimaksuja. Kutsuvieraatkaan ei ole kovin kiinnostavia minulle. Elijah Wood (Frodo) sijasta kun paikalle olisi tullut Ian McKellen (Gandalf), niin olisin voinut harkita tonne tulemista. Myös jokunen Star Wars -näyttelijä olisi ollut hyvä...esim. juuri 1. kauden Disney plussalla nähty Ahsoka näyttelijä Rosario Dawson.
Katoin just internetistä, että Tukholmassahan liput maksoi 90 euroa....ja Suomessa varmaan enemmään ja kutsuvieraiden nimmarit varmaan saman verran...juu ei ole mun juttu...liian kallista. Alkaa pahasti haisemaan rahastukselle tämmöinen.
-
2002 uutisoitu tällaista, mutta ei tosta nyt saa selvää, onko tätä nyt sitten laitettu Franchise-pohjalta eri maihin vai ei. Enkä jaksa selvitellä.
San Diego Comic-Con To Be A Franchise? Global License Announced (https://bleedingcool.com/comics/san-diego-comic-con-to-be-a-franchise-global-license-announced/)
Published Mon, 04 Apr 2022
Timo
-
2022 uutisoitu tällaista, mutta ei tosta nyt saa selvää, onko tätä nyt sitten laitettu Franchise-pohjalta eri maihin vai ei. Enkä jaksa selvitellä.
Tätä Heroes comic conia on järjestetty eri maissa Euroopassa jo kymmenen vuotta, eli ei liity tuohon. En myöskään löydä mitään tietoa, että Heroes comic con liittyisi San Diego Comic coniin mitenkään. Vaikka SDCC on comic con -nimen rekisteröinyt, niin sitä käytetään muidenkin sarjiskonien nimissä USA:ssa. Löysin, että yhdessä tapauksessa SDCC on haastanut kyseisen konin oikeuteen, eli ei ole kovin aktiivinen siinä.
-
No niin.
Comic Con on lyhenne. Comic Convention, sarjakuvakokoontuminen / tapahtuma.
Niitä on San Diegossa ja New Yorkissa ja Berliinissä ja Tukholmassa ja ja.
Koetetaan olla aikuisia. Ihan totta San Diegossa oli ensimmäinen Comic Con 1970. Entä sitten? Suomen ensimmäiset kirjamessut olivat Turussa 1971. Ja vuodesta 1990 vuosittain. Eli Helsingin kirjamessut täytyy muuttaa nimensä varjokirjamessuiksi? Ei.
Juttelin ystävän kanssa joka kovasti oli sitä mieltä että onhan tuolla käytävä, koska toista kertaa tuskin tulee. Itse en näe asiaa ihan näin.
Totta, Suomessa on nyt niukat taloudelliset ajat, kiitos nykyisen myös talousosaamattoman hallituksen, ja pitkä kulttuuri pääsymaksua keräämättömistä tapahtumista sarjispuolella ja Sci-Fi puolella myös.
En minäkään usko että on järjestäjille rahaa tahkoava Sampo, mutta miksi kukaan menisi useammille musiikkifestareillekasn? Yksi Tangomarkkinat ja vaikka Flow ja ainahan lähibaarissa on stripparin jälkeen Tauski.
Olen myös kuullut että Suomessa ei ole tilausta eikä tarvetta eikä markkinoita kuin Sarjainfolle. Vain sarjakuvaan keskittyneitä lehtiä voi olla vain yksi. En usko siihen mutta aika ja talous ei anna myöten. Antaa Highlanderin olla eikä Ahmed Ahneilla eikä se tarkoitus olisikaay. Osa käy Tangomarkkinoilla ja Flow'ssa ja sillä hyvä, minä skippaan molemmat ja käyn Tuskassa.
Joku on nähnyt saman. Sarjisfestarit tekee vuodesta toiseen hyvää työtä. Vapaaehtoisten, aktiivien, lahjoitusten ja saatujen tukien rajoissa. Tampere kuplii tarjosi toisenlaisen vaihtoehdon ja on selkeästi nuoremman manga -, cosplay- väen suosiossa.
Eri tapahtumat, eri porukoille. Kaikki voittavat.
Yhtään tapahtuman vieraista, sen ohjelmasta tai hintatasosta ei ole tiedossa ja osa on nakkaamassa ihan hyviä hohtimia pilaamaan pumputun vedey.
Vaikka jäisi vain kertaan kyllä tuolla tulee käytyä jos eloa on.
Itse en lähtisi vain Aku Ankkaa käsittelevään tapahtumaan enkä silkan Tex Willerin rodeoon menisi mutta ilahdun jos sellaiset järjestetään koska molemmille olisi yleisö.
-
--
Katoin just internetistä, että Tukholmassahan liput maksoi 90 euroa....ja Suomessa varmaan enemmään ja kutsuvieraiden nimmarit varmaan saman verran...juu ei ole mun juttu...liian kallista. Alkaa pahasti haisemaan rahastukselle tämmöinen.
Rahastustahan se kaupallinen yrittäminen on luonnostaan. Toivottavasti onnistuvat.
Mutta on tuosta Tampereesta kyllä tulossa Suomen epävirallinen pääkaupunki - kohta kaikki tapahtumat ovat siellä.
-
Juttelin ystävän kanssa joka kovasti oli sitä mieltä että onhan tuolla käytävä, koska toista kertaa tuskin tulee. Itse en näe asiaa ihan näin.
Tämähän on ihan hyvä periaate, jolla saattaa olla sellainen seuraamus, että toinen kerta tuli, koska kaikki kävivät rahaa vastaan.
Yhtään tapahtuman vieraista, sen ohjelmasta tai hintatasosta ei ole tiedossa ja osa on nakkaamassa ihan hyviä hohtimia pilaamaan pumputun vedey.
Eiköhän se kuitenkin liene konseptiltaan suunnilleen samaa kuin Tukholmassakin, eli siellä taitaa olla ihan kohtuullisen hintaisia päivälippuja luvassa, jos lähtee uteliaisuuttaan pällistelemään.
Suomessa, aihetta seuraamattomille kerrottakoon, on vähän erikoisena ilmiönä ilmainen sci-fi/fantasiacon eli Finncon, yleensähän sellaiset maailmalla kustantavat jonkunlaisen omakustannushinnan, ja tätä kokeiltiin Suomessakin joskus Koiviston presidenttikaudella, mutta tässä tuli takkiin ja käsittääkseni muuannelle yksityishenkilölle melkoiset velat. Parin vuoden päästä joku keksi, että tämähän on Suomi, täällä voi hakea julkiselta puolelta rahoitusta kulttuuritapahtumaan ja vielä etukäteen ja järjestää jos saa rahat. Ja jos järjestää myös jotain kirjallisuudentutkimukseen tai vastaavaan liittyvää ohjelmaa, tällä saa yliopistoja tulemaan vastaan tila-asioissa.
Mutta Finncon on enemmänkin alan harrastajien keskinäinen tapahtuma, esim. kunniavieraat ovat vähän sellainen bonus vain eikä heille mitään makseta – mutta Suomi on sen verran hyvässä maineessa keskenään juoruavien kirjailijoiden keskuudessa, että tänne tullaan mielellään kesälomalle. Kaikkea sellaista, että lentokentällä annetaan käteen puhelin, millä voi soittaa yhteyshenkilölle, jos tulee mitään pulmia minkään kanssa.
Ja sitten taas sarjakuvatapahtumamme, sarjisfestareillakin iso toive vuosien mittaan on ollut, että tapahtuma keräisi maksimaalisen määrän satunnaisia ohikulkijoita, jotka a) oppivat, että kaikenlaista julkaistaan eikä pelkkää akkaria ja strippisarjoja b) ostavat jotain lukuisista myyntipöydistä.
Ja sit tässä olisi lähinnä historiallisista syistä "comic coniksi" kutsuttu tapahtuma, jossa kuitenkin on aika laaja kattaus sellaista nörtimpää kulttuuria, kuten kirjasta elokuviksi siirtynyttä Tolkienia, Game of Thronesia ja Harry Potteria (ja lasketaanko joku Marvel jo elokuvajutuksi joka tuottaa oheissarjakuvia), tietokonepelejä ja mitä vielä.
Eli tuo nyt vaikuttaa siltä, että messukeskuksessa on messut, ja sinne on aika pieni kynnys lähteä katsastamaan meininkiä, mitä kaikkea siellä on näytillä ja myynnissä ja niin edelleen ja toisaalta vielä pienempi kynnys olla menemättä jos sinä viikonloppuna on jotain muutakin. Mutta kyllä sille ihan oma tilauksensa tulee olemaan.
-
Kunniavieraita on julkaistu. Ensinnäkin siellä on Don Rosa, joka on niinkuin vähän kuin rokkifestari olisi onnistunut bookkaamaan Motörheadin, paikallisen suosion painotuksella. Sitten Shinya Ohira, Ghiblin animaattoreita. Osanneekohan hän pitää kiinnostaa ohjelmaa englanniksi tai toki suomikin käy?
-
Mahtaako tulla entisenlaisia jonoja kun pääsyliput on sitä mitä ne on.
Timo
-
Mahtaako tulla entisenlaisia jonoja kun pääsyliput on sitä mitä ne on.
Timo
Jos Don Rosa piirtäisi vielä, niin silloin varmaan olisikin pitkiä jonoja, mutta ei varmaan enää.
Olin Helsingin kirjamessuilla ennen koronaa...ei ollut juurikaan ketään Rosan jonossa.
Jos tolla pääsylipulla saisi kaikki nimmaritkin, niin sitten olisi jotain järkeä, mutta kun nimmarointikin maksaa niin pitäkää tunkkinne.
Mä jätän tän väliin, mutta ihan kiva kyllä että järjestää tämmöisiä Suomessa niille joilla on ylimäärästä rahaa.
-
Ehkä tästä vielä hieman merkittävämpi tapahtuma vielä sukeutuu, pikku hiljaa alkaa lisää nimiä näkymään myös sarjakuvan puolelta. Howard Chaykin ja Lee Bermejo ovat jo kivan nimekkäitä vieraita. https://www.heroescomicconfinland.com/fi/comic-village/
-
Chaykin ja Bermejo alkavat olla syitä käydä tuolla.
Toki muilla on eri syyt mutten piittaa niistä.
-
Markkinointi on varsinaista suomen kielen juhlaa:
Seuraa Comic Con Finlandin sosiaalisen median tilejä kuullaksesi ensimmäisten joukossa Suomen tapahtuman vierailijoista toukokuussa
.
Siksi toivotamme tervetulleeksi vuosittain paljon erinomaisia sarjakuvapiirtäjiä, joilla on kokemusta DC Comicsista, Marvelista, Valiantista, Dark Horsesta ja muista.
Pahoin pelkään että sivusto on AI:n kirjoittama tai "tarkistama". Joka toinen virke on jotenkin vinksallaan. Tuossa nyt vain muutama esimerkki. Ahdistaa. Takavuosina sarjakuvia(kin) syytettiin kielen rapistumisesta mutta tässä ei nyt ole siitä kyse vaan laajemmasta ilmiöstä. Voihan vattu.
-
Sarjakuvapiirtäjiä on siis tulossa tapahtumaan Don Rosan lisäksi:
-Howard Chaykin
-Lee Bermejo
-Phil Noto
-Stephanie Hans
-Zoe Thorogood
Sekä lisäksi DC:n kustannustoimittaja Andrea Shea, joka on tutustumassa suomalaisiin tekijöihin ja jolle voi mennä esittelemään portfolionsa.
-
Jos et ole lippuja vielä hankkinut, tai vaikka olisitkin, niin Sarjismiehet sai pari lippua arvottavaksi asti!
https://www.youtube.com/shorts/qo8__Bl6oII (https://www.youtube.com/shorts/qo8__Bl6oII)
-
Jossakin vaiheessa olin jo miettimässä, pitäisikö pistäytyä paikalla.
Sitten tutkin ohjelmakarttaa (https://www.heroescomicconfinland.com/fi/lavaohjelma/), ja huomasin että kyseessä on Tubecon, veronkiertoartisteineen. Plonk.
-
Jossakin vaiheessa olin jo miettimässä, pitäisikö pistäytyä paikalla.
Sitten tutkin ohjelmakarttaa (https://www.heroescomicconfinland.com/fi/lavaohjelma/), ja huomasin että kyseessä on Tubecon, .
Ai Hannu Kesola?
-
En tunne tapausta.
Mutta siellä on Toimistopoikia ja tämä Paqpa (miten se edes lausutaan) joka on ollut uutisissa esillä veromätkyineen *), ja on tässäkin tilaisuudessa ohjelmassa joka päivä ja kaiken aikaa. Mitä näillä on tekemistä sarjakuvien kanssa, on arvoitus.
Shinya Ohira olisi kiinnostava, mutta hän on oikeastaan ainoa. :-/
*) Päivän tietojen mukaan henkilön esiintyminen Tubeconissa on peruttu, joten en veikkaisi hänen olevan paikalla Comic Conissakaan.
-
"Livepiirrustus"... argh.
Timo
-
Ne olivat aikas hyviä ne livepiiruatukset.
Kahden päivän osallistuminen oli itselleni riittävästi vaikka äitienpäivä sisältää Howard Chaykinin.
Sarjisvieraat parasta antia vaikka saikin hävetä maamme monomaanisuutta, Don Rosa on toki erinomainen mutta noin seitsemättätoista kertaa Suomen kiertueella mutta jono mutkittelee samalla kun pääsee kaikessa rauhassa jonottamatta juttelemaan Chaykinin, Phil Noton, Lee Bermejon, Zoe Thorogoodin ja myös upean editorin Andrea Shean kanssa.
Voidaan täällä sönköttää että sarjakuva on muutakin kuin Aku Ankkaa ja lapsille mutta totta se ei havainnoinnin mukaan ole.
Minulle, kroonisen ikäiselle sarjakuvia, kirjoja ja elokuvaa sekä oikeaa musiikkiaastavalle tämä silti tarjosi tarpeeksi. Totta, sarjakuvaa olisi saanut olla enemmän. Mutta jos krääsä, elokuvastarat ja tubettaja poppoot saavat sinne väkeä ja perheitä? Hyvä
Sama Don Rosasta ( joskin järjestäjien summittaisesti pätkäisemä jono ei mennyt ns hyvin)
Ja vaikka sarjakuvaa myyviä tahoja oli näytteilleasettajista laskutavasta riippuen 4-9 niin osa oli omatoimisesti skarpannut ja tuonut juuri vieraiden julkaisuja myyntiin.
Sarjisvieraat lunastivat paljon ja oikeuttivat tapahtuman olemassaolon. Sisäänpääsystä maksaminen ja originaalien ostaminen sekä nimmareista maksaminen eivät ehkä ole luonteenomaista sarjispiireissä mutta näin saatiin isompia nimiä kauempaa. Kuten mainitsin ei pienennä sarjisväen kakkua vaan laajentaa pelkästä kakusta buffet pöytään jossa myös vege ja lihatuotteita ja tavan kakun lisäksi voileipäkakkua myös.
Itse koin jääväni plussalle, vaikka tutulle sarjiskauppiaalle mainitsin etten sittenkään ymmärrä toimintaansa ja nolasin muutenkin lähinnä itse en I. Mutta vaikkei krääsä ja konsolipelit tai tanssivat mangatytöt ole juttuni paitsi että jäi varsinkin ohjelmasta plussalle oma kokemus niin vaikutti muillekin jäävän.
Tapahtuman tullessa ensi vuonna samaan aikaan tosin Helsinkiin mikäli sarjisvieraat ovat samaa tasoa ja edes nyt sarjakuvaan panostaneet liikkeet samalla hengellä paikalla niin minäkin.
Ehkä lastentaudit poistuvat rakentavan kritiikin myötä. Sitä rakentavaa tarjoaa joku muu. Muutama tuttava hehkutti sitä Don Rosaa myös on hienoa tulkoon ensi vuonna myös kunhan on ne muutkin tekijät
Zoe Thorogoodin näkee jo Helsingin festareilla nykytiedon mukaan joten hyvä alkaa varautua siihen.
-
Minun huomioitani tapahtumasta: Perjantaina oli isossa messuhallissa vähän autiota leveillä käytävillä – ja suomalaisittainkin jotenkin tosi äänetöntä, niin että tuli outo fiilis. Lauantaina oli paikoin ryysis, mutta tajusi, että sille väkimäärälle tilat on suunniteltu.
Olen kuullut kritiikkiä järjestelyistä, mutta kun tämän mittaluokan tapahtuma järjestetään uudessa paikassa ensimmäistä kertaa, ei liene mikään ihme, että kaikki ei mene laakista napakymppiin. Omassa kokemuksessa isoimpia pullonkauloja olivat, että isoon messutilaan oli vain kapea sisään/uloskäynti, joka suppuuntui; sekä Tampereen joukkoliikenne, joka ainakin lauantaina jätti keskustan monille pysäkeille väkeä bussien edes pysähtymättä, kun ne olivat jo niin täynnä.
Minun keskeisin ajatukseni on, että vaikka sarjakuva olikin sivuroolissa, tämä osoitti, että Suomessa oli mahdollista myydä 10 000 (varmistamaton tieto) maksullista pääsylippua tapahtumaan, jonka nimi oli comic con. Jos tv-tähtien, tubettajien yms. läsnäolo tekee kannattavaksi järjestää tapahtuman, jonne näillä rahoilla voidaan kustantaa paikalle myös ulkomaisia sarjakuvantekijöitä, minusta se on silloin alalle pelkkää plussaa. Lisää ihmisiä, joista edes joku, edes vahingossa, voi altistua sarjakuville. Toivon tapahtumalle jatkoa. Ja joo: kysyntä oli niin suurta, että varmaan siirtyminen Helsingin messukeskukseen voi olla ihan järkevää.
-
Samoja fiiliksiä kuin Jyrkilläkin. Plussan puolelle jäi ihan selvästi. Vaikka sarjakuva jäikin ehkä tv-tähtien varjoon, niin myös sarjakuvaohjelma veti läpi tapahtuman hyvin väkeä, kaikki penkit oli järjestään varattu. Olen melko varma, että esim. Chaykinin kuuntelijoista iso osa ei tiennyt hänestä mitään etukäteen, mutta se ei haitannut. Nyt tietävät. Chaykin puhui innostavasti ja antoi oikeasti hyviä vinkkejä nuorille tekijöille.
Zoe Thorogoodkin takuulla moninkertaisti fanikuntansa Suomessa.
Monet ekan kerran ongelmista saadaan korjattua ensi vuonna. Itsekin tiedän näytteilleasettajana nyt, mitä sarjakuvaa ja miten paljon pitää varata mukaan.
-
Itse toivon että ongelmista päästään ensi vuonna.
Käytiin tänään poikani kanssa katsomassa Kingdom of the Planet of the Apes ja uteli minulta tuntemuksia Comic Con tapahtumasta. Omisaa somepiireissään eli 20-25 vuotiaiden skenessä järjestelyitä on lähinnä morkattu.
Lähinnä kulkuyhteyksien toimintaa jne mutta oli hämmentävää että ns wanhat jäärät antavat positiivista kuvaa enemmän kuin nuoriso. Tietty osalla meistä on omaa kokemusta minkään festarin tai tilaisuuden järjestämisestä. Ymmärretään että vaikka parastaan yrittää jokin voi silti mennä väärällä tavoin päin sukuelimiä.
Keskustelun ja elokuvan jälkeen makusteltuani asiaa ollaan osaltani yhä plussalla. Konseptin lanseeraaminen siis onnistuu. Helsinkiin siirtyminen toisaalta lisää kävijöitä, varsinkin helsinkiläisiä, mutta karsii osan koska matkustaminen helsinkiin lisää matka-aikaa. Ulkomaan vieraille kun mikä tahansa osa Suomea on kaukana. Heidän kohdallaan voi aina toivoa parasta, mutta riippuu ihan täysin ketkä ovat kiertueella Euroopassa silloin.
-
Itse en ollut Suomen Comic Conissa. Mutta mitä olen seuraillut muiden edesottamuksia netissä, niin nuo nimmarijonot on olleet kyllä vähän pitkiä. Korkeintaan 2 tuntia pitäisi olla nimmarijono...joissakin paikoissa oli kuulemma ollut jopa 4 tunnin jonoja...se on jo liikaa. Helsingissä jonotusta tulee varmaan enemmän, kun on enemmän väkeäkin tulossa...toivottavsti homma saadaan tehtyä jotenkin nopeammin.
Sitten enemmän sarjakuva-tapahtumaa pitää saada...jotkut valitteli, ettei sitä sarjakuvaa ollut paljoakaan Comic Conissa, jonka alkuperäinen idea on sarjakuvat. En tiedä kuinka paljon sarjakuvaa siellä oli, mutta kyllähän olisi hyvä jos puolet olisi sarjakuvaa ja puolet muuta. Kutsuvieraat ei ainakaan mulle ollut tässä Tampereen Comic conissa kovin kiinnostavia. Ehkä Howard Chaykin oli eniten kiinnostava, mut en hänen takiaan pelkästään viitsinyt tulla paikalle.
Mutta ihan kiva, jos tämmöisiä järjestetään. Hinnat tietysti voisi olla hieman siedettävämpiä. Väki oli kyllä pukeutunut ihan kivasti Cosplay-asuihin...sekin oli ihan hienon näköistä.
Oliko paikalla sarjakuvamyyjiä vai oliko vain krääsän myyjiä. Oliko krääsä laadukasta...oliko T-paitoja ja oliko niissä tämmöiselle isolle miehelle tarpeeksi X:iä L:n edessä...esim 3XL tai 4XL.
-
Itse en ollut Suomen Comic Conissa. Mutta mitä olen seuraillut muiden edesottamuksia netissä, niin nuo nimmarijonot on olleet kyllä vähän pitkiä. Korkeintaan 2 tuntia pitäisi olla nimmarijono...joissakin paikoissa oli kuulemma ollut jopa 4 tunnin jonoja...se on jo liikaa. Helsingissä jonotusta tulee varmaan enemmän, kun on enemmän väkeäkin tulossa...toivottavsti homma saadaan tehtyä jotenkin nopeammin.
Ainoastaan Don Rosa omasi noin pitkän. Seuraavaksi pisin oli J-P Ahosella. Muiden tekijöiden ( länsimaisten, en ollut manga/animeartistien luona) oli perjantaina ja lauantaina max kuuden hengen jono.
Käsittääkseni vain Howard Chaykinin nimmareista piti maksaa erikseen se 10€ joku korjatkoon mikäli puhun tässä kukkua.
I
Sitten enemmän sarjakuva-tapahtumaa pitää saada...jotkut valitteli, ettei sitä sarjakuvaa ollut paljoakaan Comic Conissa, jonka alkuperäinen idea on sarjakuvat. En tiedä kuinka paljon sarjakuvaa siellä oli, mutta kyllähän olisi hyvä jos puolet olisi sarjakuvaa ja puolet muuta. Kutsuvieraat ei ainakaan mulle ollut tässä Tampereen Comic conissa kovin kiinnostavia. Ehkä Howard Chaykin oli eniten kiinnostava, mut en hänen takiaan pelkästään viitsinyt tulla paikalle.
Sarjakuvaa myyviä tahoja oli: Turun Sarjakuvakauppa, Rosebud, Fantasiapelit, Puolenkuun pelit, Animetown, Tampere Kuplii ständi, pokuto/Salmelin ja yhdellä tai kahdella enimmäkseen krääsää myyvällä oli ~5-10 mangaa myynnissä.
Pelkästään Chaykinin takia kannattaa tehdä retki.
Mutta ihan kiva, jos tämmöisiä järjestetään. Hinnat tietysti voisi olla hieman siedettävämpiä.
Kovin paljoa ei voi. Maantieteelle emme mitään voi. Tämä on pohjoinen periferia. Tämä tekijä myös rajaa miten kaukaa voi hankkia tekijöitä ja artisteja. Jonkun on maksettava matkat ja majoitus vaikkei vieraana olevalle maksettaisi mitään palkkiota. Myös tapahtumatila on kuluerä ja mitä suuremman henkilömäärän laillisesti omaavia edukkaita paikkoja on kovasti harvassa.
Kiva että järjestetään kohdasta samaa mieltä .
Oliko paikalla sarjakuvamyyjiä vai oliko vain krääsän myyjiä. Oliko krääsä laadukasta...oliko T-paitoja ja oliko niissä tämmöiselle isolle miehelle tarpeeksi X:iä L:n edessä...esim 3XL tai 4XL.
Huomaamani sarjakuvamyyjät listasin aiemmin. Krääsää, pelejä, bofferimiekkoja ja eri konsolipelejä oli tarjolla enemmän, sitten olivat muut tapahtumat ja seurat Ropecon, Tracon, 501. Legioona. Joker Deux a Folie seinä, Mad Max Furiosa Onnenpyörä, Karvinen Onnenpyörä ja Finnkinon popcorn yleisständi jossa syrjitään älypuhelittomia ja kahdesta eri tatuointipaikasta sai leimaa nahkaan jos halusi.
T-paitoja sai monesta paikasta useimmat ilmoittivat että on kaikkia kokoja, en testannut väitettä.
Myös cosplay asuja oli myynnissä. Parempi osapuoli ei ainoastaan kieltäytynyt tarjouksesta anime-henkisestä ranskalaisen sisäkön asusta vaan päätti fraasilla " kerro ihmeessä lisää fantasioistasi"
Mutuna väittäisin että sarjakuvaa myyvät olivat ehkä alle 10% näytteilleasettajia. Eri makeis/herkkumyyjiä oli saman verran.
-
Ainoastaan Don Rosa omasi noin pitkän. Seuraavaksi pisin oli J-P Ahosella. Muiden tekijöiden ( länsimaisten, en ollut manga/animeartistien luona) oli perjantaina ja lauantaina max kuuden hengen jono.
Käsittääkseni vain Howard Chaykinin nimmareista piti maksaa erikseen se 10€ joku korjatkoon mikäli puhun tässä kukkua.
Jostain sain semmoisen mielikuvan, että kaikki nimmarointi olisi ollut maksullista...luulin väärin. Jos vain Chaykinilla oli maksu, niin sen jo kestää. Hmmm. Jos Helsingin Comic Conissa on sama juttu, että vain yksi nimmarinvetäjä on maksullinen, niin saatan jopa tulla paikalle ihmettelemään. Tietysti pääsymaksu pitää sitten olla kohtuullinen.
Kovin paljoa ei voi. Maantieteelle emme mitään voi. Tämä on pohjoinen periferia. Tämä tekijä myös rajaa miten kaukaa voi hankkia tekijöitä ja artisteja. Jonkun on maksettava matkat ja majoitus vaikkei vieraana olevalle maksettaisi mitään palkkiota. Myös tapahtumatila on kuluerä ja mitä suuremman henkilömäärän laillisesti omaavia edukkaita paikkoja on kovasti harvassa.
Itse en niinkään ole kiinnostunut rapakon takaisista käsikirjoittaja/piirtäjistä. Juurikin eurooppalaiset...lähinnä Belgia/Ranska/UK:sta tulevat kiinnostaisi.
Ja leffapuolelta juurikin Star Warsiin liittyvä. Siksi Chaykin oli noista se ainoa, josta olisin ollut kiinnostunut.
T-paitoja sai monesta paikasta useimmat ilmoittivat että on kaikkia kokoja, en testannut väitettä.
Ilmoittavat siis, että kaikki kokoja löytyy...mutta tarkoittaako se sitten normaalikokoisia ihmisiä, joille löytyy kaikkia kokoja.
Olen vain huomannut, että varsinkin jenkkien ns. sarjis T-paidat on turhan pienikokoisia. Sinänsä hullua, kun jenkit on syöneet roskaruualla itsensä mahakkaiksi...luulisi, että isoja kokoja löytyisi.
Hartwall Arenan (silloin se oli vielä tolla nimellä...nykyään Helsinki Areena tai onko se nykyään "Autio talo") "Star Wars konsertti + leffan katselussa" oli paljon Star Wars T-paitoja tarjolla, mutta ei yhtään 3XL tai 4XL paitoja. Oli tosi hienon näköisiä...vähänkö suututti...ostin sitten itselleni avaimenperän...ainoa mikä mahtui mulle. Lippiksiäkin oli, mutta ne oli tiukkoja mulle...vesipää kun olen!
-
Kaverit haluisi lähteä Heroes Comic Con Helsinkiin ja mut halutaan mukaan...prkl!. Mä vähän olen kahden vaiheella...karsastaa toi rahastus, mut kai se pitää vaan kärsiä. Yhtenä päivänä korkeintaan tuun paikalle.
Ongelmana nyt, että mikä päivä olisi paras, että näkisi kaikki ja kutsuvieraatkin olisi pilvin pimein paikalla ja jonkun nimmarinkin voisi saada. Täytyisi löytyä maksimaallinen hyöty yhdelle päivälle. Aika vähän on ilmoitettu noita kutsuvieraita tonne vielä...joku Ian Somerhalder ja Miska Haakana nyt ei oikein innosta vielä. Eikös lipun hinta kasva koko aika mitä lähemmäs kevättä mennään vai onko noi liput juuri tuon hintaisia nyt ja sitten keväällä. Meinaa haluisin ensin tietää ketä tonne on tulossa ja mikä päivä olisi paras nähdä ne itselle kiinnostavat tyypit.
Miten tuo lippujen hinta oikein menee. Mitä tarkoittaa Blind bird ja late bird liput. Mitä eroa on standard lipulla ja Fast Pass lipulla, muuta kuin hinta.Pääseekö standard lipulla Heroes-päälavalle, Heroes Meet-lavalle, Creators Cornerille...ja mitä noi edes on.
Ihan pihalla koko hommasta...olenko ainoa?
-
Blind bird ostetaan ns sika säkissä tietämättä esiintyjiä tai ohjelmaa mutta vähän edullisemmin. Myyty jo loppuun.
Standard liput normaalilla hinnalla joiden aikana esiintyjistä tulee jo tietoa.
Late bird 28.4 alkaen niille jotka ovat ostoa harkinneet liian pitkään maksavat sitten enemmän.
Ideana tuossa varmaan että early bird lipuilla saadaan kassaan rahaa esiintyjiä varten joita voidaan sitten standard lippujen aikana julkistaa ja late bird hinnan uhalla yritetään saada myytyä liput loppuun jo hyvissä ajoin ennen tapahtumaa että tiedetään suuntaa paljonko tapahtumasta on varaa maksaa esiintyjille, työntekijöille jne
Fast pass lipuilla lyhyempiä jonotuksia.
Mitään tietoa minulla ei tapahtumasta ole muuta kuin se mitä sivuilta luin joten kaikki kirjoittamani on ihan omaa mietintää
-
Blind bird ostetaan ns sika säkissä tietämättä esiintyjiä tai ohjelmaa mutta vähän edullisemmin. Myyty jo loppuun.
Standard liput normaalilla hinnalla joiden aikana esiintyjistä tulee jo tietoa.
Late bird 28.4 alkaen niille jotka ovat ostoa harkinneet liian pitkään maksavat sitten enemmän.
Ideana tuossa varmaan että early bird lipuilla saadaan kassaan rahaa esiintyjiä varten joita voidaan sitten standard lippujen aikana julkistaa ja late bird hinnan uhalla yritetään saada myytyä liput loppuun jo hyvissä ajoin ennen tapahtumaa että tiedetään suuntaa paljonko tapahtumasta on varaa maksaa esiintyjille, työntekijöille jne
Fast pass lipuilla lyhyempiä jonotuksia.
Mitään tietoa minulla ei tapahtumasta ole muuta kuin se mitä sivuilta luin joten kaikki kirjoittamani on ihan omaa mietintää
No tämä selvensi paljon tuota lippujuttua. Kiitoksia.
Onko nyt sitten niin, että Standard lippu loppuu ennen kuin tiedetään suurin osa esiintyjistä ja pitää ostaa late bird lippu?
Eli standard ja late bird lipuilla varmaan sit pääsen myös Heroes-päälavalle, Heroes Meet-lavalle, Creators Cornerille...joudun vaan pitempään jonoon.
Mutta nuo hinnat jotka tuolla nyt näkyy esimerkiksi bird lippu (45 €) ei tuosta enää kallistu??? Sen voin kyllä maksaa, mutta en mitään 70 euroo...se menee jo överiksi!
Itse kyllä voisin jäädä kotiin, mut noi kaverit nyt kovasti haluis mut tonne...pöh! Tulis nyt sitten joku Star Wars-näyttelijä! Jos tulee jotain Harry Potter-tyyppejä vaan niin revin pelihousuni!
-
No nyt täällä on julkaistu jo ensimmäinen sarjakuvataiteilijavieras vuodella 2025... se on kaikkien yllätykseksi Don Rosa (https://www.instagram.com/p/DDcGB6csZJJ/).
-
Nyt on julkistettu enemmän sarjakuvavieraita: Charlie Adlard, Jill Thompson, Steve Pugh, Marc Ellerby, Tørunn Gronnbek
-
Nyt on julkistettu enemmän sarjakuvavieraita: Charlie Adlard, Jill Thompson, Steve Pugh, Marc Ellerby, Tørunn Gronnbek
Mut Special Questeja näytetty vasta kaksi. En osta vielä lippua.
Kaveri kylläkin tahtoo, et lähden tonne...huoh!
Jospa tulen juuri silloin kipeeksi!
-
Nyt on julkistettu enemmän sarjakuvavieraita: Charlie Adlard, Jill Thompson, Steve Pugh, Marc Ellerby, Tørunn Gronnbek
Tämähän on hyvä kattaus.
Charlie Adlard oli Helsingin sarjisfestareilla ja häntä taisi käydä moikkaamassa viisi ihmistä. Ja minä. Mahdottoman mukava britti.
Torinon Gronnbek on myös hyvä täky. Kirjoittaja ei piirtäjä. Mm Thor ja Punisher.
Kyllä tuolla melkein itsensä raahaa Helsinkiin.
-
Päätin viimein ja viimein, että lähden sitten katsomaan tuota Comic Conia, mutta eihän lauantaille enää ole lippuja...lopuunmyytyjä. Pitää kai mennä sunnuntaina...onko silloin mitään kivaa siellä. Vähän harmittaa tuo lauantai...hidastelin liikaa.
Miksi sunnuntain lippu on 45 euroo ja lauantain 40 euroo...ono sunnuntaina jotain extraa vai miksi lippu 5 euroa kalliimpi.
-
Päätin viimein ja viimein, että lähden sitten katsomaan tuota Comic Conia, mutta eihän lauantaille enää ole lippuja...lopuunmyytyjä. Pitää kai mennä sunnuntaina...onko silloin mitään kivaa siellä. Vähän harmittaa tuo lauantai...hidastelin liikaa.
Miksi sunnuntain lippu on 45 euroo ja lauantain 40 euroo...ono sunnuntaina jotain extraa vai miksi lippu 5 euroa kalliimpi.
Lauantain lippuja näyttäisi olevan taas saatavilla, tosin "late bird" -hintaan 45e.
-
Lauantain lippuja näyttäisi olevan taas saatavilla, tosin "late bird" -hintaan 45e.
Ostin jo sunnuntaille lipun ja maksoin siitä Late birdin eli 45 euroo + 1,5 euroo jotain lisävedätystä.
-
Ostin jo sunnuntaille lipun ja maksoin siitä Late birdin eli 45 euroo + 1,5 euroo jotain lisävedätystä.
Se vedätys on Ticketmasterin palvelumaksu joka lisätään kaikkiin lippuihin kuten keikoilla kävijät tietävät. Vrt pankkien kuukausittainen palvelumaksu joka ei sisällä palveluja.
Ei siis ole tämän tapahtuman yksittäispiirre.
Itse vaeltelen pitkin viikonloppua alueella ohjelmasta ja sarjisvieraista riippuen. Torunn Gronbekk ja Charlie Adlard ovat itselle isoimmat täkyt alustavasti Jill Thompson on hyvä joskin diggailen lähinnä Beasts of Burdenia tuotannostaan.
-
Se vedätys on Ticketmasterin palvelumaksu joka lisätään kaikkiin lippuihin kuten keikoilla kävijät tietävät. Vrt pankkien kuukausittainen palvelumaksu joka ei sisällä palveluja.
Ei siis ole tämän tapahtuman yksittäispiirre.
Itse vaeltelen pitkin viikonloppua alueella ohjelmasta ja sarjisvieraista riippuen. Torunn Gronbekk ja Charlie Adlard ovat itselle isoimmat täkyt alustavasti Jill Thompson on hyvä joskin diggailen lähinnä Beasts of Burdenia tuotannostaan.
Mä kävin tänään hakemassa oman lippuni Helsingin Jäähallista Ticketmasterista, kun halusin muistoksi myös tuon paperisen lipun. Kyselin sitten kassalla, että voisinko vaihtaa sen sunnuntain lippuni, lauantain lippuun. Onnistuu!
Mutta se myyjä ei löytänyt koko lippua järjestelmästä...tuli vaan niitä allekirjoistus ja kuvaus lipukkeita. Noh...onneksi osasin varata kännyllä (olen maailman surkein kännykän netin käyttäjä) itelleni lauantain lipun ja sillä varausnumerolla sitten myyjä löysi sen Comic Con lipun lopulta. Kun katselin sitä tietokonepäätteettä koko tilausjuttua, niin kyllä oli ihan kiinalainen juttu...ei siitä ymmärtänyt mitään...ei edes myyjä.
Lippu maksoi sen 45 euroa ja sitten se 1,5 euron vedätys ja tuli vielä uusi vedätys, joka maksoi 3 euroo...en jaksanut enää siinä rupee ihmettelee mikä juttu tää 3 euroo nyt oli. Kai se paperin-palanen eli mun lippuni olis sitten tehty erittäin kalliilla musteella...mene ja tiedä. Kokonaisuudessaan lippuni siis maksoi 49,50 euroo...nyt saa sitten olla tosi hyvä Con, koska maksoi ihan liikaa....aaarrgghhhhhhh!
PS: Minähän en katso lätkää tai kannata HIFK:iä...olin pikkasen hukassa siellä Jäähallin edessä, ettäs mistä se Ticketmaster löytyy...mitään opastetta ei ollut...eikä kaupan (HIFK:in Fanikauppa) sisälläkään mitään, mistä voisi tietää, että tämä on Ticketmaster. Myyjä kertoi lopulta, että juu tämä on Ticketmaster...muuten kukaan ei olisi tiennyt. Olenko kerran ostanut lippuni ticketmasterista (en muista mikä häppeningi...eikä se ollut Jäähalli)...mähän olen ihminen, joka ei käy keikoilla, festareilla (paitsi sarjisfestari) tai urheilutapahtumissa. Kyllä oli vaikeeta lipun hankkiminen...taidan seuraavalla kerralla jättää väliin.
-
Sarjakuvantekijöiden ja Tampere Kupliin osastolla päivystää kotimaisia piirtäjiä vaihtuvissa tunnin sloteissa. En tiedä löytyykö koko listaa mistään, mutta paljon meitä on, ehkä noin 50?
Mut löytää myymässä AIICS-albumia ja ehkä muutakin tuotantoani lauantaina klo 10-11, 12-13 ja 15-16 sekä sunnuntaina 13-15.
-
Tänäkään vuonna en saa makuani sopimaan yhteen tapahtuman kotisivujen kanssa. Haeskelin aika kauan enkä löytänyt sieltä karttaa. Kyöstiltä sain kuitenkin tämmöisen. Siihen on merkitty punaisella alue, tavallaan päälavan takana, "Local comics artist", jossa voi tavata kotimaisia piirtäjiä vaihtuvin tunnein. Siinä on ilmeisesti vieressä sarjakuvaseura eikä Turun Sarjakuvakauppakaan kaukana ole.
-
Täältä löytyy Kupliin osaston kaikki signeeraukset:
https://2025.tamperekuplii.fi/comicconohjelma.html
Kartassa A5 on se paikka, jossa ulkomaiset sarjakuvantekijät nimmaroivat ja ovat muutenkin tavattavissa. Don Rosan vieressä siis. A3 eli Kupliin vieressä on Turun Sarjakuvakaupan/Zum Teufelin pöytä. Meillä on aika paljon ulkomaisten vieraiden sarjakuvia tarjolla. Löytyy sen verran Adlardia, Ellerbyä, Grønbekkia, Pughia ja Thompsonia että eivät ainakaan perjantaina vielä lopu.
-
Eyhh.. Järjestäjät puhuvat graafisesta romaanista. Argh.
"Sarjakuvista on tullut enemmän kuin vain viihdettä – ne ovat kulttuuri-ilmiö! Supersankareista graafisiin romaaneihin, sarjakuvat ovat valloittaneet fanien sydämet maailmanlaajuisesti ja muokanneet paitsi tarinoitamme myös itse valtavirtakulttuuria. Mutta mikä tekee sarjakuvista niin yleisesti rakastettuja?"
Timo
-
Eyhh.. Järjestäjät puhuvat graafisesta romaanista. Argh.
"Sarjakuvista on tullut enemmän kuin vain viihdettä – ne ovat kulttuuri-ilmiö! Supersankareista graafisiin romaaneihin, sarjakuvat ovat valloittaneet fanien sydämet maailmanlaajuisesti ja muokanneet paitsi tarinoitamme myös itse valtavirtakulttuuria. Mutta mikä tekee sarjakuvista niin yleisesti rakastettuja?"
Timo
Oudon epäloogista mutta samalla "sliipattua" tekstiä... 😏
-
Tuttua myös tältä foorumilta, hiukan eri kiertoilmaisuin.
Oma kolmen päivän rupeama alkaakin kohta.
-
Oudon epäloogista mutta samalla "sliipattua" tekstiä... 😏
Tulee mieleen, että tekoäly... ??
Timo
-
Ei sentään novelli :)
Vaikuttaa tosiaan erittäin suoraan englannista käännetyltä tekstiltä. Esimerkiksi Google Translate ei näytä tuntevan termiä sarjakuvaromaani, se on "graafinen romaani" tai toiseen suuntaan "comic book novel".
-
Tulee mieleen, että tekoäly... ??
Timo
Todennäköisesti, eikä kellään ole kompetenssia karsia sieltä sitä kapulakieltä. Valittelin tätä jo viime vuonna. Karmeaa suomea, mutta mitäpä se sweduja liikuttaa. :)
-
Ei ei.
Erilainen kulttuurinen kehys.
Sarjakuvaseura ja scifipiirit ovat kovasti ilmaistapahtuma kehyksen vankeja ja sitä perustamisajan " pysykäämme etäällä amerikkalasesta kaupallisesta hapatuksesta joka mädättää selkärankamme"
Tämä on kaupallinen tapahtuma. Tuotteen myyjät ja tuotteen sisällön tekijät ovat kaksi eri asiaa.
Oli päivä kaksi, huomenna taas. Täälläkin ajoittain kirjoittava taho kysyi mikä on ollut parasta tähän mennessä ja Miliuksen Conan - sitaatin jälkeen aloitin valituksella.
Lähinnä koska ne meistä jotka yrittivät päästä What makes comics great - paneeliin eivät meinanneet päästä kun lukutaidottomat jonottivat kun " on kait jo se Ian Sonerhalderin jono"
Montaa ei tarvinnut töniä sivuun että päästiin kuitenkin sisään ajoissa.
Tämä on tapahtuman varjopuoli: siviilit. Sama kuin että Knotfestiin Tuskan sijasta tulee niitä joille metallin kulttuuri on vieras, ei pittietikettiä, ei toisista huolenpitoa vaan tangomarkkinoiden ja beatles fanien "armoton känni päälle ja vitut kaikisty muista" henki joka on ihmisnormi.
Mutta molemmissa ne väliinpitämättömät massat jotka haluavat nähdä Elijah Woodin hiuskiehkuran maksavat tiketeistä ja kas saadaan paikalle niitä joita lennätetään Yhdysvalloista asti. On isoja vieraita maailmalta joihin nykyinen kulttuurituen linjaus ei tarjoa mahdollisuuksia , tuskin ennen vaihtuneen hallituksen kauden puoliväliä
Sarjisvieraat ja heidän ohjelmansa on priimaa ja jälleen hatunnosto Turun Sarjakuvakaupalle ja Rosebud Sivullinen siitä että on juurikin sarjakuvaa ja erityisesti vieraiden materiaalia.
Iso käsi : näin se tehdä pitää.
Kotimaisten tekijöiden piste on myös erinomainen toivottavasti pysyvä elementti. Väitän että tavoittaa uusia ihmisiä, niitä jotka eivät ole ikuna käyneet tai edes tietäneet sarjisfestareista.
Don Rosa on varmaan ensi vuonnakin mikäli terveytensä kestää. Selkeästi isoin täky mitä on vaikeaa selittää välillä vieraille. Suomi on ankan maata ja täällä on turha yrittää selittää että oma kenttämme on, laajenemisesta huolimatta, ihan yhtä yhtä rajoittunut kuin mitä amerikkalaisen kentän annetaan ymmärtää olevan. Se kun ei ole ongelma jos kuuluu viiteryhmään. Jos tykkää vain radio Novan ja radio Suomipopin musiikista kaikki on jatkuvasti hyvin eikä mitään korjattavaa ole.
Tässä tapahtumassa on potentiaalia, monipuolistaa pitkässä juoksussa koko sarjispuolta keski- ja pidemmällä tähtäimellä ja voi antaa tuoreemille tekijöille mahdollisuuksia kansainvälistyä. Uida muuallakin kuin omassa murtovesialtaassamme.
Huomenna kevyellä setillä itse. Mutta samalla leppoisalla asenteella kuten aina.
Tuttuja ollut myös kiva nähdä omalta osaltani.
-
Tämä on tapahtuman varjopuoli: siviilit.
Tää on se Comic Conin suurin miinus minunkin mielestä. Sama koskee myös Tampere kupliita, joka oli omasta mielestä aika samantapainen tapahtuma, vaikkakin pienemmässä tilassa. Mutta on vain hyväksyttävä se, että tässä viitekehyksessä Comic Con tarkoittaa populaarikulttuuritapahtumaa. En ole koskaan ollut (vielä) yhdysvalloissa conissa, mutta vahva mutu on se, että sielläkin sarjakuva on ainakin jossakin määrin sivuroolissa ja muu populaarikulttuuri on se varsinainen juttu. Harmillista, mutta tottahan se on, että me ikääntyvät setämiehet (ja tätinaiset ... ? ) ollaan sarjakuvien suhteen ehkä se kannattavin yleisö.
Tämän Comic Conin suhteen harmitti eniten kuitenkin korkeat hinnat. Olisin ihan oikeaa sarjakuvaa ostanut, mutta oli niin hulvattomasti hinnoiteltu.
-
Meikäkin päässyt kotiin Comic Coneista ja tässä kovasti siirrän videoitua matskua kiintolevylle...huomenna ehkä editoin...täytyy kyllä ensin käydä äitienpäivä-lounaalla ja kakkuakin kai saa.
Mulla ei ollut oikeestaan mitään ennakko-odotuksia Comic Conin suhteen, koska mulle ihan uusi kokemus. World Comissa olen käynyt.
Pukuja oli paljon ja niitä tuli kyllä ihailtua. Aivan mahtaavia asuja, jos vertaa esim. World Coniin (2017). Selvästi ihmisillä on 3D-tulostimet laulanut hoosiaannaa ja Singerit tulikuumana hyrissyt...sen verran fantastisia pukuja oli. Jo noiden pukujen takia sanon, että Con oli onnistunut.
Mutta mutta...miksi ei voitu painaa pientä A5-lehdykkää, jossa olisi nuo eri paikkojen ohjelmat olleet helposti nähtävänä. Jouduin turvautuu Curtvilen asiantuntevuuteen, että edes johonkin minua kiinnostavaan haastatteluun pääsin osallistumaan. Juu tiedän, että jossain aplikaatiossa ne varmaan näkis, mutta olen analoginen kundi...paperia sen olla pitää.
Kräässää oli myös paljon myynnissä...mutta se oli kallista. Olisin mielellään ostanut yhdeltä ruotsalaiselta GameBoy Advancen, mutta tuplahinnat. Pelitkin oli hinnoissaan. Olin varannut 55 euroo tuhlattavaksi...tulin kotiin massit tallella. Olisin halunnut ostaa hienon Star Wars T-paidan, mutta myyjällä vaan XL koot suurimmat. Mulle mahtuu vain XXXL-koko. Jurassic Park paita oli ainoa XXXL-kokoa...siis miksi ei tehdä aidon kokoisille miehille T-paitoja. Kyllä niin paahoitin mieleni.
Joitakin tuttuja tuli nähtyä ja monen tuntemattoman ihmisen kanssa tuli juteltua.
Haastatteluista katsoin jostain puolesta välistä Sarjismiesten haastattelun ja sen perään ehkä koko Comic Conin niin ihanan Jill Thompsonin haastattelun ja samalla sai seuraata hänen Catwomanin piirtoa.
Kävelin jalkani puhki...nyt jalat turpoamispisteessä alkaa pikkuhiljaa palautua ennalleen. Lopussa olin ihan puhki ja menin päälavalle katsoo Cosplay Championship -kilpailua. Taas hämmästyin...pukuja ei vaan esitelty vaan samaan syssyyn oli oikein näytelmiä tai performansseja...no jotain ohjelmaa kuitenkin.
Niin kuvasin Tiktokkiin Puku-paraatinkin jossain välissä...kotona sit piti katsoa kuinka monta kymmentä se video on saanut katselukertoja...meinasin laskea housuuni, kun yli 40000 näytti lukema...tällä hetkellä video huitelee jossain 100000 yli...vähänkö olen ihmeissäni. Siis semmoinen huonolla kännyllä tehty räpellys. Ihmiset on sitten outoja.
Mullahan GoPro 13 hajosi viikonloppuna ja vein sen huoltoon. Piti kuvata vanhalla höyrykoneella eli GoPro 4:lla...varman ihan kamalaa jälkeä. No yritän jotain editoida youtubeen ja lisää matskua tiktokkiin, kuhan ehdin.
Sanoisin, että Comic Con Finland oli ihan mukava kokemus, mutta sen pitää vähän parantaa vielä...sit ehkä lähden toisenkin kerran mukaan. Mullehan ei ollut kutsuvieraissa oikein mitään kiinnostavaa..paitsi Jill Thompson...siitä tykkäsin. Elijah Woodin poisjäänti ei mua hetkauttanut...ei kiinnostanut vaikka Tolkien fani olenkin.
Onneksi Comic Con on takanapäin ja nyt olut kädessä...kohta nukkuu.
-
Kohta kohdetta päin, mutta kyllä tämä on nimestään huolimatta populaarikulttuuri tapahtuma.
Ne siviilit ovat myös etu joskus.
Valtaosa heistä ei ikinä muuten tulisi esimerkiksi sarjisfestareille. Heille siellä on samanverran kuin minulle herätysjuhlilla.
Mutta käymällä Comic Con tapahtumassa joku voi bongata että sarjisfestaritkin on ja se mikä mikä tuli hankittua Finnish Comics artists pöydästä kun Don Rosa jono oli jo täynnä olikin parempi kuin luulisi.
Myös kalleus on pätevä argumentti. Jos en huomioi matkustus ja itse lippuja ja pakollisia ruokakuluja kahdessa päivässä viuhdotaan siellä kahdensadan euron kalliimmalla puolella.
Niin setämiehet ja tätinaiset asian ratkoo.
Ja toisin kuin useimmat täällä avautuvat minä ja Darth Mika ja Veli taidettiin itse ostaa liput eikä tulla jonkun tahon vaparilla.
Mene ja tiedä voihan tässä joskus olla joku näyttelijä tjs vieras joka minuakin kiinnostaa jonain vuonna, isoin täky on sarjisammattilaisvieraat ohjelmien.
Kohta messukeskuksen kevyelle betonilattialle.
-
Kohta kohdetta päin, mutta kyllä tämä on nimestään huolimatta populaarikulttuuri tapahtuma.
Ne siviilit ovat myös etu joskus.
Valtaosa heistä ei ikinä muuten tulisi esimerkiksi sarjisfestareille. Heille siellä on samanverran kuin minulle herätysjuhlilla.
Mutta käymällä Comic Con tapahtumassa joku voi bongata että sarjisfestaritkin on ja se mikä mikä tuli hankittua Finnish Comics artists pöydästä kun Don Rosa jono oli jo täynnä olikin parempi kuin luulisi.
Myös kalleus on pätevä argumentti. Jos en huomioi matkustus ja itse lippuja ja pakollisia ruokakuluja kahdessa päivässä viuhdotaan siellä kahdensadan euron kalliimmalla puolella.
Niin setämiehet ja tätinaiset asian ratkoo.
Ja toisin kuin useimmat täällä avautuvat minä ja Darth Mika ja Veli taidettiin itse ostaa liput eikä tulla jonkun tahon vaparilla.
Mene ja tiedä voihan tässä joskus olla joku näyttelijä tjs vieras joka minuakin kiinnostaa jonain vuonna, isoin täky on sarjisammattilaisvieraat ohjelmien.
Kohta messukeskuksen kevyelle betonilattialle.
Kyllä vain lipun hankin ihan selvällä pankin bittirahalla, mutta koska haluan itselleni aina muiston, niin piti jäähallilla käydä hakea paperi-lippuni...tuohon hakureissuun sit kanssa hurahti kaikkea kivaa kommellusta.
Muuten se kädessä pidettävä hihna-härpäke siellä Comic Conissa. Se oli mulle vähän löysä ja otin sen kädestä pois ja vähän kirisitin...kiristin liikaa ja hihna ei enään mennytkään käteen ja sitä ei saanut löystytettyä...hihna meni sitten Conin ajan taskussa...kertaakaan ei sitä kysytty, mutta olinkin koko ajan messukeskuksen sisällä.
-
Ensinnä kiitos Kyöstille ja muille kotimaisen puolen onnistumiseen myötävaikuttaneille. Me ARTISTIT tosiaan päästiin ilmaiseksi. Ja minäkään en ymmärrä miksi hankitaan vieraita ja järjestetään haastatteluja ja muuta ohjelmaa, jos niistä ei kerrota kävijöille. Että missä mitäkin milloinkin tapahtuu? Outo konsepti!
Tämän Comic Conin suhteen harmitti eniten kuitenkin korkeat hinnat. Olisin ihan oikeaa sarjakuvaa ostanut, mutta oli niin hulvattomasti hinnoiteltu.
Mietin kanssa tuota. Ilmeisesti Alvin korotus (se 10% -> 14%) tuntuu tässä, dollarin kurssia en ole nyt seurannut. Ehkä Diamondin kaatuminenkin saattaa vaikuttaa? Tai se että amerikkalaiset painattavat Kiinassa ja siihen ulkoistamiseen tullit nyt iskevät? Joka tapauksessa vaikkapa uusien brittialbumien hinnat ovat selkeästi nyt karanneet kauas. Importtien hintoja kun katseli, niin käännössarjakuva (esim. Jalava) alkaa vaikuttaa erittäin kilpailukykyiseltä, osin jopa halvalta (B.D. -sarjan albumit).
Itse en oikein jaksa uskoa siihen että näistä kinkereistä juuri vetoapua kotimaiselle sarjakuvalle koituisi. Comiconin kävijät ovat tähtiesiintyjien perään ja se pieni prosentti joka heistä sarjakuvaa kuluttaa ei oikein ymmärrä sellaisten juttujen perään mitä meillä tehdään. Siis että tehdään sarjakuvia ihan omiin tarinoihin ja ilman Disneyn, DC:n tai Marvelin bränditukea. Tämän sanon siis sillä kokemuksella mikä karttui istuttuani 4+4 tuntia yhteispöydässä lauantaina ja sunnuntaina.
Paremmin tekevät kauppansa tekoälyllä disainatut julisteet, vahvasti piraateilta haiskahtavat mukit ja t-paidat, fan-art jne.
Poikkeuksena edelliseen, oli hieno todistaa YouTubesta tuttujen Sarjismiesten lavahaastattelua. Pääsivät starailemaan. Hannu ilmeisesti myös myi yhteispöydässä lehtiään ihan mukavasti. Lauantaina pari tyyppiä tuli minultakin jotain ostamaan, kun oli nähnyt viimeisimmän kirpparivideoni. Eli, jos kuka onnistuu hankkimaan somessa riittävästi seuraajia, voi sitä hyödyntää juurikin Comic Conin tyylisessä tapahtumassa. Mutta on selvää, että tämä mahdollisuus on kuitenkin vain muutamalla suomi-tekijällä, ja joka tapauksessa Comic Con ei siinä vaiheessa uraa enää juuri tulonmuodostukseen vaikuta.
-
Ohjelma löytyi sieltä internetsystä ja useammasta näyttötaulusta. Muiden festarien tapaan osa siitä on informaatiota ja joka pitää hankkia salatieteiden ja ihmisuhrien avulla.
Diginäyttöjä oli kyllä mutta muuten sitten navigoinnin hoitaa kunkin älypuhelin.
Hintoihin vaikuttaa kaikki edellä mainitut asiat ja mistä ostat enkä puhu pärstäkertoimesta. Samalla tuotteella samassa kunnossa on monta eri hintaa. Normaalisti se 2-6€ haitari mutta samalla olen nähnyt niitä+10€ hintaeroja ihan laillisilla toimijoilla.
Yhäkin hankin itselleni mieluummin osaamillani alkukielillä ja suomeksi niitä joihin kielitaito ei riitä tai jotka ovat minusta tuettavia suomalaisia.
Piraattien myyjä sai kyseistä syystä lähtöpassit tapahtumasta, liittymäkauppiaat saivat myös ruotuun palautuksen hekin. Minuakin eräs arvostamani tuttu väitti tänään artistiksi. Osasi mennä siis ihoni alle. Itse uskon että tapahtuma nostaa myyntiä ja kotimaisen kun sarjakuvan näkyvyyttä.
Kuten kaikki, se ei tapahdu kvartaalissa. Ei edes vuodessa parissa.
Vuoden ja viikon päästä Comic Con palaa Pasilaan messukeskuksen, tosin sinne "isolle" puolelle. Jos paikan vakiintumisen ja muutaman vuoden (2030/2031?)jälkeen palataan ja katsotaan kumpi ärisevä keski-iän ylittänyt setä on oikeassa?( Sillä se on tärkeää)
Sillä ihan kuten moni " uusi" tekijä on tehnyt hommia 15 vuotta sama tässä.
Konsepti on uusi, mutta vaikkei paikan päällä ollut kuin ne digitaulut niin tapahtumalla on ollut jo hyvän tovin digitaulumarkkinointia mm Helsingin päärautatieasemalla.
Jos YouTube välinearvo tuo sarjakuvan pariin väkeä, hyvä. Jos Comic Con ,hyvä. Jos se että lapsen/lapset voi jättää sarjakuvaseran pisteelle piirtämään siksi aikaa että joku jonottaa vampyyripäiväkirjojen (?) staralle ja tämä ruokkii tulevaisuudessa sarjakuvaa, hyvä.
Useampi myyjä sai käsittääkseni, ja olen tunnetusti ollut ennenkin väärässä ja arvaillut menemään, vähän huonomman myynnin kuin viime vuonna Tampereella mutta kukaan ei tunnustanut että takkiin tuli ropisten. Vaan että reissu kannatti, tuli muutakin kuin näkyvyyttä.
Itse ehdin viilettää ympäriinsä, diggasin Lady Loki tankotanssia, juttelin tuttujen kanssa, puutarhuroin, nolasin tuttuja ja tuntemattomia itseni lisäksi, ostin lisää sarjakuvaa ja tein pari haastattelua.
Oma kokemus jäi plussalle. Järjestelyissä on tietty parantamista, mutta toistaiseksi vaikuttaa että on se terveempi suhtautuminen: ei tehdä samoja virheitä. Uusia, kyllä, mutta edes yritetään parantaa edellisestä.
Hyvin tänne mahtuu. Ihan kuten musiikin saralla on tilaa RSOlle, oopperalle, Tauskille, Puntalalle, kirkkokuoroille, Hellsinki Metal festille ja lavatansseille on hyvä että sarjakuvalle on erilaisia häppeninkejä. Monelle se on että miten kakkua voi riittää kaikille missaten sen miten osaa kakku kiinnostaa vähemmän kuin intialainen keittiö ja toisilla kakku ei ole laktoosin ja keliakian takia valinta. Nuoruudessa kasvissyöjä sai tyytyä jääsalaatin lehteen ja porkkanaraasteeseen ja osan mielestä siihen olisi hyvä palata siitäs saivat henkisesti. Itse en kantaa jaa vaikken ole millään määreellä muuta kuin sekasyöjä vankalla lihapainotuksella.
Itse en vieraista löytänyt firmojen "brändituella" olevia tekijöitä. Niitä joilla on sivuhinta ja salassapitosopimuksia ja joskus rojaltit kylläkin , mutta jos värittäjä/editoria ei lasketa niin kaikilla on noiden lisäksi ihan omia itse omistettuja ja luotuja sarjakuvia, useimmilla enemmän kuin " brändituettuja".
Eipä silti, kelpo pino luettavaa muutama originaali pitää tämän vänttyrän tyytyväisen puolella.
Jos ulkomaiset sarjisvieraat valitaan yhtä hyvin kuin kahtena edellisenä vuonna valun ensi vuoden tapahtumaan jos henki pihisee. Jos ei niin sama kuin Tampere Kuplii Oulun, Helsingin ja Turun sarjisfestareissa jos siellä on niitä tuttuja/vieraita joiden takia viitsii raahata ruhonsa paikalle, muutoin viettää elämää.
-
Isot oli messut. Ehdin olemaan vain sunnuntain ja pitkään olinkin. Yli 11 tuntia. Aika kului vuoroissa pukuyhteisön omalla jättisuurella standilla esiintymässä. Näin Curtvilen siinä lähistöllä kerran, mutta en ehtinyt kaappaamaan Star Wars kuviin!
Ostamiset oli itsellä aika vähäiset. Joukolta ihan lopussa yksi uusi Nani ja siinä kun alettiin jo purkamaan ständejä, niin investoin yhdeltä myyjältä kivaan kissapyyhkeeseen.
Sunnuntaina oli maltillisesti väkeä. Monta tuttua näin silti ja oli messujen parasta antia päästä juttelemaan ihmisten kanssa..Todella positiivista että kotimaan sarjistekijää oli näinkin hyvin. Sunnuntaina olisi ilmeisesti ollut voimassa tarjous kaksi yhden lipun hinnalla, joten toivottavasti se innosti uusia tulla näkemään tavarapaljous.