Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Muut sarjakuva-aiheet => : Lurker 22.02.2010 klo 13:18:12

: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Lurker 22.02.2010 klo 13:18:12
Jukka Rislakki on ottanut aiheeksi uusimman Näkkärin (Aku Ankka 1968) esipuheessaan mm. nyt jo unohtuneen chileläisen kirjan, Kuinka Aku Ankkaa luetaan (Dorfman - Mattelart). Olin jo unohtanut tuon opuksen, jossa ylitulkittiin varsinkin Roope-Sedän hahmoa kapitalismin ilosanoman levittäjänä kolmansiin maihin, ja miksei meille Suomeenkiin. Heh. Mutta amerikkalaisuuden sanomaa Aku Ankka on taatusti levittänyt, mitä sitten tuo amerikkalaisuus sisältääkin; parhaimmillaan myös suvaitsevaisuutta, hauskanpitoa ja elämästä nauttimista. Live it up, kid!

Politiikka käsitetään nykyään usein vaihtoehtoisuutena tai yleisestä poikkeavien käsitysten esittämistä. Konsensus kun on Suomessa sitä politiikkaa...

Sarasvatin hiekkaa, myös mainiona sarjakuva-albumina, on selvästi yritys tuoda esille Risto Isomäen ajatuksia siitä, mihin maailma voi olla menossa. Hätkähdyttävää on, että ennustukset ovat osin alkaneet toteutua, metaaniklatraatit ja Siperian suot sulavat! Mutta onko se politiikkaa? Ilmastonmuutos ei ehkä enää olekaan tieteen päätettävissä tosiasioita tutkimalla vaan politiikan polemiikkia itselle mieluisia mielipiteitä vahvistamalla, ovat nuo mielipiteet sitten mihin suuntaan tahansa.

Mämmilä on hutkinut sitä suomalaista kunnallispolitiikkaa jo vuosikymmenet. Se toimi hienosti, kun siinä oli mukana siitä muutakin elämää. Kuukausiliitteen Kaupunki (aik. Pääkaupunki, kokoelma-albumissa Tää pääkaupunki vai miten se nyt meni, ja onko se taas Pääkaupunki?) on jotenkin aika tylsä, kun se on sitä politiikan karikatyrisointia, melkein burleskia. Ei jaksa naurattaa. Fingerporissa on onneksi aina välillä poliittisia vetoja (Fingerporin Keskusta yöllä: "joskus pelkään omia ajatuksiani.")

Sarjakuva on myös eskapismin väline, ja siinä hyvä. Mutta on Tex Willerissäkin politiikkaa.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Timo Ronkainen 22.02.2010 klo 13:36:11
Mutta on Tex Willerissäkin politiikkaa.

Ja Ken Parkerissa. Tarinassa Salaperäinen muukalainen kuvataan 1870-luvulla intiaaniasiamiehenä Washingtonin senaatissa toiminutta Seneca-intiaani Ely Donehogawaa (1828-95).
Politiikka Aku Ankassa  (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,9331.0.html) -ketju jäi kahteen viestiin.
Kaikki on poliittista, lopulta.
Mutta sarjakuva politiikan välineenä? Propagoijana vai asiasta valistajana? Onhan näitäkin kyllä ollut.

Timo
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Lurker 22.02.2010 klo 13:41:06
Mutta sarjakuva politiikan välineenä? Propagoijana vai asiasta valistajana? Onhan näitäkin kyllä ollut.

Varmaankin pitää tehdä ero piilovaikuttamisen ja avoimen "propagandan" välillä. Ken Parker on kyllä ihan avoimesti poliittinen, mutta ei välttämättä ihan yksioikoisesti oikeisto-vasemmisto -akselilla. Vaikka on Ken vasemmalle kallellaan!

Entä sitten seksuaalipolitiikka, esimerkkinä vaikkapa Bechdelin Hautuukoti. Eihän se mikään poliittinen opus ole, mutta silti vaikuttamista.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: bats 22.02.2010 klo 13:42:30
Minua kiinnostaa supersankarien analysointi poliittisessa ja ideologisessa mielessä.

: Wikipedia
Marxist critics, such as Matthew Wolf-Meyer ("The World Ozymandias Made") and James Dittmer ("The Tyranny of the Serial") often point out that not only does the superhero arguably constitute a ruling class, but by simply defending the world as-is, they effectively keep it from changing, and thus lock it into status quo.

Alkuperäinen artikkeli. (http://en.wikipedia.org/wiki/Superheroes#Reception)

Minusta supersankarit eivät muodosta hallitsevaa luokkaa, koska he eivät hallitse muita. Hehän ovat jopa typerän epäitsekkäitä, eivätkä ota valtaa itselleen. Olisi jännä nähdä sarjakuva jossa supersankarit ottaisivat vallan. ;D Tietysti tässä kuvaan astuvat superrikolliset, jotka yrittävät juuri tätä. Mutta hekään eivät muodosta hallitsevaa luokkaa, koska supersankarit estävät heidän aikeensa.

Toinen argumentti tuossa lainauksessa on se kiinnostavampi. Supersankarit puolustavat status quoa, tai oikeastaan kapitalistisen lännen status quoa. Mutta eikö supersankarien antama hyöty ole oikeastaan plus miinus nolla? He torjuvat superrikollisten aikeet, mutta eivät tee juuri muuta hyvää. Tietysti joku Batman pieksää rikollisiin herran pelkoa kadulla, mutta eikö se ole todella tehoton keino taistella rikollisuutta vastaan?

Batmanin hahmoon on usein liitetty jännä ajatus, että Batman houkuttelee Gothamiin superrikollisia, toisin sanoen hänestä on enemmän haittaa kaupungille kuin hyötyä. (Tai näin minä päättelen.)
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: J.M:salo 22.02.2010 klo 14:54:08
Minua kiinnostaa supersankarien analysointi poliittisessa ja ideologisessa mielessä.

Alkuperäinen artikkeli. (http://en.wikipedia.org/wiki/Superheroes#Reception)

Minusta supersankarit eivät muodosta hallitsevaa luokkaa, koska he eivät hallitse muita. Hehän ovat jopa typerän epäitsekkäitä, eivätkä ota valtaa itselleen. Olisi jännä nähdä sarjakuva jossa supersankarit ottaisivat vallan. ;D

Heikki, saitko luettua niitä sarjakuvia mitä Rami ja minä ehdotimme ? Lisää siihen listaan Toveri Teräsmies: Punatähden poika (Superman: The Red Son, Egmont julkaisi tämän pari vuotta sitten) ja Warren Ellisin ja Mark Millarin The Authority (jossa heikosti naamioitu JLA päättää tehdä sen, mikä on oikein riippumatta siitä, mitä mieltä "normaalit" asiasta ovat).

Supersankarit puolustavat status quoa, tai oikeastaan kapitalistisen lännen status quoa. Mutta eikö supersankarien antama hyöty ole oikeastaan plus miinus nolla? He torjuvat superrikollisten aikeet, mutta eivät tee juuri muuta hyvää. Tietysti joku Batman pieksää rikollisiin herran pelkoa kadulla, mutta eikö se ole todella tehoton keino taistella rikollisuutta vastaan?
Lisätään tähän vielä, että miltä sinusta tuntuisi, jos Batman (joka lentelee pitkin kaupunkia modatulla hävittäjällä ja ajelee formula-autolla) hengaisi ilman mitään vastuuta kotikaupungissa, hakaten tyyppejä sillä perusteella, että nämä muka tekivät jotain pahaa (mutta todistajia ei ole)? Naamiomiestä kun ei voi oikein oikeussaliin pyytää todistajaksi.

Suomen (ja Yhdysvaltain) lakikirjassa sanotaan aika selvästi, että oikeuden jako on poliisin yksinoikeus. Tämä ei kuitenkaan oikein välity supersankarisarjakuvista, ja siihen viittaavat jutut nähdään aina pahoina. Esimerkkinä Marvelin Sisällissota, jossa vastuuta painottaneesta osapuolesta piti tehdä täydellinen natsi; lentävä tyttö pistetään armeijaan ja opetetaan tark'ampujaksi, vaikka hän halusi vain lentää luvan kanssa.

Laajemmin voidaan todeta, että jos supersankarisarjakuvassa on organisaatio - oli se sitten yritys, valtion laitos tai yhdistys, se on aina paha, tai vähintäänkin korruptoitunut tai tehoton. Moraaliltaan puhdas sankari ei voi tehdä heidän kanssaan yhteistyötä; poikkeuksena DC:n S.T.A.R.Labs ja firmat, jotka sankari omistaa itse suoraan (ja siltikin; yritys pyrkii jatkuvasti pois sankarin hallinnasta ja/tai tekemään tuhmia juttuja; Stark on häädetty toistuvasti Stark Industriesista, SHIELDille kävi samoin, WayneTechille Dark Knightissa jne.).

Tältä kannalta supersankarisarjakuvat ovat aina erittäin oikeistolaisia jopa amerikkalaisesta näkökulmasta; auktoriteetti on ongelma, pieni ihminen vastaan suuret salaliitot. Heikompi ihminen olisi siirtynyt jo survival-leirille erämaahan, mutta siksi he ovat supersankareita; he välittävät. Jos sankarilla on oma firma, hän kehittää sen kautta kaupunkiaan, koska kaupunginhallitus ei siihen pysty (Batman). Vasemmistolaisia, tai yhteisöä korostavia sarjakuvia ei Amerikasta paljoa löydy. Paitsi kenties Ryhmä-X, ja sekin on "he vastaan me".
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Matti Karjalainen 22.02.2010 klo 15:01:06
Ensimmäisenä tulee mieleen Quinon "Mafalda", joka kuvastelee melko suoraan aikakautensa poliittista ilmapiiriä ja kylmää sotaa.

Charles M. Schulz jätti "Tenavissa" kärkevimmät poliittiset kannanotot väliin, mutta otti osaa kansalaisoikeuskeskusteluun tuomalla 1960-luvulla sarjakuvaansa mustan Samin (jonka isä palveli Vietnamissa). Jostakin muistelisin lukeneeni, että osa syvän etelän lehdistä olisi uhannut Tenavia boikotilla, mutta piirtäjä ei taipunut.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: bats 22.02.2010 klo 16:42:34
Juho: Ostin All-Star Supermanin ekan albumin. Kirjoitin siitä vähän tuonne Luettua-ketjuun. En ole viime aikoina muuta supersankarisarjakuvaa ehtinyt lukemaan, paitsi The Crown. (Tavallaan supersankari.) Tuota Authorityä olen selannut. Red Sonkin kiinnostaisi, varsinkin eräs setti jossa on sarjakuva ja action figuureja hahmoista (tosin maksoi about 90 e.)

Oikeistolaisuus ja äärimmäinen individualismi tosiaan jylläävät supersankareiden maailmassa. Vaikka supersankarit usein toimivatkin ryhmissä, niin kaikki ovat kuitenkin erityisyksilöitä.

Hassua, että vaikka supersankarit muka puolustavat järjestelmää, he ovat silti niin järjestelmän vastaisia. Tämä yhteiskunnan puolustaminenkin on minusta aika teennäistä. Jos ajattelee että mitä supersankarit voisivat tehdä todellisessa maailmassa, niin eivät juuri mitään. Täällä ei ole superrikollisia, joita vangita. Rikollisuuden torjumiseen ei supersankareita tarvita, poliisi hoitaa sen homman. (Paremmin tai huonommin, Suomessa ainakin paremmin kuin USA:ssa.)

Toisaalta, eikös supersankarius ideana lähde siitä, että minä taistelen, minä teen sen mihin mätä systeemi ei pysty. Supersankarit ovat oikeastaan täydellinen osoitus siitä, että se ei toimi. Yksi ihminen ei pysty paljoonkaan, edes supervoimiensa kanssa. Asioiden muuttamiseen tarvitaan yhteisöä.

Jos mennään vielä pidemmälle, niin onko supersankari sen kummempi kuin joku kouluammuskelija? Kouluammuskelija käyttää äärimmäistä väkivaltaa tuliasein, supersankari yleensä paljain käsin, ellei ole joku Punisher. Eikös Matti Saari käyttänyt naamiota? :D

Miten supersankarit voisivatkaan muuttaa maailmaa? Heidän supervoimansa ovat nimenomaan väkivallan voimaa. Ja väkivaltaa riittää tässä maailmassa ilman heitäkin. Jos maailman ongelmat voisi ratkoa väkivallalla, niin eläisimme jo utopiassa. Yritystä ei ainakaan puutu.

Miksiköhän minä edes luen näin ajatusmaailmaltaan kieroutunutta sarjakuvaa? ;D
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Lönkka 22.02.2010 klo 16:46:46
Walt Kelly otti aikoinaan hienossa Pogossaan todella kovasti kantaa jenkkilän absurdeihin McCarhyläisiin kommunistivainoihin.

Vaatinut varmaan aikamoista selkärankaa lähteä tekemään moista silloisessa noitavainojen ilmapiirissä.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Nanna 22.02.2010 klo 19:35:39
Perinteiset pilakuvat ovat tietysti lähtökohtaisesti poliittisia, mutta itse nostan hattua silloin kun sarjakuvapiirtäjät onnistuvat livauttamaan strippimuotoisiin mainstream-sarjakuviinsa poliittisia kannanottoja... Sarjakuvalla voinee vaikuttaa parhaiten silloin kun sitä ei piirretä lähtökohtaisesti jonkin poliittisen sanoman takia. Jos sarjakuvan koko konsepti pyörii tietyn ideologian ympärilä, se kenties itsessään jo rajaa lukijoita. Hienovaraisuus on plussaa.

Hah, jostain tuli mieleen tämä aivan mahtava vanha klassikko, jossa hienovaraisuutta ei kyllä ole pätkääkään: D&D Kills with the Help of Satan! (http://www.therobotspajamas.com/?p=113) Vaikka tämä sarjis kuuluukin enemmän kategoriaan "pyhä pärskäys", siinä on selvästi ollut taustalla idea, että nuoria on mielekästä lähestyä sarjakuvien kautta.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Lurker 23.02.2010 klo 09:35:23
Perinteiset pilakuvat ovat tietysti lähtökohtaisesti poliittisia, mutta itse nostan hattua silloin kun sarjakuvapiirtäjät onnistuvat livauttamaan strippimuotoisiin mainstream-sarjakuviinsa poliittisia kannanottoja...

Kuten Hesarin eilisessä Masissa. Masi ja Predatorit...

Onko tämä jo melkein, hyvänen aika sentään, sodanvastaisuutta? Pasifismia. Muutenkin aivan loistavaa ironiaa, että predatorit saavat rinnalleen peltojen yllä rauhaisasti lepattelevat linnut. Uutiset Afganistanista kertovat taas, että bussilasteittain siviilejä on pommitettu, asiaa pahoitellaan... Hyvä, Masi! Nyt osui ja upposi. Sarja on muutenkin ollut selvästi paremmassa vedossa kuin pitkään aikaan.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Mooch 23.02.2010 klo 10:25:22
Perinteiset pilakuvat ovat tietysti lähtökohtaisesti poliittisia
Sanoisin että perinteiset poliittiset pilakuvat ovat lähtökohtaisesti poliittisia. Karin (ja matkijoiden) asema on ollut Suomessa niin vahva, että poliittinen pilapiirros on on mielletty pilapiirroksen perusikoniksi, vaikka se on enemmänkin alalaji.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Timo Ronkainen 23.02.2010 klo 10:42:19
Varmaankin pitää tehdä ero piilovaikuttamisen ja avoimen "propagandan" välillä.

Sarjakuvien puolelta löytyy monia ihan selvästi poliittisia pamflettejakin. Meksikolaiselta Riusilta (Eduardo del Río) on julkaistu suomeksi tietääkseni vain yksi kirja Marx aloittelijoille (Tammi), vaikka yhä aktiivinen pila- ja sarjakuvapiirtäjä on tehnyt kymmenittäin erilaisia poliittisia pamfletinomaisia sarjakuvakirjoja.
Kulkukatista tarttui joku aika sitten eurolla mukaan selkeästi poliittinen ja vasemmistolainen Angolan vapaustaisttelua käsittelevä Vägen till gerillan : en serie om befrielsekampen i Angola.  Ordfront, 1972. En ole vielä ehtinyt kyllä lukemaan.
Mainittu vasemmistolainen ruotsalaiskustantamo Ordfront (http://sv.wikipedia.org/wiki/Ordfront) julkaisi vuonna 1970 sarjakuvamuotoa hyväksikäyttävän Historieboken -kirjan (tekijöinä Annika Elmqvist, Gittan Jönsson, AnnMarie Langemar ja Paul Rydberg), jossa maailmanhistoriaa tarkastellaan marxilais-vasemmistolaisesta näkökulmasta. Uusin painos kirjasta on vuodelta 2009!
Niin, edit, ja Ordfront julkaisee myös Galago -sarjakuvalehteä (http://sv.wikipedia.org/wiki/Galago_(serietidning)).

Timo
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Antti Vainio 23.02.2010 klo 15:11:56
Helsinki olisi huomattavasti kurjempi kaupunki ilman Kulkukattia, itse ostin sieltä eurolla Hunt Emersonin ja Pat Millsin aika riehakkaan You Are Maggie Thatcher - kirjan. Umpipoliittinen ja vihainen teos josta en ollut ikinä kuullutkaan (jos jollakulla on sellainen tunne että välttämättä tarvitsee tämän kirjastonsa kaunistukseksi niin saa itselleen ). Tämän kun luki niin muisti että ennenvanhaan ei asiat välttämättä ollut paremmin, Maggien Englanti 80-luvulla oli niin sairas paikka ettei voi kuin nauraa. Toi 2000AD - porukka teki aika paljon muitakin enemmän tai vähemmän avoimesti poliittisia viihdesarjakuvia. Suomenkin poliisit olisivat kuin Judge Dredd jos kokoomuslaiset saisivat päättää.

En ole varma kuinka poliittinen toi Isusin Marcosin piippu on, hieno albumi kumminkin. Tekijä symppaa selvästi zapatisteja mutta pidän kovasti siitä miten kriittisesti se kuvaa hurmoshenkisiä vasemmistohippejä, nämä ultra brat on aivan pihalla kaikesta.

Doonesbury on niin umpipoliittinen että se ei aukea ollenkaan jos ei seuraa tarkkaan USAn sisäpolitiikkaa (ja kuka hullu sellaista haluaisi tehdä). Irakin sodan aikaan luin sitä päivittäin kun niitten väyrystelyistä tuli koko maailman päänsärky, aika helvetin skarppi sarjakuva.

Morrisonin Animal Manin eka kirja on tuossa hyllyssä, pitäisi varmaan hankkia ne muutkin, edelleen ja varsinkin juuri nyt ajankohtainen sarjakuva.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: roju 24.02.2010 klo 13:19:36
Monet sarjakuvareportaasit ovat poliittisesti värittyneitä, tai onkohan "poliittisesti" liian vahva sana... Joe Sacco kertoi juuri Angoulêmessa, että yksi tärkeimpiä syitä, miksi hän tekee sarjakuvia juuri Palestiinasta on vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja tietoisuuteen Yhdysvalloissa. USAssa on Saccon mukaan vallalla yksipuolinen käsitys palestiinalaisista terroristeina, niin hän itsekin ajatteli ennenkuin alkoi ottaa asioista selvää. Kansanmurha on kuitenkin kansanmurha ja humanitaarinen rikos ihmisoikeussopimuksen vastainen teko myös Israelissa/Palestiinassa. Footprints of Gaza kertoo yhden tällaisen unohdetun tapauksen Suezin kriisin ajalta.

Ted Rallin Agfanistan (vai onko se Irak?) -kirja on kuulemma myöskin hyvä.   
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Timo Ronkainen 24.02.2010 klo 13:35:33
Ai niin, piti mainitsemani myös Liken julkaisema Koukussa sotaan, USA:n militarismista.

Timo
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: echramath 24.02.2010 klo 14:02:07
Miten supersankarit voisivatkaan muuttaa maailmaa? Heidän supervoimansa ovat nimenomaan väkivallan voimaa. Ja väkivaltaa riittää tässä maailmassa ilman heitäkin. Jos maailman ongelmat voisi ratkoa väkivallalla, niin eläisimme jo utopiassa. Yritystä ei ainakaan puutu.

Ei niin väkivallan voimaa, vaan täysi ylivoimaista voimaa. Jos ajatellaan klisheisintä esimerkkiä, Teräsmiestä, kyllähän hän on melkolailla jumalaksi laskettava olento. Kuten noissa jo mainituissa inkarnaatioissa esitelläänkin, sellainen olento voisi vaikuttaa poliittisiin suuntauksiin mitä moninaisimmin tavoin, estää sotia tai kääntää niiden kulun.

Mutta tätähän harvemmin nähdään, koska lopulta supersankarisarjakuvat ei taida olla kovin poliittisia noin ylipäätään.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Lurker 24.02.2010 klo 14:12:52
Ei niin väkivallan voimaa, vaan täysi ylivoimaista voimaa. Jos ajatellaan klisheisintä esimerkkiä, Teräsmiestä, kyllähän hän on melkolailla jumalaksi laskettava olento. Kuten noissa jo mainituissa inkarnaatioissa esitelläänkin, sellainen olento voisi vaikuttaa poliittisiin suuntauksiin mitä moninaisimmin tavoin, estää sotia tai kääntää niiden kulun.
Mutta tätähän harvemmin nähdään, koska lopulta supersankarisarjakuvat ei taida olla kovin poliittisia noin ylipäätään.

Juuri näinhän The Dark Knight Strikes Again päättyi. Kuviteltu tarinahan se oli, mutta niinhän ne kaikki ovat, kuten muuan sarjakuvantekijä kerran sanoi.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Timo Ronkainen 24.02.2010 klo 14:29:11
sellainen olento voisi vaikuttaa poliittisiin suuntauksiin mitä moninaisimmin tavoin, estää sotia tai kääntää niiden kulun.

Teräsmies sodassa. Lyhyeen olisi oikeasti päättynyt. Kuvan Action Comics -numero ilmestyi jo ennen kuin USA liittyi sotaan.
Alemman sanomalehtisarjan jakson tahtoisin lukea, Joulupukki ja Hitler samassa sarjassa!
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: echramath 24.02.2010 klo 16:58:53
Supersankarit puolustavat status quoa, tai oikeastaan kapitalistisen lännen status quoa.

"Tämä meidän maailma on paras maailmoista, parempata et sä voisi kuvitella toista".

Monet sankarithan puolustavat status quota paljon käytännönläheisimmistä eli kaupallisista syistä. Jos haluaa pyörittää loputonta viikottaista seikkailusarjaa, voi kyllä pelastaa maailman joka viikko, mutta voiko tehdä perumattomia muutoksia, jos se maailma pitäisi pelastaa taas ensi viikollakin?

Toisaalta monissa tarinoissa esitellään vaihtoehtoisia (omituisen väristen ihmisten asuttamia) maailmoja, jotka sitten voivat olla hyvinkin poliittisesti latautuneita dystopioita tai utopioita.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Lurker 24.02.2010 klo 18:35:27
Supersankarisarjakuvien sisältämä politikointi on oikeastaan aika väsynyttä, koska se on yleensä aina fasismisatiiria tai -ironiaa tai jotain sellaista. Übersmench! Olisivat vaan ihan reilusti fantasiaa ja satua, koska ei niillä oikean maailman kanssa ole oikein mitään tekoa, edes allegorisesti. Watchmen olkoon poikkeus, siinä juttu toimi.

V niin kuin verikosto olikin sitten jo ihka selvä anarkismin tutkielma.

Entä uusi suomalainen sarjakuvatekijä? Nuoret, innokkaat ja vihaiset sarjakuvantekijät varmaankin puhkuvat intoa laittaa maailma järjestykseen: sarjakuva poliittisena aseena. Aktivistipajoissa puuhataan kuvasarjoja täsmäiskuja varten. No, ehkä sellaisen aika on ohi.

Entä sarjakuvafinlandistit (http://www.sarjakuvafinlandia.fi/ajankohtaista.html)? Oliko joukossa yhtään ainoata poliittissävyistä sarjakuvaa.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 24.02.2010 klo 18:41:03
Tässä aitoa poliittista sarjakuvaa (http://en.wikisource.org/wiki/Atomic_War!) kylmän sodan alkuvuosilta.

Kannet ja niiden sisältämät suorasukaiset viestit ovat omalla hirvittävällä tavallaan suorastaan upeita.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: bats 24.02.2010 klo 20:32:36
Ei niin väkivallan voimaa, vaan täysi ylivoimaista voimaa. Jos ajatellaan klisheisintä esimerkkiä, Teräsmiestä, kyllähän hän on melkolailla jumalaksi laskettava olento. Kuten noissa jo mainituissa inkarnaatioissa esitelläänkin, sellainen olento voisi vaikuttaa poliittisiin suuntauksiin mitä moninaisimmin tavoin, estää sotia tai kääntää niiden kulun.

Mutta tätähän harvemmin nähdään, koska lopulta supersankarisarjakuvat ei taida olla kovin poliittisia noin ylipäätään.

Minusta Teräsmies on vähän huono esimerkki, koska hän on kuitenkin poikkeus supersankarien joukossa. Esimerkiksi useimmilla Marvelin ja DC:n supersankareilla voimat taitavat heilua jossain Hämähäkkimiehen ja Hulkin välimaastossa. Teräsmiehellä toki olisi voimaa muuttaa maailmaa jo yksinäänkin, mutta pidän häntä poikkeuksena. Toisaalta, Marvelin ja DC:n universumeissa supersankareita on sen verran runsaasti, että kyllä he varmaan jonkinlaisen hallitsevan luokan voisivat yhdessä muodostaa.

Supersankarisarjakuvien sisältämä politikointi on oikeastaan aika väsynyttä, koska se on yleensä aina fasismisatiiria tai -ironiaa tai jotain sellaista. Übersmench! Olisivat vaan ihan reilusti fantasiaa ja satua, koska ei niillä oikean maailman kanssa ole oikein mitään tekoa, edes allegorisesti. Watchmen olkoon poikkeus, siinä juttu toimi.

Supersankarisarjakuvat eivät kai yleensä ole tarkoituksella poliittisia, mutta voihan niitä silti analysoida poliittisessa mielessä. Tosin poliittisista supersankareista tulee mieleen 70-luvun Green Lantern/Green Arrow parivaljakon sarjakuvalehti, joka oli jännästi poliittisesti vasempaan latautunut. Näitä on ilmestynyt suomeksikin albumi.

Minun nähdäkseni supersankarisarjakuviin kuuluu tietty vakavuus ja tosimaailmaan sijoittuminen. Minulle ei tule mieleen yhtään supersankarisarjakuvaa, joka olisi juurikaan sadunomainen tai sijoittuisi fantasiamaailmaan.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: tmielone 25.02.2010 klo 08:22:28
Minun nähdäkseni supersankarisarjakuviin kuuluu tietty vakavuus ja tosimaailmaan sijoittuminen. Minulle ei tule mieleen yhtään supersankarisarjakuvaa, joka olisi juurikaan sadunomainen tai sijoittuisi fantasiamaailmaan.

Tämähän kertoo vain siitä, että lukemasi supersankarisarjakuvat ovat korkeintaan 20 vuotta vanhoja. Lukaiseppa vaikka jokunen 50- tai 60-luvun Batman, niin huomaat millainen satuhahmo Batmankin on. Niitä tarinoita ei pysty kovin vakavalla naamalla lukemaan. Ei niissä ole tietoakaan todellisesta maailmasta.

Mites Ex Machinan poliittisuus? Itse en ole sarjaa lukenut, mutta eikös siinä supersankari hääri poliitikkona.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Reima Mäkinen 25.02.2010 klo 09:40:40
Kuten Hesarin eilisessä Masissa. Masi ja Predatorit...

Onko tämä jo melkein, hyvänen aika sentään, sodanvastaisuutta? Pasifismia.
Aivan. Ja poliittinen hahmo Masi on siinäkin mielessä että hän edustaa joukko-osastossaan silkkaa anarkismia (no, kyllä sarjan muutama muukin hahmo...) vastustamalla suurin piirtein kaikkea mitä järjestelmä vaatii ja edellyttää.

Onhan meillä hauska kotimainen kuriositeetti takavuosilta, Arsene Anarkisti. Nykypäivän poliittisista sarjoista tulee mieleen ensimmäisenä Kaisa Lekan blogi.

Sitä kyllä vähän ihmettelen miten tässä ketjussa on jäänyt mainitsematta Terry & the Piratesin ja Tinitin kaltaiset perusteokset? Alkuaikojen Tintti oli ihan tarkoituksella oikeistolainen ja promosi lisäksi vielä kolonistisiakin ajatuksia.

Minulle ei tule mieleen yhtään supersankarisarjakuvaa, joka olisi juurikaan sadunomainen tai sijoittuisi fantasiamaailmaan.
Esimerkiksi Teräsmies ja monet muutkin supersankarisarjakuvat kyllä siinä mielessä sijoittuvat fantasiamaailmaan että niissä on vaikkapa luonnonlait, tiede ja yhteiskunnan rakenne/mekaniikka kuvattu kaikkea muuta kuin todenmukaisesti.  :)

Mutta aivan kuten Timo ketjun alussa totesi. Melkein kaikki sarjat, tai ainakin kaikki hyvät, ovat tietyllä tapaa poliittisia, tai niiden takaa voidaan hahmottaa jokin ideologia.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Matti Karjalainen 25.02.2010 klo 10:18:46
Tässä aitoa poliittista sarjakuvaa (http://en.wikisource.org/wiki/Atomic_War!) kylmän sodan alkuvuosilta. Kannet ja niiden sisältämät suorasukaiset viestit ovat omalla hirvittävällä tavallaan suorastaan upeita.

Raymond Briggsin mestariteos "Minne tuuli kuljettaa" on mainittava myös tässä sienipilven varjoon jäävässä sarjassa, eikä siinä ole mukana minkäänlaista propagandaa toisen puolen erinomaisuudesta tai paremmuudesta niin kuin silmämääräisesti näyttäisi noissa jenkkilehdissä olevan.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: tmielone 25.02.2010 klo 10:39:03
Nyt, kun ollaan A-pommin tunnelmissa listaan pitää lisätä vielä Hiroshiman poika. Sitä ei taidettu vielä mainita. Jos siitä ei löydä poliittista sanomaa, niin sitten ei mistään.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: JJ Naas 25.02.2010 klo 11:03:34
Tuulen Laakson Nausicaa on ehkä enemmän filosofinen kuin suoraviivaisen poliittinen, mutta ihmisen itsetuhoisuutta käsitellään, ekologisia kysymyksiä ja pasifismia myös. Nausicaa on pasifisti, mutta ei voi välttyä tappamasta yksittäisiä ihmisiä pelastaakseen määrällisesti suurempia ihmisjoukkoja, tai ainakin jarruttaakseen heidän vääjäämätöntä tuhoutumistaan.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: PurPur 25.02.2010 klo 16:38:50
Alkuaikojen Tintti oli ihan tarkoituksella oikeistolainen ja promosi lisäksi vielä kolonistisiakin ajatuksia.

Millä lailla Tintin tarkoituksellinen oikeistolaisuus sitten ilmeni? Neuvostomaa-albumissa? Mutta Tintti antoi myös Amerikan kuulla kunniansa.

Sen sijaan Sininen Lootus on todella propagandistinen ja yksislmäinen, kiitos Hergen kiinalaisen kaverin. Moni muu albumi kuten Särkynyt korva ja Tuhatkaunon tapaus ovat hyvinkin poliittisia, mutta' yleishumanistisella tavalla.

Kuten myös paras poliittinen sarjakuva,  Peyon Strumffaattori.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Timo Ronkainen 25.02.2010 klo 17:02:52
Millä lailla Tintin tarkoituksellinen oikeistolaisuus sitten ilmeni?

Neuvostoseikkailu oli suorastaan tilaustyö. Päätoimittaja, oikeistomielinen katolinen pappi, apotti Norbert Wallez halusi sarjakuvan avulla lapsille näyttää mikä jumalaton pakanamaa se Neuvostoliitto oikein on. Ja Hergé teki työtä käskettyä, oli oppi-isänsä apotin talutusnuorassa siinä määrin, että meni vieläpä tämän suosituksesta tämän sihteerin kanssa naimisiin. Sen jälkeen puffattiin Kongo-alpparissa pohjimmiltaan hyväntahtoista lähetystyötä. Vasta myöhemmin Hergén tarinoissa näkyy aivan toisenlaista, melkeinpä vasemmistolaista, maailmankuvaa.

Timo
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: K.I.P 25.02.2010 klo 17:38:24
Neuvostoseikkailu oli suorastaan tilaustyö. Päätoimittaja, oikeistomielinen katolinen pappi, apotti Norbert Wallez halusi sarjakuvan avulla lapsille näyttää mikä jumalaton pakanamaa se Neuvostoliitto oikein on.
Timo

Noin 20 miljoonaa tapettua (nälkään tai muuten) oman maan kansalaista, kertonee jotain....
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Matti Karjalainen 25.02.2010 klo 18:17:04
Vasta myöhemmin Hergén tarinoissa näkyy aivan toisenlaista, melkeinpä vasemmistolaista, maailmankuvaa.

"Tintti ja picarot" taitaa olla tunnetuimpia näistä toiseen suuntaan kantaa ottavista tarinoista. Tintti ajelee skootterilla päässään kypärä jossa on rauhanmerkki, unohtamatta kolmannen maailman politiikkaa koskevia kannanottoja. Valta vaihtuu näennäisesti parempaan suuntaan, mutta todellisuudessa mikään ei muutu ja poliisit päivystävät edelleen slummien reunamilla.

Noin 20 miljoonaa tapettua (nälkään tai muuten) oman maan kansalaista, kertonee jotain....

Se ei kuitenkaan poista sitä tosiseikkaa, etteikö kyseinen albumi olisi ollut hyvin neuvostovastainen. Ja sivuttiinhan sen jälkeen maailmanpolitiikkaa muutenkin, "Sinisen Lootuksen" lisäksi "Ottokarin valtikka" taitaa pohjata Itävallan ja Saksan välisiin suhteisiin 1930-luvulla kaikkine Messerschmitteineen päivineen.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: K.I.P 25.02.2010 klo 18:43:01
Se ei kuitenkaan poista sitä tosiseikkaa, etteikö kyseinen albumi olisi ollut hyvin neuvostovastainen.

Senhän tiesi jo siitäkin, että oli julkaisukiellossa Suomessa kymmeniä vuosia.
Tai en tiedä oliko "virallisesti" kielletty, mutta itsesensuurissa™ kuitenkin.
Oli ehkä:
Vastoin sovittua linjaa™
Vaarantaa Suomen suhteet™
Neuvostovastainen™
Ei ole soveliasta julkaista™
jne. jne. jne.
Siis SARJAKUVA !

Suomi - Kielletään kaikki varmuuden vuoksi.....
Radio Jerevanilta on kysytty onko Suomi vapaa ?
Me vastaamme: Tottahan toki, kunhan ensin sovimme mitä se tarkoittaa...

Tulikin aiheen tiimoilta mieleen:
Kirjastojen "myrkkykaapeista" on joskus ollut juttuja.
Mattihan voisi alan miehenä tehdä artikkelin kaappien sarjakuvaosastosta ?

: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: PurPur 25.02.2010 klo 18:59:15
Neuvostoseikkailu oli suorastaan tilaustyö. Päätoimittaja, oikeistomielinen katolinen pappi, apotti Norbert Wallez halusi sarjakuvan avulla lapsille näyttää mikä jumalaton pakanamaa se Neuvostoliitto oikein on.

"Tintti Amerikassa" ilmestyi samassa lehdessä, ja saman päätoimittajan alaisuudessa. Wallezin ideologia suhtautui kriittisesti sekä bolsevismiin että amerikkalaiseen elämänmuotoon. Eli hän oli lähinnä fascisti.

Tietenkin näiden sotienvälisen ajan ei-kapitalististen, antikommunististen aatesuuntien sijoittumisesta oikeisto-vasemmisto-akselille väitellään tänäkin päivänä, ja vasemmistolaiset ja oikeistolaiset heittelevät niitä toisilleen kuin kuumaa perunaa.

Minusta Tintti oli vain hyveellinen partiopoika, jonka maailmankuva syveni huomattavasti vuosikymmenien varrella.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Matti Karjalainen 25.02.2010 klo 20:46:00
Senhän tiesi jo siitäkin, että oli julkaisukiellossa Suomessa kymmeniä vuosia.
Tai en tiedä oliko "virallisesti" kielletty, mutta itsesensuurissa™ kuitenkin.

Veikkaan itsesensuuria, sillä en muista lukeneeni mistään että Suuri ja Mahtava Naapuri olisi missään vaiheessa tehnyt siitä noottia. Se olisi varmaan jonkinlaisen uutiskynnyksenkin ylittänyt.

Mattihan voisi alan miehenä tehdä artikkelin kaappien sarjakuvaosastosta ?

Heh, onhan näitä joskus pohdiskeltu. En ole itse ollut työelämässä kuin 2000-luvulla, mutta "veteraanien" mukaan 1980-luku oli erityisesti sarjakuvasotien aikaa ja sarjakuvaa pidettiin virallisesti sinä pahjanpohjimmaisena materiaalina, vaikka myrkkykaappeja tuskin on ollut olemassa (pikemminkin päinvastoin, eli kaikki sarjakuva oli kategorisesti lastenosastolla - sieltähän minä olen itsekin ensimmäiset Manarani löytänyt).

Muistelisin lueskelleeni joitakin vuosia sitten ehkä 80-luvun alkupuolella kirjoitettua vihkosta, jossa kirjoitettiin arvostelevan luettelon omaisesti sillaisesta sarjakuvatarjonnasta kirjastoihmisille. Se oli melko hupaista luettavaa, arvosteltiinhan Pellefanttia ja Maailman Vahvinta Nalleakin väkivallan käyttämisestä ongelmaratkaisutilanteissa.

Heikki Poroila taisi muistaakseni kirjoittaa viimeisimmän sensuurikeskustelun aikaan, että Milo Manaran tuotantoa olisi poistettu pornografisena kirjastosta. En muista mistä kirjastosta oli kyse, ehkä Keravasta.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Lönkka 25.02.2010 klo 21:05:59
Matin kommentit antavat mielenkintoisen kuvan sarjaskuvasta (kirjasto)politiikan välineenä -sopii paremmin kuin hyvin ketjun aiheeseen!
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: PurPur 25.02.2010 klo 21:27:59
Muistelisin lueskelleeni joitakin vuosia sitten ehkä 80-luvun alkupuolella kirjoitettua vihkosta, jossa kirjoitettiin arvostelevan luettelon omaisesti sillaisesta sarjakuvatarjonnasta kirjastoihmisille. Se oli melko hupaista luettavaa, arvosteltiinhan Pellefanttia ja Maailman Vahvinta Nalleakin väkivallan käyttämisestä ongelmaratkaisutilanteissa.

Mahdollisesti tuo on sangen werthamilainen Lapsi ja joukkotiedotus vuodelta 1975.

Siinä oli kuvanäytteitä Tarzanista, Kung-fu-lehdestä ja Mustanaamion lukijapalstalta, mutta myös Pellefantista (heittelee lumipalloja, hyi hyi) ja Maailman Vahvin Nalle-lehdestä iso ruutu, missä susihukka on joutunut ampiaisten pistämäksi.

Äitini, joka pyöri demokraattisissa edistyspiireissä 70-luvulla, luki tuon kirjasen ja heitti kaikki Zoomini roskiin.  >:(

edit. eikun nyt muistan että Pellefantin väkivaltaisia ongelmanratkaisuja  arvostelikin Suomen Sarjakuvaseura suuressa sarjakuvalehtikatsauksessaan 1980.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: echramath 25.02.2010 klo 22:40:02
Veikkaan itsesensuuria, sillä en muista lukeneeni mistään että Suuri ja Mahtava Naapuri olisi missään vaiheessa tehnyt siitä noottia. Se olisi varmaan jonkinlaisen uutiskynnyksenkin ylittänyt.

Raid Over Moscow -pelin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Raid_Over_Moscow) kanssahan ylettyi. Neuvostoliitto yritti kieltää pelin levittämisen, mutta suomalaiset sanoivat, että kun se nyt ei varsinaisesti riko lakiakaan, ei sitä voi kieltää, ja siitähän tuli listaykkönen.

Tinttiä Neuvostojen maassa ei julkaistu ranskaksikaan uudestaan ennen 70-lukua. Ehkä sitä ei nyt ensimmäiseksi oltu tarjoamassakaan Suomeen ja kun se oli paitsi neuvostovastainen, myös mustavalkoinen ja huono, ehkä päätös jättää se julkaisematta oli helppo.

(ja vaikka se nyt sitten antoikin tavallaan hyvän kuvan Neuvostoliitosta – siinä on samaa henkeä kuin kirjoihin säilötyissä neuvostokaskuissa – niin lähteet olivat kyllä aika epämääräisiä)
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: K.I.P 25.02.2010 klo 22:52:52
Raid Over Moscow -pelin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Raid_Over_Moscow) kanssahan ylettyi. Neuvostoliitto yritti kieltää pelin levittämisen, mutta suomalaiset sanoivat, että kun se nyt ei varsinaisesti riko lakiakaan, ei sitä voi kieltää, ja siitähän tuli listaykkönen.

Heh !
Itsekin pelasin tuota täysillä 64:lla
Kyllä siitä taidettiin oikein eduskunnassa kysellä "edistyksellisten™ " piirien toimesta.
Ps. pelissä oli hieno loppu kun sai pelattua läpi.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Nanna 26.02.2010 klo 16:32:20
Neuvostoliitto yritti kieltää pelin levittämisen, mutta suomalaiset sanoivat, että kun se nyt ei varsinaisesti riko lakiakaan, ei sitä voi kieltää, ja siitähän tuli listaykkönen.

Keväällä 1985 SKDL:n kansanedustaja Ensio Laine teki eduskunnassa Raid Over Moscow -peliä koskevan kirjallisen kyselyn, jonka johdosta pelistä alettiin kieli poskessa teettää t-paitoja ja sen sellaista, mutta ei kai Neuvostoliitto sentään yrittänyt puuttua suomalaisiin pelimarkkinoihin? Kirjoitan gradua pelejä koskevista mediapaniikeista, joten olen tätäkin tapausta uteliaisuuttani kaivellut. Ymmärtääkseni Raid Over Moscow -myllytys oli omana aikanaankin ihan vain paikallinen farssi.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Reima Mäkinen 26.02.2010 klo 17:34:59
Minusta Tintti oli vain hyveellinen partiopoika, jonka maailmankuva syveni huomattavasti vuosikymmenien varrella.
Ei, kyllä Tintti on pahasti vinksahtanut äijä. Kun puhtaan sarjakuvan poliittisuudesta puhutaan pikemminkin sen tarjoamasta maailmankuvasta (ja ratkaisuista), eli vähän sama juttu kuin Akkarin kanssa.

Kun Sarjakuvaseura teki -80-luvun alussa teemanumeroa jossa arvotettiin silloin ilmestyneitä lehtiä yksi osa arviointia liittyi juuri sarjakuvan edustamaan maailmankuvaan sekä sen tuotantokoneistoon, tuottajamaahan jne.

Vielä tulee mieleen Freddy Miltonin piirtämät Nakke-albumit, joita Suomessa julkaistiin 20-30 vuotta sitten. Pidin niistä juurikin niiden poliittisen ja ideologisen ulottuvuuden vuoksi. Se ulottuvuus aukeni aikuislukijalle, vaikka sarja oli olevinaan vain hasuua lastensarjakuvaa.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Antti Vainio 26.02.2010 klo 19:06:49
Keväällä 1985 SKDL:n kansanedustaja Ensio Laine teki eduskunnassa Raid Over Moscow -peliä koskevan kirjallisen kyselyn, jonka johdosta pelistä alettiin kieli poskessa teettää t-paitoja ja sen sellaista, mutta ei kai Neuvostoliitto sentään yrittänyt puuttua suomalaisiin pelimarkkinoihin? Kirjoitan gradua pelejä koskevista mediapaniikeista, joten olen tätäkin tapausta uteliaisuuttani kaivellut. Ymmärtääkseni Raid Over Moscow -myllytys oli omana aikanaankin ihan vain paikallinen farssi.

Jotain meidän oman kotimaisen stalinismin kuolinkourinstuksia. Neuvostovastaisuus yritettiin täällä kieltää lailla (takana mm. Lipponen, Väyrynen, Liikanen sun muita). Renny Harlinin aika mitättömän Born Americanin sensurointi tuli samasta suolesta.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: echramath 27.02.2010 klo 23:25:41
mutta ei kai Neuvostoliitto sentään yrittänyt puuttua suomalaisiin pelimarkkinoihin?

Olisi kai pitänyt ilmaista itseäni tarkemmin. Juurihan tuosta oli jossain puhetta, ilmeisesti NL otti lähinnä epävirallisesti lähetystöpuolella yhteyttä, mutta tulivat siihen tulokseen, ettei juttua kannata lähteä julkisesti puimaan.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: JJ Naas 27.02.2010 klo 23:39:04
Kirjoitan gradua pelejä koskevista mediapaniikeista, joten olen tätäkin tapausta uteliaisuuttani kaivellut. Ymmärtääkseni Raid Over Moscow -myllytys oli omana aikanaankin ihan vain paikallinen farssi.

Erittäin kiinnostava aihe. Ketjun aiheesta suistumisen uhasta huolimatta tekisi mieleni kysyä, että mitä pelejä olet jo valinnut käsiteltäväksi?
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 28.02.2010 klo 00:07:16
Ymmärtääkseni Raid Over Moscow -myllytys oli omana aikanaankin ihan vain paikallinen farssi.

Lehtihyllyistä löytyy Pelit 2/2010, joka käsittelee tätä tapausta. Erityisen hauska kohta on, kuinka naapurimaa arvosteli MikroBitin juttua kyseisestä pelistä.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Nanna 28.02.2010 klo 02:28:59
Erittäin kiinnostava aihe. Ketjun aiheesta suistumisen uhasta huolimatta tekisi mieleni kysyä, että mitä pelejä olet jo valinnut käsiteltäväksi?

Gradu on jo mennyt ihan kivasti esitarkastuksesta läpi. Puin siinä temaattisesti yleisiä linjoja, mutta viittauksia on muistaakseni reilusti yli sataan peliin. Listalta löytyy mm. vanhoja 80- ja 90-luvun klassikoita, lisenssipelejä, online-pelejä, party-pelejä sekä isojen pelitalojen tuotosten rinnalla myös joitain vähän himmeämpiä indie-pelejä. En tosin niinkään käsittele itse pelejä vaan niitä koskevien mediapaniikkien piirteitä. Pelintekijöiden itsesensuuria koskevaan osioon kylläkin livahti aika pitkä juttu American McGee's Alicesta.[/offtopiiiic!]
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Grezen 01.03.2010 klo 12:37:12
Onko kukaan ehtinyt jo lukea Kiilan julkaisemaa Raivoa ja lamaannusta antologiaa? En ole löytänyt siitä hirveästi arvosteluita mistään. Aihe kiinnostaisi: "Albumin teemoja ovat muun muassa ilmaston lämpeneminen, feminismi, ydinvoima ja arjen moraalikysymykset"

Kansan Uutisissa oli iso juttu (http://www.kansanuutiset.fi/kulttuuri/kulttuuriuutiset/2125469/kiilan-albumi-2010-on-sarja-kuvia-raivoa-ja-lamaannusta) aiheesta ja Kirjavinkeistäkin löytyy arvio (http://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/raivoa-ja-lamaannusta/). :)
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Curtvile 01.03.2010 klo 17:22:38
Supersankarisarjakuvien sisältämä politikointi on oikeastaan aika väsynyttä, koska se on yleensä aina fasismisatiiria tai -ironiaa tai jotain sellaista. Übersmench! Olisivat vaan ihan reilusti fantasiaa ja satua, koska ei niillä oikean maailman kanssa ole oikein mitään tekoa, edes allegorisesti. Watchmen olkoon poikkeus, siinä juttu toimi.

V niin kuin verikosto olikin sitten jo ihka selvä anarkismin tutkielma.

...

ei itse asiassa, niissä on liikuttu alunperin päivänpolttavissa aiheissa eikä aina edes allegorisesti.
Supersankarien sota akselivaltoja vastaan alkoi aiemmin kuin Helmi sataman iskun jälkeen.

1950-luku oli hyssyttelyä ECn kaaduttua kaikessa sarjakuvassa mutta moni supersankarisarjakuva on peripoliittinen.
Tämän ne meistä jotka 70-lukua ja 80-luvun alkua muistavat itse asiassa tietävät, osa vain kaunistelee muistikuviaan.

mm. sarjainfo osin ansioitui esimerkiksi Judge Dreddin mollaamisella.
Ironia ja allegoria ovat eri vaikeita.

2000AD oli vahvasti anti-thatcherilaista kuten V for Vendettakin( joka on laaja-alaisempi vain anarkismin tutkielma)
supersankarisarjakuvasta kannattaa lukea mm. Ex Machina jossa sankarin voima on itse asiassa vain edesauttanut siihen todelliseen voimaan ja valtaan:
pormestariksi.
Käsittelee monella tavoin kompromisseja, kähmintöjä ja muita demokratian hienoja piirteitä.

Yksi opus supersankarisarjakuvasta tulisi nostaa:
Emperor Doom
David Michelinien ja Bob Hallin graafinen romaani vuodelta 1987 käsittelee tuota Lurkeria siteeratakseni "fantasiaa ja satua".
tarinassa Doom ottaa koko planeetan haltuunsa supersankareihin kohdistuvan mielenhallinnan avulla.
Perushuttua.
Mutta: Doom aloittaa saharan uudelleenistutuksen, hoitaa kehitysmaiden velkaongelmaa,saa NLn vetäytymään Afganistanista, aloitta ydinaseriisunnan ja muistaakseni purki apartheidinkin.

Kostajat saavat kuitenkin kiitos Ihmemiehen(ei McGyver) horroskauden oman vapaan tahtonsa takaisin ja kukistavat Doomin koska:

"ihmisten on saatava päättää itse elämästään"

hienoa
 
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 01.03.2010 klo 19:18:47
Vasta nyt tajusin kirjoittaneeni aiheesta Kvaak-artikkelin (http://kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1054). Kaikkea sitä ehtiikin...
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Sanjo 03.03.2010 klo 10:53:25
Frank Millerin sarjakuvissa ainakin libertarismi ja Randilainen objektivismi tuntuvat kukoistavan, Dark Knight Strikes Again jätti ainakin objektivistisen viban näine massojen tyydyttämiseen alistettuine yli-ihmisineen jotka Batman käy vapauttamassa kahleistaan.
Puhtaasti kuulopuheena  Martha Washington Goes to War olisi varsinainen Randilaisuuden pläjäys mutta en ole kyseistä opusta lukenut niin vähän vaikea sanoa.

Steve Ditkon The Question taitaa olla alusta saakka objektivistinen supersankari.
On hyvin vaikea kuvitella sarjakuvan alalajia joka ei yhtä hyvin kuin trikoosarjat objektivististen ajatusten levittämiseen soveltuisi. Ei sinänsä että supersankarisarjakuvissa olisi mitään sellaisenaan, se vain soveltuu hyvin siihen, samaan tyyliin kuin esimerkiksi sotasarjakuva  soveltuu erinomaisesti vaikkapa pasifismin tai militarismin promoamiseen.

Nämä libertaarit tuntuvat olevan oma oikeistolainen alalajinsa omilla tunnuspiirteillään joita ei mielellään niputtaisi pelkästään oikeistolaisiksi samaan tapaan kun Alan Mooren V niin kuin verikosto on niin leimellisesti anarkistinen että sille ei tekisi oikeutta niputtaa sitä samaan pinoon muiden vasemmistolaisten kanssa.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Pässi 04.03.2010 klo 20:06:52
Neuvostovastaisuus yritettiin täällä kieltää lailla.
Tuli mieleeni vähän pois-topicina, että tietävätkö jotkut kuinka paljon Neuvostoliitossa yritettiin oikeasti puuttua suomalaiseen kulttuurituotantoon ja -julkaisuun, ja kuinka suuri osa oli itsesensuuria? Jos Kremlistä saneltiin Suomen ulkopolitiikka ja Kekkosen sanomiset, mutta otettiinko siellä oikeasti kantaa taiteeseen ja populaarikulttuuriin siinä määrin, että jotakin oikeasti kiellettiin Brežnevin käskystä?
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: hdc 25.05.2010 klo 15:35:25
2000AD oli vahvasti anti-thatcherilaista kuten V for Vendettakin( joka on laaja-alaisempi vain anarkismin tutkielma)
supersankarisarjakuvasta kannattaa lukea mm. Ex Machina jossa sankarin voima on itse asiassa vain edesauttanut siihen todelliseen voimaan ja valtaan:
pormestariksi.
Käsittelee monella tavoin kompromisseja, kähmintöjä ja muita demokratian hienoja piirteitä.

Yksi opus supersankarisarjakuvasta tulisi nostaa:
Emperor Doom
David Michelinien ja Bob Hallin graafinen romaani vuodelta 1987 käsittelee tuota Lurkeria siteeratakseni "fantasiaa ja satua".
tarinassa Doom ottaa koko planeetan haltuunsa supersankareihin kohdistuvan mielenhallinnan avulla.
Perushuttua.
Mutta: Doom aloittaa saharan uudelleenistutuksen, hoitaa kehitysmaiden velkaongelmaa,saa NLn vetäytymään Afganistanista, aloitta ydinaseriisunnan ja muistaakseni purki apartheidinkin.

Kostajat saavat kuitenkin kiitos Ihmemiehen(ei McGyver) horroskauden oman vapaan tahtonsa takaisin ja kukistavat Doomin koska:

"ihmisten on saatava päättää itse elämästään"

Doomin politiikasta on kommentoitu muissakin sarjoissa, olihan jossain Byrnen(?) Ihmenelosissa tämä syrjäytetty Latverian huipulta, ja sitten huomattiinkin että vaihtoehdot ovat huonompia...

200AD:sta ja Ex Machinasta tuli mieleen yhdistelmä, sivuhahmo Morrisonin varhaisessa supersankareilussa Zenithissä: edellisen polven supersankari joka "menetettyään voimansa" aloitti nousujohteisen uran politiikassa...no, selvisihän sittemmin että ei ne telepaattiset voimat mihinkään olleet kadonneet :)
Lex Luthor taisi olla myös presidenttinä joskus? (en lue juurikaan DCU-sarjiksia) Onkos noita muita superjuttuja joissa on lähdetty ihan tuolle peruspoliittiselle tasolle? Voisi olla kiinnostava nähdä enemmänkin noita, kaikkien supervoimat eivät kuitenkaan ole mitään nyrkkitappeluun liittyviä tai lasersäteitä ampuvia silmiä...
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jari Lehtinen 05.10.2011 klo 11:40:45
Hm.

Poliitikot puhuvat sarjakuvasta  (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=1652)
"Sarjakuvakeskus kutsuu päättäjiä keskustelemaan sarjakuvasta, politiikasta ja sarjakuvan politiikasta. Kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluto (vihr.), Juho Eerola (PS) ja Kari Uotila (vas.) sekä kunnanvaltuutettu Osku Pajamäki (SDP) keskustelevat syksyn puhutuimmista sarjakuvauutuuksista sekä sarjakuvan kulttuuripoliittisesta asemasta tiistaina 11.10. klo 17–18."

Tiedostanette, että tällainen tilaisuus pitää sisällään ajatuksen, että poliitikkojen mielipiteillä taiteesta olisi merkitystä ja niille tulisi antaa arvoa?
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Sanjo 05.10.2011 klo 12:46:24
Toivottavasti ovat sitten edes lukeneet nuo sarjakuvat joista keskustelevat.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Timo Ronkainen 05.10.2011 klo 12:54:59
Eerola on näitä nuivia. Olis hauska nähdä mitä se sanoo Näkymättömistä käsistä. pitäsköhän vääntäytyä...

Timo
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Curtvile 05.10.2011 klo 12:57:44
Tiedostanette, että tällainen tilaisuus pitää sisällään ajatuksen, että poliitikkojen mielipiteillä taiteesta olisi merkitystä ja niille tulisi antaa arvoa?

minkä stand-up koomikon maailma on Jari Lehtisessä menettänytkään.

Poliitikot tosin kyllä vaikuttavat siihen kulttuurimäärärahojen määrään ja miten niitä jaetaan, mutta muutamaa poikkeusta lukuunottamattahan tässäkin ollaan käsittääkseni neuvonantajien ja asiantuntijalausuntojen varassa.

: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Lurker 05.10.2011 klo 13:24:29
Eerola on näitä nuivia. Olis hauska nähdä mitä se sanoo Näkymättömistä käsistä. pitäsköhän vääntäytyä...

Timo

Kirjoitti blogissaan (http://juhoeerola.wordpress.com/2011/03/10/oikeaa-taidetta/) näin: Itse olen sitä mieltä, että Suomen olisi panostettava voimakkaasti populaarikulttuurin vientiin.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jari Lehtinen 05.10.2011 klo 19:40:48
Eerola on näitä nuivia. Olis hauska nähdä mitä se sanoo Näkymättömistä käsistä.

"Tämä on erinomainen teos, joka osoittaa käytännössä, miten ihmisarvoa alentavaa Euroopan Unionin toiminta on. Sen sijaan että ihmisiä rahdataan luvattomasti EU:n alueelle tekemään työtä surkeissa oloissa, pitäisi avustaa heitä kotimaassaan ja rohkaista siihen, että Afrikan ja muiden maanosien alikehittyneet maat pääsisivät jotenkin jaloilleen. Pitäisi pureutua näiden ilmiöiden syihin eikä ilmiöihin sinänsä. Sikäli kirja on kyllä arvokas heräte, koska se näyttää että EU ei ole taivas, vaikka joku sitä sellaiseksi kuvittelisikin."
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Mambrinon kypäri 05.10.2011 klo 20:53:48
"Tämä on erinomainen teos, joka osoittaa käytännössä, miten ihmisarvoa alentavaa Euroopan Unionin toiminta on. Sen sijaan että ihmisiä rahdataan luvattomasti EU:n alueelle tekemään työtä surkeissa oloissa, pitäisi avustaa heitä kotimaassaan ja rohkaista siihen, että Afrikan ja muiden maanosien alikehittyneet maat pääsisivät jotenkin jaloilleen. Pitäisi pureutua näiden ilmiöiden syihin eikä ilmiöihin sinänsä. Sikäli kirja on kyllä arvokas heräte, koska se näyttää että EU ei ole taivas, vaikka joku sitä sellaiseksi kuvittelisikin."

EU...? Kaipa EU:n sisämarkkinat jotenkin liittyy siihen että espanjalaisia Näkymätön käsi -tomaatteja myydään täällä Suomessakin, mutta onhan ongelma paljon monisyisempi? Onhan?

Puhuttiinko tuolla muuten mitään mielenkiintoista?
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jari Lehtinen 05.10.2011 klo 20:56:17
Siellä ei puhuttu vielä yhtään mitään. Esitin vain miksi poliittista keskustelua mitättömämpää ei maailmassa olekaan. Siihen ei tarvitse edes kahta aivosolua.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Mambrinon kypäri 05.10.2011 klo 21:16:12
Siellä ei puhuttu vielä yhtään mitään. Esitin vain miksi poliittista keskustelua mitättömämpää ei maailmassa olekaan. Siihen ei tarvitse edes kahta aivosolua.

Uutisessa sanottiin että se oli tiistaina, tänään on keskiviikko -> joten tottakai tapahtuma oli siis eilen.  ;D (Kuka muka jaksaa kiinnittää huomiota viikonpäivien numeroihin? Numerot ovat vaikeita...)
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Doctor Phantomizer 05.10.2011 klo 22:50:43
Kirjoitti blogissaan (http://juhoeerola.wordpress.com/2011/03/10/oikeaa-taidetta/) näin: Itse olen sitä mieltä, että Suomen olisi panostettava voimakkaasti populaarikulttuurin vientiin.

Itse olen ollut tätä mieltä koko elämäni! Menen nyt katkerana murjottamaan takaisin ullakolle, kun p*** silloin kun kerrankin on oma mielipide jostakin asiasta, jota on vielä toitottanut sosiaalisessamediassa pitkin vuosia, joku poliitikko varastaa sen omanaan vuosia myöhemmin kun alkaa olla liian myöhäistä.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jari Lehtinen 10.10.2011 klo 12:10:57
Muistilista huomista poliitikkotapaamista varten

- selkeästi tussattuja plansseja, joissa lukee "AASI", "URPO", "STALIN", "PAAVI", "ISOSISKO VALVOO", "HEIL BRAX" yms. heiluteltavaksi katsomosta sopivissa kohdissa puheenvuorojen kestäessä.
- Jäyhä jököttäjä (kuten edellä)
- papukaijapihdit (totuuden esiin kaivamista varten)
- rove mämmiä (jota yleisö voi käyttää heittääkseen sillä poliitikkoja tai toisinpäin - tosin jälkimmäistä tapahtuu muutenkin joka päivä)
- abloy-lukolliset jalkapuut kirkonmäellä
- kirves, piilotetaan saunan taakse
- pahvi-Kekkonen, puhekuplassa "Saatanan tunarit", sijoitetaan katsomaan poliitikkoja suoraan silmiin.
- porttikielto, monopolikortti jossa lukee "Pysy poissa, pysy suoraan poissa kulkematta Helsingin rautatieaseman kautta".
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Pässi 10.10.2011 klo 17:40:48
Tosi kypsää hei.
: Poliitikot puhuvat sarjakuvasta – poliittinen sarjakuvailta
: Severi 12.10.2011 klo 00:05:43
 
Keskustelu sarjakuvakeskuksessa käsitteli alkuun mainittua kolmea sarjakuvakirjaa. Aluksi Zeina Abirachedin Pääskysen leikkiä, sitten Anna Sailamaan Paimenta ja lopuksi Ville Tietäväisen Näkymättömät kädet -kirjaa. Kaikki kutsutut poliitikot pitivät teoksia poliittisina ja eritoten Tietäväisen teosta ylistettiin. Useimmat löysivät niihin miltein rinnastettavia perinteisiä romaaneja sekä elokuvia: Kuulimme mm. vertaukset Mika Waltarin Sinuhe egyptiläiseen (Eerola) ja Mannerheim -elokuvaan (Uotila). Ko. herrojen välille saatiin pientä kinaakin aikaiseksi, siitä kuinka Tietäväisen teosta tulisi jatkossa käsitellä. Eerola esitti että Näkymättömät kädet tulisi julkaista siirtolaisten lähtömaissa, jotta nämä ymmärtäisivät olla tavoittelematta mahdottomia Euroopassa. Tähän Uotila suunnilleen, että ok jos samalla lisätään toimeentulon mahdollisuuksia ko. lähtömaissa, toisin sanoen puututaan siirtolaisuuden syihin.
 
Sarjakuva on kärsinyt perinteisestä väärinkäsityksestä, että se mediana olisi suunnattu vain lapsille. Tämä uskomus tuli nyt viimeistään todistettua vääräksi. Sarjakuvaa on myös pidetty jonain epätaiteena, se olisi muka jossain kirjallisuuden ja kuvaamataiteiden välimaastossa. Myös tätä ja muita harhoja koetettiin kumota. Sarjakuva on kirjallisuuden ja kuvaamataiteiden superluokka. Kirjallisuus on sarjakuvaa ilman kuvia ja kuvataiteet on sarjakuvaa ilman tekstiä. Sarjakuva on näistä kolmesta ilmaisuvoimaisin taidemuoto.
 
Keskustelun loppuaika meni sarjakuvan tuen lobbaamiseen. Sarjakuva(taiteilijat), saa nykyisin, silloin kun saa, tukea pääosin yksityisiltä tahoilta. Valtion tuki on hyvin vähäistä, ilmeisesti osittain siksi, että sarjakuvalla ei ole omaa litteraa vaan se luetaan ryhmään muut, kuten osaksi muotoilua. Läsnä olleet poliitikot kuitenkin lupasivat asiaan muutosta. Mutta he kaipasivat jonkinlaista järjestöä, tahoa jonka kanssa asioista voisi neuvotella. (oikaiskaa jos käsitin jotain väärin)
 
Kaikkiaan positiivinen ilta. Olin alkujaan pelännyt, että teokset olisivat olleet liian hankalia luettavia. Voi olla, että nyanssi jos toinenkin meni raadilta ohi, mutta se on sivuseikka. Pääasia on se, että sarjakuva jäi poliitikkojen tietoisuuteen vahvana taidemuotona ja se kuinka surkealla tolalla ala on taloudellisesti.
 
Myös kulttuuri- ja urheiluministeri Arhinmäen erityisavustaja Anna Tulusto oli paikalla.
 
: Vs: Poliitikot puhuvat sarjakuvasta – poliittinen sarjakuvailta
: Reima Mäkinen 12.10.2011 klo 16:43:17
Sen sijaan että ihmisiä rahdataan luvattomasti EU:n alueelle tekemään työtä surkeissa oloissa, pitäisi avustaa heitä kotimaassaan ja rohkaista siihen, että Afrikan ja muiden maanosien alikehittyneet maat pääsisivät jotenkin jaloilleen. Pitäisi pureutua näiden ilmiöiden syihin eikä ilmiöihin sinänsä.

EU...? Kaipa EU:n sisämarkkinat jotenkin liittyy siihen että espanjalaisia Näkymätön käsi -tomaatteja myydään täällä Suomessakin, mutta onhan ongelma paljon monisyisempi? Onhan?
On. Maailma on maailmanlaajuinen.  :) "Avustaminen kotimaassa" on kaikkea muuta kuin helppoa. Sitähän on yritetty kymmeniä vuosia ja nyt tunnetaan jo monta tapaa tehdä avustamista väärin. Asia on kytköksissä paitsi kohdemaan, myös Suomen politiikkaan, eli esimerkiksi siihen kuka on aiheesta vastaava ministeri kulloinkin. Eli soutamista ja huopaamista esiintyy.

Yksi Suomen painopisteitä lienee nytten hyvä hallinto (http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?contentid=203774), mikä on minusta viksua. Itse asiassa, koska tekijöitä (virkamiehiä) on valtion tehostamisohjelman johdosta aika vähän, olisi ehkä paras keskittyä pelkästään tuohon hallintopuoleen (eikä jakaa enempää apua kuin mitä on edellytyksiä tehdä kunnolla).
Niin tai näin, tuskin se ihmisvirta Afrikasta Eurooppaan on vähenemään päin, päinvastoin.

Myös tätä ja muita harhoja koetettiin kumota. Sarjakuva on kirjallisuuden ja kuvaamataiteiden superluokka. Kirjallisuus on sarjakuvaa ilman kuvia ja kuvataiteet on sarjakuvaa ilman tekstiä. Sarjakuva on näistä kolmesta ilmaisuvoimaisin taidemuoto.
Tuskin siellä noin puhuttiin, mutta kiitos briiffistä.  :)

Oliko paikalla paljon kuulijoita? Pitkin päivää sitä tapahtumaa puffattiin ainakin Radio Helsingissä.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Timo Ronkainen 12.10.2011 klo 16:53:13
Aiheeseen liittyvä opus. History and Politics in French-Language Comics and Graphic Novels (http://www.upress.state.ms.us/books/1111), Edited by Mark McKinney. Mississipin yliopiston julkaisusarjoja sarjakuvista ja populaarikulttuurista kannattaa seurata enemmänkin (http://www.upress.state.ms.us/category/comics_popular_culture). Hienoja kaikki!

Timo
: Vs: Poliitikot puhuvat sarjakuvasta – poliittinen sarjakuvailta
: Severi 12.10.2011 klo 20:19:25
 
Tuskin siellä noin puhuttiin, mutta kiitos briiffistä.  :)

Voi kuule, kyllä hyvinkin tulin tuon suuntaista lausuneeksi.
 ::)
 
Olinko epäkorrekti? Läsnä kun oli kansanedustaja, kirjallisuustutkija, tohtori Outi Alanko-Kahiluoto. Mutta hän ei kuitenkaan ryhtynyt kirjallisuutta puolustamaan (taisi olla liian hämmästynyt). Sen sijaan Osku Pajamäeltä tuli jonkin kommentti.
 
Pahus, kadotin taas estoni kun sarjakuvataide uhkasi joutua C-divariin, tuolien väliin. Toisaalta, jollei sarjakuvan ystävät arvosta ja puolusta sarjakuvaa niin ketkä sitten?
 
Kaikkiaan aika leppoisaa tuo keskustelu kuitenkin oli, varmasti poliitikot saavat kuulla pahempaakin. Tilaisuuden tunnelmia olivat huoli sarjakuvasta ja varovainen toiveikkuus paremmasta.
 
Oliko paikalla paljon kuulijoita? Pitkin päivää sitä tapahtumaa puffattiin ainakin Radio Helsingissä.

Paikalla oli luullakseni 30 - 40 henkeä (en laskenut).
 
 
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Severi 01.11.2011 klo 11:12:56
 
Kiitos Sarjakuvakeskuksen politiikkakeskustelun ainakin Outi Alanko-Kahiluoto on ottanut sarjakuvan esille blogissaan  (http://www.outialanko.fi/blogi/sarjakuvalle-tukea)ja lehtikolumnissaan (http://outialanko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87019-sarjakuvalle-tukea). Oli mainio idea tuo keskustelu.
 
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Timo Ronkainen 01.11.2011 klo 11:35:49
Sarjakuvakeskuksen politiikkapanelista mainio yhteenveto Kirjamessujen  Sarjakuvalehdessä, jota saanee ainakin Sarjakuvakeskukselta.

Timo
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Lönkka 01.11.2011 klo 16:11:58
lehtikolumnissaan (http://outialanko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87019-sarjakuvalle-tukea).
Lukijoilta tullut aivan mahtavia kommentteja tuohon kirjoitukseen!
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Lurker 01.11.2011 klo 18:34:49
Lukijoilta tullut aivan mahtavia kommentteja tuohon kirjoitukseen!

"Opetettakoon mieluummin lukutaitoa."
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Lurker 22.11.2011 klo 08:56:07

Kiitos Sarjakuvakeskuksen politiikkakeskustelun ainakin Outi Alanko-Kahiluoto on ottanut sarjakuvan esille blogissaan  (http://www.outialanko.fi/blogi/sarjakuvalle-tukea)ja lehtikolumnissaan (http://outialanko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87019-sarjakuvalle-tukea). Oli mainio idea tuo keskustelu.
 

Ja eilen sitten julkistettiin kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen vastaus kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon kirjalliseen kysymykseen sarjakuvan vähäisestä julkisesta tuesta.

Hesarista (22.11.2011) lainattua:

Vastauksessaan Arhinmäki hämmästelee, että sarjakuvaa on tuettu säännöllisesti vasta 1990-luvulta lähtien, vaikka ala juhlii satavuotista historiaansa.

Sarjakuvan tarve lisäresursseille myös juhlavuoden jälkeen todetaan vastauksessa selkeästi, vaikka alan asema onkin viime vuosina vahvistunut taidekentässä.

Sarjakuvataiteilijoille on viime aikoina myönnetty muun muassa taiteen valtionpalkinto ja Suomi-palkinto.

Kulttuuriministeriö suunnittelee sarjakuvan edistämiseen tarkoitettujen varojen "siirtämistä omaksi rivikseen" taiteelle jaettavissa veikkausvoittovaroissa jo ensi vuonna. Niin sarjakuva saisi entistä itsenäisemmän aseman valtion budjetissa.

Lisäksi Arhinmäki lupaa, että sarjakuvataiteen asema taidetoimikuntalaitoksessa ratkaistaan samalla, kun Taiteen keskustoimikunta muutetaan Taiteen edistämiskeskukseksi. Muutos on nykyisen hallituksen ohjelmassa.

Nykyään sarjakuva on sijoitettu muotoilutoimikunnan piiriin kuten muun muassa graafinen suunnittelu ja kuvitus. Vastauksessaan Arhinmäki pitää asiantilaa ongelmana, joka on ratkaistava niin, että sarjakuvan asema vahvistuu.

Vastaus tuli samaan aikaan, kun sarjakuvaväki kokoontui Helsingissä juhlaillalliselle satavuotiaan suomalaisen sarjakuvan kunniaksi.

Suomalainen sarjakuva alkaa saada ansaitsemansa aseman! Sata vuotta vaan ei suotta! Hyvää syntymäpäivää, suomalainen sarjakuva, vaikka se synttäripäivä taisi olla jo eilen.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Reijo Valta 22.11.2011 klo 09:39:54
Ei ollut vielä eduskunnan asiakirjajärjestelmässä Arhinmäen vastaus, mutta lisään uutiseen (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=1676) kun se sinne tulee.

Parempaan suuntaan ollaan menossa. Edelliset sarjakuvaan liittyvät kirjalliset kysymykset eduskunnassa ovat olleet Bjarne Kalliksen "Daavidin tähden rinnastaminen sarjakuvassa natsien hakaristiin" (KK 8/2009) ja Susanna Rahkosen "Lasten itsemääräämisoikeutta loukkaavan sarjakuvamateriaalin myynti ja markkinointi" (KK 102/2003). Tämä jälkimmäinen oli se Dragon Ball-keissi.

On Alanko-Kahiluodolla edeltäjiäkin. Vuosien 1989 ja 1990 valtiopäivillä Jörn Donner teki Raha-asia-aloitteet sirkus- ja sarjakuvataiteen tukemiseksi.


Edit: Nyt on lisätty.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Timo Ronkainen 22.11.2011 klo 09:46:14
1970-80 -luvuilla (vielä) puhuttiin jopa sarjakuvaverosta tai jopa "ns. sarjakuvan" täyskiellosta! 40 vuodessa on tultu pitkälle.

Timo
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Curtvile 04.12.2011 klo 23:17:08
Bahrainin Helmivallankumous sarjakuvana (http://www.cartoonmovement.com/comic/24)

se mikä tämän cartoon movementin sarjakuvan nostaa keskivertoantinsa ylle on kaksi näkökulmaa, eli yksi kummaltakin puolelta vaikka tuossakin näkyy jossain määrin kaiken politiikan toimivin jako ="me ja Muut" "Oikea ja väärä" eli ne perusinhimilliset puolet mutta kärjistettyinä.

sivuilta löytyy muutakin: http://www.cartoonmovement.com/comic

: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: unohdus 31.01.2012 klo 22:41:40
Leif Packalénin (http://www.kepa.fi/kumppani/arkisto/2004_1/3409) ja Sharad Sharman Grassroots Comics -kirja on ladattavissa ilmaiseksi World Comics (http://www.worldcomics.fi/downloads/book) -sivustolla.

The concept of grassroots comics draws upon the philosophies of Freire, whereby the learner participates in his/her own education, and the practices of development workers, who use media in an attempt to bring about social change. Comics have played a role in the development process since at least the 1960s.

Ruohonjuurisarjakuvaa on kehitetty työpajoissa lähinnä Intiassa. Sarjakuvia piirtävät yleensä kansalaisjärjestöissä toimivat, jotka tuntevat paikalliset ongelmat ja kuvakielen. Tuotetut sarjakuvat ovat aina osa jonkun järjestön toimintaa tai kampanjaa. Seinäsarjakuvien tuottamiseen tarvitaan vain kynä, paperia ja kopiokone.

Sarjakuvien aiheita voivat olla tyttöjen ja naisten oikeudet, alkuperäiskansat, huumeet, hiv/aids tai naisiin kohdistuva väkivalta. Seinäsarjakuvat liimataan muun muassa koulujen ja hallintorakennusten seinille, temppeleihin, bussipysäkeille, sairaaloihin ja muille julkisille paikoille.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 07.05.2014 klo 17:54:29
Ylen verkkosivuilla julkaisema Sarjakuvaopas euroviisuihin (http://yle.fi/uutiset/sarjakuvaopas_euroviisuihin_1_et_kai_aanestanyt_vihollista/7215416) on paitsi hauska idea myös varsin poliittinen.

Euroviisuihin ei tunnetusti politiikkaa tahdota, vaikka kyllähän siinä poliittinen heilahtelu läpi aina näkyy.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: tertsi 07.05.2014 klo 20:07:36
En jaksanut lukea. Sarjakuva olisi voinut olla sarjakuvamaisempi.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Mambrinon kypäri 07.05.2014 klo 22:33:14
En jaksanut lukea. Sarjakuva olisi voinut olla sarjakuvamaisempi.

Siinä on sarja kuvia (alekkain, ajateltu 'skrollaa puhelimen/tabletin näytöllä alaspäin'?) ja kuvissa puhekuplia mutta joo, vähän muuta odotin kun linkkiä klikkasin.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: VesaK 07.05.2014 klo 22:34:10
Paitsi että Ruotsissa Tintin i Sovjet ilmestyi 1975. Ranskaksi uusintalaitos tuli 1973, osaksi siksi että Herge oli kyllästynyt sekalaisiin piraattilaitoksiin.

Vapaassa YYA-Suomessa "Tintti Neuvostojen maassa" ilmestyi 1986.
Kannattaa lukea lähdeteos "Moskova ilman verhoja" jos vastaan tulee. Partiopoika Georges napsi siitä Tintin seikkailuun puhdasotsaisesti aivan kaiken Bolshevismin rappion kuvauksen - paitsi ei kuvauksia sukupuolimoraalin turmeluksesta.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: VesaK 07.05.2014 klo 22:49:05
Mene  kertomaan tuo ruotsalaisen wikipedian ylläpitäjille.

1984 tuli ainakin ruotsiksi, 2004 uudistetulla käännöksellä. Minulla oli pitkään ruotsilaitos ennen suomalaista versiota, mutta ei se tietenkään ole tässä nyt käsillä.

http://www.angelfire.com/space/u_line/kronologi.htm

Lisäys: Eli ensimmäinen ruotsinkielinen laitos todellakin ilmestyi 1975, mitä väliä sillä että oli "arkiv", Suomessa ei olisi onnistunut Kekkosen aikana.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Reijo Valta 07.05.2014 klo 23:41:06
(http://bp2.blogger.com/_XchbqwzbW6o/RtMzaPwVvwI/AAAAAAAAADE/tHIuwvN4Doc/s1600/sovjet.jpg)

Tuon yllä olevan hommasin Tukholmasta luokkaretkellä 1983. Ensimmäinen painos 1975.

Siis Hergé ei halunnut Neuvostoa julkaistavan osana Tintin seikkailuja, siis samanlaisena alpparina kuin muut. Neuvosto oli nuoruuden työ, jonka hän oli poistanut julkaisuluettelostaan. En ole kuullut, että julkaisukielestä olisi ollut määräyksiä.

Blogissa muinoin pohdin Suomessa julkaisemisen mahdollisuutta.

Tintti Neuvostojen maassa (http://poistyopoydalta.blogspot.fi/2007/08/tintti-neuvostojen-maassa.html)
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: VesaK 08.05.2014 klo 17:27:26
Eikö heillä ole sitten asiantuntemusta?

" 1989 gavs den ut som ett enskilt faksimilalbum som inte ingick i den svenska numreringen av albumen."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tintin_i_Sovjet

Ei mainintaa vuodesta 1984. Valitan.

Et siis vieläkään usko, että Tintin i Sovjet ilmestyi 1975 på svenska. Vaikka Reijo pisti tuohon kuvan ja kaikki. Sitten ei voi auttaa, sori.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Reima Mäkinen 09.05.2014 klo 17:35:10
1975 lukee miunkin kirjassa. Alkuperäisen (c) 1973 Casterman. Wikipediaan on kirjattu ns. vallitseva totuus.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Pässi 11.04.2015 klo 21:33:35
Teppo Juhani Palmroos (https://www.facebook.com/teppo.palmroos) käyttää sarjakuvaa politiikan välineenä ja kommentoi omakohtaisesti työttömien kyykytystä Suomessa vuonna 2015.

(https://scontent-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10666020_837372736308307_7235356216840709621_n.jpg?oh=be44b0813aa7ce01a79637623d10e04b&oe=55E4105F)
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 11.04.2015 klo 22:06:20
Teppo Juhani Palmroos käyttää sarjakuvaa politiikan välineenä

Tarkoitat, että käyttää kuvankäsittelyohjelmaa politiikan välineenä...
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Pässi 11.04.2015 klo 22:09:45
Eikun sarjakuvaa! Missä muka sanotaan, että sen pitää olla omaa?
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 11.04.2015 klo 22:20:38
Sittenhän meillä onkin poliittisen sarjakuvan vääntäjiä maa täynnä.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: hdc 11.04.2015 klo 22:47:31
Tarkoitat, että käyttää kuvankäsittelyohjelmaa politiikan välineenä...

Kuvankäsittelyohjelma on työväline siinä missä kynäkin, ei tuotettu teos.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Curtvile 08.06.2015 klo 15:47:37
Mainasin laittaa Tunnetut taiteilijat ja Älypäät Sarjakuvan lukijoina, mutta Fiorello H. La Guardiaa ei täällä tunneta, yksi New Yorkin suosituimpia pormestreita, jenkkilän politiikan merkkimies ja sotasankari.

Mielestäni paras tapa yhdistää sarjakuvat ja politiikka on lukea niitä ääneen vähävaraisille kuten tässä klipissä Dick Tracya:
https://www.youtube.com/watch?v=sKtfaTz_HC0
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Pässi 11.09.2015 klo 10:22:40
(http://mummo.sarjakuvablogit.com/files/2015/09/pakolaiset.jpg)
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Curtvile 19.10.2015 klo 21:33:08
Mietin laittaako Sarjakuva aiheuttaa pahennusta mutta kyllähän se tämä on.

Foxia, noita USAn vastinetta persuille, harmittaa se että nykyinen Kapteeni Amerikka on ihan samoilla linjoilla kuin Kapteeni Amerikka on aina ollut (https://www.youtube.com/watch?v=5v46yDz70X8)

Mutta "pidetään se politiikka ulkona sarjakuvista".
Jep jep.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 15.01.2017 klo 17:34:20
Love Is Love -antologiajulkaisu (IDW/DC Comics) on noussut bestseller-listoille (https://www.washingtonpost.com/news/comic-riffs/wp/2017/01/12/a-book-of-comics-about-orlando-pulse-shooting-vaults-to-the-top-of-the-bestseller-list/?utm_term=.bb10307f6c2f).

Kyseessä on hyväntekeväisyysjulkaisu, jolla tuetaan Orlandon yökerhoampumistapauksen uhreja. On julkaisulla teemansa ansiosta laajempikin poliittinen ulottuvuus.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Curtvile 05.02.2017 klo 11:55:49
Citizen Jack

tämä helmi on pitkään ollut listallani, varsinkin kun sen kuvaus on "Dark Comedy for everyone who hates politics"
Ja syöpäläisiähän minä vihaan.
Citizen Jack lunastaa odotukset moninkertaisesti
(http://68.media.tumblr.com/f4e55262a328375dd1babcdfeadc9135/tumblr_inline_okwa5vmIC81qhg45e_540.png)
Sam Humphriesin käsis on ollut valmiina jo hyvän tovin ennen viime elokuuta ja tarjoaa liki profetoivan kuvauksen USAn ja muuhunkin maailmanpolitiikkaan Jack Northworthyn vaalikampanjan myötä.

viimeisin kahden huonon ehdokkaan välinen kisailu vaan ei mene demonien piikkiin vaan ihan inhimillisen tyhmyyden
(http://68.media.tumblr.com/3f537351fc124aa84f17aa9487ed5d80/tumblr_inline_okwajyqYTq1qhg45e_500.jpg)

Jack Northworthy on epäonninen öykkäri jonka populistinen retoriikka kuulostaa niin monessa kohden perin tutulta meillä ja maailmalla
(http://68.media.tumblr.com/1d1340f03eded48fdd2cedfd69dce694/tumblr_inline_okwagg3j8u1qhg45e_500.jpg)
(http://68.media.tumblr.com/960e099db8ed292679f86efa0871f450/tumblr_inline_okwapkWKuB1qhg45e_500.jpg)

vapaus- ja patrioottipuolueet eivät tietty omaan kenttäämme ole suoraan vertailukelpoisia ja nyt sarjakuvissa nosteessa (Black Magick, Demonic, Black Monday Murders, Kill or Be Killed) olevien demonien lisäksi etäännyttävänä tekijänä on mainio poliiittinen kommentaattori Cricket
(http://68.media.tumblr.com/87dc56115042544b8c2bc2ec89643c06/tumblr_inline_okwadmBW0R1qhg45e_500.jpg)
(http://68.media.tumblr.com/36e8b3dccddfc05c9134e433c2346ebe/tumblr_inline_okwaet3Rfs1qhg45e_500.jpg)

mutta hyvin tarkkanäköisesti Humphries ja Patterson esittävät poliittisen mädännäisyyden molemmin puolin aitaa, ei vihreää ruohoa kummallakaan siihen maaperä on aivan liian hapanta.

Tää Pääkaupunkihan on suht kilttiä satiiria ja isoin osa eurooppalaistakin tarjontaa on kovin lempeää.
Citizen Jackin kohdalla on rajumpaa 2000AD-henkistä rujoa totuudentorven kerrontaa.
nauru takertuu kurkkuun
(http://68.media.tumblr.com/89c0195caa1ec63061105bea45270e2b/tumblr_inline_okwa9hPTMP1qhg45e_540.jpg)
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Lurker 05.02.2017 klo 12:01:26
Totta vai tarua?

Citizen Jack

(https://pbs.twimg.com/media/C2fAUCaWEAM-c0P.jpg)
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Curtvile 05.02.2017 klo 13:44:25
Enemmän tuo vähintään kolmimerkityksinen lausahdus minusta kuvastaa todellisuutta.

Kakkoskierros  (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,14490.0.html)ja Nyt Riittää! (http://sarjakuvakeskus.fi/etusivu/ajankohtaista/739-nyt-riittaa-sarjakuvataiteilijat-rasismia-vastaan) ovat toki osoitus että maassamme poliittinen realiteetti on aika lailla eri kuin esim. USAssa.

Omalla tavallaan Urkin Arkin perillisiä vilpittömässä ideologisuudessaan.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Lurker 05.02.2017 klo 15:30:03
Kumartakaa Strumfaattoria!

(https://pbs.twimg.com/media/C3550-oWAAAYNgH.jpg)
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 05.02.2017 klo 16:33:22
Citizen Jack tuli lukaistua hyvän aikaa ennen kuin vaalitulos alkoi kääntyä lopulliseen muotoonsa. Sen suurin vika oli, ettei se millään pärjännyt todellisuutta vastaan.

Oli jotenkin löysää, että presidentiksi pääsee demonin avulla, kun tosimaailman demoni on Cambridge Analytics.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Mambrinon kypäri 02.03.2017 klo 19:38:54
Tämä on oikeastaan hieman väärä ketju mutta koska otsikossa on "sarjakuva" ja "politiikka" niin menköön nyt sitten tänne.

Vihreät ehdottavat pojat pelastetaan "tuomalla sarjakuvat ja Kapteeni Kalsarit koulujen hyllyille." (http://www.aamulehti.fi/kotimaa/vihreilta-lista-poikien-pelastamiseksi-pojille-ei-saa-asettaa-alhaisempia-vaatimuksia-24315752/)
Oppositiopuolue vihreät on laatinut toimenpidelistan poikien pelastamiseksi.

Asian valmistelusta on puolueessa vastannut kansanedustaja Emma Kari.Pontimena listan laatimiselle on Karin mukaan ollut Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n raportti, jonka mukaan työelämän ulkopuolella on pysyvästi lähes 79 000 suomalaista 25–54-vuotiasta miestä. He eivät tee töitä, opiskele tai ole työkyvyttömyyseläkkeellä.

(snip)

 5. Pojat lukemaan. Uudet oppimisvälineet parantavat mahdollisuuksia lisätä poikien lukuintoa. Lisätään poikia kiinnostavia kirjoja kouluissa. Tuodaan sarjakuvat, tietokirjat ja Kapteeni Kalsari -kirjat koulujen hyllyille.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Pässi 16.04.2017 klo 16:20:19
Politiikkaa ja keskitysleirisarjakuvaa Ranskassa.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1161213380655192&id=599598280150041
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 18.05.2017 klo 20:51:52
Sanotaan, ettei jako oikeistoon ja vasemmistoon enää vastaa tätä päivää, jossa sijoitutaan akselille liberaali-konservatiivi. Greg Farrell on kuitenkin vasempaan kallellaan. Blogiaan (http://yoburbalino.blogspot.cl/) hän ei ole vaivautunut päivittämään, mutta vanhoja kuvanäytteitä on riittävästi.

On The Books (Microcosm Publishing, 2014) kuvaa työtaistelua New Yorkin Strand Bookstore -kirjakaupassa, joka työllistää n. 50 henkeä.

Opuksessa suurin ihmetyksen aihe on, kuinka ammattiyhdistystoiminta Yhdysvalloissa käytännön tasolla toimii. Kerran kolmessa vuodessa neuvotellaan sopimus uusiksi ja työnantaja koettaa kiristää entisiä etuuksia pois. Suuri osa teoksesta kuvaa uuden sopimuksen neuvottelua ja siihen liittyvää painostustoimintaa. Farrell on itse kirjakaupassa kuudetta vuotta ja opuksen perusteella tiedostava aktiivi.

Ammattiyhdistysliike on maailmalla laskussa, mutta Yhdysvalloissa se on katoamassa kokonaan. Liittoja kohtaan tunnetaan epäluuloa ja Farrell on epävarma asemastaan, vaatimuksestaan ja toimintansa vaikutuksesta muihin työntekijöihin.

Tämän kaiken ihmettely kantaa sinne puoleen väliin, mutta viimeinen neljännes on jo varsin pitkäveteinen. Hieman tiivistämistä ja muutama sivu vähemmän puhuvia päitä olisi auttanut paljon. Tekijä silminnähden väsyy itse koko tilanteeseen, mikä näkyy myös sivuilla. Lopusta puuttuu myös pomotappelu... päättyikö kaikki nyt hyvin vai huonosti. Mitä siitä, seuraavaan työtaisteluun käydään ennakoivasti jo kahden vuoden päästä. Suomalaisittain tämä näyttää uuvuttavalta.

On tämä ehkä muutenkin kiinni sellaisessa hetkellisessä occopy-hengessä, että teos vaikuttaa jo vanhentuneelta, vaikkei sen julkaisusta ole kuin muutama vuosi.

Ei tätä osaa suositella edes kovimmalle alternative-anselmille. Tämä lyhyestä virsi kaunis -arvio (http://reglarwiglar.com/reviews/Comics_Reviews_2015/On_the_Books.html) taustoittaa teoksen mainiosti.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 19.08.2019 klo 21:54:49
Mike Del Mundo (Twitterissä @DeadlyMike) kuvittaa harmittoman hauskoja Marvel-kuvia. Liitteen Kapteeni Amerikka -kuva kuitenkin pysäytti täysin.

Sanoma yhteiskuntaan piiloutuneesta fasismista on ajankohtainen, ja osuu myös tuoreeltaan Spiegelman-tapauksen jälkeen kuin sitä kommentoimaan.

Jos ei harrasta marveleita, niin lonkerot viittaavat Hydraan.

Kuusikymmentäluvulla olisi ollut absurdi ajatus, että natsit voisivat nousta uudelleen niin, että niitä vastaan tulisi jälleen taistella.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Lurker 19.08.2019 klo 22:28:58
--
Kuusikymmentäluvulla olisi ollut absurdi ajatus, että natsit voisivat nousta uudelleen niin, että niitä vastaan tulisi jälleen taistella.

(https://pbs.twimg.com/media/ECRnEo7UEAEvQlJ?format=jpg&name=medium)
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 19.08.2019 klo 23:13:22
Totta, ei aina pysähdy ajattelemaan, että tuliko nyt mietittyä kaikilta laidoilta ennen kirjoittamista.

Onhan natseja aina ollut, eri nimillä vain.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Curtvile 19.08.2019 klo 23:54:15
Kuusikymmentäluvulla olisi ollut absurdi ajatus, että natsit voisivat nousta uudelleen niin, että niitä vastaan tulisi jälleen taistella.

Ollaan luettu aivan eri historiateoksia siis.
Italiassa ja jenkeissä on juurikin nousun aikaa, Rockwell & co.
Iso osa hipeistäkin flirttaili vähintään yhtä häpeämättömästi kuin Bowie 70-80luvulla.

Ja nyt en yritä dissata jiksiä. Monin tavoin maamme on lintukoto ja miksi kutsun suurinta osaa järkkäreistäkin cosplayaajiksi, voin omakohtaisesti kertoa että on ihan tavallista olla yleisötilaisuudessa niin että 2 kääntöveistä on näkyvissä ja nämä toivottavat korkeintaan tervetulleeksi.
(kyllä, yleensä siviilissä kannan aina useampaa teräaseeksi laskettavaa työkalua mukana)
Kummaksi se menee silloin kun itse kävelen tapahtumaan, baariin tai vaikka huvipuistoon eikä kukaan reagoi mutta kaveriini jonka perimässä on ~10% romanivähemmistöä tsekataan. Aina.

Me kun emme uutisoi täällä edes omia poliittisen väkivallan tekoja, saati maailman. Laskemme mihin liioittelua tai uutisoinnin vähyydestä johtuen allegoria on vieras. Saatamme tajuta neuvostoscifissä  miten ovelasti kierretään sensuuria ja kerrotaan yhteiskunnan epäkohdista, 2000ADssa tai amerikkalaisessa supersankarisarjakuvassa siitä tulee päälle liimattua ja  comicsgaten vikisijöiden mukaan politisoitua.
Eivätkä ne lue. Eivät Spiegelmania, eivätkä muutakaan.

Tällä hetkellä kannattaa lukea vaikkapa George Takein(omiin kokemuksiin perustuva) They called us the Enemy sarjakuva amerikkalaisista keskitysleireistä 1940-luvulla. Niitä on nykyäänkin Yhdysvalloissa.
 Tuhoamisleirejä ei.
Vielä.

Ongelma on sama, ne jotka pitäisi saada lukemaan eivät niin tee ja luotetaan (minusta) sokeastimutuun ja ihmisten hyväntahtoisuuteen eikä uskota että olemme vain taikauskoisia laumaeläimiä.
Itse en erottele totalitaristisia järjestelmiä nykyisin nousussa olevan äärioikeiston enkä äärivasemmiston välillä. Eivät saa ymmärrystäni, eivätkä ansaitse vuoropuhelua.
Se on rajattu vain ihmisoikeuksiin pohjaaville tahoille.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 20.08.2019 klo 00:41:37
Ollaan luettu aivan eri historiateoksia siis.

Se mitä tässä en purkanut auki...

Totta, ei aina pysähdy ajattelemaan, että tuliko nyt mietittyä kaikilta laidoilta ennen kirjoittamista.

...oli siis se, että viittasin lähinnä sarjakuvatodellisuuteen, vaikka tämä ketju ja oma viestini on enemmän kiinni todellisuudessa.

En muista, enkä yhdellä haulla löytynyt kunnon lähdettä, että menivätkö natsit Comics Coden seulasta lävitse vielä 60-luvulla ja jos menivät, saiko natseja esittää  muutoin kuin toisen maailmansodan tapahtumia esittäessä.

Onhan sittemmin natseja hakaristeineen ollut monessakin Marvel-sarjassa, ainakin 80-luvulla.

KKK sai turpaan ulkomuistista sekä Marvelilla, että DC:llä 70-luvulla, mutta vaatiko sekin ensimmäistä Comics Coden löysäämistä ko. vuosikymmenen alussa.

Oliko Hydra siis tekijöiden mielestä natseja eri nimellä (koska Comics Code ei käytännössä sallinut natseja), vai olisiko natseja vastaan taisteleminen nykyajassa ollut vain absurdi ajatus tekijöiden mielestä.

Eri juttu sitten Red Skull jne., joka oli superpahis menneisyydestä.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Darzee 20.08.2019 klo 10:22:11
Oliko Hydra siis tekijöiden mielestä natseja eri nimellä (koska Comics Code ei käytännössä sallinut natseja), vai olisiko natseja vastaan taisteleminen nykyajassa ollut vain absurdi ajatus tekijöiden mielestä. Eri juttu sitten Red Skull jne., joka oli superpahis menneisyydestä.

Oikein hyvä kysymys. Mikäli asiaa koskevia käsikirjoittajien haastatteluja tai kokoelmaesipuheita löytyy, niin kertokoon niihin törmänneet. Itse olen aina ajatellut asian olevan juuri niin kuin Jiksi yllä esittää. Oikeiden natsitunnusten näyttämisen luulin olleen takavuosikymmeninä pannassa, joten piti kehittää uusi pahissymboli.

Samalla logiikalla kuvittelin Marvelilla käytetyn Maggiaa nimenä mafiaa muistuttavalle rikollisjärjestölle sen sijaan, että puhuttaisiin suoraan jostain oikeasta organisaatiosta. Vertaus Ku Klux Klaniin on mielenkiintoinen, koska yhtä hyvin senkin olisi voinut korvata jollain samantapaisella mielikuvitusnimellä.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 20.08.2019 klo 14:27:07
Vertaus Ku Klux Klaniin on mielenkiintoinen, koska yhtä hyvin senkin olisi voinut korvata jollain samantapaisella mielikuvitusnimellä.

En muistanutkaan, että geneerisiä huppupäitä oli jo 60-luvulla, mutta tuli mieleen Hate-Monger (https://en.wikipedia.org/wiki/Hate-Monger), jonka henkilöllisyys oli...
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 25.02.2020 klo 00:58:35
Twitter-virrasta osui toivottoman heikosti kirjoitettu (osa lauseista on niin epäselkeitä, että espanjan täytyy olla arkikäytössä, että ajatuksista saa edes kiinni), mutta suurine ajatuksineen kiinnostava artikkeli (https://theconversation.com/historietas-en-el-final-de-la-dictadura-la-transicion-del-tebeo-al-comic-132073?utm_source=twitter&utm_medium=bylinetwitterbutton).

Francon viimeisinä vuosina, 70-luvun alun Espanjassa, uusien tekijöiden sarjakuvat jo pyyhkivät vanhaa tieltään. Francon heikentyessä myös diktatuurin ote alkoi hellitä.

Tämä ei lainkaan tarkoittanut sitä, etteikö sarjakuvalehdistölle olisi ropissut sakkoa ja saatettiinpa heittää muutamaksi päiväksi selliin (artikkelissa kirjoitetaan sanatarkasti, että tekijöitä olisi saattanut kadota jäljettömiin, mitä en usko enää noin myöhäisessä vaiheessa tapahtuneen).

Lopulta uusille tekijöillekään ei ollut yksinkertaisesti markkinoita. Koska diktatuuria myötäillyt kulttuuri ei ollut tarjonnut lukijoille syytä lukea, oli koko sarjakuvien lukemisen kulttuuri poissa.
: Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
: Jarkko Sikiö 25.09.2021 klo 19:24:51
Fierro on Argentiinassa legendaarinen julkaisu, joka kuitenkin hyvin pitkälle oli teinipoikayleisöön vetoavine kansineen kopioitu Metal Hurlantista. Tällä vuosituhannella se paluun tehtyään oli jo siistiytynyt siinä suhteessa. Tämä astronauttikansi (https://www.tebeosfera.com/documentos/fierro._el_regreso.html) on kyllä monella tavalla niin nerokas, ettei sitä oikein voi purkaa auki. Lapset kirjoittavat tekstin sormella likaisiin autoihin, kehoittaen pesemään sen. Argentiinan lippu kädessä ja yritysten logot hihassa tekevät siitä voimakkaan, poliittisen viestin kuvassa.

(Tuota tekstiä itseään ei kannata konekäännöksellä vetää auki, saan siitä päänsärkyä jo silmäilemällä. Tebeosfera on hyödyllinen työkalu, mutta siellä on moni kirjoittaja kuin parikymppinen Jarkko, että tunteen paloa oli niin paljon, että se vähä näkemys mitä asioista oli, tuli ulos tietämättömyyden synnyttämällä varmuudella.)