Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Strippi- ja sanomalehtisarjakuvat => Aiheen aloitti: Timo Ronkainen - 30.11.2003 klo 00:52:49

Otsikko: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 30.11.2003 klo 00:52:49
Tulipas tässä napattua Reiman Mustis-arvostelun innoittamana kirpparilta pari uudehkoa Mustanaamiota.
Sattuikin mielenkiintoinen numero käteen; 10/2000.
Taasen olivat sivusarjat kiintoisempia, monellakin tapaa. Ikivanha Taika-Jim (vuodelta 1952) oli erittäinkin hauskaa luettavaa. Kummasti Phil Davis osasi tehdä kaikista hahmoistaan toistensa näköisiä, etenkin mieshahmoilla on kaikilla samanlaiset elottomat silmät, muutenkin hahmot ovat hauskasti jäykkiä, robottimaisia. Se ei silti poista sitä pointtia että Davis piirtää periaatteessa hyvin. Jutussa vanha mies antaa Taika-Jimille tehtävän etsiä etelä-Amerikan viidakosta miehen pojantytärtä. Kimmokkeena lehtileike, jossa huhutaan Tabumaan "valkoisesta kuningattaresta".  Äijän viisivuotias lapsenlapsi Diane nimittäin katosi vanhempineen tutkimusmatkalla Tabumaan rajoilla 15 vuotta sitten - vanhemmat kuolivat. Tietysti ukolle tuli mieleen että oma pojantytärhän se oli. Tabumaa on tulivuorten ympäröimä syrjäinen paikka. Ukko pistää Taika-Jimin testeihin ensin. Pitäähän katsoa onko tuommoisesta hienohelmasta mihinkään (smokki päällä joka säällä ja imelät viikset). Ensin ammutaan savikiekkoja ja sitten uidaan täyspakkaus selässä ja kiipeillään. Toiseksi viimeinen testi on palapelin kokoaminen! No Taika-Jimhän selviää kaikista kokeista. Palapeli kasaantuu puolessa minuutissa.
Sitten mennään viidakkoon, Taika-Jim, Narda ja Lothar.
Matkalla on muutamia vaikeuksia, piraijoita ja kauhia sotilasmuurahaislauma (ja alkuasukkaita, jostain syystä afrikkalaisten näköisiä vaikka etelä-Amerikassa pitäisi oleman).
Helikopterilla päästään tulivuorten yli ja sitten kun kauheat savut hälvenevät avautuu edessä Maya-kaupunki. Asuttu sellainen! Heti ensiksi Mayat kumartavat tulokkaita (no tietenkin!). Sitten ensitöikseen Taika-Jim ja Lothar estävät ihmis-uhrauksen pyramidin huipulla. Taika-Jim tekee luonnollisesti hypnoottisen eleen ja äijät lentelee. Mutta Narda kaapataan puolestaan uhrattavaksi valkoisen jumalatarkuningattaren eteen.  Kivipaadelle sidottu Narda yrittää ympäripuhua kuningattaren "Me tulemme lapsuutesi maailmasta. Etkö muista vanhempiasi? Tulin hakemaan sinut takaisin kotiin." Kuningatar on haluton vaikka Narda kertoo mitä kaikkea kivaa amerikassa olisi (kuvassa näytetään miten kuningatar saisi pelata tennistä, meikata, lukea kirjaa ja deittailla). "Sellainen ei minua kiinnosta! Jään tänne... ja olen kuningatar! Tämä on viimeinen hetkesi!" Sitten Taika-Jim ja Lothar syöksyvät paikalle, Taika-Jim hypnotisoi kuningattaren: "Anna kansallesi käsky, että ihmisuhreista ja orjista on luovuttava. Kaikkien on opittava elämään sovussa muiden kanssa."
Sitten lennetään Yhdysvaltain Amerikkaan. Alkuun kuningatar.. tai siis Diane... on koppava ylimys. "Isoisä? Olen jumalatar! Saat suudella jalkojani!" jne..
Mutta oppiipa hupakko kun isoisä lopulta antaa selkään. Vuosi kuluu: "Nyt olen onnellinen. Taisitte pitää minua typeryksenä."
Taika-Jim ja Narda vierailevat nyt ulkomaailman kanssa yhteyteen saatetussa Tabumaassa:
Tabumaasta on tullut suosittu matkakohde. Hieno "Valkoisen jumalattaren hotelli" siellä on ja ylipapista on tullut turistiopas. Entiseen malliin pukeutuneet intiaanit tanssivat mamboa jukeboksin tahdissa ja alkuperäisen omakulttuurisen pallopelinsä sijasta Mayat pelaavat baseballia. Taivaalla kelluu mainosilmalaiva: "Juo Tabu-Colaa". "Nyt meidän ei tarvitse kantaa huolta Tabumaasta. Sivistys on tavoittanut tämän maan asukkaat". Huh huh ;D
Maya-kulttuurista esiteltiin tietysti vain brutaalimmat puolet ja sivistys merkitsi täydellistä amerikanisointia (no, vanhat lannevaatteet saatiin vapauden nimissä ilmeisesti pitää). Ja kaikki vuodessa.

Lehdessä oli pari muutakin mielenkiintoista juttua. Palaan niihin myöhemmin toisessa säikeessä.

Timo
Otsikko: Re:Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: kaltsu - 30.11.2003 klo 01:05:17
Loistava juttu ja lopussa kaikki kääntyi niin hyväksi! Ihan liikutuksen kyyneliä joutui nielemään. Miksei Suomessa tehdä tällaista sarjakuvaa? Taika-Jimistä tuli kertaheitolla mun uus suosikki ja tää Mustiksen numero ainaki täytyy hankkia.

Kiitos Timo.
Otsikko: Re:Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: VesaK - 30.11.2003 klo 01:09:24
Entäpä se jakso jossa Narda valittiin KOKO universumin kauneuskuningattareksi! Oi että kun kaikki Apu-lehdessä jukaistut Davis-tarinat saataisiin julkaistua uudelleen.
Fred Fredricksin piirtämänä Mandrake nousi uuteen loistoonsa. Viimeisinä vuosinaan (vai vieläkö Maaron ilmestyy?) Fredricks teki kyllä kauheeta suttua, mutta ne 60-luvun/70-luvun alun jutut ovat aivan fabulousseja. Miten kummassa ei edes Lothar hoxaa että Hojohan se johtaa Xanadusta käsin superjärjestöä.
Me vaatimme: Dan Barryn Flash Gordonista albbareita suomeksi ja Fredricksin Taika-Jimiä kanssa!

Päivän älykäs kysymys: Yhdistä Rymy-Eetu ja Taika-Jim?  
Otsikko: Re:Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: Laine, Jukka - 30.11.2003 klo 09:58:52
Entäpä se jakso jossa Narda valittiin KOKO universumin kauneuskuningattareksi! Oi että kun kaikki Apu-lehdessä jukaistut Davis-tarinat saataisiin julkaistua uudelleen.
Fred Fredricksin piirtämänä Mandrake nousi uuteen loistoonsa.  

Mandrake (http://www.kingfeatures.com/features/comics/mandrake/about.htm) ilmestyy edelleen ja tekijänä on yhä Fredericks.

Kauneuskuningatar-tarina oli Fredericksin piirtämä. Taika-Jim on minunkin suuria suosikkejani. A-lehtien 70-luvun alussa julkaisemat kuusi läpyskää ovat kokoelmani helmiä. Davisin parhaita tarinoita löytyy muuten Semicin pokkareina helposti divareista. Kannattaa ottaa talteen. Viisi kappaletta.

Niin, ja sarjan ensimmäinen piirtäjä oli Falk itse. Tosin Davis astui mukaan jo kahden viikon päästä.
Otsikko: Re:Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: Janne Kuusinen - 30.11.2003 klo 13:25:40
Lainaus
Päivän älykäs kysymys: Yhdistä Rymy-Eetu ja Taika-Jim?

Siis mit' vit'?

Tämän on oltava joko
a) Vihtori ja Klaaran Vihtori
tai
b) Monopolipeli-ukko.

?
Otsikko: Re:Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: VesaK - 02.12.2003 klo 13:32:35
Yhdistä Rymy-Eetu ja Taika-Jim.

Vastaus: Kun A-lehdet julkaisi Taika-Jim läpsykät, niiden kannet designeerasi Markku Tanttu (ja hoiti ilmeisesti myös taiton). Siis Erkki Tantun poika.
Otsikko: Re:Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: Janne Kuusinen - 02.12.2003 klo 22:08:21
 Minusta kysymyksen asettelu oli rectumista, mutta kun on joulukin tulossa, niin painetaan villaisella tällä kertaa.
Otsikko: Re: Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: Ari - 05.01.2006 klo 17:23:13
Kippari-Kalle-lehdissä 50-luvulta Lothar puhuttelee aina Maaronia (=Taika-Jim, Mandrake) "Oi Herra", eli Lothar oli palvelija. Myöhemmin Lothar oli kuitenkin Taika-Jimin tasavertainen kaveri. Lotharin yksiolkaiminen leopardinnahkainen ihokas vaihtui siistiin kauluspaitaan, ja shortsit paljaissa jaloissa pitkiin prässihousuihin ja kenkiin. Lothar sai sittemmin myös tyttöystävän, ja nelikko seikkaili yhdessä.
Otsikko: Re: Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: Laine, Jukka - 05.01.2006 klo 18:43:03
Samoin ensimmäisessä Jalavan albumeissa Taikis on isäntä ja Lothar palvelija. Ja monissa Mustiksessakin ilmestyneissä sarjoissa Mandrake selvästi pomotti Lotharia.

Vasta 60-luvulla Lotharista tehtiin prinssi ja kun piirtäjäkin vaihtui sopivasti, eron entiseen huomaa.

Taitaapa Lothar olla kuitenkin ensimmäisiä mustia vakiohahmoja sarjakuvissa.

Vuonna 2002 Mandraken ja Lotharin tiet veivät Afrikkaan seikkailemaan, ja keneenpä "vanhaan ystävään" otettiinkaan yhteyttä? Vihje: Asustaa pääkalloluolassa...
Otsikko: Vs: Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 06.05.2010 klo 16:52:49
Mennäänpäs ajassa taaksepäin aina vuoteen 1936. Taika-Jimin taika oli vielä oikeaa. Kuinkas muka hypnotisoit auton uskomaan, että se hyppää yli?
Lothar tietty kantaa kaiken. Jes Massa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 06.05.2010 klo 16:53:49
Samassa tarinassa mennään vielä etelänavalle asti. Kylmä ei vaivaa. Ja Lothar on tyhmä.
Otsikko: Vs: Re: Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: [kivi] - 06.05.2010 klo 17:59:21

Taitaapa Lothar olla kuitenkin ensimmäisiä mustia vakiohahmoja sarjakuvissa.

Vuonna 2002 Mandraken ja Lotharin tiet veivät Afrikkaan seikkailemaan, ja keneenpä "vanhaan ystävään" otettiinkaan yhteyttä? Vihje: Asustaa pääkalloluolassa...

Kappas, kommentoidaan tähän nyt kun kerran ketju on pinnalla: Disneyn alkuperäisen logiikan mukaan Mikki, Minni ja Hessu ovat mustia. Kuka valkoinen tyttö olisi 20-luvun lopussa tienannut elantonsa tanssimalla Shimmyä (joka muuten oli mun isoäitini nuoruuden kova juttu, käytyään merikapteeniveljensä laivalla Amerikassa hän toi paikallisilta ihailijoiltaan ja kosijoiltaan saamiaan 78 kierroksen Shimmy-savikiekkoja mukanaan, jos oikein olen ymmärtänyt).

Bengal on kai edelleen Intiassa, vaikka siellä jostain syystä asuukin pygmejä paperikorit päässä?

Taika-Jim on ässä. Pitääkin kaivaa ne vihot hyllystä, täälläkin ne ovat kokoelman aarteita siinä missä Mikki Hiiren Kulta-ajat.
Otsikko: Vs: Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: Laine, Jukka - 06.05.2010 klo 18:17:55
Ketju on tietysti ihan väärä, mutta jo vuonna 1932 Mikki ja Heluna värjäsivät lärvinsä mustiksi kun esittivät Setä Tuomon Tupa -näytelmässä mustia orjia. Valkoisia siis olivat. Minni taas on näemmä blondi. Hessu ei ole vielä mukana.

Mikki Hiiren Kulta-aika 5.
Otsikko: Vs: Re: Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: hdc - 06.05.2010 klo 19:17:26
Kappas, kommentoidaan tähän nyt kun kerran ketju on pinnalla: Disneyn alkuperäisen logiikan mukaan Mikki, Minni ja Hessu ovat mustia. Kuka valkoinen tyttö olisi 20-luvun lopussa tienannut elantonsa tanssimalla Shimmyä

Ne varieteetaiteilijat jotka työskentelivät niissä halvemmissa ja alaluokkaisemmissa paikoissa. Mae West yhtenä (ja West on myös sanonut keksineensä koko tanssin mutta puheittensa totuusarvo ei koskaan ole päätä huimannut).
Ja sitten nuoret vaikutusalttiit alempien sosiaaliluokkien naiset ottavat näistä vaikutteita ja alkavat itsekin tehdä samaa, ja niinpä moraalinen välttämättömyys on sulkea tuollaiset synnin pesät.
Vaan onpa Mikillä, Minnillä ja muilla myös ne valkoiset hansikkaat...ja naamataulukin vähän sellainen käänteis-minstrel, että mustiin kasvoihin laitettu valkoista maalia...

Mutta joo, mitenkäs paljon noissa vanhemmissa tarinoissa Jimilla on sellaista taikaa joka tepsii myös muihin kuin eläviin olentoihin (karhujen hypnotisoinnista voisi sanoa jotain muttei viitsi)?
Otsikko: Vs: Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 06.05.2010 klo 19:25:24
Tarinassa löytyy Antarktiksen keskeltä tietysti kuuma sademetsälaakso jossa on tietysti heti kättelyssä pari dinosaurusta ja ne tietysti tappelee ja sitten löytyy - ylläripylläri - neandertalin ihminen, jonka pääkoppaa ei Taika-Jim onnistu lukemaan "ajatuksia ei ole kylliksi". Lothar on välillä kuin Hulk. "Lothar smashs!" ja heiluttaa luolamiestä päänsä päällä.  :D

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: PurPur - 06.05.2010 klo 20:09:26
Kuinkas muka hypnotisoit auton uskomaan, että se hyppää yli?

Ehkä se on sellainen fiksu Ritari Ässän auto.
Otsikko: Vs: Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 06.05.2010 klo 20:12:12
Mutta hypnotisuituna se Kitt vaan uskoo hypänneensä. Nainen jäi alle?

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: [kivi] - 06.05.2010 klo 21:38:23
Mutta hypnotisuituna se Kitt vaan uskoo hypänneensä. Nainen jäi alle?

Aivan varmaan oon Taika-Jimissä nähnyt vastaavan kohtauksen ennenkin: auto lentää muurista yli, sitten näytetään toisessa ruudussa, kuinka auto todellisuudessa teki mutkan ja ajoi portista tms. - mutta sitä ei näe muut kuin Jimppa ite.

Hypnoottisen eleen voima on suunnaton.
Otsikko: Vs: Pieniä kysymyksiä eurooppalaisista sarjakuvista
Kirjoitti: sila - 24.05.2010 klo 19:02:20
Minulla olisi Taika-Jimistä kysymys, toivottavasti on oikea osasto.

Jos haluaisin lukea tai kerätä kaikki suomeksi julkaistut erilaiset Taika-Jim sarjat,mitä pitäisi kerätä? Minulla on 5 Semic sarjakirjaa,Taika-Jimiä on joskus julkaistu Mustanaamiossa, ja sarjakirjoissa on tarinoita mm. sieltä.

Noiden osalta en tarvitse noita Mustanaamioita, vaan mieluiten mahdollisimman vähän päällekkyyksiä.Osaatteko auttaa? Kiitos.


Otsikko: Vs: Pieniä kysymyksiä eurooppalaisista sarjakuvista
Kirjoitti: echramath - 24.05.2010 klo 19:45:12
Minulla olisi Taika-Jimistä kysymys, toivottavasti on oikea osasto.

Taika-Jimhän on yhdysvaltalainen sarja ainakin mitä tulee sekä Lee Falkin että Jim Davisin kansalaisuuteen, ja tosielämän Taika-Jim Leon Mandrakekin oli kanadalainen. Lista Taika-Jimin suomijulkaisuista löytyy kuitenkin täältä (http://www.saunalahti.fi/karielk/taikajim.htm).
Otsikko: Vs: Pieniä kysymyksiä eurooppalaisista sarjakuvista
Kirjoitti: sila - 25.05.2010 klo 07:26:33
Taika-Jimhän on yhdysvaltalainen sarja

Kiitos, tästä en ollut aivan varma.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Tuuk42 - 05.06.2010 klo 12:12:37
Minkäslaisia kokoomajulkaisuja Taika-Jimistä on tullut alkukielellä?
Onko olemassa mitään kaikenkattavaa definitiivistä kokoelmaa?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 05.06.2010 klo 13:31:01
Pioneer Comicsilta tuli 80-90-luvun taitteessa paljon lehtiä, minialbumeita ja albumeita. Ekaa albumia lukuunottamatta mulla on kaikki. Näkyvät olevan keräilijähinnoissa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Joe_Smith - 06.09.2011 klo 12:52:25
Taika-Jimistä puhutaan tällä palstalla ihan liian vähän. Nyt on hypnoottinen ele paikallaan. Muistelkaa suosikkijaksojanne!

Taika- Jimin tai tuttavallisemmin Mandraken parhaimmat seikkailut oli näitä, missä heiluttiin ulkoavaruudessa. Jos jonkinlaista örkkiä tuli vastaan. Mutta niitäkinparempia oli seikkailut, missä Kobra heilui mukana. Harvinaisen ilkeä rosvo. Olikos se Theron, joka opetti siellä Tiibetissä näitä taikuriveljeksiä, ei sekään mikään turha heppu ollut.

Miksei näitä julkaise kukaan, hä?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lurker - 06.09.2011 klo 13:06:08
Parhaiten muistan ne seikkailut, joissa esiintyi naamioitumisen mestari Savikameli. Myös salaperäinen järjestö nimeltä "8" on jäänyt mieleen.  Fred Fredericks oli näissä piirtäjänä (60-luvun puolivälistä lähtien) ja Mandrakea luin joka aamu Satakunnan Kansasta!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 06.09.2011 klo 13:08:26
Tosiaan suomeksi on muutama hassu pokkari ja muutama lätyskä ja pari albumia. Eikä noita ymmärrettävillä ulkomaan kielilläkään kauhiasti ole.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: MTT - 06.09.2011 klo 13:58:24

Elämme kokoomakirjojen kulta-aikaa :)

http://www.amazon.com/Mandrake-Magician-Kingdom-Murderers-1935-1937/dp/0857685724/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1315306637&sr=8-5
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 06.09.2011 klo 14:33:26
Elämme kokoomakirjojen (http://www.amazon.com/Mandrake-Magician-Kingdom-Murderers-1935-1937/dp/0857685724/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1315306637&sr=8-5) kulta-aikaa :)

Vaikuttaa mainiolta. Toiveissa olis vaan, että noissa päästäisiin pian 1950-luvun jaksoihin. Toki 60-70-luvun vaihteessa modernisoitu Mandrake-Taika-Jim Fredericksin tyyliin on aivan mainio sekin.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 06.09.2011 klo 19:08:59
Sunnuntaisarjat ovat vähän kuivakoita. Niissä ei ole puhekuplia vaan teksti juoksee ruutujen alla kuten oli usein tuohon aikaan tapana. Komeaa piirrosjälkeä kylläkin.

Arkistripit eivät ole yhtä näyttäviä, mutta tarina kulki paremmin.

Makuasiahan tuo tietysti on.

MUOKS: On noissa ekoissa puhekuplat, mutta kun jälki parani, katosivat ne. Enimmän osan 40-luvusta puhekuplat puuttuivat.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: kultakisu - 07.09.2011 klo 21:44:08
Olen myös Taika-Jimin ystäviä.Kaivelin esiin Jalavan julkaisun v.1985,"Lee Falk-Phil Davis,Taika-Jim 1949-52",jossa Lothar on vielä aito poika paljaine jalkoineen ja villipukuineen,ja Taika-Jimin taikakeinot ovat vielä todellisia.Millaisiksi ne sitten muuttuivat, epätodellisiksiko?Tietueessani on ilmeisestikin jonkinlainen aukko tässä suhteessa.

Totta on sekin mitä jupistaan,että  Lotharin asema muuttui väistämättä vuosien kuluessa, muistan jonkun myöhäisemmän sarjan jossa hän lekottelee tyttöystävävineen uima-altaalla  Taika-Jimin ja Nardan kanssa.Eikä villieläinpuvusta näy jälkeäkään.
Mutta mikäpä ei muuttuisi.Päinvastoin olisin huolestunut jos mikään ei muuttuisi.
Muuttuihan tekstityskin.Tässä julkaisussa teksti kulkee joko ylä-tai alaosassa ensimmäisessä sarjassa, seuraavissa on jo tasasivuisia tekstilaatikoita,eräänlaisia alkeellisia puhekuplia.
Edistystähän se on jo sekin.Ja Lotharkin on jo oppinut uuden isänmaansa valtakielen,toivottavasti muisti opettaa äidinkielensä myös tuleville lapsilleen.
Asiasta kolmanteen.Ehtikö Lothar avioitumaan ja saamaan perillisiä?Nämä asiat aina pakkaavat kiinnostamaan meitä isomummi-ikäisiä!

Kaikki kirjallisuus, sarjakuvat mukaanlukien,ovat aikansa tuotteita(kulunut fraasi, anteeksi,plääh).Se että joku kehitysmaa muuttuu toisenlaiseksi vuodessa, noooh,sallittakoon lukijalle pieni viaton illuusio ja vaaleanpunaiset unelmat tänä ankeana aikana. ;)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 07.09.2011 klo 22:19:14
Lothar ja Karma eivät ole kerenneet vielä naimisiin, vastahan he 60-luvulla tutustuivat.

Narda ja Taikis sen sijaan vihittiin vuonna 1997, 60 vuoden styylailun jälkeen.

Ensimmäisessä Jalavankin albumissa Lothar nimitti Taikista "isännäksi", eli oli palvelija, pukeutui stereotyyppisesti ja puhui huonoa englantia alkukielellä, ja käännöksessäkin oli toteutettu hoono soomi. Samassa albumissa Taikis pelasti jyrkänteeltä putoavan Lotharin muuttamalla tämän linnuksi. Myöhemmin taikatemput olivat aina hypnoosia.

60-luvulla julkaistiin tarina jossa Taika-Jim ja Lothar tapasivat ensimmäisen kerran. Sarja tuli Apu-lehden albumissa 70-luvun alussa suomeksi. Siinä selvisi että Lothar on prinssi. Jo ennen tuon takauman julkaisua Lothar oli pukeutunut sivistyneemmin, vaikka suosikin leopardikuvioista kauluspaitaa joskus. Kieltäkin hän oppi puhumaan paremmin. Mutta vielä 50-luvun sarjoissa Taika-Jim oli pomo ja Lothar totteli, vaikka jo tuolloin orjamaisuutta oli häivytetty.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Garwin - 07.09.2011 klo 23:14:17
Tuo Taika-Jimin ja Lotharin tapaaminen kerrotaan myös mustakantisessa Taika-Jim läpyskässä nro VI.  Lothar: "En voinut unohtaa Taika-Jimin jännittävää elämää - hänen taikaa - elämä olla ikävää ja yksitoikkoista." "Minä tehdä päätökseni." Ja niin luopui Lothar prinssin asemastaan.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: J Lehto - 08.09.2011 klo 00:16:33
Taika- Jimin tai tuttavallisemmin Mandraken parhaimmat seikkailut oli näitä, missä heiluttiin ulkoavaruudessa.

Minuun teki jonkinlaisen vaikutuksen lapsena se Taika-Jim-läpyskä jossa joku interplanetaarinen kuningas tai sellainen istui aina valtaistuimella ja sitten semmosen avaruustelevision säteen sisällä se kiiti halki kosmoksen. Joka oli aika ufoa.

Sitten oli tämä hauska episoodi, jossa oli irokeesikampauksella ja nörttisilmälasein varustettu avaruuden vierailija joka lisäksi vielä viserteli kuin lintu - tsirp, tsirp. Sitä tuli sämpälättyä yhteen omaankin juttuun.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 08.09.2011 klo 08:52:22
Tuo Taika-Jimin ja Lotharin tapaaminen kerrotaan myös mustakantisessa Taika-Jim läpyskässä nro VI.  Lothar: "En voinut unohtaa Taika-Jimin jännittävää elämää - hänen taikaa - elämä olla ikävää ja yksitoikkoista." "Minä tehdä päätökseni." Ja niin luopui Lothar prinssin asemastaan.

Taisimme puhua samasta läpyskästä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lurker - 08.09.2011 klo 08:54:55
Lukekaa Ronkaisen hauska juttu vanhoista Taika-Jimeistä Kvaakin arkistojen kätköistä. (http://kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=284)

Ne avaruusjutut olivat aika hurjia. Kerran oli se planeetta, jossa kaikki oli kultaa, myös asukkaat. Elinaikakin ostettiin kullalla, ja jos se loppui, asukas sulatettiin. Tämä Mandrake-juttu tuli mieleen Hannu Rajaniemen Kvanttivarasta lukiessani.

Ja eikös Narda voittanut sen Miss Universum -tittelin ollen siis ihan oikeasti koko universumin kaunein?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 08.09.2011 klo 09:05:23
Narda sai palkkioksi valita mitä tahansa. Hän halusi kotiin.

Tuo oli myöhemmin sitten kopsattu Teräsmieheen. Siihen tarinaan josta täällä on ollut puhettakin. Kun Teräsmies ja Ihmenainen sotivat tuhat vuotta ja Thor lupasi täyttää minkä tahansa toivomuksen, niin Teris halusi kotiin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 08.09.2011 klo 14:27:21
Taika-Jim on ihqu. Niin vanhat kuin uudet. Taika-Jimiä lukiessa tulee aina hyvä mieli.
Minun suosikkini kaikista tarinoista on se kun Jim joutuu rahaamaan sitä pirun laatikkoa ja kokoajan hänelle toitotetaan että "Älä katso laatikon sisälle" tms. Sitten lopussa paljastuu että siellä laatikossa on Jimin synttärikakku.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Garwin - 08.09.2011 klo 19:45:16
Jo lapsuudesta on jäänyt pelolla mieleen yksi sarjakuvahistorian pahimmista konnista: Taika-Jimin perivihollinen, hupulliseen kaapuun ja hopeiseen kasvot peittävään naamioon pukeutunut Cobra. Hän oli nuoren Taika-Jimin opettajia Tiibetin taikakoulussa kunnes kääntyi pahuuden puolelle.
Ja tietysti Taika-Jimin ihmeellinen koti Xanadu, johon johtavalla tiellä avautui ja sulkeutui kuiluja ja seiniä. T-J kuuluu ehdottomasti niihin sarjoihin, joita lukee aina uudelleen. 
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 08.09.2011 klo 22:51:52
Nähtiinkö muuten Taika-Jimin kaksoisveljeä Derekiä tai Ekardnamia koskaan suomenkielisissä julkaisuissa?

Vuonna 2002 Mandraken ja Lotharin tiet veivät Afrikkaan seikkailemaan, ja keneenpä "vanhaan ystävään" otettiinkaan yhteyttä? Vihje: Asustaa pääkalloluolassa...

Oletkos Jukka nähnnyt tätä (http://www.youtube.com/watch?v=9bW1STvDLe4)?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 09.09.2011 klo 08:18:23
Derekiä on nähty monta kertaa, Ekardnamia en muista. Robot Chickeniä on tullut joo katsottua, Luke Skywalkerin ja Darth Vaderin kohtaaminen oli parempi.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 09.09.2011 klo 12:05:07
Oulun sarjakuvaseuran Kupla-lehden Kunnas-erikoisnumerossa (no 9 / 1983) oli hieman erilainen tulkinta Mandreikin ja Lokhartin suhteesta.

"Missä helkatissa äijä viipyy... perunoita rupee olemaan jo turhan paljon."

Puhumaatakaan Amerikan-MADin sarjakuvaliitteestä klassisine ja paljon matkittuine  repliikkeineen: "What do you mean "WE"?

Kah, sen toisen klassisen Wallace Wood -mäddäilyn ("Miten hitossa hypnotisoin renkaan uskomaan että se on paikattu?") originaali olisi kaupan, hintaa ei mainittu... 
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: kultakisu - 09.09.2011 klo 20:29:31
Mitäs nämä mustat Taika Jim-läpyskät oikein olivat?Olenko taas jotenkin ulkona...?(kirjahyllyni on kyllä jo aika täysi)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lurker - 09.09.2011 klo 20:47:45
Mitäs nämä mustat Taika Jim-läpyskät oikein olivat?Olenko taas jotenkin ulkona...?(kirjahyllyni on kyllä jo aika täysi)

(http://kvaak.fi/images/articles/28032004211013-1.jpg)

Kyllä näitä yhä divareista löytyy. Kuusi niitä taisi ilmestyä.
http://users.tkk.fi/rauta/scifi/taikajim.html
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 09.09.2011 klo 20:54:35
Mulla on kuusi noita. Hyviä ovat.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lurker - 09.09.2011 klo 20:57:52
Mulla on kuusi noita. Hyviä ovat.

Niiden painosmäärät taisivat olla melkoiset. Kauan niitä liikkui ja sarja oli helppo kerätä; paitsi joku numero noista taisi olla vaikea. Kuudes? Ja samalla tavalla kuin vanhoissa Aku Ankan taskukirjoissa joka toinen aukeama oli mustavalkoinen.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 09.09.2011 klo 22:06:36
Hain kaikki kuusi komerosta. Saa kysellä.

Ja jos Kustannusosakeyhtiö Apulehti joskus julkaisee osan VII niin arvostelen sen Kvaakiin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Garwin - 10.09.2011 klo 00:43:31
Minulta puuttuu viitonen. Mitä tarinoita se sisältää?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 11.09.2011 klo 09:51:51
Minulta puuttuu viitonen. Mitä tarinoita se sisältää?

Tämän nimisiä kuin:
-Ilmarosvot pitävät jalokivistä
-Laina on erääntynyt, herra paroni
-Tohtori varastaa sähköä

Vuosilta 1966-68. Aika James Bond -vaikutteistahan tuo oli tuohon aikaan.

Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: haplo - 14.12.2011 klo 15:14:23
Pitäisikö tämä tännekin laittaa, sen verran innostuin. Markku Jalava siis kertoi toisessa ketjussa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,6599.msg358211.html#msg358211) Jalavan kevätkauden 2012 sarjakuvista muun muassa näin:

Falk - Davis: Taika-Jim - Viidakkonoita
 Taika-Jimin arkipäiväsarjoja 1948-62, yhtä lukuun ottamatta (Kleopatran aarre)
 albumeissa ja sarjakuvalehdissä suomeksi julkaisemattomia
 Kustantamon 30-vuotisjuhlajulkaisu!

Perin kiinnostavaa!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 14.12.2011 klo 22:20:35
Ja tämä nyt on sen verran ehdoton tapaus, että tätä varten kyllä revin rahat vaikka hihasta!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 14.12.2011 klo 23:46:18
Ostinkin Jalavan ensimmäisen Taika-Jimin Riihimäen linja-autoaseman R-kioskilta vuonna 1981. Se on minulla vieläkin. Kioskikin on siellä vielä, vaikkei linja-autoasemaa olekaan. Mutta ei sieltä silti enää löydä sarjakuvia.

Taika-Jim R-kioskeihin takas!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 15.12.2011 klo 18:04:13
Taika-Jim R-kioskeihin takas!

Toisaalta, tässä huokastaan helpotuksesta jo että Taika-Jim on ylipäätään takas!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Antti Vainio - 16.12.2011 klo 02:19:03
Mä ostin Hartolan linja-autoasemalta (eri reissuilla) Taika-Jimin ja Kippari-Kallen. Linja-autoasemat on huonontunut olennaisesti.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: kultakisu - 17.12.2011 klo 20:29:16
Pitäisikö tämä tännekin laittaa, sen verran innostuin. Markku Jalava siis kertoi toisessa ketjussa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,6599.msg358211.html#msg358211) Jalavan kevätkauden 2012 sarjakuvista muun muassa näin:

Perin kiinnostavaa!

He, siis ymmärränkö oikein, olisi tulossa Taika-Jim näkkäri?Vautsi
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 17.12.2011 klo 20:32:51
Ei ole näkkäri, mutta Phil Davisin piirtämää Taikista on luvassa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 17.12.2011 klo 21:44:04
Montas tarinaa tuossa siis on? Se on hyvä juttu, että yhtä lukuunottamatta kaikki on ennenjulkaisemattomia. Eihän minulla edes taida olla tuota jo julkaistua tarinaa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 19.12.2011 klo 00:16:08
Asian kunniaksi on käytävä Taika-Jimin palatsissa. Xanadussa (http://pjb.hopto.org/). Jokohan tää linkki on olluna täällä?

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Markku Jalava - 19.12.2011 klo 09:08:34
Montas tarinaa tuossa siis on? Se on hyvä juttu, että yhtä lukuunottamatta kaikki on ennenjulkaisemattomia. Eihän minulla edes taida olla tuota jo julkaistua tarinaa.

Albumi tulee sisältämään 6 tarinaa: Quen Ebony (1948), Cleopatra´s Treasure (1952) on julkaistu aikaisemmin Sarjakuvalehdessä 1960, Jungle Witch (1953), Narda´s Adventure (1958), Spaceman Mystery (1959) ja Goliath (1962).
Joku muukin saattaa olla joskus suomlaisissa sarjakuvalehdissä, en ole täysin varma.
Asko Alanen kääntää albumin, joka ilmestynee maaliskuussa 2012.

Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: kultakisu - 19.12.2011 klo 20:17:20
Asian kunniaksi on käytävä Taika-Jimin palatsissa. Xanadussa (http://pjb.hopto.org/). Jokohan tää linkki on olluna täällä?

Timo

No eijoo olluna!Kiitos!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 20.12.2011 klo 16:16:48
Albumi tulee sisältämään 6 tarinaa: Quen Ebony (1948), Cleopatra´s Treasure (1952) on julkaistu aikaisemmin Sarjakuvalehdessä 1960, Jungle Witch (1953), Narda´s Adventure (1958), Spaceman Mystery (1959) ja Goliath (1962).
Joku muukin saattaa olla joskus suomlaisissa sarjakuvalehdissä, en ole täysin varma.
Asko Alanen kääntää albumin, joka ilmestynee maaliskuussa 2012.

Muita noista ei ole julkaistu suomalaisissa sarjakuvalehdissä tai erikoisjulkaisuissa. Tässä vielä seikkailuiden D- eli daily-koodit täältä (http://www.deepwoods.org/mandrake_daily.html) poimittuina: D48, D68, D71, D97, D103 ja D113. Odotamme albumia!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 20.12.2011 klo 20:34:30
Erittäin hyvä juttu. Tätä odotan innolla. Ja varmasti kaikki muutkin Taika-Jim diggarit. Tämä on ehdotonta piristystä kevääseen. Näin mielestäni sarjakuvia kuuluu julkaista.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: musta köksä - 16.02.2012 klo 16:12:06
Onko tämä kuitenkin eri julkaisu kuin englanninkielinen

Mandrake the Magician: The Hidden Kingdom of Murderers - The Sundays 1935-1937
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: haplo - 16.02.2012 klo 17:00:56
Onko tämä kuitenkin eri julkaisu kuin englanninkielinen Mandrake the Magician: The Hidden Kingdom of Murderers - The Sundays 1935-1937

Jos tarkoitat tänä vuonna suomeksi julkaistavaa Taika-Jimiä, niin on eri. Viidakkonoita sisältää arkipäivinä ilmestyneitä tarinoita vuosilta 1948-1962. Markku Jalava jo ketjussa mainitsikin tulevat tarinat:

Albumi tulee sisältämään 6 tarinaa: Quen Ebony (1948), Cleopatra´s Treasure (1952) on julkaistu aikaisemmin Sarjakuvalehdessä 1960, Jungle Witch (1953), Narda´s Adventure (1958), Spaceman Mystery (1959) ja Goliath (1962).
Joku muukin saattaa olla joskus suomlaisissa sarjakuvalehdissä, en ole täysin varma.
Asko Alanen kääntää albumin, joka ilmestynee maaliskuussa 2012.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Czaba - 24.02.2012 klo 21:54:02
Löytyipä jo kirjasta kansikuvakin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: musta köksä - 26.02.2012 klo 14:46:07
Tänks! Toi Cobra menee ainakin ostoslistalle, oli se niin pelottava ukkeli.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 21.03.2012 klo 16:50:25
Taika-Jimistä  tehtiin myös kuunnelmia, joista  löytyy  maininta täältä.

http://www.otrcat.com/mandrake-the-magician-p-1581.html
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 24.03.2012 klo 15:57:26
Taika-Jim: Viidakkonoita on nyt myynnissä. Nidottu, 118 sivua, hinta noin 21 € (halvemmallakin saa). Kirjoitan siitä Kvaakiin arvostelun ensi kuussa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 24.03.2012 klo 16:39:00
Taika-Jim: Viidakkonoita on nyt myynnissä. Nidottu, 118 sivua, hinta noin 21 € (halvemmallakin saa). Kirjoitan siitä Kvaakiin arvostelun ensi kuussa.

Tämä tuntuu jo aika halvalta. Tuon summan kyhäsee kyllä jostain. Pelästyin että taas jotain kolmenpympin julkaisua. Tämä on kuitenkin ihan hyvä. Jokatapauksessahan olisin tämän ostanut...
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: kaitsu016 - 30.03.2012 klo 11:10:27
Vihje: www.akateeminen.com:sta tuon uuden Jalavan Taika-Jim albumin saa hintaan 17,77. Toimittavat tilaukset ilman postikuluja maaliskuun loppuun asti eli huomiseen asti saa tilattua postikuluitta.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 30.03.2012 klo 14:04:50
Höh. Akateemisesta ostin ton ja yli kakskymppiä maksoi.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Jari Lehtinen - 30.03.2012 klo 16:54:44
Voi kun kannet on noin kurjat. Näyttää supermarketin tarjouslehdeltä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: El Reijo - 03.04.2012 klo 12:04:03
Tämä albumi tuli suomalaisesta mukaan. Tosiaan, kannet on ihan surkeat jo uutena tahtoo nousta kippuraan. En sanoisi tätä juhlajulkaisuksi kun ei edes ole kovia kansia. Paljon olen jättänyt Jalavan julkaisuja ostamatta juurikin tämän takia. Muilta kustantajilta albumeita tulee jo kovakantisina ja kohtuuhintaankin. Toivon että Markku Jalava myös seuraa aikaansa ja siirtyisi sarjakuva-albumeissaan kovakantiseen formaattiin jota ilomielin voisin kirjahyllyyn ostaa....kele uskaltaako tuota edes lukea!!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: judea - 03.04.2012 klo 16:42:20
Ei mitään järkeä loukata kunnon sarjakuvaa, noin huonolla vitsillä: http://koti.mbnet.fi/~kekkoar/taikajim.gif
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: MTT - 03.04.2012 klo 18:40:47
Katselin myös Akateemisessä kyseistä kirjaa. Menee kyllä varmasti joskus hankintaan mutta harmittaa itseäkin nuo halvat tyylittömät kannet. Taika-Jim on aina ollut yksi suosikkini. Tuonkin takia olisin toivonut että kirja olisi saanut arvoisensa kannet. Nykyään muutenkin tuntuu ettei kansiin kiinnitetä paljon huomiota. Uudet käännösalbumit pelastaa se että niissä on jo alunperin useinkin hyvä kansikuva jota ei onnistuta pilaamaan. Nää uudelleenkoostetut kirjat on taas luku sinänsä. Vähän huomiota kansiinkiin pliis. Jalavalla on ollut hyviäkin kansia, miksi ollaan menossa huonompaan suuntaan?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Veli Loponen - 03.04.2012 klo 18:43:06
Musta tuntuu, että Jalava hakee tällä sarjalla sitä 80-luvun Vanhat sarjat -kokoelman tyyliä. Tässä ja siinä Flash Gordonissa on molemmissa just tommonen vanhahtavan näköinen kansi, jota kuitenkaan ei ole ehkä ihan viimeisen päälle suunniteltu.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 03.04.2012 klo 23:35:08
Minä nyt en hirveästi välitä kansista, kunhan sisältö on rautaa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: haplo - 04.04.2012 klo 07:25:02
En ole huomannutkaan mainita noista kansista itse. Koskee sekä Flash Gordonia että Taika-Jimiä se että kannet eivät miellytä ja jää molemmat ostamatta. On olemassa niin paljon jo kansienkin osalta onnistunutta sarjakuvaa, etten viitsi maksaa noin paljoa jos en ole kokonaisuuteen tyytyväinen. Eikä ole kiinni siitä, ettei ole kovia kansia. Ne eivät ole välttämättömiä lainkaan. Kunhan se kansi houkuttelee lukemaan. Esimerkiksi jo kansien pohjaväri tökkii.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 04.04.2012 klo 08:38:05
No häh. Eikö se sitten harmita muka yhtään jos kansien takia jättää lukematta mahtisarjakuvaa?

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: MTT - 04.04.2012 klo 09:23:38
No häh. Eikö se sitten harmita muka yhtään jos kansien takia jättää lukematta mahtisarjakuvaa?

Timo

Harmittaahan tuo, alelaarista sitten ostetaan.
Enemmän harmittaa se ettei sarjakuvaa kunnioiteta niin paljon että tehdään kansikuvakin hyvin (auttaisi varmaan myyntiäkin).
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: haplo - 04.04.2012 klo 19:05:01
Joo, harmittaa toki. Onneksi saa kirjastoistakin luettua.

Kun asunnossa on vain pari kapeaa kirjahyllyä ja muutamaa muu hylly, sekin hieman sanelee ostopäätöksiä. Esimerkiksi Taika-Jimiä saa ensi vuonna englanniksi tällaisessa muodossa (http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=0857685724), mikä houkuttelee kovastikin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 04.04.2012 klo 19:29:56
Jalavan niiden ensimmäisen hopeakantisen albumien kansimateriaali oli aika tukevaa kartonkia. Taika-Jim on huippua edelleenkin. Sunnuntaisarjat olisivat olleet näyttävämpiä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 06.04.2012 klo 06:57:15
Kiinnitän  huomiota. Lotharin  suureen  suuhun.  Varsin  osuvaa  huumoriakin  löytyy. Narda  on  niin  kaunis. Nardan seikkailu  on  kiehtova.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 07.04.2012 klo 15:28:56
Pakko-ostoshan tämä oli vaikka tähän hintaan olisin minäkin kaivannut kovia kansia. Vaan ei auta, sen verran vähän on Taika-Jimiä kai julkaistu että ei voi jättää ostamatta.

Aloin miettiä muuten onko Suomessa julkaistu, ainakaan sellaisessa muodossa joka olisi nyt helpohko hankkia, kahta aivan ensimmäistä tarinaa kun luin tältä sivulta listausta:

http://deepwoods.org/mandrake_daily.html

Wanhat sarjat albumin aloittava Tanovin solan hirvio olisi siis kolmas julkaistu tarina. Mistähän löytäisi tarinat Cobra ja Hawk?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: tertsi - 07.04.2012 klo 15:31:41
Mistähän löytäisi tarinat Cobra ja Hawk?
Eiköhän ne löydy tuosta haplon linkin takana olevasta julkaisusta...
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 07.04.2012 klo 15:50:02
^ Tuota täytyy vielä odotella, alaotsikko vaan vähän hämää: The Sundays: 1935-1937
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: tertsi - 07.04.2012 klo 16:07:00
jaa, tossa onkin vaan sunnuntaisivut. plääh.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 07.04.2012 klo 16:21:18
Phil Davisin sunnuntaisivut eivät ole plääh.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: haplo - 07.04.2012 klo 16:22:28
Jo vain löytyy arkistripitkin kokoomana, alkaen tänä vuonna syyskuussa. Viime viestiin en huomannut laittaakaan tuota jostain syystä. The Cobra on muuten jo ensimmäisen kovakantisen nimikin ilmeisesti.

http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=0857686917 (http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=0857686917)

Näitä komeita kokoelmia tuppaa nyt joka suunnasta. Kaiken rahansa saisi noihin kulumaan oikein hyvin, mutta se tarkoittaisi omalle kohdalle sitä että muu sarjakuva jäisi hankkimatta.
Otsikko: Vs: Re: Taika-Jim ja amerikkalainen imperialismi
Kirjoitti: Laine, Jukka - 07.04.2012 klo 16:32:41
Vasta 60-luvulla Lotharista tehtiin prinssi ja kun piirtäjäkin vaihtui sopivasti, eron entiseen huomaa.

Nyt kyllä tuossa olin hakoteillä. Lothar oli jo kuningas uuden Jalavan albumin vanhimmassa tarinassa, tosin heimo vaikutti hyvin maalaiselta, vaikka tytöt olivat kauniita. Lothar ei vielä pelannut Mandraken kanssa shakkia.

28.8.1948. Albumin sivulta 12 eka strippi.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: tertsi - 07.04.2012 klo 16:54:31

Näitä komeita kokoelmia tuppaa nyt joka suunnasta. Kaiken rahansa saisi noihin kulumaan oikein hyvin
Ei pitäisi marista, mutta olisi nämä kaikki herkut: Gottfredsson, Franquin, Incal, Raymond, Prentice, Williamson, Caniff, Foster, Walt Kelly ja lukuisat ranskalaiset integraalit voineet kyllä ajoittua hiukan pidemmällekin aikavälille.

Omalla kohdallani kokoomien hankintaa rajoittaa onneksi epävarmuus painotuotteiden laadusta. Tällä hetkellä tilanne pettymysten ja ilonaiheiden kanssa lienee n. 50-50.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 07.04.2012 klo 18:24:56
Aloin miettiä muuten onko Suomessa julkaistu, ainakaan sellaisessa muodossa joka olisi nyt helpohko hankkia, kahta aivan ensimmäistä tarinaa kun luin tältä sivulta listausta:

http://deepwoods.org/mandrake_daily.html

Wanhat sarjat albumin aloittava Tanovin solan hirvio olisi siis kolmas julkaistu tarina. Mistähän löytäisi tarinat Cobra ja Hawk?

Noin vanhoja Taika-Jimin arkisarjoja ei liene julkaistu suomeksi missään, ei edes sanomalehdissä. Enkuksi pitää hankkia jos haluaa.

Uusi suomalainen albumi on luettu ja laadin siitä arvostelun heti kun ehdin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 07.04.2012 klo 18:46:26
Pitää sitten vain odottaa tuota englanninkielistä kokoelmaa, onneksi ilmestyy jo syyskuussa. Hetken ehdin jo innostua kun löysin googlen avulla tutun näköisen Fantomen-kannen tuon Cobra-tarinan yhteydessä mutta vain norjalaisessa numerossa oli ollut tuo eka Taika-Jim.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: haplo - 07.04.2012 klo 18:50:18
Ei pitäisi marista, mutta olisi nämä kaikki herkut [---] voineet kyllä ajoittua hiukan pidemmällekin aikavälille.

Ei auta kuin toivoa että suuresta tarjonnasta huolimatta ostajiakin riittää. Että ei jäisi hienoja julkaisuja kovin pahasti kesken.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 09.04.2012 klo 15:25:27
Ollaan iloisia siitä että moni klassinen sarja saa kokoelmia.

Joo, onhan Taika-Jimin ja Flashin kannet aika kirjavia sommittelultaan ja väreiltään, mutta minusta niissä ei ole varsinaista vikaa. Kansi ei vaikuta ostopäätöksiini, enkä ainakaan itse keksisi parempia kansia. Ja minustakaan kovat kannet eivät ole välttämättömät.

Ovathan kannet kuitenkin vanhanaikaisia, ehkä (ja toivottavasti!) tarkoituksella niin kuin Veli aprikoi. Kvaakissa on joskus kirjoitettu siitä, miten Jalava-kustantamo itse tekemissään kansissa ei laita tekstiä kuvan päälle niin kuin nykyaikana on tapana, vaan pitää tekstit ja kuvat erillisinä elementteinä.

Onpas muuten harvinaisen upea kansi tuossa haplon linkittämässä tulevassa englanninkielisessä kokoelmassa! Hienot hillityt väritkin. (EDIT: Tarkoitan tätä The Sundays 1935 – 37 (http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=0857685724) -linkkiä.)

Taika-Jim on huippua edelleenkin. Sunnuntaisarjat olisivat olleet näyttävämpiä.

Sunnuntaisarjoissa on kyllä isommat ruudut ja ehkä parempi taide, mutta olet myös joskus todennut, että niiden kerronta on hieman töksähtelevämpää. Olen samaa mieltä. Juoni saattaa edetä hitaasti, mutta yhtäkkiä oikaistaan loppuratkaisuun.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 09.04.2012 klo 20:57:05
Ratsupoliisi Kingistä  voisi  julkaista  lisää  harvinaista  materiaalia. Taika-Jimin  tavoin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Markku Jalava - 09.04.2012 klo 22:10:14
Ratsupoliisi Kingistä  voisi  julkaista  lisää  harvinaista  materiaalia. Taika-Jimin  tavoin.

Onko jotakin Ratsupoliisi Kingiä vielä julkaisematta? Seurassa on käsittääkseni jokainen sarja pyörinyt useampaankin kertaan...

Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 09.04.2012 klo 23:57:36
  Voi  hyvinkin  olla. Tarinoita  on  ainankin  lyhennelty. Ainankin  Dell kustantamon   Ratsupoliisi  King  versiot. Niitä  ei  tiettävästi ilmestynyt  meillä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 09.04.2012 klo 23:57:46
  Voi  hyvinkin  olla. Tarinoita  on  ainankin  lyhennelty. Ainankin  Dell kustantamon   Ratsupoliisi  King  versiot. Niitä  ei  tiettävästi ilmestynyt  meillä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 09.04.2012 klo 23:57:53
  Voi  hyvinkin  olla. Tarinoita  on  ainankin  lyhennelty. Ainankin  Dell kustantamon   Ratsupoliisi  King  versiot. Niitä  ei  tiettävästi ilmestynyt  meillä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 09.04.2012 klo 23:58:03
  Voi  hyvinkin  olla. Tarinoita  on  ainankin  lyhennelty. Ainankin  Dell kustantamon   Ratsupoliisi  King  versiot. Niitä  ei  tiettävästi ilmestynyt  meillä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 10.04.2012 klo 10:53:31
Onko jotakin Ratsupoliisi Kingiä vielä julkaisematta? Seurassa on käsittääkseni jokainen sarja pyörinyt useampaankin kertaan...

Osa Jim Garyn tekemistä sunnuntaiseikkailuista on julkaistu Seurassa useamman kerran. Ymmärtääkseni vanhimpia, isokokoisimpia sivuja ei ole julkaistu kuin kerran 30- ja 40-luvuilla. Allen Deanin ja Charles Flandersin piirtämää Kingiä ei ole uusittu.

Pitää myös ottaa huomioon, että Kingin ihan ensimmäisen seikkailun alusta jäi Seurassa julkaisematta 8 sunnuntaisivua.

Nimimerkki Januzewski sanoo täällä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,6881.msg282849.html#msg282849), että Seura ei ole julkaissut kolmea Kingin sunnuntaiseikkailua.

Minulla ei ole tietoa, ovatko arkiseikkailut nyt vasta ensimmäisellä kierroksellaan Seurassa. Ilmeisesti ovat. Käsittääkseni nekin ovat olleet pelkkää Garyä.

Vaikka seikkailut olisivat tuttuja Seurasta tai muusta lehdestä, on aivan eri asia ja hienoa omistaa niitä albumillinen.

Ainankin  Dell kustantamon   Ratsupoliisi  King  versiot. Niitä  ei  tiettävästi ilmestynyt  meillä.

Dellin sarjakuvalehden omat King-seikkailut eivät ole yhtä laadukkaita kuin sanomalehtiseikkailut, mutta kyllä nekin kelpaisivat minulle. Dell julkaisi myös strippejä muokattuina ja niitä on ehkä nähty Suomessa esim. Kippari Kallessa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 15.04.2012 klo 19:26:16
Taikiksen Viidakkonoita-alppari on nyt arvioitu (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=1758).
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Ares B - 16.04.2012 klo 10:22:00
Taikiksen Viidakkonoita-alppari on nyt arvioitu (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=1758).
Taitaapa mennä hankintaan.

Tuo Koljatti-tarina oli hyytävä, kun sitä kymmenvuotiaana Savon Sanomista seurasi, ja vieläkin nuo arviosivun kuvan synkät varjostukset väräyttävät.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 16.04.2012 klo 13:51:59
Koljatti-juttu on tosi mainio, vaikka minusta se ei tuntunut erityisen pelottavalta – enemmänkin se on oivaltavan hauska. En ollut lukenut sitä aiemmin enkä lapsena. Koljatti muuten näkyy Taika-Jimin muistettavien vastustajien joukossa sunnuntaisivussa Timon kolumnissa, johon annetaan linkki arvosteluni lopussa.

Laatiessani arvostelua luin albumin kolme seikkailua eli puolet alkukielellä albumiin verraten ja totesin, että suomennos on hieno.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 16.04.2012 klo 14:02:17
Olen lukenut vasta kolme ensimmäistä tarinaa ja panin minäkin merkille että suomennokseen oli paneuduttu. Tosiaan, ensimmäinen ja kolmas tarina muistuttavat paljon toisiaan.

Mutta Lee Falk kierrätti tarinoitaan muutenkin moneen kertaan.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 16.04.2012 klo 15:34:14
Se on ammattikäsikirjoittajan taito. Huippuammattilainen on puoliksi taikuri, kuten Falk olikin, ja taikurin taikataidot perustuvat katsojan harhaanjohtamiselle - käsikirjoittamisessa alkeellisimmillaan siihen että tarinan lopuksi hahmo herää ja tajuaa että kaikki olikin unta.

Tarinaan tarvitaan vain yksi idea ja lopun voi katsoa vaikkapa Aristoteleen Poesiasta eli runousopista, jonka vanhan koulun konkari Falk varmasti tunsi.


Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 16.04.2012 klo 21:52:19
Mutta Lee Falk kierrätti tarinoitaan muutenkin moneen kertaan.

Eniten hän tuntui toistavan samaa niissä tarinoissa jossa käsiteltiin tulevaisuutta. Niistä muutama on ihan mainio, mutta ei siitä pääse yli eikä ympäri: Ne ovat useimmat lähes identtisiä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 16.04.2012 klo 22:18:58
Onhan joo Falkin tarinoissa toistoa.

VesaK varmaan viittasi albumista löytyvään Nardan paranormaaliin seikkailuun, joka ehkä on unta. Asian luonne jätetään tahallaan auki.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 17.04.2012 klo 13:31:05
VesaK varmaan viittasi albumista löytyvään Nardan paranormaaliin seikkailuun, joka ehkä on unta. Asian luonne jätetään tahallaan auki.

En nyt viitannut mihinkään yksittäiseen tarinaan, mutta onhan Falkilla useampiakin juttuja joiden lopussa Maaron ja seurue tuumii: "olimmeko todellakin siellä?"

Kun oli määrämitta ja stripeissä tietty rakenne eli aina viimeisessä ruudussa jokin kiihoke saada lukija katsomaan seuraavanakin päivänä pääsikö Mandrake nyt sieltä tynnyristä, oli tarinointi pakostakin vähän kaavamaista mutta uskomattoman pitkään Falk (ja "haamunsa") jaksoivat.
Toiston suhteen oli sekin ettei varmasti vielä 1960-luvullakaan kukaan olisi uskonut että jonakin päivänä Taika-Jimistä tulisi kootut laitokset - ja (myöhemmin tämä on todistettu tutkitustikin) lukija unohtaa reilussa puolessa vuodessa mitä on lukenut, eli eipä ideain kierrätys haitannut.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 17.04.2012 klo 22:20:51
Ahaa, selvä, Vesa. Ja totta haastat.

On muuten kieli Suomessa muuttunut vuoden 1981 jälkeen. Jalavan ensimmäisen Taika-Jimin esipuheessa tuona vuonna todetaan Lotharista, että hän on isokokoinen ”neekeri”.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Dennis - 28.04.2012 klo 13:25:33
Ahaa, selvä, Vesa. Ja totta haastat.

On muuten kieli Suomessa muuttunut vuoden 1981 jälkeen. Jalavan ensimmäisen Taika-Jimin esipuheessa tuona vuonna todetaan Lotharista, että hän on isokokoinen ”neekeri”.

No niinpä on >:D Mutta elämme aikoja jolloin mm. Veikko Huovisen Rasvamaksasta ei oteta enää uusintapainoksia, kirja on julistettu pannaan.

Ei oo enää Laku-Pekkaa, ei Neeerinsuukkoja jne....Musta Smurffikin lienee liian kovaa stuffia nykyään jne....
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 28.04.2012 klo 13:58:03
Veikko Huovisen Rasvamaksasta ei oteta enää uusintapainoksia, kirja on julistettu pannaan.

Mistäs tällainen tieto on peräisin?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lurker - 28.04.2012 klo 14:09:19
Mistäs tällainen tieto on peräisin?

Katsoin Fennicasta, viimeksi ilmestynyt 90-luvulla äänikirjana. On mukana myös kootuissa.

Hesarissa oli tämä juttu (http://www.hs.fi/kotimaa/Rasismi+katoaa+Huovisen+Rasvamaksaa+ei+en%C3%A4%C3%A4+julkaistaisi/a1305552875822), jossa kerrotaan: Johannes Virolainen tuomitsi Rasvamaksan tuoreeltaan ja vuoden lopussa jyrähti Suomen Kuvalehdessä itse Urho Kekkonen.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 28.04.2012 klo 14:38:32
Joo, löysin samat tiedot. Mistään pannaan joutumisesta ei ollut missään tietoa. Foorumeilla kerrottiin pari vuotta, että Pekka ja Pätkä neekereinä on joutunut pannaan. Maininta DVD-julkaisusta jätettiin huomiotta. Tässä kuussahan se telkasta taas tuli.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Dennis - 28.04.2012 klo 17:24:45
Ei sitä varsinaisesti mihinkään pannaan ole julistettu, mutta HS:n jutun perusteella sitä tuskin julkaistaan, ainakaan painettuna.

Ei Suomessa ole (kait?) mitään mustia listoja, mutta itsesensuuri toimii.

Ei taida radiossa soida enää tiettyjä neekeri-aiheisia biisejä kuten Kake singersin "Me halutaan ollaan neekereitä".

Ja jenkeissähän ollaan jo retusoimassa Mark Twainin kirjoja kovalla kädellä. Ja USA:han Mustasta Smurffista tehtiin pinkki jne.....

Itsen en pidä kovin fiksuna muuttaa jäkikäteen jonkun aikakauden juttuja, ne olivat sen ajan kuva.  Oli se sitten kuinka rumaa tahansa.

Nyt tietysti pitää noudattaa tämän ajan pöytätapoja olla käyttämättä loukkaavia termejä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 29.04.2012 klo 21:44:56
Dennis on käsittänyt nyt väärin. Jos Rasvamaksa olisi uuden kirjoittajan teos, kustannustoimittaja editoisi sitä aivan toisella tavalla kuin 40 vuotta sitten. Totta kai Rasvamaksa julkaistaan uudelleen joskus. Ehkä tuo juttukin on kasvattanut kysyntää.

Yleisradiossa on ollut omat soittokieltolistansa, joita ei ole ollut aikoihin. Jake Nyman on niistä kertonut sekä eetterissä että jossain kirjassaan. Yleisradio on esittänyt kahteen kertaan viime vuosina esim. saksalaisen minisarjan Neekeri, neekeri, nokikolari.

Mikko Alatalo -ketjussa on pian tulossa neekeriaiheisesta rallista tarinaa...
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: echramath - 01.05.2012 klo 15:07:47
Ei taida radiossa soida enää tiettyjä neekeri-aiheisia biisejä kuten Kake singersin "Me halutaan ollaan neekereitä".

En minä oikein usko, että Kake Singersin "Mäntsälä mielessäin" myöskään istuu kovin hyvin nykyiseen formaattiradioon, vähän eri syistä. Ylipäätään monille radiokanaville on ihan mahdoton ajatus soittaa mitään, mikä voisi saada kenet tahansa vaihtamaan kanavaa.

Hausmyllyn -91 tekemä jatkojalostus "Se mustamies" on kyllä jo aikalaisekseenkin käsittämätön.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Jari Lehtinen - 01.05.2012 klo 15:31:22
En minä oikein usko, että Kake Singersin "Mäntsälä mielessäin" myöskään istuu kovin hyvin nykyiseen formaattiradioon, vähän eri syistä.

Mäntsälä mielessäin tuli radiosta viimeksi sunnuntaina ohjelmassa Vihatut levyt.

Muita vihattuja mm. Lauri Tähkä, Ystävän laulu, Eero Avenin Vanhat villasukat (mutta sehän oli ratkiriemukas!), Villihevosia, Hanna ja Niilo, ja tämä uskomattomuus (http://www.youtube.com/watch?v=Ku7abmcY0u8).

Muuten huumorilevyjen luokitteleminen vihatuiksi on vähän honteloa touhua. Oletusarvo on, että ne kolahtavat tai sitten ei.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 02.05.2012 klo 21:52:43
Ja takaisin aiheeseen...
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 03.05.2012 klo 09:41:15
Joo. Myymätön TV-sarjan pilotti 1950-luvulta. Mandrake and Lothar battle enemy agents who have kidnapped Princess Narda. This unsold pilot features real life magician Coe Norton as Mandrake. Archive.orgista (http://archive.org/details/MandrakeTheMagicianTvShow). Enpä kauheesti ihmettele ettei tuosta TV-sarjaa tullu.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Mon of Olay - 10.05.2012 klo 14:20:50
Taikiksen Viidakkonoita-alppari on nyt arvioitu (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=1758).
Tämä alppari oli hintansa arvoinen pelkän nimikkotarinansa takia, viidakkonoita Bettan kylmäverinen pokerinaama saisi Anneli Auerinkin tahrimaan pöksynsä  :o
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 10.05.2012 klo 15:31:51
Tämä on mitä maagisin albumi Maaronin ja kumppaneiden seikkailuja, joiden yleistaso liikkuu tässä koosteessa keskipöljyyden korkeudella. Rakastettavia ne ovat joka tapauksessa, etten sanoisi jopa herttaisia. Kiitokset Asko Alaselle mainiosta toimitustyöstä!  

Heti opuksen ensimmäisissä stripeissä Lothar ei ollenkaan muista kuninkaallista Afrikka-alkuperäänsä vaan hoonottaa murjaanipalvelijan asenteella. Poliittinen korrektius on toisaalla kun vielä samalla ykkössivulla Mandrake hypnottaa Nardan seurapiiri-ystävättäret ts. helmikanat oikeiksi kanoiksi.

Varsinkin sarjan alkupuolella oli vielä tavallista että lukijalle näytettiin takaumina mitä hämmentävimmissä kohdissa oikeasti tapahtui, mutta joskus oli pakko pysäyttää todellisuus kokonaan. Esimerkiksi kohdassa, jossa konna uskoo ampuvansa Taika-Jimin, vaikka ampuukin tämän "astraaliprojektiota".

No mikäs se siinä, mutta sitten rosmo menee ja ottaa OIKEAN aarrekartan Mandraken astraaliruumiin povitaskusta - (no eihän se lopulta ole todellinen paperi, vaikka toinenkin, hypnotisoimaton, gangsteri ehtii nähdä kyseisen lapun ennen kuin "kartta" haihtuu savuna ilmaan) ja sitten nakkaa Taika-Jimin haamuversion mereen että loiskahtaa.  
 
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 10.05.2012 klo 18:43:55
Mandrakella tosiaan on ”oikeitakin” kykyjä. Kuten Vesa sanoi, ilmeisesti Taika-Jim ei tuossa tapauksessa hypnotisoi roistoja, vaan luo itsestään ja aarrekartasta elävät haamukuvat samalla kun hän muuttuu näkymättömäksi. Tämä siis tapahtuu Kleopatran aarre -tarinassa. Skannaan kohdan tähän. Viidakkonoita-jutussa taas hän lähettää Lotharille telepaattisen viestin. (EDIT: Tai öh, elävä kuva kuolee pian kun sitä ammutaan...)

Toisessa kuvassa jonka laitan tähän Lothar putoaa kohti varmaa kuolemaa, mutta pelastuu, kun Taikis muuttaa hänet linnuksi! Hypnotisointiselitys ei voi päteä tähänkään tapaukseen, eli meidän on pääteltävä, että Jim taikoo Lotharin linnuksi oikeasti. Tämä näyte on Wanhat sarjat 1 -albumista, ja seikkailuhan on vuodelta 35.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 11.05.2012 klo 10:21:36
Taika-Jim osasi tosiaan alkuaikoina ihan oikeasti taikoa ja noitua, mistä kuulemma uskovaiset piirit olivat kovasti nyreissään ja Lee Falk joutui vähän tätä puolta muokkaamaan yleisön (ja syndikaatin) pyynnostä.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 11.05.2012 klo 15:16:16
Mietin tuota ampumisjuttua uudelleen. Periaatteessa on mahdollista, että T-J hypnotisoi molemmat roistot luulemaan nuo tapahtumat, mutta hypnotisointia ei vain näytetä, ei sinä hetkenä eikä takautumana niin kuin joskus. Tällöin kartta haihtui savuna ilmaan kun hypnoosin vaikutus päättyi.

Toinen legenda kertoo, että Falk muutti Taika-Jimin kykyjä pienemmiksi ihan itse kun hän huomasi, että jutuista tuli ”Teräsmies-tarinoita” eli vastustajista ei ollut mitään vastusta. Tiedä sitten mikä on totta.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 11.05.2012 klo 15:48:55
Mutta eihän sitä toista gangsteria oltu hypnotiseerattu, sitä joka ottaa paperin vastaan... vai seurasiko näkymätön Mandrake kuvajaisensa ampujaa ja sitten, ilman että 2. konna edes NÄKEE T-Jimin hypnoottista kädenliikettä, saa tämän uskomaan että karttahan siinä??

Taika-Jimbba luotiin siis 1934 ja sarjasta tuli nopeasti varsin suosittu, niin populääri että sarjakuviin ilmestyi puolentusinaa muutakin maagikkoa. Yhtä näistä pusasi itse Will Eisner, joka loi Yarko the Great:in 1939:

http://goldenageheroes.blogspot.com/2010/10/yarko-great-in-valley-of-moon.html

Vuotta myöhemmin Yarkosta tuli Mr. Mystic, jota Eisner kirjoitti nimimerkillä W. Morgan Thomas ja Bob Powell piirsi.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 11.05.2012 klo 18:39:29
Ilmiselvä Taika-Jimin kopio oli National Comicsin lehdessä Action Comics # 1:ssä ensiesiintymisensä tehnyt Zatara. Samassa numerossa teki ensiesiintymisensä moni muukin sankari, tunnetuimpana Teräsmies.

Zatarakin ilmestyi silti lehdessä aika pitkään. 60-luvulla kun herätettiin DC:n vanhoja sankareita henkiin, tuotiin Zatarakin takaisin. Tosin tähän päivään asti on silloin tällöin nähty Zataran tytärtä Zatannaa paljon useammin. 60-luvulla tarina levisi silloin, poikkeuksellisesti, moneen lehteen kertomaan kuinka tytär etsi isäänsä. Apuna olivat Batman, Vihreä Lyhty, Haukkamies, Atomi ja Elongated Man - kunkin omissa seikkailuissa.

Isä ja tytär lausuivat taikasanat zorkielellä, joka ei siis ollut Franquinin keksintöä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 12.05.2012 klo 21:27:38
Toisaalla Kvaakissa tuli äsken juttua (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,6599.msg372596.html#msg372596) Taika-Jim-albumin stripeistä.

Taika-Jimistä tosiaan oli olemassa syndikaatin tarjoama matala ja korkea versio ainakin 40-luvun alusta 50-luvun puoliväliin. En tiedä, oliko näin ihan sarjan alussa; ehkä ei, sillä olen nähnyt 30-luvulta vain matalia strippejä. Ehkä Vainion Jyrki tai joku toinen strippioriginaalien tuntija Kvaakissa osaa kertoa tästä.

Sen, että matalan version teki syndikaatti eikä sanomalehti rajaamalla, todistaa se, että päiväykset ja syndikaatin tekstit näkyvät myös matalissa versioissa – eli ne eivät ole rajautuneet pois. Sitä paitsi korkeissa stripeissä ei yleensä esiinny alaosassa mitään olennaista. Päinvastoin toisinaan hahmot ovat alaosistaan varsin väkisin venytettyjä. Matala versio on ollut taiteessa oletusarvo.

Tässä netistä kopioituna korkeita englanninkielisiä strippejä Kuningatar Eeben -seikkailusta. Laitan juuri nämä stripit siksi kun VesaK äsken mainitsi tässä olevan naisten muuttamisen kanoiksi. Aika venytettyä, vai mitä? Strippien alaosat näyttävät aika kömpelöiltäkin, olisiko Phil Davisin avustaja tehnyt ne. Valitettavasti näytteen resoluutio ei ole hyvä. Samat stripit ovat matalina ja paljon tarkempina Viidakkonoita-albumin aivan alussa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Kahkonen - 12.05.2012 klo 23:01:34
Mutta eihän sitä toista gangsteria oltu hypnotiseerattu, sitä joka ottaa paperin vastaan... vai seurasiko näkymätön Mandrake kuvajaisensa ampujaa ja sitten, ilman että 2. konna edes NÄKEE T-Jimin hypnoottista kädenliikettä, saa tämän uskomaan että karttahan siinä??

Oman mielikuvani mukaan myöhemmin tuollaisissa haamukuva- ja vale-esinetapauksissa on se toinen kaveri ihmetellyt, mitä mies höpisee. Aika yleisiä motiiveja kuitenkin molemmat Taika-Jimissä. E. Jahas, heti samassa tarinassa jo käy niin. Selityksen pitää olla siis niin, että Taika-Jim hypnotisoi myös sen toisen, sillä hänhän seuraa ensimmäisen takana. Kädenheilautusta ei vain näytetä.

Telepatiaakin on mielestäni nähty usein myöhemmin. Sitten kaukaisempaan telepatiapuheluun kuten Theronille "soittamiseen" tarvitaan ajatuskristallia.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 14.05.2012 klo 12:52:55
Lukijassa herää tuossa hämmennys siksi kun hypnotisointia ei näytetä eli kun ensimmäisen roiston hypnoosi näyttää siirtyvän automaattisesti seuraavan roistoon. Ehkä hypnotisointia tosiaan ei vain näytetä.

Taika-Jim kyllä kykenee myös siirtämään tajuntansa pois fyysisestä kehosta ja liikkumaan astraalikehossa eli ajatusruumiissa tai sielussa (astraaliprojektio tarkoittaa juuri tätä). Kuitenkin hänen fyysinen kehonsa on yleensä silloin transsissa (näinhän on muuten myös tohtori Outo uusimmassa Spider-Manissa (5/12) mennessään kokoukseen astraalitasolle). Aarrekarttakohtauksessa Taika-Jim ei ole vaipunut transsiin, vaan on luomansa harhakuvan vieressä näkymättömänä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: haplo - 16.05.2012 klo 14:12:30
Luin eilen uuden Taika-Jimin loppuun, ja nyt perään vielä Kvaakin arvostelunkin. Ensimmäisestä tarinasta olen arvostelun kanssa samaa mieltä. Juoni on liian simppeli ja Nardan rooli ohuen ohut, varsinkin kun naisen mukaan tuloa Afrikkaan pohjustettiin niin paljon tarinan alussa.

Samoin olen samaa kieltä siitä, että Ihmetietokone Koljatti oli tarinoista paras. Itse asiassa albumi parani tarina tarinalta kohti loppua.

Toisesta tarinasta löytyi pari pientä virhettä. Tiikereitä ei elä Afrikassa ja toisekseen Taika-Jim soitti tarinan alkupuolella puhelimella saaresta, josta aiemmin kerrottiin ettei sinne ole puhelinyhteyksiä. Noh, sattuuhan näitä. Eivätkä nuo millään tavalla lukuelämystäni haitanneet, osuivatpa vaan silmiin.

Mukava lukuelämys, jonka kansiakin olisi ollut huomattavasti mukavampi katsella jo vaaleamman pohjavärin turvin. Nyt etukansi oli kovin synkeä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Kahkonen - 16.05.2012 klo 14:22:07
Toisesta tarinasta löytyi pari pientä virhettä. Tiikereitä ei elä Afrikassa

Entä jos ne olivat bengalintiikereitä? :-)

Minua hymyilytti astronauttien kuuman huoneen koe: 54 astetta!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 16.05.2012 klo 22:04:16
Ensimmäisestä tarinasta olen arvostelun kanssa samaa mieltä. Juoni on liian simppeli ja Nardan rooli ohuen ohut, varsinkin kun naisen mukaan tuloa Afrikkaan pohjustettiin niin paljon tarinan alussa.

Joo. Narda laitettiin käsikirjoituksessa turhaan monen vaiheen kautta lähtemään Afrikkaan, kun hän ei tehnyt siellä mitään. Toisesta viidakkotarinasta hänet olikin sitten jätetty pois.

Itse tarkoitan tuon ensimmäisen seikkailun liialla simppeliydellä sitä kun
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Toisesta tarinasta löytyi pari pientä virhettä. Tiikereitä ei elä Afrikassa ja toisekseen Taika-Jim soitti tarinan alkupuolella puhelimella saaresta, josta aiemmin kerrottiin ettei sinne ole puhelinyhteyksiä. Noh, sattuuhan näitä. Eivätkä nuo millään tavalla lukuelämystäni haitanneet, osuivatpa vaan silmiin.

Tarkka huomio tuo puhelin. Tiikeri oli kolmannessa seikkailussa. Ovathan nämä aika huvittavia kertomuksia, osin tahattomasti!

Minua hymyilytti astronauttien kuuman huoneen koe: 54 astetta!

Alkuperäisessä stripissä on 150 astetta, ilmeisesti Fahrenheitia. Se muuten olisikin noin 66°C eikä 54°C. Ei toki korkea lämpö kun vertaa saunaan.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Janne - 17.05.2012 klo 00:23:44
Minua hymyilytti astronauttien kuuman huoneen koe: 54 astetta!

Ja jäinen jalkakylpy. Taitaa olla olla saunaan ja avantoihin tottuneissa suomalaisissa ainesta astronauteiksi. :)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: haplo - 17.05.2012 klo 08:26:44
Entä jos ne olivat bengalintiikereitä?

Tiikeri kuin tiikeri, ei kuulu Afrikkaan. Leijonilla on yhä pieni kanta Aasiassa, mutta tiikeri on puhtaasti aasialainen laji. Bengalintiikeri on tiikerin alalaji.

Tiikeri oli kolmannessa seikkailussa.

No kappas, näin sitä virheestä kirjoittaessa sattuu erheitä. Toisessa tarinassa tiikeri olisikin ollut vielä pahemmin hukassa.  ;)

Arvostelussa oli muuten kiitettävästi nähty vaivaa taustatietojen suhteen. Vain satunnaisesti jossakin aiemmin Taika-Jimiin törmänneenä lukijana tuota osaa arvostelusta oli ilo lukea. Vaikka satunnaiset törmäämiset ovat olleet mieleisiä, en ole tullut syventäneeksi tietämystäni sarjasta lainkaan aiemmin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Kahkonen - 17.05.2012 klo 12:29:05
Tiikeri kuin tiikeri, ei kuulu Afrikkaan. Leijonilla on yhä pieni kanta Aasiassa, mutta tiikeri on puhtaasti aasialainen laji. Bengalintiikeri on tiikerin alalaji.

Toinen Falkin sankari Mustanaamio asuu Bengalissa, Afrikassa, ja siellä on tiikereitä. Ensimmäinen selitys on se, että alun perin sarjakuvan Bengali oli Intiassa. Toinen selitys on että Falk erehtyi siinäkin sarjakuvassa. Kolmas selitys on eräs tarina, jossa kerrottiin miten tiikereitä tuotiin Bengaliin ja niitä pääsi karkuun viidakkoon.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Asko AA - 17.05.2012 klo 13:22:09
Alkuperäisessä stripissä on 150 astetta, ilmeisesti Fahrenheitia. Se muuten olisikin noin 66°C eikä 54°C. Ei toki korkea lämpö kun vertaa saunaan.

Tuo on kyllä meikäläiseltä hämmentävä moka. Netistä saa niin helposti oikean tiedon, mutta olen näköjään naputellut konvertteriin epähuomiossa 130 F°, jotta olen saanut tuollaisen tuloksen. Pahoittelen.

Mitä lämpökammioon ja jäävesitestiin muuten tulee, niiden tarkoitushan ei ole mitata astronauteilla äärimmäisen kuumuuden ja kylmyyden sietokykyä, vaan kehon toimintoja, reaktiokykyä ja toimintavalmiutta kyseisissä, varmaankin avaruudessa mahdollisiksi koetuissa olosuhteissa. Testit eivät ole siis pelkkää saunaksi haaleassa kammiossa istumista tai jalkojen työntämistä jääpalojen sekaan, vaan paljon monimuotoisempia kuin Falk ja Davis ovat kuvitelleet.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 18.05.2012 klo 22:15:03
Mustanaamioaiheisia viestejä siirretty Mustanaamioketjuun:
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,7467.0.html
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 19.05.2012 klo 13:31:23
Arvostelussa oli muuten kiitettävästi nähty vaivaa taustatietojen suhteen. Vain satunnaisesti jossakin aiemmin Taika-Jimiin törmänneenä lukijana tuota osaa arvostelusta oli ilo lukea. Vaikka satunnaiset törmäämiset ovat olleet mieleisiä, en ole tullut syventäneeksi tietämystäni sarjasta lainkaan aiemmin.

Kiitos. Arvosteluita on tarkoitus laatia kaikille lukijoille. Taika-Jimin jo tunteville tuo taustoitus on varmaan hyvinkin tuttua. Ajattelin kirjoittaa hahmosta ja sarjakuvasta pidemmän esittelyn, koska Taikista ei ollut julkaistu suomeksi pitkään aikaan (sama oli myös Flash Gordonin kanssa). Kyseinen Taika-Jimin albumin arvostelu oli siis täällä (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=1758).

Tuo on kyllä meikäläiseltä hämmentävä moka. Netistä saa niin helposti oikean tiedon, mutta olen näköjään naputellut konvertteriin epähuomiossa 130 F°, jotta olen saanut tuollaisen tuloksen. Pahoittelen.

Minäkin käytin äskettäin netin konvertteria. Kun luin seikkailun, vertasin sitä alkukieleen, mutta en silloin tarkistanut asteita. Eipä tuo iso moka ole. Käännös on laatutyötä!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 09.06.2012 klo 14:48:12
Rupesin etsimään kohtauksia, joissa Taika-Jimin hypnoosi siirtyy yhdestä henkilöstä toiseen ilman että jälkimmäisen hypnotisointia näytetään ruuduissa. Niitä löytyi useita.

Liitteenä yksi tapaus. Taikis on tässä näkymättömänä seuraavallekin henkilölle. Näkymättömyys ei ole todellista, koska Taika-Jimin hypnotisointiele näytetään. Hypnotisoinnin päättymistä (sormien napsautus tai vastaava toimi) ei näytetä.

Nämä sunnuntaistripit ovat Avusta 80-luvun alusta. Fred Fredericksin taide on voimissaan ja värit ovat kauniit.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Kahkonen - 09.06.2012 klo 15:51:41
Aiheesta sivummalle, onko tuo kierrätetty eli vanhasta muokattu tarina? En muista että toisessa(?) kaksoisolentopresidenttitarinassa olisi ollut tuollaista kohtausta.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 09.06.2012 klo 16:10:17
Apu-lehdestä nuokin on otettu eli skannattu. Ennenkin olen kertonut että Pappa komensi meikän hakemaan perjantaisin  Apu-lehden tienvarresta. Luin T aika-Jimin kävellessäni.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 09.06.2012 klo 20:27:29
Aiheesta sivummalle, onko tuo kierrätetty eli vanhasta muokattu tarina? En muista että toisessa(?) kaksoisolentopresidenttitarinassa olisi ollut tuollaista kohtausta.

Presidenttistoori on todellakin kierrätetty. Joitakin eroja on. Tarinan aiempi versio oli Phil Davisin piirtämä. Se julkaistiin Avussa 60-luvun puolivälissä ja sitten Taika-Jim-vihossa 70-luvun alussa. Sekin siis oli sunnuntaisarja.

Avun Taika-Jim oli aikoinaan kova juttu! Senkin lehden sarjistilanne on surullinen nykyään.

EDIT. Näemmä  vanhempi kertomus "Andros" vuosilta 1963 - 64 on julkaistu myös Mustiksessa 16/01. Uudempi versio on vuosilta 1981 - 82 ja sen nimi on "Mandrake's Masquerade - The Xanadu Story". Sitä ei ole julkaistu kootusti suomeksi. Siinä presidentin nimi on Rudolph eikä Andros. Kiitokseksi presidenttinä toimimisesta Mandrakelle lahjoitetaan Xanadu-linnoitus.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 09.06.2012 klo 21:29:51
Taika-Jim puhuu seikkailun alussa unelmatalostaan, kun siitä kysytään häneltä muina miehinä ohimennen, ja saa Xanadun sitten lopussa. Skannaan sen stripin tähän. Minulla on melkein koko tämä seikkailu saksittuna Apu-lehdistä.

Tässä ensimmäisessä ruudussa muuten esiintyy koko Xanadussa asuva kööri. Kuinka monta tunnistat näistä viidestä henkilöstä? Jos tunnistat kaikki, tiedät aika paljon Taika-Jimistä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 09.06.2012 klo 22:33:30
Mihinkään liittymättömänä sivukommenttina kiitokset näistä skannauksista: nämä Apu-lehden sarjakuvat olin minäkin pikkupoikana lävitse tavannut, lehtiä sarjakuvineen säilytettiin tuolloin vintillä josta ne toisinaan kesäisin kaivoin esille, ja hyviä muistoja näistä vieläkin mieleen putkahtaa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Kahkonen - 10.06.2012 klo 01:59:06
Tässä ensimmäisessä ruudussa muuten esiintyy koko Xanadussa asuva kööri. Kuinka monta tunnistat näistä viidestä henkilöstä? Jos tunnistat kaikki, tiedät aika paljon Taika-Jimistä.

5/5. Olen lukenut Taika-Jim-tarinan, jossa joku esittelee Xanadua Taika-Jimille. "Kenen tämä on?" "Sinun." Onko tuo presidenttitarina vai olisiko tämä: The Sign of 8 (http://www.mandrakewiki.org/index.php?title=The_Sign_of_8) (MandrakeWiki). En muista mistä luin, kun ei näkynyt Tynnisen Mustanaamio-listauksissakaan.

Onkos tuo wiki mainittu täällä ennen? Törmäsin siihen juuri äsken tätä viestiä kirjoittaessani. Noudattelee PhantomWikin tyyliä ja Suomen osalta (http://www.mandrakewiki.org/index.php?title=Mandrake_publications_in_Finland) on hyvin puutteellinen.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 10.06.2012 klo 11:53:08
Xanadu ei esiinny vielä Presidentti Andros (The Double)-tarinassa, vaan ensimmäisen kerran vasta vuonna 1965 juuri tuossa Kasin merkki -jutussa.

Täällä (http://pjb.hopto.org/index.php?id=13&xr=146) Xanadu-sivustolla olevassa Xanadun esittelyssä tuo 20 stripin mittainen osuus paikan saamisesta on irrotettu omaksi tarinaksi juuri ennen The Sign of 8:aa.

The Sign of 8:ssa Taika-Jimiä pyydetään tutustumaan tuohon vuorilinnoitukseen ja tapaamaan sen omistaja. Hän näkee peilissä itsensä. Peilikohtaus on toteutettu dramaattisemmin tuossa 80-luvun alun sunnuntaiseikkailussa, josta laitoin äsken näytteitä. Muutenkin se on parempi, koska siinä Taikis kertoo talotoiveensa. Vuoden 63 - 64 Andros-jutussa sellaista ei näytetty, vaan vuonna 65 vieraan maan lähettiläs vain kertoo, että Taika-Jim puhui sellaisesta viimeisellä tapaamisella.

Jaa? Kyllä seikkailu Tynnisen (http://koti.mbnet.fi/tynninen/mustanaamio_index/) sivustolla näkyy Mustiksissa 14 ja 15/82. Ehkä haeskelit väärin sunnuntaisarjoista. Tuo The Sign of 8 on päiväsarja. Olet varmaan lukenut sen Mustiksista.

Tuota Wikiä ei ole linkitetty tänne aiemmin ainakaan tässä ketjussa. Oikein hyvä alku tuolla, vaikka esim. Mustisten Taikikset puuttuvat.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: haplo - 09.09.2012 klo 07:03:15
Adlibris on muuttanut (http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=0857686917) englanninkielisen ensimmäisen päivästrippikokoelman julkaisuajankohdaksi vuoden 2016. Mikähän lie tilanne tuon kanssa?

Sen sijaan sunnuntaisrippejä tarjotaan (http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=0857685724) yhä ensi vuoden huhtikuulle.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Secos-Bill - 19.03.2013 klo 18:58:12
Adlibris on muuttanut (http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=0857686917) englanninkielisen ensimmäisen päivästrippikokoelman julkaisuajankohdaksi vuoden 2016. Mikähän lie tilanne tuon kanssa?

Sen sijaan sunnuntaisrippejä tarjotaan (http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=0857685724) yhä ensi vuoden huhtikuulle.

Eivät taida sunnuntaistripit tulla tänä keväänä, jos on Amazoniin luottamista. :o

http://www.amazon.com/Mandrake-Magician-Kingdom-Murderers-1935-1937/dp/0857685724
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Dennis - 20.03.2013 klo 09:53:29
"December 31, 2035"  :laugh: No varmasti virhe mutta on toi myöhässä.

Brittien Amazonissa on ilm.päiväksi merkitty: 24 Apr 2013, joten tuo lienee lähempänä totuutta.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: The Clay Camel - 27.06.2013 klo 14:41:51
Hi, I am looking for someone who can help with some information about Finnish newspaper who printed Mandrake the Magician (Taika-Jim, Maaron, Mandrake taikuri, Mr. Jack or Salaperäinen Mr. Jack.).

I have tried to ask at the "National Library of Finland", but it would take long time  looking through many many newspapers in microfilms.

I have put up a few titles for some newspapers at:

http://www.mandrakewiki.org/index.php?title=Mandrake_publications_in_Finland

Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 27.06.2013 klo 15:03:24
Newspaper Karjalainen published Mandrake as Mandrake, but I don't know when they started it. I'll try to find out.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 08.08.2013 klo 16:12:42
I have put up a few titles for some newspapers at:

http://www.mandrakewiki.org/index.php?title=Mandrake_publications_in_Finland
Correct names of the publications are: Suomen sosiaalidemokraatti (http://fi.wikipedia.org/wiki/Demokraatti_%28lehti%29) and Turun Sanomat
Kari Elkeälä's listings (http://www.sci.fi/~karielk/taikajim.htm) of Taika-Jim publications in Finnish.

Comics - Den stora serieboken (http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Comics_%E2%80%93_den_stora_serieboken) carried Mandrake on isuues 2 and 4 (1971 and 1973) I am not sure if these came out in Finland under the tittle Comics - Suuri sarjakuvakirja (or just the first issue of the anthology).

Jalava the publisher of Wanhat sarjat (3 books of Taika-Jim) brouhgt out one shot album Taika-Jim – Viidakkonoita (http://kauppa.tietosanoma.fi/9789518874563) in 2011.

Edit: 2 typoes corrected.  :)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 08.08.2013 klo 18:27:28
Reima himself, while corrrecting some names, made some typoes. :)

Let me add that also at least newspapers Etelä-Suomen Sanomat and Pyhäjokiseutu published Mandrake taikuri dailies in the 1970s and 1980s. I have collected them from Etelä-Suomen Sanomat.

”Apu” is written with small letters.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 13.08.2013 klo 15:29:47
Three Finnish newspapers more. Karjalainen, Savon Sanomat and Vaasa published Mandrake dailies at least in the 1960s. In Karjalainen the name of the series was Mandrake, in two others Mr. Jack.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 13.09.2013 klo 13:36:24
Yksi aikakausi päättyi äskettäin 30.8. (oikea päivä 6.7.), kun Mandraken sanomalehtisarjasta julkaistiin viimeinen uusi strippi. Fred Fredericks (http://en.wikipedia.org/wiki/Fred_Fredericks) siirtyi eläkkeelle heinäkuussa (oikeasti jo aiemmin). 2. syyskuuta alkaen (Oikeasti 8.7. alkaen) alkaen King-syndikaatti on julkaissut uusintoja vuodesta 1995 (seikkailu D 220).

Sarjan lopettaminen Fredericksin eläköitymisen myötä oli odotettua, koska se ilmestyi enää vain muutamassa kymmenessä lehdessä koko maailmassa. Taika-Jimin sunnuntaisarjahan oli lopetettu jo vuonna 2002. Taika-Jimin taso oli viimeiset 25 vuotta surkea, mutta otan silti hatun päästäni surullisena. Syndikaatti ei halunnut lainkaan panostaa sarjaan.

(Minusta Taika-Jim muuten kyllä kuuluisi täällä toimintasarjat-osastoon eikä strippisarjoihin, vaikka se alun perin toki strippisarja onkin.)

LISÄYS: Taikiksen muistokirjoituksia löytyy netistä hyvin vähän, enkä ole nähnyt kotoisissa sanomalehdissäkään mainintaa sarjan lopetuksesta. Se osoittaa sitä, että hahmo oli suuren yleisön mielissä lähes unohdettu. Täällä (http://itricks.com/news/2013/09/broken-wand-mandrake-the-magician/) on eräs kiva kirjoitus, joka esittelee hahmon ja sarjan historiaa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 13.09.2013 klo 14:13:30
Oih. Fred teki pitkän päivätyön. Ja joitakin vuosia sitten Mandrakesta suunniteltiin leffaakin. Noh...

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 13.09.2013 klo 14:58:28
Voih. Taikis on ollut eräs suurimmista suosikeistani kautta aikojen. Uudempia sarjoja en ole viitsinyt lukea kuin sen verran että totesin että on taso päästetty alas.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 14.09.2013 klo 14:50:22
Viimeisessä seikkailussa Taika-Jim kertoo läheisilleen kuinka hän puristi pahalta velipuoleltaan Lusiphorilta eli Kobralta mentaaliset voimat pois. "No more magic", voisi sanoa myös Taika-Jimistä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 16.09.2013 klo 20:42:16
Oih. Fred teki pitkän päivätyön. Ja joitakin vuosia sitten Mandrakesta suunniteltiin leffaakin. Noh...

Taika-Jim-filmillä on rahoitusvaikeuksia. Olisiko tehosteiden ja tuotannon rima nostettu liian korkealle, koska Hobitit ja Marvelin supersankarileffat totuttavat yleisön niin hyvälle?

Minusta olisi ollut kiva, jos Mustanaamio-stripissä olisi huomioitu Taika-Jimin loppuminen sinä päivänä (30.8.), koska sama mies, Lee Falk, loi kummatkin sarjat ja kirjoitti molempia yli 60 vuotta. Mutta ei, eihän syndikaatti tällaisista enää välitä.

Mandrake, erään tulkinnan mukaan jopa kaikkein ensimmäinen supersankari (http://webcomicoverlook.com/2012/09/06/know-thy-history-mandrake-the-magician/), olisi ansainnut kunniakkaamman poistumisen.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Kahkonen - 16.09.2013 klo 20:47:02
No, jatkaa tuo kuitenkin tarinan verran vielä Mustanaamion sunnuntaisarjassa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 16.09.2013 klo 21:35:58
No, jatkaa tuo kuitenkin tarinan verran vielä Mustanaamion sunnuntaisarjassa.

Hyvä muistutus: juuri tällä hetkellä Mustiksen sunnuntaisarjassa Taikis ja Mustis seikkailevat harvinaisesti yhdessä. Tässä eilinen strippi/sunnuntaisivu. Sankarit soutavat saarelle tapaamaan pahista, joka suunnitteli matkustajalaivan ryöstöä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 17.09.2013 klo 20:04:43
Tuon Mustiksen sunnuntaisarjan piirtäjä Terry Beatty mainitsee Taika-Jimin lopettamisen blogissaan (http://terrybeatty.blogspot.fi/2013/08/phantommandrake-sunday-pages-art-sale.html) myydessään originaalejaan. Hän sanoo, että Fredericksin lähtö oli yllätys ja että tuo Mustanaamion ja Taika-Jimin yhteisseikkailu on todennäköisesti Taika-Jimin viimeinen sanomalehdissä.

Lainaus
(Terry Beattyltä)
Offered for the first time are pages from the currently-running Mandrake/Phantom crossover tale. When I requested that we team up these classic Lee Falk characters, I had no idea that Fred Fredericks, artist of the Mandrake strip since the 1960's (!), would retire (leaving the daily only Mandrake strip in reruns) while Tony DePaul and I were still producing the pages for our story -- making THIS (most likely) the last new Mandrake story to appear in US newspapers! This fact makes these already unusual strips even more significant.

Korjaan Taika-Jimin loppumispäivää. Tuo 30.8., joka lukee tällä hetkellä englanninkielisessä Wikipediassa, ei pidä paikkaansa. Foorumeilta löytyy keskustelua jo heinäkuulta (esim. täältä (http://phantomphorum.com/viewtopic.php?f=4&t=4324)), että strippien uusinnat alkoivat maanantaina 8.7. kesken seikkailun. Kobra-juttu, päiväsarja nro 220, vuodelta 1995, alkoi jo silloin. Hieman muuten ihmettelinkin, miten tuo piirrosjälki oli noinkin hyvää.

Täältä (http://mandrakearchive.blogspot.fi/p/dailies.html) näkee päiväsarjojen tarinaindeksin päivitettynä. 266. seikkailu jäi kesken.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Rauta - 17.09.2013 klo 20:16:24
Three Finnish newspapers more. Karjalainen, Savon Sanomat and Vaasa published Mandrake dailies at least in the 1960s. In Karjalainen the name of the series was Mandrake, in two others Mr. Jack.

In Vaasa the name was Mandrake taikuri.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 17.09.2013 klo 21:09:00
In Vaasa the name was Mandrake taikuri.

In which decade? I am pretty sure that in the 1960's, let's say in 1963 or so, it was Mr. Jack in "Vaasa".

In "Pyhäjokiseutu" it was "Mandrake taikuri".
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 17.09.2013 klo 21:09:59
Laitoin Taikiksen loppumisesta uutisen (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=1994).
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: OM - 17.09.2013 klo 22:37:10

Minä ymmärrän sen, että piirtäjä ei halua enää jatkaa ikänsä puolesta sarjaa, mutta sitä en voi ymmärtää, miksi King Features Syndikaatti on hyvin välinpitämätön siinä, että jättää sarjan kesken. Sehän on kuin potku munille. :laugh:  Jatkettiinhan The Phantom(mustanaamio) julkaisua silti, vaikka Sy Barry lopetti sarjan piirtämisen ihan muista syistä kuin tiedotusvälineissä on annettu ymmärtää. Koen, että sarjan meneillään ollut tarina olisi  saatettu loppuun kunniallisesti.  Muutenkin tuntuu tuon sarjakuva-syndikaatin toiminta olleen viimeisten vuosien ajan arveluttavaa, koska artikkelin mukaan sydikaatti ei juuri ole aloittanut uusia sarjoja vuosikausiin jne. Tosi ikävää että piirtäjä väsyi kesken sarjan. Hyvää jatkoa Fred Frederickselle ja terveyttä. Maailma sai nauttia unohtumattomista hetkistä Taika-Jimin seikkailujen kanssa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Rauta - 17.09.2013 klo 23:36:54
In which decade? I am pretty sure that in the 1960's, let's say in 1963 or so, it was Mr. Jack in "Vaasa".

In "Pyhäjokiseutu" it was "Mandrake taikuri".

70's and 80's.

Vaikea kuvitella, että olisivat sarjan nimeä vaihtaneet. Vaasa lehdessä ilmestyi myös esimerkiksi Hulivili vaikka hahmolla olikin paljon tunnetumpi vakiintunut nimi (Disneyn Pepi). Mandrake jatkui ainakin 87-88 saakka jolloin muutin Vaasasta pois. Lehti itse oli tuolloin vaihtanut nimensä jo Pohjalaiseksi.
 
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 18.09.2013 klo 18:33:05
Vaikea kuvitella, että olisivat sarjan nimeä vaihtaneet. Vaasa lehdessä ilmestyi myös esimerkiksi Hulivili vaikka hahmolla olikin paljon tunnetumpi vakiintunut nimi (Disneyn Pepi). Mandrake jatkui ainakin 87-88 saakka jolloin muutin Vaasasta pois. Lehti itse oli tuolloin vaihtanut nimensä jo Pohjalaiseksi.

Voit toki olla oikeassa; tarkistan asian jokin päivä. Minulla on silti toistaiseksi käsitys, että Mr. Jack -nimi tippui sanomalehdistä pois Mandrakeksi kun Mandrake-nimi yleistyi muualla.

Joo, tiedän Hulivili-nimen yleisen käytön stripeissä Pepi-nimen sijasta.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 18.09.2013 klo 18:40:13
Minä ymmärrän sen, että piirtäjä ei halua enää jatkaa ikänsä puolesta sarjaa, mutta sitä en voi ymmärtää, miksi King Features Syndikaatti on hyvin välinpitämätön siinä, että jättää sarjan kesken. Sehän on kuin potku munille. :laugh:  Jatkettiinhan The Phantom(mustanaamio) julkaisua silti, vaikka Sy Barry lopetti sarjan piirtämisen ihan muista syistä kuin tiedotusvälineissä on annettu ymmärtää. Koen, että sarjan meneillään ollut tarina olisi  saatettu loppuun kunniallisesti.  Muutenkin tuntuu tuon sarjakuva-syndikaatin toiminta olleen viimeisten vuosien ajan arveluttavaa, koska artikkelin mukaan sydikaatti ei juuri ole aloittanut uusia sarjoja vuosikausiin jne. Tosi ikävää että piirtäjä väsyi kesken sarjan. Hyvää jatkoa Fred Frederickselle ja terveyttä. Maailma sai nauttia unohtumattomista hetkistä Taika-Jimin seikkailujen kanssa.

Taika-Jimiä ostettiin enää niin harvaan lehteen, että syndikaatti ei halunnut jatkaa sen tekoa. Voi tietysti miettiä, oliko sarjan suosion (ostamisen) vähenemisen eräs syy juuri tason huononemisessa. Fredericks olisi pitänyt vaihtaa vetreämmäksi piirtäjäksi ajat sitten.

Kyllähän King-syndikaatti kokeilee uusia sarjoja vähän väliä. Kirjoitin uutisessa, että seikkailusarjoja ei ole aloitettu Kingillä kymmeniin vuosiin.

Kingin nykyiset sanomalehtien seikkailusarjat täältä (http://kingfeatures.com/comics/comics-a-z/) poimittuina ovat seuraavat (suluissa alkamisvuosi): Hämähäkkimies (1977), Ellit (Apartment 3-G, 1961), Judge Parker (1952), Mark Trail (1946), Mary Worth (1938), Mustanaamio (1936), Rex Morgan (1948) ja Prinssi Rohkea (1937). Taika-Jim (1934) ja Flash Gordon (1934) on lopetettu, mutta niitä pyöritetään uusintoina.

Tietääkseni Marvel-sarjat 70-luvun lopussa olivat viimeisimmät Kingin ottamat seikkailusarjat.

Muoks: korjattu Ellien alkamisvuosi.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 18.09.2013 klo 21:28:24
Mark Trail tunnetaan Suomessa nimellä Erä-Bill. Sunnuntaisarja ilmestyi 50-luvulla Seikkailusarjat-lehden takakannessa.

Sunnuntaisarja oli informatiivista luontodokumenttia. Päivittäissarjoissa sitten seikkailtiin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 19.09.2013 klo 19:21:44
Lueskelin Allers-lehden sarjakuvaliitteistä (1973 - 76) Mandraken sunnuntaiseikkailuja, ja kyllä niissä taso heilahtelee paljon. Maaronin ja Lotharin maneereilla mennään.

"Taika-Jim tekee hypnoottisen eleen" ...jne. Lothar on iso ja vahva ja hyppelee joutessaan parit maailmanennätykset.

Inter-Intelin puhemies, art deco-robotti on toki jännä, samoin Xanadu tapahtumapaikkana ja tietekin naamaripäinen Kobra oli kova tyyppi aikana jolloin näillä nurkilla ei erityisemmin Victor Von Doomista tiedetty. .

Silti, omituisin edelleen jatkuvista seikkailusarjoista on tasan varmasti Dick Tracy. Curtis & Staton tekevät jännästi varjostettuja puhuvia päitä, jotka puhuvat paljon ja sitten ehkä tapahtuu jotain tai äkkiä ollaankin jossain toisaalla.

 
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 19.09.2013 klo 20:59:38
Mark Trail tunnetaan Suomessa nimellä Erä-Bill. Sunnuntaisarja ilmestyi 50-luvulla Seikkailusarjat-lehden takakannessa.

Sunnuntaisarja oli informatiivista luontodokumenttia. Päivittäissarjoissa sitten seikkailtiin.

Erä-Billiä en tiennyt. Päiväsarja on ilmestynyt Maaseudun Tulevaisuudessa ainakin 80-luvulta alkaen ja siinä nimi on Mark Trail. Noh, olemme off topic.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 26.09.2013 klo 14:51:08
Jykevä on Lotharin ja Taika-Jimin ystävyys... Ei tunnu missään, vaikka "Universumin kauneimmaksi" valittu Narda yrittää lohduttaa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 19.11.2013 klo 15:17:07
Palaako Taikis? King-syndikaatti harkitsee Taika-Jimille uutta seikkailua Kickstarter-rahoituksen kautta (http://blog.dailyink.com/2013/10/31/the-next-act-for-mandrake-the-magician/). Se ei ilmestyisi sanoma- ja aikakauslehdissä, vaan netissä värillisenä sunnuntaisivuna kerran viikossa. Tuolla on mahdollisuus esittää toiveita (http://blog.dailyink.com/2013/11/07/what-artist-would-you-like-to-see-design-the-next-great-mandrake-storyline/) piirtäjästä ja tarinasta. Mainioita ehdotuksia lukee. Normaaliin Kickstarter-tapaan rahoittajat luonnollisesti saavat palkintoja, joista myös voi esittää toiveita.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 25.12.2013 klo 21:43:31
King Features avasi Taika-Jimille virallisen sivuston (http://mandrake.kingfeatures.org/) marraskuussa. Arkisto on kiva: tuolla on kaikki päivästripit syksystä 2002. Heinäkuussa alettiin julkaista uusintoja.

Tällainen oli Mandraken viimeinen strippi 6.7.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 20.01.2014 klo 19:32:17
Mustanaamion ketjussa tuli keskustelua siitä monestiko Mustanaamio, Taika-Jim ja Flash Gordon ovat kohdanneet.

Kings Watch on Dynamite-yhtiön uusi lehti. Mustanaamio, Taika-Jim ja Flash Gordon seikkailevat kimpassa. Ovathan ne tehneet sitä ennenkin.

http://www.newsarama.com/18093-flash-gordon-the-phantom-and-mandrake-team-up-in-kings-watch.html

Muuallakin kuin Defenders of the Earth -piirretyssä ja siihen perustuneessa minisarjassa, jonka Marvel julkaisi Star Comics -linjallaan? Taika-Jim ja Mustanaamio ovat kaiketi tavanneet useamminkin (tai sitten eivät ja muistikuvani ovat vääriä, vastaus varmaan löytyy jostain Kvaakin uumenista), mutta harvemmin kai lyöttäytyneet yksiin Flashin kanssa.

Totta, että Flash Gordonin kanssa kaksikko on ollut vähemmän tekemisissä. Netistä löytyi tieto, että Taika-Jim ja Mustis olisivat vilahtaneet äskettäin Flash Gordon: Zeitgeist #4:ssä, mutta en tiedä siitä enempää.

Netin ihmemaasta löytyi blogissa luettavana sivuja brasilialaisen Mandrake-lehden kertomuksesta (http://fantasmanews.blogspot.fi/2011/04/o-inesquecivel-encontro-entre-mandrake.html), jossa Flash Gordon seikkailee Taika-Jimin kanssa. Kertomus on vuodelta 1971 ja on myös brasilialaista alkuperää, vaikka näyttää minusta tuonaikaisen amerikkalaisen Kingin lehden tyyliltä. Piirtäjänä on José Evaldo. Teksti on luonnollisesti portugalia.

MUOKS: Öh, ei tuo tarina olekaan tuolla kokonainen, vaan tuolla on vain joitakin sivuja siitä. En tiedä kokonaisen seikkailun pituutta.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Kahkonen - 05.02.2014 klo 17:11:11
Onko taika-Jim ollut aiemminkin FIngerporissa?
(http://hs12.snstatic.fi/webkuva/sarjis/560/1305779708645?ts=603)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 08.02.2014 klo 23:42:14
Fingerhaku ei löydä. Mustanaamioita ja Mikki Hiiriä löytää monta.

http://www.hs.fi/fingerpori/Rivo-Riitan+pahin+letkautus+kateissa++Etsi+suosikkivitsisi+Fingerpori-hakukoneella/a1305746279774
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 12.06.2014 klo 22:24:43
Taika-Jim-sarja täytti eilen 80 vuotta, muistuttaa King-syndikaatin Mandrake-sivusto (http://mandrake.kingfeatures.org/2014/06/11/happy-80th-anniversary-mandrake/).

Jyrki Vainiohan kertoili taannoin Sarjainfossa Fred Fredericks-haastattelussaan, taisi olla numerossa 1/14, että Fredericks olisi halunnut tehdä sarjaa tähän tasavuoteen saakka. Eipä onnistunut, koska King ei palkannut Fredericksille sijaista tämän ollessa sairaana, ja sarja siis lopetettiin viime vuonna.

Tuolla Kingin sivustolla pyörii uusintaseikkailu 90-luvulta, vaikka strippeihin on merkitty ihan uudet päiväykset.

(MUOKKAUS: Sarjainfon numeron typo.)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 17.09.2014 klo 14:31:07
Taika-Jim on harrastanut viime aikoinakin naisten piiskaamista. Ennenhän sitä sattui enemmänkin. Värillinen uusi strippi, joka julkaistiin Amerikassa toissapäivänä ja on uusinta 90-luvun lopulta, on poimittu täältä (http://mandrakethemagician.com/comics/september-15-2014/).

Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Kahkonen - 18.09.2014 klo 09:23:46
Lapsille kasvatusta, aikuisille väkivaltaa?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 11.01.2015 klo 21:20:47
Dynamite julkaisee neliosaisen minisarjan upouutta Mandrakea. Ensimmäisen numeron pitäisi tulla tässä kuussa.

Roger Landridge kirjoittaa ja Jeremy Treece piirtää.

Myös muita sanomalehtien sankareita on tulossa vastaavassa muodossa. Mustis ja Flash Gordon ovat jo esiintyneet moneen kertaan amerikkalaisten sarjakuvalehtien sivuilla. Nyt mukaan astuvat myös Prinssi Rohkea ja Viidakko-Jim.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 15.01.2015 klo 17:11:01
 Toivottavasti saadaan myös Suomeksi.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 12.03.2015 klo 23:46:00
Laitan tähänkin ketjuun, että Taika-Jimin piirtäjä (ja loppuaikoina myös kirjoittaja) Harold "Fred" Fredericks on kuollut (http://kingfeatures.com/2015/03/remembering-fred-fredericks/).

Dynamite julkaisee neliosaisen minisarjan upouutta Mandrakea. Ensimmäisen numeron pitäisi tulla tässä kuussa.

Dynamitelta tosiaan ilmestyi äskettäin tuon minisarjan ensimmäinen numero (http://mandrakethemagician.com/2014/12/22/mandrake-the-magician-1-from-dynamite-entertainment/).

(Kuolinilmoitusmaininta on myös Populaarikulttuuri-osastolla (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,7727.msg443225.html#msg443225), joka ei näy, jos ei ole kirjautunut Kvaakiin.)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Garwin - 13.03.2015 klo 01:41:24
Joopa joo. Ei oikein iske tämä Jeremy Treecen jälki, kun on koko ikänsä tottunut siihen vanhaan oikeaan Taika Jimiin. Sama juttu näiden Superman- piirtäjien kanssa. Teräsmies ja Curt Swan on ainoa oikea yhdistelmä.

http://www.dynamite.com/htmlfiles/viewProduct.html?PRO=C72513022502301011
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lurker - 13.03.2015 klo 19:44:34
Eri hieno Mandrake-kansi jollain Aasian ilmansuunnan kielellä.

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=529.0;attach=29993)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 06.07.2015 klo 00:33:09
Keltä Mandrake-taikuri sai ulkonäkönsä? Kysymykseen on monta vastausta (http://comicskingdom.com/blog/2013/09/25/ask-the-archivist-the-look-of-mandrake). Lee Falkilla oli tapana vastata, että hän katsoi itseään peilistä, mutta ilmeisin vastaus on oikean elämän varsin kuuluisa taikuri nimeltä Leon Mandrake, jolta Falk otti todennäköisesti samalla hahmolleen myös nimen.

Leon Mandrakella oli jopa vaimo ja avustaja nimeltä Narda (kuva IRL-Nardasta löytyy esim. täältä (http://www.powersautographs.com/mandrake-leon-narda-p-22362.html#.VZmeEEa8DIU) ja täältä (http://www.parislike.com/EN/happenings/43-Mandrake.html)).
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Garwin - 06.07.2015 klo 18:38:18
Kuva on kuin Taika-Jim elokuvan mainoksesta.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lurker - 06.07.2015 klo 19:04:32
Tom Hawthornin blogista (http://tomhawthorn.blogspot.se/2011/04/mandrake-bcs-greatest-magician-kept-his.html) löytyi toinen kuva pariskunnasta. Niin ovat sarjakuvahahmojensa näköisiä, että!

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=529.0;attach=30797)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Garwin - 06.07.2015 klo 21:09:20
Tuo Youtubin "Tanssiva nenäliina"- temppu on aika mainio. Taitava esiintyjä vielä vanhempanakin. Muistuttaa vähän yhtä lempinäyttelijääni David Niveniä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 06.07.2015 klo 23:34:04
Tom Hawthornin blogista (http://tomhawthorn.blogspot.se/2011/04/mandrake-bcs-greatest-magician-kept-his.html) löytyi toinen kuva pariskunnasta. Niin ovat sarjakuvahahmojensa näköisiä, että!

Komea pari. Ehkä Mandrake ja Narda yhdistyivät myöhemmin Zatannassa (https://en.wikipedia.org/wiki/Zatanna)?

Myös piirtäjä Phil Davis (http://www.mandrakewiki.org/index.php?title=Phil_Davis) oli viiksimiehiä ja Mandraken näköinen.

On siitä Taika-Jimin viitasta muuten sentään jotakin hyötyä viidakossa - jos vaikka Lothar putoaa suohon tai juoksuhiekkaan.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 08.07.2015 klo 10:50:04
Ennen Zatannaa oli jo Zatara, Zatannan isä, joka esiintyi ensi kerran Action Comics # 1:ssä, eli samassa numerossa kuin Teräsmieskin.

Zatara oli tietysti täysin Mandrake-kopio.

(http://img4.wikia.nocookie.net/__cb20100503194149/marvel_dc/images/e/e5/Zatara_001.jpg)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 08.07.2015 klo 11:41:14
Erinäköiset ja monivoimaiset taikurit olivat muodissa ennen kuin supersankarit jyräsivät ohitse. Will Eisnerilläkin oli Mr. Mystic.

Lainaus
Mr. Mystic's mystic powers, like those of Thunderbolt, Dr. Droom, Iron Fist and many others, came from that most popular of mystic power sources, Tibet. A two-fisted adventurer named Ken, no last name given, crash-landed there while on a mission to ensure world peace. The monks who pulled him from the wreckage declared him an extraordinarily potent prophet, one they'd been expecting to fall out of the sky right about now, according to prophecies going back 70 centuries (longer than recorded history, but who's counting?). Unlike most heroes who got powered up in that locale, Ken didn't have to undergo the tedium of study and sacrifice over a period of years, but was able to make his wishes come true soon as they tattooed an arcane symbol on his forehead. Once the origin was taken care of, he went on to complete his mission — apparently successfully, at least within the parameters of the story; but considering World War II still had five years to run, maybe not elsewhere.

http://toonopedia.com/mrmystic.htm
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 08.07.2015 klo 14:44:10
Nykyään maagikot ovat tietysti johnconstantineja. Laittakaapa 30-40-lukujen taikureiden nimiä tähän. Olen moneen minäkin törmännyt, mutta nimet eivät aina jää mieleen.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 09.07.2015 klo 01:05:45
Eikös tuo Zatara-kansikuva ole vielä kaiken lisäksi Fred Fredericksin piirtämä?
Yarko the Great, Master of Magic. Marvelo, Monarch of Magicians. Onhan noita.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 09.07.2015 klo 09:53:55
Fred Fredericksin piirtämä?

Kappas, niinpä onkin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 09.07.2015 klo 17:59:03
Näemmä ympyrä sulkeutui kun Taika-Jimin piirtäjä piirsi Taika-Jimin kopiota. :)

Taika-Jimin kokista Hojosta on muuten käytetty espanjaksi ainakin joskus nimeä Kojo.

Wikipedian espanjankielinen artikkeli (https://es.wikipedia.org/wiki/Mandrake_el_mago) mainitsee "Hohon" ja "Jojon". Ehkä tuo espanjan kieli, jossa "j" ääntyy meidän "h:mme" kaltaisena, sekoittaa espanjalaisia ja alkuperäinen "Hojo" ei siksi kelpaa?

Nuo Taika-Jim-kortit löytyvät täältä (https://www.flickr.com/photos/andertoons-cartoons/sets/72157607290993681/).
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 09.07.2015 klo 18:30:07
Ehkä tuo espanjan kieli, jossa "j" ääntyy meidän "h:mme" kaltaisena, sekoittaa espanjalaisia ja alkuperäinen "Hojo" ei siksi kelpaa?

Lisäksi h-kirjainta ei äännetä, jolloin Hojosta tulisi "ojo" (=silmä).

EDIT: Niin, unohtui tosiaan että tuota silmää käytetään myös sanottaessa "varo". Toiminnan tuiskeessa on varmaan ennen pitkää Taika-Jimin todettava ystävälleen: "Varo, Hojo!" Espanjalaisittain se kuuluisi: "Oho, Oho!" (Kirjoitettuna: "Ojo, Hojo!") Hoh. Hoh. Hoo.

EDIT 2: Menipä sekoiluksi, siellä artikkelissahan se selkeästi sanotaan, että espanjaksi hahmo tunnetaan nimellä Jojo, joka siis lausutaan "hoho". Siten Taika-Jim huudahtaa "Oho, Hoho!" (Kirjoitettuna: "Ojo, Jojo!")
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 09.07.2015 klo 20:58:48
Kiitos Jiksi lisäinfosta. En muistanut, että ”h” ei äänny espanjassa enkä tiennyt espanjan ”silmä”-sanaa. Lienee täten ihan perusteltua, että Hojo-sanaa ei suosita tuossa kielessä. Hyvä sattuma, että nuo kaikki eri muodot, Hoho, Jojo ja Kojo, tarkoittavat suomeksi jotakin (Kojo on paitsi laulaja, myös mm. ”pitkä ihminen”).
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 26.05.2016 klo 11:12:21
Taika - Jimin sunnuntai versio

http://comicskingdom.com/blog/2013/10/02/ask-the-archivist-first-mandrake-sunday-story :)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 27.05.2016 klo 07:27:42
Tuntuu, että Narda tuntuu muuttuneen ajan myötä. Mustanaamio no 22 .1985 Tarinassa Sarvikamelin paluu Narda ja Karma osallistuvat naisasialiikkeeseen. Naiset kiukuttelevat Taika- Jimille ja Lotharille. Narda  ja Karma osallistuvat  mielenosoitukseen, jonka johdosta heidät pidätetään.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 27.05.2016 klo 08:00:26
 King's Watch The Defenders of the Earth:

Karma

http://1.bp.blogspot.com/-gNq7KPFE_Xs/VkOGEgQV0_I/AAAAAAAAC_w/RZkDgQVsxF8/s1600/Karma.jpg

Narda

http://2.bp.blogspot.com/-92V1WXAwcKk/VkOFJz37t4I/AAAAAAAAC_o/SlFzAq4wUAI/s1600/Narda.jpg


http://jpspitzer.deviantart.com/art/Defenders-of-the-Earth-398619448

http://jpspitzer.deviantart.com/art/Mandrake-212438319

Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 27.05.2016 klo 16:23:05
Tuntuu, että Narda tuntuu muuttuneen ajan myötä. Mustanaamio no 22 .1985 Tarinassa Sarvikamelin paluu Narda ja Karma osallistuvat naisasialiikkeeseen. Naiset kiukuttelevat Taika- Jimille ja Lotharille. Narda  ja Karma osallistuvat  mielenosoitukseen, jonka johdosta heidät pidätetään.


Otetaan antaa tekoaikaan ajankohtaisiin asioihin. Amerikassa oli ensin feminismi, mutta konservatiivit onnistuivat lokaamaan feministiliikkeen maineen, ja feminismistä tuli ruma sana.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Phyllis_Schlafly

Sitten tilalle tuli Women's Lib, eli naisten vapautusliikkeeksi se yleensä on suomeksi käännetty.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 27.05.2016 klo 17:47:27
Narda

http://2.bp.blogspot.com/-92V1WXAwcKk/VkOFJz37t4I/AAAAAAAAC_o/SlFzAq4wUAI/s1600/Narda.jpg

Tämä nainen on kyllä King’s Watchissa tiedetoimittaja Dale Arden eikä Narda.

http://jpspitzer.deviantart.com/art/Defenders-of-the-Earth-398619448

http://jpspitzer.deviantart.com/art/Mandrake-212438319

Tajusit varmaan, että nämä kuvat eivät ole mistään oikeasta elokuvasta.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 29.05.2016 klo 15:03:57
Mandraken päiväsarjat kootaan kirjoiksi. 5. lokakuuta ilmestyy Mandrake the Magician The Dailies vol. 1.

Myös The Sundays vol 1:stä ilmestyy uusintapainos.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 31.05.2016 klo 22:31:30
Muistaakseni Dailies-kirjan piti alunperin ilmestyä jo jokunen vuosi sitten, toivottavasti nyt toteutuu. Olisi äärimmäisen kiinnostavaa päästä lukemaan kaksi aivan ensimmäistä Taika-Jim -seikkailua. Wanhat sarjat ykkösen Tanovin solan hirviöhän on kolmas. Toki sekin kiinnostaa oletettavasti paremmalla painolaadulla.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 09.06.2016 klo 10:54:35
No nyt on mielenkiintoista. Ainakin kulmakarvat natsaavat.

"Borat's Sacha Baron Cohen will star in the big screen adaptation of Mandrake the Magician, with Get Hard helmer Etan Cohen directing.
Based on Lee Falk's syndicated comic strip of the same name, the film will see the illusionist "travel the globe solving mysteries and fighting evildoers" alongside his companion, Lothar, according to The Tracking Board."

SBC:n näyttelemisen laatu heilahtelee kovasti. Grimsby oli silkkaa paukku- ja puskafarssia. Se katosi armollisen äkkiä teattereista. Liisa Peilimaassa puolestaan esittää komeissa lavasteissa koheltavan vaan aika tyhjänpäiväisen herra Ajan.
Mutta Maaronin smokki voi Cohenille sopiakin. Ohjaajaksi ilmoitetun Etan Cohenin (ei sukua) esikoisohjaus Get Hard on perusjenkkikamaa, näitä valkoiselle keskiluokalle tähdättyjä komedioita. Se ei naurattanut pätkääkään. Onneksi siitä pääsee vain ylöspäin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 09.06.2016 klo 11:06:29
Sasha Baaronin piti näytellä myös Queenin Freddyä, mistä ei sitten kiistojen takia mitn tullukaan.
Mutta mut:

"Mandrake will reportedly be "recruited by the United States government for a secret mission" as part of the character's "21st century" update." (http://www.ign.com/articles/2016/06/07/sacha-baron-cohen-get-hard-director-team-for-mandrake-the-magician-movie)

Argh... Why o' why..?

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 09.06.2016 klo 11:16:23
No mutta, olihan se Inter-Intelkin pikkasen hämärä organisaatio.

http://www.claycamel.org/Xanadu/index.php?id=13&xr=147

Mandrake-elokuvasta voi tulla maailman hienoin vintaasi-tulkinta tai sitten koohotus, jossa Taika-Jimi viuhtoo pitkin palloa hassuissa vaatteissa, tekee cgi-hypnoosiefektejä ja prööt plöts.

Pitää luottaa hypnoottisten eleiden voimaan.

Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 09.06.2016 klo 14:28:49
No, jos se oliskin Inter-Intel ja me saataisiin Xanadu, Lothar, Narda, Hojo ja niin edelleen, niin ostaisin. Haluaisin silti nähdä myös taikaopiston Himalajalla, pahan kaksoisveljen etc.

Odotellessa ei kannata pidätellä hengitystään vaan voi vaikka katsoa tämän NBC TV-yhtiön tekemän pilottijakson vuodelta 1954 (https://www.youtube.com/watch?v=E4s7OI7IbvY). (Enempää ei tehtykään).

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lurker - 09.06.2016 klo 16:06:12
30-50-luvulle sijoittuva Mandrake-leffa olisi upea. Paljon fantasiaa ja taikuutta ja vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja karmean hirmuisia pahiksia á la Indiana Jones, mutta tyylitietoisemmin...
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: J Lehto - 09.06.2016 klo 16:38:44

Lotharissa saattaa olla vähän retconnaamista.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Secos-Bill - 09.06.2016 klo 19:04:27
Lotharissa saattaa olla vähän retconnaamista.

Tapahtui jo vuoden '39 sarjaelokuvassa, jossa Lothar oli aasialainen. Syykin lienee selvä; ei haluttu laittaa mustaa miestä mätkimään kuonoon valkoista, ei edes konnaa.
Ja  Mandrakella ei ole viiksiä  :o

Löytyi edellisen youtube-linkin viereisistä, pitänee joskus katsoa, jos pysyisi kärryillä ilman tekstitystä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Gothicus - 10.06.2016 klo 11:19:11
Paljon fantasiaa ja taikuutta ja vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja karmean hirmuisia pahiksia á la Indiana Jones, mutta tyylitietoisemmin...
Mitä, mitä, tyylitietoisemmin kuin Indiana Jonesissa? Mitä ihmettä se Lurker nyt haastelee?
Lotharissa saattaa olla vähän retconnaamista.
Joo, muutamakin erittäin mauton ratkaisu nousee heti mieleen. Yksi niistä olisi sellainen "Kovaa peliä Bostonissa" -tyyppinen aurinkolasipäinen hahmo (Hawk, vai mikä se oli). Näitä voisi luetteloida suorilta useammankin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 10.06.2016 klo 11:59:39
Joo, muutamakin erittäin mauton ratkaisu nousee heti mieleen. Yksi niistä olisi sellainen "Kovaa peliä Bostonissa" -tyyppinen aurinkolasipäinen hahmo (Hawk, vai mikä se oli). Näitä voisi luetteloida suorilta useammankin.

Dwayne "The Rock" Johnson Lothariksi? Tai sit joku fucking 50 Cent. Hee haw. 70-luvulla Lotharilla olis varmaan ollu hillitön afro.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Gothicus - 10.06.2016 klo 12:23:11
70-luvulla Lotharilla olis varmaan ollu hillitön afro.
Sellainen seitkytluvun tyyliin svengaava kellolahkeinen Shaft-Lothar.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 10.06.2016 klo 16:37:53
Sellainen seitkytluvun tyyliin svengaava kellolahkeinen Shaft-Lothar.

Lothar: "Fuck you, Mandrake, I quit. Black power!"
Mandrake: (tekee hypnoottisen eleen) "----"
Lothar: "Yes massa, me follow you."

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: tmielone - 11.06.2016 klo 12:58:02
Lothar: "Fuck you, Mandrake, I quit. Black power!"
Mandrake: (tekee hypnoottisen eleen) "----"
Lothar: "Yes massa, me follow you."

Timo

:laugh: Tuo voisi olla jo katsomisen arvoinen.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 11.06.2016 klo 23:04:00
Heh, 70-luvun tyylin blaxploitation olisi hupaisa.

Taika-Jimin ja Lotharin ensitapaamisessa Lothar pyydysti Taika-Jimin ansaan. Kun kyseinen tapahtuma esitettiin sunnuntaisarjassa vuonna 1967, Lothar puhui yhä huonoa englantia.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 04.10.2016 klo 18:03:01
Galepin  Taika -Jim  vaikuttaa hyvältä.

http://www.mandrakewiki.org/index.php?title=File:Galep_Mandrake.jpg
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 04.10.2016 klo 19:38:50
Elokuvan Mandraken pitäisi olla Fred Fredricksin ajan James Bond -tyyppinen, ja 8-järjestön lonkero katkaistaan lopuksi.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lurker - 04.10.2016 klo 19:50:34
Elokuvan Mandraken pitäisi olla Fred Fredricksin ajan James Bond -tyyppinen, ja 8-järjestön lonkero katkaistaan lopuksi.

Hopeanaamiota pitävän Cobran on oltava leffassa mukana tietty, Blofeld tyyppisenä takapiruna.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 04.10.2016 klo 20:57:38
Enpä tiennytkään tuosta Galeppinin versiosta. Täältä näyte (http://www.mandrakewiki.org/index.php?title=File:Nerbini-F-01.jpg)

Mandrake-wikin listaus (http://www.mandrakewiki.org/index.php?title=Aurelio_Galleppini) Galepin Taika-Jim sarjoista. Joka sarjasta löytyy pieni näyte. Ihan kelpo jälkeä.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 22.02.2017 klo 10:43:18
 Tällainen tieto löytyi netistä:

http://kvcrnews.org/post/sacha-baron-cohen-mandrake-magician-wait-who-now#stream/0

Suunnitelma Taika - Jim elokuvan tekemiseksi.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 22.02.2017 klo 11:01:04
Taika - Jim  ja  Lothar

http://kayaozkaracalar.blogspot.fi/2011_08_01_archive.html
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 07.04.2017 klo 21:25:20
Kävipä taas mielessä tarkistaa jo kauan sitten mainitun Dailies -kirjan tilanne ja sehän on julkaistu viime vuoden lopulla vihdoin, mukava yllätys. Löytyykö jo keltään? Siis Mandrake the Magician: Dailies Volume 1 The Cobra . Yksi arviokin löytyi,

"It features an incredibly crisp reproduction of 650 strips, reprinting six complete stories"
https://icv2.com/articles/reviews/view/36481/review-mandrake-magician-dailies-vol-1-the-cobra-hc

Pakko tilata, viimein pääsee lukemaan Cobran ja muut aivan ensimmäiset Taika-Jimin seikkailut. Kuudesta ensimmäisestä seikkailusta kaksi on julkaistu Wanhat sarjat -albumissa, Tanovin solan hirviö ja Savikamelin paluu.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: MTT - 08.04.2017 klo 18:00:38
Kävipä taas mielessä tarkistaa jo kauan sitten mainitun Dailies -kirjan tilanne ja sehän on julkaistu viime vuoden lopulla vihdoin, mukava yllätys. Löytyykö jo keltään? Siis Mandrake the Magician: Dailies Volume 1 The Cobra . Yksi arviokin löytyi,

"It features an incredibly crisp reproduction of 650 strips, reprinting six complete stories"
https://icv2.com/articles/reviews/view/36481/review-mandrake-magician-dailies-vol-1-the-cobra-hc

Pakko tilata, viimein pääsee lukemaan Cobran ja muut aivan ensimmäiset Taika-Jimin seikkailut. Kuudesta ensimmäisestä seikkailusta kaksi on julkaistu Wanhat sarjat -albumissa, Tanovin solan hirviö ja Savikamelin paluu.

Suosittelen. Hieno kirja. Samalla voi suositella tuota Titanin Sundays kirjaa. Molempiin pitäisi olla tulossa jatkoa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 09.04.2017 klo 21:02:13
Vähän tylsänoloiset muistikuvat sunnuntaisarjoista mutta perustuu vain Jalavan toiseen Wanhat sarjat -albumiin jossa tarinat oli 50-luvun taitteen molemmin puolin. Näissäkin lienee tapahtunut kehitystä, en tosin tunne Taika-Jimin sunnuntaisarjoja hyvin. Eikä mitään havaintoja 30-luvulta. Ainakin tuossa uudessa Titanin kirjassa on näytteiden perusteella puhekuplat joka jo eroaa Jalavan albumista. Tai näin muistelisin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 26.04.2017 klo 19:00:10
On kyllä huippukirja, suosittelen minäkin erittäin lämpimästi. Painojälki lienee niin hyvää kuin se nyt voi olla yli 80 vuotta vanhoilla stripeillä ja niiden koko on varsin sopiva, reilusti isompi kuin saman ajan tarinoita sisältävässä Wanhat sarjat -albumissa.

Välillä meno on melkoisen hurjaa, epäkohteliaat hallitsijatkin nöyrtyvät Taika-Jimin edessä kun taikurimme uhkaa tuhota koko valtakunnan. Ensimmäinen tarina tosin vähän haahuilee sinne ja tänne mutta heti seuraavassa tarinassa kerronta on jo mietitymmän oloista. Ja johan näiden kuuden tarinan edetessä näemme sen oikean taikuuden väistymistä ja idean painottumista hypnoosin puolelle.

Aloittiko Phil Davis piirtämisen vasta kahden viikon jälkeen vai ei, ainakaan en tunnu löytävän ekoista 12 stripistä Davisin signeerausta kun se tuosta eteenpäin toistuu.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 26.04.2017 klo 22:20:40
Alle kolmenkympin (€) ei taida irrota tuo Dailies 1 mistään?

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 27.04.2017 klo 18:50:57
Mahdollisesti ei, tosin enpä kauheasti etsinyt kun preferoin nopeaa toimitusta. Amazon muuten kertoo Vol 2:n ilmestyvän lokakuussa. Kannessa tosin lukee Fred Fredericks Dailies, eli väärä kuva tuossa, mutta hienoa jos sellainenkin on tulossa.

Kuvauksen perusteella kirjassa päästään jo tarinaan numero 14, Blozz the Champion.

https://www.amazon.com/Mandrake-Lost-World-Dailies-Vol/dp/178276691X/
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 30.04.2017 klo 08:46:55
Viimeisin Previews mainosti Fred Fredericks Dailies ykköstä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 02.05.2017 klo 18:55:42
Näköjään yhä tuon Lost World -kirjan tiedoissa näkyy Frederick-kirjan kansi. Tosin Fredericks mainitaan tekijänä, mene ja tiedä. Kuvaus on minusta kuitenkin Davis-kirjan jatkoa.

Selasin huvikseni Tynnisen Mustanaamio-indeksin hahmoluetteloita ja siellähän on ilahduttavan tarkasti listattu myös Taika-Jim -sarjat. Fredericksiä näyttäisi julkaistun Mustanaamiossa 80-luvulta alkaen runsaasti. Useimmiten ihan järjestyksessä, tarinat seuraavat suoraan toisiaan. En tosin tehnyt mitään tarkempaa excel-analyysiä mutta tuo on vaikutelma alkuperäisten julkaisupäivien perusteella. Sivutaitto tietysti on vähän eri, paha sanoa ilman vertailukohtaa haittaako se paljon vai vähän.

Pitänee kaivaa joskus esiin kaikki 80-luvun Mustanaamiot kun niitä on yhä tallessa melkein kaikki, ja lukea järjestyksessä Fredericksin sarjoja, muistan pitäneeni kovastikin niiden James Bond -vaikutteista.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 04.06.2017 klo 17:31:04
Lothar olisi pärjännyt huippu-urheilijana harjoittelematta monessa lajissa. Näytteet ovat 60-luvun lopun sunnuntaisivuista.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 04.06.2017 klo 18:34:15
Aika linjassa aikansa kansalaisoikeustaistelujen kanssa siis.
Kyllä se Lothar on aika Elmo!

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 10.06.2017 klo 10:11:04
30-luvulla Lothar olikin että apua isäntä. Taika-Jim teki hypnoottisen eleen ja Lothar muuttui linnuksi.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: von Iesus - 26.06.2017 klo 15:27:35
Taika-Jim tekee hypnoottisen eleen ja siirtyy Ilta-Sanomien
sarjakuvasivulle.

Tästä päivästä (Ma. 26.06.) lähtien Taika-Jimiä ilmeisesti arki ja
lauantai numeroissa noin kuukauden verran. Jaksona sunnuntaitarina
numero 11 - City of Gold (05.02.1939-06.08.1939). Jättikoossa (koko
sivun kokoisena, 3 ruutua allekkain) ja väreissä.

Valitettavasti Mustanaamion toisella puolella, joten pitää ostaa
kahteen kertaan lehti. Mutta onko ikinä julkaistu Suomessa näin
suuressa koossa Taika-Jimiä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 26.06.2017 klo 17:57:41

Valitettavasti Mustanaamion toisella puolella, joten pitää ostaa
kahteen kertaan lehti.

Varsin komeeta!
Vaan miksikö kahteen kertaan? Toihan olis hieno mahdollisuus vetäistä kasaan vihkonen, jossa vuorosivuilla on Taika-Jim ja Mustanaamio.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 26.06.2017 klo 18:14:54
Kiitti tiedosta, Iesus. Hieno homma Ilttikseltä, pitääpä seurata Taikista!

Keräsin aluksi noita Ilta-Sanomien hyviä, wanhoja Mustiksia, mutta lopetin, koska lehden julkaisutoimintaan ei voi luottaa. Mustis-strippejä on jäänyt julkaisematta käsittämättömän runsaasti, jopa kymmeniä. Mahtavan ideankin voi pilata huonolla toteutuksella. Toivottavasti Taika-Jim-seikkailu tulee kokonaan.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 27.06.2017 klo 15:35:18
Hieno juttu tietysti mutta eipä saa minua lehteä ostamaan, yritin samaa kun se ensimmäinen Mustanaamio-seikkailu alkoi kun oli vielä Suomessa harvinainenkin. Ei mennyt kuin viikko tai kaksi niin tuli tilanne että lehden ostaminen oli ns. mahdotonta, ja sarja jäi kesken. Tokihan lehden varmasti saa käsiinsä päivittäin jos oikeasti haluaa mutta minä näemmä en.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 28.06.2017 klo 21:03:03
Kaupungeissa vanhoja iltapäivälehtiä saattaa löytää paperinkeräyspisteistä – ainakin minulla on siitä hyvää kokemusta. Välttämättä ei tarvitse ostaa niitä.

Mutta onpas tämä Taika-Jim komean näköinen. "Livenä" ihan hätkähdyttävän kokoinen.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: MTT - 01.07.2017 klo 23:25:15
Nyt vasta huomasin. Kumpa olisi huomannut nää alusta asti. Nyt ei enää kannata metsästää.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Darth Mika - 02.07.2017 klo 12:32:42
Tänään ostin minäkin Ilta-sanomat. On kyllä hieno Taika-Jim sarjakuva.

Mites nää ilmestyy Ilta-Sanomissa? Noi vois kaikki ostella.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Petri Aarnio - 02.07.2017 klo 13:09:49
Moro. Puuttuuko tästä jokin sarjakirja-muotoinen Suomessa julkaistu Taika-Jim?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 02.07.2017 klo 19:43:16
Tuossa on kaikki. MandrakeWiki (http://www.mandrakewiki.org/index.php?title=Mandrake_publications_in_Finland) on ajan tasalla sankarin omissa julkaisuissa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 02.07.2017 klo 23:12:53
Luinpa nuo taas hiljattain. Huomaa että on wanha lukija, kun ei tahdo noin pientä pystyä lukemaan.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Petri Aarnio - 06.07.2017 klo 11:16:54
Tuo on totta. Mutta siltikin voi kyseenalaistaa näin pieneen kokoon skaalaamisen!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 06.07.2017 klo 11:55:35
 Ilta Sanomien Taika-Jim on aivan mahtava. Täytyy tunnustaa, että pidän enemmin tästä Taika- Jimistä kuin samassa lehdessä julkaistavasta Mustanaamiosta. Lothar hyppää lentokoneesta pelastamaan pienen lapsen krokotiilien kynsistä. Lothar pystyy pitämään toisella kädellään krokotiilin otteessaan ja toisessa kädessä on pieni lapsi. Tarinassa on paljon mahtavia yksityiskohtia. Olen aivan lumoutunut.
Kiinnitin huomiota alkuasukkaisen suureen suuhun. Toivottavasti joku kustantaja keksisi julkaista tämän tarinan väreissä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: STD - 06.07.2017 klo 17:47:18
Krokotiilejä oli kolme (vai peräti 4). Sarjakuvassa näytetään vain kuinka Lothar hoitelee tuon yhden. Ilmeisesti noissa muissa krokoissa ei ollut mitään dramatiikkaa. Tai sitten ne yksinkertaisesti pelästyivät Lotharia ja uivat pakoon.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Darth Mika - 06.07.2017 klo 20:57:45
On se niin väärin, että pitää ostaa nyt joka päivä (paitsi sunnuntaina) Ilta-Sanomia. Yleensä en osta mitään sanomalehtiä, nyt olen ostanut kai jo 6 kpl perätysten...ennätys mulla. Mutta onhan nää Taika-Jimit tosi hienoja. En tiiä onko kyse alkuperäisestä materiaalista, mutta noi värit on välillä tosi hyvät ja välillä vähän haaleammat...mistähän johtuu.
Ootan kyllä eniten Veikko Savolaisen "Joonas ja Hypnoosimurha" (alkaa Taika-Jimin jälkeen) sarjakuvaa. Oliskohan ne värittänyt sen...alkuperäinen ei ole väreissä.


Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 06.07.2017 klo 23:04:02
Harmi, että se Joonaksen hypnoosimurha on jo kirjoissa ja kansissa. Olisivat mieluummin julkaisseet jotain, mitä ei ole ensijulkaisunsa jälkeen missään nähty. No eipä tarvi niitä ostaa.
Pirullisesti on nyt muutama Iltis jääny lukematta. Hienoltahan se Taika-Jim näyttää..

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: STD - 07.07.2017 klo 11:10:34
Hypnoosimurhassa lienee kaikista lukemistani Joonas-tarinoista tiukin käsikirjoitus. Ei yhtään turhaa haahuilua minnekään. Ja tuskin se on tuttu "suurelle yleisölle". Olisin minäkin mieluiten lukenut jotain itselleni tuntematonta seikkailua, mutta kuten kaikki tiedämme: tää on tätä.

edit:
Taika-Jimissä on ollut hienoa nähdä mistä menneiden aikojen sanomalehtisarjakuvien tenhossa oikein on kyse. Ne pitää julkaista isossa koossa, jotta taidokkaat piirrokset pääsevät näyttämään voimansa.

Toivottavasti Taika Jim saa niin hyvän vastaanoton, että Ilta-Sanomat jatkaa julkaisua pitkään. Tai jospa saisimme joskus nähtäväksemme todellisia alan klassikoita, kuten A. Raymondia tai H. Fosteria.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 17.07.2017 klo 16:40:48
Ilta-Sanomissa  julkaistu Taika - Jim tarina sisältää monia hienoaja yksityiskohtia. Kultainen kaupunki löytyy vuoren sisältä. Jee. Tarina edustaa kunnon seikkailua. Mielestäni kaikkien aikojen parhaita Taika- Jim tarinoita. Huomasin jossain aikaisemmissa ruuduissa Taika - Jimin tukassa olevan ruskean vivahteen. Toivottavasti Ilta -Sanomat julkaisee lisää Taika - Jim tarinoita.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: MTT - 17.07.2017 klo 20:16:10
Vielä kun joku kertoisi mistä sais kaikki nää iltikset näin jälkikäteen. Jäi muuten harmittaan että missasin tän tarinan.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Darth Mika - 17.07.2017 klo 20:21:56
Vielä kun joku kertoisi mistä sais kaikki nää iltikset näin jälkikäteen. Jäi muuten harmittaan että missasin tän tarinan.
Mä en ihan kerennyt mukaan tohon...kävin Pasilan kirjastossa skannaamassa muistikortille noi lehdet. Siellä varmaan vieläkin ne...mut pidä kiirettä, ne laittaa ne kohta roskiin.
Joka päivä pitää mennä kauppaan ostaa ilttis (pitsi sunnuntaina). Ei siinä ole kyllä mitään luettavaa.
Hyvä veto kyllä ilttikseltä...sarjakuvahullut joutuu ostaa pakostakin Ilta-sanomat.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 17.07.2017 klo 21:36:55
Minusta Ilta - Sanomat voisi julkaista Taika - Jimistä oman erikoislehtensä, jossa tarina olisi kokonaan. Ilta - Sanomat on julkaissut muitakin erillisiä teemalehtiä ( Karjala, Aku Ankka, James Bond ja monia muita).
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 18.07.2017 klo 10:59:33
Syyskuussa tulossa Fredricksin Maaronia!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Dennis - 20.07.2017 klo 19:46:51
Pidän tästä IS:n Taika-Jimistä, toimii hyvin tabloid-koossa, olisi kiva saada omana lehtenään ja isossa koossa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Darth Mika - 20.07.2017 klo 20:12:38
Pidän tästä IS:n Taika-Jimistä, toimii hyvin tabloid-koossa, olisi kiva saada omana lehtenään ja isossa koossa.
Mites olis Taika-Jim ja JÄTTIKIRJA...OOOOHHHHHH!
Voi kun joku tekis Suomessa semmoisen. Nää isommat ruudut on kyllä niin hienoja, vaikka toi ilta-sanoman paperi onkin aika vessapaperia. Harmittaa vaan, kun ne ekat osat on mulla digitaalisena.

Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 20.07.2017 klo 21:52:22
 Apu - lehti julkaisi muutaman numeron Taika - Jim 70 - luvulla ja Semic 80 -luvulla Taika - Jim Kissanainen. Ehkä Kultainen kaupunki  tarina voitaisiin julkaista myös omana lehtenään.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 20.07.2017 klo 23:27:53
Kultainen kaupunki yksinään saattaisi olla liian lyhyt kokonaiseksi omaksi lehdekseen. Vaan jopa olisi mukavaa, jos Ilta-Sanomat pykäisi normilehden liitteenä jonkun kokonaisen Taika-Jim -seikkailun - 16 - 24 sivua.

Timo

Edit: typo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 21.07.2017 klo 22:01:18
Vielä kun joku kertoisi mistä sais kaikki nää iltikset näin jälkikäteen. Jäi muuten harmittaan että missasin tän tarinan.

Jos et tarkoittanut kirjastoja ja jos siis haluat Iltikset omiksi, niin kysele vanhoja lehtiä työpaikaltasi, kaverisi työpaikalta tai pitserioista tai kampaamoista ja pengo taloyhtiösi(?) paperikeräyspiste. Nyt tosin aletaan jo olla myöhässä seikkailun alun suhteen.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 22.07.2017 klo 10:39:10
Semicin Kissanainen-lehdessäkin oli kolme tarinaa. Toki sivuja oli reilusti, melkein saman verran kuin silloisissa Mustanaamioissa.

http://www.mandrakewiki.org/index.php?title=Taika-Jim_(Semic)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: MTT - 22.07.2017 klo 11:09:39
Jos et tarkoittanut kirjastoja ja jos siis haluat Iltikset omiksi, niin kysele vanhoja lehtiä työpaikaltasi, kaverisi työpaikalta tai pitserioista tai kampaamoista ja pengo taloyhtiösi(?) paperikeräyspiste. Nyt tosin aletaan jo olla myöhässä seikkailun alun suhteen.

Sen verran "maalla" asun että juuri mikään noista ei tule kyseeseen :(
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 23.07.2017 klo 14:15:13
Kannatan ajatusta Taika -Jimin jättikirjasta. Siinä voisi olla tämä Kultainen kaupunki  tarina ja muutama muu seikkailu.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 23.07.2017 klo 16:23:16
Kannatan ajatusta Taika -Jimin jättikirjasta. Siinä voisi olla tämä Kultainen kaupunki  tarina ja muutama muu seikkailu.

Siitä vaan tekemään, kukaan ei estä!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Dennis - 23.07.2017 klo 18:14:55
Jättikirja olisi nastaa, nyt vain yhteyksiä Sanomiin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: MTT - 24.07.2017 klo 19:45:55
Kannatetaan. Sanomalehtikoossa ja noissa hienoissa väreissä :)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Darth Mika - 24.07.2017 klo 20:09:22
Kannatetaan. Sanomalehtikoossa ja noissa hienoissa väreissä :)
Laskeskelin, että multa puuttuu alusta 4 sivua Taika-Jimiä ja sitten multa löytyy 20 kpl noita Ilta-Sanomista leikattuja sivuja. Kuinkahan monta sivua on vielä tulematta?

Jos löytyisi oikein isoja muovitaskuja, johon saisi koko sivun laitettua. Sen sitten laittaisi johonkin kansioon niin tulisi aika hieno itse-tehty sarjakuva-kansio.

Parempi olisi kyllä, jos Ilta-sanomat painaisi nää hyvälle paperille tässä koossa, kuin nyt ja pistäisi sen extrana lehtipisteeseen. Kyllä mä ostaisin. Tai sit jättikirjana, jossa olisi tosiaan paljon muitakin Taika-Jimejä...mieluimmin sellaisia, mitä ei Suomessa ole julkaistu.

Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 26.07.2017 klo 19:27:49
Päättyikö IS:n Taika-Jim-seikkailu eilen? Olin näkevinäni sellaista. Julkaistiinko kaikki osat ilman probleemeja?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Darth Mika - 27.07.2017 klo 00:35:05
Päättyikö IS:n Taika-Jim-seikkailu eilen? Olin näkevinäni sellaista. Julkaistiinko kaikki osat ilman probleemeja?
Tässä eilisen Taika-Jimissa on vikana tämmöinen kirjoitus:
Lainaus:
"Suuren seikkailun päätös on samalla myös kultaisen kaupungin loppu."

Tiedä nyt oliko toi sit loppujen loppu.
Jos huomenna alkaa Joonas ja hypnoosimurhat, niin sit se oli.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 27.07.2017 klo 15:15:24
 Niin minäkin tulkitsin, että Taika - Jim tarina päättyi. Toivottavasti Ilta -Sanomat julkaisee lisää ennen julkaisemattomia  Taika -Jim tarinoita.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 06.08.2017 klo 22:46:46
 Olen alkanut pitää Taika - Jimistä yhä enemmän. Huomioni kiinnittyi tuohon televisioon.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 06.08.2017 klo 22:50:46
Tuli mieleeni, että olisiko tuo enne stereo televisiosta, vai onko toisella puolen kaijuttimen asemasta hylly?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: echramath - 07.08.2017 klo 01:25:59
Tuli mieleeni, että olisiko tuo enne stereo televisiosta, vai onko toisella puolen kaijuttimen asemasta hylly?

Eikös jossain vaiheessa (eli noihin aikoihin) ollut suurtakin huutoa tehdä kaksikanavaisia systeemejä, olkoonkin että kaikki nyt kuitenkin oli monoa oikeasti, eli molemmista kaiuttumista tuli sama ääni?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 07.08.2017 klo 10:19:33
Niitä oli aikoinaan nelkyt-viiskytluvuilla semmoisiakin systeemeitä, jossa oli kannen alla levysoitin (stereo) ja radio. Tuosta ei nyt käy ilmi, että voiko tuon kannen avata ja soittaa levyjä. Hankalaa tietty olis, kun siinä on nuo lamput, kukkamaljakot ym.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 09.08.2017 klo 17:28:43
Taika-Jimin laite on kyllä kokonaan mono. Stereofoniset lp-levyt esiteltiin 50-luvun jälkipuoliskolla mutta käytännössä ne levisivät suuren yleisön käyttöön vasta 60-luvulla, ja silloinkin levyistä tehtiin usein sekä stereo- että monomiksaus. Esim. Beatlesin Sgt. Pepper miksattiin vielä molemmille erikseen ja se että bändi itse valvoi vain monomiksauksia aiheuttaa keskustelua yhä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 10.08.2017 klo 00:16:48
Taika-Jimin laite on kyllä kokonaan mono. Stereofoniset lp-levyt esiteltiin 50-luvun jälkipuoliskolla

Äh... Tottapa tosiaan turiset. Näin on. Taika-Jimin vehkeen on oltava mono.
Vaan jos se saa stereovaikutelman hypnoottisella eleellä? Ehkä.  ;D

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 14.08.2017 klo 13:04:01
Taika-Maaronhan on kävelevä kotiteatteri!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 14.08.2017 klo 18:07:33
Projisioita onkin nähty melkein alusta asti, ainakin Savikamelin paluu -tarinassa jo. Tosin itse en muista aiemmin nähneeni tarinaa jossa Taika-Jim itse näyttää kuvan.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 21.08.2017 klo 18:32:56
 En tiedä, mutta jotenkin tulee mieleen, että elokuva Valkoisen neilikan velho  olisi saanut vaikutteita Taika Jimiltä.

https://www.elonet.fi/fi/elokuva/121595
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 09.09.2017 klo 18:27:33
 Tällainen parodia on Taika Jimistä tehty:

http://www.imdb.com/title/tt0292093/mediaviewer/rm1976710656
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 10.09.2017 klo 01:35:17
Jaa joo. Nuo turkkilaiset ovat tehneet monistakin elokuva- ja sarjakuvasankareista omia "versioitaan", Teräsmiehestä ja muista. Omalla tavallaan huvittavia mutta aika kökköjä.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Darth Mika - 11.06.2018 klo 20:13:23
Onko tänä kesänä tulossa samanlainen sarjakuva-seikkailu kuin viime kesänä? Silloinhan saimme ihailla Taika-Jimiä ja Joonasta Ilta-Sanomissa!

Ehdottaisin jotain ennen julkaisematonta Kari Leppäsen Mustanaamiota?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 18.06.2018 klo 11:49:58
Onko tänä kesänä tulossa samanlainen sarjakuva-seikkailu kuin viime kesänä? Silloinhan saimme ihailla Taika-Jimiä ja Joonasta Ilta-Sanomissa!

Saamme ihailla tänäkin kesänä jotain muuta kuin Leppäsen Kartsaa.
Luvassa hypnoottisia eleitä pian juhannuksen jälkeen.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sarja - 02.07.2018 klo 08:55:23
 Huomasin vasta nyt  Taika- Jim sarjakuvan IS:n sivuilla. Pidän  kyllä  Taika -Jimistä enemmin kuin Mustanaamiosta. Osaako joku sanoa, että minkä niminen tarina on kyseessä. Milloin se alkoi?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Dennis - 04.07.2018 klo 08:35:16
Laadukas sarjakuva ja kiva lukea tabloid-kokoisena.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 07.07.2018 klo 20:02:01
Osaako joku sanoa, että minkä niminen tarina on kyseessä. Milloin se alkoi?

Tarinan suomenkielistä nimeä ei lukenut Ilta-Sanomissa. Ensimmäisenä päivänä maanantaina 25.6. ensimmäiseen ruutuun oli jätetty englanninkielinen teksti ”The Theatre Mysteries”. Seikkailu päättyi eilen, ja ilmeisesti tänään (en ole vielä nähnyt tämänpäiväistä lehteä, tarkoitus on tsekata se joskus kirjastossa) alkoi uusi.

Laadukas sarjakuva ja kiva lukea tabloid-kokoisena.

Totta, upealta näyttää. Nämä vanhat sunnuntaisivut on tarkoitettu julkaistaviksi näin, isossa koossa. Tarina siis oli keväältä 1940.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 16.03.2019 klo 14:25:54
Aina välillä selaan amazonin listoja josko Titan Comicsin kirjasarja olisi saamassa jatkoa mutta hiljaiselta näyttää, harmi. Davis 1936 eteenpäin kiinnostaisi kovin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lamppu - 20.06.2019 klo 15:32:14
Huomasin vasta nyt  Taika- Jim sarjakuvan IS:n sivuilla. Pidän  kyllä  Taika -Jimistä enemmin kuin Mustanaamiosta. Osaako joku sanoa, että minkä niminen tarina on kyseessä. Milloin se alkoi?

Onko kenelläkään kokemusta, minkä tasoinen on Ilta-Sanomien digilehden / näköislehden ulkoasu.
https://www.is.fi/lehti/  - tuohan ei maksaisi kuin kympin kuukaudessa, jolla voisi käydä melko pätkän vanhoja sarjakuvia lukemassa.
Onko yhtä hyvälaatuista kuin HS:n näköislehti.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 20.06.2019 klo 15:49:03
Ainakin Helsigin kirjastoissa noita on voinut päätteiltä ja tableteilta lukea ilmaiseksi. Ihan hyvä laatu niissä on ollut.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 28.06.2019 klo 17:30:43
Ilta-Sanomissa pyörii tänäkin kesänä Taika-Jimin vanha sunnuntaisarja. Seikkailu, joka on tämä (http://www.mandrakewiki.org/index.php?title=Chamber_into_the_X_Dimension) vuodelta 1936, taisi alkaa tämän viikon alussa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 28.06.2019 klo 23:19:13
Luultavasti noi on skannattu vanhoista jenkkisanomalehdistä. Siitä lievä keltaisuus jne.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Dennis - 29.06.2019 klo 10:27:28
Mainio sarja IS:ssa ja itse pidän tuosta tabloid-koosta, se toimii tosi hyvin.  Olisi nannaa saada Jimiä tässä koossa suomenkielisinä kirjajulkaisuina.

Joo tiedän, kallista ja ei tule tapahtumaan, mutta saa sitä haaveilla...ainakin kesällä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Janne - 20.10.2019 klo 19:52:12
Varmaankin tässä ketjussa on jossin jo kerrottu kaikki liittyen Apu-lehteen ja Taika-Jimiin. Mutta on niin pitkä ketju, että ehkä paree kysäistä. Apu-lehdessä on siis julkaistu ainakin 1970- ja 80-luvuilla runsaasti Taika-Jimiä. Ne ovat parhaita! Onko juuri niitä tarinoita julkaistu albumimuodossa Suomessa? Toki tiedän ne 1970-luvun alun lipareet (6kpl), mutta mahtaako siinä olla kaikki? Kierrätettiinkö Avussa koko ajan samoja tarinoita vai tuliko siinä koko ajan uusia?
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 20.10.2019 klo 19:58:23
Ihan tarkkaan en osaa sanoa, mutta kyllähän Taika-Jim on seikkaillut Avussa jo about 1950-luvulta lähtien. Ei kai siinä oo tarvinnu paljon kierrätellä juttuja, sunnuntaisajoja ne kaiketi kaikki ovat olleet. Joka viikko uusi episodi.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 21.10.2019 klo 19:52:53
Joo, ei toki mitään uusintoja tullut (ehkä sekoitat, Janne, Taika-Jimin nyt Seuran Ratsupoliisi Kingiin?). Kaikki sunnuntaisarjojen jaksot lehdessä olivat uusia, ja vuosien myötä niissä näkyi piirrostyylin asteittainen heikentyminen. Mitä vanhempi Apu, sitä parempaa piirrosjälkeä Taika-Jimissä. Itse en laske 80-lukua tasoltaan kovinkaan hyväksi ajaksi, vaikka luin sen ajan jaksoja lapsuudessani ja olen eniten kerännyt niitä. No, ihan ekat vuodet 80-luvulla ovat kohtuullisia.

Fredericksiä ei ole julkaistu albumeissa muutoin suomeksi kuin noissa mainituissa vihoissa, jollei sitten jokin maakuntalehti ole joskus julkaissut Mandrakesta jotakin tilaajalahjaa Ilkan Fantomin tyyliin. En ole kuullut sellaisesta, mutta en pidä sitä mahdottomana.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 21.10.2019 klo 22:06:55
Taikiksen uusinnoista vielä. Ratsupoliisi Kingiä on vatkattu Seurassa uusintoina kymmeniä vuosia siksi koska sarjan tekeminen päättyi jo vuonna 1955. Mutta Taika-Jimiähän tehtiin paljon pidempään, joten uutta aineistoa riitti.

Yhdysvalloissa on pyöritetty Taika-Jimin päiväsarjan uusintoja siitä lähtien kun sarjan tekeminen siellä loppui vuonna 2013. Apuhan julkaisi sunnuntaisarjaa ja pudotti sen sivuiltaan pois monta vuotta ennen (tarkkaa vuotta en nyt osaa sanoa) kuin su-sarja lopetettiin Amerikassa 2002, joten mitään syytä uusintojen julkaisemiseen ei Avussa ollut.

Jos tässä ketjussa on puhuttu kierrätyksestä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,529.msg374883.html#msg374883), se on tarkoittanut tarinoiden aiheiden kierrätystä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Janne - 25.10.2019 klo 11:40:16
Juurikin Kingistä tuli mieleeni mahdollisuus, että tarinoita olisi mahdollisesti kierrätetty. Mutta se oli vaan ajatus, joka kävi yhtenä vaihtoehtona mielessä. Kiitos näistä tiedoista. Itsekin olen Apua lukenut lähinnä 80-luvulla, ja sieltä Taika-Jimit jäivät mieleen. Harmittaa, kun en kerännyt niitä sarjakuvia talteen. Kansalliskirjastossa selasin Apu-lehden digimatskuja 70-luvulta työasiossa ja siinä selatessani pysähdyin aina Taika-Jimin kohdalle. Oli niin järjettömän hienoa jälkeä, että aloin toivoa, että ne olisi saatavissa jostain kohtuullisen helposti. Mutta pitää kai alkaa metsästää Apuja.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: musta köksä - 24.11.2019 klo 20:22:01
tällainen on myynnissä englanniksi. hieno. tarinat oli tuttuja, apu-lehdestä https://www.adlibris.com/fi/kirja/mandrake-the-magician-9781782766926
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lurker - 24.11.2019 klo 21:09:26
tällainen on myynnissä englanniksi. hieno. tarinat oli tuttuja, apu-lehdestä https://www.adlibris.com/fi/kirja/mandrake-the-magician-9781782766926

Vaikka Mandraken kultakausi olikin aikaisemmin ei Fred Fredericks huono ollut. Meno muuttui modernimmaksi ja letkeämmäksi, ja varsinkin todella sekopäisiä scifi-seikkailuja saatiin sarjaan.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Garwin - 25.11.2019 klo 13:28:33
Jossain luki, että tuo on mustavalkoinen versio. Apu-lehdessä oli värillisenä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Lax - 25.11.2019 klo 21:44:26
Joo, nämä Titan Booksin uudet kokoelmat ovat mustavalkoisia, paitsi Phil Davis Sundays.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Janne - 14.02.2020 klo 09:27:16
Onkos kenelläkään kokemuksia näistä Titanin Taika-Jimeistä? Sarjakuvan taso on suunnilleen kyllä tiedossa, mutta kuinkas kaikki muu... Esim. onko painojälki hyvää?

https://www.adlibris.com/fi/kirja/mandrake-the-magician-fred-fredericks-dailies-volume-1---the-return-of-evil---the-cobra-9781782766919

Ja nythän on siis Adlibriksessä 15 prossan ale.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: VesaK - 15.02.2020 klo 09:26:22
Erittäin hyvää jälkeä ovat Titanin Maaronit. Nyt saa nähdäkseen myös ne ruudut, jotka Taika-Jim -vihkoista oli tilanpuutteen takia jätetty pois. Ainakin jäämies Apollon tarinaan tulee hiukan lisää selkiyttä, vaikka loppu on yhtä uhvo kuin ennenkin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Janne - 15.02.2020 klo 20:54:22
Pistin nyt yhden osan tilaten. Vähän on nyt kärsimätön olo.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: MTT - 19.02.2020 klo 16:37:51
Onkos kenelläkään kokemuksia näistä Titanin Taika-Jimeistä? Sarjakuvan taso on suunnilleen kyllä tiedossa, mutta kuinkas kaikki muu... Esim. onko painojälki hyvää?

https://www.adlibris.com/fi/kirja/mandrake-the-magician-fred-fredericks-dailies-volume-1---the-return-of-evil---the-cobra-9781782766919

Ja nythän on siis Adlibriksessä 15 prossan ale.

Hienojahan nuo ovat. Tosin jäi vain neljään kirjaan. Ja niistäkin tuo jo aikaisemmin mainittu Frederiksin sunnuntaisivuista koottu kirja mustavalkoisena. 

Jostain syystä Titan lopetti nää hienot klassikkojulkaisut (Mandrake ja Flash Gordon)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: sihvonen - 19.02.2020 klo 22:36:44
Hienojahan nuo ovat. Tosin jäi vain neljään kirjaan. Ja niistäkin tuo jo aikaisemmin mainittu Frederiksin sunnuntaisivuista koottu kirja mustavalkoisena. 

Jostain syystä Titan lopetti nää hienot klassikkojulkaisut (Mandrake ja Flash Gordon)

Hienoja nämä suht. tuoreet kirjat. Kiitos tästä Adlibriksen alennusvinkistä!

Jalavalta tuli vuonna 2012 hyvä kokoelma myös. Siinä oli erityisen mainio Asko Alasen käännös!
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Janne - 10.03.2020 klo 22:50:18
Tuli nyt alustavasti plärättyä toi Titanin ensimmäinen Fredericksin kooste. Selailu ei herättänyt kaihoisaa vau-fiilistä. Eli sitä samaa, mikä hyökyy Avun julkaisuista heti ensivilkaisulla. Ehkä se on ne värit, vaikka välillä ovatkin vähän tökeröt. Tai ehkä olen vain auttamaton nostalgikko. Olen nyt alkanut keräillä 70- ja 80-lukujen Apuja.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 10.08.2020 klo 08:22:19
Jopas nyt, Mandrake tekee paluun. Mutta Mandrake onkin tällä kertaa Mandy Paz, koulukiusattu teinityttö. Red 5 -niminen kustantamo aloittaa lokakuussa.

Luin Previewsistä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 10.08.2020 klo 21:03:05
Mutta Mandrake onkin tällä kertaa Mandy Paz, koulukiusattu teinityttö.

Vai niin. Ei siinä mitään, tärkeä aihe jne. Mutta mitäs Mandrakea tuossa nyt sitten on enää jäljellä? Turhaa nimellä ratsastusta, kun itse Mandrakekin on jo aika lailla unohdettu hahmo.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 10.08.2020 klo 22:19:21
Vihjaillaan että Mandy olisi vanhan Mandraken jälkikasvu ja oppilas.

Taika-Jim paljastui myöhemmin opettajansa Theronin pojaksi.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 10.08.2020 klo 22:31:51
Lainaus
"Mandrake the Magician: Mandrake's Legacy follows 17-year-old Mandy Paz, a magician-in-training who aspires to someday be just like the legendary Mandrake," reads the press announcement. "She suspects her inborn magical powers must have something to do with her mysterious parentage, but so far, her mom's lips are zipped, and she has to work out the whole magician thing with the help of her BFF, LJ."

Wait... "mysterious parentage" and aspirations to "be just like the legendary Mandrake"? Maybe we've read too many comics, but this sounds like Mandrake could be that father... But we won't know for sure until the comic gets going in October.

Löytyi uutinen. (https://www.gamesradar.com/classic-pulp-hero-mandrake-the-magician-is-back-as-mandy/)

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 10.08.2020 klo 22:39:11
Taitaa olla vastaava kuvio, kun DC:llä oli 40-luvulla selkeä Mandraken kopio Zatara. Se loppui nopeasti, mutta 60-luvulla tuli kehiin Zataran tytär Zatanna, joka onkin ollut vuosikaudet mukana eri lehdissä. Ja nyt on uusi Zatara, joka on nuori poika, ja sukua noille muille.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 10.08.2020 klo 23:25:56
Noh, toisaalta...
"breathe new life into the property with a fresh twist that targets a new generation of young readers"..
sallittakoon nuorisolle.
Meille sedille on yhä ne vanhat ummehtuneet Taika-Jimit.

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Janne - 18.08.2020 klo 15:56:47
Onko tiatoo, koska Taika-Jimin julkaiseminen Avussa on loppunut? Netistä en tähän saanut vastausta.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 19.08.2020 klo 14:57:53
Janne: se tapahtui joskus 80-luvun lopussa. Minulla on se tieto merkittynä jossakin ja koetan etsiä kun ehdin. Noin kylmiltään sanoisin, että 1987 tai 1988.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 20.08.2020 klo 10:30:49
Aikaa en tarkemmin muista, mutta muistan tuon viimeisen sarjan, jossa sanottiin että tähän loppuvat Taika-Jimin seikkailut.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Janne - 20.08.2020 klo 20:05:08
Tässähän alkaa jo oikein jänskättää, että minkälaista tiatoo Sampsa saa kaivettua esiin  :)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 20.08.2020 klo 20:28:31
Janne: en ehtinyt tänään lukea sekalaisia sarjispapereitani, joita on satoja - koetan huomenna. Mutta Taikis taisi sittenkin ilmestyä Avussa vielä 90-luvun alussa, koska näköjään kokoelmani viimeisimmissä stripeissä on amerikkalaiset päiväykset keväältä 1988. Suomessa oltiin ehkä puolitoista tai kaksi vuotta jäljessä Yhdysvaltoja. Ja ei minulla välttämättä edes ole leikkeitä ihan viimeisimmistä seikkailuista.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 21.08.2020 klo 20:13:26
Minulla on tuo loppumistieto jollakin paperilla, mutta en löydä sitä. Ja muistan, että minulla on ollut 90-luvun alun Apuja, joissa ei enää ollut Taika-Jimiä.

Tämä asia rupesi vaivaamaan minuakin niin, että käyn ensi viikolla plaraamassa Apuja kirjastolla. Pistin sinne vuosikerrat 1990 ja 1991 tilaukseen hyllyyn. Selvitin, että näin uusia aikakauslehtiä ei ole mikrofilmattu, vaan lehtien vuosikerrat on sidottu kirjoiksi, ja vuosikerrat pitää erikseen tilata monen kilometrin päässä olevasta bunkkerista, ja menee ainakin yksi arkipäivä ennen kuin ne noudetaan sieltä ja ne tulevat saataville. En nyt kehdannut enempää tilata. Filmien selaus olisi ollut nopeampaa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Janne - 22.08.2020 klo 21:34:25
Ok. Suurkiitos vaivannäöstä. Minuakin tuo tiedonpuute vaivaa, joten olisin voinut minäkin tehdä saman tempun. Mutta en olisi kyllä hyvään aikaan ehtinyt varsinkaan, kun sattuneesta syystä pyrin välttelemään Hesan reissuja.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: TOSA - 22.08.2020 klo 21:51:27
Innostuin itsekin etsimään tietoa netin syövereistä. Yhtä artikkelia lueskelin apu lehden historiasta. Siinä oli kuva taika-jim sarjakuvasta numerosta 50/88 joka ei ollut ainakaan viimeinen kun siinä vielä luki jatkuu.
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 23.08.2020 klo 13:45:47
Onneksi minun ei tarvitse lähteä Helsinkiin asti saadakseni Avut nähtäville. Kerron mitä löytyy, kun saan lehdet hyllyyn ja olen ehtinyt tsekata ne. Perusteluni tilaukselle muuten oli "sarjakuvatutkimus" :).

TOSA: Veikkaan, että tuossa numerossa oli alkuvuoden 1987 seikkailu.

EDIT: Janne näköjään kerää noita Apujen Taika-Jimejä. Minusta olisi mahtavaa, jos fanit voisivat skannata Taika-Jim-kokoelmiaan, jakaa skannattuja strippejä tai sunnuntaisivuja keskenään ja mahdollisesti jopa koota seikkailuja nettiin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Darth Mika - 23.08.2020 klo 15:10:03
Janne näköjään kerää noita Apujen Taika-Jimejä. Minusta olisi mahtavaa, jos fanit voisivat skannata Taika-Jim-kokoelmiaan, jakaa skannattuja strippejä tai sunnuntaisivuja keskenään ja mahdollisesti jopa koota seikkailuja nettiin.
Taitaa Apu-lehti tai jokin muu taho älähtää, jos noita nettiin laittaa. Mutta tietysti keskenään voivat jakaa, jos ovat asiasta hiljaa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Janne - 24.08.2020 klo 16:07:58
Minusta olisi mahtavaa, jos fanit voisivat skannata Taika-Jim-kokoelmiaan, jakaa skannattuja strippejä tai sunnuntaisivuja keskenään ja mahdollisesti jopa koota seikkailuja nettiin.

Mukana. Skannattuna on jo ns. hyvä alku.
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 24.08.2020 klo 16:58:52
Avun viimeinen Taika-Jim löytyi äsken kirjastolla: se on numerossa 7/90, joka ilmestyi 16.2.1990. Ja tosiaan siinä myös lukee, että se on viimeinen Avussa. Stripin amerikkalainen päiväys on 2.4.1989. Otin siitä kännykameralla kuvan ja laitan sen tähän ketjuun kunhan tulen kotiin ja ehdin käsitellä kuvia.
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 24.08.2020 klo 19:58:41
Tässä kuva Avun viimeisestä Taika-Jim-stripistä numerossa 7/1990. Se on sunnuntaiseikkailun ”Laulavat kalliot” päätösstrippi. Viimeisessä ruudussa lukee: ”Taika-Jimin seikkailut Avussa päättyvät tähän.” Karmeasti tuossa lopussa muoviset mannekiininuket heitetään mereen ihan kuin ympäristönsuojelusta ja merien jäteongelmasta ei olisi kuultu mitään vielä 80-luvun lopussa…

Samassa Avussa on myös Olavi Salmen kirjoittama lyhyt juttu ”Taika-Jimin katoamistemppu”, jossa kerrotaan Taika-Jimin loppumisesta lehdessä ja sanotaan loppumisen syyksi se, että sarjan sunnuntaisivun nykyiset vain neljä ruutua eivät toimi Avun sivulla. Ruutujen sovittaminen on muka ”teknisesti täysin mahdotonta”. Minusta selitys kuulostaa kummalliselta. Pistän siitäkin valokuvan tähän.

(Pahoittelut kuvien epätarkkuudesta ja vinoudesta. Lehtien sivut eivät ole suorassa, koska lehdet on sidottu paksuiksi kirjoiksi. Kirjastossa olisi ilmainen skanneri, jolla voisi ehkä saada tarkempia ja suorempia kuvia, mutta en tiedä jaksanko koettaa.)
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 24.08.2020 klo 20:02:25
Taitaa Apu-lehti tai jokin muu taho älähtää, jos noita nettiin laittaa. Mutta tietysti keskenään voivat jakaa, jos ovat asiasta hiljaa.

King-syndikaatti olisi ehkä ärhäkin älähtäjä. Sarjojen suomentajalla myös on oikeutensa. Itsekin haluan tukea tekijänoikeuksia, mutta, mutta…

Tarzanin oikeuksien haltijat antavat netissä olla ERBzinen (https://www.erbzine.com/), joka on koonnut kattavasti Tarzanin sarjakuvaseikkailuja skanneina. Tuolta löytyy laillisesti tuhoton määrä niin strippejä kuin vanhoja sarjakuvalehtiä. Esimerkiksi täällä (https://www.erbzine.com/mag26/2600.html) on kaikki (!) Russ Manningin Tarzan-stripit, ja täällä (https://www.erbzine.com/mag25/2596.html) on kaikki Gold Keyn Tarzan-lehdet. Faneille tuo on todellinen aarreaitta, jossa riittää tutkittavaa ja joka säilyttää historiaa hienosti. Paikka on oikeuksien haltijoille ok, koska kyse ei ole rahanteosta, vaan virtuaalisesta museosta ja koska painolaatu ei kilpaile kustantajien teosten kanssa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Janne - 24.08.2020 klo 20:59:36
Suurkiitos Sampsalle vaivannäöstä. Tätä tietoa tosiaan on kaivattu. Haittaako, jos ilmoitan eräille nettisivujen ylläpitäjille tiedon, niin olisi sitten helposti muidenkin saatavilla?

Siis saitko nuo tilattua ihan kotikirjastoosi?

Ja jos joku haluaa ilman julkistamistarkoitusta koostaa jotain noista sivuista, niin minuun voi olla yhteydessä. Enpä usko, että ketään haittaa, jos keräilijät vaihtelevat skanneja keskenään. Korjatkaa toki, jos olen väärässä.
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 26.08.2020 klo 17:50:31
Suurkiitos Sampsalle vaivannäöstä. Tätä tietoa tosiaan on kaivattu. Haittaako, jos ilmoitan eräille nettisivujen ylläpitäjille tiedon, niin olisi sitten helposti muidenkin saatavilla?

Eipä mitään. Tietoa voi totta kai levittää aivan vapaasti!

Siis saitko nuo tilattua ihan kotikirjastoosi?

Ei tavalliseen kirjastoon. Kyse oli Jyväskylän yliopiston kirjastosta, jolla on vapaakappaleoikeus. Ja aivan kuka tahansa ei saa lainata ja tilata sieltä.

Ja jos joku haluaa ilman julkistamistarkoitusta koostaa jotain noista sivuista, niin minuun voi olla yhteydessä. Enpä usko, että ketään haittaa, jos keräilijät vaihtelevat skanneja keskenään. Korjatkaa toki, jos olen väärässä.

Kootaan joskus keskenämme porukalla yksittäisistä stripeistä ehjiä tarinoita!
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Janne - 28.08.2020 klo 13:05:52
Kootaan joskus keskenämme porukalla yksittäisistä stripeistä ehjiä tarinoita!

Näin tapahtukoon!  :)
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Laine, Jukka - 06.10.2020 klo 16:47:14
Jopas nyt, Mandrake tekee paluun. Mutta Mandrake onkin tällä kertaa Mandy Paz, koulukiusattu teinityttö. Red 5 -niminen kustantamo aloittaa lokakuussa.

Luin Previewsistä.

Ensimmäinen numero luettu. Astraali- tai henkiolento on Mandyn mentorina. Näyttää hyvin paljon Taika-Jimiltä. Mandyn kaverin LJ:n isä on Lothar. Nimi kerrotaan.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: X-men - 06.10.2020 klo 19:18:42
Ensimmäinen numero luettu. Astraali- tai henkiolento on Mandyn mentorina. Näyttää hyvin paljon Taika-Jimiltä. Mandyn kaverin LJ:n isä on Lothar. Nimi kerrotaan.

Aloitusnumero oli aika hyvä ja ei heti menty isoja taikoja taikomaan vaan ensin opetellaan (totutusti kantapään kautta) ja toki sitten päävihulainenkin esitellään ekassa numerossa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Laine, Jukka - 13.10.2020 klo 12:18:53
Frew-kustantamo Australiassa on tehnyt jo aikaisemmin nuoren Mandraken seikkailuja. Eli kyseessä on tuntemamme Taika-Jim nuorempana. En ole lukenut.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Janne - 07.11.2020 klo 22:59:18
Erittäin hyvää jälkeä ovat Titanin Maaronit. Nyt saa nähdäkseen myös ne ruudut, jotka Taika-Jim -vihkoista oli tilanpuutteen takia jätetty pois. Ainakin jäämies Apollon tarinaan tulee hiukan lisää selkiyttä, vaikka loppu on yhtä uhvo kuin ennenkin.

Nyt ennätin minäkin tutusta tähän Titaniin. Todella suositeltava opus. Otin tehtaväkseni hiukan vertailla Avun 70-luvun alussa julkaistuihin koosteisiin. Aika harvoin niissä Apu-julkaisuissa on ruutuja napsittu veke, ja silloin kun on, niin ihan taidolla homma on toteutettu. Ainakaan läpikäymissäni tarinoissa leikkaukset eivät haitanneet lukukokemusta lainkaan. Mutta onhan se kyllä kiva lukea tarina kokonaan, ei siinä mitään. Ja painojälki minunkin silmään näytti erinomaiselta. Vähän huolestuttavaa on, että Titan ei ole nyt pariin vuuoteen julkaissut uutta osaa. Siihenkö homma jäi?
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Laine, Jukka - 08.11.2020 klo 20:20:50
Uudella Mandrakella on sitten heti alussa toinenkin lehti, The Legacy of Mandrake the Magician. Nyt tavataan Taika-Jimin isä Theron, joka on vanhainkodissa jossa Mandy käy esittämässä taikatemppuja.
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Janne - 03.03.2021 klo 09:28:32
Samassa Avussa on myös Olavi Salmen kirjoittama lyhyt juttu ”Taika-Jimin katoamistemppu”, jossa kerrotaan Taika-Jimin loppumisesta lehdessä ja sanotaan loppumisen syyksi se, että sarjan sunnuntaisivun nykyiset vain neljä ruutua eivät toimi Avun sivulla. Ruutujen sovittaminen on muka ”teknisesti täysin mahdotonta”. Minusta selitys kuulostaa kummalliselta. Pistän siitäkin valokuvan tähän.

Lisäksi tuossa Avun jutussa on selvää valhettelua, kun mainitaan, että sarjakuvaa piirretään pelkästään päivälehtiä varten. Fredricks piirsi viimeiset sunnuntaisarjansa vuonna 2002, eikä julkaisuissa ollut edes mitään taukoa vuoden 1990 paikkeilla. Valheella on lyhyet jäljet. Tässä tapauksessa vain 30 vuoden pituiset.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: Janne - 05.11.2021 klo 17:51:01
Hienojahan nuo ovat. Tosin jäi vain neljään kirjaan. Ja niistäkin tuo jo aikaisemmin mainittu Frederiksin sunnuntaisivuista koottu kirja mustavalkoisena. 

Jostain syystä Titan lopetti nää hienot klassikkojulkaisut (Mandrake ja Flash Gordon)

Pistin joku aika sitten kysymyksen Titanille, että jatkuuko Mandraken julkaiseminen. Nyt tuli vastaus: ei ole suunnitelmissa.  :(
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: X-men - 05.11.2021 klo 19:34:27
Pistin joku aika sitten kysymyksen Titanille, että jatkuuko Mandraken julkaiseminen. Nyt tuli vastaus: ei ole suunnitelmissa.  :(

Ylläri, lopettivat Robotechinkin kesken syystä tai toisesta.
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Lax - 19.12.2021 klo 20:47:18
Harmillista, mutta hyvä tietää ettei tarvitse elätellä toiveita lisäjulkaisuista. Jos nyt ulkoa muistelen niin kirjoja tuli Titanilta neljä, päivittäis- ja sunnuntaisarjojen kokoelma kummaltakin: Phil Davis/ Fred Fredericks? Ehkä pitää harkita ellei nyt ihan mahdottoman hintaisia jo ole, Davis dailies -kirja minulla jo on.
Otsikko: Vs: Taika-Jim
Kirjoitti: MTT - 16.01.2022 klo 22:11:12
Pistin joku aika sitten kysymyksen Titanille, että jatkuuko Mandraken julkaiseminen. Nyt tuli vastaus: ei ole suunnitelmissa.  :(

Hermes aloittaa tänä vuonna Mandrake strippien kronologisen julkaisemisen. Ensimmäinen kirja on ollut jo etukäteen tilattavissa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Lax - 20.01.2022 klo 19:57:38
Mainio uutinen, toivottavasti pääsevät osaan kaksi, riskinähän on että tuskin olen ainoa Titanin kirjan omistaja joka todennäköisesti jättää ekan kirjan hankkimatta. Googlen löytämän tarinalistan mukaan Hermesin kirjassa olisi viisi ekaa seikkailua, oikein hyvä sinänsä, menee vain yhdellä Titanin kanssa päällekkäin.
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Lamppu - 04.02.2022 klo 17:35:58
Adlibriksessä jo hinnoiteltu 50,90 - ei vielä saatavilla.

https://www.adlibris.com/fi/kirja/mandrake-the-magician-the-complete-newspaper-dailies-volume-1-9781613452615
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: valyrayta - 20.02.2022 klo 22:40:40
Hei vaan. Olikos niin että sacha baron cohenin tähdittämä elokuva taika jimistä ilmestyi vuonna 2020?
Ei ilmeisesti ole päätynyt suomen markkinoille?
Mitenhän tämän pääsisi näkemään helpoiten...
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 20.02.2022 klo 22:47:14
Mikäli olen mitään ymmärtänyt, niin ei kai se edes valmistunut. Jos kuitenkin on, niin haluan tietää saman asian!!

Timo
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: X-men - 21.02.2022 klo 19:47:57
Mikäli olen mitään ymmärtänyt, niin ei kai se edes valmistunut. Jos kuitenkin on, niin haluan tietää saman asian!!

Timo

Ei löydy kuin 3 vuotta vanha traileri ja vielä vanhempia uutisia että Sacha Baron on tekemässä leffaa.
Otsikko: Vs: Taika-Jim, Mandrake taikuri
Kirjoitti: Lax - 02.03.2022 klo 21:34:30
Tämä on tosiaan jäänyt suunnittelun asteelle, en ole itsekään huomannut mitään uutta. Jos Cohen olisi yhä mukana siitä kyllä uutisoitaisiin isosti. Harmi.