Kirjoittaja Aihe: Matti Hagelberg - elämä ja teokset  (Luettu 109658 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 054
 • <><
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #30 : 07.04.2008 klo 15:06:46 »
Ihmettelen miksi Römpötti kutsui Kovaa länttä taidesarjakuvaksi. Tämähän on mitä mainiointa viihdettä!
Tarkoitatko, että taidesarjakuva ei voi olla viihdettä? Ei ainakaan mainiota? En ole tätä lukenut vielä, mutta taitaa olla ensimmäinen Hagelbergin teos, joka oikeasti kiinnostaakin.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

pappa-sami

 • Bedevore
 • Jäsen
 • Viestejä: 845
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #31 : 07.04.2008 klo 15:37:34 »
Tarkoitatko, että taidesarjakuva ei voi olla viihdettä?

En tarkoittanut. Taisin ottaa liian ison riskin kun en laittanut hymiöitä.  :P

Mainiota viihdettä tämä kyllä on. Siinä asiassa olen tosissani.
« Viimeksi muokattu: 07.04.2008 klo 15:40:43 kirjoittanut pappa-sami »

Kreegahbundolo

 • Vieras
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #32 : 09.04.2008 klo 11:26:04 »
Aiheeseen tavallaan liittyen: Purnaus jatkuu Parnasson sivuilla. Numerosta 2/2008 alkaen lehdessä ilmestyy Riikka Ala-Harjan ja Hagelbergin uusi sarjakuva nimeltään Yleisönosasto.

pappa-sami

 • Bedevore
 • Jäsen
 • Viestejä: 845
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #33 : 11.04.2008 klo 14:41:56 »
Luettu Katuojan "kritiikki":

http://kalaksikukko.iwn.fi/katuoja/2008/04/matti-hagelberg-kytt-tunnetta.html

Lainaus
Juuri niin, sarjisfanit: Matti Hagelberg vihaa teitä koko mustasta sydämestään.

Mistä hatusta Otto Sinisalo tämän vetäisi? Eikö vastakkain asettelun aika olekaan vielä ohi? Onko "kriitikoiden" aina pakko yrittää löytää salattuja merkityksiä sieltäkin missä niitä ei ole.

Minun mielestäni Matti Hagelberg on tehnyt Kovan Lännen objektiivisesti ja dokumenttaarisella otteella. Ennen kaikkea fanikansan syviä rivejä kunnioittaen.

Albumin minihaastattelujen esikuvana ovat selvästi toimineet Eläimellistä menoa (Creature Comforts) lyhytanimaatiot. Joku toinen olisi leikannut pois luovat tauot, mutta Hagelberg on halunnut näyttää jokaisen haastattelun sellaisena kuin se on nauhalle taltioitunut.

Mikko Komun arvostelussahan ei ole suinkaan kyse kateudesta. Komun taide nyt vaan on huonompaa kuin mihin Calamity Kidin lukijat ovat tottuneet. Tämän  seikan Hagelberg on tuonut kiitettävästi esille sitä kuitenkaan mitenkään alleviivaamatta.

Toivottavasti huhut pitävät paikkansa ja Tampereen festareilla tulee myyntiin Kovan Lännen rahvaanpainos.

petteri tikkanen

 • Jäsen
 • Viestejä: 197
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #34 : 11.04.2008 klo 14:47:38 »

Toivottavasti huhut pitävät paikkansa ja Tampereen festareilla tulee myyntiin Kovan Lännen rahvaanpainos.

Onko huhuissa perää? Salaisuuden verho raottuu viikonloppuna.
« Viimeksi muokattu: 18.04.2008 klo 14:33:46 kirjoittanut petteri tikkanen »

VesaK

 • Jäsen
 • Viestejä: 15 557
 • Kuka mitä häh?
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #35 : 11.04.2008 klo 16:18:02 »
Teoksen tekniikasta tulee mieleen Daniel Clovesin puhuvat päät -sarjakuvat. Eri ihmisille esitettiin sama kysymys tyyliin "Where do wiseguys come from?" tai "Why do People Spit?" ja Clowes piirsi vastaajien naamat oman mielikuvituksensa mukaan.

Toinen hieman vastaava juttu ovat Suuressa Kurpitsassa ammoin julkaistut "Kahvilakeskustelut"-sarjat. En löytänyt tähän kuvanäytettä mutta aihe vaikuttaa olevan hyvin suosittu netissä: http://www.kayscafe.co.uk/index.php?id=4
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Antti Vainio

 • Karpaattien nero
 • Jäsen
 • Viestejä: 4 164
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #36 : 18.04.2008 klo 20:56:02 »
En ole lukenut Kovaa länttä vielä (okei, Akateemisessa oli pakko lukea ekat 20 sivua mutta tämä on tarkoitettu nautittavaksi kotona nojatuolissa sikaareiden ja konjakin ohella). Otto kirjoittaa naulan kantaan muuten mutta on liian nuori tajuamaan että meidän Kekkosen aikana lapsuuden viettäneiden nostalgia on parempaa kuin nykyinen muovinen ja vesittynyt.
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".

Matti Karjalainen

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 932
 • Friendly Neighborhood Librarian
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #37 : 26.04.2008 klo 12:10:35 »
Lainasin, luin ja tykkäsin.

Hagelbergin "Kova länsi" oli kyllä varsinainen matka "kvaakkilaisuuden sydämeen". Nauraessani sarjakuvalle tajusin nauravani samalla myös itselleni, ja tunsin jonkinlaisen piston sydänalassa. Ei helkkari, tämäntapaisenako allekirjoittaneen sarjakuvaharrastus mahtaa näyttäytyä muille ihmisille?

Hagelbergin tyyli oli sanalla sanoen mielenkiintoinen ja herätti etukäteen hieman epäilyksiä: rujohkosti piirrettyjä puhuvia päitä sivu toisensa jälkeen. No, kuten olen aikaisemminkin todennut, ei sarjakuvan visuaalisella puolella ole juuri merkitystä, mikäli vain tarina toimii. Ja toimihan se. Jotkut sarjakuvan repliikeistä olivat suorastaan kuolemattomia:

"...ja Navaho-Joen sulka oli piirretty kokonaan väärälle puolelle hattua!"

"Suomesta löytyy helposti ainakin tusina pätevämpää tekijää. Enkä laske mukaan itseäni ollenkaan."

"Luin minäkin joskus teininä Tinttiä, mutta ei siihen nainen voi oikein samaistua. Eihän se edes ole naisen piirtämäkään edes".

Ja sitten vain bongailemaan esikuvia...

Luulen kyllä, että muutkin kuin sarjakuvistit osaavat nauttia albumin huumorista. Vaikka aihe on kapea, albumissa kuvatut ihmistyypit ovat universaaleja (sanon varmuudella luettuani albumista kolme sivua). Kiinnostihan Kummisetä-elokuvat muitakin ihmisiä kuin mafiosoja.

En oikein usko, että albumi aukeaa muille kuin sarjakuvisteille, sillä kyllä nämä yli-innokkaat ja piirtäjien sterilisaatiota vaativat fanipojat taitavat olla vielä kauempana tavallisen pulliaisen elämästä kuin hevosenpäitä sänkyihin toimittavat mafiosot. Jonkinlainen kosketuspinta sarjakuvaharrastukseen pitänee siis lukijalla olla, että tämä pystyy ymmärtämään, mistä näiden puhuvien päiden tuntema tuohtumus todella kumpuaa, ja että väärälle puolelle hattua piirretty sulka saattaa todella olla joillekin ihmisille elämän ja kuoleman asia.

Voisihan tuon tietysti luetuttaa joillakin "ulkopuolisilla" tuttavillaan ja kysyä mitä mieltä mahtoivat olla.
"Onneksi kirjastonhoitajat ovat tunnollisia kaikissa tunnetuissa todellisuuksissa" (P.A. Manninen: Kapteeni Kuolio - Tampereen sankari)

Kreegahbundolo

 • Vieras
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #38 : 26.04.2008 klo 12:19:35 »

En oikein usko, että albumi aukeaa muille kuin sarjakuvisteille

Olen saanut paljon sähköpostia tutuilta ja vähemmän tutuilta eri alojen harrastajilta ja palaute on ollut poikkeuksetta myönteistä. Paremmin Kova länsi on heille avautunut kuin yksikään aiempi kustantamani kirja, mikä sinänsä on yllättävää mutta näin vain on asian laita. Alalta kuin alalta näet löytyy koomisia tyyppejä jotka intoilevat asiastaan putkinäöllä. Kova länsi voisi käsitellä pienin muutoksin melkein mitä tahansa kulttuurin alaa, luulisin. Ainakin levydivarit ovat pullollaan näitä ihan samoja tyyppejä, narisemassa loputtomiin asioista.
« Viimeksi muokattu: 26.04.2008 klo 12:23:20 kirjoittanut Kreegahbundolo »

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 321
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #39 : 26.04.2008 klo 16:23:52 »
nämä yli-innokkaat ja piirtäjien sterilisaatiota vaativat fanipojat taitavat olla vielä kauempana tavallisen pulliaisen elämästä

Neil Gaimanin kirjoittaessa Beowulfia otti häneen yhteyttä eräs muinaisenglannin kielen ja kirjallisuuden professori ja vaati Gaimania lukemaan tämän kirjoittaman esseen. Gaiman oli aina luullut että supersankareiden yksityiskohdista kiistelevät fanipojat ovat nörteistä pahimpia, mutta elokuvaa tehdessä hän törmäsi eeppisen runouden tutkijoihin. Heidän pakkomielteensä saivat kuulemma sarjakuvafanien kiistelyt vaikuttamaan coolilta.

Timo

Wade

 • Jäsen
 • Viestejä: 3 163
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #40 : 09.08.2008 klo 01:47:39 »
Joe suositteli. Hyvältä näyttää. Onko samaa ideaa kuin Jarlan Mustanaamioissa?
Wade Koivurinne

VilleM

 • Jäsen
 • Viestejä: 801
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #41 : 09.08.2008 klo 17:21:33 »
Tämä tuli keväällä ostettua ja lukaistua ja ihan hupaisahan se olikin. Yhteen pötköön luettuna ehkä aavistuksen raskassoutuinen, mutta muuten piristävän erilainen ja rosoinen teos. Ja samaa mieltä siitä, että Pasolle ehdottomasti tekijänkappale. Eiköhän hän sen ansaitse.

Kreegahbundolo

 • Vieras
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #42 : 15.09.2008 klo 11:32:03 »
Kova länsi-kirjaan ilmestyi Sarjakuvafestivaaleilla liite: Calamity Kid Japanissa. Kova länsi ja 12-sivuinen liite on tilattavissa kustantajan sivuilta.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 092
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #43 : 04.10.2008 klo 21:08:03 »
Voi hyvä tavaton, miten lysti opus oli juuttunut lukulistalle näin pitkäksi aikaa.

Olihan tämä hykerryttävä itsessäänkin, mutta meinasi mennä huonot housuun, kun luin Korhosta käsittelevän ketjun viestejä. Willer-ketjuja en jaksanut kahlata, mutta kyllähän tämä nauratti aivan eri tavoin kun havaitsin Hagelbergin napanneet hulluimmat otokset suoraan Kvaakin ketjuista.

Mitä Kovan lännen arvioihin tulee, Römpötti oli tajunnut Hagelbergin opuksesta jotain oleellista todetessaan seuraavaa: "keskenkasvuisten populaarikulttuurifanien". Minulle nimittäin tuli sitä lukiessa mieleen ainakin innokkaat elokuvien harrastajat ja pelimaailmaa seuranneet tietävät, että Kvaakissa on vain pieni otos tätä tiettyä ihmistyyppiä.

Antti Vainio

 • Karpaattien nero
 • Jäsen
 • Viestejä: 4 164
Vs: Hagelbergin Kova Länsi
« Vastaus #44 : 05.10.2008 klo 10:20:25 »

Mitä Kovan lännen arvioihin tulee, Römpötti oli tajunnut Hagelbergin opuksesta jotain oleellista todetessaan seuraavaa: "keskenkasvuisten populaarikulttuurifanien".

Minusta Römpötti missaa osittain pointin. Pahimpia tapauksia ovat keski-ikäiset populaarikulttuurifanit jotka ajattelevat kuin keskenkasvuiset. Muksuilla on oikeus laukoa hölmöyksiä.
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".