Ja nuorison kannattaa perehtyä verolainsäädäntöön. Se valaisee kummasti. Rapisee nuo haavekuvat palkkioiden ja palkan suhteesta esim.
Tästä aiheesta voisi aloittaa jo uuden keskustelualueen, mutta jatkan tähän koska kommentteja tulee… tässä hieman tarpeellista päivitettyä tietoa kuvataiteen alan yrittäjyydestä, verotuksesta ja työttömyystuesta :

Nykyään työnantajat vaativat usein kuvataiteen ja muotoilun alan tekijöiltä (siis sarjakuvataiteilijoiltakin) rekisteröitymistä ennakonperintään. Tämä ei tarkoita sitä tekijä olisi yrittäjä, vaan ammatinharjoittaja., eli toiminimeä tms ”firmaa” ei tarvitse perustaa. Rekisteröityminen ennakonperintään tarkoittaa sitä, että täytetään asiankuuluva lomake, josta rastitetaan ruutuun ”ammatinharjoittaja " EI toiminimi tms. Arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa alle 8500 euron vuosituloista joten ei rastiteta arvonlisäveroruutuun ellei halua heti alkaa maksaa.

Lomakkeeseen myös laitetaan ennakkoperinnän alaisen työn laatu, tässä tapauksessa sarjakuvatekeminen (ja vaikka lisäksi oheistuotteiden myynti). Lomake kourassa mennään verotoimistoon. Virkailija pyytää arvioimaan vuotuiset tulot ja taiteilija arvoi noin suunnilleen. Summan voi kesken vuoden käydä muuttamassa siihen suuntaan mihin se on menossa. Eläkevakuutusmaksujakaan ei tarvitse pienistä tuloista maksaa, saa tietenkin jos haluaa. Jos on verokortin alaista tuloa tai työttömyyskorvausta, niistä kertyy jo jonkin verran eläkettä. Homman juju on siinä että piirtäjä laskuttaa ammatinharjoittajana vain piirroksista, sarjiskurssinohjaukset ja muu työ hoidetaan halutessa normaalilla tuloverokortilla. Eli ennakonperintärekisterissä oleva taiteilija EI ole yrittäjä.

Työttömyyspäivärahaan on myös tällöin oikeus. Varsinkin jos sattuu saamaan liiton soviteltua päivärahaa, asiassa ei ole ongelmaa. Täytetään kaavakkeeseen vain palkan lisäksi ennakonperinnän alaiset tulot. Myös Kelalla asia nykyään tajutaan.
Taiteilijoiden verotus muuttui tältä osin 2002, olin itse opiskelemassa asiaa, koska olen tällä hetkellä

yrittäjä, joka tekee sarjisstrippien lisäksi muutakin sarjakuva-alaan liittyvää toimintaa. Jos tämän jälkeen ovat systeemit taas muuttuneet, en ole itse sitä huomannut ja otan kommentteja kiitollisena vastaan.
Jos haette ennakonperintärekisteriin, olkaa virkailijalle tiukkana tosiaan siinä asiassa, että ette ole yrittäjiä varsinaisesti, ettekä hae toiminimeä.
Tärkeää on rastittaa lomakkeesta oikea ruutu!
Lisätietoja
www.vero.fiNuorille tekijöille vinkki: Suomessahan ei tosiaan sarjakuvntekemisellä elä kuin muutamat, eivätkä nekään koko ikäänsä, joten suosittelenkin piirtäjille jotain muuta työtä lisäksi. Kannattaa hankkia joku ammatti!! Vaikkei sitä työtä koskaan tekisikään, aina siitä on hyötyä. Ei tarvitse mennä kiroilevaksi vahtimestariksi vanhuksena. Tai muuttakaa suosiolla ulkomaille.
![Cool 8]](https://www.kvaak.fi/keskustelu/Smileys/classic/cool.gif)
Piirtäjillä on Suomessa sama ongelma kuin taiteilijoilla yleensäkin. Ei ole helppoa, mutta eihän me helppoa halutakaan! Silloinhan voisi alkaa miljonääripiirtäjäksi ja tehdä tympeitä, huonoja sarjakuvia kun niillä kerran helposti ja vaivattomasti rikastuu.