Kirjoittaja Aihe: Kysymyksiä Marveleista  (Luettu 571092 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

X-men

 • Jäsen
 • Viestejä: 14 473
 • Comics costs too much, damned!!!
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2430 : 24.03.2014 klo 22:14:30 »
Enpä tiedä ovatko Kapteeni Amerikankaan tarinat kuranttia jatkumoa. Ainakin niistä on yritetty selittää virheet pois. Tosin tässä on paras lähde What if v1 # 4, ja What ifit eivät ole jatkumoa, vaan nimenomaisesti poikkeamia siitä. Vuonna 1964 tilanne oli, että Stan Lee halusi unohtaa ainakin sodanjälkeiset Kapun tarinat, vaikka oli osaksi niitä ollut itse tekemässä.

What Ifeissä on ollut liuta Capu Americoita jotka ovat esiintyneet 1945-1960§ ja yhdessä niistä niitä oli liuta.

En nyt muista kuka väitti (oli jossakin viime vuoden NOW-lehdessä) että eka Capu Amerikka oli musta (tai ainakin piti olla) mutta Rogers sai sitten kunnian.
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

Darzee

 • Valistunut arvailija
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 205
 • Me likes prairie dogs!
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2431 : 25.03.2014 klo 09:04:08 »
Enpä tiedä ovatko Kapteeni Amerikankaan tarinat kuranttia jatkumoa. Ainakin niistä on yritetty selittää virheet pois.


Kuten aiemminkin on todettu, ei Kapteeni Amerikan katkonaisen julkaisuhistorian sisällyttäminen jatkumoon ole sujunut aivan vailla haasteita, ja on hyvin verrattavissa DC:n rinnakkaismaailmavirityksiin. Mutta ajatusta siitä, että jokin Kapteeni on nykyjatkumossakin seikkaillut myös 2. maailmansodan päättymisen jälkeen aina 1950-luvulle on ilmeisesti vaalittu käsikirjoittajain keskuudessa ihan näihin päiviin. 1950-luvun Kapteeni Amerikka on nähty suomeksikin julkaistuissa Ed Brubakerin kirjoittamissa tarinoissa, ja Patriootin ajasta Kapteeni Amerikkana on käsittääkseni tehty jokunen vuosi sitten minisarjakin. Suomessa on saatu nauttia ennen nettiaikaa aika hämäriksi jääneistä maistiaisista tästä osasta Marvel-myytosta. 1950-luvulla Buckyn manttelia kantanut Jack Monroe on nähty myöhemmässä supersankarihenkilöllisyydessään Nomadina MARVELissa 4/1991.

Vuonna 1964 tilanne oli, että Stan Lee halusi unohtaa ainakin sodanjälkeiset Kapun tarinat, vaikka oli osaksi niitä ollut itse tekemässä.

Stan Leen suhtautuminen jatkumoihin ja oman tuotantonsa koherenssiin taitaa olla terveen rentoa. Eikös hänen väitetä sanoneen, ettei sillä ole niin väliä, jos Peter Parkerin nimi yhdessä jutussa on Peter Palmer?

Liekin tai Ihmissoihdun tapahtumia ei ole vastaavalla tavalla yritettykään selittää järkeenkäyviksi. Niissä taas on ongelmana fysiikan lakien vapaampi käsittely. Tulessa olevat tyypit lentelevät avaruudessa, siis hapettomassa tilassa aivan pokkana.

Johnny Stormin suosio taisi tuomita Timelyn/Marvelin ensimmäisen supersankarin lopullisesti toisen viulun soittajaksi, joka roikkuu mukana lähinnä silloin, kun jonkun tekee mieli 1940-luvulle. Aina kun Ihmissoihtua nähdään, täytyy mukana olla natseja ennemmin tai myöhemmin.

Darzee

 • Valistunut arvailija
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 205
 • Me likes prairie dogs!
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2432 : 25.03.2014 klo 09:11:57 »
Pikkupoikana ne tosiaan kutkuttivat mielikuvitusta, mutta niinpä tekivät pääsankaritkin. Ilman nettiä ja selittävää lukijapalstaa saattoi vain aavistaa taustalla olevan paljon tuntemattomaksi jäävää historiaa.

Luin ko. sarjakirjan monta vuotta sen ilmestymisen jälkeen, mutta ennen kuin tarjolla oli juuri mahdollisuuksia tarinan taustojen selvittämiseen, ja juuri tuo vaikutelma tapahtumia edeltävien seikkailujen kudelmasta ja fiktiivisen maailman massiivisuudesta iski lujaa. Kun vanhoihin tarinoihin pääsi käsiksi, oli ikää jo vähän enemmän, ja osa tenhosta ehtinyt haihtua.

Anonyymi

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 602
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2433 : 25.03.2014 klo 09:49:19 »
Kirjoittaja Robert Morales pyrki muuttamaan Kapteenin historiaa kymmenkunta vuotta sitten, ja saikin julkaistua tämän minisarjan.

Isaiah Bradley ei ollut ensimmäinen Kapu, vaikka Moralesin alkuperäinen tarkoitus oli nimenomaan se. Morales on pyrkinyt herättämään Buckyn henkiin jo ennen Brubakeria, ja Steve Rogersin USA:n presidentiksi. Nuo ideat tyrmättiin heti.

Jossain toisessa What ifissä (v2) kerrottiin ettei supersotilasseerumi tehoa mustiin.

- - -

Amazing Spider-Man # 3:ssä Tri Mustekala nimittää Hämistä Super-Maniksi (korjattu uusintapainoksiin), ja Bruce Banner on jossain Hulkissa Bob Banner, ja se selitettiin että Bruce Bannerin koko nimi on Robert Bruce Banner.
« Viimeksi muokattu: 25.03.2014 klo 09:52:45 kirjoittanut Jukka Laine »

X-men

 • Jäsen
 • Viestejä: 14 473
 • Comics costs too much, damned!!!
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2434 : 25.03.2014 klo 19:52:51 »
Johnny Stormin suosio taisi tuomita Timelyn/Marvelin ensimmäisen supersankarin lopullisesti toisen viulun soittajaksi, joka roikkuu mukana lähinnä silloin, kun jonkun tekee mieli 1940-luvulle. Aina kun Ihmissoihtua nähdään, täytyy mukana olla natseja ennemmin tai myöhemmin.

No ei tällä kertaa All-New Invadersissa (flashbackeja lukuunottamatta) ja WCAoissa joissa oli mukana.
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

Anonyymi

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 602
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2435 : 25.03.2014 klo 21:48:55 »
Marvelilla ei haluttu yksinkertaisesti kahta samannimistä sankaria. Tai Stan Lee ei halunnut. Fantastic Four Annual # 4 tehtiin ihan sen takia koska lukijat ruinasivat tarinaa mitä 40-luvun Soihdulle oikein tapahtui.

Sitten kun Stan Lee ei ollut Marvelilla 1974-76 niin Roy Thomas suunnitteli pidemmän tapahtumasarjan (Steve Englehart kirjoitti osan) jossa paljastettiin että Vision onkin alkuperäinen Liekki. Tosin nämä molemmat esiintyivät sinä yhtä aikaa. Liekki oli Legion of the Unlivingin jäsen. Samoihin aikoihin alkoi myös Invaders, joka tapahtui sodan aikaan.

Oli jotain puhetta että Invaders loppui kuin seinään, ja oli jo uutisenpoikanenkin sen tilalle tulevasta Namorin lehdestä jota ei sitten tullut.

DC:llähän oli liuta samannimisiä hahmoja, joista toiset asuivat Maa-1:llä ja toiset Maa-2:lla. Silti ne tapasivat toisiaan vähän väliä, ja sellainen kävi vielä kaupaksi.
« Viimeksi muokattu: 25.03.2014 klo 22:35:34 kirjoittanut Jukka Laine »

Darzee

 • Valistunut arvailija
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 205
 • Me likes prairie dogs!
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2436 : 26.03.2014 klo 09:07:52 »
Sitten kun Stan Lee ei ollut Marvelilla 1974-76 niin Roy Thomas suunnitteli pidemmän tapahtumasarjan (Steve Englehart kirjoitti osan) jossa paljastettiin että Vision onkin alkuperäinen Liekki.

Visionin ja Ihmissoihdun (käytän tästedes tätä MARVEL 5/1995:ssa lanseerattua suomennosta, koska se on kätevä) keskinäinen suhde on Kapteeni Amerikan julkaisuhistorian ohella toinen tällainen umpisolmu jatkumon vaalijoille. Mutta näin loogisesti asia ilmeisesti tällä tietoa etenee, erimieliset korjatkoon:

Kuten Jukka yllä toteaa, Steve Englehart kirjoitti Kostajien seikkailun, jossa kerrotaan Ultronin rakentaneen Visionin muokkaamalla Ihmissoihdun kehoa. Tämä sinänsä kekseliäs ratkaisu istutti kaikkien tulevien sekaannuksien siemenen, kun myöhemmät käsikirjoittajat halusivat käyttää Ihmissoihtua alkuperäisessä muodossaan tekoaikaansa sijoittuvissa tarinoissa.

Jukan pari viestiä aiemmin mainitsemassa What if vol. 1 #4:ssä annetaan ymmärtää Visionin olevan työstetty versio Ihmissoihdun luojan Phineas Hortonin myöhemmin rakentamasta androidista nimeltä Adam II, joka Soihdusta poiketen onkin paha. Tarinahan on tarkoitettu jatkumon ulkopuoliseksi, mutta ainakin Kapteeni Amerikan sodanjälkeisten esiintymisten osalta siihen on Jukan kuvaamalla tavalla viitattu jatkumossa. Syy tähän on minulle epäselvä, mutta epäilen, etteivät myöhemmät tekijät ole yksinkertaisesti niin jaksaneet välittää asiasta, tai ovat vain unohtaneet koko jutun.

John Byrne sitten herätti Ihmissoihdun henkiin ihan omana itsenään länsirannikon Kostajiin tekemissään tarinoissa. Muistaakseni niissä selitetään Ultronin koonneen Visionin Soihdun "varaosista". Tämä on ilmeisesti ristiriidassa  What if vol. 1 #4:n kanssa, mutta hiukan pakottamalla sovitettavissa yhteen Englehartin aiempaan ideaan Visionin ja Soihdun välisestä yhteydestä.

Sitten mennään syviin vesiin: tarinassa, jota en ole lukenut, aikavirran manipuloimiseen kykenevä Kostajien vihollinen Immortus paljastaa muokanneensa Soihdun historiaa siten, että Vision todella on tuunattu Ihmissoihtu, mutta tästä huolimatta molemmat ovat olemassa itsenäisinä olentoina samassa jatkumossa. Tämä menee kieltämättä yli hilseen, varmaan auttaisi saada itse vilkaista tuota juttua.
« Viimeksi muokattu: 26.03.2014 klo 09:09:37 kirjoittanut Darzee »

Anonyymi

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 602
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2437 : 26.03.2014 klo 12:12:48 »
Mikäs se juttu oli johon tuossa viimeisessä kappaleessa viittaat? Meinasin jo ruveta selittämään tuota Thomasin ja Englehartin 70-luvun juonta tarkemmin, mutta ei se se tainnut ollakaan koska tuo kahden androidin olemassaolo samassa aikavirrassa on oltava Byrnen jälkeistä tarinaa.

Joku mielikuva minulla tuosta on, ja siinä muistaakseni Immortus oli jollakin laitteella yhdistänyt aikavirtoja niin että tuo on mahdollista. En muista sanottiinko Immortuksen motiivia tuohon. Immortus/Kang on niitä Marvelin konnia joiden toimet ovat joskus hämäriä.

Ja siksi Marvelin kirjoittajat ottavat jonkun tällaisen konnan antagonistiksi tarinaan jossa tahtovat muuttaa hahmojen taustoja mieleisekseen. Mephisto ja Stranger ovat muita tällaisia hahmoja.
« Viimeksi muokattu: 26.03.2014 klo 12:24:14 kirjoittanut Jukka Laine »

Darzee

 • Valistunut arvailija
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 205
 • Me likes prairie dogs!
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2438 : 26.03.2014 klo 13:08:27 »
Mikäs se juttu oli johon tuossa viimeisessä kappaleessa viittaat? Meinasin jo ruveta selittämään tuota Thomasin ja Englehartin 70-luvun juonta tarkemmin, mutta ei se se tainnut ollakaan koska tuo kahden androidin olemassaolo samassa aikavirrassa on oltava Byrnen jälkeistä tarinaa.

Retcon kahdesta Ihmissoihdusta samassa aikavirrassa on ilmeisesti Kurt Busiekin työtä ja julkaistu Avengers Forever #8:ssa. Olen Avengers Foreveriä mielestäni joskus lehteillyt, mutta tuollaista käännettä en muista. Näistä kahdesta Ihmissoihdun kehosta yhden löysi Hullu Haihattelija, joka pani Soihdun taistelemaan Ihmenelosia vastaan Fantastic Four Annual #4:ssä, jonka Jukka aiemmin mainitsi. Tämä Soihtu herätetään henkiin Byrnen länsirannikon Kostajien tarinassa. Toisen taas etsi käsiinsä Ultron, joka sitten pakotti Phineas Hortonin auttamaan tämän Soihdun rakentamisessa Visioniksi.

Minulle ei kuitenkaan ole kirkastunut, miksi Byrnen trikoosankaritarinoiden mittapuulla ihan kelvollinen selitys Visionin ja Soihdun yhteydestä (eli Visionin kokoaminen Soihdun "ylijäämäpaloista") ei kelvannut myöhemmille käsikirjoittajille. Samoin on epäselvää, miksi Immortus haluaa Avengers Forever -sarjassa sekaantua Soihdun historiaan. Jälkimmäiseen uteluuni ei tosin välttämättä löydy parempaa vastausta kuin Jukan tarkoittama käsikirjoittajien tapa käyttää tällaisia enemmän tai vähemmän kosmisia hahmoja deus ex machina -tyyppisesti.


Anonyymi

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 602
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2439 : 26.03.2014 klo 17:53:50 »
Olisihan se pitänyt arvata että Avengers Forever se oli. Ihanan kosminen ja sekava tarina. Eihän tuossa nyt joku Visionin ja Soihdun aikavirta tuntunut edes missään, kun koko 12 lehden tarinan ajan seikkaili kaksi Hank Pymiäkin. Kaikki Kostajat tuossa olivat eri aikavirroista, paitsi toinen Pym ja Ampiainen olivat silloisesta nykyjatkumosta.

Ei-hullu Pym selitti tuon muille Kostajille ja Haukansilmä sanoi että hyvä että asia on sulle selvä, minä en tajua mitään.

Mutta yksinkertaisesti se oli noin kuin jo sanoin. Siinä vaiheessa kun Ultron tuli vaatimaan Hullulta Haihattelijalta androidin aihiota jotta saisi valmistettua Visionin, huomasikin Haihattelija että kas, eikös se robotti tuota ottanutkaan. Ja tuon jälkeen Soihtu haudattiin sinne mistä Länsirannikon Kostajat hänet löysivät.

Avengers Forever kannattaa ehdottomasti lukea, vaikka siitä saakin päänsä kipeäksi. Ja Kostajien historia on tunnettava valmiiksi. Tuo Visionin ja Soihdun juttu oli vain pieni yksityiskohta.

Eli yhteenveto:

1. John Byrne katsoi että ei voinut olla niin että Soihtu ja Vision olivat yksi ja sama, koska Soihdun hautajaiset (Sub-Mariner # 14, takauma) oli näytetty ennen Soihdun todistamista Visioniksi. Byrnen mukaan Immortus valehteli.

2. Kurt Busiek katsoi että tuosta huolimatta piti keksiä selitys miksi Soihtu on sittenkin Vision. Ja Immortuksen valehtelulle kehitettiin vähän muita juonitteluja kuin että hähhää, menittepäs lankaan.
« Viimeksi muokattu: 26.03.2014 klo 18:02:57 kirjoittanut Jukka Laine »

Darzee

 • Valistunut arvailija
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 205
 • Me likes prairie dogs!
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2440 : 27.03.2014 klo 10:34:23 »
Kiitoksia Jukalle selvennyksistä. Pitää lukea Englehartin 1970-luvun tarinat uudestaan ja etsiä Avengers Forever yksissä kansissa jostakin. 

X-men

 • Jäsen
 • Viestejä: 14 473
 • Comics costs too much, damned!!!
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2441 : 27.03.2014 klo 19:54:09 »
Kiitoksia Jukalle selvennyksistä. Pitää lukea Englehartin 1970-luvun tarinat uudestaan ja etsiä Avengers Forever yksissä kansissa jostakin. 

AFn saa Amatsoonista alkaen 1,50 jenkkitaalaa ja ylin hinta on vajaat 10 jenkkitaalaa (+pkt). BookDep tarjoaa opusta (pehmeäkantinen) vajaalla 20 eurolla.
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

Darzee

 • Valistunut arvailija
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 205
 • Me likes prairie dogs!
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2442 : 28.03.2014 klo 09:54:18 »
Kiitos vinkeistä!

Darzee

 • Valistunut arvailija
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 205
 • Me likes prairie dogs!
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2443 : 28.03.2014 klo 10:57:34 »
Kulta-ajan Timely-hahmojen kaivelu jatkuu: onko ensimmäistä Ka-Zarin nimeä kantanutta hahmoa nähty jossain Marvel-lehdessä sitten 1940-luvun? On näet niin, että sen tutumman, Kadonneessa valtakunnassa asuvan Ka-Zarin lisäksi on olemassa varhaisempi samanniminen hahmo, joka myöhemmän kaimansa tavoin on Tarzan-kopio nimeään myöten. Tämä Ka-Zar luotiin jotain pulp-lukemistoa varten, mutta hahmosta tehtiin myös sarjakuvia Marvel Mystery Comics -lehteen.
« Viimeksi muokattu: 28.03.2014 klo 11:01:45 kirjoittanut Darzee »

Anonyymi

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 602
Vs: Kysymyksiä Marveleista
« Vastaus #2444 : 28.03.2014 klo 13:25:30 »
Alkuperäisen Ka-Zarin kaikki Marvelin esiintymiset ovat täällä:
http://comicbookdb.com/character_chron.php?ID=3576

Pulp-lehteä nimeltään Ka-Zar julkaistiin kolme numeroa vuosina 1936-37. Nuo samat on julkaistu 1940-luvulla yhden niteen uusintapainoksena.