Kirjoittaja Aihe: Mikä ärsyttää sarjakuvissa?  (Luettu 22704 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Foxtrot

 • Jäsen
 • Viestejä: 380
Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« : 05.10.2003 klo 17:48:50 »
Minkälaiset asiat ärsyttävät tai ovat joskus ärsyttäneet teitä jossain tietyssä sarjakuvassa tai sarjakuvissa ylipäänsä? (En rajaa kysymystäni tämän tarkemmin, enkä esitä esimerkkiä, vaikka sellainen olisi kyllä takataskussani).

Justus

 • Jäsen
 • Viestejä: 926
 • Ralf on Kuningas
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #1 : 06.10.2003 klo 09:43:28 »
Disneyn sensurointi. Esim. parissa AATK:ssa on ollut aiheena tupakka, joka on muutettu purukumiksi tai suklaaksi. Esim. Eräässä Romano Scarpan piirtämässä vanhassa tarinassa Flip saisi perinnön Hessun enolta, jos onnistuu löytämään erään suklaarasian. Eka Vekara on allerginen rahalle ja koittaa sabotoida etsimistä. Eräässä kohtauksessa "Musta aave" polttaa kaikki tupakat jotka on käsin piirretty suklaamuoteiksi jotka vielä savuavat.

Aikaisemmin kun poltin vielä olin tuosta närkästynyt, mutta nyt taas kun olen lopettanut tupakan pari vuotta sitten, ymmärrän kyllä tavallaan miksi sarjoja on tökerösti sensuroitu.  Vastustan itsekin tupakan piilomainostamista. Ankkalinnassahan ei käytetä päihteitä, tosin joissain Carl Barksin sarjoissa Miljonääriklubilaiset polttavat sikareita.

Periaatteessa en vain pidä siitä, että toisen tekemää työtä mennään muuttelemaan omavaltaisesti. Barkshan joutui myös hylkäämään useita kansia ja joitakin sarjojakin on laitettu hyllylle, muistaakseni Brutopialaisia pidettiin veli venäläisinä joten sitä sarjaa ei UKK:n itsesensuuri-Suomessa näytetty.

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 047
 • <><
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #2 : 06.10.2003 klo 10:31:18 »
Kaikissa esimerkkitapauksissa oli mukana John Byrne, onko tästä tehtävä johtopäätöksiä. No, onhan äijä tarjonnut ilon hetkiäkin.
Luulenpa, että Byrnellä ei ollut osaa eikä arpaa noihin Marvelin ja DC -lehtien juttuihin. En muista Byrnen mielipidettä Mystikon ja Painajaisen sukulaisuudesta, mutta WCA:n jatko Byrnen jälkeen oli ihan uuden tiimin työtä (ja ehkä toimittajan eikä ole edes ensimmäinen kerta, kun Byrnen aloittamaa juonta ei viedä loppuun kunnolla). Muutenkin Byrneä kohdeltiin "kaltoin" Kostajien lehdissä 90 -luvulla. Pakotettiin mm. ottamaan muutama hahmo mukaan ryhmään ja tekemään niistä jopa sarjan päähahmoja (taisivat olla Kvasaari ja USAgentti).

Mutta kyllä minuakin jäi kismittämään se Next Menin lopetus samoin kuin Lab Ratsin, joka oli mielestäni parasta Byrneä vähään aikaan (ja siitä on taso vain noussut).
Kuitenkin ehkä traumaattisin ja ärsyttävin tapaus oli, kun Tähtien sota -lehti lopetettiin jouluna 1987.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Hege

 • väsähtänyt
 • Jäsen
 • Viestejä: 941
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #3 : 06.10.2003 klo 10:36:38 »
Loogiset virheet ärsyttävät, esimerkiksi erään WOW. (nämä lienevät nimikirjaimet) tekemät Etsivä T.Erävän rikospähkinä-sarjakuvat polttavat minulta sulakkeen aika usein. Siinä on pistetty viattomia linnaan useammankin kerran, ja syyllisyysperustelut ovat olleet ajoittain tyyliä: "Thaimaassa ei ole silloin lomakausi". >:( Olenkin koettanut vähentää kyseisen sarjan lukemista.

Sitten on näitä "klaffivirheitä", jotka pistävät silmään erinäisissä teoksissa.
But pride -  where there is a real superiority of mind, pride will be always under good regulation.

Wilpuri

 • Vellihousu
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 279
 • Jaa kuka?
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #4 : 06.10.2003 klo 10:57:25 »
Vanhojen Barksien sensurointi harmittaa. Muistan, kun pienenä luin Barksin Karkkeja ja kepposia sarjakuvaa. Ihmettelin aina ruutua, jossa noita hyppii jonkin tumman möykyn päällä. Myöhemmin luettuani "leikkaamattoman version" havaitsin, että möykky oli peikon knalli... knalli jäi lsaksittuun versioon, vaikka peikko jätettiin pois.

Toinen raivostuttava Barksin "saksiminen" on liekkiemehen loppu (olikohan se tuon niminen?). Alkuperäisessä Barksin versiossa Aku joutuu vankilaan, koska on riehunut pyromaanina pitkin Ankkalinnaa. Julkaistussa versiossa kaksi viimesitä ruutua on kuitenkin korvattu ilmeisesti jonkun toisen piirtämillä ruuduilla, joissa Aku herää nähtyään painajaista (puhekuplatkin näissä ruuduissa ovat aivan kammottavaa soopaa).

Yksi todella ärsyttävä asia on mielestäni se, että Joe Quesada on jo niin arvovaltainen henkilö, että hänen ei tarvitse enää piirtää. On suorastaan rikollista, että niin pätevä sälli ei piirrä sarjakuvaa enää juuri lainkaan.

Tällä hetkellä eräs melko ärsyttävä piirre on X-Menin rikkonaisuus. Lehdissä mennään ainakin neljää eri stooria sekaisin ja mikään ei jatku ikinä seuraavassa numerossa. Putoilen kärryiltä vähän väliä, kun pähkäilen, että hetkonen mitäs juuri TÄSSÄ tarinassa taas onkaan tapahtunut. Lisäksi X-Menissä ärsyttää, että Rogue, Varjokissa ja pari muuta loistohahmoa on kadonnut.
"Someday I will be so powerful that secretaries will HAVE to explain why they laugh at me" - Asok the Intern

vesa saarinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 829
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #5 : 06.10.2003 klo 19:44:10 »
Suoranaiset asiavirheet yms. tietenkin ärsyttävät omalla tavallaan. Sen sijaan Disney-sensuuri nykyään lähinnä huvittaa, esimerkkinä juuri ylempänä mainittu Sukkeli-suklaa -tapaus. :)

Vaan varsinaisesti eniten ehkä ärsyttää niinkin abstrakti asia kuin "käyttämättä jätetty potentiaali". Se, että sarjakuvaa lukiessa tulee fiilis, että "tämä olisi voinut olla niin paljon parempi, jos..." on asia, joka tosissaan ärsyttää.

Samalla myös mitäänsanomattomuus - sisällöllinen tyhjyys - häiritsee, sekä turha sievistely, esimerkiksi kirosanojen muuttaminen #&#¤-muotoon.

Nämä toki kontekstissaan ärsyttäviä; automaattisesti ja kaikissa tilanteissa nuo eivät ole inhotuksia. Mutta monesti ovat.
"Maailman turhien asioiden joukossa sarjakuvat edustavat kärkipäätä! Kaiken lisäksi ne ovat kalliita."
-Roope Ankka
http://vesasaarinen.fi

Wilpuri

 • Vellihousu
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 279
 • Jaa kuka?
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #6 : 06.10.2003 klo 20:30:26 »
häiritsee, sekä turha sievistely, esimerkiksi kirosanojen muuttaminen #&#¤-muotoon.


Minusta nuo #"==?>&% kiroilut jotenkin kuuluvat sarjakuvaan. Eivät ne tietenkään kaikkeen sovi. Olisi kohtalaisen outoa, jos karski pumppuhaulikkoa kanniskeleva ja  rautanauloja syövä (ja ........... kakkantava) palkkatappaja sanoo, että "senkin &%##¤" !!!
"Someday I will be so powerful that secretaries will HAVE to explain why they laugh at me" - Asok the Intern

Foxtrot

 • Jäsen
 • Viestejä: 380
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #7 : 06.10.2003 klo 22:16:42 »
Ei puhuta kuitenkaan tässä ketjussa lehtien lopettamisesta vaikka se onkin ärsyttävää. Siitä on toinen ketju.
Sori, en muistanut tuota toista ketjua, kun sanoin etten rajaa kysymystä tai aihetta sen tarkemmin. No, nyt se on siis rajattu.

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 047
 • <><
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #8 : 06.10.2003 klo 22:43:07 »
Suuresti ärsytti/ärsyttää takavuosien sarjakuvien pilkkomiset ja leikkelyt (ehkä parhaana esimerkkinä Ryhmä-X 1/86) tarkoituksena hypätä pitkän tarinajatkumon yli mahdollisimman helposti. Varsinkin Teräsmiehessä tätä nähtiin paljonkin joskus vuosikymmenen vaihteessa (mm. Terästyttö -sagan alkurämistelyt ja Teräsmiehen omaehtoinen karkoitusseikkailu).
Tokihän tämä on hyvä tapa hypätä huonosti kuvitettujen mutta tarinaltaan oleellisten jatkumoiden yli, mutta kun niin on tehty hyvienkin juttujen kohdalla.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

V3§a V1tikain3n

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 009
 • kersanttinapalm.com/
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #9 : 07.10.2003 klo 02:55:00 »
AATK:n sensuroinneista oli parhaita heti tupakanpätkien lisäksi ampuma-aseiden muuttaminen huonosti piiretyiksi sormiksi!!! Pienenä ihmettelin että miksi se poliisimestari Sisun etusormi on piirretty paksummalla tussilla ja muutenkin huonommin kuin koko muu sarja! Vastaavia juttuja oli monissa varhaisissa taskiksissa. Hahmot jopa saattoivat sanoa ampuvansa toisiaan, mutta osoittelivat vain huonosti piiretyillä sormillaan. Hassua.
Ja jossakin 70-luvun Aku Ankassa on kohtaus jossa Veli Nalle on alunperin amupnut Sepe Sutta, mutta haulikko on vaihdettu heinähangoksi jolla Sepeä tökätään persauksille (kumpi niistä nyt on julmempi tapa pahoinpidellä toista...). Yhdessä kuvassa tosin oli unohtunut retusoida myös aseen perä.

Sepe Suden jutut yleensäkin noudattivat samaa kaavaa, että ei niissä muuta iloa ollut kuin bongata epäonnistuneita sensurointeja.

V3§a V1tikain3n

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 009
 • kersanttinapalm.com/
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #10 : 07.10.2003 klo 03:02:19 »
Byrne on käsittääkseni ainakin pyrkinyt ottamaan kunniaa Claremontin aikaisista tarinoista, sanoen että hänen lähdettyään Chrisu olisi kaivanut esiin hänen hylkäämiään juoni-ideoita ja teettänyt niitä myöhemmillä piirtäjillä. Itse tosin tykkäsin enemmän juuri 86-88 vuosien tarinoista, ehkä se oli se että ne eivät olleet NIIN hyvin ja selkeästi piirrettyjä, että ne tuntuivet jotenkin arkisemmille, ei supersankaristisille, niissä oli tuntu että hahmoille saattoi oikeasti sattua jotakin. Ja niillehän sattui.

Byrne on ainakin väittänyt CC:n ajatelleen jättää Wolverinen alun jälkeen vähän syrjemmälle, kun hänellä ei ollut oikein käyttöä hahmolle, mutta Byrnen ansiosta hahmo löysi paikkansa ja tuli kuuluisaksi ja suosituksi. Kuulostaa hiukan itsekehulle.

Jukka Koivusaari

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 343
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #11 : 07.10.2003 klo 09:34:46 »
.. Esim. Eräässä Romano Scarpan piirtämässä vanhassa tarinassa Flip saisi perinnön Hessun enolta, jos onnistuu löytämään erään suklaarasian. ... Eräässä kohtauksessa "Musta aave" polttaa kaikki tupakat jotka on käsin piirretty suklaamuoteiksi jotka vielä savuavat.
Toi kuuluis oikeastaan tuonne "näytä ja kerro maailman hauskin sarjakuvaruutu"-säikeeseen :
"Ja jälkiruuaksi suklaamakeinen , aah"

Ankkalinnassahan ei käytetä päihteitä, tosin joissain Carl Barksin sarjoissa Miljonääriklubilaiset polttavat sikareita.
" ... röyhyää kuin savupiippu."

Mikäs oli se mikkijuttu, jossa Mikki Hiiri käy 'mehu'panimolla maistelemassa tuopeista huurteista vaahtoavaa 'mehua' ja sitten liiasta 'mehusta' väsyneenä sammuu autoonsa ?

Ja sitten oli niitä Roopen itsemurha-aikeita, joista oli lakattu musta yli. Mutta väreistä vielä näki , että "keppi" olikin kirves jolla piti lyödä pää poikki.

, muistaakseni Brutopialaisia pidettiin veli venäläisinä joten sitä sarjaa ei UKK:n itsesensuuri-Suomessa näytetty.

 Tuskakirja no 50 , Bombastium-tarina ilmeistyi Kekkosen aikana.
« Viimeksi muokattu: 07.10.2003 klo 09:39:08 kirjoittanut Jukka Koivusaari »

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 047
 • <><
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #12 : 07.10.2003 klo 11:30:38 »
Byrne on käsittääkseni ainakin pyrkinyt ottamaan kunniaa Claremontin aikaisista tarinoista, sanoen että hänen lähdettyään Chrisu olisi kaivanut esiin hänen hylkäämiään juoni-ideoita ja teettänyt niitä myöhemmillä piirtäjillä. Itse tosin tykkäsin enemmän juuri 86-88 vuosien tarinoista, ehkä se oli se että ne eivät olleet NIIN hyvin ja selkeästi piirrettyjä, että ne tuntuivet jotenkin arkisemmille, ei supersankaristisille, niissä oli tuntu että hahmoille saattoi oikeasti sattua jotakin. Ja niillehän sattui.

Byrne on ainakin väittänyt CC:n ajatelleen jättää Wolverinen alun jälkeen vähän syrjemmälle, kun hänellä ei ollut oikein käyttöä hahmolle, mutta Byrnen ansiosta hahmo löysi paikkansa ja tuli kuuluisaksi ja suosituksi. Kuulostaa hiukan itsekehulle.
Hmm. Mistähän olet kuullut näitä? Ainakin nykyään Byrne ihan julkisesti sanoo pyrkineensä toppuuttelemaan Claremontin juoniratkaisuja, joita mies sitten Byrnen lähdettyä alkoi toteuttamaan.
Wolverinenkin kohdalla Byrne olisi nimenomaan halunnut pitää hiljaiseloa ja varsinkin hahmon salaperäisenä (eli ei tietoa menneisyydestä) vastoin kuin Claremont. Lopultahan Byrne lähti juuri siksi, kun mielipiteet X-miesten tulevaisuudesta alkoivat olemaan liian erilaiset ("viimeinen" pisara oli Ryhmä-X 9/85 sivu 25).

Mutta lisää ärsyttäviä asioita sarjakuvissa: kiiltävä paperi. Inhoan sitä. Lehteä on paljon vaikeampi lukea ja viiva näyttää latteammalta. Onneksi sellaista näkee harvemmin.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Blackwing

 • Jäsen
 • Viestejä: 166
 • Kvaak!
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #13 : 07.10.2003 klo 14:39:02 »
Tällä hetkellä eräs melko ärsyttävä piirre on X-Menin rikkonaisuus. Lehdissä mennään ainakin neljää eri stooria sekaisin ja mikään ei jatku ikinä seuraavassa numerossa. Putoilen kärryiltä vähän väliä, kun pähkäilen, että hetkonen mitäs juuri TÄSSÄ tarinassa taas onkaan tapahtunut. Lisäksi X-Menissä ärsyttää, että Rogue, Varjokissa ja pari muuta loistohahmoa on kadonnut.

Rikkonaisuus on johtunut osakseen myös kirjoittajien nopeasta vaihtumisesta. Nykyisinhän suomennettua R-X lehteä on helppo seurata: tarina jatkuu joka toisessa lehdessä. Storm, Rogue, Gambit ja muutamat muut seikkailevat X-treme X-men lehdessä, jota ei ole valitettavasti suomennettu. Varjokissa lähti collageen ja esiintyy Mekanix-lehden sivuilla. Ja silloin tällöin X-treme X-menissä

Supersarjiksissa risoo lähinnä voimatasojen jatkuva vaihtelu. Etenkin telepaatit ja telekineetikot ovat välillä todella voimakkaita ja välillä eivät kuule mitä vieressä oleva ajattelee. Myös esim. Magneton voimataso on heilahdellut välillä aika rajustikin.

Mahdollisuuksien hukkaaminen on todella myös ärsyttävää. Ehkä meidän pitäisi kirjoittaa tarinoiden loppu itse ja verrata niitä sitten julkaistuihin. Ja lähettää kustantajille, jos oma loppu on huomattavasti parempi.  ;)

Ja Byrnestä puheen ollen: vihasin häntä verisesti Visionin purkamisen takia. NykyVisionkaan ei ole IMHO yhtä hyvä kuin klassisten Kostajat-tarinoiden Vision.
Mies hakee työpaikkaa. Haastattelija kysyy:
- Ymmärrättekö hyvin suusanalliset ohjeet ja osaatteko lukea ja kirjoittaa?
- Minä olen filosofian maisteri.
- Siitä nyt viis. Tahdon kuitenkin vielä lisäksi tietää, osaatteko te siis lukea ja kirjoittaa.

ana

 • Jäsen
 • Viestejä: 76
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #14 : 07.10.2003 klo 16:28:04 »
yksi mikä ärsytti suuresti, oli se kun Witchblade lehdessä oli n.vuosi sitten kakkossarja No Honor.
tykästyin heti tähän kys.sarjakuvaan ja odotin innolla aina seuraavaa numeroa. no, sitten kun tuli viimeinen osa... se oli aivan kauhea pettymys. kaikki tapahtui liian nopeasti, ikäänkuin piirtäjillä olisi aika tai mielikuvitus loppunut kesken. yleensäkkin sarjakuvissa vihaan liian töks töks loppuja, varsinkin jos sarjakuva on ollut muuten aivan loistava :(