Kirjoittaja Aihe: Julkisuuden henkilön piirtäminen  (Luettu 2735 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hannako

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 6
Julkisuuden henkilön piirtäminen
« : 25.11.2019 klo 18:50:31 »
Saakohan julkisuuden henkilöitä piirtää vapaasti? Pilapiirroksissahan noita näkee.. tässä tapauksessa sarjakuva tulisi kuitenkin yrityksen mainoskäyttöön.

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 390
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Julkisuuden henkilön piirtäminen
« Vastaus #1 : 25.11.2019 klo 19:35:28 »
Periaatteessa saa kyllä, kunhan muistaa että satiirin ja halventamisen rajat ovat häilyväisiä.
Mainostarkoitus voi olla vielä oma lukunsa. Käytetäänkö ko. henkilöä mainoksessa hyväksi, muunninedistämiseen ja huomioarvon nostamiseen? Toisaalta piirroshahmo on piirroshahmo, ei varsinaisesti kyseinen henkilö itse valokuvassa. Hmm...

Timo

Hannako

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 6
Vs: Julkisuuden henkilön piirtäminen
« Vastaus #2 : 25.11.2019 klo 19:44:08 »
Kyseessä on luonnonsuojelua edistävä tuote ja tilaaja haluaisi sarjakuvaan Greta Thunbergin yhdeksi henkilöksi. Tosin mistään ei käy näillä näkymin  ilmi että lettipäinen hahmo on juuri hän, ja sarjakuva toiminee myös ilman että henkilöllisyyden tajuaa.

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 757
Vs: Julkisuuden henkilön piirtäminen
« Vastaus #3 : 25.11.2019 klo 21:20:39 »
Timo jo aika hyvin tiivisti että saanee käyttää, mutta...

Tosin mistään ei käy näillä näkymin  ilmi että lettipäinen hahmo on juuri hän, ja sarjakuva toiminee myös ilman että henkilöllisyyden tajuaa.
Tuo lienee aika tärkeä huomio. Asiaahan ei muuten tarvitse välttämättä tarkastella edes lakien ja säännösten kautta, vaan voi miettiä ihan että mihin oma moraali ja oikeuskäsitys venyy. Tai vois kysyä Thunbergiltä tai ainakin miettiä haluaisiko hän tämmöiseen osallistua tai asiaa tukea, jos häneltä kysyisi.
Yrityksen näkökulman ymmärtää kyllä, mutta kenellä on vastuu sitten siitä jos lopputulos kääntyy itseään vastaan, eli jos someyleisö tai vaikka T itse hermostuisi tämmöisestä "hahmon" käyttämisestä?
Näin yleisellä tasolla siis aika monipiippuinen juttu. Joku yksittäinen (ei mainos) strippi on aivan eri asia. Viksuinta varmaan olisi, jos yrityksellä olisi esimerkiksi joku oma "maskottihahmo" ja T olisi mukana sarjiksessa vain yhtenä statistina.

(Kamala luonto -päivittäisstripissä muuten viitattiin just pari päivää sitten hauskasti Thunbergiin. Tekstissä tosin vain, mutta silti.)
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Laine, Jukka

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 308
Vs: Julkisuuden henkilön piirtäminen
« Vastaus #4 : 25.11.2019 klo 22:02:46 »
Ruotsissa Jan Lööfin sarjakuvassa oli Olof Palme, joka suuttui siitä. Muistaakseni Lööfille tai julkaisijalla ei silti tullut seurauksia.

samsoni

 • Jäsen
 • Viestejä: 143
 • Sanat eivät riitä kertomaan kuinka gsd sgiågi gjut
Vs: Julkisuuden henkilön piirtäminen
« Vastaus #5 : 25.11.2019 klo 22:04:50 »

VesaK

 • Jäsen
 • Viestejä: 15 916
 • Kuka mitä häh?
Vs: Julkisuuden henkilön piirtäminen
« Vastaus #6 : 25.11.2019 klo 22:50:38 »
Ruotsissa Jan Lööfin sarjakuvassa oli Olof Palme, joka suuttui siitä. Muistaakseni Lööfille tai julkaisijalla ei silti tullut seurauksia.


Me-lehden Ruotsin rinnakkaislehti Vi. Juttua asiasta tuli suomeksi Me-lehdessä 1/1976. Olof tuli reissulta ja alkoi lukea lehteä ja törmäsi sarjakuvaan, jossa hänet ja kuningas on napattu tyrmään. Palme suuttui ja ihmetteli VI:lle "näinkö toimii osuuskauppaväki?" Kaarle Kustaallekin esiteltiin hänen sänkistä ja tupakoivaa piirroshahmoaan. Kommentti oli kuninkaallinen "Oj!".

Karikatyyreja saa käyttää niin pilakuvissa kuin sarjakuvissakin omalla vastuulla.
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Hannako

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 6
Vs: Julkisuuden henkilön piirtäminen
« Vastaus #7 : 26.11.2019 klo 00:50:53 »
Kiitoksia vastauksista, ilmeisesti nämä on siis aika tapauskohtaista juttuja. Mikä jottei asiaa voisi Gretalta kysyäkin  ::)

T.Kokkila

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 101
Vs: Julkisuuden henkilön piirtäminen
« Vastaus #8 : 26.11.2019 klo 09:07:49 »
Voi olla että Thunbergille tulee aika paljon postia nykyään, mahtaako kaikkea ehtiä lukea. Kokeilla toki voi.

Julkisuudessa esiintyvää henkilöä voi satunnaisesti käyttää vaikkapa pilapiirroksissa tai sarjakuvissa, ellei nyt sitten ihan liian pitkälle mennä eli rikoslain puolelle. Se, että on julkisuudessa esillä antaa siihen hiukan vapaammat kädet, kuin että olisi joku yksityishenkilö jonka asioita reposteltaisiin pilakuvissa. Mutta tämä siis siinä tapauksessa, jos vaikkapa Thunbergia kommentoidaan satunnaisesti pilapiirroksessa tms. Jos alkaisit tehdä strippisarjakuvaa jossa hän olisi pääosassa, tilanne olisi varmaankin  toinen. Silloin mentäisiin ehkä yli jostain rajasta, eli sarjakuva nojaisi jo aivan liikaa henkilöön ja ratsastaisi vain hänen maineellaan. Tosin, onhan tunnetuista henkilöistä tehty elämäkertasarjakuviakin, osa varmaan ilman lupaakin.

Mutta mainonta on sitten myös eri asia kuin taiteeksi tai vaikka kuvajournalismiksi luettavat pilapiirrokset tms. Esimerkiksi Thunbergin persoonaa olisi nyt erittäin houkuttelevaa käyttää monenlaisten asioiden mainostamiseen, mutta se on minusta lupaa kysymättä ongelmallista. Vaikka kyse olisi Thunbergin mahdollisesti kannattamakin asia, niin raja kaupalliseen hyödyntämiseen on häilyvä. "Luonnonsuojelua edistävä tuote" voi silti olla valmistajalle kannattava bisnes ja tunnetun henkilön käyttäminen sen mainonnassa voi olla pulmallista. Sattumanvaraisena esimerkkinä voi miettiä haluaisiko laittaa mainokseen vaikka Cheekin tai Kimi Räikkösen pelkäämättä puhelua asianajajalta.

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 757
Vs: Julkisuuden henkilön piirtäminen
« Vastaus #9 : 26.11.2019 klo 12:45:04 »
Kiitoksia vastauksista, ilmeisesti nämä on siis aika tapauskohtaista juttuja. Mikä jottei asiaa voisi Gretalta kysyäkin  ::)
Tai itse asiassa hänen huoltajaltaan. G.T. itse ei nimittäin vielä ole iältään oikeustoimikelpoinen.

Sattumanvaraisena esimerkkinä voi miettiä haluaisiko laittaa mainokseen vaikka Cheekin tai Kimi Räikkösen pelkäämättä puhelua asianajajalta.
Täällä syrjäisessä Suomessa tulee joskus mieleen, että eihän suuret maailman tähdet tänne asti näe tai että "eihän mun pieni sarjakuva sinne asti kantaudu". Mutta tuo on tosiaan hyvä neuvo, mieti laittaisitko siihen vaikka oman kotimaisen suosikkisi, jos asiakas pyytäisi? Vastuukysymykset, joista aiemmin mainitsin kannattaa varmistaa sinun ja työn teettäjän sopimuksessa (yksi niistä asioista joka kannattaa opetella sisällyttämään omiin soppareihin).
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

OM

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 350
Vs: Julkisuuden henkilön piirtäminen
« Vastaus #10 : 10.06.2022 klo 23:10:54 »
Hei kaikille,

Olen avaamassa omat taidesivut, joiden tarkoitus on toimia itseni esittelynä.
Itse asiassa minulla on jo ne valmiina. Odottelen vain että saan käännätettyä pienen esittelyn itsestäni englanniksi, kun itse en pysty ja osaa kääntää suomi-englanti.
Olen uusinut ja uudistanut piirros tyylini täysin sitten kvaakin gallerian ajoista. Viimeiset kaksi vuotta tässä korona pandemiassa mahdollisti uuden tyylin ja ilmeen luomisessa. Muuta hyvää korona EI  sitten tuonut mukanaan. Vain stressiä ja harmautta hiuksiin.

Haluaisin kysyä jos joku osaisi neuvoa ja tietäisi. Olen käyttänyt valokuvia referenssi aineistona tehdessäni kuvia esimerkiksi historian merkkihenkilöistä tai politiikan. Esimerkiksi tein piirroksen  Yhdysvaltain presidentti Abraham Lincolnista käyttäen apuna siis valokuvaa.
En tiedä yhtään kuka valokuvan jota apunani käytin on ottanut.  Joten en voi pyytää lupaa valokuvan käyttämiseen  mistään tai keneltäkään, kun tuokin kuva on lukemattomilla netti sivuilla. EN siis tule julkaisemaan  esimerkiksi tuota piirrostani muualla kuin taidesivullani. Se on siis piirretty  ainoastaan näytekuvaksi piirrostyyliistäni kiinnostuneille.
Voinko siis turvallisin mielin laittaa valokuvasta  tekemäni  kuvitutus kuvan sivulleni turvallisin mielin, ettei tule 100000 💰laskua postiluukusta?

Vaikeus on minulla siinä, että sama valokuva esimerkiksi huippumalli Cindystä on erittäin monella internet sivulla. En yhtään tiedä kuka on ottanut alkuperäisen kuvan.
Kiitos jos joku voisi kertoa infoa ongelmaani.

Sampsa Kuukasjärvi

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 660
Vs: Julkisuuden henkilön piirtäminen
« Vastaus #11 : 12.06.2022 klo 13:51:22 »
Hei OM! Lincolnin aikaiset valokuvat ovat kirkkaasti niin vanhoja, että niissä ei ole tekijänoikeuksia voimassa. Voit siis vapaasti käyttää niitä piirroksissasi. Oikeus taitaa olla 70 vuotta kuvaajan kuoleman jälkeen.

Cindy Crawfordin kuvan piirroksesta kannattaa tehdä tietoisesti hieman erilainen. Liian samanlaisesta kuvasta voi seurata ongelmia, vaikka et möisikään sen avulla muuta kuin taitojasi muille. Selvien muutosten tekemisen lisäksi on hyvä ilmoittaa avoimesti kuvan lähde ja kuvaajan nimi.

Osaatko käyttää Googlen kuvahakua? Sen avulla varmaan löytyisi alkuperäisen kuvan tiedot.

Kvaakista löytyy myös ketju Valokuvien käyttäminen referenssinä, jossa puhutaan hivenen samasta asiasta, joskaan ei erityisesti tunnettujen ihmisten piirtämisestä.

(E: typo.)
« Viimeksi muokattu: 12.06.2022 klo 14:42:27 kirjoittanut Sampsa Kuukasjärvi »

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 390
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Julkisuuden henkilön piirtäminen
« Vastaus #12 : 13.06.2022 klo 23:19:01 »
Sanoisin, että mitä tarkemmin sitä valokuvaa kopioi, eli mitä lähempänä alkuperäistä lopputulos on, sitä ohuemmalla jäällä kävellään. Kukaan ei kuitenkaan voi kieltää valokuvien käyttöä mallina ja referenssinä eri tilanteissa. Katsoisin, että riittävän omaperäinen toteutus tekee siitä jo oman teoksensa.
Ks. esim:
https://marikoistinen.fi/2011/09/02/taiteilija-voi-kayttaa-nettikuvia-teostensa-raaka-aineena-ilman-tekijanoikeusongelmia/

Kyseisen linkin kommenteissa vielä Tarmo Toikkanen tarkentaa:

"Lähioikeudet ovat valokuvien osalta lähes samat kuin teosten tekijänoikeudet, mutteivat täysin. Juurikin tämä rajoitus toiseen teoslajiin muuntamisesta ei kuulu valokuviin. Maalatusta taideteoksesta ei voi tehdä lyijykynäpiirrosta tai valokuvaa ilman lupaa, mutta valokuvasta voi maalata tai piirtää mallin mukaan."

Timo