Kirjoittaja Aihe: Scott "PVP" Kurtz tarjoaa sarjakuvaansa sanomalehdille ilmaiseksi  (Luettu 8233 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

JR

 • Jäsen
 • Viestejä: 163
 • -
PVP-nettisarjakuvan tekijä Scott Kurtz on ilmoittanut tarjoavansa sarjakuvaansa julkaistavaksi sanomalehdissä ilmaiseksi. Kurtz ilmoitti asiasta San Diegossa järjestetyillä sarjisfestareilla:
http://www.pvponline.com/rants_panel.php3

Tästä ilmoituksesta on syntynyt melkoinen keskustelu ulkolaisilla keskustelualueilla, joten eiköhän täältäkin jotain mielipiteitä löydy. Tuossa olisi linkki (valitan nettietiketin vastaista linkitystä) erääseen keskusteluun, johon myös Kurtz on kommentoinut:
http://p074.ezboard.com/fbellcartoonscommunitygeneralcomicscartoondiscussion.showMessageRange?topicID=1296.topic&start=1&stop=20

Itse olen hieman kahden vaiheilla tämän tapahtuman johdosta. Toisaalta hyväksyn näkemykset syndikaattisarjakuvien eltaantumisesta ja syndikaattien liian vahvasta asemasta, mutta toisaalta en usko, että Kurtzin toimintamalli elättäisi pitkällä tähtäimellä kovinkaan montaa sarjakuvan tekijää, ja pelkään, että sanomalehtisarjakuvien taso saattaisi laskea.

Anonyymi Jaarittelija

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 230
 • "I hate Mondays!"
On se hurja... ;)


"Kill one man, and you are a murderer.
Kill millions of men, and you are a conqueror.
Kill them all, and you are a god."
Jean Rostand (1894 - 1977)

Vieras

 • Vieras
PVP näyttää Amerikan Mika Mokaselta.

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 881
Jaza nyt perehtyä tohon ulkkarien keskusteluun, mutta esitit: "Kurtzin toimintamalli elättäisi pitkällä tähtäimellä kovinkaan montaa sarjakuvan tekijää, ja pelkään, että sanomalehtisarjakuvien taso saattaisi laskea."

Itse näkisin, että ajat muuttuvat. Niin myös ansaintamallit. Sanomalehtisarjakuva ei muutenkaan välttämättä pitkällä tähtäyksellä enää elättäisi. Digitaalisuus ja ennen kaikkea netti, muuttaa systeemejä väkisin.

Tasoon (mitä sillä sitten tarkoitetaankin) taas vaikuttavat monet muutkin seikat. Suomessakin iso osa parhaista sarjakuvista on tehty käytännössä puoli ilmaiseksi.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

VesaK

 • Jäsen
 • Viestejä: 15 556
 • Kuka mitä häh?
Joo, United Mediakin (Tenavat, Helmiä sioille, Vastakarvaan) tarjoilee mahdollisuutta saada päivittäin sähköpostissa yksi strippi ilmaiseksi. Maksusta saa sitten peräti 70 trippiä päivässä!

https://members.comics.com/members/registration/showEvaluateEmail.do  
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Lönkka

 • Vieras
On PvP minusta PALJON Mika Mokasta hauskempi, vaikken noista pelijutuista edes mitään tiedä. Mikä se toistuva pandan hyökkäys on?

PvP ilmestyy myös lehtenä (Image Comics), Nro 22 tuli juuri.

Joo, ei noiden ymmärtämisen useimmiten tarvitse mikään pelinörtti olla, mutta joskus se auttaa. Mielestäni paras nettisarjakuva ja yksi parhaimmista stripeistä ikinä! Koskakohan joku lehti suomessakin huomaa että tästä saisi halvalla laatua meidänkin lehteen...?

Pandajuttu on vaan sellainen absurdi "out of the blue" juttu joka toistuu aina silloin tällöin. Jos sille oli joku syvällisempikin merkitys niin en kyllä muista.

Kotva sitten PVP:n sivuilla oli jonkun Kurtzin tuuraajan tekemä ihan tolkuttoman hauska stoori kyseisen pandan päivärutiineista:
http://www.pvponline.com/archive.php3?archive=20051101

Nuo lehdethän kokoaavat nettisarjakuvaa joidenkin kuukausien viiveellä ja onhan noista lehdistä jo koottu useampikin alppari. Itse olen ostellut vähiintääkin kannatusmielessä vaikka netistähän nuo kaikki löytyvät.

J.Salo

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 909
 • ..ja valmis!
Jos ymmärsin oikein, niin Kurtz tarjoaa hommaa lehtiin ilmaiseksi, jotta hän voisi myöhemmin rahastaa kokoelmilla, pehmoleluilla ja kalentereilla?

Idea tuntuu aivan hyvältä, tosin minua mietityttää onko jokainen strippi joka toimii hyvin lehdessä, saako siitä hyviä pehmoleluja, kalentereita, kokoelmia. Lisäksi tuolla foorumilla Kurtz maalailee jotain sarjakuvan piirtäjien yhteenliittymää, joka tarjoaa jäsenilleen palkkaa (jos oikein tulkitsin).

En tiedä, jos minä tuon tekisin, tarjoaisin puoli vuotta ilmaiseksi, jonka jälkeen tulee pieni maksu, joka voisi olla 50% syndikaattien hinnasta tms. Toisi lisää tuloja ja vakautta. En usko että lisensseistä tulee kuitenkaan tarpeeksi toistuvaa rahavirtaa.

Juha Kouvalainen

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 516
Kokemuksesta uskallan melkein sanoa, että sillä ei ole juurikaan merkitystä, vaikka sarjaa tarjoaisi ilmaiseksi tai jopa maksaisi lehdelle sen julkaisusta.

Lehdet valitsevat julkaisemansa sarjakuvat yleensä omin, täysin mielivaltaisin kriteerein (vähän niinkuin nykypäivän naiset miehensä  ::)) ja vaikka hinta onkin vähän oudoin perusteluin (sarjakuvien aiheuttama kustannus lienee jossain 0,001% luokassa minkä tahansa lehden vuosibudjetista) yksi kynnyskysymys, ei ilmaisuuskaan takaa lehtien kiinnostusta. Näin ainakin kotimaassa.

Enemmän kyse on siitä, että sarjakuvalla on oltava uskottava, toimiva levitys- ja markkinointikanava - tietysti sen lisäksi, että sarjakuva itsessään on hyvä ja jaksaa lukijoita kiinnostaa. Mutta sekään ei välttämättä itsessään nykyisellään riitä - maailmanlaajuiseksi hittisarjakuvaksi on paljon vaikeampaa, ellei lähes mahdotonta nousta nykyisin, kuin esim. 80-luvulla puhumattakaan 50-60 -luvuista. Viimeisin merkittävä tällainen taisi olla Jere, ja sekin 90-luvulla.

Muutenkin semmoinen ratkaisu, että jotain täysipäiväisesti työllistävää työtä tarjoaa täysin ilmaiseksi, on pidemmällä aikavälillä omaan nilkkaan pureva ratkaisu: tuotteesta ei varmasti jatkossakaan sellainen lehti suostu maksamaan mitään, joka on saanut julkaista sitä ilmaiseksi. Tämä on yksi jumalan tosi: saavutetuista eduista ei luovuta ja mieluummin jätetään tilaus tekemättä kuin maksetaan totuttua hintatasoa enemmän.

Enkä toisaalta näe myöskään sitä lisäarvoa ideassa, mitä tekijä varmaan on aikomassa hakea: mielestäni sanomalehdestä sarjakuvansa lukevat henkilöt on aika vaikea houkutella sarjakuvan nettisivuille pelkästään pienen, sanomalehtistripin katuojaan painetun URL-osoitteen avulla. Sadastatuhannesta lukijasta ehkä yksi vaivautuu käymään sivuilla. Karvis- tai Peanuts-mittakaavan oheistuotemyyntiin on vielä pitkä matka monelta kaupallisesti menestyneeltäkin sarjakuvalta, jota julkaistaan kansainvälisesti "vain" sadoissa lehdissä ympäri maailman.

Tuota ilmaiseksi "koeajalle" tarjoamistakin on tullut jonkinlaisessa mittakaavassa yhteistyösyndikaattini toimesta kokeiltua, ja ei se tuo oikein pitkäaikaisia tuloksia. Jos sarjakuva on hyvä ja se miellyttää toimituskuntaa (tai yleensä päätoimittajaa, joka päätöksen tekee) se saatetaan ottaa julkaistavaksi. Muussa tapauksessa ei, vaikka saisivat ilmaiseksikin - tai ainakin kiinnostus lopahtaa heti koeajan jälkeen, kun sarjasta pitäisi maksaa jotain.

Yleensäkin sanomalehtisarjakuvien merkitys tuntuu alati vähenneen sanomalehdille, eikä strippejä nähdä enää oikein kilpailukeinona vaan enemmänkin tuottavilta mainoksilta menetettynä palstatilana. Lehtienkin pitäisi kuitenkin ymmärtää, että sarjakuvat ovat yksi tärkeä sisällön osa-alue, joka kiinnostaa monia lukijoita niinkin paljon, että saa lukijan selaamaan lehden takakannesta alkuun.

Niin ja vielä: En ole tuohon PVP-sarjakuvaan aikaisemmin tutustunut, mutta selattuani muutamia strippejä ainakin osassa stripeistä on sanomalehtisarjakuvaksi yksinkertaisesti liikaa tekstiä ja liian pienellä kirjasimella. Voin kuulostaa kyyniseltä, mutta useiden päätoimittajien kommentti, ennen kuin ne lukevatkaan sarjaa, on varmasti "liikaa tekstiä!". (Trust me, I've heard the same thing...)

Kurtz paukuttaa kuplaansa jopa 12 riviä tekstiä, kun itse ainakin pitäisin näppituntumalla nykyisellään 3-4 riviä ihan maksimina. Sääntö voi kuulostaa typerältä, mutta kyllä se käytännössä noin menee.

Strippisarjakuvassa korostuu erityisesti tuo tiivistämisen taito: pitäisi pystyä sanomaan paljon vähässä. Sarjakuvien julkaisukoko sanomalehdissä on nykyisellään niin pieni, että täyteen ahdetut kuplat jäävät vaikeaselkoisiksi ja tekstiä joutuu tihrustamaan suurennuslasilla, kun stripin yleisin julkaisukoko lehdessä alkaa olla jotain 16cm x 6cm luokkaa...

Viivi ja Wagner on tältä osin kyllä kouluesimerkki siitä, miten asiat tehdään ainakin tuon tekstin määrän suhteen oikein. Tuomola sanoo yllättävän paljon yllättävän vähässä, vaikka mitään pitkiä stooreja stripissään ei pystykään kertomaan. Mutta pienet paneelit ovat ilmaisumuotona nykyään sellaiset, sille ei mitään voi.
« Viimeksi muokattu: 20.02.2006 klo 12:19:26 kirjoittanut Juha Kouvalainen »

Doc Lomapäivä

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 813
Minkä tahansa bisneksen huonoin mahdollinen lähtökohta on, että päättää rikastua.

keijoahlqvist

 • Sarjakuvaneuvos
 • Jäsen
 • Viestejä: 3 553
 • -
Minkä tahansa bisneksen huonoin mahdollinen lähtökohta on, että päättää rikastua.
Minä kun luulin että se on ainoa lähtökohta.

Mikä muu bisneksen lähtökohta olisi, dear Doc? Kaivatun palvelun tuottaminen yhteisölle tuotantokustannushintaan - niin, että se takaa vaatimattoman mutta riittävän elintason yrittäjälle? AnteeksimuttakraHAkrHAkrHAkrHAkrHAHAHAH AHAHA!

Kurtz on tehnyt itsensä tunnetuksi. Se on alku?

J.Salo

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 909
 • ..ja valmis!
Re: Scott "PVP" Kurtz tarjoaa sarjakuvaansa sanomalehdille ilmaiseksi
« Vastaus #10 : 20.02.2006 klo 13:54:57 »
Mikä muu bisneksen lähtökohta olisi, dear Doc?

Koulussa sanottiin että bisneksen tulisi tuottaa ainakin saman verran kuin jos käyttäisit saman ajan "oikeissa" töissä, ainakin järkevän ajan sisällä (kolme kuukautta, ehkä?). Mikäli sijoitat firmaan omaa rahaa, tulisi tuoton olla suurempi kuin jos olisit sijoittanut sen pankin kautta.

Jos rahaa tulee enemmän, niin se on bonusta. Tässä kohtaa voi lähteä miettimään rikastumista.

Jos rahaa tulee vähemmän,  on yritys itseasiassa harrastus eikä "bisnistä".

Kurtz ansaitsee elantonsa jo mukavasti sarjakuvallaan, joten nyt hän hakee rahaa kattamaan Lexuksen osamaksut.

Doc Lomapäivä

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 813
Re: Scott "PVP" Kurtz tarjoaa sarjakuvaansa sanomalehdille ilmaiseksi
« Vastaus #11 : 20.02.2006 klo 17:54:37 »
Mikä muu bisneksen lähtökohta olisi, dear Doc? Kaivatun palvelun tuottaminen yhteisölle tuotantokustannushintaan - niin, että se takaa vaatimattoman mutta riittävän elintason yrittäjälle? AnteeksimuttakraHAkrHAkrHAkrHAkrHAHAHAH AHAHA!

"Koskaan en ole menettänyt niin paljon kuin silloin kun olen yrittänyt rikastua", sanoi joku yritysjehu joskus. Allekirjoitan tuon.

Rikastumiseen vaaditaan kolmea asiaa:
A: tuuria
B: tuuria
C: tuuria
sekä erinäisiä muita asioita, jotka ovat kaikki kuitenkin tuurille alisteisia. Niinpä on parempi keskittyä tekemään niin hyvin kuin osaa sen mitä haluaa tehdä, ja antaa tuurin osua jos se on osuakseen.

Kurtz on kannuksensa näyttänyt ja varmasti oikea mies yrittämään ilmaislevitystä, mutta ainakaan niissä hänen sarjakuvissaan joita netistä löysin, ei ole oikein kunnolla oheistuotteistettavia hahmoja. Siis lutusia karvisia.

Lönkka

 • Jäsen
 • Viestejä: 4 186
 • Life goes on (except for those who die)
Re: Scott "PVP" Kurtz tarjoaa sarjakuvaansa sanomalehdille ilmaiseksi
« Vastaus #12 : 04.10.2006 klo 15:28:04 »
Kurtz on kannuksensa näyttänyt ja varmasti oikea mies yrittämään ilmaislevitystä, mutta ainakaan niissä hänen sarjakuvissaan joita netistä löysin, ei ole oikein kunnolla oheistuotteistettavia hahmoja. Siis lutusia karvisia.
No mutta! Skullistahan on tehty jopa pehmolelu.

BTW Youtubesta löytyy tuore pätkä Kurtzin työskentelystä PvP:n kannen kanssa. #31 kansi on Kurtzille tyypilliseen tapaan pastissi, nyt kohteena on Incredible Hulk #1.

http://www.youtube.com/watch?v=nh0FXogxfMU&eurl=

Käsine

 • Jäsen
 • Viestejä: 29
Re: Scott "PVP" Kurtz tarjoaa sarjakuvaansa sanomalehdille ilmaiseksi
« Vastaus #13 : 14.11.2006 klo 22:04:19 »
Olen lukenut PvPonlinea enemmän tai vähemmän aktiivisesti jo aika kauan. Mikäli henkilökohtaiset mielipiteet sallitaan, PvPonline on mennyt tasoltaan alaspäin todella rankasti vuosien varrella. Päivittäinen strippien piirtäminen tuntuu syöneen touhusta huumorin, sillä vuosien 2005-2006 tuotannon vertailu vuosien 1998-2002 tuotantoon antaa tilanteesta karun kuvan. Kurtzin piirrosjälki on parantunut eksponentiaalisesti mutta käsikirjoitukset ovat huonontuneet samaa tahtia.

Myönnän, välähtää siellä yhä välillä. Yleisesti ottaen taso on kuitenkin mielestäni jotain Hesarin Karvinen/Masi/Harald Hirmuinen -luokkaa: ei naurata. Sääli, koska se vanhempi tuotanto on minusta aivan hulvatonta, siis 'vedet silmissä'-tyyliin. Mutta ymmärtäähän tuon, kahdeksan vuotta on pitkä aika.
Esseesivusto Kotiaine - kouluaineet netissä!

Lönkka

 • Jäsen
 • Viestejä: 4 186
 • Life goes on (except for those who die)
Re: Scott "PVP" Kurtz tarjoaa sarjakuvaansa sanomalehdille ilmaiseksi
« Vastaus #14 : 17.11.2006 klo 18:49:32 »
Valitettavan laihanlaista tuo tosiaan on enimmäkseen viime aikoina ollut.

Onneksi Order of the Stick jaksaa edelleen porskuttaa joskin ei sekään samalla tasolla kuin aiemmin.