Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvalehden kuolema...  (Luettu 36513 kertaa)

Jarkko Sikiö ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 809
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #240 : 21.03.2021 klo 22:33:06 »
Tällöin DC-materiaali rajoittuu lähinnä lohtulukemisto Batmaniin.
Nykyään jos Batman ilmestyisi Suomeksi saattaisin jonkun lehden joskun lohduksi ostaakin. Tai Teräsmies. Vaikka mistä minä tiedän. Jos matsku oli jo 10-20 vuotta sitten aika kummallista, niin kuinka far out se nyt mahtaakaan olla...

Mutta te taisitte puhua jo digilehdistä?
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 7 875
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #241 : 21.03.2021 klo 22:38:38 »
Mutta te taisitte puhua jo digilehdistä?

Juu, lehti se on digilehtikin.

Ilman Marvelin tilauspalvelua en minä lukisi lehtiä enää digimuodossakaan.

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 809
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #242 : 22.03.2021 klo 11:36:40 »
Kästin vain että tämä ketju käsitteli paperilehtien kuolemaa.

Juu, lehti se on digilehtikin.

Ilman Marvelin tilauspalvelua en minä lukisi lehtiä enää digimuodossakaan.
Olen kyllä eri mieltä. Eihän albumi tai pokkarikaan ole lehti! Tämä nyt ei muuten olisi mikään keskustelun aihe, mutta olen sitä mieltä että paperilehti on aika ylivertainen sarjakuvataiteen esittämistapa. Ja muut ovat vain huonompia kaupallisia tai teknisiä versioita siitä. Ja siksi lehden kuolema on merkittävä asia koko sarjakuvataiteen kannalta.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 7 875
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #243 : 22.03.2021 klo 12:54:34 »
Tämä nyt ei muuten olisi mikään keskustelun aihe, mutta olen sitä mieltä että paperilehti on aika ylivertainen sarjakuvataiteen esittämistapa.

Tästä nyt voidaan tosiaan keskustella muissa ketjuissa, mutta jenkkilehtihän vakiintui pitkälti formaattiinsa sen mukaan, paljonko kuukaudessa on työpäiviä. Onko tämä nyt sitten parempi tai huonompi, mutta amerikkalaisten kerronta sopeutui mestarillisesti tähän ja muualla maailmassa sitten muista syistä muodotuneisiin omiin, hallitseviin formaatteihin.

Sinänsä taidemuotoon kyllä vaikuttaa, mikäli jenkkilehti myös diginä syrjäytyy muiden tieltä, mutta lukijamäärissä näin on jo webtoonien tapauksessa käynytkin. Siihenkin voidaan sitten ottaa se kulma, että vaikuttiko positiivisesti vai negatiivisesti, mutta kyllä se ainakin piristävästi on vaikuttanut.

Toki perinteisissä kustantajissa ja vaikka comiXologyn omissa sarjoissa on kovasti pyritty peesailemaan tuomalla mukaan diversiteettiä, mutta kovin, kovin myöhään nämä jutut ovat tulleet.

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 084
 • <><
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #244 : 22.03.2021 klo 22:10:26 »
Tämä nyt ei muuten olisi mikään keskustelun aihe, mutta olen sitä mieltä että paperilehti on aika ylivertainen sarjakuvataiteen esittämistapa. Ja muut ovat vain huonompia kaupallisia tai teknisiä versioita siitä. Ja siksi lehden kuolema on merkittävä asia koko sarjakuvataiteen kannalta.
Tää on totta. Siis ainakin siinä mielessä, että puhutaan painetusta julkaisusta. Digi menee ihan hyvin yleisesti lukemiseen, mutta kyllä sitä silti ne parhaimmat täytyy hankkia fyysisinä julkaisuna. Lukukokemus on kuitenkin myös muutakin kuin lukemista ja katsomista.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 643
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #245 : 22.03.2021 klo 23:48:08 »
Itse olen kursorisesti selannut tätä ketjua viime päivinä ja omien kiireiden keskellä hämmästellyt miten eri tavalla asian voi nähdä.

On digilehtiäkin mutta ennen muuta niitä fyysisiä. Jenkki ja eurolehtiä supersankareita ja pottunokkia.

Poikani ja perheeni(niin biologisen kuin sen valitun) jälkeen tärkeintä on kulttuuri, ennen muuta sarjakuvat, kirjat ja elokuva.

Piti tehdä kuukausittainen sarjistilauslista mutta elämä tuli viikonloppuna tielle joten jäi tähän iltaan. Tiedän hyvin DC n hinnankorotuksista, 23 lehteä ja pari kokoelmaa päälle. Myös Marvelin tuotteita ja Image kustantamon Dynamiten, Boomin, Ablazen, Aftershockin AWA upshotin,onin, fantagraphicsin, Vaultin.

Lehdet ovat minulle sarjakuvan perusDNA. Sekin on ehkä liioittelua.
Alunperin sarjakuva oli lehdissä, strippeinä, joista koottiin omia lehtiään uusilla, omilla hahmoillaan. Lehdet ja albumit ovat kehitystä, jalostettua muotoa, mutta vaikka jiksin lähtökohta on taidemuodon kehitys ja evoluutio se ei seuraa evoluutiota vaan käsitystä millainen evoluutio on.
Biologisessa evoluutiossa ei ole päämäärää, ei Steve Jobsia eikä kvartaalia. Perhoset toki kehittävät suojavärinsä betonikanjoneihin sopiviksi mutta eivät krokotiilit juuri muutu.
Ja tottakai osa kuolee pois, mutta krokotiilit ovat vanhoja ja kestäviä ja löytyy kaltaisiani joista ne ovat hienoja.

Minä myös pidän sarjakuvalehteä yhtenä parhaista taiteenlajinsa muodoista, eikä vain koska olen vanha jäärä setämies. Sarjakuvaa voi tehdä perinteisesti tai diginä mutta paperinen käyttöliittymä tarvitsee vain aikaa ja sopivasti valoa.
Ottaen huomioon miten moni kaipailee niitä kehnoja asioita menneestä,autokratiaa, seksismiä ja kyseenalaisia arvoja on mukavaa että vinyyli ja hevoset tekevät myös paluuta.

Sarjakuvalehtien kulta-aika on historiaa, muttei niiden aika ole ohi.
Onhan kulisseissa huhuiltu kuinka juuri DC olisi lisensoimassa ja ulkostamassa sekä kaventamassa valikoimaansa mutta tietty kriittinen massa on jo ylitetty, sarjakuvalehti on suuryhtiön tavaramerkittyä tilaustyötä ja äidin työnpaikan kopiokonetulostimella väännettyä zineä.
Molempien kuolemaa on toivottu, myös tällä foorumilla monasti. Muuta voi väittää jos haluaa itselleen valehdella ja uskoa että " kyllä sarjisväki viime kädessä puhaltaa yhteen hiileen" unohtaen kuinka usein hiili on sytykkeissä ympäröimässä paalua johon joku ikävä on sidottu
Sellaisia ihmiset ovat.
Yhtä lailla menevät ja tukevat joukkorahoituksia myös.

Sarjakuvalehti on enemmän kuin kimalainen: hiukan hönö eikä tiedä ettei sen pitäisi pystyä lentämään.
Silti, se lentää.
Molempia kuolee toisinaan muttei kaikkia jollei ihan koko muukin maailma mene hengiltä.
Niin taatusti jossain kohden käy mutta siihen asti mennään.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 7 875
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #246 : 23.03.2021 klo 00:33:36 »
Biologisessa evoluutiossa ei ole päämäärää, ei Steve Jobsia eikä kvartaalia.

Olen joskus miettinyt, että kehtaisiko episodimaista webtoonia väittää lehden seuraavaksi evoluutioksi, jos ei sentään perhoseksi niin ainakin kotiloksi.

Toki omat kädet kouristuksenomaisesti pitävät kiinni Willereistä hautaan saakka, mutta ehkä tulevat polvet näkevät paperin vähän kuin kivitaulut, että olipa vaivalloinen ja tehoton tapa välittää sanojen ja kuvien yhdistelmää.

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 809
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #247 : 23.03.2021 klo 15:44:23 »
Olen joskus miettinyt, että kehtaisiko episodimaista webtoonia väittää lehden seuraavaksi evoluutioksi, jos ei sentään perhoseksi niin ainakin kotiloksi.
Vertailu digi- ja paperijulkaisujen välillä on tuttua jo jostain 90-luvun lopulta. Täälläkin sitä on harrastettu varmaan useammassakin paikassa. Perustan mielipiteeni siihen kymmenien vuosien perspektiivillä. Varmaan osa on ihan makuasioita, mutta ei se voi olla pelkästään sitä. Eri formaateilla on kiistattomat etunsa. Se on sitten että kuka mitäkin aspektia arvostaa.
Kuitenkin digitaaliset sarjikset ovat tietyllä tapaa historiattomia enkä myöskään ymmärrä miten niihin (aineettomiin) syntyisi jonkinlaista merkittävää sidettä. Olen nyt viime kuukausina selaillut jälleen kerran läpi kokoelmiani eikä digisarjakuvia todellakaan voi harrastaa samalla tavoin. Digisarjiksista voi tietenkin kirjoittaa ja puhua, mutta kyllä ne vain tuppaavat unohtumaan, ja siksi kai tekijät haluavat sarjiksiaan printtaillakin.
 
Edes omat vanhat digisarjakuvat eivät näytä oikein "miltään", toisin kuin omat printatut sarjikset, joihin on sitoutunut aivan eri tavalla muistoja ja kontekstia (julkaisuympäristö, julkaisuaika jne.). Muiden tekemistä sarjiksista puhumattakaan, yhtäkään lukemaani digisarjista en ole palannut fiilistelemään. Tai siis yrittänyt. Sen sijaan olen turhaan haeskellut joitakin, aika monia, aikoinaan näkemättä jääneitä digitaalisia sarjoja, jotka ovat nyt hävinneet bittiavaruuteen. Klassikkoa ei muuten voi syntyä ellei sarjakuva ole jatkuvasti netissä luettavissa! Toistaiseksi kehitys on jyrännyt suurin piirtein kaikki yli 10 vuotta sitten julkaistut nettisarjat.
 
Ja, tietenkin jos lehdet ovat lukijalle täysin yhdentekeviä, kertakulutusviihdettä, niin miksei digitaalinen lehti ajaisi saman asian? Silloin ehkä joku kahvipöytäkirjakokoelma siitä nettisarjakuvasta olisi sitten se mihin tekijä-lukija suhde huipentuu? Mutta sehän ei enää ole sama kokemus.
Lehtihän oli alun perin juuri kertakäyttöiseksi ja nopeasti kulutettavaksi ajateltu. Mutta jotenkin muun muassa sarjakuviin liittyen niistä on tullut arvostettuja esineitä ja keräilykappaleita.

Aukeama, lehden tai albumin, on netin myötä katoavaa kansanperinnettä. Kohta sivukin. Se joka väittää että noilla kokonaisuuksilla ei ole merkitystä sarjakuvakerrontaan tai että evoluutio tässä kulkisi sarjakuvailmaisun kannalta parempaan suuntaan on houkka! (Mutta kun ei tiedetä paremmasta niin sitä väitetään.)

Pidän lehdestä juuri sen vaivattoman formaatin vuoksi. Käyttöliittymä on ylivertainen. Se on kevyt, avautuu mukavasti ja helposti, se on sopivan mittainen, jotta kiinnostus jaksaa pysyä yllä. Ja vaikkei pysyisi siihen on helppo palata. Pidän kansitaiteesta ja siitä miten helppo uusiin sarjoihin ja tekijöihin on tutustua lehtien avulla. Pidän siitä miten helppo lehdet on säilöä ja miten niiden pariin voi palata, tarkoituksella ja sattumalta tarkistamaan omaa kantaansa sisältöön. Oma makuni ei muutu kovin nopeasti, mutta se muuttuu ja tekijöiden erilaisia ansioita osaa arvostaa eri lailla eri aikoina.

Pidän myös siitä miten lehtiä voi vertailla rinnakkain ja laittaa järjestykseen. Tuolla nyt ei taiteen tai ilmaisun kanssa ole mitään tekemistä, mutta minusta se vain on kivaa. Miksi siis vaihtaisin tylsempään!
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 7 875
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #248 : 23.03.2021 klo 17:10:54 »
Sen sijaan olen turhaan haeskellut joitakin, aika monia, aikoinaan näkemättä jääneitä digitaalisia sarjoja, jotka ovat nyt hävinneet bittiavaruuteen. Klassikkoa ei muuten voi syntyä ellei sarjakuva ole jatkuvasti netissä luettavissa! Toistaiseksi kehitys on jyrännyt suurin piirtein kaikki yli 10 vuotta sitten julkaistut nettisarjat.

Tämä verkkosarjojen hetkellinen luonne on tietysti sen ikävin piirre. Tänään totesin, että mm. Jami Viljasen sivut ovat Smackjeevesin myötä pois verkosta, ja vielä yllättävämmin Hiveworksin Completed-osioissa Sara Valtan Alchemilla ohjaa nettikasinosivulle.

Osin monikanavaisuus suojaisi myös tältä, mutta esim. Line Webtoon edellyttää featured-sarjoiltaan yksinoikeutta ts. sivut on muista palveluista vedettävä pois.

Kotisivutilasta ja domainista täytyisi maksaa koko ajan, joten vanhat sarjat jäävät tässä mielessä myös tekijöidensä hylkäämiksi ei ainoastaan viitseliäisyydestä tai kustannuksista, mutta aivan jo unohduksesta johtuen.

Samone

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 593
 • Muumipappa
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #249 : 24.03.2021 klo 08:17:15 »
Paperista sarjakuvaa voi lukea saunassa digimallista huomattavasti paremmin ja varmuudella pitempään. Ei siis kahta sanaa kumpaa vaihtoehtoa itse kannatan.

Darth Mika

 • Insinööri
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 5 052
 • The Comics be with us...always!
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #250 : 24.03.2021 klo 08:56:49 »
Paperista sarjakuvaa voi lukea saunassa digimallista huomattavasti paremmin ja varmuudella pitempään. Ei siis kahta sanaa kumpaa vaihtoehtoa itse kannatan.
En kyllä veisi sarjakuvaa kuumaan saunaan...menee huonoksi, kun alkaa hikoilee! Jos on kova vihtomaan saunassa, niin voi jopa vähän kastua sarjakuva.
Mutta kyllä fyysisellä sarjakuvalla on paljon enemmän mahdollisuuksia kuin jollain digiversiolla.
"Opinions are like assholes, everybody has one" (The Dead Pool, 1988 Clint Eastwood)

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 521
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #251 : 24.03.2021 klo 11:59:43 »
Paperista sarjakuvaa itsekin suosin yhä vaan, jonkin verran digiversioita lukien, mutta vähemmistöön jäävät niin määrinä kuin lukukokemuksina.

Mutta missä muodoissa se paperinen julkaisu sitten tulisi tehdä? Haluanko minä lukea sarjakuvaa nimenomaan lehtinä?

Jenkkisarjoissa vastaus on ihan selvä, ehdottomasti en. Muoto oli ihan pätevä joskus 60-80-luvuilla mutta kerronnan dekompression vuoksi on mennyt ihan toivottomaksi, ei niistä parikymmensivuisista tule kuin vihaiseksi.

Näen raison d'êtren niillä lehdillä joissa julkaistaan useiden tekijöiden lyhyitä juttuja, tyyliin Sarjari tai Fluide Glacial (ja tietty Aku Ankkakin), hyviä tapoja tutustua eri tekijöihin, ja sisältö tulee kuitenkin kokonaisuuksina (ja jos mukana on joku yksittäinen jatkuva juttu niin sekin käy). Spirouta lueskelin taas jonkin verran mutta en mä oikein enää jaksa tuollaista formaattia jossa suurin osa sarjoista on jatkosarjoja pienissä pätkissä, nää pitäisi lukea joko diginä tai albumeina (vanhat Nonarit ja Ruudut on hyviä kanssa silloin kun niitä saa sellaisen puolivuosikerran kerralla, yksittäisinä lehtinä taas ei)

Musta tuntuu että nimenomaan lehtien korvaajaksi digi sopisi vallan hyvin, vaikka paperisina lukisin albumit, tradet, kirjat yms.
« Viimeksi muokattu: 24.03.2021 klo 12:01:49 kirjoittanut hdc »

Jarmo

 • tyhmä nilkki
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 185
 • Varokaa metaforista deformaatiota.
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #252 : 01.04.2021 klo 02:03:18 »
Tämä verkkosarjojen hetkellinen luonne on tietysti sen ikävin piirre. Tänään totesin, että mm. Jami Viljasen sivut ovat Smackjeevesin myötä pois verkosta, ja vielä yllättävämmin Hiveworksin Completed-osioissa Sara Valtan Alchemilla ohjaa nettikasinosivulle.
Kuitenkin digitaaliset sarjikset ovat tietyllä tapaa historiattomia enkä myöskään ymmärrä miten niihin (aineettomiin) syntyisi jonkinlaista merkittävää sidettä.

Näiden ajattelisin vertautuvan sanomalehtisarjakuviin. Yksittäinen strippi tai sarjan pätkä luetaan heitetään pois unohdetaan, mutta niin kauan kuin uutta tulee pysyy sarja mielessä.

Olen nyt Order of the Stickiä lukenut yli 15 vuotta, sivu pari ilmaantuu kuukaudessa ja kyllä se side on jo aika vahvana. Muutaman ensimmäisen kokoelma-albuminkin jopa ostin, mutta ei se silleen toimi yhtään samalla tavalla. Pitää olla sivu kerrallaan ja sitten taukoa.

Siinä olen kyllä samaa mieltä, että lukukokemus on paras nimenomaan lehtenä, ei liian paksuna. Ihan jo jotain marveljuttuja pariinsataan sivuun keräävät paperbackitkin menettävät jotain. Pitäisi olla jaksotus sama kuin alunperin on ajateltu, eikä paksummassa raskaammassa kapineessa ole yhtä hyvä käyttöliittymä.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 7 875
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #253 : 24.05.2021 klo 04:21:39 »
Diamondin Pullbox-palvelu käynnistyy ensi kuussa.

Tämän aika olisi ollut viimeistään 2011 ja silloinkin korttimaksun puute olisi kohottanut kulmia. Ostoskori ilman ostotapahtumaa tietää sarjakuvakaupan kannalta edelleen lunastamattomia tilauksia.

Tätä ei voi käsittää siitä näkökulmasta, että yritettäisiin välttää komissioiden päätyvän Applen ja Googlen sovelluskauppojen taskuun, koska mobiilisovellustakaan ei ole!

Tämä on niin takapajuisen alan niin takapajuinen palvelu, ettei sitä pysty edes selittämään järkevästi kuin sellaiselle, joka ymmärtää taustat.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 7 875
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #254 : 14.06.2021 klo 19:44:11 »
Kun ei vain kävisi niin, että sarjakuvalehden kuolema seuraisi kivijalkakaupan kuolemaa, joka puolestaan johtuu ostotottumusten muutoksesta.

Suomesta käsin katsottuna tuntuu varmaan siltä, että korona on mennyt jo ohitse, mutta moni useaan kertaan aukeamista ja vapauttamista yrittänyt maa on joutuu sulkemaan ja rajoittamaan ja latinalainen Amerikka on koko maanosana ravistumassa rikki.

Kun ei ole ollut yhteiskunnan tukiverkot kunnossa, on hätäratkaisuina pyritty pumppaamaan eläkerahastot tyhjiin jne. Kun ei ole työtä, ei ole ruokaa, ei ole turvallisuutta. Epätoivosta kertoo, että enää ei kadulla napata kännykkää kädestä, vaan mukiloidaan ja ryöstetään kengätkin jalasta. Sääli ihmistä. Sääli todella.

Sarjakuvan kuolemaa ei näissä maissa edes huomata, se menee suureen joukkohautaan muiden mukana.