Kirjoittaja Aihe: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa  (Luettu 74534 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hessu

 • Jäsen
 • Viestejä: 75
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #75 : 05.02.2012 klo 14:20:08 »
Hei!

Olen tosi iloinen siitä, että kirjoitukseni on saanut aikaan näin paljon keskustelua.

Sanotaan nyt ihan ensimmäiseksi että vaikka se ei siltä tuntuisi, en halua loukata ketään henkilökohtaisesti tekstilläni. Haluan kyseenalaistaa Suomen sarjakuvakentän "instituutioita" ja urautuneita käsityksiä. Nimeltä en mainitse muuta kuin Oton, mutta hänetkin vain positiivisessa merkityksessä.

Juusolle haluan sanoa että itse asiassa tavoitteemme on kasvaa mahdollisimman isoksi tällä tiellä jonka olemme valinneet. Itse epäilen että yhteisömme suht pieneen kokoon DA-ryhmien mittakaavassa on johtanut lähinnä se, että suomalaisten sarjakuvantekijöiden määrä DeviantARTissa ei ole suuren suuri. Voi toki olla, että valitsemalla vaikkapa täysin englanninkielisen ja kansainvälisesti suuntautuneen linjan meillä olisi isompi yhteisö. Me kuitenkin haluamme olla nimenomaan suomalaisten yhteisö, ja haluamme pääasiassa vaikuttaa Suomen sarjakuvakentällä.

Uskon kuitenkin että siinä ohessa ryhmän jäsenet saavat töillensä myös ulkomaisia katsojia. Ryhmän pointti ei kuitenkaan ole olla se isoin suomalainen DeviantART-ryhmä. Ryhmän pointti on olla aktiivinen yhteisö sarjakuvantekijöille netissä ja livenä. Olemme alusta lähtien nostaneet esille erityisesti nuoret tekijät, jotka mielestäni jäävät huomiotta Sarjakuvaseuran toiminnassa. Tämä on toki vain mielipide, ja olen iloinen siitä että se kyseenalaistetaan. Tämä on se mitä haen, avoin, moniääninen keskustelu. Juttu menee vain niin että usein kunnon keskustelu lähtee kärjistämisestä ja uusien, erilaisten mielipiteiden esittämisestä.

Tarvitaan hegemonian rikkomista ja koen onnistuneeni siinä jo nyt, kun näin moni ihminen on liittynyt keskusteluun erilaisine näkemyksineen.

Vinkkaanpa muuten, että Outi on kirjoittanut blogiimme mielenkiintoisen vastauksen. Logoamme hän ei enää Seitin sivuille kelpuuta (vai lieneekö tässä kyseessä lyhytaikainen protesti), mutta blogiimme hän kyllä kirjoitti, ja olen tästä iloinen. En todellakaan ole poistamassa Outin tekstiä, kyllä meidän ryhmässä ja blogissa saa esittää kaikenlaisia näkemyksiä, poisteli logoja tai ei.

Outin kirjoitus täällä

Haluaisin kuitenkin sanoa, että mun mielestä FinnishComicsDA:n jäsenten nimittäminen harrastelijoiksi on aika alentava ja selvästi väärä nimitys. Esimerkiksi Juuso on ryhmässä ja hänen työnsä taso on täysin ammattimaista, eikä hän todellakaan ole ainoa näin kovan luokan tekijä. On totta, että suuri osa ryhmän sarjakuvantekijöistä on uransa alussa piirtäjänä ja heidän työnsä on vielä vain harrastamista. Tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin. Ja ei, en pidä harrastelua pahana asiana.

Pidän pahana asiana sitä asennetta, josta Outikin nyt antoi hyvän esimerkin, että FinnishComicsDA:n toiminta niputetaan harrastajien piipertämiseksi. Nimittäin ryhmässämme on sekä harrastajia että kovan luokan nimiä, ja toimintamme on varsin laajaa ja koko ajan laajenemassa. Laittaisin tähän sen Gandhin lainauksen, mutta käytin sitä jo. Jaa että millaisen festivaalin me saisimme aikaiseksi? No Sarjakuvaseuran rahoituksella aika hiton hienon! Tätyy muistaa että meidän yhteisömme ei saa minkäänlaista valtion rahoitusta, ainoa raha mitä saamme on tullut omien tuotteidemme myynnistä eikä siinäkään olla plussan puolella. Sen sijaan minä ja ryhmän toinen vetäjä Sumi olemme panostaneet ryhmän toimintaan omaa rahaamme, aikaamme ja energiaamme erittäin paljon. Sama pätee pienemmässä määrin moneen muuhun ryhmän aktiiviin.

Toivottavasti keskustelu jatkuu, kun se on näin räjähtävästi lähtenyt käyntiin. Varmaan teillekin on virkistävää täällä Kvaakissa, että kerrankin kaikki eivät ole samaa mieltä? :D

Suomen sarjakuvaseuralla on muuten 800 jäsentä Wikipedian mukaan. FinnishComicsDA:lla on jäseniä pian puolet siitä. Mikään pikkutekijä emme siis ole, ja yhteisömme kasvaa koko ajan isommaksi. Seuran rahoituksella saisimme vaikka mitä aikaan, mutta ei se raha kaikkea ratkaise. Meillä on taitoa ja näkemystä ja kyllä me rahaakin saamme kasaan, emme toki samanlaisia summia (ehkä murto-osan niistä), mutta jotain kuitenkin jotta saamme toimintaamme kasvatettua. Pointtini on kysyä, miten suureksi ryhmämme täytyisi kasvaa, jotta se ei enää olisi "harrastelua", vaan sillä olisi Sarjakuvaseuran status? Mielikuvillahan tässä pelataan tietysti. ;) Totuus on se minkä te uskotte sen olevan, hyvin pitkälti.

Terveisin
Hessu

AapoK

 • Jäsen
 • Viestejä: 591
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #76 : 05.02.2012 klo 14:38:30 »
Mää oon kyl harrastelija, nuorikin vielä. Täytyy vaan jatkaa kun on aloitettukin, tykkään tekemisestä. Köyhän, nälkäisen mutta onnellisen elämän kokokohtia ovat silti mm. Helsingin sarjakuvafestivaalit, jotka järjestää osaava sekä ammattitaitoinen porukka.

JJ Naas

 • Toikkarointia lammashaassa
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 560
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #77 : 05.02.2012 klo 14:38:44 »
Ovatko FinnishComicsDA:lla ollut koskaan mitään yhteistapaamista jossa jäsenet pääsevät tutustumaan toisiinsa netin ulkopuolella?

tertsi

 • Vieras
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #78 : 05.02.2012 klo 14:43:01 »
Jäi vielä epäselväksi, millä tavalla nihkeästi Sarjakuvaseura on suhtautunut FinnishComicsDA:han.

Asko AA

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 744
 • "I Lost My Heart In A Drive-In Movie"
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #79 : 05.02.2012 klo 16:03:05 »
Jäi vielä epäselväksi, millä tavalla nihkeästi Sarjakuvaseura on suhtautunut FinnishComicsDA:han.

Lainaus
Varmaan teillekin on virkistävää täällä Kvaakissa, että kerrankin kaikki eivät ole samaa mieltä? 

Ja milloin Kvaakissa kaikki olisivat samaa mieltä olleet?
Asko A. Alanen
Sarjakuvatoimittaja
Sarjakuvaneuvos
Akolinna, Tampereen Tammela

Emppu

 • Känisijä
 • Jäsen
 • Viestejä: 508
 • "I don't even believe in Jebus!"
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #80 : 05.02.2012 klo 16:21:30 »
Juuso; Ongelmana kun on enemmän itse se DA-formaatti kuin yhteisön luonti tai asioiden esiintuonti. DA heräsi varsin myöhään siihen, että sekin voisi olla "sosiaalinen media", ja no, sellaista on vähän vaikeampaa käynnistää uudelleen uuteen kukoistukseensa kaiken draaman jälkeen. Tietenkin tämä nykyinen suunta on parempaan päin, mutta ryhmien funktiot tuntuu hieman kummallisilta; tietenkin yhteisöjen luominen on yksi mahdollisuus ja esittely, mutta täysin kuratoimaton sisältö ei ole mielenkiintoista sivustakatsojan mielestä.

Hessu; Mitä sillä kannattajamäärillä tai millään muulla on väliä, jos tuotanto on yhtä huonoa kummallakin puolella? Ei se sarjakuva sen paremmaksi tuu, jos sitä tehdään asenteella "Jee, uusaalto! Animuderput! Kaunista paskaa!". Aivan sama kuin lyllertää jossain festarilla ja näkee niitä kokeilevan sarjakuvan räpellyksiä ja miettii, miksi hassata resursseja, kun eivät tiedä, mitä ovat tehneet. Ja nyt puhuu kuluttaja, jolla on rahaa ja halua tuhlata taloudellista omaisuuttaan sarjakuviin.

Sinänsä ymmärrän, jos Sarjakuvaseuran nihkeydellä tarkoitetaan Hesakeskeisyyttä, mutta no, enpähän itse tue toimintaa, niin eipähän tarvitse välittääkään.
« Viimeksi muokattu: 05.02.2012 klo 16:27:24 kirjoittanut Emppu »

Grezen

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 877
 • ¡Viva Zapata!
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #81 : 05.02.2012 klo 17:08:44 »
Jaa että millaisen festivaalin me saisimme aikaiseksi? No Sarjakuvaseuran rahoituksella aika hiton hienon!

Siitä vaan hakemaan apurahoja festivaaleja varten. Helsingin sarjakuvafestivaaleja on järjestetty kolmisenkymmentä vuotta ja ihan yhtä tyhjästä niiden kanssa on lähdetty. Nykyiselläänkään rahoitus ei ole kiveen hakattu (kuten seuran rahoitus muutenkaan), vaan rahoitusta hankitaan pieninä palasina useista eri lähteistä.

Käsittääkseni Hessu on vaasalainen? Eli neuvon hakemaan apurahaa ensiksi kaupunki- ja maakuntarahastoilta. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella niistä heruu rahaa helpommin. Painottakaa tuota nuortentoimintapuolta ja esittäkää kunnolliset ja pätevät suunnitelmat ja budjetti. Sarjakuvaseuralta voi pyytää apua ja suosituksia, siellä on ihmisiä, jotka ovat tehneet apurahahakuja jo useita vuosia ja tietävät nämä kuviot.

Sarjakuva-alalla ei mitään anneta valmiina, jopa "hegemoniset instituutiot" pyörivät vapaaehtoistyöllä, oravannahkakaupalla ja apuraharuljanssilla. Täytyy vaan jaksaa tehdä ja yrittää, vaikka tuntuisi, että hakkaa vaan päätään kiveen.

Tsemppiä!

Hessu

 • Jäsen
 • Viestejä: 75
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #82 : 05.02.2012 klo 17:30:43 »
Grezen: Olen helsinkiläinen, mutta käsityksesi osoittaa että olen onnistunut hämäämään teitä web-ninjailullani. :D Eipä sillä, olen kyllä ihan omalla nimelläni löydettävissä myös enkä ole yrittänyt henkilöllisyyttäni peitellä.

Omien festivaalien pitäminen ei sinänsä ole huono idea, mutta näkisin että FinnishComicsDA:n rajalliset resurssit kannattaa käyttää mieluummin muuhun. Mielelläni kuitenkin osallistuisin muiden ryhmäläisten kanssa jollakin tavalla seuraaviin Helsingin sarjakuvafestivaaleihin. Viimeksi boikotoin tapahtumaa sattuneista syistä, mutta en anna sen häiritä. Toivottavasti ette tekään.

Jos nyt avaan tätä asiaa, niin olin varannut pöydän Helsingin sarjakuvafestivaaleilta FinnishComicsDA:lle viime vuonna. Myöhemmin sain kuulla eräältä henkilöltä, joka työskenteli Sarjakuvakeskuksella, Facebookissa, että olin "vaatimalla vaatinut" pöytäpaikkaa kahden muun myyjätahon välistä. Hän oli kuullut tällaista Sarjakuvakeskuksen työntekijöiltä (en tiedä tarkemmin keneltä). Väite oli naurettava sillä te olitte ilmoittautumissivullanne erikseen pyytäneet, että hakijan tulee ilmoittaa, minkä tahojen kanssa pöytätilaa voisi jakaa. Otin Sarjakuvaseuraan yhteyttä ja kysyin, miksi minusta levitetään tällaista huhua teidän toimestanne, hieman kiivaaseen sävyyn koska olin vihainen kohtelunne takia. Tämän jälkeen vaaditte minua luopumaan pöytäpaikastani. Kirjoitan tämän nyt tähän esimerkiksi siitä, miten Sarjakuvaseura on kohdellut minua ja FinnishComicsDA:ta.

Aion kirjoittaa FinnishComicsDA:n blogiin tästä ja muista vastaavista tilanteista.
« Viimeksi muokattu: 05.02.2012 klo 17:33:39 kirjoittanut Hessu »

Grezen

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 877
 • ¡Viva Zapata!
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #83 : 05.02.2012 klo 17:47:36 »
Kuulepas nyt. Pöytäpaikasta ei kukaan vaatinut luopumaan. Teille tietääkseni tarjottiin jopa mahdollisuutta ostaa paikka isosta teltasta, kun pienlehtitaivas ei kelvannut. Ymmärrät varmaan, että kaikkensa antavat festivaalijärjestäjät eivät kauhean mielellään enää tuossa vaiheessa festivaalijärjestelyjä olisi tekemisissä räyhäävien tyyppien kanssa, jotka ovat "kuulleet huhuja".

Kovin ikävää, jos tunnet itsesi kohdelluksi väärin. Yleensä ihmisten kanssa tulee kuitenkin paremmin toimeen hyvällä kuin pahalla. Tervetuloa ensi syksyn festivaaleille. Ja tervetuloa myös auttamaan festivaalien järjestämisessä. Telttojen pystytyksessä on duunia ihan kaikille vapaaehtoisille. Näyttäkää, että osaatte muutakin kuin pitää porua netissä! Pienlehtitaivaassakin on paljon hommaa, monet pienlehteilijät vahtivat viimekin vuonna urheasti telttaa läpi yön. Eikä nurinaa kuulunut (paitsi teltannurkkaan kuseksivista humalaisista). Kymmenet ja sadat ihmiset ovat rakentaneet festareita pyyteettömästi, että muut voivat tulla valmiiseen pöytään.

Ai niin, pitää vielä todeta, että itse katson olevani sarjakuvissa vielä harrastelija. Tämä on harrastukseni vielä kahden julkaistun albumin, usean hallitusvuoden ja Sarjainfon päätoimittamisenkin jälkeen. :)
« Viimeksi muokattu: 05.02.2012 klo 17:52:03 kirjoittanut Grezen »

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 073
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #84 : 05.02.2012 klo 17:52:35 »
Aion kirjoittaa FinnishComicsDA:n blogiin tästä ja muista vastaavista tilanteista.

Älä polta siltoja, rakenna niitä. Ihan vain vanhan neuvona.

Hessu

 • Jäsen
 • Viestejä: 75
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #85 : 05.02.2012 klo 17:54:12 »
Ehkä olen ottanut asioita väärältä kantilta. Tämä nyt oli vain se miten itse koin tilanteen, ja tilanne on aiheuttanut minussa ihmetystä. Halusin nyt nostaa esille tuon esimerkin, kun perusteluja on kaivattu. Toivon mukaan seuraavilla sarjakuvafestivaaleilla voisimme aloittaa puhtaalta pöydältä. Aion yrittää saada FinnishComicsDA:n jäseniä mukaan vapaaehtoistyöhön itseni ohella, eli toivon mukaan saan organisoitua meiltä porukan auttamaan ensi festarien kokoamisessa. Pienlehtitaivaassakin voimme mielellämme auttaa. Haluan olla kantamassa kortta kekoon enkä vain astella valmiiseen pöytään, ja uskon että moni ryhmäläinen on samaa mieltä. :D Toivottavasti olemme tervetulleita auttamaan.

Grezen

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 877
 • ¡Viva Zapata!
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #86 : 05.02.2012 klo 17:56:33 »
Toivottavasti olemme tervetulleita auttamaan.

Totta kai! :) Festarivapaaehtoisia kuulutellaan Kvaakissa varmaan keväämmällä tai viimeistään kesällä, kannattaa pitää silmällä!

Aura

 • Wannabe
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 443
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #87 : 05.02.2012 klo 18:32:50 »
Tässä taas todistettiin se että varmin tapa saada aikaan huomiota ja keskustelua on ärsyttää. ;D Heti kun selkänsä kääntää Kvaakissa on taas draamaatm.

Juusolla oli hyvä kirjoitus. Ymmärrän myös että Hessulla voi olla turhautumista, tiedän itse sen turhautumisen tunteen mikä tulee kun vuosienkin jälkeen on vaikea päästä esiin ja omat taidot eivät riitä. Olen tuntenut myös olevani vain mangafani joka harrastaa mangatyylisten kuvien piirtämistä kuten kaikki muutkin Japani-harrastajat, enkä suinkaan "tekijä", vaikka täysin harrastelija olenkin. FCDA on myös kokonaisuutena enemmän harrastelijatasoa kuin samalla viivalla "vanhojen tekijöiden" kanssa, vaikka tasossa onkin vaihtelua. Mutta se ei ole paha asia. Tässä tilanteessa olisi, kuten Outi sanoi, paras tehdä, kehittyä ja kuunnella rakentavaa palautetta. Monet alkuajan töistä ovat joskus tekijänsä silmissä huonoja ja puutteellisia, mutta ilman niitä ei olisi myöskään tulevia töitä.

Eli kuten moni on jo todennut, on hyvä että on tapoja pitää yhteyttä muihin piirtäjiin ja kehittyä ja tehdä yhdessä. Julkaisujen lisäksi rakentava kritiikki on yksi hyödyllinen asia johon ryhmässä toimiminen antaa hyvän mahdollisuuden. Kuuleman mukaan sitä ei ole koskaan liikaa.

Harrastelijan ja ammattilaisen välinen ero on niin häilyvä, ettei siitä kai kannata vääntää kättä, mutta kai tässä on jonkin verran kyse siitä ketkä tuntevat että heidät otetaan ns. vakavasti tekijöinä ja ketkä kokevat että heidät nähdään lapsina jotka piirustelevat huvikseen. Varsinkin mangapiirtäjät ovat niin erossa muusta sarjakuvaskenestä ettei mitään keskustelua ole ehkä edes päässyt syntymään. On lähinnä ennakkoluuloja.

Hessu

 • Jäsen
 • Viestejä: 75
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #88 : 05.02.2012 klo 21:21:39 »
Ovatko FinnishComicsDA:lla ollut koskaan mitään yhteistapaamista jossa jäsenet pääsevät tutustumaan toisiinsa netin ulkopuolella?

Tapasimme ensimmäisen kerran Finncon-Animeconissa viime kesänä oman pöytämme yhteydessä. Sen jälkeen olen itse tavannut epävirallisesti muutamia jäseniä edellisessä Traconissa. Finncon-Animeconissa moni jäsen tuli pöytämme luokse juttelemaan ja täten nämä jäsenet tutustuivat toisiinsa myös livenä. Tänä vuonna on tarkoitus pitää pöytää ainakin yhdessä tapahtumassa ja toivon mukaan saamme organisoitua miittejä sen lisäksi.

Mainostetaan nyt vielä tähän väliin että FinnishComicsDA:ta on pyydetty Tampere Kupliin paneeliin. Tässä tapahtumassa on tarkoitus myös pitää FinnishComicsDA:n pöytää. Meitä saa siis tulla livenä moikkaamaan toukokuussa, jos Tampereelle eksyy silloin.

Åuti

 • Jäsen
 • Viestejä: 49
Vs: FinnishComicsDA, ryhmällinen suomalaista sarjakuvaa
« Vastaus #89 : 05.02.2012 klo 22:46:05 »
No niin, mun piti tosiaan laittaa sinne blogiin jotain enemmänkin sarjakuvan tekniseen puoleen liittyvää juttua, mutta kai sitä vähemmästäkin hätkähtää. Jos kirjoitukseni kelpaavat, voin vielä toteuttaa myöhemmin tämän jalon aikeeni.

Ja camoon, blogin etusivulta löytyy pokemon-fanarttia ja samaan hengenvetoon puhutaan ammattimaisuudesta! Pokemon-fanartissa ei ole mitään pahaa, se on oikein hienoa, mutta sen epäammattimaisuudesta jo kertoo sekin ettei sitä voisi julkaista missään rikkomatta kasaa erilaisia oikeuksia. Jos ammattimaisuuden ja harrastelijamaisuuden välille etsitään jonkinlaista häälyvää rajaa, niin julkaisukelpoisuus voisi olla jonkinlainen rajapyykki.

Täällä on saavutettu jo oiva yhteisymmärrys, jota ei tule minun rikkoman! Ammattimaisuus on vain keksitty termi eikä missään lue että ammattilainen olisi harrastelijaa huonompi. Teknisesti todella taitava tyyppi voi pitää koko ikänsä kynttilänsä vakan alla ja piirtää vain ilokseen. Ja niin poispäin.