Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Uutiset: Sarjakuvaneuvos Timo Reenpää on poissa (12.06.2020 klo 15:12:49)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
09.07.2020, klo 14:03:03

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
483512 viestiä 10478 aihetta kirjoittanut 3848 jäsentä. Uusin jäsen: juuso
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvantekijöiden keskustelut
| |-+  Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot
| | |-+  Hinnoittelu/ Freelancerien suositus
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 14 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Hinnoittelu/ Freelancerien suositus  (Luettu 74668 kertaa)
Mika
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 13« Vastaus #90 : 01.12.2005, klo 11:40:43 »

Tässäkin pätee vain ja ainoastaan kysynnän ja tarjonnan laki, kuten yleensä kaikessa muussakin kaupankäynnissä. Jos tuotetta ei saa myytyä, sille ei ole kysyntää tai tuote ei ole riittävän hyvä. Ehkä sarjakuva yleisesti ei ole tuotteena hirveän hyvä. Myös markkinoinnissa voi olla vika. Koko keskustelu alkaa olemaan naurettava, kun keskustellaan "hintojen polkemisesta". Ei hintoja mistään luettelosta voi katsoa, kun tuotteet ovat vielä täysin yksilöllisiä.
tallennettu
Doc Lomapäivä
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 831


« Vastaus #91 : 01.12.2005, klo 14:47:43 »

Koko keskustelu alkaa olemaan naurettava, kun keskustellaan "hintojen polkemisesta". Ei hintoja mistään luettelosta voi katsoa, kun tuotteet ovat vielä täysin yksilöllisiä.

Ei ole kahta samanlaista porkkanaakaan ja silti niillä on kilohinnat.

Ja tämän kaiken voisi vielä suhteuttaa siihen, että kaikilla lehdillä yms. ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa tonnia sarjakuvasivusta. Valinnan eteen joutuessaan he tietenkin siis mieluummin valitsisivat tilalle sen vähän halvemman ulkolaisen syndikaattisarjan tai ehkä ristikon.

Tämähän se varsinainen ongelma on. Kaunan kommentti olikin vain kärjekäs heitto, joka onneksi herätti keskustelua.

Kirjapuolella on tehty niin, että Kirjailijaliitto on tehnyt kustantajien kanssa yleissitovan sopimuksen, jossa määritellyn prosentin alle kirjailijalle ei saa maksaa. Samoin on määritelty kirjailijan esiintymispalkkiot, ja niiden polkemisesta voi seurata liitosta erottaminen. Nämä sopimuksetkaan eivät tietenkään sido minikustantamoita eikä liiton ulkopuolisia kirjailijoita. Pitäisikö sarjakuvapuolellakin väsätä jotain tällaista?
tallennettu
Mika
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 13« Vastaus #92 : 01.12.2005, klo 15:01:58 »

Porkkana ja sarjakuva ovatkin tietysti hyvin samanlaisia tuotteita. Heh. Itse yritän ainakin nöyrästi tehdä parempia sarjiksia. Väitän edelleen, että jos tuote on hyvä, se myös menee kaupaksi. Alan vaihtoa kannattaa ehkä harkita, jos haluaa rikastua.
tallennettu
Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 11 024


<><


« Vastaus #93 : 01.12.2005, klo 18:05:55 »

Ei ole kahta samanlaista porkkanaakaan ja silti niillä on kilohinnat.
Haa, mutta porkkanoissa sentään on jotain, mikä on kaikille yhteistä ja mitä pystyy mittamaan (=tiheys/ominaispaino), niin että yhtenäinen hinnasto on mahdollista toteuttaa suhteellisen helposti. Sarjakuvapa onkin sitten semmoinen porkkana, että siinä voi muuttua tiheys riippuen yksilöstä, niin että kiloon ei välttämättä menekään aina sama määrä tavaraa.
tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
kauna
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 129« Vastaus #94 : 01.12.2005, klo 18:49:12 »

Eli miten olisi mahdollista tehdä yhtenäistä hinnastoa, joka perustuisi työmäärään ja kuluihin? Esim. useimmissa omissa töissäni ainoa kulu on paperi ja käytetyt työvälineet. Tästä tulee hyvällä tuurilla ehkä euro jokaista kokonaista työtä kohti. Työmäärä taas vaihtelee työn mukaan, mutta esim. värillinen kokosivun sarjakuva valmistuu kyllä ihan hyvin päivässä (tavallisen työpäivän sisään). Tästä laskemalla työmäärään ja -kuluihin suhteutettu palkkio olisi siis siinä satasen tienoilla. Tähän lisäksi vielä mahdolliset verot yms. maksut niin värisivusta voisi ehkä pyytää 200-250. Tosin nykyisissä töissäni mitään ylimääräisiä kuluja verojen lisäksi ei tule, joten se satanen vastaisi työmäärää ja -kuluja ihan hyvin (tietenkin riippuen siitä, että kuinka isoa tuntipalkkaa haluaa).
pyytää työstään hirmuisen vähän?


Ja tämän kaiken voisi vielä suhteuttaa siihen, että kaikilla lehdillä yms. ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa tonnia sarjakuvasivusta.
Herranen aika! Kulusi ovat kynä ja paperia! Sinä syöt, asut, sairastat, maksat eläkkeesi, lomailet ja virkistyt.

Et tee koko ajan töitä ja sekin aika on elettävä. Kohtuullinen korvaus ottaa huomioon institutionaalisen  koulutuksen (joka ei tietenkään ole tarkoitettu sarjakuvantekemiseen mutta on tarpeellinen jotta osaisit mitä osaat), itseopiskelun ja henkilökohtaisen  etevyyden.

Perustulojesi pitäisi vastata - esimerkiksi - toimittajan kuukausipalkkausta. Lisää tekemällä tienaisit enemmän. En tiedä kuinka etevä olet...
tallennettu
Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 11 024


<><


« Vastaus #95 : 01.12.2005, klo 21:31:32 »

Herranen aika! Kulusi ovat kynä ja paperia! Sinä syöt, asut, sairastat, maksat eläkkeesi, lomailet ja virkistyt.

Et tee koko ajan töitä ja sekin aika on elettävä. Kohtuullinen korvaus ottaa huomioon institutionaalisen koulutuksen (joka ei tietenkään ole tarkoitettu sarjakuvantekemiseen mutta on tarpeellinen jotta osaisit mitä osaat), itseopiskelun ja henkilökohtaisen etevyyden.
Hetkinen, ymmärränkö oikein? Tarkoitat siis että palkkion pitäisi koostua a) työmäärästä (ilmeisesti työaika+valmistuvan työn määrä), b) työn kuluista (käsitän sen sisältävän työhön tarvittavat välineet ja materiaalin sekä mahdollisesti työtilan ja sen kulut*), c) elämisen kuluista (ruoka, juoma, asuminen, vaatteet jne.) ja d) varsinaisesta palkkiosta?
Jos todellakin on näin, niin se hämmentää minua suuresti, koska eihän kukaan työssäkäyvä saa palkkaan lisää elämisen kulujen peittämiseen ja sitten palkkaa, joka on puhtaasti "ylimääräistä" rahaa. Tarkoitan, että vaihtoehto d) kattaa tietenkin koko palkkion (vaihtoehdot a), b) ja c) ), c) taas on se varsinainen syy miksi työtä ylipäätään tehdään eli se osa, joka menee suoraan työstä aiheutuvien kustannusten ulkopuolelle ja jolla maksetaan ruoka ja vuokra ja muut elämisen kustannukset. Ja juuri tämänhän minä viestissäni kuvasin: listasin työstä aiheutuvat todelliset kulut ja ynnäsin siihen sopivaan tuntipalkkaan perustuvan palkkion. Tämän lisäksi lisäsin siihen myös verot ja muut sosiaali- ja eläkemaksut. Mitä kohtaa et siinä ymmärtänyt ja mikä oli väärin?

Lainaus
Perustulojesi pitäisi vastata - esimerkiksi - toimittajan kuukausipalkkausta. Lisää tekemällä tienaisit enemmän. En tiedä kuinka etevä olet...
Koska sanot toimittajan  kuukausipalkan vain esimerkiksi, niin otan sen vapauden itselleni, että saan määritellä palkkioni kuvittajana vastaamaan nykyistä koulutustani vastaavasta työstä saatua palkkaa (painoviestintää joten samoilla linjoilla pitäisi olla). Tuolla satasen/sivu esimerkillä itse asiassa tienaisin yli 30% enemmän tekemällä kuvituksia ja sarjakuvia kuin tekemällä koulutustani vastaavaa työtä. Miksi siis tekisin väärin pyytäessäni "vain" satasen sivulta? Etenkin, kun se vähentäisi työaikaani**.

* Plus tietenkin verot ja muut sellaiset maksut.

** Tässä välissä muistutan taas siitä, mistä aloin jankkaukseni, eli mitä jos yksinkertaisesti pystyy tekemään halvemmalla ja nopeammin sivuja. Edelleenkään minulla ei ole mitään sitä vastaan, että kuvituksista ja sarjakuvista saatavat palkkiot olisivat kunnollisia. Lisäksi ottaisin erittäin mielelläni vastaan jonkinlaisen toimivan hinnaston sarjakuvantekijöille, jos joku pystyisi sellaisen tekemään. Ja pitäisin siitä kiinni.
« Viimeksi muokattu: 01.12.2005, klo 21:39:53 kirjoittanut Veli Loponen » tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
tertsi
Vieras
« Vastaus #96 : 01.12.2005, klo 21:45:16 »

Olen samoilla linjoilla Kaunan ja Docin kanssa. Toimittajan palkka on aika hyvä tavoite. Lehtihommaahan se sarjakuvan tekeminenkin on ja erittäin vaativaa sellaista, jos siis tavoitteena on tehdä "kansainväliset" laatukriteerit täyttävää työtä.

Jos aikoo tehdä stripin joka ikinen arkipäivä ja sunnuntaivitsin siihen päälle esim. 25 vuotta niin aika fakiiri saa olla. Minusta olisi kohtuullista, että palkkio kattaa myös jonkinlaisen akkujen lataamisen silloin tällöin. Ja kyllähän ihminen joskus sairastaakin.


Toki köyhät lehdet maksavat kehnommin ja saavat todennäköisesti vaatimattomampia tekijöitä. Se on ihan OK.

Suomalaisessa sarjakuvakentässä vaan tuntuu olevan vallalla tämä nälkätaiteilijoinnin ihailu. Tuntuu että joitakin häiritsee se, että joku saa isoja/kohtuullisia palkkioita.

Nuorena tuntuu, että jaksaa ja viittii mitä vaan. Mutta entäs parinkymmenen vuoden päästä?


Ammattiylpeyttä, hei!
tallennettu
O.K.
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 531« Vastaus #97 : 01.12.2005, klo 22:04:29 »

Suomalaisessa sarjakuvakentässä vaan tuntuu olevan vallalla tämä nälkätaiteilijoinnin ihailu.

Joo, ja pienemmät työnantajat kuvittelevat että taiteilijat piirtelevät toimeksiantoja ihan omaksi ilokseen, pelkästä intohimosta tai saadakseen "hyvää harjoitusta". Toiset eivät vieläkään ymmärrä, että piirtäminen voi olla työtä, joten siitä ei tahdota maksaakaan mitään.
tallennettu

kauna
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 129« Vastaus #98 : 01.12.2005, klo 22:14:31 »

Joku aina suostuu tekemään halvemmalla.

Ehkä on mahdollista teettää etevällä venäläisellä sarjakuvaakin, pilkkahintaan. Venäläinen kuolee muutenkin varemmin, ei se eläkettä kaipaa.

On myös mahdollista ostaa espanjalaisia tomaatteja. Niiden hinnassa on orjatyökevennys.
tallennettu
Holle
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 321« Vastaus #99 : 01.12.2005, klo 23:05:33 »

Ristiriitaisin mielin lukee tätä ketjua. Tärkeimmät näkökohdat on tuotu jo esille.
Muutamia seikkoja vielä vaikka niistäkin on keskusteltu.

Yrittäjänä en pysty sopimaan tietystä yhteisestä hinnasta koska se saattaisi merkitä kartellia ja vapaan kilpailun kieltämistä. Samoin katson että olen vapaa määrittelemään hintani. Hinnalla kilpailu jota täällä karsastetaan on eräs yrityksen markkinointikeino.
Jos teen sarjan puolessa tunnissa pystyn myymään sen halvemmalla kuin joku joka käyttää siihen useamman tunnin.
Lehti saattaa haluta tietyn sarjan hinnalla millä hyvänsä , jotain muuta se ei ottaisi mistään hinnasta.
Sarjakuvan kertamyynnistä ei välttämättä lasketa jotain tuntipalkkaa vaan sarja on myyjän omistuksessa ja voidaan myydä useammalle asiakkaalle. Mikäli se on tarkoitettu kertajulkaisuksi sen pitää tietenkin näkyä hinnassa.
Itse teen joillekin tahoille sarjan ilmaiseksikin.
Sekään että pienet paikallislehdet maksavat vähemmän kuin suuremmat julkaisut, ei aina pidä paikkaansa.
tallennettu

Sarjakuvat ja kuvitus
http://www.verikoirat.com
tertsi
Vieras
« Vastaus #100 : 01.12.2005, klo 23:21:16 »

Meikäläiselle kävi tässä äsken hieman vanhanaikaisesti:
Sain suht hyvän korvauksen sarjiksesta, hieman parempi kuin tuo Ronkaisen malli ja hiukan huonomman kuin Docin malli.
Kaikki hyvin siis tähän asti.

Tekemäni sarjakuva ei ollut kovin hyvä. Paikoitellen se oli huono (ainakin saamaani palkkioon suhteutettuna). En päässyt ollenkaan sinuiksi sarjakuvan aihepiirin kanssa. Saattoi johtua siitä, että tilaajalla oli kauhea kiire silloin alussa saada sarjakuva lehden seuraavaan numeroon. (seli seli)

Tilaaja siis ilmoitti kohteliaasti jokin aika sitten, että lopettavat sarjakuvani ostamisen.
Eli kunnon korvauksen saadakseen pitää tehdä tilaaja oikeasti miellyttävää työtä.

Mutta olen itsekin tilanteesta helpottunut, koska koko homma oli kaameaa kivireen vetämistä.

eipä muuta
tallennettu
Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 18 614


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #101 : 02.12.2005, klo 01:30:17 »

Jos todellakin on näin, niin se hämmentää minua suuresti, koska eihän kukaan työssäkäyvä saa palkkaan lisää elämisen kulujen peittämiseen

Ihminen tekee työtä saadakseen palkkaa joka menee elämisen aiheuttamiin kustannuksiin. Ei työn aiheuttamien kulujen peittämiseen. Työtä tehdään jotta saadaan vuokra maksettua, ja leipää pöytään. Ja jos on lapsia niille sitä maitoa ja keksejä ja potkuhousuja.

Timo
tallennettu

tertsi
Vieras
« Vastaus #102 : 02.12.2005, klo 09:03:18 »

Ihminen tekee työtä saadakseen palkkaa joka menee elämisen aiheuttamiin kustannuksiin. Ei työn aiheuttamien kulujen peittämiseen. Työtä tehdään jotta saadaan vuokra maksettua, ja leipää pöytään. Ja jos on lapsia niille sitä maitoa ja keksejä ja potkuhousuja.

Timo
Omistusasunnon hankkiminenkin vie jonkin verran rahaa. Ja auto. Ja kesämökki. Ja golf-osake.

Miksi sarjakuvapiirtäjän pitäisi kieltäytyä noista? Ei ainakaan sen takia, että itse hinnoittelee itsensä alemmuuskompleksinsa takia liian alas.


Mutta totta kai, päätös on tekijällä. Jotkut  olkoot Alepa, jotkut Stockmann.
tallennettu
Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 11 024


<><


« Vastaus #103 : 02.12.2005, klo 11:48:24 »

Ihminen tekee työtä saadakseen palkkaa joka menee elämisen aiheuttamiin kustannuksiin. Ei työn aiheuttamien kulujen peittämiseen. Työtä tehdään jotta saadaan vuokra maksettua, ja leipää pöytään. Ja jos on lapsia niille sitä maitoa ja keksejä ja potkuhousuja.
Just totahan olen koko ajan (ilmeisesti sitten ihan liian vaikeaselkoisesti) jankuttanut. Esim. tuolla edellisellä sivulla esittämäni esimerkin mukaan minulla jäisi 100 euroa puhdasta rahaa/sivu elämiseen (eli ruokaan, leipään, lapsille keksiä ja maitoja, asuntolainaan ja lomamatkoihin). Ja kun esimerkkitapauksessa vielä valmistui yksi sivu päivässä, se on yhteensä 2000 euroa kuussa (eli 24 000 euroa vuodessa puhtaana käteen) ja mielestäni se ei ole mikään pieni summa hassattavaksi ihan omiin menoihin ja elämisen kuluihin, mutta teille se varmaankin sitten on pikkuhiluja.

Edit: ja muistutan vielä kerran, mistä aloin. Kitinäni alkoi siitä, että kommentoin Kaunan viestiä, josta olin vielä samaa mieltäkin ja se meni näin: Palkkion pitää olla suhteessa työmäärään ja kuluihin.. Esimerkkitapaukseni oli juuri tällainen: tekijä saa kuukauden työstään ihan kunnollisen kuukausipalkan verran rahaa. Tietenkin voidaan tehdä toisenlainenkin esimerkkitapaus, joka tekee alkuperäisen lähtökohtani (kirjoitin: miten olisi mahdollista tehdä yhtenäistä hinnastoa,) selkeämmäksi.
Tekijä tekeekin vain sivun viikossa. Ensimmäisen esimerkkini palkkio olisi tosiaan tälle henkilölle aivan liian vähän elämiseen. Sehän tekisi vain 400-500 euroa kuukaudessa. Luonnollista siis on, että hänen täytyy pyytää työstään enemmän kuin ykkösesimerkin henkilö. 2000 euron kuukausipalkkaan päästäkseen hänen pitäisi siis pyytää noin 400 euroa. Toisaalta jos ensimmäisen esimerkin henkilö pyytäisi 400 euroa sivulta hän tienaisi 8 000 euroa kuukaudessa.
Toisaalta tämän kakkosesimerkin mukainen palkkio olisi varmaankin omiaan kannustamaan nopeampaan työtahtiin. Ja tietenkin ensimmäisessä esimerkissä ongelma on se, että mistä löytää piirrettävää niin paljon, että sivuja kertyy se 20 kuukautta kohden.
« Viimeksi muokattu: 02.12.2005, klo 12:33:19 kirjoittanut Veli Loponen » tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
VP
Vieras
« Vastaus #104 : 02.12.2005, klo 13:55:01 »

Minä elätän itseäni tekemällä sarjakuvia ja kuvituksia. Ja satunnaisia opetustöitä. Saan tekemisistäni erilaisia palkkioita eri julkaisijoilta. Tonnia värillisestä sarjakuvasivusta ei pyynnöstä huolimatta maksa kovinkaan moni. Ei vaikka kukaan ei myisi sen halvemmalla.

Tämä ei tarkoita sitä ettenkö minäkin haluaisi työstäni mahdollisimman suurta korvausta. Monesti on tuntunut sarjakuvasivullisen vääntäminen siltä että tässä on nyt tuskailtu ainakin tonnin edestä, mutta palkkiota napsahtaa siinä 300 euron verran.

Kaikki tämä on toki tullut esille tässäkin keskustelussa jo moneen kertaan. Itse olen kuitenkin onnellisempi tehdessäni jotakuinkin sellaisia töitä joita haluan, ilman tarkkoja työaikoja, ja eläen suhteellisesti katsoen "vapaan taiteilijan" elämää. Useimmiten saaden töistäni vielä jonkinasteista aitoa taiteellista nautintoa. Tämä onnellisuus on syy, miksi en esimerkiksi kuskaa rehua lehmille saadakseni samaa palkkaa.

Ja yhä: Minulla ei olisi mitään sitä vastaan että kaikki maksaisivat minulle 1000-3000 euroa per sarjakuvasivu. Mut kun EI NE MAKSA.   
tallennettu
Sivuja: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 14 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: