Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Kolumnit ja matkaraportit: Sadan vuoden sarjakuvat, osa 2/2 (01.04.2018 klo 13:49:57)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
24.06.2018, klo 02:38:23

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
464777 viestiä 10324 aihetta kirjoittanut 7280 jäsentä. Uusin jäsen: PetriTre
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Strippi- ja sanomalehtisarjakuvat
| | |-+  Condorito (ja Etelä-Amerikkalainen huumori)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: [1] | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Condorito (ja Etelä-Amerikkalainen huumori)  (Luettu 3413 kertaa)
Jiksi
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 277« : 17.08.2016, klo 17:53:37 »

Kvaak esittelee Condoriton, Chilen suosituimman sarjakuvan!


Condorito on kotimaansa tärkeimmäin sankarin lisäksi maanosansa menestyneimpiä sarjakuvia jääden toiseksi vain Argentiinan Mafaldalle.

Condoritoa tuotetaan vuosittain tuhatkunta pilakuvaa, strippiä ja, sivun tai kahden, lyhyttarinoita. Sanomalehtien lisäksi Condoritoa esitetään lehtinä ja kaikkia kootaan vuosittain, vuosikymmenittäin ja muuten vain kokoelmajulkaisuihin.

Condorito on menestyksestään huolimatta kadunmies. Siivekkään tapaa useimmiten pienten katukioskien lehtihyllyllä. Sarjakuvakaupoissa niitä löytyy korkeintaan syrjäisimmistä nurkasta ja kysyttäessä asiakkaalle lähinnä tuhahdetaan.

Käytettyjen kirjojen sekä valtavien, korttelien mittaisten, loputtomia myyntipöytiä sisäänsä sulkevat hallimyymälät ovat se todellinen aarreaitta paitsi Condoriton, myös yleisemmin sarjakuvan ystäville. Toisaalta nämä hallit eivät ole turistialueilla, eikä tottumattoman kannata niitä ilman paikallista apua suunnata.

Vanhimmissa, 50-luvun lyhyttarinoissa on samaa charmia kuin aikansa amerikkalaissarjoissa. Uusimmat ovat puolestaan siistiytyneet pahimpiin törkyilyvuosiin nähden. Erityisesti 90-lukua kannattaa välttää, mutta tätä ennen ja jälkeen löytyy monia rimanalituksia.

Condorito ei ollut helppo pala esitellä niin, että sarjalle tekee samalla oikeutta, kun sen pyrkii taustoittamaan ja kuvaamaan myös oikeassa valossa.

Ensi alkuun Condoriton kanssa saa pyöritellä silmiään. Osan huumorista voisi kuvitella löytävän miestenlehden sivuilta. Chilessä moni sanoo oppineensa lukemaan Condoritoa tavaten. Kuulostaako tutulta?

Oivaltavimmillaan Condorito puolestaan iskee nerokkaasti, kommentoi ympäröivää yhteiskuntaa monitasoisesti tai ainakin onnistuu esittämään asiansa monitasoisen törkeästi.

Matkustaja-aluksen kapteeni Condorito toteaa, että alus täynnä saksalaisia ja chileläisiä matkustajia on pelastettava kehoittamalla näitä hyppäämään mereen. Kun miehistö soutaa kapteenia turvaan – matkustajien siis räpiköidessä hyisessä meressä – he kysyvät päälliköltään, kuinka hän onnistui houkuttelemaan kaikki veden varaan. Condorito toteaa, että saksalaisille hän sanoi kyseessä olevan käsky ja chileläisiä hän puolestaan ehdottomasti kielsi hyppäämästä.

Tämä on mielestäni aivan hillittömän hauska, monellakin tapaa. Olen minä toisaalta jo asunut Chilessä viitisen vuotta.

Kulttuurille altistumattoman on alussa vaikea hoksata paitsi sanaleikkejä ja viittauksia, myös alla piilevää, kulttuurisidonnaista huumoria. Huumori aukenee aivan toisella tasolla vasta, kun tuntee Chileä ja sen kansalaisia. Condoriton huumori, sen enempää kuin hahmo itse, ei Mafaldan tavoin ole yleismaailmallista.

Sarjaa edustaa Yhdysvalloissa Universal Press Syndicate (jonka hymistelyesittelyn voi nolostella täältä), mutta sekään tarjoaa Condoritoa vain espanjaksi.

Euroopassa tietääkseni vain Italiassa on oltu suopeita Condoritolle. Espanjassa perinteisesti katsellaan nenänvartta pitkin kaikkea Etelä-Amerikasta tulevaa, mikä on sääli. Condorito on saavuttanut rajansa, oman kulttuuripiirin ulkopuolella sille ei ole markkinoita.
« Viimeksi muokattu: 17.08.2016, klo 17:57:24 kirjoittanut Jiksi » tallennettu
Jiksi
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 277« Vastaus #1 : 17.08.2016, klo 19:58:41 »

Otetaan vielä mihinkään liittymätön näyte ajankohtaisesta huumorista 50-luvun lopulta.

Tunnistatte varmasti kyseisen laulun...

Arvatkaa myös, montako ruutua tarvittiin, että päästiin tähän loppuhuipennukseen saakka.

Ruutuja on, ei yksi, ei kaksi, vaan
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi piilotetun sisällön)


* Condorito-Tarzan.jpg (101.15 kilotavua, 714x345 - tarkasteltu 124 kertaa.)
tallennettu
Jiksi
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 277« Vastaus #2 : 18.08.2016, klo 18:15:00 »

Kaikkien menestyssarjojen tavoin Condoritoon liittyy salaliittoteorioita, kuinka hahmon alkuperäinen luoja ei olisikaan idean isä.

Condoriton tapauksessa nämä puheet voidaan kuitata pelkkänä höpönä yksinkertaisesti, koska kaikki salaliittoteorioihin liitetyt nimet ovat asian kiistäneet.

Tällä sivulla valotetaan kuitenkin, mitä salaliittoja harrastajat ovat ideoineet ja millä perusteella. Pepo itse sopisi Waltin rinnalle "kuin kaksi marjaa" -kuvapariin.
tallennettu
Sivuja: [1] | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: