Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Kolumnit ja matkaraportit: Fluctuat nec mergitur (28.05.2020 klo 19:09:38)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
04.07.2020, klo 23:45:36

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
483385 viestiä 10471 aihetta kirjoittanut 3844 jäsentä. Uusin jäsen: Lottorivi
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Netti- ja mobiilisarjakuvat
| | |-+  Onko virtuaalisarja oikeaa sarjakuvaa?
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: [1] 2 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Onko virtuaalisarja oikeaa sarjakuvaa?  (Luettu 6214 kertaa)
Justus
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 941


Ralf on Kuningas


« : 15.01.2004, klo 16:39:04 »

Innostuin tässä tekemään sarjakuvia, vihdoin ja viimein. En osaa piirtää  (kynällä) joten olen tehnyt sarjakuvat Photoshopilla. En ole kopioinut mistään mitään vaan tehnyt hahmot patheilla (vektorit) ja sitten käyttänyt strokea. Jälki on aika lailla piirretyn näköistä kun kyseessä on vielä mustavalkosarja.

Itse, vaikka diggaan tietokoneanimaatioita, en kuitenkaan pidä tuota tekeleitäni "oikeana" sarjakuvana, koska sitä ei ole piirretty. Hahmot ovat aika staattisia, vain ilmeet muuttuvat jne. Samoin sarja on kehittynyt ulkoasullisesti, olen laittanut nettiin sitä mukaa kun on tullut valmiiksi. Nyt alkaa olemaan jo aika lailla sarjakuvan näköistä. Mutta työlästä on. Hahmoihin meni 3-4 päivää ja ruutuihin jne. päivä pari.  Vitsit keksin lennossa. Kyseessä on IRC-aiheinen strippisarja nimeltään #enokone ja otin sille lyhyen domainin.  http://enokone.cjb.net

Katsokaa ja sanokaa mielipiteenne. Voisiko tuollaisella osallistua kemin kilpaan? Nuo kyseiset ovat "julkaistuja" sivuillani mutta uusilla. Täytyy sanoa, että pääsen lähemmäksi sarjakuvantekijöitä. Tiedän mikä työ on tehdä jo strippiä, saati sitten pitkää sarjakuvaa. Tietysti tulee tottumusta ja kokemusta ajan myötä, mutta työtä se vaatii ja kehut tuntuvat olevan tärkeitä.
tallennettu
Leo
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 303« Vastaus #1 : 15.01.2004, klo 16:49:25 »

Onhan tuollainen "oikeaa sarjakuvaa" ainakin mun mielestä, mutta mikä on oikeaa?. Noi hahmot oli kylläkin vielä vähän eleettömiä, mutta ei se välttämättä ole paha ja olihan ne tietokoneella tehdyksi tosi hienoja! Kuuluuko noi neliöt sarjan ideaan vai etkö vain viitisnyt piirtää puhekuplia? Näytti vähän omituiselta niiden osalta kun en ole tottunut "neliöpuhekupliin".

Toi sun avataris on muuten ilkee  Angry
« Viimeksi muokattu: 15.01.2004, klo 16:49:52 kirjoittanut Leo Lehtinen » tallennettu
Rami Rautkorpi
Siirtäjä ja vääntäjä
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 083« Vastaus #2 : 15.01.2004, klo 17:04:00 »

On se oikeaa. Osallistu ihmeessä kilpaan.

Kannattaa tietysti kokeilla muitakin juttuja (ehkä jopa kynällä piirtämistä!), mutta tuossa on ainekset niin kohdallaan, että sitä ei kannata mennä pilaamaan lisäämällä hahmojen dynaamisuutta. Pidä nuo hahmot siinä paikoillaan (nenät ovat kutkuttavan lähellä toisiaan, tulee mieleen Judge Reinholdin "Close talker" Seinfeldissä) ja muuntele  taustoja ja ilmeitä (ja jotain muuta pientä, se kuhmu oli hauskan näköinen).
tallennettu

"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)
O.K.
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 531« Vastaus #3 : 15.01.2004, klo 17:08:58 »

Sinun sarjakuvasi on taatusti ehtaa aitoa sarjakuvaa! Työvälineestä viis:vaikka minä piirtäisin huussin seinään tarpeilla käydessäni stripin tikku-ukoista pohtimassa metafysiikkaa. se olisi oikeaa sarjakuvaa.

Sitä olisi vain hankalampi postitaa julkaisijalle...

Vinkkinä vain: jos tykkäät photoshopin vektoreista, sinun kannattaisi vilkaista myös oikeiden vektorigrafiikkaohjelmien puoleen (freehand, illustrator, canvas... nojoo ja se coreldraw... Tongue), työskentely on paljon sujuvampaa kuin ps:n kankeilla path-kaluilla.

Mutta sitten kunnon palopuhe:
Minä olen hieman kimpaantunut siitä, että kaikkea mikä saadaan aikaan tietokoneella pidetään roimasti alempiarvoisena, kuin "käsin" tehtyä. Minä en ehkä ymmärrä sitä, sillä siitä kun aloitin kynällä piirtämisen  kesti vain muutama vuosi siihen kun otin työvälineeksi myös tietokoneen (olin kuusivuotias ja kone oli Macintosh SE/30, siinä ei ollut pelejä, joten en osannut muuta kuin piirtää) Kun on tehnyt koko ikänsä sekä kynällä että koneella, niistä on tullut niin dymaaminen työvälinepari, ettei ilman toista enää tunnu pärjäävän. Paino sanalla työväline: kynä ei ole itseisarvo, tietokone ei tee töitä puolestani. Tietokone ei helpota työtä; se muuttaa sitä, avaa mahdollisuuksia, mutta myös vaatii käyttäjältään itsehillintää (monessakin mielessä  Wink )

Ainoa ero tietokoneen ja kynän välillä on se, että kynä jättää minulle originaalin. Niin kauan kuin tietokoneympäristössä ei ole käsitettä originaali, ei koneella tehdyillä ole originaali-sanan tuomaa arvoa. Mutta missä vaiheessa piirretty työ muuttuu koneelle vietäessä arvottomaksi? Skannausvaiheessa? Kun sitä korjataan? Kun se väritetään? Entä jos teenkin luonnoksen koneella, tulostan sen ja piirrän puhtaaksi valopöydällä?... Smiley

Tässä vähän pureskeltavaa...
tallennettu

Holle
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 321« Vastaus #4 : 15.01.2004, klo 17:30:37 »

Varsin tyylikästä.
Ainoa mikä pistää silmään niin tekstille voisi jättää hieman reilummin tilaa?
Jos tykkäät vektoreilla piirtää niin ehdoton , nimenomaan piirtäjille tarkoitettu ohjelma on Expression. http://www.microsoft.com/products/expression/ Sen lataaminen ja osto on just nyt jäissä koska MS osti koko firman, mutta toivon mukaan kohta saatavilla.
Holle
tallennettu

Sarjakuvat ja kuvitus
http://www.verikoirat.com
Tero Mäntylä
Peliohjelmoija?
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 108« Vastaus #5 : 15.01.2004, klo 17:45:06 »

 Shocked Miten joku voi edes kyseenalaistaan tuon sarjakuvana? Selvästi siinä on peräkkäisiä kuvia jotka vielä luovat jonkinmoisen kokonaisuuden eli totta kai se on sarjakuvaa. Sama se miten ne kuvat on tehty. Siitä vain tulostamaan nuo ja Kemin suuntaan tuotoksiasi lähettämään.

Sisältö tuntuu olevan kohdallaan ja tyyli sopii hyvin tarkoitukseensa.
tallennettu
Justus
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 941


Ralf on Kuningas


« Vastaus #6 : 15.01.2004, klo 18:03:58 »

Kiitos vinkeistä ja palautteesta - olisi saanut enemmänkin arvostella. Minulla ei vain ole oikein mahdollisuutta ostaa kalliita ohjelmia (hallitsen kyllä, on tullut töissä jne. käytettyä). Photoshop on jäänyt koneelle (joka on muuten Mac) ja hallitsen sen mielestäni hyvin. Freehandit pitäisi kuitenkin tuoda photariin joten...

Minustakin hahmot ovat liian isoja ruutuun ja tekstit myös.  Voisin ehkä suurentaa ruutuja tai pienentää hahmoja. Eka lienee helpompaa. Ja kyllä, olen vähän laiska tekemään puhekuplia. Freehandissa niitä voisi tosiaan kopsata ja venytellä, toisin kuin photarissa jossa piirrän ne bittikarttoina suoraan. Käytättekö te jotain kirjastoa hahmoille ja jutuille? Itse olen ajatellut sellaista.

Katsotaan sitä avataria Cheesy.
tallennettu
Juha Kouvalainen
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 532« Vastaus #7 : 15.01.2004, klo 18:05:50 »

Loistavaa settiä, varsinkin huomioiden sen, jos et ole tuottanut sarjakuvaa ikinä aiemmin. Minimalistisen yksinkertainen, omaperäinen ja staattinen tyyli istuu sarjaan kuin nappi silmään ja antaa tilaa eleiden ja ilmeiden puhua.

Ilman muuta Kemiin näillä. Jossain stripissä kannattaisi käsitellä myös IRCiä, jotta se avautuu asiasta mitään tietämättömällekin. Kemin tuomarit tuskin irkkaavat.

Mutta itse kysymykseen:

Tämähän on ihan perinteistä strippisarjakuvaa. Virtuaalisarjakuvalla käsitän itse verkossa julkaistavaa sarjakuvaa, joka voi sisältää animaatiota ja ääntä ja jossa rikotaan jopa perinteinen ruutumuoto. Tällöin joutuu pohtimaan, onko kyse enemmän animaatiosta vai sarjakuvasta - raja on veteen piirretty viiva.
« Viimeksi muokattu: 15.01.2004, klo 18:08:20 kirjoittanut Juha Kouvalainen » tallennettu

Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 18 607


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #8 : 15.01.2004, klo 18:56:26 »

No ihan varmasti noi on sarjakuvaa, miksei olis. Ehkä vähän monotonista, mutta tyyliseikkahan se on. Viimeisin strippi toimii ihan täysin jo, eikä liukusävytaustaa tarvi hävetä, kun se on noinkin hillitty kumminkin. Kuvakulmiin ehkä vähän vaihtelua? (lähikuvia, varjokuvia Grin, puolilähi- yleis- ym.- kuvia)
Ai niin, fonttia kannattas vähän miettiä vielä. Ehkä joku enempi käsin tehtyä muistuttava.

Timo

PS. Vanha sivistyssanakirjani ei tunne sanaa "virtuaalinen" siinä merkityksessä missä sitä lähinnä nykysellään käytetään.
"fys., oletettu, periaatteessa mahdollinen, silti useimmiten epätodellinen, mutta jonkin ilmiön selityksissä ja sitä koskevissa laskelmissa hyödyllinen."
« Viimeksi muokattu: 15.01.2004, klo 18:57:26 kirjoittanut Timo Ronkainen » tallennettu

Axuz
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 416


Kvaak!


« Vastaus #9 : 15.01.2004, klo 19:26:35 »

Juu... on se sarjakuvaa, vaikka kuinka voissa kierittelis...

Noista esillä olleista jutuista erityisesti tuo "miksi nettilaskua ei hyväksytä sossussa? Sehän on elinehto!" ja toi vaimo jätti -juttu saivat mut melkein tipahtamaan tuolilta! Jatka samaan malliin...

Tuosta Kemin sarjakuvakilpailuun lähettämisestä voisin sanoa vielä sen, että kehoittaisin jättämään tuon Kemin sarjakuvakilpailuun osallistumisesta kertovan stripin pois. Kemin kilpailun tuomarit vaikuttavat jo olevan kitarisojaan myöten täynnä noita kemin sarjakuvakilpaan osallistuminen- ja sarjakuvien tekeminen -aiheisia töitä. Vielä yks kappale tällasia, ni saadaan vaihtaa tuomarit ulkolaisiin, ku suomalaiset kollegat siirtyvät arvostelemaan edesmenneiden sarjakuvataiteilijoiden töitä kevyemmille arvostelupöydille. Ei näitä tuomareiksi kelpuutettavia Suomessa sentään niin montaa ole...  Wink  
tallennettu
Rami Rautkorpi
Siirtäjä ja vääntäjä
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 083« Vastaus #10 : 15.01.2004, klo 19:54:40 »

olisi saanut enemmänkin arvostella.

Okei, itsepähän pyysit.

Se musta alue toisen tyypin pään päällä ei näytä hiuksilta. Mikään kovin tarkka kuvaus ei tietenkään sovi tyyliin, mutta muutama piikki hiusten suuntaa osoittamaan olisi hyvä. Nyt se näyttää joltain jyrsityltä levyltä.

Kahdessa ylimmässä stripissä hahmot vaihtavat paikkaa, eli kamera hyppää vastakkaiselle puolelle. Peukalosääntö on, että sellaista pitää välttää, koska se tuppaa sekoittamaan lukijan. Ylimmässä stripissä vitsin rytmitys kuitenkin edellyttää paikkojen eli puheenvuorojen vaihtoa, joten siinä se on perusteltua, ja toimii mielestäni hyvin. Toiseksi ylimmässä stripissä sen sijaan ei ole mitään syytä vaihtaa puolia keskimmäisessä ruudussa. Se vain häiritsee.
tallennettu

"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)
Gamma
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 163


Miu


« Vastaus #11 : 15.01.2004, klo 20:25:46 »

Mites, minun tietokoneella piirtämäni kuvatukset näyttävät vaikkapa tämmöisiltä:
http://www.kolmiokissa.com/naytteet/miu.jpg

Pyrkimyksenäni kyllä on että ne eivät näyttäisi "tietokoneella luoduilta" vaan ihan piirretyiltä. Tietokoneella virheiden korjailu on vaan niin helppoa. Nykyisin monesti luonnostelen kuvan tietokoneella, sitten tulostan ja piirrän puhtaaksi käsin.
tallennettu
Petteri Oja
Juudas itselleen
Jäsen
*
Paikalla

Sukupuoli: mies
Viestejä: 8 150« Vastaus #12 : 15.01.2004, klo 21:48:47 »

Kahdessa ylimmässä stripissä hahmot vaihtavat paikkaa, eli kamera hyppää vastakkaiselle puolelle. Peukalosääntö on, että sellaista pitää välttää, koska se tuppaa sekoittamaan lukijan. Ylimmässä stripissä vitsin rytmitys kuitenkin edellyttää paikkojen eli puheenvuorojen vaihtoa, joten siinä se on perusteltua, ja toimii mielestäni hyvin. Toiseksi ylimmässä stripissä sen sijaan ei ole mitään syytä vaihtaa puolia keskimmäisessä ruudussa. Se vain häiritsee.

Voi olla, että olen jotenkin huolimaton lukija tai vain vähän pöllö, mutta minä en ylimmässä stripissä edes tajunnut, että hahmot vaihtoivat paikkaa. Ihmettelin vain, että miten tuossa dialogissa ei tunnu olevan mitään järkeä... Eikä paikanvaihto mielestäni toimi toiseksi ylimmässäkään jutussa, vaikka siinä sen sentään älysin.

Muuten tykkäsin. Tokassa stripissä toisen hahmon poispäin kääntyminen ja lähtö toimi hyvin. Lisää kuhmuja.
tallennettu

jpan
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 68


Kvaak!


« Vastaus #13 : 15.01.2004, klo 21:53:04 »

Stormy,
hyvän näköisiä sarjiksia. Minua vaivasi (samoin kun jotakuta muutakin) se, että tyypit hyppelevät stripeissä 6 ja 7 puolelta toiselle. Tämän voi välttää ryhmittelemällä tekstit ruutuihin toisella tavalla. Esim strippi 7 (O=oikeanpuolinen henkilö ja V=vasemmanpuolinen henkilö) ruutu 1: O: mikset ollut niissä juhlissa.... ruutu 2 V: missä bailuissa O: no niissä mun bailuissa... ruutu 3: V ai niissä, ne olivat kylläkin mun bailut... O: eh. Tekijästä saattaa kuulostaa niuhotuksesta, mutta stripeissä rakenne pitää olla selkeä. Vitsi sen sijaan saa olla sellainen, että sitä joutuu vähän miettimäänkin.
tallennettu
Hazart
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 184


YARRRR!


« Vastaus #14 : 15.01.2004, klo 22:11:39 »

Ihan toimivaa kamaa, vaikka ei ehkä mitään mullistavan uutta kokemusta syntynyt. Vitsit toimii, mutta tyyli hakee vielä itseään. Ilman muuta tuota kannattaa kehitellä!

Ja mitä Kemiin tulee niin anna palaa vaan Smiley Saat ainakin alpumin, jos ei muuten tärppää.

EDIT: Jos muuten on tietoa, miten oppia Illustratorin käyttöä niin kerro ihmeessä. Esim. jotain hyviä nettitutoriaaleja (suomeksi?). Tai tiedätkö hyviä kirjoja, joista sinulla on kokemusta?
« Viimeksi muokattu: 15.01.2004, klo 22:25:50 kirjoittanut Hazart » tallennettu

Sivuja: [1] 2 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: