Tampereen sarjakuvaseuran Sarjari etenee seuraavan numeronsa myötä uusille kymmenluvuille. Kuudettakymmenettä lehteä odotellaan painosta tällä viikolla.
![]() |
Numero 60 ei poikkea kooltaan tai ulkoasultaan edeltäjistään. Teemana on nyt Suomi-Filmi, ja mukana on peräti 17 tekijää. Tätä ennen Sarjari juhli viimeksi ilmestyen tavallista paksumpana. Tuolloin kyseessä oli numero 50. Lehden kymmenvuotisjuhlia vietettiin aikanaan erikoisnumeron, eli Sarjari 29b:n myötä.
Sarjarin ensimmäinen numero ilmestyi 21 ja puoli vuotta sitten. Lehti on siten selkeästi pitkäikäisin alansa edustaja. Tampereen Sarjakuvaseura ry perustettiin keväällä 1980, mutta materiaalin kerääminen lehteä varten vei aikansa. Ensimmäisen numeron piirtäjät ja seuran aktiivit rahoittivat itse ykkösnumeron painattamisen. Sarjarin ensimmäinen päätoimittaja oli Ari Kutila, mutta jo vuodesta 1982, ja numerosta 5, lehden tekemisestä on kantanut päävastuun P.A. Manninen.
Vuonna -86, kun toimituspolitiikka kääntyi pelkästään teemanumeroiden kokoamiseen, Manninen kertoi Aamulehden haastattelussa: “Pyrimme julkaisemaan jokaisessa lehdessämme ainakin yhden naisen piirtämän sarjakuvan.” Kommentti tuntuu 17 vuotta myöhemmin hieman koomiselta, mutta tuolloin sarjakuvien piirtäminen oli huomattavasti miehisempi harrastus kuin nykyään. Sukupuolikiintiötä tärkeämmäksi on viime vuosina muodostunut, alkuaikojen tapaan, tarjota julkaisukanava vasta uraansa aloitteleville piirtäjille.
Levitys on ollut aina kotimaisille pienlehdille ongelma. Sarjarin irtonumeroita myyvät seuran aktiivit sarjakuvatapaamisissa, valikoidut divarit Tampereella ja Helsingissä, sekä Akateemiset kirjakaupat.
Lisätiedot: go.to/sarjari