Tällainen hassu kysymys: kun kirjoittaa käsikirjoitusta, jossa keskeisinä yksityiskohtina on jotain sellaista, mikä vaatii erikoistuntemusta (psykologista, lakituntemusta esmes), mistä tällaista apua uskaltaisi kysyä ilman, että herättäisi...epäillyksiä mistään?
Ei tuo ole yhtään hassu kysymys, vaan erittäin hyvä että kysyit. Varsinkin Aku Ankkoja kääntäessä piti lähes viikoittain soittaa tutuille ja tuntemattomille merikapteeneille, palomiehille, lentokapteeneille, timpureille, yliopiston tutkijoille jne. että sai täsmällisen ja oikean termin haltuun. Tietysti helpointa on, jos ystäväpiiriin valmiiksi kuuluu kaikkia em. ammattikuntien edustajia, mutta muuten homma menee näin:
1) googleta avainsanat ja käytä (suomen- ja englanninkielistä) Wikipediaa kunnes tiedät tarkkaan mitä olet kysymässä. Joskus vastaus löytyy jo näistä.
Kirjoita kysymyslista valmiiksi.2) mieti ja ota selvää missä kiinnostuksen herättänyttä erikoisalaa opetetaan.
3) soita sinne, esittele itsesi ja kerro avoimesti että olet sarjakuvantekijä, ja haluaisit tietoja tästä ja tästä, ja tiedustele kukahan osaisi vastata muutamaan kysymykseen ellei vastaajalla itsellään ole mielenkiintoa.
4) Ole kohtelias, ja jos pystyt, äänitä puhelu ettei muistiinpanojen tekeminen vie turhaa aikaa.
5) Kiitä, ja tiedustele saako soittaa jos tulee lisää kysyttävää. (Harkitse kuitenkin vakavasti, että kysyt seuraavan kysymyssarjan joltakulta muulta.)
6) googleta kaikki kuulemasi uudet sanat ja käytä Wikipediaa.
Jotkut ammattikunnat ovat erittäin hankalia vastaamaan, esimerkiksi poliisit ovat luonnostaan epäileväisiä, joten ellei sinulla ole tuttuja rikospoliisissa, ei kannata kysellä satunnaisesti keneltä tahansa. Yleensä kyllä kaikki kertovat tiedoistaan avoimesti ja ovat mielissään kun pääsevät kertomaan osaamisestaan, saattavatpa tarjota opastettua kiertokäyntiäkin.
Mä olen jopa parilta tapaamaltani murtovarkaalta äitynyt kyselemään, että "mitenkäs tämä lukkojen manipulointi sitten käytännössä tapahtuu, kun Abloyn lukoissa haitat kiertyvät niin ettei tappihaittalukko-tyylinen perustiirikointi ole mahdollista, että mennäänkö postiluukun kautta kiertämään sisänuppia vai piikataanko kehyksen läpi?"

Erittäin hyvä kirjasarja, jota kannattaa hankkia kaikki osat jos vastaan tulee, on Bluffers' Guide. Joka osassa kerrotaan tiivistetysti kaikki mitä pitää tietää jostain ammatista selvitäkseen tilapäisesti esiintymisestä ko. ammattikunnan edustajana; esimerkiksi päästäkseen lentämään ilmaiseksi esiintymällä jonkin toisen lentomiehistön jäsenenä.
Pienoisrautatiekuvastot ovat erinomaisia piirtämisen malleja eri maiden rakennuskantaan ja rautatiekalustoon tyypillisimmillään. Hyllyyn kertyy helposti myös oudompia eri alojen aikakauslehtiä, kuten Soldier Of Fortunea ja Outlaw Bikeriä, joiden kohdalla kannattaa muistaa koko ajan olevansa ulkopuolinen tarkkailija eikä vahingossakaan lähteä niiden ajatusmaailmaan mukaan.
Käytä kaikki tilaisuudet hyväksi tavatessasi varsinkin erikoisempien ammattien edustajia. Piinallisinkin sukujuhla sujuu mukavasti, ja kaikki ovat iloisia kun heistä ollaan kiinnostuneita. Koskaan et tiedä, milloin juuri savusukellus tulee ajankohtaiseksi sarjakuvan aiheena.
Kivi