Kirjoittaja Aihe: Freelancerin verotukset  (Luettu 22318 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Toni

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 726
  • Tähtivaeltaja Sarjakuvaneuvos Rakkaudesta Kirjaan
Vs: Freelancerin verotukset
« Vastaus #45 : 10.10.2011 klo 19:57:17 »
Jos tosiaan vain ja ainoastaan yhdestä vuodesta on kyse, kun raja just ja just ylittyy, niin tuskin kannattaa tai on mitään järkeä ryhtyä YEL-maksulaiseksi. Vasta kun homma on ammattimaisempaa toimintaa ja raja ylittyy säännöllisesti.

Ja jos kerran teet kaikki työsi himasta käsin niin pitäs saada läpihuutojuttuna 720 tuota työhuonevähennystä verotukseen, jos vain muistaa pyytää.

Ei friikulla tunnu olevan oikeutta työnantajan maksamaan eläkkeeseen nykyisin oikein missään tapauksessa. Vastahan oli oikeudessa se juttu, kun yx freetoimittaja oli vuosia tehnyt duunia samalle työnantajalle ja jopa työnantajan tiloissa ja peräsi jälkikäteen työnantajalta eläkemaksuja noilta freevuosilta - ja hävisi jutun oikeudessa.

Itse tuosta kaikesta täytyy vastuu kantaa, vaikka palkkiot on useimmiten ihan persiistä. Hullun hommaa.
https://tahtivaeltajablogi.com – Ilman on paha elää!

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Freelancerin verotukset
« Vastaus #46 : 10.10.2011 klo 20:24:53 »
Sain osuuskunnistakin todella ristiriitaista informaatiota, joidenkin mielestä ei missään nimessä kannata kun maksut ovat sen verran isoja, mutta ne jotkut varmaan osaavat hoitaa yksin kirjanpitonsa...
En ole kyllä nähnyt yhtään laskelmaa aiheesta. Siis käteenjäävä osuus jossa verrataan osuuskuntalaista ja yrittäjää toisiinsa. Pitäis kyllä sellanen laatia. Oman kirjanpitäjän pitäminen maksaa aikas paljon, mutta kai sen kirjanpidon voi tosiaan itsekin hoitaa. Ja kyllä se riippuu myös laskutuksen koosta, laskujen ja kuittien määrästä. Mua osuuskuntahommassa nappasi sen huolettomuus (voi reissata ja olla lähes vapaa byrokratiasta ja huolesta) verrattuna muihin laskutuksen muotoihin. Kyllä mä siitä kympin pari kuussa olisin valmis maksamaankin, mutta en tosiaan ole laskenut homman kannattavuutta kun en ole jaksanut.  :)

Byrokratia ei kai yleensä katsele mikä on järkevää, jos nyt tulot menevät yli ja on pienikin mahdollisuus että "jahas, vuodelta 2011 et maksanut YELiä vaikka tulot menivät yli"

No jos ne yhtenä vuonna menevät tonnin yli etkä käy hieromassa asiaa vakuutusvirkailijan nenään, niin tuskin rokottavat. Mitä minä olen seurannut, yleensä jengi on ottanut YELlin kun on muutaman vuoden tulot pyörineet ja tasoittuneet. Ainoa vaikeus on oikeastaan se summan arviointi. Että ottaako minimin vai haluaako panostaa vanhuuteen.  :)

... Voiko työhuoneen vähentää vaikka ei olisikaan työhuonetta? Muuten en usko että saisin kuluja vähennettyä enempää kuin yleensäkään. Sarjiksiakin ostelen todella harvoin.
Työhuonevähennyksen määrät vahvistetaan aina verovuoden lopussa. Löytyy verottajan sivuilta. Vuodelta 2010 summa oli 720e.
Lainaus
Niille verovelvollisille, joille työnantaja ei ole järjestänyt virka- tai työhuonetta ja jotka käyttävät työhuonetta pääansiotulonsa hankkimiseksi, kuten esimerkiksi freelancer-toimittajille; 720,00 euroa/vuosi.
, Tosin tämä taitaa olla sisällä tulonhankkimisvähennyksessä, joka oli 2010 kai 620euroa, eli satanen + kirjat, kynät, koneet ja paprut. tulis päälle vähennyksiä sitten noista.

Osuuskuntalaista jos miettii, päivärahat ja matkakustannukset, esimerkiksi tulee ensinnä mieleen. Niitä voi olla friikun vaikeampi perustella. Hain myös juuri virikeseteleitä jotka ovat verotonta tuloa. Lounareitakin kai saisi. Enkä usko että freeku saisi nettikuluja täysmääräisenä. "Kun on sitä netin vapaa-ajan käyttöä siinä rinnalla, sori".
Eihän nuo ihmeitä tee mutta ovat kuitenkin siinä toisessa vaakakupissa kun vertaillaan etuja ja kuluja. Joku saattaa arvostaa sitäkin että voi jäädä työttömäksi ellei homma/laskutus jostain syystä toimi. (Yrittäjälle tai friikulle työttömyyden todistaminen viranomaisille on tehty luvattoman hankalaksi)
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Aura

  • Wannabe
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 422
Vs: Freelancerin verotukset
« Vastaus #47 : 10.10.2011 klo 20:36:25 »
Siispä osuuskuntaan hakemista voisi taas harkita, en aiemmin hakenut koska tulot olivat vähän niin tai näin. Mutta tänä vuonna töitä oli hieman enemmän, ja jos ensi vuonna saisi kuitenkin jotain töitä... Internet on kyllä yksi ongelma, olen jo harkinnut nettiliittymästä luopumista kun se tulee niin kalliiksi. Mutta ilmankaan ei voi olla koska kaikki työtkin hoituvat sen kautta.

Kai ne sitä aattelee että osuuskunta vetää välistä niin paljon, mutta joo, jollakulla voi olla enempi tuloja, päivätyö siinä vieressä, ja/tai mahdollisesti oma kirjanpito koska osaa sen paremmin kuin joku luovan alan ihminen eikä sitä siis tarvitse ulkoistaa.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Freelancerin verotukset
« Vastaus #48 : 10.10.2011 klo 20:49:08 »
Kai ne sitä aattelee että osuuskunta vetää välistä niin paljon,
Vetäähän se jotain, mutta ainakin Lilithissä summa on muistaakseni liukuva (vajaa 10 pinnaa tai jotain). Riippuu laskutuksen koosta ja laskujen määrästä, vähän kai toiminnan laadustakin.
Verrattuna kirjanpitäjän veloitukseen, pienillä tuloilla, perstuntumani on että homma kuitenkin kannattaa.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

heikki jokinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 78
Vs: Freelancerin verotukset
« Vastaus #49 : 05.11.2011 klo 22:34:08 »
pieni, mutta mielestäni oleellienen lisäys yel-keskusteluun: maksettu maksu määrittelee myös itsensä työllistvän ihmisen sosiaaliturvan tason. samoin erilaiset ennen vanhuuseläkettä mahdollisesti eteen tulevat ikävyydet kuten työkyvyttömyyseläkkeen.

siis; yel ei ole vain vanhuuseläkkeen mittakeppi. se on paljon muutakin.

lisään tähän pari kuivakka, mutta uskoakseni asiaa sisältävää sitatatia kirjastani "graafikon tuoreet eväät" (2009). se on lähetetty kaikille sarjakuvantekijät ry:n jäsenille ja löytyy kirjastoistakin.

"Nykyään sosiaaliturva on sidottu YEL-työtuloon, ei enää freelancerin todellisiin tuloihin. Jos olet pahasti alivakuutettu, ovat korvauksesikin alimitoitetut. Työtulo vaikuttaa sairausvakuutuslain mukaiseen päivärahaan ja lapsen syntymän sekä hoidon ajalta äitiys-, isyys- ja vanhempainrahaan. Työttömyysturvan peruspäivärahalle yrittäjä pääsee vain, jos hänen työtulonsa on vähintään 8 520 euroa vuodessa.
YEL-vakuutetuilla on oikeus saada työeläkelaitosten kustantamaa ammatillista kuntoutusta edellytysten täyttyessä. Yrittäjän työeläkkeen sekä kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan määrä lasketaan työtulon perusteella.
Sairauspäivärahojen ero näyttää vuoden 2009 summilla tällaiselta: 12 000 euron työtulossa päiväraha on 28 euroa, 19 500 euron työtuloilla 45,50 euroa ja 30 000 euron työtulolla 70 euroa. Pitkissä vanhempailomissa tai sairausjaksoissa näillä eroilla on jo merkitystä."


"YEL-vakuutus takaa saman vakuutusturvan kuin työeläkekin: vanhuuseläke, varhennettu vanhuuseläke, osa-aikaeläke, työeläkekuntoutus, työkyvyttömyyseläke, työttömyyseläke ja perhe-eläke. Se on siis muutakin kuin 63 - 68 ikävuoden jälkeen käteen tulevat eurot, se on oma ja perheen perusturva ikävissä tapauksissa.
Varhennetulle vanhuuseläkkeelle voi jäädä 62-vuotiaana. Osa-aikaeläkkeen voi saada yli 58-vuotias, joka täyttyy tietyt työssäoloehdot ja jonka yrittäjän työtulo on ollut vähintään 13 121,87 euroa (vuonna 2009). Kuntoutus auttaa sairastunutta palaamaan töihin, ja sen ajalta maksetaan työkyvyttömyyseläke korotettuna kolmanneksella.
Työkyvyttömyyseläkkeen voi saada alle 63-vuotias, ja se voidaan myöntää täytenä tai osaeläkkeenä. Kuolemantapauksissa alaikäiset lapset ja leski saavat perhe-eläkkeenä sen eläkkeen, jonka vakuutettu olisi saanut, jos olisi jatkanut työtään eläkeikään asti. Avopuolisolle eläkettä ei makseta.
Mikäli eläkkeelle joutuvalla (sairaseläke) tai pääsevällä (vanhuuseläke) ei ole työuransa aikana ollut riittävää eläketurvaa, hän saa kansaneläkkeen tai työeläkkeen ja kansaneläkkeen sovitellun yhdistelmän. Niiden taso ei ole päätä huimaava, eivätkä viimeaikaisten vaalien tulokset lisää uskoa julkisen sosiaaliturvamme rajuun parantamiseen. Jonakin vuonna maksamatta jätetyt YEL-maksut aiheuttavat sen vuoden työtuloksi eläkettä laskettaessa nolla euroa."


Aura

  • Wannabe
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 422
Vs: Freelancerin verotukset
« Vastaus #50 : 09.11.2011 klo 14:47:27 »
...Eli pitää toivoa että mitään ei satu, tai sitten rikastua äkkiä että on varaa seuraavina vuosina maksaa YEL-maksut?

[kivi]

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 529
  • Akvaarious.
Vs: Freelancerin verotukset
« Vastaus #51 : 09.11.2011 klo 15:24:41 »
Enkä usko että freeku saisi nettikuluja täysmääräisenä. "Kun on sitä netin vapaa-ajan käyttöä siinä rinnalla, sori".

Jos on kaksi nettiä, esimerkiksi kiinteä netti JA mokkula, voi esim mokkulan laittaa kokonaan tulonhankkimiskuluihin. Samalla tavalla kun mulla on kaksi kännykkää, joista toinen puhtaasti duunikännykkä, sen duunikännykän laskut voi suoraan vähentää. Ja jos työhuoneella on lankapuhelin+fax, ne voi vähentää jos on kuitenkin myös oma kännykkä joka on ei-duunipuhelin.

Työhuonekuluja saa vähentää tuon perusmäärän ihan "oman asunnon käyttämisestä työtilana", mutta jos on erillinen työhuone, niin sen vuokran saa laittaa kokonaan vaikka olis kuinka kallis.

Kaikki kuvakirjat, sarjikset ym. saa vähentää. Ammattikirjallisuudeksi jos pystyy perustelemaan esim jonkun yhteisen aiheen perusteella, niin menee myös leffat, kirjat ja levyt. Mutta ennen kuin nyt joku rupeaa itkemään kuinka "piirtäjäthän saa sitten kaiken ilmaiseksi" niin EI SAA! vaan kannattaa muistaa että vähennys tarkoittaa vaan sitä, että tulot joiden mukaan veroprosentti lasketaan on sen verran pienempiä - sitä rahaa ei siis saa takas vaan verotettavan tulon määrä lasketaan uusiksi.

Kivi

JanneT

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 125
Vs: Freelancerin verotukset
« Vastaus #52 : 01.05.2014 klo 19:36:16 »
Onko kenelläkään tietoa antikvariaatista ostetun kirjallisuuden vähentämisestä verotuksessa? Miten nuo alv:t menevät? Kuitissa lukee vain 62€. Verohallinnon sivuilla puhutaan vain marginaaliverotuksesta, mutta en tuon pohjalta kyllä tajunnut mitä veroilmoitukseen pistän. Nähdäkseni tuossa puhutaan antikvariaattin kauppiaan näkökulmasta, ei asiakkaan. En kuulunut viime vuonna myöskään alv-rekisteriin.
Kuvitukset       Sarjakuvat         Animaatiot       Käsikirjoitukset                 http://www.jannetoriseva.fi

Ossi Hiekkala

  • Archipictor
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 735
  • archipictor.com
Vs: Freelancerin verotukset
« Vastaus #53 : 01.05.2014 klo 20:32:20 »
Jos siinä kuitissa on ilmaistu millaisesta ostoksesta on kyse, niin pitäisi mennä ilman ongelmia ammattikirjallisuutena vähennettäväksi. Alviahan et voi vähentää, koska et ole rekisterissä.

JanneT

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 125
Vs: Freelancerin verotukset
« Vastaus #54 : 02.05.2014 klo 15:37:40 »
Jos siinä kuitissa on ilmaistu millaisesta ostoksesta on kyse, niin pitäisi mennä ilman ongelmia ammattikirjallisuutena vähennettäväksi. Alviahan et voi vähentää, koska et ole rekisterissä.

Joo äh kunhan hölmöilen. Vanhana alv-velvollisena ajattelin tuota alvin ja nettosumman erottelua, muistelin että jos ei kuulu alv-rekisteriin, vähennykseen merkitään vain alviton nettosumma. Mutta eihän se niin menekään. Kiitti vastauksesta kuitenkin.
Kuvitukset       Sarjakuvat         Animaatiot       Käsikirjoitukset                 http://www.jannetoriseva.fi