pieni, mutta mielestäni oleellienen lisäys yel-keskusteluun: maksettu maksu määrittelee myös itsensä työllistvän ihmisen sosiaaliturvan tason. samoin erilaiset ennen vanhuuseläkettä mahdollisesti eteen tulevat ikävyydet kuten työkyvyttömyyseläkkeen.
siis; yel ei ole vain vanhuuseläkkeen mittakeppi. se on paljon muutakin.
lisään tähän pari kuivakka, mutta uskoakseni asiaa sisältävää sitatatia kirjastani "graafikon tuoreet eväät" (2009). se on lähetetty kaikille sarjakuvantekijät ry:n jäsenille ja löytyy kirjastoistakin.
"Nykyään sosiaaliturva on sidottu YEL-työtuloon, ei enää freelancerin todellisiin tuloihin. Jos olet pahasti alivakuutettu, ovat korvauksesikin alimitoitetut. Työtulo vaikuttaa sairausvakuutuslain mukaiseen päivärahaan ja lapsen syntymän sekä hoidon ajalta äitiys-, isyys- ja vanhempainrahaan. Työttömyysturvan peruspäivärahalle yrittäjä pääsee vain, jos hänen työtulonsa on vähintään 8 520 euroa vuodessa.
YEL-vakuutetuilla on oikeus saada työeläkelaitosten kustantamaa ammatillista kuntoutusta edellytysten täyttyessä. Yrittäjän työeläkkeen sekä kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan määrä lasketaan työtulon perusteella.
Sairauspäivärahojen ero näyttää vuoden 2009 summilla tällaiselta: 12 000 euron työtulossa päiväraha on 28 euroa, 19 500 euron työtuloilla 45,50 euroa ja 30 000 euron työtulolla 70 euroa. Pitkissä vanhempailomissa tai sairausjaksoissa näillä eroilla on jo merkitystä."
"YEL-vakuutus takaa saman vakuutusturvan kuin työeläkekin: vanhuuseläke, varhennettu vanhuuseläke, osa-aikaeläke, työeläkekuntoutus, työkyvyttömyyseläke, työttömyyseläke ja perhe-eläke. Se on siis muutakin kuin 63 - 68 ikävuoden jälkeen käteen tulevat eurot, se on oma ja perheen perusturva ikävissä tapauksissa.
Varhennetulle vanhuuseläkkeelle voi jäädä 62-vuotiaana. Osa-aikaeläkkeen voi saada yli 58-vuotias, joka täyttyy tietyt työssäoloehdot ja jonka yrittäjän työtulo on ollut vähintään 13 121,87 euroa (vuonna 2009). Kuntoutus auttaa sairastunutta palaamaan töihin, ja sen ajalta maksetaan työkyvyttömyyseläke korotettuna kolmanneksella.
Työkyvyttömyyseläkkeen voi saada alle 63-vuotias, ja se voidaan myöntää täytenä tai osaeläkkeenä. Kuolemantapauksissa alaikäiset lapset ja leski saavat perhe-eläkkeenä sen eläkkeen, jonka vakuutettu olisi saanut, jos olisi jatkanut työtään eläkeikään asti. Avopuolisolle eläkettä ei makseta.
Mikäli eläkkeelle joutuvalla (sairaseläke) tai pääsevällä (vanhuuseläke) ei ole työuransa aikana ollut riittävää eläketurvaa, hän saa kansaneläkkeen tai työeläkkeen ja kansaneläkkeen sovitellun yhdistelmän. Niiden taso ei ole päätä huimaava, eivätkä viimeaikaisten vaalien tulokset lisää uskoa julkisen sosiaaliturvamme rajuun parantamiseen. Jonakin vuonna maksamatta jätetyt YEL-maksut aiheuttavat sen vuoden työtuloksi eläkettä laskettaessa nolla euroa."