Kirjoittaja Aihe: Hellsing  (Luettu 32606 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Hellsing
« Vastaus #75 : 24.11.2008 klo 20:06:05 »
... Vuosiin ei ole tullut katsottua huvittavia gore-leffoja, joten oli hieman vaikeuksia kaivaa muistin syövereistä sopivaa vertailukohtaa. Muistini mukaan Bad Taste piti kuitenkin sisällään vastaavanlaista yliampuvaa verellä mässäilyä kuin Hellsing.


Onhan tuo väkivalta aikaa hurjaa muihin lehtipisteen sarjakuviin verrattuna. Jossain ketjussa VesaK mainitsi, että joku kauppaketju kieltäytyi ottamasta XIII:ta myyntiin liian väkivaltaisena. On tainnut maailma muuttua viime aikoina, tai sitten kaupat eivät katso mitä Egmont lehtihyllyillä tarjoaa.


tavallaan on, tavallaan ei.
Jokin Hellsingin kuvastossa näemmä haittaa sen huomioimista mikä eniten erottaa Hellsingin Bad tastesta: Hellsing on tosikkomainen väkivallassaan.
Hellsing ei yritä pehmentää huumorilla verenlennätystä ja kuolemaa vaan terävöittää sitä.

Mutta itsesuojelureaktiona kieltää sen missä määrin hurme lainehtii ja tulkitsee sen vain yliampuvuudeksi.

Hirano on fetisisti monessakin mielessä. Itse en osaa pitää silmälasi- tai asefiksaatiota pahana asiana, mutta se onkin henkilökohtainen onneni.

Hyvä että kiinnitätte huomiota sarjan maailmankuvaan:
Jollei Hellsing olisi alkperältään japanilainen olisivat moralistit takajaloillaan enkä puhu seksistä ja kuolemasta vaan uskonnon käsittelystä.
Länsimaisessa käsittelyssä olisi oltu joko poliittisen korrektin varovaisia tai sorruttu karkeampaan, puolivillaiseen osoitteluun.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 110
Vs: Hellsing
« Vastaus #76 : 24.11.2008 klo 20:21:51 »
Länsimaisessa käsittelyssä olisi oltu joko poliittisen korrektin varovaisia tai sorruttu karkeampaan, puolivillaiseen osoitteluun.

Minusta japanilaisilla on höpsöjä stereotypioita länsimaista (kuten myös päinvastoin) tai sitten he vain aidosti näkevät asiat toisin. Nyt en saa hyvää esimerkkejä mieleeni, mutta joskus riemastuttavan epäkorrekti tapa käsitellä tuttua asiaa on joskus lyönyt aivan puun takaa.

Hellsing sijoittaa katoliset vs. protestantit -selkkauksensa niin huolettoman epäkorrektisti Irlantiin (ettei kyse olisi kuitenkin Pohjois-Irlannista, molemmat kun näyttävät pitävän aluettaan omanaan), että länsimaisen käsissä asiaan suhtauduttaisiin ärtyneesti.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Hellsing
« Vastaus #77 : 24.11.2008 klo 20:39:17 »
Minusta japanilaisilla on höpsöjä stereotypioita länsimaista (kuten myös päinvastoin) tai sitten he vain aidosti näkevät asiat toisin.

Ero on siinä mikä kulttuuriympäristö on, japanilaisilla on erilaiset kulttuuriset käsitteet ja kuten itse mainitsit länsimainen käsitys japanista ja muusta aasiasta ei ole aivan kliseevapaa.

On tietenkin mahdollista että kaikki japanilaiset ovat ninjamestareita ja harrastavat budolajeja aamusta iltaan....

Oma riemu tulee siitä että vertailen Hellsingia, Priestia ja Vampire hunter Dta keskenään.
Kaikkien lähtökohta on enemmän tai vähemmän sama jopa graafisia valintoja myöten.

täytyy jossain välissä demonstroida kuvanäytteiden myötä, mutta lyhyen pohdinnan jälkeen syy vampire hunter Dn tappioon on sen täysi kiihkottomuus, kauhun muuttaminen valoissa säästäväksi satufantasiaksi.
Priest on uskollisempi kopio, paitsi että sen ilmiasu on rupisempi ja terävämpi.
Silti siinä ja Hellsingissä on selkeästi adrenaliinin makua.
Kuten tmielone oikein sanoi niiden funktio on saada syke ylö ja pitää siellä.

Mutta tarkkasilmäiset ehkä huomaavat että sarjoilla on toinenkin pohjavire.

tmielone

  • Il Dille
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 635
Vs: Hellsing
« Vastaus #78 : 25.11.2008 klo 08:20:57 »
Jokin Hellsingin kuvastossa näemmä haittaa sen huomioimista mikä eniten erottaa Hellsingin Bad tastesta: Hellsing on tosikkomainen väkivallassaan.
Hellsing ei yritä pehmentää huumorilla verenlennätystä ja kuolemaa vaan terävöittää sitä.

Pistin tämän kyllä merkille, ja siksi en ollut itsekään täysin tyytyväinen tuohon vertailuun.

Ehkä Hellsingissä minua vaivaisi eniten tuon huumorin ja tosikkomaieen toiminnan karkea erottelu. Pääasiassa meno oli vakavaa, mutta lukujen loppuun oli sjoitettu sivun/puolen sivun mittainen loppukevennys. Tuli mieleen Police Squad! -sarjan "loppuvitsit", joita porukka jäi nauramaan lopputekstien ajaksi. Itse pidän enemmän Ennismäisestä toiminnasta, jossa huumoria on ripoteltu tasaisesti toiminnan sekaan.  Silloin tarina tuntuu olevan enemmän linjassaan ja kerronta eheämpää.
"Now there's only two things in life but I forget what they are"

haplo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 531
Vs: Hellsing
« Vastaus #79 : 26.11.2008 klo 12:30:05 »
Arvostelussa yksi asia hyppäsi silmiin, nimittäin Hellsingin ja Dampyrin vertaaminen lyhyesti ja jälkimmäisen 'voitto'.

Lainaus
Hellsingin perusidea on sen verran loppuun kulunut, että kirjoittajan pitää olla todella lahjakas saadakseen siitä jotain uutta irti. Valitettavasti Hiranon kyvyt eivät siihen riitä. Esimerkiksi Dampyr on kasattu hyvin samantyylisistä aineksista, mutta paljon onnistuneemmin.

Mielipide asiahan tämä on, enkä siitä ala kiistelemään. Kunhan tuon oman näkökulmani esiin. Hellsingin tekee paremmaksi Dampyrista eräs tietty asia, joka sekin tuodaan esiin arvostelussa (vaan jota tuskin olisin osannut itse ilmaista yhtä selkeästi, jos ollenkaan):

Lainaus
Hellsingissä on kuitenkin eräs mielenkiintoinen piirre; mitä nopeammin sarjakuvaa lukee, sitä paremmin se toimii. Jos tarinaa lukee rauhassa ajatuksen kanssa, se tuntuu tympeältä. Juoni on ohut ja hahmot mielenkiinnottomia. Nopeammalla lukemisella mitäänsanomaton tarina ei häiritse niin paljoa ja toiminta tuntuu vauhdikkaammalta.

Tämä asia tekee juuri Hellsingistä paremman. Dampyr on kelpo viihdettä, mutta nopeasti en sitä saa luettua, jolloin tämä ei toimi, ja jos taas siihen tartun rauhassa ajatuksen kanssa, en saa senkään vertaa irti.

rama

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 709
  • ”Be a devil, not a crybaby!”
Vs: Hellsing
« Vastaus #80 : 26.11.2008 klo 13:00:32 »
Hellsingin yksi plussapuolista on nimenomaan sen huumori. Toinen on se ettei väkivaltaa ja roisketta koko ajan pyydellä anteeksi.
Tietyntyyppiset lukijat tarttuvat aina epäolennaisuuksiin eivätkä näe metsää puilta (kuten ”onks tää muka Irlanti? hei, eiks ne tarkoita oikeesti POHJOIS-Irlantia?? Who cares!)

Arvostelijan mielipidettä siitä että hahmot jäisivät etäisiksi ja olisivat mielenkiinnottomia en ymmärrä laisinkaan. Jo ykkösvolassa
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Hellsingin nyt tuskin on tarkoitus on olla Sota ja rauha-tyylinen pohdiskelu. Sen sijaan hyvin harva sarja yhdistelee näin hienosti natseja, kiihkokatolisia, palkkasotilaita, vampyyrejä ja ihmissusia. Dampyr on niin pitkästyttävää pätemistä etten edes jaksa selittää miksei se yllä Hellsingin tasolle  ;D


Mutta sinänsä erittäin mielenkiintoista kuinka eri lailla ja eri odotuksin sarjaa voi lukea.


Kulttuuriteko Egmontilta! Hirano Kohta presidentiksi! (tai ainakin jakamaan sarjakuvafinlandia)


P.S. Luin juuri Reiman kirjoituksia FMA-ketjusta, ja lainaankin tähän röyhkeästi pätkän hänen tekstiään, sillä se näyttäisi kiteyttävän hyvin miksi harvemmin japanilaista sarjakuvaa lukevilla usein on mangafanin mielestä niin ”outoja” vertailuja länsimaisiin sarjoihin, joista he sitten vielä tekevät mangustin mielestä vielä oudompia johtopäätöksiä... ;)

Tarinan jakaminen episodeihin ja eriaikajatkumoihin ei ole sarjakuvassa niin helppo homma kuin luulisi. Ei myöskään kauhu tai huumori. Yleensä varsinkin länsimaiset huippusarjikset on hyvin tiukasti kiinni yhdessä genressä tai näkökulmassa. Silloin onnistuminen on nhdäkseni helpompaa, kuin tuollainen (mangalle tyypillinen) lajityypeillä leikittely.
« Viimeksi muokattu: 26.11.2008 klo 13:12:03 kirjoittanut rama »
”My problem lies in reconciling my gross habits with my net income”                      
      Errol Flynn

https://oblivionhigh.wordpress.com

haplo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 531
Vs: Hellsing
« Vastaus #81 : 26.11.2008 klo 14:21:43 »
Mutta sinänsä erittäin mielenkiintoista kuinka eri lailla ja eri odotuksin sarjaa voi lukea.

Ja tämä on lähes ainoa syy miksi edes luen arvosteluja. Tavallisesti en edes viitsi lukea sellaisen sarjakuvan/kirjan/minkä tahansa arvostelua, johon en ole itse tutustunut. Perustiedot saa muualta ja jos luen sarjaa, johon en ole tutustunut, käy turhan usein niin että arvostelijan esiin noukkimat asiat saavat sarjakuvan kuulostamaan paljon paremmalta kuin se sitten omalla lukukerrallaan onkaan. Tai ainakin kiinnitän itse erilaisiin asioihin huomiota.

Mutta näitä odotuksia ja niiden eroavaisuuksia on mukavaa vertailla, mahdollisesti niistä syntyy joskus jonkun kanssa jopa antoisia keskusteluja.

Toinen syy arvostelujen lukemiseen on tietenkin se, että niistä saa usein selville, onko sarjan (mahdollinen) suomennos ja laatu muutenkaan ostamisen arvoista.

Mutta itse Hellsingistä (siis suomenkielisestä) täytyy todeta sen verran palautteena että kannet ja pokkarin koko lämmittivät mieltä huomattavasti enemmän kuin Dark Horsen julkaisussa, johon olen aiemmin tutustunut. Egmontin julkaisuissa, varsinkin kirjakauppa-sellaisissa, on muutenkin niin hyvää painojälkeä että jään jo sitä usein ihmettelemään. (Sarjan toimivuus on tietenkin sivuseikka...  ;) )

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Hellsing
« Vastaus #82 : 26.11.2008 klo 14:27:21 »
...arvostelijan esiin noukkimat asiat saavat sarjakuvan kuulostamaan paljon paremmalta kuin se sitten omalla lukukerrallaan onkaan.

Heh, tuohan onkin aika ongelmallista! Arvostelija kertoikin vain oman mielipiteensä...

tmielone

  • Il Dille
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 635
Vs: Hellsing
« Vastaus #83 : 26.11.2008 klo 15:08:48 »
Arvostelijan mielipidettä siitä että hahmot jäisivät etäisiksi ja olisivat mielenkiinnottomia en ymmärrä laisinkaan.
Ennätin jo ihmetellä etteikö kukaan ole eri mieltä kanssasi noista väitteistä. Siinä olen kanssasi samaa mieltä, että Integran ja Alucardin ensitapaaminen oli pokkarin kiinnostavin osa. Valitettavasti minusta se ei vain ollut tarpeeksi kiinnostavaa, jotta jaksaisin tarttua seuraavaan osaan. Koko ajan oli vain sellainen Deja vu -tunne, että minähän olen nähnyt tämän tarinan ennenkin.

Tietysti tilanne voi muuttua ihan toisenlaiseksi tulevien osien myötä. Ehkä viiden osan jälkeen hahmotkin ovat aivan toisella tavalla kiinnostavia, kuin tämän ensimmäisen osan jälkeen.


Hellsingin nyt tuskin on tarkoitus on olla Sota ja rauha-tyylinen pohdiskelu. Sen sijaan hyvin harva sarja yhdistelee näin hienosti natseja, kiihkokatolisia, palkkasotilaita, vampyyrejä ja ihmissusia. Dampyr on niin pitkästyttävää pätemistä etten edes jaksa selittää miksei se yllä Hellsingin tasolle  ;D
Natsit kyllä pelastavat useimmat tarinat. Harmi, ettei niitä nähty jo tässä ensimmäisessä osassa.

Noista aineksista tulee pakosti mieleen Hellboy, joka mielestäni pesee niin Hellsingit kuin Dampyritkin. Rehellisyyden nimissä pitää myös tunnustaa, että mielestäni Dampyr on ihan toimivaa viihdettä, mutta ei niitäkään tarinoita jaksa montaa kertaa lukea.

Mutta sinänsä erittäin mielenkiintoista kuinka eri lailla ja eri odotuksin sarjaa voi lukea.
Jokainen lukija on erilainen, joten myös odotukset ja lukutottumukset ovat erilaisia.  Itse yritän lukea mahdollisimman paljon sarjakuvia, jotten jämähdä yhteen tiettyyn lokeroon ja huutele sieltä, että kaikki muu on roskaa, koska sitä ei ole tehty samalla tavalla kuin omia suosikkejani. Vaikkaa mangaakin on tullut luettua ihan kohtuullisesti, niin pääpaino on ollut länsimaisella sarjakuvalla, joten mangustit voivat varmaan armahtaa outoja johtopäätöksiäni.

Ehkä teen jo siinä kohtalokkaan virheen, että pistän kaikki sarjakuvat tekopaikasta riippumatta samalle viivalle, ja muodostan mielipiteeni sen mukaan miten hyvin aika kului sarjakuvaa lukiessa.

Reiman mielipide vaikutti ihan järkeenkäyvältä. Lajityypeilla on hyvä leikkiä, mutta onnistuneen lopputuloksen aikaansaaminen voi olla työn ja tuskan takana.
"Now there's only two things in life but I forget what they are"

haplo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 531
Vs: Hellsing
« Vastaus #84 : 26.11.2008 klo 15:24:30 »
Heh, tuohan onkin aika ongelmallista! Arvostelija kertoikin vain oman mielipiteensä...

Tottahan se mielipide on. Mikäs muukaan.

Tuohon sanomaani, jonka lainasit, olisi ehkä pitänyt laittaa sanan 'arvostelijan' tilalle sana 'arvostelijoiden' koska tarkoitin sitä (vaikka ei se esille loppujen lopuksi tullutkaan) että usein törmään saman sarjakuvan parissa hyvinkin samankaltaisiin arvosteluihin, mikä saa mahdollisesti odotukset turhan korkealle ja sitten sen sarjakuvan lukemisen jälkeen seuraa turhan kivulias matka maanpinnalle. Harvoinpa esimerkiksi olen törmännyt Hiroshiman pojan/Barefoot Genin kohdalla muuhun kuin ylistykseen (mikä ei tietenkään haittaa, se on edelleen se arvostelijan mielipide) mutta neljä osaa lukeneena koko sarjakuva tuntuu jo lähes ainoastaan puuduttavalta luettavalta. Eikö todellakaan ole arvosteluissa vastakkaisia näkemyksiä?

Tuntuu ihmeelliseltä kuinka paljon samankaltaisia mielipiteitä arvostelijoilla usein on. Varmasti löytyy useistakin asioista eriäviä mielipiteitä, niitä ei tarvitse nyt alkaa ketjuun lähettelemään, mutta minulle on jäänyt mielikuva että arvostelut tuntuvat vain toistensa kopioilta, mistä on seurannut se, etten viitsi niitä yleensä lukea. Enkä syytä ketään kopioinnista, siihenkään ei tarvitse tarttua, ihan varalta vain.

Mukava lisä olisi se, että arvosteluihin tulisi mukaan toinen mielipide, ja mielellään hyvinkin erilainen, koska tällaisenaan en näe arvosteluilla itselleni juuri tarjottavaa. Toistakin mielipidettä on kokeiltu esim. JapanPopissa, mutta harvoin se kovin toimivalta on tuntunut, vaan jopa referoinut pidempää arvostelua.

rama

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 709
  • ”Be a devil, not a crybaby!”
Vs: Hellsing
« Vastaus #85 : 26.11.2008 klo 15:34:31 »
Mukava lisä olisi se, että arvosteluihin tulisi mukaan toinen mielipide, ja mielellään hyvinkin erilainen, koska tällaisenaan en näe arvosteluilla itselleni juuri tarjottavaa. Toistakin mielipidettä on kokeiltu esim. JapanPopissa, mutta harvoin se kovin toimivalta on tuntunut, vaan jopa referoinut pidempää arvostelua.

Tämä on erinomaisen hyvä idea, mutta täysin riippuvainen siitä että arvostelijoilla on toisistaan poikkeava mielipide  ;)
”My problem lies in reconciling my gross habits with my net income”                      
      Errol Flynn

https://oblivionhigh.wordpress.com

tmielone

  • Il Dille
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 635
Vs: Hellsing
« Vastaus #86 : 26.11.2008 klo 15:39:06 »
Mukava lisä olisi se, että arvosteluihin tulisi mukaan toinen mielipide, ja mielellään hyvinkin erilainen, koska tällaisenaan en näe arvosteluilla itselleni juuri tarjottavaa. Toistakin mielipidettä on kokeiltu esim. JapanPopissa, mutta harvoin se kovin toimivalta on tuntunut, vaan jopa referoinut pidempää arvostelua.

Tähähän Kvaak tarjoaa erinomaisen ratkaisun. Jokainen arvostelu on linkitetty teokseen liittyvään keskusteluun, josta kiinnostunut lukija voi käydä katsomassa muita mielipiteitä. Useimmiten näissä keskusteluissa tulee hyvin ilmi noudattaako arvostelu yleistä mielipidettä vai oliko se tyhjänpäiväistä jorinaa. Keskusteluissa voi myös tulla esiin asioita, jotka ovat itselle tärkeitä, mutta jotka arvostelija onnistui täysin sivuuttamaan.

Jos tietyn arvostelijan arvosteluita on seurannut pidemään, voi arvostelusta suoraan vetää tiettyjä johtopäätöksiä. "Viimeksi kun tuo heppu hehkutti teosta, niin minusta se oli todella huono. Koska hän piti tästäkin teoksesta, niin voin hyvin mielin jättää sen lukematta." Ja joiden kohdalla päinvastoin. Tietysti tuohonkaan ei voi sokeasti luottaa. 
"Now there's only two things in life but I forget what they are"

haplo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 531
Vs: Hellsing
« Vastaus #87 : 26.11.2008 klo 15:52:40 »
Tähähän Kvaak tarjoaa erinomaisen ratkaisun. Jokainen arvostelu on linkitetty teokseen liittyvään keskusteluun, josta kiinnostunut lukija voi käydä katsomassa muita mielipiteitä. Useimmiten näissä keskusteluissa tulee hyvin ilmi noudattaako arvostelu yleistä mielipidettä vai oliko se tyhjänpäiväistä jorinaa. Keskusteluissa voi myös tulla esiin asioita, jotka ovat itselle tärkeitä, mutta jotka arvostelija onnistui täysin sivuuttamaan.

Tämän vuoksi Kvaak onkin monia muita arvosteluja tehtailevia tahoja parempi, ja siinä yksi syy että luin Hellsing-arvostelun. Toinen toki se, että olin jo Hellsingiin aiemmin tutustunut. En tosiaan halua lukea muiden mielipiteitä jostain sarjakuvasta ennen kuin olen omani luonut, koska vähintään se luettu mielipide jää jonkinlaisena etäisenä ennakko-odotuksena kummittelemaan.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Hellsing
« Vastaus #88 : 26.11.2008 klo 16:09:27 »
Noista aineksista tulee pakosti mieleen Hellboy, joka mielestäni pesee niin Hellsingit kuin Dampyritkin. Rehellisyyden nimissä pitää myös tunnustaa, että mielestäni Dampyr on ihan toimivaa viihdettä, mutta ei niitäkään tarinoita jaksa montaa kertaa lukea.

Että...?
Outoa olen ihan kivuitta lukenut useampaanotteeseen niin Dampyrit kuin Hellsingit ja Hellboyt.

Kauhu ja huumori ovat klassisesti ne vaikeimmat tarinankerronnan lajit. Eri mieltä saa olla, tämä on vapaa maa, väärässä saa olla.

Itse arvostan Hellsingissä sitä että vaikka huumoria on se ei ole sitä rasittavaa vinkataan lukijalle silmällä me-nyt-vaan-vähän-hassutellaan.... vaan sitä mustempaa.

Hellsingin ongelma on itse asiassa sama kuin juuri Dampyrin ja myös Hellboyn: alku on todella vain sitä: alku.
Se ettei jäädä pyörittämään status quota(tila, ei bändi) ikiajoiksi paikalleen kuin enin osa mangoista ja muista sarjakuvista vaan henkilöille todella tapahtuu jotain on suhteelisen harvinaista.

tmielone

  • Il Dille
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 635
Vs: Hellsing
« Vastaus #89 : 26.11.2008 klo 16:17:20 »
Että...?
Outoa olen ihan kivuitta lukenut useampaanotteeseen niin Dampyrit kuin Hellsingit ja Hellboyt.
Niin olen minäkin osan niistä ja ihan ilman kipuja. Pointtini oli vain se, että jos hyllyssä on Dampyr, Hellsing ja Hellboy rinnakkain, niin mieluiten tartun Hellboyhin.
"Now there's only two things in life but I forget what they are"