Mainio voisi olla Tintti Kongossa, jossa reportterimme paljastaa Belgian siirtomaahallinnon katolisen kirkon hiljaisella siunauksella tekemiä julmuuksia. Hallituksen agentit yrittävät vaientaa Tintin jne. Alkuun Tintti olis siis hyväuskoisena hölmönä ollut matkalla tekemään hymistelevää reportaasia siitä, miten mustia villejä sivistetään.
Tämä olisi hyvä! Lopulta Tintti tekisi totuudenmukaisen reportaasin!
Enemmän kuin juristeria (joka ei voi päättyä hyvin) kiinnostaisi tietää, mitä tällaisella tekeleellä olisi tarjottavaa. Olisiko se protesti, parodia, Hintin seikkailut, vaihtoehtoinen historia, vaiko mitä.
Tätä tarina ei vielä kerro ollenkaan.
Totta, tuolla annetaan teoksesta vain vähän tietoa. Pelkkää seikkailua se ei varmasti ole.
Luultavasti tarina ei myöskään ole vaihtoehtoista historiaa, sillä Tintin sanotaan olevan reportterina meidän ajassamme, tarkkailemassa nykyisiä ilmiöitä New Yorkissa (”What if he came to our world and saw it with his own eyes?”).
Parodia ei tunnu todennäköiseltä, sillä tekijä vaikuttaa olevan liikkeellä vakavalla mielellä.
Taiteellisesti tekijä on kokeileva ja koettaa tehdä ”luovan kannanoton” (creative statement). Näytteestä näkee, että vuoden 1929 näköinen Tintti muistaa aiemmat seikkailunsa ja myöhemmän ulkomuotonsa. Proosan avulla päästään päähenkilön ajatusten sisälle, ja hän selvästi kyseenalaistaa itseään. Teos hämärryttää fiktion ja tietokirjallisuuden rajat.
Sanoisin, että todennäköisesti teos kuvaa ja kommentoi Yhdysvaltain politiikkaa, sillä esittelyssä tekijä mainitsee, että hän ei halua jakaa ihmisiä (”It's not meant to be divisive”). Protesti tämä teos kyllä voi olla.
Termiä ”iso valhe” käytetään politiikan tutkimuksessa eräästä propagandamenetelmästä: ”a deliberate gross distortion of the truth used especially as a propaganda tactic”. (Wikipedia:
big lie) Tällaisen valheen levittämiseen yhdistetään perinteisesti valtion tukemat mediat ja puhe salaliitoista, nykyaikana myös some ja ”totuuden jälkeinen aikakausi”.
Tuolla Wikipediassa lukee myös, että spesifimmin monet amerikkalaiset demokraatit ja historioitsijat nimittävät Trumpin väitteitä vuoden 2020 väärennetyistä vaaleista ”isoksi valheeksi”.