Kirjoittaja Aihe: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari  (Luettu 174415 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

pappa-sami

  • Bedevore
  • Jäsen
  • Viestejä: 845
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #150 : 31.03.2009 klo 10:18:31 »
Onko Martinin Alixia ja Jheniä ilmestynyt ikinä englanninkielellä? Ja jos on niin mistähän noita alppareita sattuis löytämään?

Ote englanninkielisestä wikipediasta (http://en.wikipedia.org/wiki/Alix):

Lainaus
Alix has seen little translation into English. In 1971 the London publisher Ward Lock & Co issued two titles, The Sacred Helmet (La tiare d'Oribal), and The Black Claw (La griffe noire). These books are now considered relatively rare.

Julkaistu on siis Oribalin kruunu ja Musta koura. Taitavat olla keräilyhinnoissa nykyään. Jhenille ei ole omaa sivua ja luulisin, että sitä ei ole englanniksi koskaan tullut.

Linkatussa artikkelissa kerrotaan myös, että Timesin kirjallisuuskriitikko torppasi Alixin, koska siinä ei ollut huumoria niin kuin Asterixissa.

Hamilkar

  • Jäsen
  • Viestejä: 485
  • "ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhta"
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #151 : 01.04.2009 klo 19:40:04 »
Ei tämä sittenkään ihan perus-Alix ole, jo pelkästään tekijälle tärkeä teema vaikuttaa tähän. Toisen lukukerran jälkeen albumi vaikuttaa entistäkin paremmalta, kun pystyi keskittymään nyansseihin. Alixhan ei tässä oikeasti ole mikään erehtymätön ja täydellinen supermies, vaikka ensissilmäykseltä siltä voi vaikuttaa. Mielestäni tässä albumissa Martin käsittelee Alixia välillä jopa aavistuksen kritisoivaan sävyyn:
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

pappa-sami

  • Bedevore
  • Jäsen
  • Viestejä: 845
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #152 : 03.04.2009 klo 16:23:37 »
Karthagon aaveessa viitataan myös Platonin kirjoituksiin. Kävin kirjastossa tutkimassa asiaa ja löysin kirjasta (spoilaa albumia!)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Hamilkar

  • Jäsen
  • Viestejä: 485
  • "ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhta"
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #153 : 06.04.2009 klo 19:54:31 »
Karthagon aave, arvostelu.
Arvostelu olisi toki voinut olla tehty hieman ylistävämpään sävyyn...  :)

Muutamia kommentteja:
"eikä huumoriakaan ole."
huumoria toki on, jos sitä osaa etsiä:
katsokaa vaikka sivu 3, ruutu 2, ja verratkaa sitä sivun 32 ruutuun 4, fokus Enakiin.
Jälkimmäinen ruutu avaa myös 3. sivun!

"Totuushan on, että Alix ei ole juuri realistisempi kuin Asterix."
Tämä nyt oli varmaan sitä peräänkuulutettua huumoria...
Tämä usein esitetty väite Alixista on mielestäni hieman kummallinen, arvostelussakin sanotaan, että: "Historiallisiin faktoihin on selvästi paneuduttu, ja ne on yhdistetty fiktioon oivasti. " Mutta toisaalta: "Antiikin ajan sankareista luodut myytit on luotu romantiikan aikana, 1800-luvulla. Nämä sarjakuvat luovat omat myyttinsä. Ei romantisoitu kuvaus silti tämän viihdearvoa poista."
Jos siis tulkitsen arvostelijaa oikein, niin hänen mielestään siis se seikka, että useimmilla hahmoilla on puhtaat vaatteet yllään, miljööt, joissa liikutaan ovat useimmiten upeita ja juhlallisia tekee Alixista epärealistisen. Lisäksi esim. TV-sarja Roomasta poiketen köyhälistökuvaukset ovat sangen harvinaisia, eikä esim. nähdä rivoja graffiteja seiniin töherrettyinä (joita oikeasti tietysti oli siihen aikaan) ynnä muuta kaduilla lojuvaa saastaa on vähän näkyvissä. On muistettava kuitenkin, että Alix edustaa aikansa yläluokkaa, jonka elintaso kestää hyvinkin vertailun useimpien nykyhetken ihmisten elintasoon. Pitäisi myös kyseenalaistaa se, onko meidän aikakaudellamme muodissa oleva historiallinen fiktio sitten juurikaan realistisempaa? Nykyään historialliset hahmot usein kuvataan koiran oksennuksessa kieriteltyinä ja likaisina, sekä aikakauden sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta on tietysti korostettava (toki siten, että sankari on siitä tietoinen ja tuomitsee sen - hänen arvomaailmansahan on peräisin kaukaisesta tulevaisuudesta 20. ja 21. vuosisadan vaihteesta). Kuitenkin tunnettua on, että antiikin roomalaiset olivat erittäin fiksaantuneita puhtauteen ja siisteyteen, siis muutkin kuin yläluokka. Mm. lukuisat säilyneet kylpylät ja julkiset käymälät ovat tästä todisteena. Roomalaiset (miehet ja naiset) myös nyppivät ihokarvansa (muualta kuin päästä) erittäin tarkasti pois ja barbaarien suosimat housuthan on ihan oikeastikin todettu sangen epähygieeniseksi vaatekappaleeksi!  :P
Tässä ketjussa on lähinnä pystytty todistamaan, että Alixissa esiintyvät  legioonalaisten panssarit ovat aikakauteen sopimattomia. Toki Alixiin liittyy juonellisesti kaikenlaista, millä ei ole historiallista taustaa takanaan, mutta se on mielestäni eri asia kuin realistinen ajankuvaus.

Edit: typoja.

EditEdit:
Ja vielä: juu tiedän, että esim. Suburan vuokrakasarmit olivat aivan hirvittäviä loukkoja, mutta eipä Alixin postinumero löydykään siltä suunnalta ikuista kaupunkia.




« Viimeksi muokattu: 06.04.2009 klo 20:16:09 kirjoittanut Hamilkar »

ksakke

  • Vieras
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #154 : 07.04.2009 klo 07:32:18 »
Kyllä, Alix on epärealistinen, ja juuri mainitsemistasi syistä.
...
Sovitaan että Alix on näennäisrealistinen.
Realistinen, epärealistinen, näennäisrealistinen... Mitä väliä sillä on, jos sarjakuva on hyvä ja viihdyttävä? Nämä kriteerit kai täyttyvät?
Joskus ihmetyttää, mitkä lasit silmillä f-i-k-t-i-o-t-a luetaan. Martin ei käsittääkseni ole pyrkinyt ehdottomaan dokumentaarisuuteen vaan halunnut tässäkin painottaa vauhdikasta, seikkailullista tarinaa. Hän on tutkinut aikakautta ja poiminut sieltä ne osat, jotka hänen mielestään sarjaan ja sen tarinoihin soveltuvat. Ehkä se kritiikkikin pitäisi kohdistaa siihen, mistä lähtökohdista sarja on tehty ja miten hyvin tavoitteissa on onnistuttu.
Just my 2 cents.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #155 : 07.04.2009 klo 08:54:28 »
Mitä se on se realismi kirjallisuuden tyylisuuntana?

Realismia ryhdyttiin kuitenkin tavoittelemaan, realistista kirjallisuutta luonnehdittiin ”toden kirjallisuudeksi”. Realistinen taide pyrki oman aikakautensa todenmukaiseen ja objektiiviseen kuvaamiseen. Guy de Maupassant (1850–93) näkemyksen mukaan: ”Realisti ei pyri jäljentämään todellisuutta valokuvan tarkkuudella, vaan luomaan näkemyksen joka on täydempi ja elävämpi kuin todellisuus itse.” Todellisuuden täyttä kuvaa haettiin esimerkiksi tyyppien avulla. Realistit pyrkivät kuvaamaan aikakaudelle tyypillisiä ihmisiä, erilaisia persoonallisuustyyppejä.
http://www.kookas.fi/articles/read/7172

Maupassantin määritelmän mukaisesti Alix on hyvinkin realismia. Gustave Flaubert, jonka Salammbô on siis Karthagon aavetta innoittanut, edusti samaista tyylisuuntaa. Kaverinsa Zola olikin sitten naturalisti (ei naturisti).

Realismi ja realistinen ovat eri sanoja, mikä tässä täsmennettäköön.

PS. Toki on hassua määritellä 1900-luvun lopulla kirjoitettua sarjakuva-albumia 1800-luvun lopun kirjallisuuden tyylisuuntien mukaisesti, mutta juuri tämän sarjakuvan kohdalla se on ihan järkevää.
« Viimeksi muokattu: 07.04.2009 klo 08:57:45 kirjoittanut Lurker »

jinroh

  • Rocket Scientist
  • Jäsen
  • Viestejä: 964
  • Myöhäistä! Isin Shinjit ovat jo täällä!
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #156 : 07.04.2009 klo 09:36:29 »
Alixhan ei tässä oikeasti ole mikään erehtymätön ja täydellinen supermies, vaikka ensissilmäykseltä siltä voi vaikuttaa.

Taannoisessa Alix-lukupiirissä keskustelua herätti juuri nimihenkilön osa sankarina, sillä mitään varsinaisia sankarin ominaisuuksia hän ei tarinan aikana osoittanut. Antagonistien viedessä tarinaa eteenpäin Alix lähinnä säntäili päämäärättä ympäriinsä saamatta aikaiseksi juuri mitään muuta kuin välittömän hengenvaaran itselleen ja tovereilleen. Vastaus tähän kiperään ongelmaan löytyi kuitenkin takakannesta, jossa tämä sarjakuvasankarilta vaadittava erikoisominaisuus kerrottiin: Alix Peloton.
« Viimeksi muokattu: 07.04.2009 klo 10:04:37 kirjoittanut jinroh »
@--`-,-- Zettai unmei mokushiroku

tertsi

  • Vieras
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #157 : 07.04.2009 klo 11:29:24 »
Taannoisessa Alix-lukupiirissä keskustelua herätti juuri nimihenkilön osa sankarina, sillä mitään varsinaisia sankarin ominaisuuksia hän ei tarinan aikana osoittanut.
Minä en ole koskaan ajatellut Alixia nimenomaan sankarina á la  Tarzan tai Hämis.
Minusta Alix on keskushenkilö, jonka ympärille sitten käsikirjoitetaan kaikenlaista tapahtumaa.

Hamilkar

  • Jäsen
  • Viestejä: 485
  • "ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhta"
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #158 : 07.04.2009 klo 13:10:14 »
mitään varsinaisia sankarin ominaisuuksia hän ei tarinan aikana osoittanut. Antagonistien viedessä tarinaa eteenpäin Alix lähinnä säntäili päämäärättä ympäriinsä saamatta aikaiseksi juuri mitään muuta kuin välittömän hengenvaaran itselleen ja tovereilleen. Vastaus tähän kiperään ongelmaan löytyi kuitenkin takakannesta, jossa tämä sarjakuvasankarilta vaadittava erikoisominaisuus kerrottiin: Alix Peloton.
miksi poistit asiallisen kommenttisi jälkiosan? Sehän oli kokonaisuudessaan tosi hyvä kommentti, jossa kiteytettiin aika hyvin, millainen Alix on (ainakin tässä albumissa).

Minä en ole koskaan ajatellut Alixia nimenomaan sankarina á la  Tarzan tai Hämis.
Minusta Alix on keskushenkilö, jonka ympärille sitten käsikirjoitetaan kaikenlaista tapahtumaa.
Totta tämäkin, mutta ei Alix silti mikään Tintti ole (eli häntä ei jätetä/hän ei jää värikkäiden sivuhahmojen varjoon). Kyllähän Alix kuitenkin on erittäin aktiivinen toimija ja haluaa olla 'piällysmiehenä'. Aina homma ei toimi, mutta minkäänlaista komiikkaa epäonnistumisiin ei liity, vaan hampaat irvessä painetaan eteenpäin. Alix on Alix, aivan omanlaisensa sankari. Siis kyllähän hän sankari on, tai ainakin yleensä pyrkii toimimaan sankarillisesti. Joskus viattomille/sivullisille käy köpelösti, mutta sellaista elämä on....  ;)



 

Jarmo

  • tyhmä nilkki
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 164
  • Varokaa metaforista deformaatiota.
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #159 : 14.04.2009 klo 21:03:41 »
Tulipa luettua Salambo ja Alix heti perään. Salambo nyt oli parempi, jopa yllättävänkin mainio kirja ja hämmästyttävän tylyä kuvausta sisälsi. Eipä Alixissakaan erityistä vikaa ollut, jotenkin ei vaan tarina temmannut mukaansa.

... mutta oli siis ihan hyvä sarjis kuitenkin. Kyllä nämä tulee kaikki hankittua.
« Viimeksi muokattu: 15.04.2009 klo 09:51:02 kirjoittanut Jarmo »

vekka_of_savo

  • Jäsen
  • Viestejä: 590
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #160 : 01.05.2009 klo 17:21:49 »
Karthagon aave ei nyt ollut välttämättä ihan paras Alix, mutta mukavahan näitä on lueskella. Pitääpä tutustua tuohon Salamboon. Milloin Apollolta tulee lisää Alixeja? Kenties jo tänä vuonna?


tertsi

  • Vieras
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #161 : 01.05.2009 klo 17:27:21 »
Milloin Apollolta tulee lisää Alixeja? Kenties jo tänä vuonna?


Luulisin, että vaikka Alixeja tulisi kolmekin albumia per vuosi, niin menisivät kyllä kaupaksi samalla lailla kuin yksi kpl vuodessa.
Tosin helppohan se on täältä huudella, kun ei ole omat rahat pelissä.
On kyllä mahtavaa saada lukea näitä taas suomeksi. En uskonut että tämä olisi enää mahdollista.
« Viimeksi muokattu: 01.05.2009 klo 18:07:02 kirjoittanut Tertsi »

jinroh

  • Rocket Scientist
  • Jäsen
  • Viestejä: 964
  • Myöhäistä! Isin Shinjit ovat jo täällä!
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #162 : 06.05.2009 klo 12:17:18 »
miksi poistit asiallisen kommenttisi jälkiosan? Sehän oli kokonaisuudessaan tosi hyvä kommentti, jossa kiteytettiin aika hyvin, millainen Alix on (ainakin tässä albumissa).

Jos minä nyt kuitenkin itse päätän mitä mielipiteitä tuon julki - ja ylläpito sitten leikkelee sitä lisää jos tykkää.

Tuo mielipidehän oli vain yhdestä albumista muodostettu, mutta koska kyseessä ei ole sarjan aloitusosa, lienee Alixin persoona jo aika hyvin muotoutunut. Joskushan hahmojen luonne ja asema tarinoissa muuttuu paljonkin kun tekijät niitä vuosien mittaan hiovat. Taidanpa lukaista pari alpparia lisää jahka ehdin.
@--`-,-- Zettai unmei mokushiroku

pappa-sami

  • Bedevore
  • Jäsen
  • Viestejä: 845
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #163 : 06.05.2009 klo 14:01:15 »
Milloin Apollolta tulee lisää Alixeja? Kenties jo tänä vuonna?

Jep. Seuraavaksi julkaistaan ne kaksi yli hypättyä Alixia.

Syksyllä 2009 ilmestyy 10. osa Iorix suuri. Tämä on viimeinen Hergén studiolla piirretty ja väritetty albumi. Samalla myös viimeinen, johon Roger Leloup piirsi taustoja (1 sivun verran).

Vuonna 2010 ilmestyy 11. osa Niilin prinssi. Sen jälkeen seurannee 14. osa Tulivuoren uhrit.

Lönkka

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 186
  • Life goes on (except for those who die)
Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Vastaus #164 : 06.05.2009 klo 16:40:33 »
Mahtava veto!

Tämä kuluttaja sanoo Kiitos!