Kirjoittaja Aihe: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus  (Luettu 90663 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Timo Kähkönen

  • Vieras
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #225 : 04.11.2011 klo 10:20:57 »
Ehkä Kähkönen pääsee joku vuosi valikoimaan oman makunsa mukaisen antologian, se miellyttänee sitten myös Tertsiä ja Curtvileä.

Toivottavasti en pääse tai joudu sellaiseen tehtävään. Ja olen varma etten pääse. Oma näkökulmani sarjakuvavientiin on niin erilainen. Itse pyrin myymään sarjakuvia, en tekijöitä. Enkä suurta määrää, vaan muutamaa sarjakuvaa sellaisilta tekijöiltä jotka niitä haluavat käsiini antaa.

Erilaisten antologioiden tekeminen on haasteellista. Pitää valita jokin linja ja pysyä siinä johdonmukaisesti ja kuitenkin aina joku jää pois jonka joku soisi antologiassa olevan. Ja kun antologia on julkaistu, kritiikkiä tulee varmasti. Tietysti pitääkin tulla, jotta seuraava antologia olisi parempi.

Emppu

  • Känisijä
  • Jäsen
  • Viestejä: 501
  • "I don't even believe in Jebus!"
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #226 : 04.11.2011 klo 10:24:25 »
Suomalaiselle vaihtoehtosarjakuvalle on markkinoita ja sillä sarassa Suomessa on annettavaa, joten tietysti sitä pyritään markkinoimaan. Viihdesarjakuvassakin voitaisiin olla omaleimaisempia eikä koittaa myydä pakastimia eskimoille.
...mä en jotenkin halua niellä sitä, että ulkomailla todella ei ole mitään samanlaista, mitä tämä suomalainen vaihtoehto nyt on. Kaikesta huolimatta, olemmehan me vitun pieni valtio.

Timo Kähkönen

  • Vieras
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #227 : 04.11.2011 klo 10:33:02 »
...mä en jotenkin halua niellä sitä, että ulkomailla todella ei ole mitään samanlaista, mitä tämä suomalainen vaihtoehto nyt on. Kaikesta huolimatta, olemmehan me vitun pieni valtio.

Ja miksi kaiken pitäisi edes olla erilaista? Miksi aina pitäisi uudistaa ja kokeilla? On hyvä että uudistajia on ja kokeilunhalua löytyy ja vanhat toimintamallit ja kerronnalliset konventiot asetetaan kyseenalaiseksi. On kuitenkin muistettava, että monille ihmisille riittää se että sarjakuva on hyvä ja mielenkiintoinen. Esimerkiksi Aku Ankka on malliesimerkki siitä että vanhaa hyväksihavaittua kerrontaa käytetään yhä uudelleen ja uudelleen ja löytyy ihmisiä jotka sitä haluavat lukea. Toinen esimerkki on Tex Willer. Vaikka se tulisi joka viikko ja hyvätasoista materiaalia löytyisi joka viikolle, moni ostaisi sen. Ainakin minä ja vähintään 6000 muuta, väittäisin.


Aura

  • Wannabe
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 422
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #228 : 04.11.2011 klo 10:36:39 »
Ehkäpä viihdesarjakuvien syrjinnästä valittavien kannattaisi ottaa hieman etäisyyttä ja katsoa, onko se oikeasti niin hyvää kuin mitä kuvittelevat sen olevan - sen tasoista, että sitä voisi kaupitella ulkomaille? Että se voisi paikata jonkin aukon siellä? Suomalaiselle vaihtoehtosarjakuvalle on markkinoita ja sillä sarassa Suomessa on annettavaa, joten tietysti sitä pyritään markkinoimaan. Viihdesarjakuvassakin voitaisiin olla omaleimaisempia eikä koittaa myydä pakastimia eskimoille.

Sitä yritin tuolla aiemmin sanoa, viihde ja kokeellisuus eivät sulje toisiaan pois. Metsään mennään siinä vaiheessa kun mitään ei saa kokeilla ja kaikki pitää tehdä tietyn muotin mukaan koska "yleisö ei pidä tästä ja tuosta". Mutta jos sarjakuva on toimiva, siinä on mielenkiintoiset hahmot ja sitä on hauska lukea, miksei se voisi menestyä?

Se on siten eri asia onko suomalaisilla vielä rahkeita tehdä laajamittaisesti kunnollista viihdesarjakuvaa, siis muutakin kuin strippejä. (Kai tuokin pitää uskaltaa sanoa ääneen...) Ajan puute iskee siinä helposti vastaan.

Tietenkin on niin että muualla maailmassa ihmisillä on samat ongelmat: pitää aloittaa tyhjästä, piirtää töiden ohella kun ehtii. Ihmisiä on vain niin paljon enemmän, sekaan mahtuu myös enemmän helmiä. Mutta tässä mennään helposti siihen että Suomi vs. Ulkomaat, eri maissa kun on eri tilanteita, siellä ulkomaillakin.

Timo Kähkönen

  • Vieras
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #229 : 04.11.2011 klo 10:38:03 »
Toinen esimerkki on Tex Willer.

Ja Tintti. Ja Asterix. Ei mitään mullistavaa, "pelkästään" huolellisesti piirrettyä, toimivaa kerrontaa.

Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 193
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #230 : 04.11.2011 klo 11:03:25 »
en, käytät näppärää kehäpäätelmää siitä että se millaista sarjakuvaa Otto Sinisalo tekee on yhtä kuin mitä suomen estabilisoitunut skene tekee. Että Oton ja Rami Rautkorven erilaisuudessaan virkistävä tuotos olisi normi julkaisujen joukossa ja että Suomen sarjakuvaseura olisi täten jonkinlainen kaappisupersankarifanien seura.

Ei, lähinnä halusin osoittaa että Suomen Sarjakuvaseurassa ymmärretään monenlaista sarjakuvaa, ja jopa tehdään sellaista.

Ihan kiinnostavaa pohdintaa Curtvilellä, joistakin kohdista olen jopa samaa mieltä. Edelleen olen silti sitä mieltä, että tämä paljon puhuttu vastakkainasettelu "taiteen" ja "viihteen" kesken elää lähinnä joidenkin (äänekkäiden) fanien mielissä. Esimerkiksi omassa julkaisutoiminnassani en ole kokenut minkäänlaiseksi ongelmaksi julkaista sekä "hyvin" piirrettyä sarjakuvaa (esim. Anssi Rauhala, Rami Rautkorpi) että "huonosti" piirrettyä sarjakuvaa (esim. Jyrki Nissinen, Leo Kuikka). Pidän molemmista ja niin tuntuu pitävän moni muukin "skenen sisäpiiristä".

Timo Kähkönen

  • Vieras
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #231 : 04.11.2011 klo 11:03:47 »
(Itse muuten en pidä läheskään kaikesta, mitä FCA 2011:ssa on mukana. En silti menisi julistamaan, että se mistä minä en pidä on huonostipiirrettyä tekotaiteellista huttua, semmoinen tuntuisi aika ylimieliseltä.)

Myös ylimielisiä mielipiteitä vapaassa maassa pitänee voida sallia.

Innovatiivista sarjakuvaa, nykysarjakuvaa, taidesarjakuvaa, kokeellista sarjakuvaa, millä nimellä sitä kulloinkin kutsutaan, on nostettu parin kymmenen vuoden ajan niin näkyvään rooliin, että välillä voi unohtua että muutakin on. Ja sinänsä mielenkiintoista, vieläkin sarjakuva herättää intohimoja ja voimakkaita mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Kärjistetysti: Jos joku haukkuu taidesarjakuvaa tekotaiteelliseksi hutuksi, taidesarjakuvan puoltajat nousevat takajaloilleen. Jos joku haukkuu viihdesarjakuvaa, kaikki on hiljaa. Mistähän tämäkin johtuu?

(Ennen kuin joku älähtää taas: Huomatkaa sana kärjistetysti. Todellisuudessa asia on tietenkin moniulotteisempi, ja minäkin pidän joistakin luonnosmaisen viivan (Ranta) ja kokeellisemman puolen (Tilsa) tekijöistä mutta pointti varmaan käynee ilmi.)
« Viimeksi muokattu: 04.11.2011 klo 11:09:08 kirjoittanut Timo Kähkönen »

tomu

  • Jäsen
  • Viestejä: 451
  • the book is good but misunderstood
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #232 : 04.11.2011 klo 11:06:28 »
Jos joku haukkuu viihdesarjakuvaa, kaikki on hiljaa. Mistähän tämäkin johtuu?

Kuka on haukkunut ja missä?

Timo Kähkönen

  • Vieras
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #233 : 04.11.2011 klo 11:10:07 »
Kuka on haukkunut ja missä?

Ei varmaan kukaan missään, ajatellut vain.

Jukka Koivusaari

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 349
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #234 : 04.11.2011 klo 11:15:54 »
Kopio tallessa.

Nykypäivän sijoittaja ei suostuisi ottamaan ketään noista, vaan lauman nylkypalkalla raatavia kiinalaisia jotka tekisivät halvan kopion angry birdseistä.

  No siis Tietäväinenhän  juurikin on se taiteellisia kokeiluita vääntävä täysipäiväinen apurahataiteilija. Mitä Koivistoon ja Korhoseen sijoittamiseen tulee niin tarjolla on SAA1V.HSE - Korhoseen sopii myös DIS.NYS .
----  https://huuskamuikkula.blogspot.com/

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #235 : 04.11.2011 klo 11:20:13 »
Keskustelua seuratessa kiinnitin huomiota...kyselisin sitä että miksi tämäkin keskustelu painottuu lähes täysin piirtämiseen, mites tuo kirjoituspuoli? Kuka muu kuin toinen graafikko jaksaa innostua sarjakuvasta joka näyttää tosi hienolta mutta jossa ei ole mitään sisältöä?

Minusta esim. amerikkalaisessa kulttuuripiirissä niiden parhaiten mainstreamiin päätyneiden sarjakuvaromaanien kuten Mausin, Fun Homen ja Persepoliin yhdistävä piirre ei ole se, että ne on piirretty jotenkin tosi hienosti ja ultrarealistisesti (Persepolis!) vaan että ne on kirjoitettu tosi hienosti, ne puhuttelevat muitakin ihmisiä kuin tekijää ja tämän kavereita. En nostaisi myöskään Asterixin tai Tintin suosion syyksi huolellista piirrosjälkeä, vaikka se luettavuutta edistääkin (Blacksad alkaa olla aika lähellä vain piirrosten perusteella vetävää sarjakuvaa, mutta siinäkin ne tarinat ovat tehtävänsä täyttäviä noir-pastisseja).

Mämmilä periaatteessa toimii tämän(kin) puolesta, suurempana ongelmana minusta kuitenkin se, että ne jutut nivoutuvat liikaa aikansa tapahtumiin kuin että ovat liian "suomalaisia", eli myös suomalaisen nykynuoren saattaa jo olla vaikea lukea alkupään Mämmilöitä. Ketäs muita meillä on jotka tekevät muuta kuin strippejä, genrefiktiota tai slice-of-lifea parikymppisten taideopiskelijoiden arjesta? Muutama, mutta lisääkin saisi olla.

Aura

  • Wannabe
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 422
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #236 : 04.11.2011 klo 11:25:07 »
Kyllä juoni ja hyvät hahmot ovat tärkeintä. Piirrosjälki on tietty se kriteeri jonka vuoksi lukija albumiin tarttuu. Olen kuullut monilta että he eivät voi lukea sarjakuvaa jos piirrosjälki ei miellytä, mikä on vähän kummastuttanut. Kai se sitten on omalla kohdalla vaan niin että hyväksyy monenlaista jälkeä, ja voi lukea sarjakuvan kunhan se on hyvä, vaikkei piirrosjälki täysin miellyttäisi. Vaikka onhan mullakin ne omat inhokit.

Kuka on haukkunut ja missä?

Ainakin pottuneniä ja mangaa (vaik en saisi sanoa sitä m-sanaa) on haukuttu, varsinkin jälkimmäistä oikein antaumuksella. Mutta kaikkea haukutaan. Se on sitten eri asia mihin vedetään raja että ovatko haukut yksityisiä, mitä nyt kavereille esmes sanotaan, vai julkisia, jotka ärsyttävät koko skenen. Ja kun haukut osuvat omaan porukkaan, se luonnollisesti ärsyttää. Ihan normaalia ihmisen aivotoimintaa.
« Viimeksi muokattu: 04.11.2011 klo 11:56:57 kirjoittanut Aura »

Emppu

  • Känisijä
  • Jäsen
  • Viestejä: 501
  • "I don't even believe in Jebus!"
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #237 : 04.11.2011 klo 12:08:21 »
Keskustelua seuratessa kiinnitin huomiota...kyselisin sitä että miksi tämäkin keskustelu painottuu lähes täysin piirtämiseen, mites tuo kirjoituspuoli? Kuka muu kuin toinen graafikko jaksaa innostua sarjakuvasta joka näyttää tosi hienolta mutta jossa ei ole mitään sisältöä?

Minusta esim. amerikkalaisessa kulttuuripiirissä niiden parhaiten mainstreamiin päätyneiden sarjakuvaromaanien kuten Mausin, Fun Homen ja Persepoliin yhdistävä piirre ei ole se, että ne on piirretty jotenkin tosi hienosti ja ultrarealistisesti (Persepolis!) vaan että ne on kirjoitettu tosi hienosti, ne puhuttelevat muitakin ihmisiä kuin tekijää ja tämän kavereita. En nostaisi myöskään Asterixin tai Tintin suosion syyksi huolellista piirrosjälkeä, vaikka se luettavuutta edistääkin (Blacksad alkaa olla aika lähellä vain piirrosten perusteella vetävää sarjakuvaa, mutta siinäkin ne tarinat ovat tehtävänsä täyttäviä noir-pastisseja).
AsdfgkJ! Tämä! Niin monta kertaa tämä! Ei mua tyyli haittaa, että sarjiksia luen, mutta se, etteivät ne aktiivisesti haasta kiinnostumaan siitä LUKIESSA sitä, voidaan sanoa, että jossain mennään päin metsää.

Tässähän tämä ongelman ydin on; jos meillä on idea tarinaksi, se pitäisi osata kertoa niin, että kiviäkin kiinnostaa. Hirveän moni ei edes Suomessa osaa rytmittää sarjakuvaansa albumiksi, saatikka sitten antaa kunnon argumentteja kääntää sivua. Itsekeskeisin perustein tekevien ei tarvitse kai vaivautua miettimään noita, mutta sellaiset, jotka haluavat selkeästi, että tarina tulee luetuksi, on hieman sääli. Tähän ei taas sarjakuvaopettajien "Ei ole oikeaa tapaa tehdä sarjakuvaa"-mantrat auta. Sen takia manaan ja tulen manaamaan sarjakuvablogit kuin auobiografiset sarjikset alimpaan helvettiin, kun ne eivät oletusarvoisesta opeta meitä tarinankertojina. Ja lopettakaa se David Mametin hypettäminen; teoriat ovat kätevämpiä niille, jotka haluavat nähdä asioita selkeämmin, ei niille, jotka tekevät asioita.

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 557
  • Kuka mitä häh?
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #238 : 04.11.2011 klo 12:31:40 »
Ettei totuus unohtuisi:

Lainaus
Royal Comics Syndicate opetusministeriön kulttuurivientihankkeeksi
Julkaistu: 9. huhtikuuta 2008 22:16:10
Opetusministeriö myönsi kotimaisen sarjakuvan kansainvälistymis hank­keelle
45 000e kulttuurivientiavustuksen

Royal Comics Syndicate on saanut merkittävän avustuksen opetusministeriöstä. Ministeriön kulttuurivientiohjelmaan liittyvän syndikaatille myönnetyn avustuksen suuruusvuonna 2008 on 45 000 euroa. Avustuksella käynnistetään kolmivuotinen suomalaisen sarjakuvan kansainvälistymishanke.

Sarjakuvan kansainvälistymishanke jakaantuu kolmeen jaksoon. Vuonna 2008 avataan kansainvälistymisen kannalta merkittävin pullonkaula perustamalla eng­lanninkielinen suomalaisensarjakuvan esittelysivusto ja otetaan levitykseen useita uusia sarjakuvia kotimaisten sarjakuvan tekijöiden kärkikaartilta. Vuonna 2009 avataan kansainvälinen verkkkauppa, josta ulkomaiset lehdet, albumikustantajat ja yksityishenkilöt voivat ostaa sarjakuvien julkaisu- ja lukuoikeuksia. Vuonna 2010 myyntiä tehostetaan aktiivisin markkinointi- ja myyntitoimenpitein. Aikarajat eivät ole lukkoonlyötyjä vaan hankkeelle annetaan tilaa hengittää.

Royal Comics Syndicate on vuonna 2005 perustettu sarjakuvasyndikaatti, jonka tavoitteena on levittää suomalaista sarjakuvaa kansainvälisille markkinoille. Syndikaatista on tarkoitus rakentaa merkittävin kanava kotimaisen sarjakuvan kansain­välistymiselle. Syndikaatin perustaja on Timo Kähkönen, joka tunnetaan muun muassa Paikallisuutisia-sarjakuvan piirtäjänä.

Royal Comics Syndicate on saanut aiempina vuosina avustuksia opetusministeriön lisäksi Grafia ry:ltä.

http://www.royalcomics.com/index.cgi?p1=uutiset&id=37&action=yksittainen&lang=fi
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #239 : 04.11.2011 klo 13:45:52 »
Hämeen Sanomatkin sen tietää: Suomi on omaperäisen sarjakuvan ykkösmaa.

(...)
- Suomella on nykyisin kansainvälisesti korkeampi arvostus sarjakuvamaana kuin ehkä millään muulla maalla. Suomen rankkasi alan ykköseksi esimerkiksi Euroopan suurimman sarjakuvafestivaalin, Ranskan Angoulemen taiteellinen johtaja Benoit Mouchart, tähdentää sarjakuvaneuvos Juhani Tolvanen.

Mouchartin mukaan maamme sarjakuvan voima on omaperäisyys: syrjäinen Suomi ei yritä jäljitellä alan myyntivaltiaan Ranskan sarjakuvaa, vaan on kehittänyt omintakeisen ilmaisukirjon.


Että näin.