Yritin jo aamulla herättää keskustelua, että suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus on ulkomailla, mutta eihän sellaista ajatusta kukaan noteeraa suomalaisessa sarjakuvaskenessä: http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,640.msg352809.html#msg352809
Kyllä noteeraa, eivät vaan jaksaneet vastata. Vastaan kuitenkin Kähkösen kysymyksiin omien kokemuksieni pohjalta:
Mitä kanavaa/kanavia pitkin riittävän suuria kansainvälisiä yleisöjä voisi saada?Comicspace, deviantart, flight comics forum ja nettiblogit sekä kontaktit festareilla. Itse sain kustantajan nettikirjastoon jenkeistä comicspacen ansiosta. Rahaa jokaisesta ostetusta kappaleesta irtosi muutama sentti, yhteensä tuli 50 euroa.
Mistä maista niitä voi saada? Voiko saada ylipäätään? Julkaisijat on vaikeita saada sekä suomessa että ulkomailla, ja sellaisen saaminen vaikeutuu joka vuosi. Olen kuullut että ranskassa ulkomaisten artistien töistä tehdään kuulemma vain 1000-2000kpl painosmääriä ja julkaisupalkkio on suunnilleen muutaman tonnin luokkaa. Jenkeissä on joku julkaisija, mutta siellä on myynti mennyt jyrkästi alaspäin viime vuosina sen verran, että ainakaan top shelfillä eivät tällä hetkellä ota uusia nimiä. Mikään ei estä kuitenkaan luomasta kontakteja. Eihän sitä koskaan tiedä.
Entä jos tehdään epä-vinksahtanutta, yltiö-kaupallista valtavirtasarjakuvaa, riittääkö kuitenkaan iskupotentiaali, kun vastassa ovat kovat kansainväliset nimet?Ei riitä. Moisen teko ei yleensä kaupallisessa mielessä kannata, koska pelit ja elokuvat kiinnostavat vuosi vuodelta enemmän sitä yleisöä, joka hakee puhtaasti viihdettä. Jopa mangankin myynti on syöksynyt jenkeissä alas. Nyrkkisääntönä useimmilla julkaisijoilla viihdesarjakuvan suhteen on se, että "ellet ole jo menestys kotimaassasi niin älä tule tuhlaamaan meidän aikaamme".
Strippisarjakuva voi olla kuitenkin toinen asia, puhun nyt etupäässä pitkästä, albumimuotoisen viihdesarjan myyntikokemuksista.
Internet: Miten muuttaa homma rahaksi? Tavoittaa kuitenkin 1,9 miljardia ihmistä joka päivä.Ei kai siihen formulaa ole. Pääsääntöisesti nettisarjakuvien tekijät jenkeissä elävät tällä hetkellä kuitenkin oheiskrääsällä. Minä laitoin kerran paypal-napin sarjisblogiini, ja ihan hyvin siitä tippui rahaa, mutta ei niin että sillä eläisi.
Minusta koko kysymys "Kuinka avataan markkinat suomalaiselle sarjakuvalle" on jo nykypäivänä turha, sillä ei sarjakuvia kannata lähteä tekemään enää nykyään rahan takia. Maailma on muuttunut, ja nopean rahan tahkojat tekevät pääasiassa mobiili/iOS tai selainpelejä.
Tämä on minusta vain hyvä asia, koska minusta sarjakuvalle - viihdesarjakuvallekin - tekee vain hyvää jos tekijän ensisijainen päämäärä on muu kuin katteen luominen.
Siksi myös suomalaisen vaihtoehtosarjakuvan "nousu" on piristävä ilmiö havaita, ja ehkä onkin varmaan paras ja ainoa mahdollinen kehitys mitä voidaan odottaa. Suomalaiset vaihtoehtosarjat kun tarjoavat nimenomaan sellaisia kokemuksia mitä leffat ja pelit eivät yleensä tee.
Tämä on vain henk.koht näkemys; saa sitä olla eri mieltä, eikä yrittänyttä laiteta. Strippisarjalla nyt kai olisi käytännössä jotain mahdollisuuksia.