Minusta tuo Lordi oli piirrosjäljeltään ihan puhdasta Hiltusta. Etusivun uutisessa puhutaan tussauksesta. Mutta lehdessä sanotaankin että Putsku on itse piirtänyt vain luonnokset. Eli siis sarjakuvakässärin.
Pähkäilin pitkään tuon penciller-sanan käännöksen kanssa. Lyijykynäartisti kuulosti vähän liian juhlalliselta. Kyllä Mr Lordi teki myös kuvakäsiksen, mutta se mitä yritin krediiteissä ilmaista oli se, että hän teki sarjakuvaan hyvin tarkat A3-lyijykynäluonnokset (vai pitäisikö sanoa valmiit lyijykynäteokset?) joiden päälle Petri sitten tussasi.
Oli niin kiire, ettei ehditty dokumentoida työvaiheita ja, kuten sanottua, nyt todisteet ovat tussin alla. Yritetään lehden kanssa ehtiä ottamaan pari väliskannausta. Se, että onko jälki nyt puhdasta Hiltusta vai ei, on makuasia. Oma mielipiteeni on, että herrat tekevät yhdessä komeampaa sarjakuvaa kuin kumpikaan erikseen.
Tussaajan merkityksestä sarjakuvalle on täällä jossain varmasti oma säie, joten heitän tähän nopeasti vain yhden kansainvälisen näytteen valaisemaan asiaa. Kumpi on sarjakuvan piirtäjä, lyijykynättäjä vai tussaaja?

Vastaus: Molemmat. Studiotyöskentely on yhteistyötä, jossa jokainen hoitaa oman tonttinsa niin hyvin kuin pystyy ja tuo samalla oman persoonallisen kädenjälkensä yhteiseen soppaan.
Lisäksi on sanottava, että Hiltusen ja Putaansuun piirrosjäljet ovat hyvin lähellä toisiaan. Katsokaa vaikka tästä pari näytettä Putaansuun storyboardeista.


Kiitos kannen painoteknisestä jiposta ja mielettömät camp-pisteet keräävästä pääkirjoitussivusta
Täytyy vahvistaa epäilijöille, että kyseessä tosiaan on ns. mustaa mustalle-efekti. Ja pääkirjoitussivun designista olen itsekin ylpeä.
Ja mitä jatkosarjoihin tulee, älkää niillä spekuloiko. Yhtään niistä ei tulla enää Jysäyksessä julkaisemaan. Vincent oli tärkein ja se julkaistiin loppuun. Muut menevät yrityksen ja erehdyksen ja empiirisen markkinatutkimuksen piikkiin.