Kirjoittaja Aihe: Tintti ja Aakkostaide: Eikö se ole väärin rahastaa tällaisella?  (Luettu 22115 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Joskus aikana ennen Kvaakia, törmäsin saittiin jonka mukaan oli tekeillä peräti kolme piraattialbumia jotka sijoittuvat Australiaan. [...]
Onko kukaan muu havainnut tämmöistä? En nyt ainakaan löytänyt.

Olen. Nuo on Harry Edwood -nimisen britin (vai olikohan just australialaisen) tekemiä - ideana oli jatkaa siitä mihin Lento 714 jäi, Australiaanhan olivat Tintti  ja kumppanit menossa. Harry Edwoodin nimellä löydätte kyllä Googlesta. Varmasti löytyy, Moulinsart Oy ei ole niin mahtava sensuroija kuin suuri Kiinan Palomuuri, että googlelaisiin vaikuttaisi.

TImo

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 557
  • Kuka mitä häh?
Harry Edwood ei ole kuvanäytteiden perusteella mikään Ed Wood vaan ainakin piirtäjänä varsin taitava tintittäjä.
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Lönkka

  • Vieras
Re: Eikö se ole väärin?
« Vastaus #32 : 02.02.2006 klo 22:02:29 »
Kanta-asiakaskortilla hinta Suomalaisessa tippunut jo 7,90 euroon.

Ainakin eilen sai Helsingissä Kampin Suomalaisesta ilman mitään kortteja tuohon hintaan.

JV

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 048
Re: Eikö se ole väärin?
« Vastaus #33 : 03.02.2006 klo 18:40:56 »
Sinulla tuntuu todella olevan arvot tai arviot hakusessa, vai onko tämä trolli?

Lauseesi on vaillinnainen, voit kirjoittaa esim " sinulla tuntuu todella olevan kokoomuslaiset arvot hakusessa" tms. Tuollaisena lauseesi ilmaisee ennemmin sen, että sinä et näe olevan muita arvoja olemassa kuin sellaiset, joihin sinä olet kasvanut sisään

Nykyinen tekijänoikeusmalli on jäykkä, ajan mittaan kasaantunut rakennelma, joka tukee tietynlaista kulttuurimallia, ja kuten sanottu ehkä enemmän tuotantoyhtiöitä kuin itse tekijöitä.

Tottahan se monessa osaa onnistuneestikin turvaa itse tekijänkin oikeuksia, riippuen tosin täysin tekijän allekirjoittamista sopimuksista. Esim. Suomen suurimman pressikuvatoimiston riveissä tehtyjä kuvia ei meinaa saada käyttää edes omassa monografiassaan.

Ja totta kai tarvitaan lait ja systeemit takaamaan tekijänoikeuksia, mutta ei siinä mitään moraalia ole pelissä, jos edesmenneen tekijän tekemiset voi joku lunastaa itselleen rahalla ja tehdä niille sitten mitä lystää.

Tekijänoikeudet nimen omaan mahdollistavat sen että joku voi halutessaan valvoa sitä mitä ja millaista tuotetta taiteellisten ideoiden ympärillä tehdään.
Toki oikeuksien omistajan on myös mahdollista "tehdä Picassot", mutta se ei ole tyhmä joka näin rahastaa vaan se joka maksaa.

Käsittämätöntähän se kuitenkin on että joku Mikael jacksoni voi ostaa Beatlesin biisien oikeudet ketkuiluillaan, ja samaten muutamien sarjispuljujen myyntien yhteydessä tekijät ovat menettäneet mahdollisuuden jatkaa omia sarjojaan - mikä jo on aika iso rikos tekijän oikeuksissa.


Vakavammin, lakeja ja sääntöja ei räätälöidä tavallisten pulliaisten mielenliikahdusten mukaan vaan niin että niissä olisi joku logiikka ja tolkku. Joku kuolemaa tekevä fabu voi haluta, että duunit jäävät kellariin piiloon tai hävitetään tms. ja se on hänen oikeutensa! Ei siitä asiasta tarvitse äänestää nettifoorumilla.

Toi ei varmaan kovin usein kyllä toteudu, ei Kafkan eikä kumppanien suhteen. Eikä minusta ehkä tarvitsekaan, kunhan tietyt laatukriteerit pidettäisiin huomiolla.

Ja kyllä ne lait nimenomaan tavallisten pulliaisten mukaan määrittyy, tietyllä viiveellä vain. Aikakausien muuttuessa muuttuvat myös moraali-ideat, otetaan vaikka homoavioliitot ym. huomioon. Konservatiivinen ihmisluonne vain tekee muutoksesta hidasta, mikä onkin sinällään järkevää. Ei niissä laeissa mitään absoluuttista ole, perimmäiset moraali-ideat ovat vuosituhansia vanhoja, eikä niihin lakeja terveissä kulttuureissa tarvita. Laki peloitteellaan ennemmin kumoaa ihmisen oman sisäisen moraalin validiteettia.

Minusta on älyllisesti putkiaivoista olla kykenemättä ajattelemaan asioita uudelta kantilta.

Rac

  • Jäsen
  • Viestejä: 882
Se alkuperäinen ranskankielinen Aakkostaide on kopioitu n. A4 kokoon suoraan Hergen luonnoksista.

Ois saanu kyllä olla tässä suomalaisessakin laitoksessa eikä tuoleen tyhmästi pieninä kuvina. Mutta eihän ne kaikki ollukkaan. Osa oli kivasti koko sivun kokosina. Enempää en murise. Hyvä että sentään jonkinlaisena tuli Suomeksi.

Ja on tää kyllä niin erikoinen albumi, että pitää oikeen neljä eri hintaa olla:
Normaali: 19.70e
Tarjous: 14.90e
Kassalla: 9.90e
"Ai, mutta sulla onkin toi kortti.": 7.90e
"Excuse me. Have you ever danced with the devil in the pale moonlight?" -Batman

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Ois saanu kyllä olla tässä suomalaisessakin laitoksessa eikä tuoleen tyhmästi pieninä kuvina.

Se on ihan samanlainen se ranskankielinen. Kyse on uudesta painoksesta. Siitä vanhasta ei tullut suomalaista versiota.

Timo

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Re: Eikö se ole väärin?
« Vastaus #36 : 07.02.2006 klo 17:47:27 »
Lauseesi on vaillinnainen, voit kirjoittaa esim " sinulla tuntuu todella olevan kokoomuslaiset arvot hakusessa" tms. Tuollaisena lauseesi ilmaisee ennemmin sen, että sinä et näe olevan muita arvoja olemassa kuin sellaiset, joihin sinä olet kasvanut sisään
Tekstini viittasi sen yllä oleviin lainauksiin kirjoituksestasi. Luonnollisesti tein sen virheen että kommentoin sinua kun olisi pitänyt ilmaista kommentoivani tekstiäsi.

Nykyinen tekijänoikeusmalli on jäykkä, ajan mittaan kasaantunut rakennelma, joka tukee tietynlaista kulttuurimallia, ja kuten sanottu ehkä enemmän tuotantoyhtiöitä kuin itse tekijöitä.
Ehkä näinkin mutta toisaalta se tukee myös tekijän oikeutta määrätä omista teoksistaan. Tekijä voi joko myydä oikeutensa (eli luopua niistä) tai pitää ne itsellään. Tämä koskee niin Beatleseja kuin Picassoakin (nyttemmin siis perikuntaa). Keskustelu musiikin, kuvien ja tekstien oikeuksista sujuu huonosti kun kaikki ovat klimpissä. Parempi olisi käyttää esimerkkejä ja tällä foorumilla mieluummin visuaalisen puolen esimerkkejä. Ongelman osoitti mm. syksyllä vellonut tekijänoikeuskeskustelu. Se keskittyi musiikkiin peittäen alleen kirja- ja sarjakuvamyyntiin liittyvät asiat. Tuotanto- ja jakelukoneistot poikkeavat aloilla jonkin verran toisistaan, eli on rakenteita ja rakenteita.

Minusta on älyllisesti putkiaivoista olla kykenemättä ajattelemaan asioita uudelta kantilta.
Minua kiinnostaa tällä alueella lähinnä tekijän ja tuottajan kantti. Kuluttajanäkökulma on tympeä. Se tuppaa näin laajoilla foorumeilla aiheuttamaan enimmäkseen vain turhaa nillitystä (MOT). Tekijöiden, tuottajien ja myyjien etu on yleensä palvella kuluttajia ja minusta se aika hyvin rittää. Kuluttajat taas voivat äänestää rahoillaan.
Mitä olen tässä nyt hommaa seurannut, niin tekijällä on usein kaikkein vähiten mahdollisuuksia puolustaa oikeuksiaan (ja toimeentuloaan) ja siksi olen enimmäkseen huolestunut siitä.
Putkinäköisyydestä ja sen puutteesta ottaisin esimerkin, että periaatteessa minulla ei olisi tekijänä mitään sitä vastaan että kansalaispalkka korvaisi tekijänoikeusmaksut. Sillä tämäkin asian saisi ratkaistua, mutta tämä ajatus tuskin toteutuu ihan lähiaikoina. Harva taiteilija hamuaa miljuunia, kyllä se tekeminen ja sen edellytysten turvaaminen on päällimmäisenä mielessä
« Viimeksi muokattu: 07.02.2006 klo 20:03:55 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

JV

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 048
Re: Eikö se ole väärin?
« Vastaus #37 : 08.02.2006 klo 00:41:19 »
Jeps. Putkiaivoisuus-kommenttini ei ollut sinuun, Reima, kohdistunut, vaan byrokratiaan - sen ilmaisin varsin huonosti. Sillä tarkoitin sitä miten esim. uuden tekijänoikeuslain kohdalla ollaan uuden ongelman kohdalla pitäydytty vanhoissa asetelmissa ja ratkaisumalleissa - toisaalta totesin, että lain olemukseen ehkä liittyykin tietty konservatiivisuus. Sama konservatiivisuus ei saisi kuitenkaan leimata eduskunnan pohdintaa tai toisaalta tuotantoyhtiöiden viisareita.

Netin vertaisverkot toteuttivat nopeammin ja "tehokkaammin" sen mitä mediayhtiöt ovat suunnitelleet jo vuosikaudet - kuluttajien yksilölliset "ostovalinnat" virtuaalisesti. Netti on kaikkinensa aikamoinen pommi, jonka infrastruktuuria ja olemusta kukaan ei pysty hallitsemaan - ja jonka suhteen tekijänoikeusrikkomukset ovat rivikäyttäjien kohdalla aika hämärtyneitä - pitkälti sen johdosta, että netissä voi "julkaista" tai pitää julkisesti esillä materiaalia ilman että sitä tarvitsee kaupallisesti julkaista, kuten esim. lehteä - jos joku vaikka on skannannut jostakin painotuotteesta sivun - saattaa sen nähdä kaksi ihmistä, tai sen saattaa ladata koneelleen miljoona tyyppiä. ( no okei, menee offtopic -jaaritteluksi kai, en ihan tiedä kuinka keskeinen elementti tälle threadille on muinoinen netissä julkaistu versio aakkos- tintistä).

Mutta tuohon Tinttiin palatakseni, minun arvoni eivät lieneet sen rappiollisempia kuin useiden tähän ketjuun vastanneiden, jotka olivat luvatta verkossa julkaistua Tinttiä tutkailleet - joku jopa printannut itselleen...

Tekijänoikeuksien siirtyminen perikunnalle on aika kyseenalainen käytäntö: samalla tavalla kuin suvun musta lammas voi ryypätä parissa kuukaudessa isävainaansa viisikymmenvuotisen työuran myötä sivuunpistetyt säästöt, voi vanhempiensa sieluntuotteita ymmärtämätön tampio skalpeerata muutaman dollarin tähden heidän periaatteensa. Mutta sellainen on kulttuurimme.

Corbis-yhtiö, joka vahtii asiakkaidensa lisenssi -ja oikeusasioita, esim. liittyen tunnettujen henkilöiden kuvien käyttöön, on myynyt esim. Einsteinin kuvan käyttöoikeuden kielipuhdistimen mainostukseen. Sinänsä ehkä huvittavaa, muttei välttämättä niin mieltäylentävää - E:n tasoiset ikonit joutuvat tietysti kärsimään kuvallisesta pompotuksesta suuntaan ja toiseen rasittavuuteen asti.

Tuossa meneekin yksi tekijänoikeudellisesti kiistanalainen juttu - missä menee raja kuinka pitkälle saa käyttää "kulttuuria kommentoivassa" muodossa aku ankkaa tai tinttiä.

Jos Jeffrey Brown tekee Wolverine-lehden ja myy sitä ihmisille parodiana - onko kyse tunnetun hahmon maineella ratsastamisesta vai nerokkaasta postmodernista peilailusta.

jos fani saattaa loppuun Tintti-albumin, onko kyse vilpittömästä missiosta vai esikuvansa arvontavoittelusta, ja taiteellisesta turmeluksesta?

jos kustantaja kauppaa keskeneräistä tuotetta valmiina, onko se tärkeä kulttuuriperinnön vaalija vai rahaan mieltynyt ahmatti?

---

Minäkin olen pohdiskellut aika sosialistisia ratkaisuja taiteilijan toimeentuloon liittyen, ja myönnän kyllä, että aiemmat heittoni ovat olleet naiivin idealistisia - tarkoitukseni on ollut nimenomaan korostaa tekijän oikeuksien omiin töihinsä olevan keskeinen - toisaalta mitä siinä mukisemaan jos taiteilijat selvässä ymmärryksen tilassa omat oikeutensa siirtävät tuotantoyhtiölle, uhrilahjana mahdollisuudelleen julkiseen levitykseen ja toimeentuloon. Poliittisesti sitä rakenteellista järjestelmää sopii mielestäni miettiä ja kyseenalaistaa.

« Viimeksi muokattu: 08.02.2006 klo 00:43:45 kirjoittanut Veltti »

echramath

  • Suomen Hakki Hamsteri -kerhon puheenjohtaja
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 433
Re: Eikö se ole väärin?
« Vastaus #38 : 19.02.2006 klo 23:51:02 »
Luulin yleisesti olevan tiedossa, että Hergé on itse sanonut ja toivonut ettei kukaan jatkaisi Tinttiä hänen kuoltuaan.

Se on kyllä tuttua, mutta Wikipedian mukaan Hergé kuoli pitkäaikaisen sairauden musertamana, kuten tavataan sanoa. Ehtikö hän ottaa mitään kantaa Aakkostaiteen kohtaloon vai mahtoikohan peräti luulla ehtivänsä saada sen itse valmiiksi.

Jos nyt itseään ajattelee samassa tilanteessa - vaikka tietenkin näin (toivottavasti) viitisenkymmentä vuotta etuajassa asia voi ajatella eri tavalla kuin oikeasti - niin tulisi mieleen, että keskeneräisen työnsä voisi haluta testamentata jollekin "luotetulle miehelle", ettei se täysin hukkaan menisi.

En kyllä tiedä sopivatko Tolkien & Poika myöskään mitään etukäteen isän tuotosten julkaisusta postuumisti.
I've got 99 problems, but luftballons ain't one.

jonecky

  • Jäsen
  • Viestejä: 70
  • Kvaak!
Ei tullut kuin äärimmäisen paha mieli luettuani tuon virallisen keskeneräisen version ja samaan aikaan moni on kehunut piraattiversion erinomaista tarinan päätöstä ...

Olenkohan nyt miten suuri rikollinen jos kysyn, että löytyykö jotain kautta luettavaksi tuo suomennettu "piraattiversio" tuosta Aakkostaiteesta ? Ja turha vastata että Googlella löytyy, kun ei löytynyt (ainakaan minun taidoillani)  :'(

Ei muuten mutta fanina tarinan keskeneräisyys Ä-R-S-Y-T-T-Ä-Ä.

PTJ Uusitalo

  • Mediaholisti
  • Jäsen
  • Viestejä: 910
Olenkohan nyt miten suuri rikollinen jos kysyn, että löytyykö jotain kautta luettavaksi tuo suomennettu "piraattiversio" tuosta Aakkostaiteesta ?

Ei suomeksi mutta englanniksi kyllä, ja ranskaksi sitäkin helpommin. Elikkäs "Tintin and Alph-Art."

Sanottava kyllä on, että eittämättä venytetty tuo loppu on, ja hiukan morbidikin. Kohtuuhyvää jälkeä kyllä näin fanityöksi.
« Viimeksi muokattu: 20.02.2006 klo 09:09:30 kirjoittanut PTJ Uusitalo »

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Aakkostaiteesta ? Ja turha vastata että Googlella löytyy, kun ei löytynyt (ainakaan minun taidoillani)  :'(

Sanon jo liikaakin kun sanon, että kirjoita hakuun "unknown tintin".
Minua piraattiversiossa ärsyttää sen kömpelyys.  :P

Timo

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 557
  • Kuka mitä häh?
Rahastusta tai ei, Tintti ja Aakkostaide oli ykkösenä käännetyn kaunokirjallisuuden sarjassa Mitä Suomi lukee -listalla.
Helmikuussa Tintin luonnokset pitivät tiukasti takanaan mm. Dan Brownin Monaliisakoodin kuvitetun laitoksen. 
« Viimeksi muokattu: 06.03.2006 klo 10:46:46 kirjoittanut VesaK »
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

ZuberZakari

  • Jäsen
  • Viestejä: 61
Lainasin Tintti ja aakkostaiteen kirjastosta. Se on mielestäni ehkä yksi parhaimmista Tinttialbumeista. Se viimeinen ruutu oli kyllä vähän liian legendaarinen, kun Tintti muuttuu patsaaksi ja lopettaa seikkailunsa. Onkohan se ruutu tehty Hergen kuoleman jälkeen?

Outi

  • Sarjakuvafestariassari
  • Jäsen
  • Viestejä: 426
Se viimeinen ruutu oli kyllä vähän liian legendaarinen, kun Tintti muuttuu patsaaksi ja lopettaa seikkailunsa. Onkohan se ruutu tehty Hergen kuoleman jälkeen?

Minunkin oli vaikea uskoa, että tuo ruutu todellakin on se viimeinen, sen verran elämää suuremmaksi "viimeiseksi ruuduksi" se jäi. Mutta uskottava se kai on! Kaunista, että tarina jättää lukijan klassisen "kiipeli-ratkaisu-kiipeli"-juonen jännittävimpään kohtaan. Tintti jää siis ikuisiksi ajoiksi kiipeliin, todellisuuden ulkopuolelle, aika-avaruuteen jossa hän on aina 15-v. ja seikkailu on aina kesken...Täydellinen lopetus!

Itse olen onnellinen, että sain kirjan lukea. Se avaa aivan uuden ikkunan Hergen luomistekniikkaan. Kovin kiinnostava tarina ei itsessään ollut, ja näin 2000-luvulla varsin vanhahtavakin.

Maatajärkyttävimmät osiot lienevät ne, jossa Tintti puhuu ainakin 2 lausetta sen sihteerin kanssa - siis ensimmäistä kertaa Tinttimaailmassa on "oikea" (nuori) nainen jolla on rooli ja joka puhuu??? Voiko tämä olla totta??? Ja älkää yrittäkö mitään Haijärvi-juttuja, puhun "oikeasta" Tinttimaailmasta.

Siis historiallisena todistusaineistona ehdottomasti julkaisun ansaitseva - ja mitäänhän ei ole pakko ostaa jollei itse halua. Mitkään piraattihässäkät eivät minua kiinnosta - jos se ei ole Hergen, niin se ei ole oikea Tintti eikä näinollen auta minua saamaan seliville, miten Tintille OIKEASTI käy...

Alkuperäinen Ranskaversio oli muuten vimmatun vaikea lukea kaksioisaisuutensa takia, toivottavasti Suomilaitos on järjellisempi!

Hergehän kielsi vimmatusti jatkotintteilyt, ja tähän asti vaimo & tämän uusi mies ovatkin toivetta kunnioittaneet. Tiukkana he ovat olleet myös oheistuotteiden laatu- ja lupa-asioissa, kaikki Tintti-tavara on A-luokan luxusmerchandisea. Mutta kun he vielä pari vuotta seuraavat, miten Asterixin runnotulla ruumiilla rahastetaan massoja, niin voi siinä mielipide vaihtua.



« Viimeksi muokattu: 22.04.2006 klo 16:55:16 kirjoittanut Outi »
We all need an Alan Rickman to read Shakespeare sonnets to us every night