Kirjoittaja Aihe: Roope-setä -lehti  (Luettu 214708 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

Dennis

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 752
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #555 : 29.01.2015 klo 15:22:48 »
Uudistettu Roope-lehti ei mitään riemua aiheuttanut, odotin että Mikkiä olisi ollut, mutta ei taaskaan ollut!

Ei lehti mitään kuraakaan ollut, on edelleen paras Sanomien sarjakuvalehti tällä hetkellä, lehti jota voi lukea ilman suurta turhautumista.
Je suis alle kuuden euron pizza!

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #556 : 14.02.2015 klo 16:00:05 »
Hessu journalistina. No, kannanotto sekin.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #557 : 17.02.2015 klo 12:02:44 »
Hessu journalistina. No, kannanotto sekin.

Hessu-sarja olikin nyt sitten lehden ainoa valopilkku.
Aloitustarina kuumaa jäätä on tarinaltaan moneen kertaan varioitu höpellys ja piirrosjälki semmoista haparointia, minkä luuli jääneen 70-luvun alkupuolelle. Uhhyh.

Timo

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 232
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #558 : 01.03.2015 klo 11:47:32 »
Tuli pitkästä aikaa ostettua lähikaupasta Roope-setä, koska se oli Scarpa-numero (1/2015) ja koska hinta oli puolitettu 2,75 euroon (uusi hinta muuten oli jopa painettu lehden kanteen ihan alun perin, joten olikohan se lehden toinen painos?). Tuli myös luettua lehti kokonaan, mitä ei ollut tapahtunut todella moneen vuoteen.

Lehti oli näemmä kaikkien aikojen ensimmäinen ns. platinanumero. Minusta se oli selkeästi kaksijakoinen: kaksi ekaa tarinaa Karnevaalihuumaa ja Etelämeren turjake, toimivat, niissä oli ajattomuutta, anarkistista vauhdikkuutta ja hauskoja vitsejä Roopen rahasäiliössä. Jälkimmäinen stoori oli ennestään tuttu tarina taskukirjoista.

Kaksi viimeistä kertomusta, Musiikin mahti ja Ässien ässä, olivat heikkoja tai jopa surkeita. Minusta taidekin oli astetta heikompaa, eli siinä mielipiteeni eroaa äskeisestä Keuhkon näkemyksestä. Olisi mielenkiintoista kuulla millä perusteella ne oli valittu, sillä ne eivät tehneet kunniaa Scarpalle. Esim. musiikkitarinassa oli paha kusu, kun Roope ei älynnyt äänittää säveltä, joka aukaisi hänen rahasäiliönsä oven, mutta Karhukopla kekkasi tehdä sen heti. Ässien ässä oli pelkkää aivotonta kohellusta. No, Inducksin mukaan seikkailut olivat sentään ennen julkaisemattomia suomeksi, ja esiintyi niissä vaatimattomissa sivurooleissa myös Scarpan luomia hahmoja, mutta luulisi, että parempiakin samanpituisia juttuja olisi löytynyt.

Scarpa-aiheisiin artikkeleihin en ollut ihan tyytyväinen. Ne olivat lyhyttä silppua, jossa kieltämättä kuitenkin oli elämän makua ja tehtiin juhlakalua läheiseksi lukijalle onnistuneesti. Scarpan myönteisen Mikki-käsityksen perustelut olivat kiinnostavat. Tekstiä olisi silti saanut olla artikkeleissa enemmän, ja vastaavasti niiden otsikot ja oheiskuvat olisivat saaneet olla huomattavasti pienemmällä.

Jos Scarpan syntymävuosi kerrotaan jutuissa jopa kaksi kertaa, olisi nyt hänen kuolinvuotensakin pitänyt kertoa. Ristiriitaisesti yhdessä kohdassa sanottiin Scarpan kirjoittaneen noin kolmasosan piirtämistään tarinoista, mutta toisessa kohdassa määrä olikin noin puolet. Ja sarjakuvantekijän työskentelytavat ja -tekniikat olisivat kiinnostaneet enemmän kuin jokin myyttinen Venetsian inspiraatio. Scarpan mainittuun suureen suosioon Yhdysvalloissa olisi voinut tarttua (esim. siten, että paljonko häntä on julkaistu siellä, milloin ja missä lehdissä); ainakin minulle asia on vieras.

Kirjoittajien nimet olisi saanut lukea kaikissa artikkeleissa, ja aiemmin julkaistussa artikkelissa sen alkuperäinen julkaisupaikka eli Aku Ankan numero. Sisällysluettelossa oli seikkailujen järjestyksessä virhe ja muutenkin vajaasti kirjoitetut artikkeleiden nimet. Olivatko tuollakin sivulla oheiskuvat ja jättiotsikot muka niin tärkeät, että piti lyhentää artikkeleiden nimet sisällykseen?

Kaikkiaan ihan hyvä lehti silti. Olen takavuosina pettynyt Roopen ja Akun sisältöön niin monesti, että en ole viitsinyt edes vilkaista niitä. Semmoinen fiilis on tullut, että kovasti yritetään miettiä muita uudistuksia, mutta itse julkaistavien tarinoiden ja taiteen sisältöön ei niinkään panosteta. Suuresta seikkailumäärästä pitäisi valita suomeksi vain parhaimmat. Vuoden kakkosnumero on jälleen varsin huono, ja ostamatta jää vuorenvarmasti, vaikka saisin puoleen hintaan.

J Lehto

  • Ulvova molopää
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 709
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #559 : 01.03.2015 klo 12:04:53 »

Yleisestikin ottaen italo-Disneyn taso oli jo vuoden
1970 tienoilla  enää varjo entisestään. Scarpan tuotannossa
pudotus on sitäkin tuntuvampaa, kun Cavazzano jätti
tussaajan pestin. Ja hänen kulta-ajan tuotantonsa on
suurimmaksi osaksi jo suomennettukin.

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 232
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #560 : 01.03.2015 klo 14:14:33 »
Silloin on tietysti paha valita laadukkaampia juttuja suomennettavaksi, jos niitä ei ole edes italiaksi.

Saatat, J Lehto,  olla oikeassa Scarpan taiteesta, mutta kuitenkin minusta heikon Ässien ässä -tarinan oli tussannut Cavazzano.

Roope-sedän Scarpa-numeron kaksi jälkimmäistä tarinaa on 60- ja 70-luvuilta, kun kaksi ensimmäistä ovat 50-luvulta. Jos se Venetsia vaikka saastui, ja tarinat ja taide huononivat siksi. :)

En ymmärrä väitettä Venetsiasta taiteen inspiraationa. Luuleeko joku, että siellä on lämmintä ja gondoleita aina? Paikassa haisee keväällä ja on koleaa talvella ihan kuin monessa muussa paikassa Euroopassa. Ja miten historiallinen Venetsia muka näkyy Scarpan taiteessa, joka yleensä sijoittuu nykyaikaan?

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 890
  • Hornan kekäleet!
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #561 : 02.03.2015 klo 09:47:23 »
Todennäköisesti ainakin minä herkistyisin helpommin piirtämään Venetsian keskustassa kuin Karkkilan keskustassa :). On se vaan nätti kaupunki.

Minä en myöskään voi millään allekirjoittaa väitettä, että italo-Disneyn taso oli 70-luvulla vain varjo entisestään. Olkoonkin, että Cavazzano oli paljon parempi tussaamaan Scarpan tarinoita kuin esim. Sandro Zemolin. Mutta 70-luvulla Scarpa oli edelleen pitelemätön, minkä lisäksi Cavazzano alkoi tehdä omia tarinoitaan ja oli mielestäni pahaimmillaan silloin. Massimo de Vita pääsi myös uransa huipulle 1970-luvulla. Ja väittäisin myös, että Carpi oli parhaimmillaan juuri 1970-80 -luvuilla. Totta on, että huonojakin tarinoita mahtui mukaan, mutta mielestäni käsikirjoittajatkin olivat ylisesti ottaen vireessä. Etenkin Guido Martinan Ankka-tarinat ovat tuolta ajalta miellyttävämpiä lukea kuin esim. 1950-60 -lukujen kusipääankat (anteeksi ruma kielenkäyttöni). Myös Pezzin tuli 70-luvulla vahvasti mukaan, ja hänen tarinoistaan olen tykännyt aina. En nyt ulkoa muista, paljonko Scarpa kirjoitti tarinoitaan 1970-luvulla, mutta varmasti jonkin verran. Ja hänellä on on aina ollut siihenkin juttuun juuri oikea ote.
« Viimeksi muokattu: 02.03.2015 klo 10:08:21 kirjoittanut Janne »
"Tex-tieteen yli-morisco"

J Lehto

  • Ulvova molopää
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 709
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #562 : 02.03.2015 klo 10:17:59 »

Poikkeuksia toki on, mutta 70-luvun alku on mielestäni
silti vedenjakaja, jonka jälkeen tarinat alkoivat toistaa
kaavamaisesti tiettyjä perusmalleja (tyyliin, Roope lähtee
noutamaan jotain mytologista esinettä, hanke menee metsään,
Roope saa jonkin moraalisen opetuksen ja Aku tekee hyviä
räiskäleitä). Sitten vielä mentiin täysillä Tähtien Sodan matkaan
ja alettiin tehtailla aivan infantiileja megaeepoksia.

Ei enää keksitty sellaisia nerokkuuksia kuin villakaivos tai
merenalaiset mansikat. Ei ollut satiirisia yhteyksiä tosielämään,
veroilmoituksia, kutsuntoja, oppivelvollisuuksia. Ja mikä masentavinta,
hillittön sadomasokismi siivottiin pois.

Henendo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 396
  • Kunnia myös hiirimestareille!
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #563 : 02.03.2015 klo 18:11:39 »
J Lehdolla on erittäin hyvä pointti. Italo-Disneyn 1950- ja 1960-lukuihin on aina kohdistunut syvä kunnioitukseni, mutta olen nähnyt myös seuraavissa kolmessa vuosikymmenessä ja uuden vuosituhannen puolellakin paljonkin hyvää (toki yhä vähenevissä määrin kohti nykypäivää tultaessa joitain nousukohtia lukuun ottamatta). Tämä sai ajattelemaan kyllä uudella tavalla.

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 890
  • Hornan kekäleet!
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #564 : 02.03.2015 klo 20:15:12 »
Saattaa olla, että en ole tuossa asiassa nähnyt metsää puilta. Toki olen minäkin huomannut, että tietty anarkistisuus loistaa 70-luvun tuotannossa poissaolollaan. Tämä ei välttämättä ole ihan aina huono asia...
"Tex-tieteen yli-morisco"

Dennis

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 752
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #565 : 03.03.2015 klo 22:43:08 »
.... Semmoinen fiilis on tullut, että kovasti yritetään miettiä muita uudistuksia, mutta itse julkaistavien tarinoiden ja taiteen sisältöön ei niinkään panosteta. Suuresta seikkailumäärästä pitäisi valita suomeksi vain parhaimmat. Vuoden kakkosnumero on jälleen varsin huono, ja ostamatta jää vuorenvarmasti, vaikka saisin puoleen hintaan.

Ei ole oikein napannut nämä kaksi ekaa numeroa, vähän kuin olisi hampurilainen ilman pihviä.

Ihan okei kamaa, mutta ei mitään ihmeellistä. Eikä tälläkään kertaa ollut ollut odotukset kovin korkealla, jonkinlaista rohkeutta perään näihin sarjisvalintoihin.
Je suis alle kuuden euron pizza!

KaiketsuZ

  • Jäsen
  • Viestejä: 186
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #566 : 25.03.2015 klo 19:31:57 »
Roope-setä 3/15 nähty tänään marketin taskarihyllyssä. Mukana Heshukkaa, mikä yllätti, koska oletin sarjan siirtyneen kokonaan Supertaskareihin. Mitenköhän tämä sarja nyt tullaan jakamaan kahden eri julkaisun kesken?

Toinen yllätys oli, että aiemmin tämän numeron teemaksi ilmoitettu Neiti Näpsä ei taida olla mukana yhdessäkään tarinassa? Jutut vaikuttivat sen luokan bulkilta, että en jaksanut ostaa.

Henendo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 396
  • Kunnia myös hiirimestareille!
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #567 : 25.03.2015 klo 19:41:11 »
Toinen yllätys oli, että aiemmin tämän numeron teemaksi ilmoitettu Neiti Näpsä ei taida olla mukana yhdessäkään tarinassa?

Helmikuista Karhukopla-teemaakaan ei tuotu mitenkään esille. Kopla esiintyi Roope-johtosarjassa ja omassa nelisivuisessa jutussaan. Näpsästä ei tosiaan saa tälle kuulle teemaa nimeksikään, hahmo ei vilahtanutkaan lehden sivuilla. Taitavat teemat rajoittua noihin platinanumeroihin, joissa kussakin valokeilaan otetaan yksittäinen piirtäjä. Erikoista toki ilmoittaa muihinkin numeroihin omat teemansa, jos niistä ei ole aikomustakaan välittää mitenkään.

Kääk13

  • Jäsen
  • Viestejä: 992
  • Tripla Kääk!
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #568 : 26.03.2015 klo 07:48:10 »
Mukana Heshukkaa, mikä yllätti, koska oletin sarjan siirtyneen kokonaan Supertaskareihin. Mitenköhän tämä sarja nyt tullaan jakamaan kahden eri julkaisun kesken?
Roope-setä-lehdessä julkaistaan näitä pitkiä 45 sivuisia Heshukka-tarinoita mitkä ovat ilmeisesti olleet Italiassa ilmestyneen X-mickey-lehden johtosarjoja ja kai niitä juttuja mitkä edes joiltain osin vievät tarinasarjaan juonta eteenpäin.

Ainakin nyt näissä kahdessa ensimmäisessä SuperTaskarissa on ollut sitten näitä irrallisemman tuntuisia lyhyempiä 12-14 sivuisia hupailuja ja 4 sivuisia "Heshukan kysymysnurkka" juttuja. Ilmeisesti täytetarinoita siis.
Kääk13-kirjoittaa!

Kujis

  • Varastomies
  • Jäsen
  • Viestejä: 795
  • Elämme kovia aikoja ystävä hyvä!
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #569 : 24.04.2015 klo 07:13:46 »
Jee, se olikin taas Platinan aika Giorgio Cavazzanon kipparoimana. Mielenkiintoinen paketti. Mukana kaksi Ankka-tarinaa ja Kaksi Mikki-tarinaa. Toinen Mikeistä on Castyn käsialaa. 50-sivuinen Nefaustuksen saari. Kokonaisuudessaan kattava paketti uutta ja vanhaa Cavazzanoa :-D