Ei me osata näemmä edes latoa.
No eipäs nyt vedetä kirjaketta nenään. Kyllä ne ladotut kuplat useimmissa sarjoissa kelpaavat. Joskus vain huomaa alkuperäistä nähdessään, että tekstaus onkin ollut aivan eri näköistä. Silloin tulee miettineeksi, että jos tämä sittenkin olisi tehty käsin...
Ongelmallisin tässä Jysäyksessä on Vincent ja Van Gogh. Smudjalla lie ollut joku ajatus mielessään, kun hän on valinnut tekstausta tähän sarjaan. Ranskankielinen teksti näyttää hyvin täsmälliseltä, mutta voipa silti olla käsin tehty. Ranskaa en ymmärrä käytännössä lainkaan, mutta oliko niin, että Smudja on tehnyt sivut 50x70 plansseille? Siinähän olisi jo tilaa vääntää kalligrafiaa... No olisihan se ollut hirmu homma litteällä terällä alkaa askarrella suomennosta, mutta kenties vaikka Linotypen Clairvaux tai Ondine olisi tekstityyppinä istunut tähän, siis ladottuna.
Suomennoksessa myös tekstilaatikoiden taustat ja sijoittelu on erilaista, puhekuplista ja kissojen metakasta puuttuvat konttuurit - mikä herättääkin kysymyksen, että minkälaisessa muodossa mahdatte saada aineiston? Ovatko nämä semmoisia juttuja, joihin ei ole ollut mahdollista vaikuttaa? Toisaalta kumminkin onomatopoietiikka oli osin hienosti suomalaistettu...
Mitä mainontaan tulee, jos joku täällä käy oikeassa työssä,
Näissä oloissa, lasketaanko mainospellen homma oikeaksi työksi?

Asiaan. Lehden sarjoista Sokrates kiehtoo minua eniten. Persoonallisia ja hauskoja sivun mittaisia tiivistelmiä, ajatteluttaviakin, ja heti seuraavalla sivulla juoni jatkuukin uudesta näkökulmasta. Piirrostyyli näytti alkuun erikoiselta , mutta alkoi pian viehättää. Tässä hieno filosofis-absurdi käsikirjoitus ja piirrosjälki sopivat hyvin yhteen. Erityisesti pidän varjon käytöstä ja zoomauksista tässä. Kestävää kamaa.
Alppien nero on hauska esimerkki ruutujaon käytöstä juonessa. Kerrassaan riemastuttava aukeama.
Liekehtivän Ruusun jatkoa odotan kiinnostuneena. On siinä sen verran mukava soppa eri elementtejä ( musketöörejä, robin hoodia, zorroa, ryysyistä rikkauteen, kostoteema). Ja varmasti vielä muutama muu juttu, joista tarinan alussa on vasta viitteitä. Piirrosjälki on enimmältään kaunista ja sopii tarinaan hyvin. Mangaa vai ei -keskustelun voi mielestäni jättää omaan arvoonsa. Tämä toimii omillaan.
Myös Vincent ja Van Gogh osoittautunee aikaa ja lukemista sekä erityisesti katsomista kestäväksi tarinaksi. Upeita näkymiä, absurdeja viittauksia, hauskoja perspektiivejä. Kyllä pidän vaikka ladonnasta urputankin.
Tämä Jysäys hintansa haukkuu komeasti. Hyvää työtä, Mattipekka. Seuraavia yllätyksiä odotellessa voisi sanoa puolikoira Sokrateen tapaan - muutamia kommentteja hiukan ihmetellen - "Sarjisfanien tuntemus kun ei ole erikoisalaani."