Puro: "jos meidän kieleemme on tulossa tai jo käytössä suomalainen manga -nimitys, se on ihan sama mitä mieltä puristit ovat."
Tämä(kin) keskustelu olisi käynyt täysin mahdottomaksi jos jokainen pseudo- tai finn- etuliite tipautettaisiin pois. On siis tilanteita, joissa tyypittelyä tarvitaan. Kavereiden kesken höpistessä, kun ymmärretään mistä on kyse, se on yks hailee mitä sanaa käyttää. Mutta esim. luennoidessa ja kauppaa tehdessä (miksei myös nettifoorumilla?) olisi hyvä tuntea termit, jotta välttyy väärinkäsityksiltä. Kukin saa silti olla mitä mieltä haluaa ja käyttää mitä tahansa termejä.
Koen kommunikaation niin vaikeaksi, että vastustan kielen tahallista raiskaamista, esim. sitä että 20 sivuista A6 vihkoa kutsutaan albumiksi, olkoon tämä sitten vaikka purismia.
Justen: "kun katson sitä vähää eurooppalaista sarjakuvaa, mitä eteen tulee, niissä kaikissa on oma persoonallinen tyylinsä, joka omalla tavallaan ei jäljittele edeltäjiään, vaikka niistä vaikutteita saakin. Että jopa huonoimmat heistä ovat paljon edellä japanilaisia vastineitaan."
Justen myöntää, että ei ole tutustunut kovin laajasti ranskalaiseen- eikä japanilaiseen sarjakuvaan. Kommentti on nähtävä siinä valossa, mikä on näiden alueiden suomeksi/englanniksi julkaistun materiaalin substanssi.
Ranskassa julkaistaan vuosittain 2000-2500 sarjakuva-albumia (joista manga-pokkareita 10-15%) ...Ja Ranska on vain osa Eurooppaa. Japanissa puolestaan pyörii lehdissä jatkuvasti tuhansia eri sarjoja.
Ronkainen: "Manga tarkoittaa yleiskäytössä siis (niin väärin kuin se onkin) kutakuinkin näitä pokkareita joiden tyylin tunnistaa heti. Harva meistä on varmaan nähnyt japanilaisia indie-sarjakuvia, jotka poikkeavat tuosta mediaanista."
Jenkkipokkareissa on julkaistu niin pseudomangaa (Stan Sakain, Yojimbo) kuin
kuin gekigaakin (esim. Shirato Sanpein The Legend of Kamui). Noin yleisesti ottaen luulen, että juuri gekiga sekoaa lännen julkaisuissa sulavasti mangaan.
"Indie" -mangaa eli undergroundia on julkaistu englanniksi (USA:ssa) kolme kokoelmaa:
Sake Jock, Fantagraphics books, 1995
Comics Underground Japan - A Manga Anthology, Blast books, 1996
Secret comics Japan, Viz, 2000
Lisäksi tässä uudessa Manga Design kirjassa (jonka arvostelin äskettäin Kvaakiin) on joitakin näytteitä samoin jossain Raw -pokkarissa ja Comics Journalissa on julkaistu mangaa taiteellisempaa japanilaista sarjakuvaa.
Tämäkin koko japanilainen underground on pitkälle määrittelykysymys, sillä samoin kuin lännessä, Japanissa u-taiteilijat murtautuvat (ja heidät syleilllään) usein mukaan valtavirtaan.
Aura: "No, en ole ajautunut pelkästään hankalalle alalle vaan myös hankalan tyylin pariin."
Olen Nääsin kanssa samaa mieltä siitä, että on piirtäjien kannalta pelkästään hyvä että manga-piirustustyyli tuli Suomeenkin. Sekä jenkkien mainstream, että heidän ja euroopan alternative/avantgarde ovat kaukana siitä, mihin sarjakuvapiirtusharrastusta aloitteleva nuori voi, tai haluaa(!) pyrkiä. On normaalia haluta piirtää kuten "oikea sarjakuvapiirtäjä/mangaka"!
Kuten Nääs totesi, manga tarjoaa piirtäjälle/kertojalle hyvän lähtökohdan ja tavoitemaalin. Ja mitä yleisöön saavuttamiseen tulee, nähdäkseni Aura on valinnut vähemmän hankalan tyylin. "Persoonallinen ruputyyli" ei kiinnosta muita kuin korkeintaan tekijän kavereita.
Naas: "Toisekseen mikäli ei halua ensin käyttää puolta elämäänsä 100% omaperäisen piirrostyylin kehittämiseen."
Omaperäinen piirrostyyli on kummallinen asia, tai siis se miksi sitä pidetään niin tavoittelemisen arvoisena. Tunnistettavalla piirrostyylillä on käyttöä vain kaupallisesta näkökulmasta (ja tekijälle egon hierojana). Toki hyvä tyyli venyy moneen tarkoitukseen, mutta yleisesti ottaen en voi käsittää miksi tekijän pitäisi pyrkiä maneeriin, luutuneeseen tapaan kuvata asioita?! Ei oma tyyli tee tarinasta tai sen kerronnasta yhtään sen parempaa.
Tai no okei, yleisö kirkuu kun se saa käsiinsä lempipiirtäjän (lempityylillä) tekemää tavaraa, eli onhan se sittenkin parempaa - tavallaan.
Erwilin vertaus Akkaripokkariin on hyvä. Monet näkevät vain Aku Ankka -sarjakuvan, toiset taas erottavat joukosta ne "hyvät piirtäjät". Samoin on mangan kanssa, etsivä löytää.