No, se nyt vielä puuttuisi, että juttu kertoisi vaikkapa Charlierista! Aika alas tunnutte asettavan riman ammattikirjoittajalle.
Oman arvioni mukaan juuri oikeaan korkeuteen.
rehellisyyden nimissä:
YLEn puolella nähdään yhä vaivaa kansansivistyksen saralla ja heidän journalistiikkansa koettaa pitää yllä tietoisuutta muuallakin kuin bedefiilien parissa.
Asterix on kansankerroksia läpäisevä osa sarjakuvakenttää tässä maassa ja uutisointi jonka aivan joka kohta ei ole pielessä massamedian puolella on syy iloon.
Sen sijaan isossa maassa kuten Ranskassa bisnes on eri luokkaa ja myös toimijoita siinä busineksessa enemmän. Silloin se sota ei niin yhtä miestä kaipaa. Periaattessahan oikeassa iässä( 9-16 tms) oikeaan aikaan (silloin kun ei vielä ollut telkkaria) lukijasukupolvet ovat monessa maassa luoneet sen sarjakuvamarrkinan. Ellei silloin olisi ollut Tezukaa tai Hergéä tai Coscinnyä, niin todennäköisesti olisi ollut joku muu, johon homms olidi profiloitunut, joku jota markkinointikoneisto olisi nostanut. Self made -miehet kuten Joonas, ovat sitten asia erikseen.
Maan koko ja sarjakuvakentän koko eivät korreloi. Pidän teoriaasi, kuten myös tätä:
Hän, ja hyvin pitkälle vain hän, sai aikuislukijat arvostamaan sarjakuvia.
uskottavina mutta vain osina kokonaisuudesta ja kuten sodissakin, vaikka ulkoinen viitekehys ja zeitgeist ajaa tiettyä vääjäämättömyyttä, ilman sitä yhtä miestä tai naista, ratkaisevassa paikassa ratkaisevaan aikaan, ei ole koko sotaa tai vaihtoehtoisesti se vain jatkuu ja jatkuu.
Goscinnyn vaikutus koko ranskankieliseen ja jopa eurooppalaiseen sarjakuvakenttään on suhteeton verrattuna normitekijään.
Se että hänelläkin oli vaikutteita toisilta ei vähennä Rene Goscinnyn arvoa saati vähennä Eisnerin, Tezukan tai vaikkapa Disneypuolen Barksin vaikutusta.
Albert Uderzoa unohtamatta sen puoleen, mutta niin loisteliaan vaivaton ja lennokas kuin viivansa olikin, ei Asterix olisi noussut siihen mitä on ilman oikeassa paikassa ollutta käsikirjoittajaansa.
aiempi huomio Charlierista on sattuva: raudanluja ammattilainen ja työmyyrä ja myös Piloten perustajia...ja niin paljon kuin Haikaralaivueesta ja Blueberrystä pidänkin onko hän se joka mullisti ranskalaisen sarjakuvan? Ei ikävä kyllä, merkittävä ja suositeltava tekijä jonka henkilöhahmoissa on luonnetta mutta ei kuitenkaan Goscinnyn tai Giraudin veroinen virtuoosi.
(Goscinnyn kohdalla, vaikka elikin 51 vuotiaaksi, myös ennenaikainen kuolema nosti tavallaan musiikista tuttuun "kerho 27n" joukkoon. Taitavan, luovan ja humaanin ihmisen menetys on aina tragedia, mutta samalla on myös ne menetetyt kertomukset hänen mukanaan. Kyynikko minussa sanoo etuna ettei Goscinny päässyt iän myötä menettämään otettaan vaan kuoli huipulla tehden asiaa jota selkeästi rakasti)