....
lapsia syntyy jatkuvasti ja joka vuosi. Ja ajan myötä,kun silmä
jossain ko.sarjiksesta vinkin näkee, tulee ainakin muutama,satakin, uutta Yoko Tsunosta pitävää,jotka haluais kaikki Yoko-alput. Vaan eipä ole,eipä saa. Loppu.Finito ja kaputt.
Ja sitten muutamaa harvaa alpparia myydään jossain huutiksessa niin kivikovaan kiskurihintaan,että itse Roope-Ankkakin kihisee kateudesta.
Eli kysyntää olisi,jos tarjontaakin olisi. Se kysyntä vain jakautuu vuosille eikä siten sovi egmontin,rahatpoisheti,kaltaisille kustantamoille.
....
Ja tästä syystä sen tulisi luopua kustannusyksinoikeudesta Tsunoon (aivan samoin kuin Jalavan Valerianiin,jne).
Vapain kustannusoikeuksin pienkustantamo voisi pitää kaikki Yoko
(ja muitakin)-alpparit
digimuodossa ja painaa alpun kerrallaan aina kun joku sen nettisivuilta tilaa.
....
Ja pliis, älkää väittäkö etteikö tämä ole mahdollista,sillä nyt on jo näitä kirjakerrallaan puljuja ja digikirjakin on tulossa kovaa vauhtia.
ei, sinä missaat täysin lönkan pointin itse.
digikirja ja pienkustantamo eivät eroa egmontista yhtään, idea on yhä rahat-pois-heti, se on se aina, kaikessa.
tuossakin on kustannuksia ja niin ikävää kuin se onkin ei kukaan luovu kustannusoikeuksista sen enempää kuin yksittäinen ihminen omista varoistaan kuukaudesta toiseen ilman oikeudenmääräystä tms.
ei edes se pienyhtiö, yhtä hypoteettisesti voisi ottaa tilanteen jossa ihminen tekisi tilauksen Yokoista, pienyhtiö painaisi sen mutta sitä ennen halpafirma X tarjoaisi -50% hintaan Yokot PDFna ja asiakas peruuttaisi tilauksen jättäen kulut pienfirmalle jonka täytyisi nyt toivoa että joku ostaa Yokot.
Lönkan lähtökohta oli ostakaa kun tavaraa on, normihintaan joka ei ihan oikeasti ole sarjakuvista, kirjoista, elokuvista ja musiikista mikään ylivertainen selkänahankin vievä summa.
Eli nk. tervettä arkijärkeä.
Siitä olen puolestaan kanssasi samaa mieltä että kustantamoilla tulisi olla jatkuva, takautuva kirjasto, eritoten klassikoistaan, eli jos haluat Yoko Tsunon, Corto Maltesen, Valerianin, Batmanin, Don Rosan mitä ikinä voit tilata sen kustantamolta jolla oikeudet ovat.
Näin ei tällä hetkellä ole, johtuen lyhytnäköisestä markkinatalousajattelusta.
Se ei parane korvaamalla se toisella yhtä älyttömällä järjestelmällä.
Tämäkään ongelma , lyhytnäköisyys vanhemman tuotannon suhteen,ei ole yksin Egmontin ongelma, eikä uusien sarjojen lanseeraukseen käytetty aika(liian moni sarja saa kirveestä niin alkumetreillä ettei ostavaa yleisöä ehdi syntyä).
Vapaat kustannusoikeudet on paperilla hyvä idea, mutta ihmiselle jolla ei ole naiivia käsitystä ihmisluonteesta lopputulos on sitten asia erikseen.