Mä laadin vastaavan listan joskus 3 vuotta sitten ihan omasta päästäni ja käytin sitä mm. Lahdessa. Mangasta ja digitaalisesta sarjakuvasta löytyy kanssa ihan omansa. Laatimiani listoja käytettiin apuna mm. SSS:n asiasanaston laadinnassa. Tossa peistaamassasi on aika huvittava tuo kohta:Regional categories
Ja mikähän genre on muka fumetti? Sillä saatetaan viitata fotonovellaan tai fumetti neriin, mutta olkoon vaan vaikka miten arvovaltaisia tahoja, puutteellinen eli suppea on lista ja köpö ja "jenkki".
Kyllähän sitä voi kaiken maailman teorioita miettiä, mutta käytännössä monikaan ei tee tietoisesti genresarjakuvaa. Jotkut saattavat pyrkiä keinotekoisesti hämärtämään töissään noita rajoja ja useimmat sarjat sijoittuukin useampaan genreen. Esimerkiksi huumorigenre on jo ajatuksena aika mielenkiintoinen. Kuuluvatko siihen kaikki sarjakuvat joissa on huumoria, millaista huumorin pitäisi olla ja saako mukana olla ollenkaan jännitystä?
Lienen jo maininnutkin, mutta toistetaan nyt vielä. Perusongelmat Kvaakin äänestystä laadittaessa kumpuavat ihan käytännöstä, siitä materiaalista. Pitää miettiä millaisia julkaisuja on mielekästä vertailla keskenään ja montako ehdokasta mihinkin sarjaan löytyisi!? On päätettävä pitääkö jokaiselle julkaisulle löytyä paikka listoilta? Tässä näytille joitakin Ylläpidon puolella pyöriteltyjä hahmotelmia kategorioiksi:
1 Strippikokoelma
2 Viikkosarjakokoelma
3 Novellikokoelma
4 Sarjakuvaromaani/novelli
5 Antologialehti/antologia-albumi
6 Vuoden tuotanto (Kustantajalle ulkoasun designistä ja tal. panostuksesta)
7 Sarjakuvan rajoja tutkiva (sisällöltään tai muodoltaan hankalasti luokiteltvat)
8 Kvaak Grand Prix (listan laatijan valitsema vuoden parhaimmisto)
Tai
1 Huumori
2 Seikkailu
3 Draama/novelli (eli sarjakuvaromaani jonka käsittelytapa on aikuinen )
4 Artsu/Alternative
5 Elämänmaku (Slice of life)
6 Tyylilajien kokoelma
7 Kvaak Grand Prix (listan laatijan valitsema vuoden parhaimmisto)
Tai
1 Esikoinen
2 Strippikokoelma (Näitä on 12kpl!)
3 Viikkosarjakokoelma
4 Novellikokoelma
5 Sarjakuvaromaani
6 Omakustannealbumi
7 Rajoja kolkutteleva albumi
8 Seikkailusarjakuva
9 Antologialehdet ja albumit
10 Elämäkerrallinen sarjakuva
11 Vuoden tuotanto (Kustantajalle ulkoasun designistä ja tal. panostuksesta)
12 Kovakantisin
13 Sukupuolitettu sarjakuva
14 Ruutukokoelma
15 Minialbumi
Tällä kertaa äänestys puristettiin siis "vain" viiteen kategoriaan ja jokainen teos oli vain yhdellä listalla. Genrejaottelu vaatisi periaatteessa jokaisen alpun lukemista (tai edes näkemistä) päätöksen tueksi ja toisaalta se sulkisi jotkut työt, esim. antologiat äänestyksen ulkopuolelle. Missä genressä esim. seuraavat työt kilpailisivat: Miestennielijäksi sirkukseen, Linnut ja meret, Kalevala, Sexus comics Art, Tää pääkaupunki? Jos tarjoat yhdeksi vastaukseksi sarjakuvaromaania, viitsisitkö samalla määritellä sarjakuvaromaanin mitat?
Käytännön sanelema juttu on myös se, että jokaisen sarjan nimen pitäisi olla lyhyt/selkeä, iskevä ja mahdollisesti myös kuvaileva.