Kirjoittaja Aihe: DC:n ja Marvelin multiversumit  (Luettu 18350 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 171
DC:n ja Marvelin multiversumit
« : 10.03.2005 klo 14:08:56 »
Viimein sain aikaan tiivistelmän DC:n rinnakkaismaailmoista ennen Crisisiä. Keskityin Maa kakkoseen koska se oli esillä 100 kertaa enemmän kuin muut yhteensä. Jutun ei ole tarkoitus ollakaan kattava, vaan tiivistelmä keskittyen olennaiseen.

http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=451


Reima Mäkinen

 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 9 500
Re: DC:n ja Marvelin multiversumit
« Vastaus #1 : 10.03.2005 klo 20:12:44 »
Käsittämätön sotku tuo rinnakkaismaailma-juttu. Sinänsä huvittavaa, että tälläisia selityksiä on ylipäätään vaivauduttu keksimään. Ilmeisesti asia oli tärkeä lukijoille (käsikirjoittajille?)? Ajateltiinko sen tuovan jotenkin uskottavuutta hommaan, en silti täysin ymmärrä perusteita tämmäiseen menemiseen, sillä tarinathan muuten eivät ole olleet mitenkään kovin uskottavia tai loogisia. Vai oliko kyse siitä, että eri maailmoissa seikkailevia hahmoja ei hennottu lopettaa tai sulauttaa kaikkia samaan syssyyn?! Tässähän olisi vaikkaaihetta yliopistolliseen opinnäytetyöhön!

Onkos Kvaakissa juttua jo Marvelin vastaavista vedoista? Vai onko Marvel vain liittänyt uudet hahmot aina vanhaan jatkumoon? Entä miten Marvel-DC cross overit suhtautuvat tuohon. Tulevatko cross overien hahmot aina samasta Maasta vai useammistakin?!
 Hämiksellä ainakin on ollut useampia näitä erilaisia jatkumoita. Minusta nykmeininki (esim. Spider-Manissa) on hyvä. Ei turhaan selitellä tai sovitella uuden suhdetta vanhaan, vaan tehdään suoraan uutta, periaatteessa omillaan seisovaa matskua.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Markku Myllymäki

 • Lyijykynän jatke
 • Galleriataiteilija
 • Viestejä: 1 814
 • /* You are not expected to understand this. */
Re: DC:n ja Marvelin multiversumit
« Vastaus #2 : 10.03.2005 klo 20:33:52 »
Käsittämätön sotku kyllä, mutta aikanaan todellisen maailman fyysikko nimeltä Everett esitti monimaailmateorian, jonka mukaan rinnakkaiset maailmankaikkeudet ovat mahdollisia. Luullakseni teoria lopullisesti kumottiin vasta hiljakkoin.
When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.

Jouni Ahola

 • Jäsen
 • Viestejä: 195
Re: DC:n ja Marvelin multiversumit
« Vastaus #3 : 10.03.2005 klo 20:54:55 »
Luullakseni teoria lopullisesti kumottiin vasta hiljakkoin.

Mitä? Missä? Milloin? Kuka? Eihän sitä ole kumottu, onhan niitä rinnakkaisia maailmoita!  8)

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 047
 • <><
Re: DC:n ja Marvelin multiversumit
« Vastaus #4 : 10.03.2005 klo 21:46:51 »
Marvelillahan oli yhdessä vaiheessä käytännössä loputtomasti rinnakkaismaailmoja, kun lähes aina aikamatkustus loi uuden rinnakkaismaailman. Walt Simonson käsittelikin tätä probleemaa aika hyvin Ihmenelosissaan. Se Reedin ja tri. Doomin kaksintaistelu ajassa oli aika hyvä.

Mutta mä olen aina tykännyt DC:n rinnakkaismaailmoista. Ne tuntu aina jotenkin selkeämmiltä kuin Marvelin vaihtoehtotodellisuudet. Varsinkin Crisis on oikein loistava kosminen spektaakkeli.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 171
Re: DC:n ja Marvelin multiversumit
« Vastaus #5 : 11.03.2005 klo 07:01:27 »
Maa-2:n DC kehitti 1940-luvun sankareita varten. Ei haluttu panna heitä samaan maailmaan modernien sankareiden kanssa koska vanhoissa sankareissa oli samannimisiä hahmoja ja joissakin tapauksissa yhteyttä oli paljon muutakin kuin nimi. 60-luvun alku oli jotenkin niin hellyttävää aikaa DC:llä. Mitä tahansa kirjoittaja pystyi kertomaan ja lukijat nielivät kaiken.

Kuitenkin lukijat vaativat lisää tarinoita Maa-2:n sankareista ja koska tuo ensimmäinen JLA/JSA -kohtaaminen myi kuin leipä, kehitettiin pari rinnakkaismaailmaa lisääkin pian. Sitten maailmojen lisääminen lopetettiin ennen kuin mopo karkasi käsistä kokonaan. 70-luvulla taas vanha konsepti otettiin käyttöön kun DC oli ostanut pois kuleksimasta toimintansa lopettaneiden lehtiyhtiöiden hahmoja.

Englanniksi netistä löytyy fanien spekulointia maailmoista vaikka kuinka paljon kaikkia mahdollisia jatkumovirheitä oikomaan. Mm. DC/Marvel-crossovereille on "Crossover-Earth". Mutta vain neljälle ensimmäiselle jotka ovat siis pre-crisis.

Crisisin ilmestymisaikaan Marvelin silloinen editor-in-chief Jim Shooter totesi että "Marvelilla ei ole tarvetta tällaiseen. Me teimme kaiken oikein jo alunperinkin." Mutta jo tuolloin Marvel oli kehittänyt takautuvasti neljä eri Kapteeni Amerikkaa selittämään pois Kapun jatkumovirheet. Marvelin rinnakkaismaailmat eivät olleetkaan samalla tavalla laadittuja jatkumon korjaamiseen, pikemminkin ne vain sekoittivat asioita. Esim. 70-luvun Ihmenelosissa julkaistiin vuorotellen tarinoita kahden eri rinnakkaismaailman Reed Richardsista. Toisessa Reed oli Möykky ja toisessa vielä groteskimpi hirviö jolla lisäksi ei ollut kaikki kotona pääkopassa. Möykky-Reed oli sen sijaan yhtä rationaalinen kuin perus-Reedkin. John Byrne sanoi haastattelussa unohtaneensa nuo tyypit täysin tietoisesti. Mutta Byrnen jälkeen Tom de Falco kehitti Reedin joka matkustaa rinakkaismaailmasta toiseen tappamassa Reedejä.

Nyt DC:n universumissa on "Hypertime" jolla voidaan selittää kaikki DC:n julkaisut joskus jossain tapahtuneiksi. Konseptia on vain järkevästi käytetty säästeliäästi, ettei tule samanlaista sotkua kuin muinoin. Hypertime esiteltiin Valtakunnan ja voiman jatko-osassa "The Kingdom" jossa Kingdomin Teräsmies, Batman ja Ihmenainen kohtasivat normaali-DCU:n kaksoiskappaleensa. Myöhemmin klooni-Teräspoika kohtasi Silver Agen Teräspojan nostalgisia väristyksiä herättäneessä seikkailussa. Salama katosi aikavirtoihin ja kaksoiskappale paikkasi häntä vähän aikaa. Muita en ole havainnut.
« Viimeksi muokattu: 11.03.2005 klo 07:25:28 kirjoittanut Surfin Joe »

Markku Myllymäki

 • Lyijykynän jatke
 • Galleriataiteilija
 • Viestejä: 1 814
 • /* You are not expected to understand this. */
Re: DC:n ja Marvelin multiversumit
« Vastaus #6 : 11.03.2005 klo 08:34:35 »
Mitä? Missä? Milloin? Kuka?

Googleta "Afshar Experiment" (ja/tai "Kramer") niin löydät selostuksen asiasta. Vuoden 2004 tiedeuutisia.

Eihän sitä ole kumottu, onhan niitä rinnakkaisia maailmoita!  8)

Mikäänhän ei estä mielikuvitusta luomasta uusia, mielenkiintoisempia maailmoja. Onneksi.
When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 047
 • <><
Re: DC:n ja Marvelin multiversumit
« Vastaus #7 : 11.03.2005 klo 10:04:55 »
Mites se Teräsmies-tarina, jossa Teräsmies kohtaa alkuperäisen Teriksen? Se löytyy sieltä yheltä Teris-sivulta, mutta en ole lukenut...
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 171
Re: DC:n ja Marvelin multiversumit
« Vastaus #8 : 11.03.2005 klo 10:30:54 »
Tarkoitatko sitä Teräsmies vuosialbumi 1984:ää? En muista toista tapausta nähneeni jossa Terikset olisivat tavanneet nimenomaan missään muussa Teräsmies-lehdessä. JLA:ssa oli ensitapaaminen ja useampiakin muita. Sitten tietysti Crisis.

Tuon vuosialbumin alkuperäinen numero on DC Comics Presents Annual # 1, 1982.

DC Comics Presents oli varsinaisesti Teräsmiehen teamuppeja julkaiseva lehti, ehkä tusinan verran noita tarinoita on julkaistu suomalaisissa Teriksissä 80-luvun alussa. Mutta: lehdessä oli monissa numeroissa kiinnostava kakkossarja aiheena "mitä tapahtuikaan sille ja sille golden agen hahmolle".

Rami Rautkorpi

 • Siirtäjä ja vääntäjä
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 4 083
Re: DC:n ja Marvelin multiversumit
« Vastaus #9 : 11.03.2005 klo 10:42:52 »
Googleta "Afshar Experiment" (ja/tai "Kramer") niin löydät selostuksen asiasta. Vuoden 2004 tiedeuutisia.

Niin, New Scientist -lehdessä, jota pidetään tiedemaailman National Enquirerina. Valitettavasti Afsharin raporttia ei ole vielä julkaistu vertaisarvosteltuna, joten on epäselvää, tapahtuuko hänen kokeessaan sellaista, mitä hän väittää siinä tapahtuvan, ja onko se sitten jotain, mikä on Bohrin komplementaarisuusperiaatteen, ja sitä myöten monen maailman tulkinnan mukaan mahdotonta. Multiversumi odottaa hengitystään pidättäen, tietenkin...

Hämiksellä ainakin on ollut useampia näitä erilaisia jatkumoita. Minusta nykmeininki (esim. Spider-Manissa) on hyvä.

Siis nythän juuri Hämiksellä on useampia erillisiä jatkumoita, mutta ennen oli vain yksi. Vaikka jatkumon yksityiskohdat hieman huojuivat -- äärimmäisenä esimerkkinä Byrnen Ensimmäinen luku -- uusille versioille ei muodollisesti luotu uutta universumia. Reed Richardsin teorioiden mukaisesti tietenkin oli olemassa ääretön multiversumi, jossa jokainen mahdollinen universumi oli olemassa, mutta vain yksi universumi oli se virallinen, ja se tunnetaan Alan Mooren antamalla tunnuksella 616.

(Lukuunottamatta New Universeä, jonka Jim Shooter ideoi 80-luvulla, ilmeisesti omista protestoinneistaan välittämättä. Sitä ei ehkä kuitenkaan kannata laskea mukaan, koska siinä seikkailivat aivan uudet hahmot, eivätkä Marvelin vanhojen sankareiden uudet versiot.)

Kunnes tuli Heroes Reborn, jossa mm. Ihmenelosten uudet versiot seikkailivat omassa universumissaan, jonka syntyminen pohjustettiin muodollisesti Onslaught-crossoverissa. Sen jälkeen tuli Ultimate-universumi. Nykyään Marvelilla on myös lapsille suunnattu Marvel Age / Adventures -linja, joka oletettavasti myös tapahtuu omassa universumissaan. Ns. "ydinlehtien" seikkailut tapahtuvat edelleen samassa vanhassa 616-universumissa, ja suhtautuminen jatkumoon on jokseenkin sama kuin Stan Leellä aikoinaan: Ei sillä nyt ole niin paljon väliä, jos Peter Parkerin nimi yhdessä numerossa onkin Peter Palmer.
"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 171
Re: DC:n ja Marvelin multiversumit
« Vastaus #10 : 11.03.2005 klo 10:58:45 »
New Universen loputtua Mark Gruenwald käytti joitakin NU:n hahmoja kirjoittamissaan lehdissä. Quasarissa ja Starblast-minisarjassa. Vaikka Jim Shooter oli ilmoittanut että koskaan ei tule yhtään crossoveria näiden versumien välillä. Mutta Shooter olikin tuolloin jo poissa kuvioista.

Marvel Age Spider-Manin seikkailut ovat vanhoja Lee/Ditkon tarinoita uudelleenkirjoitettuina ja -piirrettyinä. Nykypäivän kersoja varten modernimpaa otetta. Ei voi suositella kenellekään.

Ja Bruce Bannerin nimi oli jossakin vanhassa tarinassa välillä Bob Banner. Lee sitten selitti asian että nimi on kokonaisuudessaan Robert Bruce Banner.

Rami Rautkorpi

 • Siirtäjä ja vääntäjä
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 4 083
Re: DC:n ja Marvelin multiversumit
« Vastaus #11 : 11.03.2005 klo 11:15:30 »
Marvel Age Spider-Manin seikkailut ovat vanhoja Lee/Ditkon tarinoita uudelleenkirjoitettuina ja -piirrettyinä. Nykypäivän kersoja varten modernimpaa otetta. Ei voi suositella kenellekään.

Marvel Adventuresin katalogi kuitenkin sisältää jo paljon enemmän kuin vain vanhoja tarinoita uudelleenkirjoitettua Lee/Ditkoa tai Lee/Kirbyä. Mihin jatkumoon "Tales of the Thing" sijoittuu? Tuskin niihin tullaan ikinä viittaamaan pääuniversumin puolella.
"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 047
 • <><
Re: DC:n ja Marvelin multiversumit
« Vastaus #12 : 11.03.2005 klo 11:24:43 »
Ei, kun tarkoitin Man of Steelin numeroita 80-82, mutta ilmeisesti niissä seikkailikin vain kultaisen ajan Teräsmies, eikä nyky-Teris lainkaan.
Mutta selitettiinkö sitä jotenkin?
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 171
Re: DC:n ja Marvelin multiversumit
« Vastaus #13 : 11.03.2005 klo 12:14:27 »
Enpä ole noita lukenut. Nekö ovat Teris-sivuilla?

EDIT: Näkyvätpä olevan. Ekan osan luin ja tuo on jatkumoon kuulumaton tribuutti alkuperäiselle Teräsmiehelle. Jon Bogdanove on erinomainen piirtäjä jos hänellä on projekti ja sen toteuttamiseen tarpeeksi aikaa. Kun Power Pack ilmestyi vain 6 viikon välein, tuli hyvää jälkeä. Kuukausittaista Man of Steeliä lukiessani oikein hävetti Jonin puolesta. Niin sutaistua jälkeä en kehtaisi julkaista.

Jonin pojan nimi on muuten Kal-El.
« Viimeksi muokattu: 11.03.2005 klo 12:30:29 kirjoittanut Surfin Joe »

Markku Myllymäki

 • Lyijykynän jatke
 • Galleriataiteilija
 • Viestejä: 1 814
 • /* You are not expected to understand this. */
Re: DC:n ja Marvelin multiversumit
« Vastaus #14 : 11.03.2005 klo 12:18:03 »
Multiversumi odottaa hengitystään pidättäen, tietenkin...

Villi visio!  ;D
When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.