Kirjoittaja Aihe: Dan Abnett ja Andy Lanning  (Luettu 571 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Dan Abnett ja Andy Lanning
« : 27.05.2016 klo 09:07:47 »
51 -vuotias kultapoika...
Kuten moni muu uusi tähti on tehnyt pitkän uran sarjakuvan parissa jo.

Abnett on Lanningin kanssa parhaimmillaan oman kokemuksen mukaan (Majestic, Authority, Guardians of Galaxy, Punisher) mutta vaikka onkin paljon lykännyt viimeisen 20 vuoden aikana DClle ja Marvelille on tutumpi 2000ADn ja enemmän pelilafka Games Workshopin tuotteisiin perustuvista Warhammer ja Warhammer 40 000 sarjakuvista (ja kirjoista)

Itsellä kyllä isoja aukkoja herran tuotannossa sen jälkeen kun aikanaan joskus 1990-luvun puolella löysin Nocturnen jossa Abnett ja XXXwomenista tunnettu Fonteriz tekevät oman versionsa Batmanista vaikka olikin Night Ravenista johdettu.

Tuo kun on valikoivaan makuun. Guardians of Galaxyä ilkeää sen sijaan suositella sarjakuvien ystäville ja eritoten elokuvansa ystäville(siihenhän pohjaa eniten)

Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 193
Vs: Dan Abnett ja Andy Lanning
« Vastaus #1 : 27.05.2016 klo 14:47:33 »
Tykkäsin niistä Abnett-Lanning -sarjoista mitä tuli suomeksi 20 vuotta sitten. Etenkin Tuomarin Ensimmäinen vuosi on jäänyt mieleen.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 120
Vs: Dan Abnett ja Andy Lanning
« Vastaus #2 : 27.05.2016 klo 18:34:08 »
Nimen kyllä tunnistaa, mutta en osaisi ulkomuistista sanoa miehen tuotannosta puoltakaan sanaa.

Nopeasti silmäilemällä toki jotain tuttua näkyy, mutta ei juuri voi sanoa että olisi Abnettin kirjoittamia sarjoja tullut paljoakaan luettua.

Oakland

  • Jäsen
  • Viestejä: 94
Vs: Dan Abnett ja Andy Lanning
« Vastaus #3 : 28.05.2016 klo 09:53:31 »
Itse liputan kaikki Abnetittin ja Lanningin tekemät avaruusooppera pläjäykset hyvin korkealle. Ehkä jopa parasta Marvelia koskaan, mutta nämähän on tietysti mielipide kysymyksiä...

Eli jo mainitut Guardians of the Galaxyt, lisäksi Novan oma sarja kyseisenä aikana, Annihilation: Conquest, Thanos Imperative, Annihilators, War of Kings, Realm of Kings yms...

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 120
Vs: Dan Abnett ja Andy Lanning
« Vastaus #4 : 20.12.2020 klo 00:32:50 »
Andy Lanning on usein Abnettin työparina, kuten on myös 36-osaisessa Nova-sarjassa. Sarja on koottu kahteen kokoelmaan nimeltä Nova by Abnett & Lanning: The Complete Collection.

Sarjan alku edeltää Keith Giffenin Annihilation-minisarjaa, joten kyseiset numerot Novaa luettuani loikkasin uudelleen sen pariin.

Giffen kirjoittaa vakuuttavaa avaruussotaa, vaikka ensi lukemalta kuittasin sen melko kuivaan sävyyn. Sarja ikään kuin nouseekin omalle tasolleen vasta, kun nuo spin-off-numerot kampaa alta pois. Aivan ei jokaista jaksa kahlata, mutta Giffenin ja Abnettin osuudet poimimalla viihtyy aivan mainiosti. Novan lisäksi vähintään Draxin oma minisarja on keskeinen. Tässä näkyy selvästi myös se kehitys, mikä sittemmin poiki nykymuotoiset Galaksin vartijat siinä kokoonpanossa minkä elokuvat ovat tehneet tutuiksi.

Tämän jälkeen Nova jatkuu niin ikään Abnettin kynäilemästä Annihilation: Conquest -jatkon sidosnumeroista, joten taas mennään sivuraiteille. Niinpä vain tämä Conquest-jatko on koottu kahdeksi kokoelmakirjaksi.

Hieman erikoisena ratkaisuna pääsarjan kokoelmat eivät kuitenkaan sisällä koko Nova-juonikokonaisuutta, vaan tämä ilmestyy Gamoran ja Draxin kanssa uudelleen sen suuremmitta selittelemättä ja taustat tulee sitten jälkeenpäin lukea Nova-sarjasta. Conquest-spin-off-sarjoista Wraith oli tällä kertaa paras.

Itsessään Nova-sarja avaa aika rankoissa tunnelmissa, kun Nova-joukot ovat kutistuneet sankariin Annihilation-sarjan alla ja Civil War ei miellytä avaruuspoliisia kotikäynnillä. Lyhyesti sarja on sujuvaa scifiä supersankaritwistillä suurin piirtein sen, mikä on koottu ensimmäiseen kokoelmista ja toisessa kokoelmassa painotus kääntyy ympäri.

Itse pidin alkupuolesta, erityisesti koska sarjan päätösnumeron lisäksi myös sitä edeltävä viimeinen isompi tarinakokonaisuus oli taas sen viimeisen puristuksen näköinen, eli sarja ei vältä heikon viimeisen tarinan kirousta.

Eipä sillä niin väliä, kokonaisuutena sarja on hyvässä merkityksessä tasalaatuinen ja iloitsin odottamattomasta löydöstä, joka huvitti minua eniten kentis Jeff Parkerin ja Kev Walkerin Thunderbolts-sarjan miltä en odottanut etukäteen mitään, mutta joka osoittautui olevan täyttä asiaa.
« Viimeksi muokattu: 20.12.2020 klo 00:34:40 kirjoittanut Jiksi »

Hamilkar

  • Jäsen
  • Viestejä: 485
  • "ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhta"
Vs: Dan Abnett ja Andy Lanning
« Vastaus #5 : 22.12.2020 klo 09:30:19 »
Kyllä mullekin Abnettista ensinnä tulee mieleen ne WH 40K-kirjat. Eisenhornit ja Ravenorit luettu, mutta Gaunt's Ghosts yms. ei ole tuttua. Netistä luen, että Ravenorista puuhataan TV-sarjaa. Sehän räjäyttäisi toteutuessaan Abnettin kannalta pankin. En kyllä usko, että toteutuu. Tuo WH 40K arvomaailma, asenne ja ongelmanratkaisutavat ei taida ihan mainstreamia olla (nk. "hyviksien" osaltakaan)...sarjiksia ja animaatioita noista on vissiin tehtykin.

Edit: jaa se kaavailtu TV sarja olikin Eisenhornista...sehän onkin kronologisesti ennnen tuota Ravenor -trilogiaa, joten muu olisikin outoa. Näin se muisti temppuilee. Nettiä kun aiheesta selailin, niin fanit jo kipuilee, että " 40K -maailma kuitenkin pilataan", jos sarja (vastoin kaikkia todennäköisyyksiä) toteutuu. Huolensa tietty kullakin!  ;)
« Viimeksi muokattu: 22.12.2020 klo 09:48:59 kirjoittanut Hamilkar »

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 120
Vs: Dan Abnett ja Andy Lanning
« Vastaus #6 : 23.12.2020 klo 20:16:28 »
En tunne Warhammeria peleinäkään, joten olen hieman ennakkoluuloinen, mutta olen kyllä monesti ihmetellyt kuinka kovia nimiä maailmaa sarjakuvien puolella on rakentamassa.

Edellisessä viestissäni mainituissa tarinakokonaisuuksissa Abnett ja Lanning muodostavat Guardians of the Galaxy -joukkiota, ja kaksikko jatkoi kyseisistä tarinoista suoraan omaan lehteen, joka on ensimmäinen Jim Valentinon alkuperäisen sarjan jälkeen ja ensimmäinen suurin piirtein elokuvista tutulla kokoonpanolla.

Tutustuin näihin suoraan elokuvan jälkeen, mutta eivät ne silloin menneet mitenkään alas. Tässä nähdään kuitenkin, miten voimakas tekijä Marvelin yhteinen lore oikein onkaan. Tässä viimeksi lukemieni juttujen pohjalta tähän oli huomattavasti mukavampi tarttua.

Toinen mikä tietysti ensimmäisellä kerralla tässä karvasi vastaan, oli ettei joukko tässä vaiheessa ole vielä lopullisessa muodossaan, vaan mukana on enemmänkin kosmista meininkiä Kvasaarin ja Warlockin muodossa.

Itse sain tästä uusintayrityksellä mitä olin hakemassakin, mutta jos tavoitteena on lukea elokuvista tuttujen sankarien vaiheista, kuten minäkin ensi kertaa olin, tämä ei ole paras kohta loikata mukaan.

Sen sijaan kolmas karvojen nostattaja on molemmilla yrityksillä sekavuus. Kakkoskohdan lisäksi sekavuus johtuu sidoksista alkuperäiseen Valentinon sarjaan, jossa seikkailevat aivan eri hahmot, sekä yhteyksistä Secret Invasion ja War of Kings -tapahtumiin. Itse en ensimmäisellä kerralla lukenutkaan niihin saakka, mutta ei tämä kestä koossa enempää kuin kuvittelin.

Hajanaisuudesta huolimatta War of Kings -tapahtumaan liittyvät sidosnumerot menivät paremmin kuin pääsarja, mikä tosin johtui yhtä paljon pääsarjan laaduttomuudesta kuin kyseisten numeroiden laadusta.

War of Kings on syy miksi kirjoitinkaan Galaksin vartijoista tässä ketjussa, enkä hahmojen omassa. Se siis toteutettiin aivan samalla joukolla, myös kuvittaja Paul Pelletier on mukana, joka oli Galaksin vartijoiden aloituksessa.

Heikkous on tekijöiden sijaan hahmoissa. Epäinhimilliset ovat aivan klassisia Ihmenelosten sivuhahmoja, mutta omillaan ne ovat kovin epäsympaattista väkeä. En pitänyt lainkaan, kun hahmoja koetettiin punnertaa Marvel-maailmassa keskeisempään rooliin eikä ilmeisesti pitänyt kukaan muukaan, koska hetkeen en ole rekisteröinyt mitään uutta hahmoihin liittyen.

X-miesten seikkailut avaruudessa ja Vulcan hahmona eivät jääneet mitenkään positiivisessa mielessä mielen taka-alalle kun niitä Suomessa julkaistiin. Tässä palataan juuri niihin kuvioihin.

Kovin hiljaa tämä tapahtuma näyttää aikanaan menneen ohitse, minä kun en muistanut sitä olleen olemassakaan, ja kokoelmanakin se on vain perussuorituksena paketissa vrt. Annihilation ja Annihilation: Conquest jotka ovat kahdessa kirjassa kumpikin.

War of Kings päättyy Realm of Kings -kokonaisuuteen, joka ei sisällä pääsarjaa lainkaan, vaan kokoelmaankin on vain kauhottu toisiinsa liittyviä minisarjoja. Nova ja Guardians of the Galaxy eivät niihin lukeudu, joten kovin vaivalloista siihen olisi tutustua teki sen sitten diginä tai paperilla.

Tähän perään täytyy tietysti lukea taas seuraava juttu, joka järjestyksessään olisi sitten Thanos Imperative. Hetki varmaan täytyy vetää henkeä, nyt on kosmista ollut taas kerrakseen.