Kirjoittaja Aihe: Piirustusoppaat  (Luettu 35594 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Luikuri

  • Jäsen
  • Viestejä: 307
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #15 : 09.02.2005 klo 12:47:39 »
Tää on  jo vähän pölijää mainontaa mutta jos ootte Porvoossa päin liikkeellä, tuota Onni Ojaa löytyy WSOY:n tehtaanmyymälästä 10€:lla. Uusia siis.
Hirtettäväksi syntynyt; hukkumalla kuole ei.

Protek

  • Jäsen
  • Viestejä: 41
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #16 : 10.02.2005 klo 09:28:05 »
Itseltäni löytyy kirjahyllystä Christopher Hartin Mecha Mania: How to Draw the Battling Robots, Cool Spaceships, and Military Vehicles of Japanese Comics sekä Stan Leen ja Steve Busceman How to Draw Comics the Marvel Way. Lisäksi yleisempänä oppaana minulla on Stan Smithin Piirtäjän käsikirja.
Tero

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #17 : 10.02.2005 klo 15:41:28 »
Entisen Disney-piirtäjä ja -kirjoittaja Vic Lockmanin oppaissa opetetaan sarjakuvapiirtämistä kristillisessä perspektiivissä:

http://viclockman.com/drawing.htm

Vicin pääsivulle:
http://viclockman.com/

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 080
  • <><
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #18 : 10.02.2005 klo 22:53:49 »
Ohhoh. Eipä ole tuo (tekijä) tullut vastaan, vaikka jo melko kauan olen kristillisissä sarjakuvapiireissä kuljeksinut...
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

har

  • l'artiste extraordinairé
  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 6
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #19 : 11.02.2005 klo 21:35:18 »
Aluksi tervehdys kaikille kvaakkilaisille ensimmäisen viestini kunniaksi!
Ja kiitos ylläpidolle sekä niille jotka jaksoivat tämän portaalin pystyyttää. Kvaak.fi:lle oli selvä tilaus.

Sitte asiaan:
------------------->

Ite omistan Burne Hogartin lähes legendaarisista "dynaamisten" piirustusoppaiden sarjasta Dynamic Ligh and Shade:n. Hogartin oppaat on kyllä mainioita, vaikka ite vierastan vähän Hogartin piirustustyyliä.

Hyviä ovat myös George B. Bridgmanin piirustusoppaat, joita löytyy vaikka myös kuinka, aina "The book of hundred hands"istä, "Drawing the Draped Figureen". Bridgmanin kirjat ovat aluksi vähän halvan näköisiä, mutta sisältävät paljon kuvia ja asiaa, eivätkä maksa paljoa (Amazonissa keskim. 5 £).

Englanti on noissa tosin vaikeamman sorttista kuin esimerkiksi Hogartilla, mutta turhia lätinöitä ei paljon ole. Bridgman käskee mestarin äänensävyllä: "NÄIN piirtäessä pitää ajatella ihmiskehoa" ja on pakko uskoa.
**_-----_ **
*/\         \***
|/ \___-\ |**
(   0    0   )** *\   __   /*** ***-----******

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 080
  • <><
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #20 : 11.02.2005 klo 21:36:29 »
Huomasin Akateemisessa käydessäni, että uusimmassa Digital Creative Arts -lehdessä on Dave Gibbonsin ohje sarjakuvan väritykseen Photoshopissa. Näytti aika perusteelliselta nopealla selailulla. Oli paljon näyttökuvia ja monta sivua.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Hazart

  • Jäsen
  • Viestejä: 3 171
  • YARRRR!
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #21 : 13.02.2005 klo 21:17:34 »
Huomasin Akateemisessa käydessäni, että uusimmassa Digital Creative Arts -lehdessä...

Noita lehtiä tulee aina kuolattua, mutta mistä hiivatista niihin lätkähtää 15 euroa hintaa !?!

 8)


keijo ahlqvist

  • Vieras
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #22 : 09.03.2005 klo 21:42:39 »
Jos et satu pitämään mangasta, tilaa How to draw manga -kirjoja. Ne on varsin perusteellisia ja käyttökelpoisia. Virheitäkin niissä on mutta enemmän kuitenkin asiaa. Mutta jos pidät mangasta, on vaara että jämähdät tyyliin... Maailma on täynnä teknisesti taitavia mangaharrastelijoita joiden kuvia ei erota toisistaan. Jotka eivät ole ikinä viitsineet piirtää havainnosta todelliuutta. Toisaalta maailmassa on monta Myrkky-henkistä piirtäjää joita ei halua edes vilkaista, joten ehkä manga sittenkin on pienempi paha?
Joko Will Eisnerin Graphic Storytelling tuli mainituksi? Kuvakerrontaan saa syttyjä McCloudin Sarjakuva - näkymätön taide -kirjastakin.
Digikamera on mainio: ota itsestäsi kuvia näyttelemässä tilanteita ja käytä mallina.

Meza

  • Vieras
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #23 : 16.03.2005 klo 19:20:54 »
Erilaisia piirto-opassarjoja "mangatyyliin" on tullut ostettua. Otin kai sen elämäntehtäväkseni.

Graphic-Shan How to Draw Manga -sarja on kyllä jo moneen kertaan todettu laadukkaimmaksi hankkimistani. Toisaalta eräs Kodanshan yksittäinen opas oli perinteisen piirtämisen välinetietojen kannalta huippuluokkaa. Nimeltään se oli Draw your own manga - all the basics. Sarjakuvamainen opastus sisältäen vastauksia yleisimpiin kysymyksiinkin ja välineistä vieläpä selkeät valokopio-kuvat (vaikkakin osa välineistä näytti olevan sellaisia että niihin pääsisi käsiksi vain Japanissa). Graphic-Shan kirjoista vielä sen verran että erittäin mielenkiintoisiksi olen katsonut osat Putting things in Perspective (perspektiivi, monien ongelma), Super Tone Techiniques (rasterointi käsipelillä), Coloured drawing (copic markerit) sekä Costume collection - A day in the life of japanese schoolgirl  (viitisen sataa valokuvaa monipuolisesti arkipäiväisistä liikkeistä ja asennoista - asentomalleja siis).

Muutama amerikkalaisten tekijöidenkin opus tullut ostettua, mutta jostain syystä ne eivät tuntuneet oikein oikeilta (kenties se johtuu vain minun alitajuisesta pseudo-asenteestani joka saattaa ottaa vallan joskus). Christopher Hartin Manga mania: Fantasy worlds -kirja oli hämmentävä esimerkki jenkkituotoksista. Se suorastaan kehotti lukijoita tekemään kaikista pahimmat kliseet. Olisi minun ollut kenties kannattavampaa ostaa se toisen kustantamon How NOT to draw manga -kirjanen tämän sijasta. Samalta kustantajalta oli myös Suomalaisessa kirjakaupassa silmiini pistänyt How to draw manwha eli korealaista sarjakuvaa. Aihe sinänsä olisi ollut kiinnostava siinä mielin että kun en ole manwha-sarjakuviin paljolti vielä perehtynyt, mutta kun se kirja vain sattui olemaan tuota heikkoa Manga mania -sarjaa niin jäi ostamatta.
« Viimeksi muokattu: 18.10.2005 klo 13:49:12 kirjoittanut PTJ Uusitalo »

roju

  • sarjispelle
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 738
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #24 : 16.03.2005 klo 19:32:55 »
Lainaan itseäni tuolta toisesta ketjusta. Tältä se siis tuntuu. Onpa mahtavaa.

"Näin Like-kirjakaupassa jonkun ihme kirjan, jotain "Piirrä luovasti - vapauta oikea aivopuoliskosi" tms. Sen oli julkaissut Opus, koko oli joku A4:ää leveämpi. Anyway, pointtini oli se, että siinä oli erittäin hyvännäköisiä tehtäviä. Näin opena voin suositella!

Käsikirjoituspuolella yksi tosi hyvä on David Mametin Elokuvan ohjaamisesta. On ihmeellistä että niin hyvä mutta pienen(?) lukijaryhmän kirja on suomennettu! Mamet on teatteritaustainen elokuvaohjaaja, mutta puhuu selväjärkisintä tekstiä kuvilla kertomisesta mitä olen kuunaan havainnut.

Sarjakuvan kirjoitus- tai piirtämisoppaissa taas en ole vielä erityisen hyviä havainnut (mm. niiden joukossa joita täälläkin on mainittu). Kupla-akatemia on yksi parhaista, vaikka puuttuu muotoon vain lähinnä sekin. Yleensä mennään väärä pää edellä puuhun, eli opetetaan ulkoisia asioita, muotoa eikä SISÄLTÖÄ. Kutsunkin niitä viivottimenkäyttöoppaiksi  Kauheasti teoriaa tai sitten joku kertomassa esimerkkejä siitä MITEN ON TEHTY /hän tekee, mutta hyvin vähän mitään mikä edistäisi omaa luovuutta, omien ideoiden ja tyylin löytämistä. Pahimmillaan sellaiset opukset SÄÄNTÖINEEN vaan vievät tekemisen ilon ja oamperäisyyden ja saavat epäilemään omaa tekemistä ja tuntemaan itsensä huonoksi ja epävarmaksi. Kuitenkin ne ajat jolloin sarjakuvien tekemisessä oli jotain sääntöjä ovat kaukana takanapäin. Skannerilla saa toistumaan vaikka mitä sävyjä jne. Tietenkin sarjakuvassakin on eri lajityyppejä ja esim. stripin täytyy olla tietyn muotoinen jne. mutta toisaalta, varsinkin Suomessa on myös mahdollisuus täyteen taiteelliseen vapauteen. Mitä kukakin haluaa. Sarjakuvassa on paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia...

Mutta eipä hätää, kaikenlaista muuta opetetaan ja sitä voi soveltaa sarjakuvaan! Luin juuri nälkäisin silmin Työväenopiston, Kalliolan ja Aikuisopiston esitteitä: luovaa kirjoittamista, dramaturgiaa, sommittelua, värioppia... Varsinkin kirjoittamisen opiskeleminen on kaikki kotiinpäin, lajityypistä riippumatta: paljon erityyppisiä tehtäviä jotka voi ratkaista miljoonalla eri tavalla (eli sillä omalla), ryhmässä saa palautetta, oppii muilta miten saman asian voi ratkaista toisin, oppii myös tunnistamaan mitä itse tekee ja haluaa tehdä... ja hyviä sarjakuvia voi piirtää vaikka tikku-ukkoina, mutta jos käsis mättää, se ei enää ole hyvä sarjakuva.  

Sarjakuvien tekeminen on niin kivaa. Julkaiseminen /julkaistuksi tuleminen onkin sitten oma lukunsa..."

Olen nyt tuon Betty Edwardsin Luovan piirtämisen oppaan onnellinen omistaja, ja voin suositella. Sillä kyllä oppii ns. oikeesti piirtämään, havainnosta. m.o.t. (en mää mut muut. mää opin piirtää jo aikoja sitte Kari Tervon opissa enkä kirjast.)

Tehtävii huviksi ja hyödyksi löytyy osoitteesta teachingcomics.org

Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

roju

  • sarjispelle
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 738
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #25 : 10.04.2005 klo 14:27:03 »
Löysin todella hyvän ja selkeän kuva-kuvalta oppaan sarjakuvan ja pienlehtien tekemiseen Jessica Abelin sivuilta
http://www.artbabe.com/comicsandart/diy/index.html (englanniksi)

Jessica Abel on amerikkalainen sarjakuvapiirtäjä ja -opettaja, tehnyt mm. Artbabe-lehteä. Vaikka hän on henkeen ja vereen pienlehtien ystävä, piirrostyylinsä on hyvinkin lähellä mainstreamia ja miellyttänee siistimmän, perinteisen tyylin ystäviä. Ei siis vaaraa suomalaistyyppisestä taide"sutusta" sitä pelkääville. ;)   
Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

JaffaPullo

  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 8
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #26 : 23.05.2005 klo 19:57:35 »
Mahtaiskohan löytyä jotain hyvää opasta.
Olisi kiva jos siinä olisi hyviä malleja erillaisille asennoille.. Myös hyviä mallikuvia alusta loppuun. Eli ensiksi palikoilla tehty hahmottelu. Niinkuin tässä
http://elfwood.lysator.liu.se/farp/sketching/sketching.html

Eli jotain tähän suuntaan:

- Suomeksi
- Aloittelijalle vinkkejä
- Näytetään alusta loppuun
- Hyviä malleja
- Alle 50e hintaa

Kiitos vastanneille jo etukäteen  ;)

jokela

  • sörsselsson
  • Jäsen
  • Viestejä: 777
  • .. I'm a devil in disguise ..
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #27 : 23.05.2005 klo 20:43:23 »
Harjoittelu kehittää, tuolla Piirtämis-puolellahan oli liuta hyviä vinkkejä! Ja kuluta ehdottomasti niin helevetisti kynää ja paperia. Kirjat on yleensä hyviä jos haluat piirtää sellaisen mallista ..

Vaikkakin tuo Betty Edwardsin kirja oli kyllä hyvä ´ahaa-elämys´. Että me piirrämme hyväksikäyttäen ´päinvastaista´ aivolohkoa käteen nähden (eiks ollut?)

Sitä voi tehdä esim. sillai että piirtää jotakinmitätahansa ´väärällä´ kädellä. On Tosi Kehittävää! Tai piirtää jotakin ´väärinpäin´ esim. ihmishahmotusta tai jotain esinettä --siis ylösalasin. Tai että ei katso paperiin ennenkö on ns. valmis. Tai käyttää vaan jotakin tosi paksua kynää ja hahmottaa esim. mallin asentoa. Tärkeintä on että harjoittelee käden tekemään sen mitä ´silmä näkee´ tai oikeammin ehkä mitä ne aistiaa .. Ja elävästä mallista piirtämisestä en voi tarpeeksi asti painostaa!

Ja jos ei löydy mallia niin ota lehdistä mallia kuvista ja vaatetuksista. 

Ja kokeile aina silloin tällöin uusia välineitä. Pehmeitä ja kovia kyniä, liituja, hiiltä, pensseleitä ja tussia. Eri papereitakin. Tee nopeita sketsejä tai vaan parin viivan pelkistelmiä. Harjoittelu kehittää!

Omasta mielestä on myös kannattavaa aina tiuhaan harjoitella sitä mitä ´ei osaa´.. esim. käsiä tai jalkoja. Omista voi alkaa ja niitä kun on tuhannen tehnyt niin eiköhän jo vähän osaa ..

Joo ja noista Tutorials´eista. Hyviähän ne jos on alkeet jo kohdallaan mutta ´koree kakku´ ei ole aina hyvä. Vaikka ensin alkaisikin tikku-ukkoista jotta löytäisi oikeat asennot ja suhteet .. Sitten niihin voi pistellä päälle höyhenii ja kuoseja.

Mutta, älä ota liikaa muista oppia, paadut ehkä pelkästään matkimaan jonkun tyyliä (Kannataa lukea läpi tämä säie Rob Liefeld´istä). 

-- j --

He may look like an idiot and talk like an idiot but don't let that fool you. He really is an idiot.

Hege

  • väsähtänyt
  • Jäsen
  • Viestejä: 944
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #28 : 29.05.2005 klo 11:21:26 »
Tuli tuo Mamet:n Elokuvien ohjaamisesta ja Kolme tapaa käyttää veistä -kirja luettua. Oli niin mielenkiintoista luettavaa että meni koko kirjanen yhdellä istumalla. Ensimmäinen puoli on hyödyllisempää tarinan kerronnan kannalta, jälkimmäinen taasen sisältää yleisempää juttu draamasta ja sisältää samoja havaintoja kuin esim. Aristoteles Hollywoodissa -kirja. Ja on siellä pientä saarnaavuuttakin ja jonkin verran filosofointia havaittavissa.

Olen kyllä aiemmin huomannut kun katson paskaa leffaa, mutta tämän kirjan luettuani kykenen sanomaan suoraan miksi se on paska.

Taidan lukea tämän vielä pari kertaa uudelleen.
But pride -  where there is a real superiority of mind, pride will be always under good regulation.

meuhkaantuja

  • Vieras
Re: Piirustusoppaat
« Vastaus #29 : 20.07.2005 klo 15:43:45 »
Aattelin heittää tämmösen manga piirustus opas sivun mist pitää imuttaa noit ohjeit
ja se on:
http://www.mangaka.co.za/tutorials.php

Toinen mist ei tarvi imutella on
http://www.howtodrawmanga.com/
« Viimeksi muokattu: 20.07.2005 klo 15:48:42 kirjoittanut meuhkaantuja »