Kirjoittaja Aihe: Valerian ja Laureline  (Luettu 203906 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

X-men

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 088
  • Comics costs too much, damned!!!
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #135 : 01.01.2010 klo 21:08:58 »
Aika-avaajan kansi ja kuusi näytesivua täällä.

Ihan hienosti piirretty ja vaikuttaa kohtuu mielenkiintoiselta tarinalta.

Onko kannessa oleva Valerian hiukan ikääntynyt?

Veikkaan että pitkät avaruusmatkat ovat väsyttäneet Valerianin (tuo siis lapsille sopiva versio).
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

Inverloch

  • Jäsen
  • Viestejä: 26
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #136 : 01.01.2010 klo 23:40:59 »
Aika-avaajan kansi ja kuusi näytesivua täällä.

Minusta albumin alku näyttää lupaavalta. Bra.
Onko kannessa oleva Valerian hiukan ikääntynyt?

Kiitos linkistä. Tässä on albumi, jota odotan erityisen hartaasti. Valerianilla näyttää tosiaan olevan vähän harmaata hiuksissaan ja ryppyjäkin, mutta Laureline ei näytä ikääntyneen samaan tahtiin.  :)

Ranskaa en ymmärrä sanaakaan, joten tarinan sisältö ei avautunut yhtään, mistä olen nyt vain tyytyväinen. Hienolta tuo joka tapauksessa näyttää.

Brushman67

  • Freelance Designer
  • Jäsen
  • Viestejä: 19
  • Kuvallinen & kirjaimellinen pilkunviilaaja
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #137 : 09.01.2010 klo 00:06:33 »
Ihan hienosti piirretty ja vaikuttaa kohtuu mielenkiintoiselta tarinalta.

Veikkaan että pitkät avaruusmatkat ovat väsyttäneet Valerianin (tuo siis lapsille sopiva versio).

No siis, tuohan on vain se tyyli, mitenkä itse Maestro hahmoa piirtää tänä päivänä, kun tiedetään, että kuvan hän piirtää paperille suoraan tussikynillä, tai näin siis piirtäjä Mézières on aiemmin tehnyt. Ei siis minun mielestäni tämä aika-avaruus agentti ole tuossa mitenkään yhtäkkiä vanhempi. Tuota piirtotyyli -asiaa voi helposti tutkia eri aikakausien Valerian -tarinoista ja samalla kyllä huomaa, mitenkä hahmojen ulkomuoto vaihtelee ja onkin myös muuttunut paljon aikojen kuluessa. Voikin sanoa, että mm. erityisesti kolmen ryhmässä kulkevat 'Shinguzit' ovat muuttuneet paljon ystävällisemmän oloisiksi siitä, mitä ne ovat aluksi olleet. Nehän esiintyivät ensimmäisen kerran 'Keskuspisteessä' antaen vinkkejä Laurelinelle ja tämä tapahtuu tarinassa 'Varjojen lähettiläs'.

Niin, mihin minä tässä ikäasiassa jäinkään, hmm vanhuus ei tule yksin..? Vaikka onhan Valerianilla kyllä jo varmaan vähän ikääkin tämän viimeisen tarinan tapahtumien aikoihin, mutta ajattelen tuon kansikuvan hahmon hiusten 'harmaan' sävyn olevan kuitenkin 'vain' taustalla näkyvästä kaapatusta tulevaisuuden maasta  Valerianin hiuksiin heijastuvaa valoa (tuollaisenahan Laureline näki kadonneen Maan tarinassa 'Kivien järjestys' kun kokeili itse 'Aika-avaajaa'). Siis tietynlainen hieno tehokeino tuossa kansikuvassa ja onhan siinä samalla myös ehkä jotain symboliikkaakin, mene ja tiedä, mutta on parempi, että tuota symboliikka-asiaa, jos edes sellaista on, olisi paras kysyä itse tekijöiltä  ;).

Tuosta sankarihahmon vanhenemisesta ajattelin sanoa lisäksi vielä, että onhan Valeriankin kyllä oikeasti eräässä tarinassa käynyt eräänlaisen mahdollisen aikajana-jutun jossa hän käy kaikki kasvunsa vaiheet pikkulapsesta vanhukseen. Näin siis  ainakin vanhan sarjakuvaseuran 'Sarjainfo' lehden artikkelissa mainittiin. Kyseisessä numerossahan kerrottiin tästä, silloin pienen pojan silmin nähtävästä, aivan käsittämättömän fantastisesta sci-fi -sarjakuvasta, josta mietinkin pitkään, että mistä voisi saada ne tarinat joista oli näytteitä ko. lehdessä. Sitten Tammi julkaisikin tuon upean tarinan 'Varjojen lähettiläs' kovakantisena ja samalla myös 'Päiväntasauksen sankarit' julkaistiin, sekin myös kovakantisena. Ne painokset ovatkin todellisia sarjakuva-aarteita meillä täällä Suomessa, luulisin ja tuosta 'Varjojen lähettiläs' tarinasta sanottiinkin silloin että se oli toimivin omana tarinanaan. Sen jälkeen lukijakunnan vaatimustaso on noussut ja tätä samaista tarinaa onkin sittemmin pidetty aika vähäpätöisenä ja sitten myös jopa sekavanakin. Tosin, kun tiedän tarinan lukeneena, että sen tapahtumapaikka 'Keskuspiste' on todella monitahoinen useiden sivilisaatioiden muodostama valtava avaruudessa leijuva rakennelma, jossa myös aika- ja tila-avaruus -käsitteetkin tuntuvat heittävän kärrynpyörää. Todella omaperäinen juttu, jollaista en ole nähnyt tai lukenut missään muualla. Pierre Christin, tarinan kirjoittaja on kyllä melkoinen nero!

Kun katsoin näitä viimeisen tarinan alkupuolen sivuja, huomasin, että siellähän ollaankin nimenomaan juuri planeetta Silvanilla, joka oli tarinassa 'Päiväntasauksen sankarit'! Samoin kuten monia mainioita vanhoja tuttavuuksia on paikalla, kuten myös tämä planeetan 'äitihahmo' ja lapset, jotka hän oli synnyttänyt Valerianin avulla planeetalle uuden sukupolven, mistä Laureline taas olikin aiemmin hyvin suuttunut Valerianille.

Todellakin, en minäkään ymmärrä tuota ranskan kieltä, mutta albumi näyttää minustakin jo noilta sivuiltaan niin lupaavalta, että koetetaan vain odotella täällä meillä tarinan virallista julkaisua, eikä hätäillä ja hermostuta kuten kerran eräs allekirjoittanut  :P. Nimittäin kun tuo yksi tarina, jossa Valerian taistelee käärmemäistä olentoa vastaan metrotunnelissa, julkaistiin 80-luvun loppupuolella. Niin ja sehän oli myös esitelty siinä mainitsemassani vanhan sarjakuvaseuran 'Sarjainfo' -lehdessä 'näytteenä piirtäjän työpöydältä'. Tuo tarina olikin taas jo niin oma juttunsa, että kun opiskeluaikanani 87-90 löysin tuon kirjan paikallisesta kirjakaupasta, niin minun piti oikein katsoa sitä pitkään silkasta hämmästyksestä ja ajattelin, että ONKO TÄMÄ SE...KYLLÄ SE ON!!! Se metrojuttu nimittäin oli jo niin hieno ja se aiemmin laittoi miettimään, että miten Valerianin käy! Muutenkin tuo tarina 'Pariisista Kassiopeiaan' oli niin mahtava, loistava  mielenkiintoinen tarina, hienosti piirretty, upea väritys (kiitos Evelyne Tranlé  :)) ja tarinan hahmot olivat tällöin jo niinkin paljon realistisemman näköisiä, että kiinnostukseni vain kasvoi sen myötä. Sen jälkeen tuo kärsimättömyys siis nosti päätään ja samalla tuo kaksiosaiseksi ymmärtämäni tarinan 1. osa on hieman kärsinyt; sivuja on irronnut kun se on ollut todella ahkerassa käytössä. Tuota toista osaa kun saikin todella odottamalla odottaa ja kun enhän minä silloin ymmärtänyt näistä painatukseen liittyvistä jutuista, niin odotuksen aika oli Tooodella pitkä.

Kun kahden vuoden päästä siitä sain lopulta tuon tarinan toisen osan 'Brooklynistä kosmokseen' käsiini, lähdinkin lukemaan sitä heti autossa paluumatkalla Seinäjoelta, mistä tuon albumin kävinkin ostamassa. Odotus oli lopultakin päättynyt ja kauankaivattu painos oli omissa käsissä. Minun täytyykin muuten tunnustaa, että minusta tuo tarina muuttuikin toisessa osassa melkeinpä kokonaan ja tarinan loppuratkaisu oli mielestäni latteampi kuin mitä 1. osa oli antanut ymmärtää. Minä olin odottanut jotain mystisempää arvotusta ja ne kaksi pääkonnaa eivät oikein minua tyydyttäneet tarinan mystillisten tapahtumien aiheuttajina. Tosin sitten Laureline saikin näyttää itsestään mokomalle naista vaihtavalle agenttikumppanilleen kokonaan uuden puolen ja että hän hoitikin ja ratkaisi avaruuskonna-ongelman todella tyrmäävän tehokkaasti ja määräsi Valerianin palaamaan Galaxityyn omin, mutta kuitenkin tutuin keinoin.

Niinpä, Valerianin seikkailut ovat olleet melkoista kekseliäisyyttä, hienoa kynätaidetta ja Tranlé:n väritys on niin hienoa, että kyllä näissä kirjoissa silmä lepää! Toivonkin, että tämä agenttitarina saa kunniakkaan päätöksensä ja että kellekään ei jää mitään epäselvää, miksi käy niin kuin käy. Vaikka tekijäthän eivät ole olleet mielestään hahmoihin sitoutuneita ja että näin voisi olla mahdollista että tarinan päähenkilö voisi saada surmansa ihan tarinan alkupuolella, toivon, että Valerian löytää sen mitä hän etsii ja löytää ratkaisun ja että hän tai Laureline eivät saisi surmansa tässä viimeisessä tarinassa. Se kyllä saisi tipan tämän aika-avaruusseikkailujen lukijan linssiin! Koetetaan kuitenkin ymmärtää näiden tarinoiden tekijöitä; heillä on oma suunnitelma, sananvalta ja tämä on heidän tarinansa.
« Viimeksi muokattu: 09.01.2010 klo 00:16:02 kirjoittanut Brushman67 »

tertsi

  • Vieras
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #138 : 09.01.2010 klo 12:39:16 »
No siis, tuohan on vain se tyyli, mitenkä itse Maestro hahmoa piirtää tänä päivänä, kun tiedetään, että kuvan hän piirtää paperille suoraan tussikynillä, tai näin siis piirtäjä Mézières on aiemmin tehnyt.
Tuota, en oikein ymmärrä, mitä yrität sanoa.
Mitä tarkoittaa "paperille suoraan tussikynillä"?
Aika paljon tuo näyttää siveltimelläkin tehdyltä, terän lisäksi.

edit:
Jossain taisi olla maininta, että Christinillä on ollut tämä viimeinen albumi suunniteltuna jo parikymmentä vuotta.
Taisi olla uusimmassa CaseMate-lehdessä. Pitääpä tutkailla sitä vielä uudestaan tarkemmalla silmällä.
« Viimeksi muokattu: 09.01.2010 klo 12:47:51 kirjoittanut Tertsi »

Brushman67

  • Freelance Designer
  • Jäsen
  • Viestejä: 19
  • Kuvallinen & kirjaimellinen pilkunviilaaja
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #139 : 10.01.2010 klo 05:23:26 »
Tuota, en oikein ymmärrä, mitä yrität sanoa.
Mitä tarkoittaa "paperille suoraan tussikynillä"?
Aika paljon tuo näyttää siveltimelläkin tehdyltä, terän lisäksi.

Todella hyvä huomio, kiitos selvennyksestä ja korjauksesta! Mézières kun käyttääkin nimenomaan perinteisiä mainitsemiasi välineitä ja niillä hän on lukemani perusteella piirtänyt yhden kokonaisen arkin kerrallaan suoraan paperille, ei niin kuin moni muu tutumpaa menetelmää käyttäen, eli ensin hahmottelemalla ja seuraavaksi piirtämällä lyijykynällä puhtaaksi ja sitten lopuksi tussilla päälle. Hän on lukemani mukaan tehnyt näin yhden arkin kerrallaan ja tarvittaessa uudelleen, kunnes on tyytyväinen lopputulokseen.

Toivottavasti nyt sanoin asian ymmärrettävämmin. Myös tästä Mézièresin käyttämästä piirustustekniikasta luin aiemmin mainitsemastani 'Sarjainfo' -lehdestä. Tuossa lehdessä oli myös mainioita kuvia piirrosarkeista, joissa oli nähtävissä 'Varjojen Lähettiläs' tarinassa Agenttien mukana matkustaneen kieron lähettilään aiempi ja sitten lopullinen ulkomuoto, mutta muuten sivujen ulkoasu oli samanlainen. Mahtavaa piirrosjälkeä siis! 

Brushman67

  • Freelance Designer
  • Jäsen
  • Viestejä: 19
  • Kuvallinen & kirjaimellinen pilkunviilaaja
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #140 : 10.01.2010 klo 06:14:35 »
Tuo Uxgloan kloonit on julkaistu suomeksi Iltasanomissa. On muistaakseni aiemminkin täällä mainittu, että tuolta ne voi lukea.



Kiitos tiedosta! Tuolla olleet 1. ja 4. tarina on laitettu toisaalle nähtäväksi ainoastaan pienikokoisina, jolloin ne eivät olleet edes luettavissa. Nyt kuvat ja tekstit olivat selvästi nähtävissä. Toivottavasti nämä tarinat kuitenkin tullaan julkaisemaan ko. albumissa myös täällä Suomessa. 

tertsi

  • Vieras
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #141 : 10.01.2010 klo 11:37:25 »
niillä hän on lukemani perusteella piirtänyt yhden kokonaisen arkin kerrallaan suoraan paperille, ei niin kuin moni muu tutumpaa menetelmää käyttäen, eli ensin hahmottelemalla ja seuraavaksi piirtämällä lyijykynällä puhtaaksi ja sitten lopuksi tussilla päälle.
Oho! Enpä olisi uskonut.
Mezieres onkin vielä taitavampi kuin luulin. Ja pelottomampi.
Suoraan tussilla ilman lyijykynäapuviivoja!

Katselenkin Valerianeja tästä lähtien aika lailla uusin silmin.

Kiitoksia tiedosta!!
« Viimeksi muokattu: 10.01.2010 klo 12:06:01 kirjoittanut Tertsi »

tertsi

  • Vieras
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #142 : 10.01.2010 klo 12:10:51 »
Jäipä Mezin piirustustekniikka vaivaamaan, joten menin wikipediaan.
Siellä sanotaan näin:
À partir des crayonnés longtemps travaillés, il réalise ses planches en noir et blanc[59] en utilisant la plume et le pinceau[60], « aujourd'hui une planche de Valérian me prend une semaine » déclare Mézières[61] et « plus je noircis mes planches plus mon dessin est réaliste »[62]. Il lui arrive de redessinée complètement une case en découpant celle-ci dans la feuille et en recollant une « rustine » mais jamais il n'utilise la table lumineuse car, selon lui, reproduire un dessin de cette façon c'est avoir la certitude de le déformer et de perdre la spontanéité (même si elle est très travaillée) de son trait[60]. Il n'a pas « un dessin fulgurant [...] par contre, il est toujours cadré dans le sens du récit »[63].

EDIT:
Kutosen ranskalla kääntäisin tuon textin about näin:
Pitkään työstettyjen lyijykynäluonnosten jälkeen hän toteuttaa planssit terällä ja siveltimellä. Joskus hän piirtää jonkun ruudun uudestaan ja liimaa sen paikalleen sarjakuvasivulle. Valopöytää hän ei käytä, koska se tappaa piirtämisestä herkkyyden ja sattumanvaraisuuden.
(jos joku ranskaa paremmin osaava haluaa tarkentaa "käännöstäni", niin se olis aika bueno)

Tulkitsisin tuon niin, että hän tussaa tarkkaan piirretyn lyijykynäviivan päälle.
Olisin ollut valmis lyömään vetoa, että Mezi on piirtänyt Elävät aseet -albumista alkaen valopöydällä. Jotain taikaa katosi hänen piirroksistaan noihin aikoihin.
« Viimeksi muokattu: 10.01.2010 klo 14:58:16 kirjoittanut Tertsi »

ksakke

  • Vieras
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #143 : 11.01.2010 klo 08:46:08 »
Taisi olla uusimmassa CaseMate-lehdessä.
Anteeksi off-topic, mutta oletko tilannut ko. lehden tänne Suomeen vai saako sitä ostaakin (!) jostain täältä? Entäpä dbd? Luetko sitäkin?

Jarmo

  • tyhmä nilkki
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 164
  • Varokaa metaforista deformaatiota.
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #144 : 11.01.2010 klo 10:10:42 »
Tulkitsisin tuon niin, että hän tussaa tarkkaan piirretyn lyijykynäviivan päälle.

Veikkaisin tuon ja aiemmin kirjoitetun mukaan, että piirtää tusseilla tosiaan eri paperille kuin lyijykynäluonnos.

tertsi

  • Vieras
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #145 : 11.01.2010 klo 13:12:31 »
Anteeksi off-topic, mutta oletko tilannut ko. lehden tänne Suomeen vai saako sitä ostaakin (!) jostain täältä? Entäpä dbd? Luetko sitäkin?
dbd:tä mulla on vain satunnisia  irtonumeroita (muutama).
CaseMatin tilasin  nyt kun Bodoi loppui.
Ikävä kyllä eihän näitä  sarjakuva-aikakauslehtiä taida Suomesta mistään saada!
« Viimeksi muokattu: 11.01.2010 klo 17:25:53 kirjoittanut Tertsi »

Brushman67

  • Freelance Designer
  • Jäsen
  • Viestejä: 19
  • Kuvallinen & kirjaimellinen pilkunviilaaja
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #146 : 11.01.2010 klo 17:01:34 »

Pitkään työstettyjen lyijykynäluonnosten jälkeen hän toteuttaa planssit terällä ja siveltimellä. Joskus hän piirtää jonkun ruudun uudestaan ja liimaa sen paikalleen sarjakuvasivulle. Valopöytää hän ei käytä, koska se tappaa piirtämisestä herkkyyden ja sattumanvaraisuuden.
(jos joku ranskaa paremmin osaava haluaa tarkentaa "käännöstäni", niin se olis aika bueno)

Tulkitsisin tuon niin, että hän tussaa tarkkaan piirretyn lyijykynäviivan päälle.
Olisin ollut valmis lyömään vetoa, että Mezi on piirtänyt Elävät aseet -albumista alkaen valopöydällä. Jotain taikaa katosi hänen piirroksistaan noihin aikoihin.

Tämä juttu menee aina vain kiinnostavammaksi! minä itsekin kun pidin tuota 'suoraan tussilla piirtämistä' jonain aivan erilaisena ja vaikeasti toteutettavana tyylilajina, joka ei siis kuitenkaan pidä paikkaansa. Hienoa, että löysit tarkempaa tietoa sieltä ja vaikka ehkä kielitaitosi olisikin ns. 'maaseppä-ranskaa' niin tuo mitä kirjoitit, on sangen luotettava käännös alkuperäisestä tekstistä. Hienoa oli havaita tuo asia, että piirtäjä ei käytä työskennellessään valopöytää piirrosjäljen kannalta.

Tuosta piirustustyylistä 'Sarjainfo' lehdessä vuodelta 1980 lukee näin:

'Mezin (kirjoittajan käyttämä lempinimi, koska aihe sarjakuvan (harvinaista) herkkua ja viittaus sanaan (suomenkielen) 'mesi') grafiikassa on ominaista eräänlainen jyrkkä valotus - viitaten hänen taustaansa valokuvaajana - laajojen tummien pintojen ja jäntevien ääriviivojen kontrastissa taustan lempeitä värejä ja hienojaksoisten yksityiskohtien viivakirjoa vasten.

Taiteilija tuntuu maalaavan mielikuvituksellaan - koko ajan hänellä on lopullinen teho yhdistyneenä värityksen keinoihin. Hän nimenomaan maalaa, hahmottaa piirroksensa siveltimin ja vetäisee piirtimellä vain joitakin tasaisenohuita planeetan ääriviivoja tai vastaavaa.'

Aika hyvin kuvailtu tätä aihetta. Avaruuden kuvauksesta yleensä taas lehdessä lukee näin:

"Valerianin" avaruus on tähtisumujen ja asteroidien täyttämä kaunis kollaasi, joissa planeetat leijuvat painottomasti näkymien rajoilla ja alukset toistavat ja muuntelevat liikerajojaan todella tyylikkään koreografian puitteissa - tavalla, jota vasta viime aikojen Dykstraflex-tekniikka on pystynyt elokuvissa simuloimaan.'

Olihan tuo hienoa tekstiä ja siitä saamani kuva ehkäpä oli yksi syy lisää saada silloin nähdä ja lukea tätä sarjakuvaa  :)!

Czaba

  • Jäsen
  • Viestejä: 471
  • No mutta..
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #147 : 31.01.2010 klo 19:19:05 »
Ei tarvitse enää odottaa ja arvailla loppuratkaisua. Albumi on jo myynnissä, omani ostin eilen paikallisesta Suomalaisesta.

tertsi

  • Vieras
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #148 : 01.02.2010 klo 16:52:32 »
Katselin juuri parisenkymmenta Valerian-originaalisivua lapi.
Vanhin taisi olla Karanneesta planeetasta ja uusimmat Aika-avaajasta.

Lyijykynaviivoja oli jaanyt kumittamatta tussauksen alta ja vieresta siella taalla.

Voimme siis haudata spekulaatiot siita, piirsiko Mezi suoraan tussilla vaiko lyijykynaluonnoksen paalle. Vanhemmat originaalit olivat noin 150%, Aika-avaaja jotain lahelle 200%, silmamaaraisesti arvioituna.

Mezi siis piirsi ensin lyijykynalla luonnoksen ja tussasi siihen paalle, samalle paperille.

Ugh.
« Viimeksi muokattu: 01.02.2010 klo 16:54:44 kirjoittanut Tertsi »

X-men

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 088
  • Comics costs too much, damned!!!
Vs: Valerian ja Laureline
« Vastaus #149 : 01.02.2010 klo 20:13:20 »
Mezieres sanoo että Avatar on kopio Paluu Alfolilille-albumista.

http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1901182

Leffan nähneet voivat kertoa että onko näin.
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.