Zoom Teufelin uudissarjojen avaus kaksiosainen
Saalistajien Klubi tuli napattua kantoon töiden jälkeen

vuoteen 1865 sijoittuva Bogeyman huokuu teollistuvan maailman alkutahteja ja luokkayhteiskunta on voimissaan. Hyvässä ja pahassa.
Elizabeth ja Jack tulevat eri luokista, yläluokan tyttö ja liki ihmisarvoton poika, kultalusikalla syötetty ja ojanpohjan varas.
Kohtalon säikeet kietovat heidät yhteen, eikä niin romanttisesti, vaan hirsiköyden silmukan kiristävyydellä.
Ajankuvauksestaan huolimatta Valérie Manginin käsikirjoitus on silti elementeiltään moderni, epookkikuvauksen alta on maistavinaan historian vääjäämättömän toistumisen kritiikin vaikkei se framilla olekaan.
Repliikit ja asenteet vaan tuntuvat pelottavan ajankohtaisilta ja tutuilta.
Dialogia on runsain mitoin ja alkukielisen sellaisekseen jätetyt englanninkieliset huudahdukset ovat siinä itsestäni hienoisia tyylirikkoja, mutta lasten maailman koukut tarttuvat varttuneempaankin.
Anssi Rauhalan käännös rullaa luontevasti ja koska en ole neuroottinen graafikko ladonta ja tekstaus ovat minusta kelvot, selkeät ja luettavat.
Steven Duprén piirrosjälki vakuuttaa letkeydellään ja enin osa hahmoista istuu ympäröivään maailmaansa saumatta.
Ja millainen maailma!
Taustat ovat barokkimaisen runsaita mutta uskottavan viktoriaanisen ravan ja noen peittoinen, poltettuihin tiiliin ja mukulakiviin kaasuvalojen ja öljykynttiläin heittämät varjot piirtyvät tarkasti.
Vastinetta ei heti löydä jollei ota niitä BBCn ison budjetin epookkikuvauksia lukuun.
Loppua kohden Bogeyman albumi vyöryttää grand guignol crescendoaan oikein urakalla, ehkä hivenen ennalta-arvattavasti mutta tyyliin ja tarinaan sopien.
Elizabethin ja Jackin kohtalosta haluaa saada selvää ja vaikka kansi antaa ymmärtää tämän olevan Kubrickin Eyes Wide Shutia on tämä enemmän käänteinen versio Peter Richardsonin vuoden 1987 elokuvasta...
Ihan kelpo sarjakuva, josta ainoat varsinaiset miinukset jäävät kahteen. Toinen ei ole varsinainen: se että osa pitää tätä lapsille sopimattomana tai kyseenalaisena, vaikka koko idea on ravistella lukijaa,
ei mässäillä, mutta pintapuolisena lukukokemuksena moisen virhearvion joku saattaa tehdä.
Itselle kun ainoa oikea miinus oli ne kovat kannet. tässä on 53 sarjakuvasivua, ei mikään mahdoton rasti nykytekniikalla painaa pehmytkantisena.
Mutta se on ainoa miinus.
Jatkokin tullee hankittua